油麻地出名多野食,今次同豬仔嚟行街,比我搵到一間又高質又抵食既日式料理餐廳,一於介紹比大家🤗餐廳環境舒服又整潔,野食有水準🤩✨日式漢堡扒烏冬 $62漢堡扒肉質好嫩,一咬落去好多肉汁,牛味香濃,大大份😍哩度既烏冬好出名,煙煙韌韌嘅烏冬,配上糖心蛋等配菜,用上好香濃既豆漿湯底,奶白色的,簡直一流,口感好清爽🤗✨炸軟殼蟹烏冬 $68原隻炸軟殼蟹,脆卜卜,好鮮美,仲有蟹膏添😍 咁嘅價錢真係好抵食❗️ 哩度既烏冬好出名,煙煙韌韌嘅烏冬,配上糖心蛋等配菜,用上好香濃既豆漿湯底,奶白色的,簡直一流,口感好清爽🤗✨日式煙三文魚凱撒沙律菜🥗 $50無諗過咁大碟,份量勁足,煙三文魚唔會太鹹,啖啖都係三文魚,沙律菜好新鮮,配上黑醋,酸酸地好開胃,夠晒健康🤗✨餐飲 免費跟餐(凍飲+$2)檸檬菜蜜味道啱啱好,唔會太甜,檸檬份量足夠😊食物✨✨✨✨✨環境✨✨✨✨✨衛生✨✨✨✨✨價錢✨✨✨✨✨🏠沖繩漁民食堂 (油麻地)油麻地新填地街143-151號俊逸豪園地舖

✨日式漢堡扒烏冬 $62

✨炸軟殼蟹烏冬 $68

✨日式煙三文魚凱撒沙律菜🥗 $50

✨餐飲 免費跟餐(凍飲+$2)
檸檬菜蜜
味道啱啱好,唔會太甜,檸檬份量足夠😊

食物✨✨✨✨✨
環境✨✨✨✨✨
衛生✨✨✨✨✨
價錢✨✨✨✨✨

🏠沖繩漁民食堂 (油麻地)
油麻地新填地街143-151號俊逸豪園地舖
2024-10-14
Dinner
  • 軟殼蟹烏冬
  • 漢堡扒烏冬
去完廣華醫院上堂,同一大班朋友搵地方食飯之前Save咗呢間餐廳,專食日本烏冬🤤特別在有「卡邦尼烏冬系列」除咗烏冬之外,亦有多款丼飯選擇▶️ 蜜糖照燒雞扒烏冬Chicken steak udon ($64)照燒雞扒同烏冬分開上,以保留醬汁湯底奶白色,比一般鰹魚湯底鮮甜😋唔似味精湯,飲多幾啖都唔口渴 (反而似飲緊豆奶咁)有少許芝麻粒同香草調味烏冬麵比讚岐烏冬更粗身🍜入口非常Q彈煙靭又唔硬 (絕對唔係酸烏冬)同時好掛湯,好好食配埋少少海帶絲,冇咁單調半熟蛋冇特別調味,一般🥚兩片日本魚蛋質感麻麻哋🍥至於雞扒🐔份量比預期中足每條都好鮮嫩多汁,唔係雪藏雞蜜糖照燒醬汁甜甜地,但唔會過多👍🏻邊邊位仲有啲焦脆添▶️ 凍檸茶 Cold lemon tea (+$2)-食物好唔錯,看似平民但絕對有水準👍🏻烏冬質感真係好好食朋友叫嘅卡邦尼烏冬望落好正,醬汁比較稀但不缺芝士味🧀咁樣反而冇咁膩其他客人叫嘅丼飯都好吸引,全部大大份似模似樣,唔係啲頹飯look服務OK,上菜算快手環境可能迫少少🤏🏻食飯鐘數坐滿人然而我哋好好彩,七個人去唔使等好耐位性價比甚高,唔收+1,平均$70/人,份量夠飽相信呢度係唔少人嘅飯堂,非常值
去完廣華醫院上堂,同一大班朋友搵地方食飯
之前Save咗呢間餐廳,專食日本烏冬🤤
特別在有「卡邦尼烏冬系列」
除咗烏冬之外,亦有多款丼飯選擇

照燒雞扒同烏冬分開上,以保留醬汁
湯底奶白色,比一般鰹魚湯底鮮甜😋
唔似味精湯,飲多幾啖都唔口渴 (反而似飲緊豆奶咁)
有少許芝麻粒同香草調味
蜜糖照燒雞扒烏冬

同時好掛湯,好好食
配埋少少海帶絲,冇咁單調

半熟蛋冇特別調味,一般🥚

兩片日本魚蛋質感麻麻哋🍥
至於雞扒🐔份量比預期中足
每條都好鮮嫩多汁,唔係雪藏雞
蜜糖照燒醬汁甜甜地,但唔會過多👍🏻邊邊位仲有啲焦脆添

▶️ 凍檸茶 Cold lemon tea (+$2)
食物好唔錯,看似平民但絕對有水準👍🏻烏冬質感真係好好食

服務OK,上菜算快手
環境可能迫少少🤏🏻食飯鐘數坐滿人
然而我哋好好彩,七個人去唔使等好耐位
性價比甚高,唔收+1,平均$70/人,份量夠飽
相信呢度係唔少人嘅飯堂,非常值得一試❣️朋友都讚好介紹
$70 (Lunch)
蜜糖照燒雞扒烏冬
2024-12-12 112 views
係油麻地搵到間幾抵食既日本菜。。。嗌左2個烏冬套餐,仲包埋飲品🥳🍽️卡邦尼蜜糖照燒雞扒烏冬$72 日式唐揚雞烏冬$66 清酒煮蜆$48 日式炒雜菜$40🐷食後感:食物質素都幾好,烏冬Q彈煙韌有口感🤤 炸雞卜卜脆,而湯底又唔會太咸(好多日式麵食湯底我都覺得好咸🙈)清酒煮蜆就一般,試過一次就算炒雜菜又幾新鮮喎,爽口,有甜味,唔錯總括黎講性價比真係唔錯🐽🔍 #piggy在油麻地 #piggy_日本菜 #piggy_烏冬🤑性價比:8.5/10🤤色香味:8/10🐖邪惡度:4/10🤗推薦度:8/10#piggyfoodiedaily #hkfoodie #hkfood #hkeat #hkig #hkgirl #日本菜 #日本餐廳 #日式 #烏冬 #油麻地美食 #香港美食 #小豬找美食 #piggy_美食
係油麻地搵到間幾抵食既日本菜。。。
嗌左2個烏冬套餐,仲包埋飲品🥳

🍽️卡邦尼蜜糖照燒雞扒烏冬$72
日式唐揚雞烏冬$66
清酒煮蜆$48
日式炒雜菜$40

🐷食後感:食物質素都幾好,烏冬Q彈煙韌有口感🤤
清酒煮蜆就一般,試過一次就算
炒雜菜又幾新鮮喎,爽口,有甜味,唔錯
總括黎講性價比真係唔錯🐽

🤑性價比:8.5/10
🤤色香味:8/10
🐖邪惡度:4/10
🤗推薦度:8/10

2024-10-30
2024-12-11 89 views
油麻地一間唔起眼食店,唔係朋友帶我嚟,自己都真係唔會留意到佢,食過一次之後就知道自己一定會再嚟,已經幫襯過幾次。價錢相宜,食物質素OK, 很喜歡呢度簡蕳單單,沒有嘈吵及侷促嘅感覺,很不錯的平民小店。
2024-10-29 516 views
趕頭趕命約咗人7:30去電影中心睇戲,6:45仲喺油麻地港鐵站等人,仲諗緊嗰頭有乜好食,望望個電話睇睇時間,真係唯有食快餐。🏃🏃🏼‍♀️🏃‍♂️人齊即刻話咁快去到電腦中心拎戲飛,跟住行返後一條街周圍望,就發現咗呢一間日本嘅沖繩「快餐店」😬喂,唔好講笑,呢頭落單,10分鐘內已經到齊,好似知道我好趕時間咁,價錢方面唔算貴,仲有埋飲品(雖然細杯啲)特別要講一講個炸池魚,去骨職責,卜卜脆😋食物種類都算多,呢個價錢快靚正~入親嚟都係啲後生仔女,隔離一套六個男仔,六個都叫卡邦尼烏冬,食得好滋味,下次一定要試一試佢~
趕頭趕命

食物種類都算多,呢個價錢快靚正~
下次一定要試一試佢~

2024-10-22
$60 (Dinner)
2024-10-22 530 views
油麻地區日式食肆主要大街行過少少交通都方便係果欄隔離座位算好坐食物好驚喜日式餐廳食卡邦尼卡邦尼雞扒烏冬真係要推介一下大大份飽肚唔會太膩日式汁雞扒又香又嫩食唔到雪味高質值得一試行開果欄不妨一試
油麻地區日式食肆

高質

值得一試

行開果欄不妨一試
2024-06-21 1440 views
平日的夜晚正煩惱吃什麼,走著走著見到這家餐廳的menu,覺得不錯便進去坐下了我們每人叫了一個烏冬餐,每個烏冬拼1杯飲品卡邦尼蜜糖照燒雞扒烏冬卡邦尼漢堡扒烏冬兩個烏冬都很有驚喜除了是用西式的卡邦尼汁crossover日式的讚岐烏冬外,最surprise是餐廳在烏冬表面燒一燒,食到整個烏冬更香,有一種焗烏冬的感覺蜜糖燒雞扒&漢堡扒的味道都很不錯,下次會再試其他主食的!這家餐廳位於佐敦的內街,沒有誇張的裝潢,很容易會被錯過,但性價比很高呢!

我們每人叫了一個烏冬餐,每個烏冬拼1杯飲品

兩個烏冬都很有驚喜

蜜糖燒雞扒&漢堡扒的味道都很不錯,下次會再試其他主食的!

Dinner
2024-04-21 1240 views
今時今日,好難搵到一間平嘅日本菜,點知今日就搵到啦呢間舖頭位於油麻地地鐵站附近,都算容易搵!雖然鋪面唔算好大呀,但真係好彩唔洗等位,拿拿聲醫肚先!🫣賣相係幾好架,不過我影得一般,同埋太香啦!令到我食左少少先記得影一坐低就叫左佢既招牌卡邦尼烏冬,七十幾蚊咋,D烏冬上面應該仲用火槍燒香左,好特別我仲叫左炸軟殼蟹,食落脆卜卜架,都只係五十幾蚊,係市區來講真係好平民價㗎!總括黎講,呢餐都好滿意,雖然唔貴,但係有水準
今時今日,好難搵到一間平嘅日本菜,點知今日就搵到啦

呢間舖頭位於油麻地地鐵站附近,都算容易搵!

雖然鋪面唔算好大呀,但真係好彩唔洗等位,拿拿聲醫肚先!🫣

總括黎講,呢餐都好滿意,雖然唔貴,但係有水準
2024-03-25
$75 (Lunch)
2024-03-24 1399 views
喺繁忙嘅油麻地地鐵站出嚟,過幾條街,去到少人好多嘅新填地街,就見到呢間小店,位置唔算多,嚟到6點幾好彩唔洗排隊。menu有丼飯、烏冬、卡邦尼烏冬三樣野食,但配搭就有好多,牛肉雞扒軟殼蟹炸雞炸池魚乜都有,好多都想揀。最後叫咗慢煮日式薄牛柳烏冬 $65牛柳份量睇落好似唔算好多,不過食落都有十幾塊,好淋好軟熟全部烏冬都話係鰹魚湯底,一開始見佢咁白仲以為係豚骨吉列池魚烏冬 $62池魚有2舊,好脆,粉唔算厚,魚肉幾好食唔會又淋又霉,不過要點多多沙律醬仲好食。烏冬都幾彈牙炸軟殼蟹 $58$58有兩隻好抵,唔係一隻切開兩邊,係真係兩隻,不過個粉有少少厚送熱飲,可以叫檸蜜服務都唔錯

最後叫咗

慢煮日式薄牛柳烏冬 $65
牛柳份量睇落好似唔算好多,不過食落都有十幾塊,好淋好軟熟
全部烏冬都話係鰹魚湯底,一開始見佢咁白仲以為係豚骨
慢煮日式薄牛柳烏冬

吉列池魚烏冬 $62
吉列池魚烏冬

炸軟殼蟹 $58
炸軟殼蟹

送熱飲,可以叫檸蜜
服務都唔錯
2024-03-22
$100 (Dinner)
慢煮日式薄牛柳烏冬
吉列池魚烏冬
2023-12-03 2089 views
食呢間係因為朋友仔上網見到唔錯,中午時段衝咗去食,位置唔難搵,近近哋廟街~ 舖頭唔算大,唔係有好多張枱,我地當日一行六人,好好彩去到啱啱有位唔駛點等🤭坐低見到隔離枱食烏冬,賣相好似好好食😂 所以一坐低已經俾個烏冬吸引咗,本身諗住試卡邦尼漢堡扒烏冬,但係賣晒🥲最尾轉咗 #卡邦尼照燒牛脷烏冬 ($75)~ 個汁好Creamy幾特別,個面燒咗好香,個牛舌好入味,仲好腍,唔錯~可以一試~ 稍為不足係杯凍檸茶有啲細杯~

卡邦尼照燒牛脷烏冬
2023-11-22
$75 (Lunch)
卡邦尼照燒牛脷烏冬
喺佐敦廟街附近夜晚已經算好靜嘅地方 居然有一間小小嘅餐廳✨如果要歸類嘅話都算係日式餐廳🇯🇵冇諗過開喺呢個位夜晚食飯時間都係可以坐滿晒 客如輪轉👀 餐牌定價仲要唔高 人均都係$50-$60左右 · 卡邦尼蜆肉烏冬 (HKD 64)呢個野食係一睇個名就超吸引我 以為佢會好似意粉咁樣撈一啲好「潔」嘅汁點知佢係偏向湯烏冬 係卡邦尼湯烏冬仲要有一隻流心溫泉蛋🥹100分!!個湯比較重胡椒味 但都不失卡邦尼嘅味 入口質感好滑 原來咁樣配烏冬係好好食🤤蜆肉都仲要好多添 再加少少火腿絲同埋菜因為佢比較稀身啲 所以食哂都唔覺得會好肥🤣🤣⭐️睇到最尾嘅你細細聲話你知依度嘅日式餃子超級掂 (HKD 32)以為係普通嗰啲勁少餡嘅日式餃子啦 點知佢入邊竟然係有雞軟骨脆脆嘅餃子🫨🫨 食落去係驚!一定會成日嚟食😋😋

冇諗過開喺呢個位夜晚食飯時間都係可以坐滿晒 客如輪轉👀
餐牌定價仲要唔高 人均都係$50-$60左右

· 卡邦尼蜆肉烏冬 (HKD 64)

蜆肉都仲要好多添 再加少少火腿絲同埋菜
因為佢比較稀身啲 所以食哂都唔覺得會好肥🤣🤣

卡邦尼蜆肉烏冬

⭐️睇到最尾嘅你細細聲話你知
依度嘅日式餃子超級掂 (HKD 32)

一定會成日嚟食😋😋
$65 (Dinner)
卡邦尼蜆肉烏冬
2023-08-21 1580 views
芝士燒長蟹柳丼一般,就系芝士片加蟹柳加蛋放系飯上面,CP值低。慢煮薄牛柳烏冬呢個就吾錯,牛柳片好食,烏冬湯底有淡淡魚味,烏冬亦彈牙。炸海苔魷魚鬚最好食,魷魚鬚大條,炸到脆口, 咬落去食到濃濃紫菜味,口感同埋味道都正。😍😍
芝士燒長蟹柳丼
一般,就系芝士片加蟹柳加蛋放系飯上面,CP值低。

慢煮薄牛柳烏冬
呢個就吾錯,牛柳片好食,烏冬湯底有淡淡魚味,烏冬亦彈牙。

炸海苔魷魚鬚
2023-05-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 炸海苔魷魚鬚
2023-08-10 1243 views
沖繩漁民食堂 (油麻地)油麻地新填地街143-151號俊逸豪園地舖地點好易搵,係247 對面😂😂😂😂✅1. 燒鰻魚飯2. 燒雞扒配日式烏冬幾好坐,性價比高,推介佢嘅烏冬,湯底清淡唔會太咸,然後燒雞扒嘅皮又脆口,味道重d 同烏冬好夾呀✌🏻😏❤️🎀🫶🏻🥨#油麻地美食#油麻地打卡#油麻地小店#hkig#hkfoodie#hkfoodblogger#hkfoodlover#hkfoodblog#hkfoodstagram#yaumadei
沖繩漁民食堂 (油麻地)
油麻地新填地街143-151號俊逸豪園地舖

地點好易搵,係247 對面😂😂😂😂✅
1. 燒鰻魚飯
2. 燒雞扒配日式烏冬

2023-04-17 2480 views
餐廳位置比較偏僻(要經過小巷,而且餐廳附近都無其他餐廳,要少少似隱世美食店既感覺😂😂)而且淨係收cash,不過呢餐廳幾乾淨,裝修都算新(幾日本風),最重要既係D野食係出乎意料既好食!真係無念過50到80幾呢個價錢可以食到呢個質素既野食!!我個陣叫作個日式日式卡邦尼煙三文魚烏冬同埋炸軟殼蟹丼。個軟殼蟹同個卡邦尼醬真係好surprise,同埋用卡邦尼個醬撈飯食都好好食!!不過餐廳收9:20,last order就9:00,大家要注意啦~

2023-04-01 1804 views
這小店名字雖叫「沖繩漁民食堂」,其實裡面賣的與沖繩與漁民沒有多大關係,海鮮菜式不是沒有,是少,沖繩菜嗎?好像也沾不上邊。不過之前偶爾路過,我就被它的店名吸引,而且大概知道它有甚麼吃,就終於找了一天,前去吃了一個「蜜糖照燒皇帝鱲魚烏冬」午餐。其實這小店主打的是日本鰹魚湯讚岐烏冬,配以不同食材後,就有超過十款烏冬可供客人選擇,要是想吃飯的話,這店子也有多款日式溫泉蛋丼飯給顧客挑選。在各款烏冬中,「蒲燒鰻魚烏冬」($78)是價錢最貴的,其次便是我這天吃的「蜜糖照燒皇帝鱲魚烏冬」($72)。這烏冬的確是不錯的,湯味甜得討好,烏冬軟滑,開邊的溏心蛋也挺流心。這烏冬的主角----蜜糖照燒皇帝鱲魚----則是另上的,撒上了不少芝麻的魚皮煎得金黃誘人,肉質結實得來不會流於乾硬,而且又夠大件。一邊呷湯,一邊吃烏冬,再佐以香甜的魚肉,雖然簡單,都算是好味又健康的一餐。
Lunch
  • 蜜糖照燒皇帝鱲魚烏冬