2021-03-02 92 views
放工約咗朋友喺荃灣食嘢,敘吓舊,仲話知道有間食石燒嘅餐廳幾好食,而且仲不收加一。咁佢就帶咗我嚟呢度,離開地鐵站只有約5分鐘路程。我哋叫咗$128食肉獸薄餅,$160美國極黑毛豬300g,$12熱檸水,諗住兩個女仔全部share嚟食;晚餐仲包沙律、是日餐湯、白飯,自助無限量供應😁。薄餅上邊有香腸同埋肉粒,中間部份烤焗得比較軟熟,外皮就脆脆地,食落幾香口。黑毛豬喺塊熱石板上邊,非常新鮮熱辣辣,幾好豬味,仲有多種醬汁可以自己選擇。好耐冇見朋友,一路傾偈一路食石燒,仲不停講笑,笑到哈哈聲,覺得食物特別味美,仲好彩餐廳音樂夠大聲,蓋過我哋兩個大笑姑婆嘅笑聲;我哋過咗一個愉快嘅晚上。

2021-03-01
$150 (Dinner)
有一排冇去shopping,走轉「姨媽傢俬」,行買揀完要抖抖,梗係要嚟返昔日Lunch嘅飯堂回味一吓啦😌呢度Set Lunch超級抵食!以前公司就在樓上所以因利乘便🤪🍝煙鴨胸蒜香白酒意粉:意粉軟硬適中🤗濃濃嘅蒜香加上微微嘅白酒同橄欖油香令到每條意粉都好好味😋鴨胸鮮嫩多汁,勁正👍🏽👍🏽德國咸豬手:外皮脆口嘅程度並非筆墨可以形容...未食過咁好味嘅🐷手!份量十足,高質又重骨膠原☺️🍹🍸呢度絕大部份drink都做緊買一送一優惠,我哋叫咗兩杯Mocktail都只係$48,好鬼抵🤪下星期再去...想食石燒牛隔肌,頭先隔離枱食好好好香😌😌😌
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 德國鹹豬手
  • 煙鴨胸蒜香白酒意粉
2021-02-28 86 views
情人節晚上冇堂食,唯有外出食午餐。之前都知道呢間餐廳,一直都未有機會試。因為佢嘅位置比較偏僻,可能唔係好多人留意到。美國極黑毛豬150g $68肉質鬆化,油脂甘香,好大塊,都唔錯olive 牛扒150g $68牛扒肉質唔韌,幾嫩滑呢間餐廳特別之處就係白飯、沙律、西湯,自助任添。白飯係珍珠米,都幾有飯香, 煙韌。沙律就不過不失,都係普通加芝麻醬,特別一提,椰菜冇草青味,非常好。西湯就係粟米忌廉湯,但味道一般,好似落咗好多生粉落去咁。總括來講,呢間餐廳嘅價錢同食物質素性價比都唔錯。比我最窩心嘅感覺就係,進食期間大部份時間播住廣東歌,仲要首首都識唱,好有親切感。
情人節晚上冇堂食,唯有外出食午餐。

美國極黑毛豬150g $68
肉質鬆化,油脂甘香,好大塊,都唔錯

olive 牛扒150g $68
牛扒肉質唔韌,幾嫩滑

呢間餐廳特別之處就係白飯、沙律、西湯,自助任添。
白飯係珍珠米,都幾有飯香, 煙韌。
西湯就係粟米忌廉湯,但味道一般,好似落咗好多生粉落去咁。

2021-02-28 90 views
早幾日同謙謙去新領域到完驗眼,順便係樓下餐廳到食晚餐先回家,Olive cafe 晚餐選擇都好多款, 今次我同謙謙都想食肉為主,所以就分別叫左一豬一牛 😁。⚛ Olive德國鹹豬手 ~ 好大隻豬手仲要鐵板上,外脆焗得超香脆,豬手肉質咸咸地又腍,點附送的蜜糖食特別唔同。⚛ Olive 牛扒 ~ 石燒牛扒85g , 完全自己操控想食幾成熟都得,岩哂我心水, 因我想謙謙食熟d , 自己就食7成都得 😆, 牛扒肉質ok 配上他們的牛汁, 謙謙可以食哂一碗飯呢!⚛ 日本唐揚魷魚鬚 ~ 估唔到又炸得幾好,粉漿夠薄, 魷魚鬚夠彈牙。呢到最正係,只要叫左主菜,湯和沙律就可以飲食, 羅宋湯煲得夠哂入味,湯的蔬菜料又夠豐富,忍唔住飲左兩碗, 而沙律菜都幾新鮮,之後自行落芝麻醬食幾好。走時見到門口好多人等外賣,原來外賣有特價餐,下次都可以過來買外賣回家慢慢嘆。

2021-02-26 75 views
今日同男朋友黎左荃灣拜年之後喺附近搵野食呢間Olive cafe都幾抵食入面有點焗 因為有石燒牛會比較大油煙味石燒牛方面有好多唔同款pasta 好抵讚👍🏻有呢個自選意粉包岩食啦Happy hour 有紅白酒買一送一優惠自助式加汁🐮澳洲M5黑毛和牛板腱150G $1️⃣9️⃣5️⃣150G對唔係咁夠食啖啖肉,嫩口,入口易咬個人非常鐘意佢地既石燒系列同其他店唔一樣係佢地會放啲洋蔥係底咁塊肉就唔會太快熟可以慢慢煎喇基本上一放落石板可以即食🥰🍝自選意粉 蝦🦐&火腿意粉稍為有點乾身但味道不錯另一好處係可以自選材料Happy hour 時間指定飲品有買一送一真係太抵了我地Order左一杯紅酒$68加多杯Yoghurt soda 🥤🌿
今日同男朋友黎左荃灣拜年

Happy hour 有紅白酒買一送一優惠

自助式加汁

🐮澳洲M5黑毛和牛板腱150G $1️⃣9️⃣5️⃣

150G對唔係咁夠食
啖啖肉,嫩口,入口易咬
個人非常鐘意佢地既石燒系列

Happy hour 時間指定飲品有買一送一
真係太抵了
我地Order左一杯紅酒$68
加多杯Yoghurt soda 🥤🌿
喺荃灣覓食,記得有呢間餐廳,午餐抵食又幾好食,咁就再去番尋味😊叫咗「廚師推介午餐」$74嘅「日式牛肉丼」,午餐包沙律、是日餐湯,自助無限量供應😁,再加$28要咗「是日甜品」,呢日係Soufflé Cheesecake😋是日餐湯係「羅宋湯」,裏面有好多蔬菜同少少肉,微辣,幾好味。沙律菜就好新鮮,加上芝麻沙律醬食落好開胃😋。「牛丼」嘅牛肉同白飯分開上,牛肉軟熟除咗鹹味重帶微甜,份量都幾多,碟牛肉有好多牛肉汁,要來撈飯食幾好味😋。Soufflé Cheesecake幾輕身唔係好甜,好食😋

$102 (Lunch)
2021-02-23 47 views
之前同朋友嚟食呢間餐廳,質素幾平均,樣樣都幾好食。凱撒沙律生菜好新鮮,加上脆脆嘅麵包粒好開胃。香辣蟹肉扁意粉做到啱啱好掛汁,我覺得唔算好辣,食到有一疏疏嘅蟹肉,唔錯。
2021-01-28 85 views
朋友請我食飯,揀左呢間幾有情調既餐廳。青豆湯好好飲,打得幼滑又濃味。但最正都係份德國咸豬手。侍應會問使唔使幫手切件,好細心。豬手炸得好香脆,肉厚唔硬,好有咬口。拌碟既薯條都超好味,熱辣辣。
2021-01-26 86 views
之前行過都好想試下Olive Cafe 的午餐石燒之選,有秋刀魚、雞脾扒、漢堡扒、美國極黑毛豬和牛扒等選擇,套餐還無限量供應沙律、是日餐湯和日本白米飯。今天餐湯是忌廉蘑菇湯 ,creamy有粒粒蘑菇幾好味。菜絲沙律加上粟米粒,可配上日式沙拉醬,材料新鮮,食材也會蓋上很衞生。 今天選了石燒牛扒,牛扒伴以洋蔥,牛肉半熟,自己可以慢慢烤,肉質嫩滑有肉味,很不錯,吃到最後洋蔥也變得甜甜的。

2021-01-09 120 views
疫情之下都甚少外出食飯啦!😅近近地屋企附近食下街嘢先🤭🤭愉景新城都食過曬啦!行多兩步見到前面呢間cafe別樹一角,感覺唔錯!見到都幾多嘢食,最緊要係防疫做得唔錯😍入門口之前探熱搓手,裏面有半自助食品都蓋好曬!而且仲要求帶口罩先出去攞添😌點一份牛扒或意粉都可以unlimit添飯沙律淮山湯都幾好呀😉沙律唔錯非常新鮮,外出食飯少咗蔬菜依家補返數食咗三碗😬😬石燒牛扒都ok,自己操刀想要幾多成熟自己還是我就鍾意食medium☺️未算最頂級但係一啲都唔失禮,牛味好濃沃,唔會太韌,食得出完全冇醃過!代表對白牛扒有信心😂🤣意粉一般西餐質素啦!餐湯都值得一讚非常多料,而且唔會太鹹,酸酸地好開胃呢度係會用珍珠米㗎!不過我就一般啦,鍾意食泰國米多啲😅😅
疫情之下都甚少外出食飯啦!😅
近近地屋企附近食下街嘢先🤭🤭

沙律唔錯非常新鮮,外出食飯少咗蔬菜依家補返數食咗三碗😬😬

呢度係會用珍珠米㗎!不過我就一般啦,鍾意食泰國米多啲😅😅

2021-01-08 132 views
近排天氣凍,要食返啲熱辣辣嘅嘢🥶🥶打邊爐真係食咗好多次啦🤣🤣行過西樓角路見到呢間olive cafe,有石燒牛扒熱辣辣就試下揀咗美國極級肉眼扒,份量都足,肉質唔錯,牛味濃嘅,可能係太識處理嘅關係,裏面又好似唔係太熟🤪🤪檯面有埋海鹽可以自己調味,不過我就比較鍾意食佢嘅醬汁多啲👍👍有幾隻味另外仲可以任食珍珠米飯,大食嘅我嚟講都幾啱嘅🤭🤭仲有西湯都係自己任添🥣另外簡簡單單叫個鴨胸意粉🍝又煮得ok喎!意粉同鴨胸都幾match ,有成六七塊!仲要厚切㖭!算係咁啦😀😀意粉軟硬適中不過醬汁有少少鹹,可能我食得淡嘅關係啦!總括嚟講算唔錯,店員服務都ok可以再encore嘅,多一間選擇唔錯呀!😊

意粉軟硬適中不過醬汁有少少鹹,可能我食得淡嘅關係啦!

總括嚟講算唔錯,店員服務都ok

可以再encore嘅,多一間選擇唔錯呀!😊
$120 (Lunch)
2021-01-07 97 views
Olive cafe限聚令放寬終於可以同朋友暢飲一番呢間餐廳設有Happy Hour卡邦尼意粉口感creamy ,每條麵條都掛汁,配埋芝士粉邪惡之選食肉獸pizza 顧名思義 Pizza屬於簿批多種肉類,勁多芝士,口感豐富啤酒係西班牙啤酒口味偏淡,容易入口,男女都啱飲餐廳另外主打石燒牛扒可以讓食客按喜好自行烹調熟成度,石燒套餐可任享沙律、餐湯及白飯美國極級肉眼排牛扒厚身,一份200g 上台大概三成熟,大家可以趁熱食,肉汁細嫩,因為石燒所以食落口感幾好
Olive cafe
限聚令放寬終於可以同朋友暢飲一番
呢間餐廳設有Happy Hour

啤酒係西班牙啤酒口味偏淡,容易入口,男女都啱飲

2020-12-22 115 views
朋友一向介紹也是棒,同為小店,這店的定價低一點,很適合大眾來吃呢。這店有牛肩肉眼,所有套餐亦包沙律、飯及湯品。而對比其他石燒牛扒店,店內的肉份量抵吃呢!這裡的牛扒來源地多,如美國安格斯西冷、澳洲,連日本和牛也可選。好吃和牛板腱石燒牛扒套餐,厚切美國肉眼牛扒,美國安格斯牛扒、日本黑毛和牛。石燒方式同樣可以讓食客自行烹調熟成度,扒身厚呢,肉汁豐富,肉質軟腍不韌。更有每日限量供應的食材,不錯過!更重要,可以試店家供應的醬料,如蒜蓉,亦好吃。黑毛豬全熟美味,嚴選最優質黑毛豬,很好吃,肉質鮮嫩,除豬肉食材外,這店的洋蔥亦是不錯呢~這個很值吃~香煎黑毛豬以石燒板來上,目的是為保留最嫩滑的口感和豐富肉汁呢總的來論,這店子之食物實在不錯,棒!

好吃和牛板腱

黑毛豬

總的來論,這店子之食物實在不錯,棒!
2020-12-21 112 views
行完愉景新城周圍搵嘢食,大商場總是一式一樣,行前少少西樓角路見到呢間Olive Cafe有石燒牛扒冬天食暖粒粒😍😍美國極級肉眼扒,份量都|🤩🤩擺上去吱吱聲好治愈啊,四邊輕輕一煎香,外焦香內juicy,而且牛味好濃郁👍👍食得出係靚牛啊仲有配菜同飯都係任食㗎,餐湯唔錯,幾好飲!濃稠適中😝用珍珠米㗎,仲有三款source可選,認真夠👍👍另外點左個鴨胸意粉好惹味,湯份量好多有六、七塊,仲係厚切,意粉有口感地方感覺好寫意,店員服務仲好有禮貌添🥰而且價錢大眾化值得推介👍

美國極級肉眼扒,份量都

仲有配菜同飯都係任食㗎,餐湯唔錯,幾好飲!濃稠適中😝

用珍珠米㗎,仲有三款source可選,認真夠👍👍

2020-09-22
$150 (Dinner)
食物環境氣氛有水準嘅西餐廳🍽-🏠餐廳由外到內都非常有情調,非常浪漫,座位唔算多但坐得舒服,好適合約會同傾計-🍖德國蜜糖芥末鹹豬手豬皮穌香乾脆,豬肉juicy易咬🍝燒雞肉螺絲粉配蕃茄忌廉汁雞肉嫩滑,螺絲粉非常掛汁,汁屬偏稠質地但唔會乾-另外午餐仲有石板燒供應,竟然~$5x-6x😱 晚餐set就$88起,食物性價比高,值得一試😋不足係位置比較尷尬 ,係天橋下獨成一角,可能有啲難揾📍Olive Cafe荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖
食物環境氣氛有水準嘅西餐廳🍽

🍖德國蜜糖芥末鹹豬手
豬皮穌香乾脆,豬肉juicy易咬
德國蜜糖芥末鹹豬手

🍝燒雞肉螺絲粉配蕃茄忌廉汁
雞肉嫩滑,螺絲粉非常掛汁,汁屬偏稠質地但唔會乾
燒雞肉螺絲粉配蕃茄忌廉汁

不足係位置比較尷尬 ,係天橋下獨成一角,可能有啲難揾

📍Olive Cafe
荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖