2014-01-26 517 views
每天必會拎番份頭條日報睇住坐西鐵番工,印象中, Oliver's Super Sandwiches既優惠卷出現過不少次數.今次, 終於剪左落黎去食喇~這是我第一次光顧Oliver's Super Sandwiche : ) 地方舒適, 食物OK, 印象很不錯呢 $43 包括有酥皮湯, 主菜一客, 飲品一杯 (好抵食!)挪威煙三文魚, 蜆肉扁意粉配刁草忌廉汁扁意粉質地比起意粉硬身一點, 相對更彈牙更有咬口; 忌廉汁厚身, 每一口都可以掛著忌廉汁再加埋鮮味蜆肉 & 啖啖肉既挪威煙三文魚, 煙三文魚有時會過咸, 呢個就唔會 ~~  不錯呢~唯一美中不足是刁草味道不夠突出~酥皮忌廉湯呢個餐最吸引我既係..... 我想飲酥皮湯  果然無令我失望, 未食已經聞到好香濃牛油味, 包著酥皮裡面既係南瓜忌廉湯, 伴著南瓜蓉, 將酥皮吸收湯黎食, 特別正!酥皮湯一定要趁熱渴喔! 熱檸水illy 即磨咖啡SHOP NAME: Oliver's Super SandwichesADDRESS: 大角咀海輝道11號奧海城一期UG06舖
每天必會拎番份頭條日報睇住坐西鐵番工,

今次, 終於剪左落黎去食喇~

$43 包括有酥皮湯, 主菜一客, 飲品一杯 (好抵食!)
挪威煙三文魚, 蜆肉扁意粉配刁草忌廉汁

唯一美中不足是刁草味道不夠突出~
挪威煙三文魚, 蜆肉扁意粉配刁草忌廉汁

呢個餐最吸引我既係..... 我想飲酥皮湯

酥皮湯一定要趁熱渴喔!
熱檸水
熱檸水
illy 即磨咖啡
illy 即磨咖啡
ADDRESS: 大角咀海輝道11號奧海城一期UG06舖
2014-01-25
$43 (Dinner)
2012-10-29 231 views
今日又係星期日,同細妹去左食Oliver 的tea set估唔到咁好食,分分鐘好食過酒店的呢2人tea set有3層高第一層有蘋果批同朱古力蛋糕第二層有魚餅,雞翼,炸雞最下層有牛角飽同酥皮盒最多食就系雞翼,d汁多到漏出來,好香好香。牛角飽同蛋糕都唔錯。我地好快就清光光食物好味,可惜我地等左差唔多半個鐘先有得食下次見人小先會再去食

2人tea set有3層高
第一層有蘋果批同朱古力蛋糕
第二層有魚餅,雞翼,炸雞
最下層有牛角飽同酥皮盒

我地好快就清光光
食物好味,可惜我地等左差唔多半個鐘先有得食

下次見人小先會再去食

2012-10-21
$50 (Tea)
  • 牛角飽
2012-10-01 237 views
難得早上在大角咀出現,完成公務後就找地方吃早餐,奧海城一期裡只有吉野家、大家樂這些連鎖店,看到同是連鎖店但較少遇上的奧利華三文治,極為西式的早餐款式讓我動心,跟平時常吃的港式早餐的確有點分別,過了上班時間的早餐時間可容易在半開放的餐廳裡找到位置。以一般快餐先買票形式,拿著膠牌找個座位,店員隨即拿來餐具及牛油作預備,很有效率。熱咖啡以ILLY杯盛載,相信都是用上同品牌咖啡豆磨出咖啡,表面咖啡脂薄如沒有,有點像熱朱古力的熱咖啡有陣咖啡香飄來但入口不夠醇厚,口腔裡總算有點香味徘徊,雖則不會延續很久但已經可以了,只配一包咖啡糖個人來說甜度剛好,雖然水準不算很好,早上來一杯也是滿足的。多款美味早餐中,其實以最巨型的那款最合心意,只是時間不容許慢慢享用,選個份量較輕的比較合適。三款雞肉早餐腸、煙燻豬肉腸、早餐腸煎得有點焦香,可是自己分不出那種是那種,只記得紅色腸衣那款口感最脆,一種肉腸吃來有點辣,兩種就有點香草香,肉質爽爽腸衣脆脆的都同樣好吃唷。吃了三條香腸,唯一的蔬菜烤蕃茄可以解油膩,半個新鮮蕃茄略為煎過表面後,本身酸甜多汁的蕃茄肉多了一點點煎過的香氣,灑上點點香草更為好看,鮮茄的酸味令本來有點
較少遇上的連鎖店
配套齊全
總算夠熱
豐富西式早餐

吃了三條香腸,唯一的蔬菜烤蕃茄可以解油膩,半個新鮮蕃茄略為煎過表面後,本身酸甜多汁的蕃茄肉多了一點點煎過的香氣,灑上點點香草更為好看,鮮茄的酸味令本來有點木獨的味蕾即時回復敏感。

形容為意大利多士是以意大利包半個烘熱至香脆,內容像是較鬆如海綿的麵包,形成外脆內軟的美妙麵包效果,溫度夠熱的麵包抹上軟軟牛油,簡單的美味。
好吃炒蛋
愛吃的炒蛋是全碟早餐最好的,層層疊疊的雞蛋還保持些微蛋汁,碟底沒有太多油或出水的現象,證明沒有以大量油份或加入一點水令炒蛋更為滑溜,完全是以火候來控制其軟滑度,沒有加鹽不但不會覺得淡,還因為沒有鹹味所以沒有掩蓋那難得的蛋香,我覺得這是一份好吃的炒蛋!

雖則是快餐店,想不到連碟子也是熱熱的,絕對能為食物保溫,細心!憑單可以優惠價吃晚餐,只是限定在翌日起計十四天裡的期限,是否要我再移肉步再來一次呢??

此店店員較木口木面,機械式笑容及早晨也欠奉,反而鄰近銀行大廈的食Q叔叔笑容及禮貌更好,看來管理層要到銀行取經了。

$31 (Breakfast)
配套齊全
豐富西式早餐
較少遇上的連鎖店
好吃炒蛋
  • 炒蛋
2011-09-29 144 views
昨天想起早前在網上購買黑松露醬未取,為免自己大意忘記掉,趁未到期限翌日到奧海城辦妥此事,不用心掛掛!該店位於一期,同上次到來探望『麥太甜品』相近!取貨後看見Oliver's Super Sandwiches,突如其來想起了焗薯及我的優惠券,剛好兩人肚有點餓立即拿定主意步入{利華}!說起來我記不清多少年沒光顧了,依稀印象在沙田新城市分店吃過幾次!餐廳內沒有客人非常寧靜既輕鬆又自如,我們同樣要煙三文魚沙律拼蛋沙律焗薯,各人一杯咖啡和熱檸茶! 選擇食物我回到坐位不久便奉上熱飲,熱咖啡看上像阿華田而且味道略淡,難以相信用illy 咖啡豆沖出來,不太好喝! 記憶中olive's焗薯輕盈小巧,眼前兩個甚有份量焗薯配上兩大球沙律,用$33這個銀碼連飲品絕對超值,沙律中冰凍煙三文魚份量絕不吝嗇亦好滋味,接著是焗得熱乎乎薯仔拌著蛋沙律吃實在無懈可擊,雖然薯仔蛋沙律這種食材很普通,當它們放於一起時,有講不出的美味。簡簡單單的一頓休閒下午茶過後,朝向尖沙咀方向去了!
2011-09-19
$33 (Tea)
2011-06-03 131 views
見悶悶地, 又想食好啲, 搞搞新意思, 去咗Super Sandwiches 嘆番個上等dinner.相比大型連鎖快餐廳, 價錢貴得黎值, 有service, 有環境, 食物味道有誠意, 比貴十幾廿蚊都願呀...間唔中的話!同大爺分別叫咗2個set, 有湯+意粉+熱飲 酥皮忌廉蘑菇湯明知酥皮係好肥, 但都要升級轉做酥皮, 因為唔使錢! 我覺得個酥皮整得太厚, 焗既時間又唔夠, 雖然個湯夠熱, 但係塊酥皮我係可以好容易咁成塊起, 唔夠鬆化. 不過個湯又幾好飲, 夠濃, 夠creamy. 肉醬扁意粉喱度提供既只有扁意粉, 無圓意粉, 我個人鐘意食圓意粉多啲. 個意粉完全唔夠熱呀, 無論係意粉定肉醬, 稍為微溫都無, 對於我食野鐘意燙口既人, 完全唔合格. 我相信如果溫度可以控制番係正常熱度, 好味指數會倍增. 下次再唔夠熱, 實行叫佢翻熱先得. 挪威煙三文魚、蜆肉扁意粉配刁草忌廉汁一樣係唔夠熱, 一睇就知. 賣相係唔錯, 不過味道就唔多清楚, 因為係大爺既, 我自己就唔會叫喱個, 一來唔鐘意食蜆肉, 二來個湯又係忌廉湯, 個意粉又係忌廉汁, 好似食黎食去都係嗰隻味咁, 有啲口味變化會好啲

同大爺分別叫咗2個set, 有湯+意粉+熱飲

肉醬扁意粉
肉醬意粉

挪威煙三文魚、蜆肉扁意粉配刁草忌廉汁
一樣係唔夠熱, 一睇就知. 賣相係唔錯, 不過味道就唔多清楚, 因為係大爺既, 我自己就唔會叫喱個, 一來唔鐘意食蜆肉, 二來個湯又係忌廉湯, 個意粉又係忌廉汁, 好似食黎食去都係嗰隻味咁, 有啲口味變化會好啲囉.

熱薑蜜
熱飲可以免費轉特飲, 得一款, 無得揀. 喱個熱薑蜜超重薑味, 係用薑味茶包沖既, 一包一杯, ,另外再加薑蜜蓉, 所以味道好濃, 辣辣地, 甜甜地, 好好飲.

2011-05-08
肉醬意粉
2011-03-30 107 views
"技術性失業十天"的第二天,當然把握時間做運動,不然可能會頹到再不想上班。成日都說奧海城其實沒有甚麼選擇,尤其一期。因為有$5券的關係,當然吃一個貴一點的早餐。人手不夠,收銀員是一邊收錢一邊做其他事,所以都排了好幾分鐘才到我。叫了一個"早餐全接觸",甚麼都有。就像去茶餐廳想試真章要吃"公司三文治",去茶樓要吃"小炒皇"一樣,可以看到一個廚師的功力、選材、處理。送餐員很有禮貌。衛生都不錯。價錢$29-$5券=$24。沒有券唔抵吃,有券就剛剛好合理。

成日都說奧海城其實沒有甚麼選擇,尤其一期。

因為有$5券的關係,當然吃一個貴一點的早餐。
$5券
每張底單都有優惠
幾方便的牌,斜斜地方便送餐員看到。
"早餐全接觸",就是甚麼都有一點的意思
每個配料都一絲不苟
蕃茄有香草的,微酸;粟米粒不多,沒有牛油,卻鮮甜
薯炸得很透,皮脆!
咖啡,略為普通。
送餐員很有禮貌。衛生都不錯。

價錢$29-$5券=$24。

沒有券唔抵吃,有券就剛剛好合理。
2011-03-29
$29 (Breakfast)
$5券
每張底單都有優惠
幾方便的牌,斜斜地方便送餐員看到。
"早餐全接觸",就是甚麼都有一點的意思
每個配料都一絲不苟
蕃茄有香草的,微酸;粟米粒不多,沒有牛油,卻鮮甜
咖啡,略為普通。
薯炸得很透,皮脆!
2010-11-28 67 views
其實這間「利華超級三文治」的分店,早在開張不久自己便已為它寫了在openrice的第一篇食評,當時對它的印象和給它的評分都不錯,可惜事隔大半年,這次到來吃早餐,卻竟留下一個不愉快的經驗。話說這次幫襯是在周日的早上,大概九時多的時間,來這裡吃早餐的客人卻已不少,可是因為這裡的地方比較細,加上座位又擺放得頗密,令人坐得甚為逼狹。本來這還不算太有問題,但坐在逼狹的座位上,其他食客和侍應久不久便在自己的身後經過,擺放食物的圓桌子又企得不甚穩陣,結果在讓座給人經過的時候,差點兒連擺放在桌子上的早餐都倒瀉在地上。再還不特止,那位南亞裔的侍應還好像是我阻著他一樣,以絕不友善的眼神望了我好一會,實在令人氣上心頭。加上這裡的早餐質素只是一般,又不是特別好吃,就連最基本的奶茶、咖啡也未做得好,但價錢卻比附近的大家樂貴上一截,實在不太抵食,在這種種方面都不理想的情況下,試問又怎能給它一個ok的評價呢!

$30 (Breakfast)
2010-11-11 21 views
一直覺得數十多元吃麵包不太經濟,所以很少嚐試這類三文治店。碰巧有優惠券,又經過此分店,便走了進去。從未吃過此店的產品,很想試不同種類的食物。想來想去,終於點了至尊三重奏:包括酥皮湯、煙三文魚及碎蛋沙律烘三文治配凱撒沙律(選了半份烘包及半份沙律),以及特飲(香橙紅茶)。酥皮湯及香橙紅茶屬好味之作,烘三文治及沙律用料新鮮,達到水準,在質素、味道及價錢相秤下,感覺稍貴。

香橙紅茶
酥皮湯
煙三文魚、碎蛋沙律烘三文治配凱撒沙律
2010-11-04
$56 (Dinner)
香橙紅茶
酥皮湯
呢個時做入黎食,緊係最少人呢~所以可以任揀坐邊道也可以,買野食付款果陣,那位收銀女職員(年紀唔夠20歲吧)係新黎無幾耐吧,不過佢無打錯資料入收銀機,事關我地只係好簡單點左1份2人餐+2杯drinks only,但凍飲要加4蚊..所以點熱飲算了~我問佢餐飲唔飲紅茶可以飲乜,係由經理幫手答我的~ 我未去享用tea之前,已經上過olivers-supersandwiches webiste搵定食咩好,見到呢款L1 tea set很吸引~呢個價錢相比起旺角新世紀廣場的老富昌cafe的英式tea, $99..........所以呢間的英式tea set真係好抵食,質素又有保証tim L1: Oliver's After Tea (for 2person) with a pot of English Tea $88一上菜果陣係上2杯飲品先~ 熱檸茶紅茶很濃香,3片lemon片,再飲落去有少少澀的味道~呢個下午茶托盤上菜時,實在唔知食邊樣好呢!!個賣相同埋website的menu圖樣一式一樣!實在是太好了~~~100%無誤導成份可言,那個waiter是印巴人士吧~佢無講任何野就放低刀,叉+糖包,可
呢個時做入黎食,緊係最少人呢~所以可以任揀坐邊道也可以,

一上菜果陣係上2杯飲品先~
熱檸茶
紅茶很濃香,3片lemon片,再飲落去有少少澀的味道~

呢個下午茶托盤上菜時,實在唔知食邊樣好呢!!個賣相同埋website的menu圖樣一式一樣!實在是太好了~~~100%無誤導成份可言,那個waiter是印巴人士吧~佢無講任何野就放低刀,叉+糖包,可能佢唔識講中文,之後佢仲主動扲2隻碟俾我地tim,搞到張桌子無位放,要用2張桌子才夠位擺放,哈哈,我地係大食王呀!!!!
我先吃越式小食(中層),之後再品嚐迷你朱古力3重奏~

包括----(英式下午茶托盤::最下層)廚師精選開放式3文治,
其實唔係好明係咩意思..食過先知道係
煙3文魚碎蛋3文治 x 3小件
, ,另1款係
香草醬雞肉3文治 x 3小件,,我個人like 煙3文魚碎蛋3文治 多d,碎蛋同埋煙3文魚的味道,配合得不錯~ 不過香草醬雞肉3文治 都唔差,味道幾清新~雞肉都幾新鮮,正的~
迷你鬆餅
個size 2人share以1半都OK~味道真是很不錯,不帶半點粉狀的味道,提子乾味道配合埋個鬆餅,非常好吃!!

迷你牛角酥
不過用刀切一半果陣發生問題,因為個牛角酥幾煙「un」,所以一切果陣已經扁左..haha~不過味道仍是佳!非常酥脆~絕不感到半點油膩!

----(英式下午茶托盤::中層) 屬於 越式及泰式 小食
雞肉串燒 x2
我果串有少少燶,但雞肉幾瘦,另一串有1/3係肥肉,味道不錯,唔會偷工減料的感覺!!
越式春卷
炸得黃金色,不過食落去都幾多油,中間有豬肉及荀~味道幾好,再沾上酸辣汁都幾開胃~
泰式魚餅
辣呀......
就咁望落去完全覺得好似中式的魚餅,中間有少少雜菜~估唔到我敗給呢件魚餅,第一啖無乜辣味,再食多1啖出事,因為幾鬼辣,係由舌頭去到喉嚨完完全全感受到spicy.....所以死死氣食左1件之後,都無繼續叫amy食埋落去,因為佢完全唔食得辣,廢事膦到佢食到咳......

----(英式下午茶托盤::最上層)
迷你朱古力3重奏 x4件
雖然係mini,但非常精緻呢!!!很耐看~呵呵...不過每人2件已經好足夠~因為甜品都係宜少不宜吃太多吧! 個蛋糕上的白朱古力略為甜,白朱古力下面有一層慕思~有少少咖啡+可可味,下面果層就係似熔岩朱古力蛋糕,very tasty

環境佳,可以慢慢食,慢慢嘆呀,
食緊的途中發生小插曲,有個細路仔約4-5歲,佢又係坐sofa位,佢仲爬埋黎問「咩黎ga?」,佢仲舉起隻手,想扲個下午茶托盤其中一件食物,真係............
所以唯有叫佢返返去乖乖地坐低等佢屋企人啦..佢屋企人買緊野食,點知如是者佢覺得好好玩,仲爬左3次埋黎,迫我將個下午茶托盤扲去另1邊佢掂唔到o既位置...呼..............
收據 + 等候牌
無人~呵呵,relaxed
熱飲--熱檸茶~
迷你朱古力3重奏--其實可以再影得好d..>__<又係掛住食..
中層-- 越式及泰式 小食,魚餅勁辣..>_<
英式下午茶托盤::最下層--廚師精選開放式3文治,迷你鬆餅,迷你牛角酥
煙3文魚碎蛋3文治
L1: Oliver's After Tea (for 2person) $88
$44 (Tea)
收據 + 等候牌
無人~呵呵,relaxed
煙3文魚碎蛋3文治
  • 迷你朱古力3重奏
  • 迷你鬆餅
  • 牛角酥
天寒地凍的早上,半夜起身看罷歐霸杯不久,小休一會,已是飢腸轆轆,飢寒交逼下,想起Oliver's Super Sandwichew剛在奧海城一期開了一間新分店,特地前往享用一份豐富的早餐,慶祝所捧愛隊的勝利。雖已是差不多上午九時,新店確是新店,裡面仍是非常熱鬧,看來附近的大家樂將遇上勁敵了。看看水牌,早餐選擇確是不少,驀然看見當中有一欄寫著「暖笠笠冬日推介早餐」,其中一款竟有「忌廉蘆筍三文魚湯」在內,在只得7、8度的低溫下,這似乎是一個好選擇,好,就這個吧!其實這個盛惠$27的曖笠笠早餐除了有「忌廉蘆筍三文魚湯」外,還有法蘭克福腸、乾番茄炒蛋、半個鮮番茄和意大利包(跟Anchor牛油),加上一杯熱飲,委實蠻豐富的。講到質素,腸仔、炒蛋和麵包,和一般吃到的相差不遠,個鮮番茄就很juicy。那個最吸引自己的「忌廉蘆筍三文魚湯」頗為creamy,蘆筍味很出,三文魚份量就不太多,不過都幾好飲。唯獨是那杯奶茶,淡如開水,始終是這類賣情調和特色的美式快餐店的弱項,總是沒有港式絲襪奶茶那種香濃醇厚的味道。談到服務,可能這間分店是新開張不久,員工人手不足或是未熟手吧,執枱的效率是低的,坐下之後,一直都

談到服務,可能這間分店是新開張不久,員工人手不足或是未熟手吧,執枱的效率是低的,坐下之後,一直都沒有這裡的員工清理上手留下的垃圾,直到一位侍應拿著order的早餐來到之後,才連隨把那些食物和餐具清理呢!

只是花費了$27,比去大家樂或大快活等港式快餐店只是貴了那麼十元八塊,便可享用到一份較為特別的早餐,讓自己在冬日的細雨寒風中感受一股暖暖的熱流,何樂而不為呢?!
$27 (Breakfast)