2020-09-26 94 views
良心高質健康西餐飲💛~~~放假嘅首要活動 梗係撐良心小店啦 呢間係上環嘅黃色良心coffee shop☕️相信區內嘅人都一定會食識 而對於我呢啲外區人黎講 雖然之前唔識 但係上網睇完佢哋啲食物相之後 都好有興趣黎試下 所以今晚趁住屋企人唔得閒 我同大舊👦🏻就特登揸車嚟買外賣 之後再返屋企一路睇戲嘆~~~咁啱我哋嚟嘅時候仲有下午茶餐 所以我哋就叫咗一個下午茶套餐 另外加多幾個小食🥐~~~🦀蟹肉牛油果牛角包配凍檸檬青檸(下午茶餐):一咬落去 卡擦卡擦聲 脆度驚人 好少食到啲咁脆嘅牛角包 真係好想知道佢哋係點整嘅 牛油果份量亦都好多 蟹肉亦一啲都唔孤寒 加上又凍冰冰又好清甜嘅凍檸檬青檸 無論味道定係份量 都完全係一個完美嘅下午茶🥯~~~炸粗直薯條:呢個炸薯條簡直係我哋食過最乾身嘅薯條 一滴油都冇我估佢哋用氣炸鍋炸 但係又唔肯定係唔係anyway唔理佢用咩方法都好 食落去真係好健康 我鍾意~~~玫瑰雞翼:一份雞翼有四隻 我哋驚唔夠食 一叫就叫左兩份 然後餐廳好體貼咁俾咗一份雞翼一份雞鎚我哋 食落去香香甜甜帶微微辣 幾香口 滋味無窮🍴~~~炭燒雞肉串:嫩嫩嘅雞肉 醬料味道啱啱好 唔會太鹹 而且好
良心高質健康西餐飲💛
~~~
炭燒雞肉串:嫩嫩嘅雞肉 醬料味道啱啱好 唔會太鹹 而且好juicy 燒得好唔錯 而且20幾蚊有五串 抵食
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
On Time Coffee & Kitchen (上環)
上環蘇杭街93號東利商業大廈地下2號舖
2020-09-23 83 views
平時好少機會來到中上環一帶,發現原來呢到都有唔少自家經營的咖啡小店,好適合放假來享受慢活時光。💜墨魚汁海鮮意粉雖然食墨魚汁意粉總會弄得滿咀都烏黑的,但意粉味道確實不錯,不過海鮮配料能夠落多一點會更好。粗薯條是加錢轉套餐加配的,味道不過不失。💜有機牛油果粟米三文魚沙律煙三文魚份量比想像中多,肉質厚實沒有腥味,配上酸甜的黑醋汁非常開胃,可以當做輕食。💜抹茶鮮奶抹茶鮮奶面頭有隻可愛的貓貓拉花,見到個下心情即刻靚哂,欣賞店主在拉花上花了不少心思呢。抹茶味香但甜度偏淡味一點。💜凍朱古力朱古力味飲落唔算濃郁,有淡淡奶香味,如果可以再濃啲就更好。

💜墨魚汁海鮮意粉

粗薯條是加錢轉套餐加配的,味道不過不失。
💜有機牛油果粟米三文魚沙律

💜抹茶鮮奶

💜凍朱古力

朱古力味飲落唔算濃郁,有淡淡奶香味,如果可以再濃啲就更好。
2020-09-22 76 views
🕑Lunch Set +$25可選沙律或薯條, 仲可以揀咖啡同茶添咖!🥑有機牛油果粟米煙三文魚沙律🥗$78 Organic Avocado and Salmon Salad大大碟嘅沙律!🥑牛油果幾靚仔,份量都幾多,有沙律醋更開胃,煙三文魚有2大塊,🍝卡邦尼意粉 Carbonara意粉彈性十足,煙肉同菇比例剛剛好,醬汁都幾Creamy😹🍟薯條脆脆哋🥗小沙律喺主菜沙律嘅迷你版,落咗沙律醋,好開胃😆☕️培茶咖啡🐱有隻可愛嘅貓貓喺上面!培茶味道好香飲落唔會苦澀,略帶微甜。☕️美式咖啡唔落奶唔落糖情況之下飲會有少少苦澀味道,尚可接受🙊
牛油果煙三文魚沙律

卡邦尼意粉

🍝卡邦尼意粉 Carbonara
意粉彈性十足,煙肉同菇比例剛剛好,醬汁都幾Creamy😹

🍟薯條脆脆哋
🥗小沙律喺主菜沙律嘅迷你版,落咗沙律醋,好開胃😆
培茶咖啡

☕️培茶咖啡
培茶咖啡

☕️美式咖啡
唔落奶唔落糖情況之下飲會有少少苦澀味道,尚可接受🙊
Americano
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
上環蘇坑街一帶都有唔少食肆,亦都有好多唔同類型既Cafe💕。而呢間小店外形光猛✨,比人感覺都幾休閒舒服。On Time係半自助式服務😉,要自己去收銀處叫餐同自己攞餐具同水,不過就免收加一🧸。-明太子帶子意粉 $98明太子味道濃厚😙,配帶子食好夾,意粉質感唔錯🍝,軟硬適中。最驚喜係明太子帶少少辣🌶,令鹹鹹香香既明太子意粉更加惹味💗。-日式咖喱炸蝦飯 $68炸蝦炸得酥脆🍤,炸粉同蝦唔會分離,不過日式咖喱味道較淡🍛。-加$25可以變Lunch Set,包薯條🍟:沙律同一杯熱飲☕️。黑醋沙律爽脆開胃🥗,份量足;薯條一般,有少少油膉味🤏。-抹茶/焙茶鮮奶拉花好靚🐰🐱💕,抹茶奶味幾香🍵,焙茶唔苦澀,奶同茶比例都算平均👍🏻,不過兩款既味道都未算好濃滑😸。

明太子帶子意粉 $98

日式咖喱炸蝦飯 $68
炸蝦炸得酥脆🍤,炸粉同蝦唔會分離,
不過日式咖喱味道較淡🍛。

抹茶/焙茶鮮奶
2020-09-20 129 views
經過上環見到這間coffee shop的名字很特別,on time coffee & kitchen,感覺像把食物準時送到你手中的意思,見外賣還有優惠,就買回家同屋企人分享~其實如果有時間的話,來cafe坐坐也不錯🌟日式咖喱炸蝦飯:呢個真係抵食之選,$68(外賣減$10)就有高質炸蝦飯🍤,估唔到會有咁多隻蝦,而且蝦肉亦好厚實,咖喱味濃,撈落飯到好好食,日式咖喱最好係唔會好辣,所以咖喱浸飯都👌!🌟蟹肉牛油果牛角包:高質之作,喜歡吃牛油果的我每次都cafe都一定會點牛油果的食物🥑,鬆軟的牛角包內夾了好多甜的牛油果肉,還有啖啖新鮮蟹肉,每一口都滿足😋🌟墨魚汁海鮮意粉:別看這個賣相一般,其實入面藏了很多墨魚和蜆肉,每一口意粉都好香墨魚汁味但不會太油,意粉麵質都好好。雖然看不到黑黑的材料,但其實非常足料,仲有甜的黑色洋蔥!下次一定要去試埋coffee!🤩☕️

其實如果有時間的話,來cafe坐坐也不錯

蟹肉牛油果牛角包

下次一定要去試埋coffee!🤩☕️

蟹肉牛油果牛角包
2020-09-20 46 views
今天行完太平山街,天氣很熱,又很肚餓,行下行下便見到這間店舖,裝修簡潔明亮,便走進去醫肚。我點了拿破崙去皮雞絲意粉,估不到意粉很彈牙,不會煮得過諗,配上茄汁,微微酸辣,十分醒胃,如果多點雞肉會更好。友人點了墨魚汁海鮮意粉,他也說意粉比想像中更有彈性,但海鮮切得太碎,沒有咬口。如果多點墨魚汁,多點海鮮,那就會更加鮮味了。友人的午餐配以套餐,沙律中規中矩,如果多點黑醋汁會更好吃。今餐的亮點是熱蘋果茶,富有極香蘋果味。坐在這間悠閒的cafe,望着窗外,呷一口熱蘋果茶,彷彿身處台北弄巷咖啡店,暫時忘卻煩憂,放空一下!

友人的午餐配以套餐,沙律中規中矩,如果多點黑醋汁會更好吃。

2020-09-20
$90 (Lunch)
  • 拿破崙去皮雞絲意粉
  • 熱蘋果茶
2020-09-20 39 views
On Time Coffee & Kitchen☕️💛 @上環.Flat White & Latte & Cappuccino☕️ (FW $42 L & C $39)成日行過上環都見到好多好正嘅咖啡店,今日就揀咗依間買外賣返屋企飲🥤。分別叫咗Flat White, Latte同Cappuccino,menu有埋圖同你講每款咖啡有幾多espresso,奶同奶泡🍼,好貼心。一行入舖頭就聞到超香嘅咖啡味,雖然Flat White同Latte都係奶比較多嘅咖啡,但係飲落去都有好香濃嘅咖啡味,奶味又香濃,飲入口好滑,好飲🥰。.玫瑰雞翼🐔 & 茶味朱古力蛋糕🍫 ($39)另外仲叫咗雞翼同蛋糕送咖啡,玫瑰雞翼係menu推薦嘅🐥,食落有淡淡甜甜哋嘅玫瑰味🌹,又幾夾幾特別。蛋糕嘅慕絲好滑,朱古力味香濃🍫,中間個層燉蛋好香茶味🍃,係一個高質嘅蛋糕🍰。
玫瑰雞翼🐔 & 茶味朱古力蛋糕🍫 ($39)

2020-09-19
TakeAway
2020-09-19 1786 views
難得有機會過海嘆下cafe,梗係要搵💛預先係openrice bk 定位晚餐set 得兩款,一係牛扒一係照燒雞扒,$2xx 包沙律,主食同甜品野飲,可以加$48 任食薯條我地四個人就再單點兩個意粉,同埋叫多兩杯野飲先上野飲,拉花好靚真係好可愛,仲有埋字,掂👍🏻但味道唔係好甜,但整體朱古力味略淡蘋果茶都係唔甜,只有好淡既蘋果味但特登比多個杯仔倒落去攤凍d, 係幾貼心明太子意粉偏鹹,但明太子味唔算好濃,應該係落多左鹽個種,有少少辣~都惹味既墨魚汁本身無咩味,但都係略鹹左d,整體意粉口感都岩岩好,彈牙牛扒就普通款,但好大塊,夠四個人食沙律就係紅菜頭生菜,菜唔多新鮮,偏苦味薯條反而無咩味,要我地自己加鹽同黑椒調味我地食完話想加薯條再上已經比左勁大兜有兩個籃既比較,份量即刻多左勁多薯條都夠脆,但無咩味甘最後上埋甜品,心太軟朱古力都夠濃而且有流心效果紅莓mousse cake 酸酸味味都唔錯但佢同我地再confirm,個名,都係串錯
難得有機會過海嘆下cafe,梗係要搵💛

預先係openrice bk 定位

我地四個人就再單點兩個意粉,同埋叫多兩杯野飲

先上野飲,拉花好靚

蘋果茶

蘋果茶都係唔甜,只有好淡既蘋果味
但特登比多個杯仔倒落去攤凍d, 係幾貼心

明太子意粉

明太子意粉偏鹹

牛扒set

牛扒就普通款,但好大塊,夠四個人食

沙律就係紅菜頭生菜,菜唔多新鮮,偏苦味

薯條反而無咩味,要我地自己加鹽同黑椒調味

我地食完話想加薯條

再上已經比左勁大兜
任食薯條

有兩個籃既比較,份量即刻多左勁多

薯條都夠脆,但無咩味甘

心太軟

最後上埋甜品,心太軟朱古力都夠濃而且有流心效果

紅莓mousse cake 酸酸味味都唔錯

但佢同我地再confirm,個名,都係串錯
2020-09-18
$135 (Dinner)
2020-09-14 114 views
上環蘇杭街有一家On Time Coffee & Kitchen西餐廳。店面不大,以白色為主調,裝潢簡潔企理,乾淨舒適。一入去侍應很友善安排座位,有賓之如歸之感覺。服務好食材也不錯啊。蔬菜沙律,蔬菜新鮮,開胃而健康。我最喜歡的是餐廳的招牌菜,黑松露野菌忌廉意粉,濃郁的黑松露好香,忌廉汁及野菌與意粉伴勻,意粉爽口彈牙沾滿了香濃嘅黑松露忌廉汁,口感豐富而有層次,一點不覺得膩,食到停不了口,好快清盤。最後待應哥哥推薦的蘋果茶,清香順口,有助消化。
2020-09-12 83 views
下雨天☔️路過上環,打算外賣點東西回家吃,行過哩間文青的咖啡廳,被那窗門位置的文青座位吸引著呢,停下看看menu,有我最愛的牛角包🥐又有媽媽最愛的卡邦尼新意粉,就試下先🤩🤩炒蛋煙肉牛角包配黑醋沙律菜,牛角包🥐croissant 外皮極其酥脆的,食落非常柔軟,炒蛋非常滑及有蛋汁,配上煙肉口感好好🥗沙律菜澆上黑醋,好正。黑松露炒蛋牛角包配黑醋沙律菜,牛角包即烘的,所以今落脆卜卜,牛油香味好濃,黑松露炒蛋味濃郁呀,勁愛,炒蛋嫩滑,兩者食落口好豐富呢😊經典卡邦尼新意粉🍝 滑溜的忌廉白汁,CP值高平價,卡邦尼意粉真是很經典的意粉啊,可以令每條意粉都包住醬汁,一啖意粉,一啖溫泉蛋,入口即溶,美味😋卡邦尼新意粉係lunch set😊可以加錢就有🥗同飲品,沙拉菜好新鮮,嗌左杯檸蜜薑茶,薑味濃郁,好岩落雨天飲喔😋😋在家裏慢慢品嚐,下雨天享受片刻寧靜,是人生美事❤️

在家裏慢慢品嚐,下雨天享受片刻寧靜,是人生美事❤️
2020-09-12 55 views
喺上環返工有個好處,就係周圍都係Cafe。蘇杭街成條街匯集左唔同類型既餐廳,選擇好多,上網見到呢間鋪頭係黃店,加上好多人都話佢好食,偶爾都想獎勵下自己,今日就食好少少。我叫咗個鴨胸意大利粉,加$25嘅話仲可以配薯條或者沙律同埋一杯飲品。先講咗個意粉,佢煮得好惹味,但唔係鹹,佢除左用左洋蔥,仲放左d露荀入去,意粉嘅口感都好好,唔會過硬或者過淋。飲品方面我就叫咗焙茶latte,佢拉咗個貓頭鷹嘅花好得意呀,而且烘茶味都重,但唔會覺得係澀既,奶同茶味嘅比例都好均勻,好有驚喜,賣相同味道一流!

2020-09-10 46 views
Sometimes it’s really difficult to find a good takeaway place and getting really bored with Chinese or ThaiFound this cozy little space in Sheung wanLove their snacks a lotRose chicken wings r still crispy when serving at home with hint of pedal rosesBaked egg with cheese portobello is so juicy inside and definitely a good choice for vegetarian as well!Portion of barbecue chicken is unreasonably generous!! And it’s in wet sauce , looking less hot
Love their snacks a lot
☕️清新cafe輕盈Lunch & Tea😋週末放假去西環行下,同friends見到蘇杭街呢間cafe真係好靚好吸引,偏向簡潔嘅裝修風坐得好舒服。今次叫咗外賣試下Lunch set,選擇豐富,都真係算抵食。煙三文魚牛油果沙律 & 鰻魚意粉配培茶Latte🥑黑醋開胃伴蔬果🍣厚切三文係最愛🐟鰻魚鮮味分量足☕️培茶香滑入口順禮拜好多人都係度食個tea嘆杯咖啡,下次有機會一定再試下堂食,度過一個悠閒週末吧!
☕️清新cafe輕盈Lunch & Tea😋

煙三文魚牛油果沙律 & 鰻魚意粉配培茶Latte
🥑黑醋開胃伴蔬果
🍣厚切三文係最愛
🐟鰻魚鮮味分量足
☕️培茶香滑入口順

TakeAway
2020-09-03 97 views
·其實👦🏻👧🏻小編都唔係特別鍾意去cafe嘅人一嚟我哋兩個都唔飲咖啡二來cafe嘅嘢食多數都伏同貴但係上環呢間cafe幾有驚喜🥰入去之前已經見到門口嘅文宣佩服佢哋係宜家嘅時勢仍然冇畏懼.我哋嗌左兩個意粉、薯條、玫瑰雞翼、焙茶鮮奶、白桃有氣梳打(lunch去食嘅可以加$25升級做套餐,有得揀薯條/沙律,再加一杯飲品)墨魚汁海鮮意粉幾好食,唔會太咸同埋都幾多魷魚同蝦香草醬鴨胸意粉就比較普通~跟餐嘅薯條新鮮炸出黎熱辣辣😋最有驚喜嘅係用左le creuset碟裝嘅玫瑰雞翼!係甜甜地又辣辣地嘅蜜糖味蜜桃有氣梳打啱晒打卡~而跟餐嘅飲品揀咗hojicha latte拉花竟然係好可愛嘅貓貓同埋「HK加油」🥺呢間cafe都幾高質,又夠晒黃💛大家可以大大力懲罰啊🙌🏻.墨魚汁海鮮意粉 $88香草醬鴨胸意粉 $78升級午市套餐(焙茶鮮奶+薯條)$25玫瑰雞翼 $38白桃有氣梳打 $58
其實👦🏻👧🏻小編都唔係特別鍾意去cafe嘅人
一嚟我哋兩個都唔飲咖啡
二來cafe嘅嘢食多數都伏同貴
但係上環呢間cafe幾有驚喜🥰
入去之前已經見到門口嘅文宣
佩服佢哋係宜家嘅時勢仍然冇畏懼
我哋嗌左兩個意粉、薯條、玫瑰雞翼、焙茶鮮奶、白桃有氣梳打
墨魚汁海鮮意粉幾好食,唔會太咸
同埋都幾多魷魚同蝦
香草醬鴨胸意粉就比較普通~
跟餐嘅薯條新鮮炸出黎熱辣辣😋
最有驚喜嘅係用左le creuset碟裝嘅玫瑰雞翼!
係甜甜地又辣辣地嘅蜜糖味
蜜桃有氣梳打啱晒打卡~
而跟餐嘅飲品揀咗hojicha latte
拉花竟然係好可愛嘅貓貓同埋「HK加油」🥺
呢間cafe都幾高質,又夠晒黃💛
大家可以大大力懲罰啊🙌🏻
墨魚汁海鮮意粉 $88
香草醬鴨胸意粉 $78
升級午市套餐(焙茶鮮奶+薯條)$25
玫瑰雞翼 $38
白桃有氣梳打 $58
2020-09-03 84 views
中上環真係好多cafe發掘 呢間我睇中佢哋嘅主食😈 呢度環境比較簡單 唔係好多打卡位點影都靚嗰啲😌 但係食物質素都唔錯 可以試下🥳❣️墨魚汁海鮮意粉 $88嗌得呢個意粉都知我哋係勇士🦑 食到成個咀都黑🤣 味道都唔錯但海鮮得墨魚而且切得好碎🙈 賣相同性價比都扣咗啲分🤭❣️日式汁燒豚腩溫泉蛋意粉 $88呢個相比之下就吸引啲٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 味道都幾夾☺️👍🏻 比較重口味 燒汁撈埋蛋黃更濃厚🥴 意粉係幾彈幾有咬口🙆🏻‍♀️❣️lunch set +$25 配沙律/薯條 & 飲品真係幾抵😛 沙律同薯條都正正常常 份量啱啱好😆 最吸引係佢哋嘅飲品嘅拉花🥳 靚到不得了呀!真係好有心機 勁detail😿 跟餐飲品都咁用心欣賞💛 焙茶鮮奶同抹茶鮮奶賣相咁靚令到我對佢都好有期望 但係入口就冇想像中咁香濃😳有d粉感🙈

❣️墨魚汁海鮮意粉 $88

❣️日式汁燒豚腩溫泉蛋意粉 $88

❣️lunch set +$25 配沙律/薯條 & 飲品
真係幾抵😛 沙律同薯條都正正常常 份量啱啱好😆
最吸引係佢哋嘅飲品嘅拉花🥳 靚到不得了呀!
真係好有心機 勁detail😿 跟餐飲品都咁用心欣賞💛