2019-09-11 696 views
帝都酒店1+1 Café推出新Tea Set,用上有海中黑鑽之稱既魚子醬入饌,感覺奢華矜貴😙一系列由主廚精心搜羅既四款精選魚子醬製作既咸甜點配搭經典雞尾酒 Peach Bellini (香桃氣泡酒) 或特色果飲 Fizzy Pink (葡萄柚薑汁汽水),又係一個同好姐妹共度悠閒時光既好去處~❤Tea set咸點包括酥脆既三文魚籽海鮮酥盒;口感柔滑既慢煮鵪鶉蛋伴魚子醬;味道層次豐富既牛油果醬酥餅伴魚子醬;鮮甜既法式鵝肝慕絲伴蟹籽等,將魚子醬既鮮味完美與點心融合😙。甜點則更有玩味😍,造型好似三文魚籽壽司既一口芒果糯米飯,上面其實係芒果汁爆珠、下面係椰汁糯米飯,一咬開爆珠,芒果汁流入糯米飯中,十分有趣😆。紐約芝士波裏面包住香濃軟滑既紐約芝士蛋糕,配搭白鱘魚子醬,味道更能提升。仲有醇厚香滑既金箔朱古力燉蛋、奶滑既意式豆腐奶凍伴黑加侖子果醬等😆約埋班姐妹一齊黎就岩哂啦!

2019-09-09 576 views
最近呢間酒店推出魚子醬主題下午茶見到美顏兩個字 初老黑洞即刻心心眼😍-鹹點🥠🔸慢煮鵪鶉蛋伴魚子醬鵪鶉蛋x貝魯迦鱘魚子醬蛋黃醬加青瓜點綴 吾太膩胃⭕️-🔸煙三文魚貝果伴魚子醬挪威煙三文魚x奧西特拉鱘魚子醬油脂濃郁厚重 貝果口感煙韌😗-🔸牛油果醬酥餅伴魚子醬牛油果蓉加紫洋蔥粒 紅尖椒絲 檸檬汁口感豐富 酥餅夠鬆化😛-🔸法式鵝肝慕絲伴蟹籽杏桃中和法式鵝肝慕絲既膩胃感鹹甜得黎幾夾😯-🔸三文魚籽海鮮酥盒酥盒鬆脆 香氣十足🤤-甜點🍰🔹紐約芝士波伴魚子醬目測似車厘茄 其實係紐約芝士蛋糕🙊配白鱘魚子醬 奶油質感-🔹金箔朱古力燉蛋70%比利時黑朱古力 吾會太甜👍🏻面頭朱古力脆豆口感十足-🔹意式豆腐奶凍伴黑加侖子果醬豆腐奶凍配新鮮黑加侖子醬入口淡淡豆腐香💕-🔹一口芒果糯米飯目測似三文魚籽軍艦 創意十足👏🏻芒果爆爆珠配糯米飯 還原度高-套餐包兩杯精選特飲🥂香桃氣泡酒/葡萄柚薑汁汽水-㊙️黑洞飲食情報:「閃耀炫目」魚子美顏下午茶 推廣期: 1/9-31/10供應時間: Mon-Sun; 15:15 - 17:00價目: $388 (兩位用)
最近呢間酒店推出魚子醬主題下午茶

㊙️黑洞飲食情報:
「閃耀炫目」魚子美顏下午茶
推廣期: 1/9-31/10
供應時間: Mon-Sun; 15:15 - 17:00
價目: $388 (兩位用)
2019-07-11 939 views
榴槤控不能錯過😍夏日炎炎又黎到榴槤既季節,唔瘋狂食榴槤點對得住自己吖🤣今次帝都酒店1+1吧推出左仲夏泰式榴槤下午茶,除左有充滿泰式風味既咸點,仲有一系列加入榴槤做主題既甜點,大滿足吖💕咸點包括海南雞軍艦、一口冬蔭功鮮蝦雲吞、酥炸蟹肉薯泥球配泰式甜酸醬等;至於甜點全以榴槤入饌😍,由淡至濃品嚐分別係迷你榴槤泡芙、特濃榴槤慕絲蛋糕、半熟榴槤芝士撻、榴槤燉蛋及榴槤流心朱古力!泡芙中間夾有朱古力醬同一層榴槤醬,有淡淡既榴槤味道;慕絲蛋糕以原個榴槤為造型,十分可愛,上面則為蛋白霜;芝士撻口感Creamy;榴槤燉蛋係十級濃😍,下面係幼滑既榴槤蓉,上面係輕柔既忌廉,口感柔滑,每啖都充滿住榴槤香氣🤗最後既榴槤流心朱古力係一個圓渾渾既波波,咬開外層薄脆既朱古力就發現裏面包住一大球榴槤蓉,味道濃郁,中間仲會食到一絲絲既榴槤肉!

2019-06-27 943 views
完全係比今次主題吸引,最緊要搵到臭味相投嘅人同你食🥰 第一次入嚟依間餐廳,一入黎係酒吧裝修,後半段係優雅粉系裝潢,感覺截然不同🤭「仲夏飄香」顧名思義係榴槤香☺️三層嘅下午茶架當中鹹點同甜點比例一半一半,整體食物質素可以接受,最緊要係價錢以酒店下午茶黎講十分之優惠,每人包特色飲品一杯!其實個人食下午茶係鍾意鹹點多個甜點,不過值得一讚佢個榴槤撻,係咁多樣嘢食入邊最高分,同埋杯榴槤奶昔👍🏼提提你:OpenRice有九折coupon🤩 有效期至6月30號

2019-05-29 1219 views
呢間酒店今次同我最鍾意既brand Paul & Joe crossover,鹹點甜點都有好多花花同貓貓元素,最吸引既係食完tea可以去返新城市廣場Paul & Joe 專櫃拎番袋禮品 炸炸林捉住同樣貪靚既朋友一齊黎嘆個tea!『貓の花見』下午茶 (HK$388)拎左佢餐廳D花花黎打卡~同個theme好match🍵茶點方面,南瓜軟餅加芝士好好食,仲食到芝士上面淋左少少honey,一鹹一甜好得意。另外佢個鵝肝醬酥餅都好香脆,鵝肝味道濃郁~不過個酒釀番茄我本身唔係好鍾意梅酒陣味就覺得麻麻喇,同行既朋友就覺得唔錯,食埋我個份甜點真係好吸引,塊貓貓曲奇餅好有心思印左Paul & Joe既招牌貓咪,橙味好濃,甜度岩岩好!玫瑰蘋果撻既蘋果片keep到脆卜卜,加埋custard都仲好清新!另外仲有好可愛既肉球macaroon同超濃既朱古力tart,上面既食用花色彩繽紛,睇見都開心~最後加埋一都係$427,真心係幾抵食呀!
 炸炸林捉住同樣貪靚既朋友一齊黎嘆個tea!

『貓の花見』下午茶 (HK$388)

拎左佢餐廳D花花黎打卡~同個theme好match

最後加埋一都係$427,真心係幾抵食呀!
2019-05-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2019-05-26 793 views
自問咸魚白菜也好好味,但今次真的臣妾做不到👋原本裝修左都幾Fancy, 又花花又貓貓,原本真係期待幾高打完一輪卡,係地獄的開始個芝士,可能係我唔識欣賞,但同個油到可以炒菜的南瓜煎堆餅夾埋,真係好難頂!個茄真係伏!真係伏!真係伏!重要的事要講三次 !!蟹肉凍粒無蟹味,又油!乜蝦法式甜包真心硬!唯一正常係個鵝肝餅🥺🥺馬卡龍甜到傻蘋果撻酸到傻怪味曲奇朱古力撻加杯子蛋糕真係食到懷疑人生坦白講,唯一叫滋味的係個鬆餅☹️連杯朱古力都好難飲🤮🤮🤮唯一安慰係張護膚品redeem 券!從來無試過咁難食的下午茶😟
自問咸魚白菜也好好味,但今次真的臣妾做不到👋

原本裝修左都幾Fancy, 又花花又貓貓,原本真係期待幾高

打完一輪卡,係地獄的開始

個茄真係伏!真係伏!真係伏!重要的事要講三次 !!

蟹肉凍粒無蟹味,又油!

乜蝦法式甜包真心硬!

唯一正常係個鵝肝餅🥺🥺

馬卡龍甜到傻
蘋果撻酸到傻
怪味曲奇
朱古力撻加杯子蛋糕真係食到懷疑人生

坦白講,唯一叫滋味的係個鬆餅☹️
連杯朱古力都好難飲🤮🤮🤮

餐牌
2019-04-24 1285 views
貓之花見388元下午茶以🐱咪主題茶點為主。好靚好精緻,打卡必選。鹹點:蜂蜜南瓜軟餅伴金文抆芝士,芝士味不會太濃味。鳳尾蝦伴法式甜包,🦐味淡,爽口。鵝肝醬酥皮餡餅,餠咸咸地。法式酒釀柿紅茄唔太甜又不會太酸。法式肉球馬卡龍有貓手印好可愛,玫瑰蘋果撻,不會太甜,貓咪香橙曲奇的橙醬反而各得太甜了。朱古力餅朱古力味濃但不會太甜好吃。貓咪肉球朱古力奶,比較淡些,洋甘菊柚子蜜淡淡洋甘菊不會太甜清清地。這個價錢不算貴比起其他酒店還平,又靚又精緻還有Paul and joe 一套護膚品送。大致上不過不失。
貓之花見388元下午茶以🐱咪主題茶點為主。
好靚好精緻,打卡必選。
2019-04-24
Type of Meal
Tea
2019-04-23 842 views
由帝都酒店同Paul & Joe推出期間限定嘅「貓の花見」下午茶以貓同花嘅元素融入食物到賣相唔錯甜點同咸點比例剛好唔會甜得太過份或太膩下午茶仲包埋肉球熱朱古力同洋甘菊柚子蜜算係比較特別茶餐仲送一套Paul & Joe嘅旅行套裝鍾意貓貓或Paul &Joe嘅朋友可以一試*****之但係佢都有缺點就係唔可以點單人份量同行朋友3個人就要額外再點多個小食同個tea set就有少少格格不入喇*****另外用餐時間比較短Tea set時段都只係15:15 - 17:15兩個鐘時間相信未必夠一班閨蜜吹水傾計
以貓同花嘅元素融入食物到

另外用餐時間比較短
Tea set時段都只係15:15 - 17:15
兩個鐘時間相信未必夠一班閨蜜吹水傾計
2019-04-09 856 views
星期五係公眾假期,約了友人一起去high tea, 之後都黎過one plus one ,都覺幾好。我們點了一個二人set, 每人附送一杯飲品可以選熱飲凍飲。我們都揀了熱飲,有🐱腳印的熱巧克力。雀籠擺設影相一流!但今次食物有少少失望,感覺鹹食份量唔夠今次好多細微細眼嘅食物,而甜品就有些過甜,食完係飽的,但係有點膩。特別係第一層蛋糕嘅黃色colding 根本就唔會想食😛而鹹點唯獨有scone 穩陣好味,另外兩款都一般。

我們點了一個二人set, 每人附送一杯飲品可以選熱飲凍飲。

我們都揀了熱飲,有🐱腳印的熱巧克力。
雀籠擺設影相一流!
2019-03-20 670 views
如果爲打咭而來 呢度絕對可以滿足到你每件甜品都做得好精緻店內裝修都好少女 好bling bling 打咭一流 真係唔食得都睇呀如果你係咁諗 就中晒伏喇因為佢真係好睇唔好食鬆餅又涷又實 全部甜點都做得頗甜可以話係死甜 咩名都食唔到咸點真係可以話唔好食 由其個涷蕃茄 個件事 真係食完要問句 ^我食左D咩^我係為食好西而來的 十分失望可以話由頭失望到落尾 真心搵唔到一件野係好食的......388兩位呢個價錢真心唔值 好彩有份Paul and Joe護膚贈品慰值下心靈
如果爲打咭而來

由其個涷蕃茄 個件事
真係食完要問句 ^我食左D咩^

我係為食好西而來的 十分失望
可以話由頭失望到落尾
真心搵唔到一件野係好食的......

388兩位呢個價錢真心唔值
好彩有份Paul and Joe護膚贈品慰值下心靈
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)
2019-03-19 605 views
係網上見到沙田帝都酒店推出貓貓主題下午茶,貓咪肉球朱古力奶 好吸睛,好打耳。於是,我即刻約左鍾意cat cat的朋友去食呢個下午茶。馬卡龍上面畫左可愛嘅貓咪肉球,好惹人喜愛。Rose Apple Tart 用蘋果薄片捲成的玫瑰花,不但外表討好,仲口感豐富。貓咪香橙曲奇成個貓咪樣印左出來,曲奇鬆脆與朋友暢談,享受完afternoon tea 時光, 就去附近的新城市廣場第3 期一田百貨內的PAUL&JOE店,換取PAUL&JOE BEAUTE禮品包一份。
於是,我即刻約左鍾意cat cat的朋友
去食呢個下午茶。

馬卡龍上面畫左可愛嘅貓咪肉球,好惹人喜愛

Rose Apple Tart

用蘋果薄片捲成的玫瑰花,不但外表討好,仲口感豐富。

貓咪香橙曲奇
成個貓咪樣印左出來,曲奇鬆脆

2019-02-25 767 views
今日約左朋友afternoon tea ,由於朋友係Paul & Joe 會員, 所以可以以85折優惠享用呢個「貓之花見」下午茶。我們是訂了座位,但係門口拎位時比較混亂,等左5-10分鐘才有侍應安排入座。餐廳可能是分開兩邊主題,一入是bra枱位置比較暗,侍應帶我們往左邊一轉,餐廳環境轉為很光猛,滿滿粉紅色,很美,美輪美奐,侍應我們安排在靠近窗位置的二人枱坐下,我們點了1份「貓之花見」下午茶餐,餐包括以下食品及兩杯飲品茶點蜂蜜南瓜軟餅伴金文拔芝士法式酒釀柿紅茹鵝肝醬酥皮餡餅酥炸蟹肉餅香煎鳳尾蝦伴法式甜包甜點法式肉球馬卡龍玫瑰蘋果撻貓咪香橙曲奇特濃軟心朱古力撻檸檬杯子蛋糕經典英式鬆餅伴鮮草莓果醬,奶油忌廉飲品我們分別點了熱朱古力奶及凍洋甘菊柚子蜜各一杯。等了大概25分鐘,侍應呈上一個半開鳥寵,甜品造型精緻,味道還可以。但座位與座位之間都較近,傾談聲音都會影響隔離座位。

茶點

玫瑰蘋果撻
貓咪香橙曲奇
特濃軟心朱古力撻
檸檬杯子蛋糕
經典英式鬆餅伴鮮草莓果醬,奶油忌廉

飲品我們分別點了熱朱古力奶及凍洋甘菊柚子蜜各一杯。

2019-02-15 854 views
有圖有真相,酒店竟然出啲咁嘅雞扒比客食。真係等左好耐,半個鐘都有,已經吹左幾次單,出嚟就出啲咁嘅嘢俾我,當我係咩?係佢自己白痴定當我白痴?垃圾到極致!完全失望,唔會再有下次。
有圖有真相,酒店竟然出啲咁嘅雞扒比客食。

垃圾到極致!

完全失望,唔會再有下次。
2019-01-20 1295 views
這餐廳在未裝修前食過好幾次,當時都唔錯。昨天星期六是因為 NEW TOWN PLAZA VIP CLUB 既50蚊 COUPON 過去再試試半自助午餐。- 咖啡是一大筒一早煲好,好似辦公室蒸餾水飲水機咁樣斟(飯堂式) - 沙律選擇不多(無芝士,無蘑菇,無粟米粒)- 主菜天使麵D帶子共四片(用一粒帶子片成)- 另一碟牛排唔夠1cm厚,又多筋,同茶記出品差唔多- 甜品都唔多選擇,而且好似有啲唔新鮮,小蛋糕硬身- 正如之前幾位的分享,時間到又唔開門,招呼麻麻,炒散工作人員多- 約$400埋單唔好食又唔抵食
這餐廳在未裝修前食過好幾次,當時都唔錯。

- 沙律選擇不多(無芝士,無蘑菇,無粟米粒)
- 主菜天使麵D帶子共四片(用一粒帶子片成)

- 另一碟牛排唔夠1cm厚,又多筋,同茶記出品差唔多
- 甜品都唔多選擇,而且好似有啲唔新鮮,小蛋糕硬身

- 約$400埋單唔好食又唔抵食

2019-01-08 1227 views
今次試Jurlique 瑰麗之冬下午茶﹐因為佢甜點咸點都比較特別,同埋用有機食用花入饌,所以轉登來試下甜點六款玫瑰蘋果酥薰衣草藍莓芝士蛋糕小金菊檸檬撻玫瑰香檳啫喱迷迭香意式奶凍經典英式鬆餅伴玫瑰草莓果醬、忌廉芝士 鹹點六款香蒜玫瑰蝦香燒帶子伴藜麥餅沙葛蟹肉脆卷牛油果番薯塔煙三文魚黑麥多士煙鴨胸芝士蛋卷 玫瑰蘋果酥焗得出色,淡淡肉桂味突出蘋果的香甜,蘋果雖然煮過但沒有酸味﹐連酥皮食﹐絕配呀薰衣草藍莓芝士蛋糕,出奇地幾重薰衣草味,質地似硬身的New York cheese cake,食落比較幼滑同軟綿迷迭香意式奶凍好重迷迭香味,作為香草狂的我表示非常滿意!意式奶凍配牛油曲奇,再加紅桑子點綴,滋味無窮 小金菊檸檬撻賣相100分,檸檬味重但不會過酸,第一次試食小金菊,隠約有些少甘香,不錯牛油果番薯塔有驚喜!牛油果同番薯意外地夾,番薯蓉好滑,味道似係日本的高級番薯,讚~沙葛蟹肉脆卷不錯﹐用沙葛好有創意﹐可惜蟹肉份量比較少 香蒜玫瑰蝦蒜味、煙三文魚黑麥多士、煙鴨胸芝士蛋卷、香燒帶子伴藜麥餅同英式鬆餅都算中規中矩 玫瑰香檳啫喱超濃Rosé味,每食一啖都似飲緊Rosé 整體來講價錢 HK$388加一都

甜點六款
玫瑰蘋果酥
薰衣草藍莓芝士蛋糕
小金菊檸檬撻
玫瑰香檳啫喱
迷迭香意式奶凍
經典英式鬆餅伴玫瑰草莓果醬、忌廉芝士

鹹點六款
香蒜玫瑰蝦
香燒帶子伴藜麥餅
沙葛蟹肉脆卷
牛油果番薯塔
煙三文魚黑麥多士
煙鴨胸芝士蛋卷

沙葛蟹肉脆卷不錯﹐用沙葛好有創意﹐可惜蟹肉份量比較少

玫瑰香檳啫喱超濃Rosé味,每食一啖都似飲緊Rosé

整體來講價錢 HK$388加一都唔算太貴,順帶一提餐廳的裝潢好啱影相,如果想輕鬆下﹐食個tea影幾張靚相,係一個唔錯的選擇