2019-01-08
今次試Jurlique 瑰麗之冬下午茶﹐因為佢甜點咸點都比較特別,同埋用有機食用花入饌,所以轉登來試下甜點六款玫瑰蘋果酥薰衣草藍莓芝士蛋糕小金菊檸檬撻玫瑰香檳啫喱迷迭香意式奶凍經典英式鬆餅伴玫瑰草莓果醬、忌廉芝士 鹹點六款香蒜玫瑰蝦香燒帶子伴藜麥餅沙葛蟹肉脆卷牛油果番薯塔煙三文魚黑麥多士煙鴨胸芝士蛋卷 玫瑰蘋果酥焗得出色,淡淡肉桂味突出蘋果的香甜,蘋果雖然煮過但沒有酸味﹐連酥皮食﹐絕配呀薰衣草藍莓芝士蛋糕,出奇地幾重薰衣草味,質地似硬身的New York cheese cake,食落比較幼滑同軟綿迷迭香意式奶凍好重迷迭香味,作為香草狂的我表示非常滿意!意式奶凍配牛油曲奇,再加紅桑子點綴,滋味無窮 小金菊檸檬撻賣相100分,檸檬味重但不會過酸,第一次試食小金菊,隠約有些少甘香,不錯牛油果番薯塔有驚喜!牛油果同番薯意外地夾,番薯蓉好滑,味道似係日本的高級番薯,讚~沙葛蟹肉脆卷不錯﹐用沙葛好有創意﹐可惜蟹肉份量比較少 香蒜玫瑰蝦蒜味、煙三文魚黑麥多士、煙鴨胸芝士蛋卷、香燒帶子伴藜麥餅同英式鬆餅都算中規中矩 玫瑰香檳啫喱超濃Rosé味,每食一啖都似飲緊Rosé 整體來講價錢 HK$388加一都
甜點六款
玫瑰蘋果酥
薰衣草藍莓芝士蛋糕
小金菊檸檬撻
玫瑰香檳啫喱
迷迭香意式奶凍
經典英式鬆餅伴玫瑰草莓果醬、忌廉芝士
鹹點六款
香蒜玫瑰蝦
香燒帶子伴藜麥餅
沙葛蟹肉脆卷
牛油果番薯塔
煙三文魚黑麥多士
煙鴨胸芝士蛋卷
沙葛蟹肉脆卷不錯﹐用沙葛好有創意﹐可惜蟹肉份量比較少
玫瑰香檳啫喱超濃Rosé味,每食一啖都似飲緊Rosé
整體來講價錢 HK$388加一都唔算太貴,順帶一提餐廳的裝潢好啱影相,如果想輕鬆下﹐食個tea影幾張靚相,係一個唔錯的選擇