2016-07-13 875 views
難得週末放晴,我跟他都很有默契地決定去親親大自然。這次出發前在轉車的紅磡火車站附迎先吃個午餐,吃飽飽再出發。.本來是想到另一家餐廳吃午餐,但發現那間餐廳搬遷了,而同時留意到對面新開了一家點心店,而且免收加一,就決定試試看。.兩頁的餐牌簡潔,令人一目瞭然。.像是春卷的,即叫即炸外表炸很香脆,包著芝士及蝦,再蘸一下沙律醬,不錯的點心。.新式點心店也有傳統點心,而且以蝦餃燒賣類來說這個較伐算,其他的都要$8一粒蝦餃或燒賣。吃下去跟一般鵪鶉蛋燒賣差不多,不過不失。.因為看到包上會印有「我是叉燒包」,覺得很得意就點了。誰知道這是中伏點心,叉燒包十分乾,乾到要邊喝茶邊吃少吃得到,而且一點也不軟熟;內裏叉燒的份量不多又沒肉汁,而且沒有叉燒醬,令整個叉燒包乾上加乾。是一個很令人失望的點心。.這個糯米雞很大隻,但沒有荷葉香,不過勝在多饀料,內裏有冬菇、雞肉、豬肉、雞蛋等,都塞滿了整隻糯米雞,以份量來說是挺多。.除了那個叉燒包外,其他點心都不過不失。而且價錢親民,不需要加一且$3茶位,當作快餐也算是不錯。
兩頁的餐牌簡潔,令人一目瞭然。
芝士海皇卷
[我是叉燒包]

荷香糯米雞
[荷香糯米雞]
2016-06-18
$40 (Lunch)
一個人的晚餐,我選擇了這間"一粒米"。在紅磡行上火車站時,會行經這間小餐廳。其實是一間吃點心的店子,茶芥只需HK$2,真係抵過去飲茶呀!而且這裡全天候24小時都有點心吃!今次實行解下心癮。一個人的關係,不能試太多東西啦!索性叫個糯米雞算啦!肯定夠飽!SIZE好大個呀!未食都知我一定食唔哂呀!不過跟以往食開的糯米雞唔係好相同,這個裡面的豬內好瘦,一啲肥豬肉都無呀!不過,真的很多豬肉同雞肉係入面,$25係幾抵!不過唔係我杯茶!味道確實麻麻地....T.T....而且填點心紙個時,已問清楚先填要豉油,但上菜時只來了糯米雞,沒有來豉油,我要再出聲要求侍應給我,這點又扣些分啦。
一個人的晚餐,我選擇了這間"一粒米"。
在紅磡行上火車站時,會行經這間小餐廳。
其實是一間吃點心的店子,茶芥只需HK$2,
真係抵過去飲茶呀!而且這裡全天候24小時都有點心吃!
今次實行解下心癮。
一粒米-茶芥
一個人的關係,不能試太多東西啦!
索性叫個糯米雞算啦!肯定夠飽!
一粒米-糯米雞
SIZE好大個呀!未食都知我一定食唔哂呀!
不過跟以往食開的糯米雞唔係好相同,
這個裡面的豬內好瘦,一啲肥豬肉都無呀!
不過,真的很多豬肉同雞肉係入面,$25係幾抵!
不過唔係我杯茶!味道確實麻麻地....T.T....
一粒米-糯米雞
而且填點心紙個時,已問清楚先填要豉油,
但上菜時只來了糯米雞,沒有來豉油,
我要再出聲要求侍應給我,這點又扣些分啦。
2015-10-13
2015-09-11 572 views
唔係經常會行到咁遠食飯,原來呢度新開左間點心舖~黃埔呢頭真係好少呢類食店,二話不說就衝左入去店內座位係僅僅擺得落,走廊較窄選擇唔算多,不過都算係應有的都有~鳳爪唔算辣,最底有好多芋頭墊住,雖然都索左少少油,不過都入到口~蝦餃味道一般,不過算係大粒試下特色野,我對柚子呢兩個字又係冇乜抵抗力始終係油炸,避免唔到多油,但如果張油紙放o係食物下面會更好,起碼真係會幫到手索油丫柚子汁可以再傑d,依家太稀,好似點極都點唔到咁,但整體覺得唔錯,微酸其實d包都幾得意,例如叉燒包,上面會印住"我是叉燒包",好盞鬼不過覺得餓,所以叫左個牛肉飯share煎蛋同牛肉一樣咁厚同咁圓蛋邊有少少脆,好味~牛肉冇乜筋,切細d撈飯就爽哂.點心紙上面仲好貼心咁可以俾你tick要多/少/走豉油最後呢個燒賣就有d失望,咬左一啖以為佢黎錯,因為唔見左粒帶子問下侍應姐姐,佢話因為做唔到成件帶子擺o係面,所以轉個方式攪碎撈左入去但食唔食得出,真係因人而異,我就唔係好覺喇,同埋成粒白色,賣相都麻麻地
唔係經常會行到咁遠食飯,原來呢度新開左間點心舖~
黃埔呢頭真係好少呢類食店,二話不說就衝左入去
店內座位係僅僅擺得落,走廊較窄

選擇唔算多,不過都算係應有的都有~
醬皇蒸鳳爪 & 金瑤蝦餃皇
蝦餃味道一般,不過算係大粒
柚子鮮竹粿
試下特色野,我對柚子呢兩個字又係冇乜抵抗力
煎蛋牛肉飯
不過覺得餓,所以叫左個牛肉飯share
煎蛋同牛肉一樣咁厚同咁圓

帶子燒賣皇