2022-11-03 630 views
成日經過D2 Place都見到佢嘅日式外形設計,俾佢吸引住,今次就買個外賣試吓佢,又係咪真係咁正先🤩🤩😋提提大家Openrice 落單輸入「Rice$5」減$5呀!1️⃣明太子干貝酥飯糰(套餐$58)揀咗餐肉轉玉子燒,見到個玉子燒都好厚,食落去同明太子醬好夾!而明太子醬亦都有好有心機咁喺表面燒香咗,所以表面香香地,提升咗層次🙌🏻主角干貝酥,即係炸咗嘅帶子,裏面嘅肉都嫩嘅,唔會話炸到好乾👍🏻整體來講用紫菜包住薄薄嘅飯,再包住以上嘅食材,全部都夾都好食🤤而且雖然好似得一個包嘅份量,但已經好夠飽🤩2️⃣薯條(蜜糖芥末)(跟餐)薯條嘅顏色都幾白淨,證明啲油唔係用咗好耐😆啲薯條係粗薯,食落唔係特別脆🤔蜜糖芥末偏甜,而薯條上面無加鹽,所以食落有少少寡🫠📍總結:-比想像中夠飽🙌🏻而且有啲飽得濟🤣-個飯糰味道冇令我失望,有機會可以再食!-小食除咗配薯條仲可以用可樂餅同麻薯波波!

1️⃣明太子干貝酥飯糰(套餐$58)

2️⃣薯條(蜜糖芥末)(跟餐)

📍總結:
-比想像中夠飽🙌🏻而且有啲飽得濟🤣
-個飯糰味道冇令我失望,有機會可以再食!
-小食除咗配薯條仲可以用可樂餅同麻薯波波!
明太子干貝酥飯糰
2022-11-03
10 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
明太子干貝酥飯糰
平時經過總見到的店本身認為小小飯團吃不飽🧐但發現女士絕對夠食男士可能要加小食先夠☀️炸蝦天婦羅握飯團 $38記得一定要趁熱食🙋🏻‍♀️炸蝦與午餐肉完美搭配套餐加$13 任選一款飲品或小食升級套餐加$20 任選一款飲品和小食決定下次試下夏季新品 明太子干貝酥🤩賣相超吸引啊環境: 💗💗💗美味度:💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗📍 飯丸屋 (荔枝角)荔枝角長順街15號D2 Place 第二期1樓K18號舖📍灣仔 📍西環 📍上環 📍銅鑼灣 📍新蒲崗 📍元朗營業時間:星期一至日12:00-19:45人均消費:約$50-100
平時經過總見到的店

賣相超吸引啊

環境: 💗💗💗
美味度:💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗

📍 飯丸屋 (荔枝角)
荔枝角長順街15號D2 Place 第二期1樓K18號舖
📍灣仔 📍西環 📍上環 📍銅鑼灣 📍新蒲崗 📍元朗
營業時間:星期一至日12:00-19:45
人均消費:約$50-100
2022-10-20 335 views
記得之前D人話呢間飯糰好好食, 今次經過D2 Place梗係買番個試下😍今次試左炙燒明太子飯糰,等左3分鐘就已經出爐👍🏼所謂嘅明太子,就係多咗pat明太子醬,再加餐肉同蛋,佢的飯就壓實晒咁,其實細食的話都夠飽~講下味道先,其實感覺就係普通的飯糰,冇咩特別「超好食」,但都不過不失👍🏼如果lunch諗唔到食咩都可以考慮😂佢比較出色係D醬都算比得多,所以成個飯糰都OK,但啲醬食食下會流晒出嚟,就變相食到好狼狽🥲但整體來講都可以再食,但特登去食就冇必要😏

今次試左炙燒明太子飯糰,等左3分鐘就已經出爐👍🏼

但整體來講都可以再食,但特登去食就冇必要😏
2022-09-26 521 views
睇網上啲相個飯捲好靚好好食咁,就去試吓,款式唔算特別多但都好吸引,價錢就中等啦,加錢做套餐有小食同飲品。飯團係即叫即整,要等十分鐘左右,但食到新鮮熱辣嘅飯團。叫咗炸雞款,有埋午餐肉同蛋,仲有蜜糖芥末醬。個醬好好味,炸雞好脆,肉嫩,午餐肉同蛋都好香好味,飯團熱辣辣,紫菜唔脆但唔會淋晒咬唔開。加錢轉套餐揀咗蜜糖芥末醬薯條,個醬係分開比,可以自己點,薯條熱辣辣好脆,個醬好味,唔會太勁芥末味茶淡淡地幾清,幾香,不過細杯咗啲

飯團係即叫即整,要等十分鐘左右,但食到新鮮熱辣嘅飯團。
叫咗炸雞款,有埋午餐肉同蛋,仲有蜜糖芥末醬。
炸雞飯卷

加錢轉套餐
蜜糖芥末醬

茶淡淡地幾清,幾香,不過細杯咗啲
白桃烏龍
2022-09-10
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
炸雞飯卷
蜜糖芥末醬
2022-08-08 550 views
話說去D2整蛋糕俾男朋友,焗要等25分鐘我就去睇下有咩野食自己一丁又唔好意思入去餐廳坐見到依間野就諗住試下,外賣拎走坐係後樓梯食叫左個明太子勁好食!超!好!食!好食到我要專登上嚟打個食評
話說去D2整蛋糕俾男朋友,焗要等25分鐘我就去睇下有咩野食
自己一丁又唔好意思入去餐廳坐
見到依間野就諗住試下,外賣拎走坐係後樓梯食
叫左個明太子勁好食!
超!好!食!
好食到我要專登上嚟打個食評
2022-08-07
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$48 (Dinner)
2022-07-29 395 views
Many people said this is yummy so I decided to try it. I chose unagi (grilled eel) onigirl ($60). It is super normal and not tasty. The amount of rice is not small and full of salad dressing. The pros is the egg did not overcook and the lunch meat was not too salty. However, Its totally not deserve a price which cost 60 dollars.
2022-07-15 376 views
唔好以為食飯團唔會飽 呢間主打沖繩口味嘅飯團 爆晒餡大滿足呀🍙推介明太子干貝酥🤩帶子炸得超級香脆🧡午餐肉鹹香十足 玉子蛋好嫩滑 口感好豐富😍再配埋明太子醬汁 真係好惹味😋
2022-06-28 588 views
而家OpenRice有個外賣自取環球滋味嚐優惠 超過300間餐廳低至8折🥡今次我就揀左台灣夜市嘅人氣小食店飯丸屋🍙.📌明太子干貝酥 $45呢到係主打沖繩口味飯糰🇯🇵炸帶子炸得好乾身好脆 食落唔油膩 不過帶子就過熟有啲韌🙈明太子醬勁多 仲有粒粒魚卵 再加陣炙燒香 好惹味🧡每一款都會有鹹香午餐肉同嫩滑嘅玉子燒🥚口感同味道嘅層次好豐富🤩另外+$5起司 成個鹹香味再提升🧀️不過佢同平時嘅壽司唔同 佢呢度嘅飯係冇錯醋味嘅🫣好彩醬同餡嘅份量極多 冇咁dry😆飯都壓得幾實 飯團好足料 食完都幾飽肚🤰🏻但係由於太厚身嘅關係 一啖係唔係咬得晒~淨係食到啲白飯就會冇味🍚.📌松露炒菇 $38炒菇嘅份量超多 爆晒出嚟 野菌味好濃郁 仲好juicy🍄不過沙律醬太多 個味搶晒松露香🥺另外+$15天婦羅蝦 有驚喜🥳佢個炸皮唔係日式天婦羅咁薄 又未到吉列皮咁厚 口感我好滿意❤️炸到金黃酥脆 入面蝦肉鮮甜爽口 完全唔油膩 脆到我連蝦殼都食埋🍤.📌泡菜燒肉 $45係期間限定款 結合韓式日式於一身🤤泡菜偏鹹唔夠酸辣味🌶但係個五花腩片唔錯 肥瘦適中 每一塊都大大塊🐷.📌黑糖豆漿 $18冇加冰同固定左甜度🧊個豆味係幾出嘅 不過個人

📌明太子干貝酥 $45
明太子干貝酥+起司

📌松露炒菇 $38
松露炒菇+天婦羅蝦

📌泡菜燒肉 $45
泡菜燒肉

📌黑糖豆漿 $18
冇加冰同固定左甜度🧊個豆味係幾出嘅 不過個人覺得甜左少少🤏🏻加左黑糖會更加甜 但就會多左黑糖嘅焦香味🖤
📌麻薯波波 $18
加配小食會有六粒 地瓜同紫薯每款各三🍡外脆內軟糯煙韌 再加埋入面綿密嘅芋泥 口感好豐富🥰仲出奇地食到番薯同紫薯嘅清甜味 同時食到淡淡芋香 幾高質🍠
麻薯波波
明太子干貝酥+起司
松露炒菇+天婦羅蝦
泡菜燒肉
麻薯波波
呢間係台灣開過泥既「飯丸屋」,主打沖繩口味飯糰,我覺得好適合想快食,又想有淡熱飯落肚既人。😶‍🌫️有一日,趕住打波,醒起荔枝角都有一間飯丸屋,於是試左佢地既飯糰。👹如果講快食既日式食品,我會用佢同華御結比較,相比之下,我比較鍾意飯丸屋,因為配料比較大舊、有咬口。🫡同朋友選了咖喱可樂餅及明太子干貝酥口味,塊蛋冇咩驚喜,可能因為過熟,偏硬少少;炸帶子冇咩特別;飯偏淋,可以加太多水,冇咩咬口;紫菜淋曬(可能係沖澠特式)。🫤 總結:作為快食泥講,感覺比老麥健康既,趕時間可以選擇;但如果追求好食既話,我就建議揀其他。🫣

2022-05-23
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$40 (Dinner)
2022-05-22 296 views
今日入開荔枝角D2 ,經開見到一間好日式嘅食店,決定試吓,叫咗明太子餐蛋三文治飯團,店員話明太子係王牌必要,咁我就試吓啦,的確真係好好味,明太子好cream,夾埋餐蛋,加埋日本米口感好好👍🏻👍🏻👍🏻之後都係叫咗王牌黑糖豆漿,好有驚喜豆漿好滑👍🏻👍🏻👍🏻
D2 place絶對係活化工廈最成功既例子週末市集、精品設計當然佢既象徵而其實亦開始慢慢聚集好多特色食店,係時候一齊參與係「食之藝術」之中一齊D2 Eat飯丸屋,已經開到周圍都有,壽司mix三文治既飯丸,賣相同餐牌都好吸引,雖然做外賣,但都有個位俾你立食,其實真係幾舒服服務態度亦一流套餐成份連埋餐牌拎俾你,好精緻嘅感覺人氣之選,炙燒明太子握飯團,比想像中大舊,好多料啲醬爆緊出嚟,一大啖落去試下,好滿足既感覺,紫菜脆,加飯同明太子醬其實已經好好味仲有蛋同餐肉,蛋都係超夾既一部分,口感好豐富,仲有煎過既餐肉,簡直完美平時鍾意食明太子既絶對唔使諗係必食,醬料好多食到尾都好夠味都幾飽日式炸雞配蜜糖芥末醬,細細份,香味撲鼻,好脆口唔厚粉,肉質都幾滑,配蜜糖芥末醬好正,又精緻又好食飲啖黑糖豆漿,又真係有黑糖味,而且唔會好甜相當唔錯一叫即做好快有、精緻外貌、好味嘅味道,仲唔係快靚正無時間食飯真係一個快得黎好味又飽肚既選擇#芝士應該都超正#有佢邊個會食三文治
D2 place絶對係活化工廈最成功既例子
週末市集、精品設計當然佢既象徵
一齊D2 Eat

服務態度亦一流

套餐成份連埋餐牌拎俾你,好精緻嘅感覺
人氣之選,炙燒明太子握飯團,比想像中大舊,好多料
平時鍾意食明太子既絶對唔使諗係必食,醬料好多食到尾都好夠味
都幾飽

炙熱明太子套餐

炙熱明太子

炙燒明太子

日式炸雞配蜜糖芥末醬,細細份,香味撲鼻,好脆口
唔厚粉,肉質都幾滑,配蜜糖芥末醬好正,又精緻又好食
飲啖黑糖豆漿,又真係有黑糖味,而且唔會好甜
相當唔錯

黑糖豆漿

一叫即做好快有、精緻外貌、好味嘅味道,仲唔係快靚正
無時間食飯真係一個快得黎好味又飽肚既選擇

#芝士應該都超正
#有佢邊個會食三文治
炙熱明太子套餐
炙熱明太子
炙燒明太子
黑糖豆漿
作為在荔枝角上班的打工族,對這間位於D2 Plaza二期的「飯丸屋」絕對不會陌生。已光顧數次的我,更加對於這裡的點餐配搭抱有些少心得⋯😌💭「飯丸屋」主打三文治式飯團,在夾層內加插不同配料,仿如三文治般的造型。回想首次在這裡外賣,點了招牌「沖繩經典飯團」,簡直是落入了照騙陷阱!雖則理性地想,單靠一塊午餐肉和玉子燒,沒有其他配料和醬汁作點綴,故之然會淡而無味,不應該奢求會帶來什麼味蕾衝擊。這件事令人深深明白「圖片只供參考」的重要存在💧💧💧不過,光顧過數次後,便會發現只要有策略地點餐,平平無奇的「飯團」,也可以食出小滿足🥹🍙🌟炸蝦天婦羅🍤零售價:$38在「沖繩經典飯團」之上,加配其他肉類選擇後,總算稱得上是一道可令人接受的午餐。雖則炸蝦細小,而且沒有即炸的香脆可口感覺,但連同容易入口的明太子醬則提高了飯團的整體質素。在這個不過不失的味道,建議另加一款配料,例如炸雞或芝士,滿足感會更大。😬💪🏼🌟蜜糖芥末薯條🍟零售價:$18 蜜糖芥末薯條只能說是平平無奇,但為大家推薦一下點餐搭配吧!由於薯條附送的明太子/ 蜜糖芥末醬全都使用在飯團上,為避免食下相同的味道,建議選擇與飯團醬料相反的薯條款式。所以假

炸蝦天婦羅

🌟炸蝦天婦羅🍤
零售價:$38

蜜糖芥末薯條

🌟蜜糖芥末薯條🍟
零售價:$18

蜜糖芥末薯條只能說是平平無奇,但為大家推薦一下點餐搭配吧!由於薯條附送的明太子/ 蜜糖芥末醬全都使用在飯團上,為避免食下相同的味道,建議選擇與飯團醬料相反的薯條款式。所以假如點了「炸蝦天婦羅」,配搭蜜糖芥末醬會比較適合 (雖然味道都是⋯) 🙃🙌🏼

🌟黑糖豆漿🥛
零售價:$18

「黑糖」是沖繩名物之一,所以在眾多豆漿味道中,不會多想黑糖必定突圍而出。幸好,味道亦沒有令人失望,徹底地攪勻後,能喝到濃醇豆香和香甜黑糖,濃郁度一絕!🇯🇵

整體來說,「飯丸屋」無法與日式餐廳或Cafe相提並論,但要從各間快餐店/飯團店作出選擇,「飯丸屋」帶來的享受似乎略勝一籌。

味道:6/10
環境:6/10
性價比:7/10
回頭度:6/10
2022-05-18
2022-03-28 367 views
呢排都真係成日想食飯糰個啲嘢,晚餐就食「飯丸屋」啦!!炸蝦天婦羅飯糰$38+超值套餐$20飯糰入面除咗炸蝦,仲一樣係有蛋、沖繩午餐肉!賣相幾靚下(上次果個比我拎到變形咁)😬好食呀!炸蝦爽口,沙律醬同其他野嘅味道超夾!食到一半有些少飽肚感,唔可以睇少呢舊飯呀!日式炸雞(蛋黃醬)係炸雞粒黎呀!食落口感同味道唔錯!炸粉唔算厚、肉質雖然未去到滑,但唔鞋已經好好!點埋蛋黃醬食,幾正👍🏼蜂蜜檸檬幾好喎!一來冇冰、二來唔太甜!我鍾意❤️
呢排都真係成日想食飯糰個啲嘢,晚餐就食「飯丸屋」啦!!

炸蝦天婦羅飯糰$38+超值套餐$20

日式炸雞(蛋黃醬)

蜂蜜檸檬
幾好喎!一來冇冰、二來唔太甜!我鍾意❤️

炸蝦天婦羅飯糰
日式炸雞
2022-03-27
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
炸蝦天婦羅飯糰
日式炸雞
2022-03-24 213 views
D2不嬲平日都少人,疫情下更少人。所以就選擇幫襯下啲小店!!揀咗個雙層芝士飯團🍙拎到返屋企無翻熱直接食!厚厚一個飯團,嘴細嘅女士們應該會食得有啲困難🤭見到啲醬多到流晒出嚟,甜甜地嘅沙律醬👍🏻餐肉蛋芝士就係日常配搭,唔會唔夾~味道正正常常但飯粒偏硬,可能係凍咗嘅關係。加咗$15有杯黑芝麻豆漿~唔係無糖豆漿嚟嘅所以係有甜味,但唔算好甜👍🏻只不過略嫌豆味唔夠香濃但黑芝麻味就好夠啦👍🏻一個$49嘅晚餐好夠飽,唔怕夜啲會餓~同埋店員妹妹好親切同有禮貌🥰
世界文化深受日本影響已經唔係第一日嘅事,而所屬重要的一欄 — 美食(例如壽司/飯糰)都受世界喜愛,貪佢夠千變萬化。今次就介紹一家來自台灣嘅沖繩飯糰連鎖店。 一講起飯糰(onigiri)連鎖店,一般都會聯想起華xx。但呢個飯糰卻有沙律醬/午餐肉/吉列蝦,更似係musubi(午餐肉握飯糰)。話說沖繩當地有間極人氣店舖專賣豬肉蛋飯糰(pork tamago onigiri),當然豬肉係指午餐肉啦,而「飯丸屋」就想將呢樣野帶返黎香港。 講返正題,呢間原身平平無奇嘅桃園夜市小店卻成為了當地人大愛,2020年登陸灣仔。因當時疫情原故,呢種適合外賣嘅創意飯糰就受到歡迎。 此店店舖分佈於九龍/港島,但只有荔枝角D2店有少量座位可以堂食,其他全是外賣店。食物最主要有8款飯糰,饀料有炸物/明太子/帶子等。加錢可以叫埋set,包小食可選可樂餅/炸雞/麻糬粒,連多款口味嘅豆漿等。飯糰+ set總共$41至$65有找。 H. 明太子干貝酥$45 我就叫咗個我最愛嘅帶子。選擇堂食嘅食客要自行清潔枱,但堂食位置又好鬼「得意」,枱櫈高度差得好遠而相隔一段距離。你寧願「立食冇櫈」定「有得坐但冇枱」呢? 飯糰用上紙袋包實

H. 明太子干貝酥$45

明太子干貝酥

飯糰用上紙袋包實冇氣口,一打開見到饀料排得整整齊齊,但個袋就超級大,食得好唔方便,建議豪邁地用手食。份量正正常常啦,要加埋小食先至有夠飽,當下午茶食就當我冇講過啦。

明太子干貝酥

帶子有兩片,$45都算係咁啦。外層炸衣較薄,就唔會有明顯嘅脆感。內裏則白淨透光,水嫩微爽,無雪藏味,我就覺得幾好。

午餐肉切得好薄,食落唔會有強大嘅咸味,外層如果更脆就好。蛋就係經典早餐店吐司裏面嘅玉子燒摺疊式蛋(並不是一般炒蛋),綿密香口。

明太子醬用火鎗燒過,有層炭香。香甜順滑嘅蛋黃醬加上明太子帶辛感,超級夾,極推!飯粒分明,用上日本米。唯一不足係紫菜,佢唔只淋咁簡單,而佢係用手拎唔實架。

超值套餐+$20

小食:麻糬波波

麻糬波波

我好奇佢嘅麻糬波波係點,原來只係比芋圓大少少,用竹籤吉起,好似咖喱魚蛋。外層分別有紫薯/番薯味,煙韌極為有嚼勁,厚身但有少少乾。
麻糬波波

內裏都係芋泥,綿密糯身,加埋有兩個層次,唔算太甜,當小食過口癮一流,而且有八粒。

飲品:黑芝麻豆漿

黑芝麻豆漿

細細杯但都足夠,杯又矮矮地好得意。黑芝麻蓉會沉澱,記得要攪勻。豆漿有絲滑嘅豆香加上黑芝麻嘅濃厚,係唔錯嘅。
10 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)