2022-06-28 588 views
而家OpenRice有個外賣自取環球滋味嚐優惠 超過300間餐廳低至8折🥡今次我就揀左台灣夜市嘅人氣小食店飯丸屋🍙.📌明太子干貝酥 $45呢到係主打沖繩口味飯糰🇯🇵炸帶子炸得好乾身好脆 食落唔油膩 不過帶子就過熟有啲韌🙈明太子醬勁多 仲有粒粒魚卵 再加陣炙燒香 好惹味🧡每一款都會有鹹香午餐肉同嫩滑嘅玉子燒🥚口感同味道嘅層次好豐富🤩另外+$5起司 成個鹹香味再提升🧀️不過佢同平時嘅壽司唔同 佢呢度嘅飯係冇錯醋味嘅🫣好彩醬同餡嘅份量極多 冇咁dry😆飯都壓得幾實 飯團好足料 食完都幾飽肚🤰🏻但係由於太厚身嘅關係 一啖係唔係咬得晒~淨係食到啲白飯就會冇味🍚.📌松露炒菇 $38炒菇嘅份量超多 爆晒出嚟 野菌味好濃郁 仲好juicy🍄不過沙律醬太多 個味搶晒松露香🥺另外+$15天婦羅蝦 有驚喜🥳佢個炸皮唔係日式天婦羅咁薄 又未到吉列皮咁厚 口感我好滿意❤️炸到金黃酥脆 入面蝦肉鮮甜爽口 完全唔油膩 脆到我連蝦殼都食埋🍤.📌泡菜燒肉 $45係期間限定款 結合韓式日式於一身🤤泡菜偏鹹唔夠酸辣味🌶但係個五花腩片唔錯 肥瘦適中 每一塊都大大塊🐷.📌黑糖豆漿 $18冇加冰同固定左甜度🧊個豆味係幾出嘅 不過個人

📌明太子干貝酥 $45
明太子干貝酥+起司
明太子干貝酥

📌松露炒菇 $38
松露炒菇+天婦羅蝦

📌泡菜燒肉 $45
泡菜燒肉

📌黑糖豆漿 $18
冇加冰同固定左甜度🧊個豆味係幾出嘅 不過個人覺得甜左少少🤏🏻加左黑糖會更加甜 但就會多左黑糖嘅焦香味🖤
📌麻薯波波 $18
加配小食會有六粒 地瓜同紫薯每款各三🍡外脆內軟糯煙韌 再加埋入面綿密嘅芋泥 口感好豐富🥰仲出奇地食到番薯同紫薯嘅清甜味 同時食到淡淡芋香 幾高質🍠
麻薯波波
明太子干貝酥+起司