2021-09-02 229 views
今日終於如願以償可以帶朋友去試呢間台灣過江龍- 飯丸屋灣仔店 呢個實力雄厚嘅過江龍其實本身已經喺台灣有好多分店啦,而家喺香港發展暫時有兩間分店而灣仔係其中一間佢主打嘅係台式飯團,而佢哋好多食材用料都係用咗頂級食材,而佢哋主打飯團就係用咗日本嘅七星米加上台灣嘅珍珠米啦我哋今次小食選擇左麻薯波波,飯團選擇明太子干貝酥及炸蝦天婦羅,飲品選擇左日式抹茶豆漿同埋蜂蜜檸檬麻薯波波夠軟綿彈牙外皮又鬆脆,有地瓜及紫薯兩種口味明太子干貝酥及炸蝦天婦羅飯團口感都非常有層次, 干貝外層炸得非常鬆脆總共有兩隻,炸蝦天婦羅炸粉恰到好處,兩者都令口感層次提升,另外裏面亦有脆口嘅午餐肉同蛋餅,配上優質米所造成嘅飯團成為絕配!醬汁方面分別採用左日本進口嘅明太子同埋蛋黃醬👍👍而抹茶豆漿最適合抹茶控因為佢嘅抹茶味非常濃郁配合豆漿非常香滑蜂蜜檸檬就酸甜平衡做得很好,夏日炎炎最啱就飲番杯消暑製作時間又短唔需要等好耐仲可以用佢哋特製嘅QR code就可以喺網上嗌定你想嗌嘅嘢食啦🥰個人評價: 總結 4/5星

我哋今次小食選擇左麻薯波波,
飯團選擇明太子干貝酥及炸蝦天婦羅,
飲品選擇左日式抹茶豆漿同埋蜂蜜檸檬

麻薯波波夠軟綿彈牙外皮又鬆脆,有地瓜及紫薯兩種口味

醬汁方面分別採用左日本進口嘅明太子同埋蛋黃醬👍👍

蜂蜜檸檬就酸甜平衡做得很好,夏日炎炎最啱就飲番杯消暑

個人評價: 總結 4/5星
2021-09-02
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2021-08-19 387 views
見個個都好評,賣相又幾吸引但食左係有啲失望叫左個set -明太子干貝酥+蜂蜜芥末醬薯條+黑糖豆漿$65賣相同包裝都有心思嘅先讚下嗰兩粒干貝酥係好好味,夠酥脆👍🏻明太子醬都好好味幾夾但塊紫菜比較薄,完全食唔到紫菜味加上淋左就好似冇紫菜嘅存在感😣塊餐肉厚度比想像中薄啲飯係冇調味雖然有明太子醬,但一齊食時應該白飯嘅味道更重如果本身啲飯有啲啲調味會差好遠所以整體上我覺得係比一般好少少薯條淋晒(已經冇封實)蜂蜜芥末醬👍🏻黑糖豆漿👍🏻
見個個都好評,賣相又幾吸引但食左係有啲失望
賣相同包裝都有心思嘅
先讚下嗰兩粒干貝酥係好好味,夠酥脆👍🏻
明太子醬都好好味幾夾
塊餐肉厚度比想像中薄
啲飯係冇調味
雖然有明太子醬,但一齊食時應該白飯嘅味道更重
如果本身啲飯有啲啲調味會差好遠
所以整體上我覺得係比一般好少少
薯條淋晒(已經冇封實)
蜂蜜芥末醬👍🏻
黑糖豆漿👍🏻
明太子干貝酥
TakeAway
話說香港都有沖繩飯團食口啤仲好好話咁快港島區朋友有福了係灣仔有店新開張。靚女朋友開的新店一定要支持下只係開張左一星期你你你都去支持下親朋好友專揾好嘢食既行家無理由未去試大件好食😋既飯團🍙仲好IGable 打卡一流新店開張期間仲有壽司🍣氣球🎈可打卡.價錢: $28-$45不等,視乎要咩配料個人推介🍤明太子炸干貝同可樂餅🍘正。質量:優質,份量好足,大食男友一定夠飽。環境 : 乾淨和風系,外賣🥡都有打卡位。服務質素: 有禮貌==========================明太子干貝酥飯團🍙$45: 好好食,飯團熱辣辣上本身飯團已有玉子燒同午餐肉再配上酥脆既干貝,好好食吾會太油膩或乾爭爭外脆內軟,加上明太子醬鹹鹹地好惹味個飯團真係好多飯==========================黑糖豆漿🥛$18 : 無理由試完沖繩飯團吾試沖繩出名嘅黑糖呢杯豆漿又幾好飲起碼吾會好甜配飯團好夾==========================麻糬波波(地瓜紫薯)🍡$18:好好食煙靭度十足好有口感===========================唔太子薯條🍟 $20薯條呢就正常一般冇乜驚喜但係個明
話說香港都有沖繩飯團食

價錢❤️❤️❤️❤️
好食程度❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️❤️
服務質素❤️❤️❤️❤️
話說香港都有沖繩飯團食口啤仲好好話咁快港島區朋友有福了係灣仔有店新開張。專揾好嘢食既行家無理由未去試大件好食😋既飯團🍙仲好IGable 打卡一流新店開張期間仲有壽司🍣氣球🎈可打卡.價錢: $28-$45不等,視乎要咩配料個人推介🍤明太子炸干貝同可樂餅🍘正。質量:優質,份量好足,大食男友一定夠飽。環境 : 乾淨和風系,外賣🥡都有打卡位。服務質素: 有禮貌==========================明太子干貝酥飯團🍙$45: 好好食,飯團熱辣辣上本身飯團已有玉子燒同午餐肉再配上酥脆既干貝,好好食吾會太油膩或乾爭爭外脆內軟,加上明太子醬鹹鹹地好惹味個飯團真係好多飯==========================黑糖豆漿🥛$18 : 無理由試完沖繩飯團吾試沖繩出名嘅黑糖呢杯豆漿又幾好飲起碼吾會好甜配飯團好夾==========================麻糬波波(地瓜紫薯)🍡$18:好好食煙靭度十足好有口感===========================唔太子薯條🍟 $20薯條呢就正常一般冇乜驚喜但係個明太子醬好好食============================

話說香港都有沖繩飯團食

好食程度❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️❤️
服務質素❤️❤️❤️❤️
============================
📍地址:飯丸屋 (灣仔)
灣仔灣仔道121A號地舖
2021-08-01 238 views
 🥚🥚🐷飯團三文治小屋✨性價比:7.5/10🍳食物:7/10🌏環境:7/10🕺🏻服務:7/10💰是次消費:$ 67#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在灣仔 🍰食物分類: #蛋蛋豬吃日本菜 #蛋蛋豬吃外賣————————路經一間裝修得十分精美的日式外賣店,單是外表已經令不少行人停下腳步去留意,原來是賣沖繩握飯團,在台灣已經有30多間分店了。有8個口味,配搭都是用受大眾歡迎的食材,例如明太子、松露、炸雞等,未滿足的話還可額外加料。買套餐的話小食都有幾款,薯條、麻糬波波等。明太子干貝酥握飯團 (套餐 $65) Fried Scallops with Mentaiko只做外賣,外賣袋超保溫,但很快就焗到紫菜軟淋淋,薯條一樣。飯團內心逐層數起有:炸干貝(即炸帶子)、明太子醬、餐肉、滑蛋。夾心煎蛋很滑溜,炸帶子外皮保持脆口。明太子醬上少少燒焦,影響味道,餐肉和明太子醬一鹹一甜,配合得幾好。對比網上評價,認為這個有少少失準,因為個三文治和薯條已經濕軟。餐飲 – 日式抹茶豆漿 (+ $2)豆漿味好濃厚,抹茶味都嘗到,有點甜,幾好味!要讚的是:望到裡面環境好像幾衛生,亦真是即叫即做,覺得小店都是用心製作,
 🥚🥚🐷

#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在灣仔
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃日本菜 #蛋蛋豬吃外賣
————————

只做外賣,外賣袋超保溫,但很快就焗到紫菜軟淋淋,薯條一樣。
夾心煎蛋很滑溜,炸帶子外皮保持脆口。
明太子干貝酥握飯團

餐飲 – 日式抹茶豆漿 (+ $2)
豆漿味好濃厚,抹茶味都嘗到,有點甜,幾好味!
套餐

要讚的是:望到裡面環境好像幾衛生,亦真是即叫即做,覺得小店都是用心製作,所以會再給多次機會。
要改善的是:鄰近馬路,人多時沒有足夠位置讓客人等候食物。

飯丸屋 Onigiri Planet
🚦灣仔灣仔道121A號地舖
(灣仔站 A3 出口, 步行約4分鐘)
分店:荔枝角長順街15號D2 Place 1樓K18號舖
🕰營業時間:11:30 – 21:00
2021-07-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$67 (Lunch)
  • 日式抹茶豆漿
2021-07-31 205 views
灣仔不但是經濟商務點,還是民生老社區,而且有很多特色的建築,每次到處逛逛總能發現些甚麼。逛到餓時,看見這家新面孔,日式便當店的清新,就被吸引了。原來這家是主打沖繩飯糰的,立即喚起以往到沖繩遊玩的回憶。初次見面當然要試試最好賣的日式炸雞飯糰!雞炸得脆嫩多汁,加上特調的峰蜜芥末醬。再加上餐肉的鹹香和玉子的蛋香,大大的一口滿足。忍不住偷吃一口新品明太子干貝酥飯糰,那明太子醬再加上鮮甜的干貝酥,是海洋calling, 真的很夏日!另外,不得不提那麻糬波波,對煙韌口感沒抵抗力的我,真的忍不住口!吮上一口蜂蜜檸檬,真的很幸福!

逛到餓時,看見這家新面孔,日式便當店的清新,就被吸引了。

原來這家是主打沖繩飯糰的,立即喚起以往到沖繩遊玩的回憶。

再加上餐肉的鹹香和玉子的蛋香,大大的一口滿足。

吮上一口蜂蜜檸檬,真的很幸福!
2021-07-19 368 views
咁啱行過見到新開而且我好鍾意食飯團所以即刻去試吓,叫咗一個炸蝦飯團加杯黑芝麻豆漿,因為係即叫即做 當其時都有兩個人喺我前面所以都要等大約等咗10分鐘至15分鐘。想像到如果繁忙時間趕時間嘅話就真係要食其他嘢啦。本身以為係小食見到個份量大約一個手掌細少少到啦,本人唔係好大食食完都唔使再食飯。如果價錢來講當一餐都OK嘅,如果當小食就真係貴咗少少。飯團味道唔錯,黑芝麻豆漿唔係好濃郁嗰隻,想叫少甜但係甜度係set咗冇得改,好彩最後都OK唔係好甜可能因為佢唔係好濃郁嗰隻,飲落都幾解渴嘅。下次行過都會再試吓其他味道
2021-07-16
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
  • 炸蝦飯團
2021-07-15 272 views
太驚喜啦~~有新野!有新野!早排行過仲裝修緊,咁快就開咗😲😲呢日終於等到☺️ 。 我一直都好鐘情食日式食品,午餐如果要排隊等位食個日式套餐起碼要$8x 起,仲要次次等好耐位 !今日第一次試,排隊輪候時間都好快比錢計5分鐘左右就有得攞。我買咗日式炸雞,外賣番到公司打開仲係熱辣辣,炸雞脆卜卜而且仲唔會炸到乾晒,旦卷、餐肉加埋特色醬汁,味道好開胃,而且飯團份量十足,大滿足!我平時都鐘意飲豆漿,今次買左個抺茶豆漿,開頭都係諗住送下飯團,冇大祈望。點知一樣有驚喜😋😋😋 豆味好濃,抺茶都好香!飲品份量啱啱好,試過之攪到我今日又想再去飲一杯🙈
太驚喜啦~~
2021-07-15
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$60 (Lunch)
  • 日式炸雞
  • 抹茶豆漿
2021-07-15 156 views
今日放工落巴士行過見熱狗店轉左做日式飯團店。見之前D2 place 嗰間排晒隊就即刻叫左明天子干貝酥同炸蝦天婦羅飯團黎試下,拎到番屋企仲熱辣辣,都老公都話好食。紫菜飯團入邊夾住蛋午餐肉同你㨂選既配料。元貝炸得外脆剛剛好裏面唔會乾配埋明太子沙律醬好開胃,好適合夏天食。炸蝦炸到脆卜卜,配搭得相當唔錯下次幫襯會試埋炸雞飯團🍙。麻糬波波都好食,外脆傷內軟,煙靭又香口。芋頭味嘅麻薯波波非常煙韌仲有好香嘅芋頭味添。

炸蝦炸到脆卜卜,配搭得相當唔錯
下次幫襯會試埋炸雞飯團🍙。

2021-07-15
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$50 (Dinner)
  • 炸蝦天婦羅
2021-07-14 161 views
我成日都會買華御結做早餐or午餐,對飯團情有獨鍾🍙😋昨日返工經過見到開左「飯丸屋」,好多人排隊圍住,老闆介紹限定「明太子干貝酥」👈🏻好特別既姐合🤩忍唔住叫個試下👅哇!真係完勝華御結🤪首先,個飯團係暖暖地,已經加哂分(因為華御結係凍🥲)再黎,個干貝係即叫即炸,非常脆,好香口🤭再加埋玉子燒同午餐肉,成件事好豐富!最中意係個明太子汁,秘製醬汁好野味,完全將成個組合融合咗,太好食了😭💯係港島食到如此岀色的飯團,完全感受到老闆制作的用心,就算顧客排長隊要等都堅持品質、即叫即做!呢間咁出色嘅小店一定要同大家分享~下次我會試炸蝦🍤😋係香港做生意唔容易,希望老闆生意會越做越好,多啲宣傳支持小店❤️‍🔥🔥
我成日都會買華御結做早餐or午餐,對飯團情有獨鍾🍙😋

哇!真係完勝華御結🤪
首先,個飯團係暖暖地,已經加哂分(因為華御結係凍🥲)

下次我會試炸蝦🍤😋

2021-07-14 127 views
平時食lunch已經諗唔到食咩好,咁岩見到新開呢間野幾特別,放lunch最梗要快食,點左呢個H餐,份量岩岩好,又香口又唔算漏,真係滿足哂我要求!價錢合理,最重要真係快靚正❤️返到公司食完個lunch仲可以有時間hea下😍。不過依家夏天,起度排隊買都幾熱,真係建議下放個風扇,咁應該會涼好多,哈哈!門面裝修都幾靚,打個卡,呃下like都幾好🤣😂,店舖員工好有禮貌,呢個H餐都係佢地推介比我,佢地話最多人點,大家可以一試。
2021-07-14 86 views
日日經過,見到佢個招牌已經流晒口水🤤🤤🤤尋日終於等到佢開張😍😍梗係要即刻試吓新野幫襯下,睇吓係咩料😏原來係好有料呀🤩今次試咗明太子干貝酥👍🏻👍🏻👍🏻加小食,飲品套餐,都係$69😱…..依家飲杯台式飲品都成$30-$40,已經覺得好抵!但最緊要係味道,我就即場趁熱食,咬落去真係驚喜😍🤩紫菜包住啲飯,飯又唔會太過厚,干貝炸到金黃色又脆卜卜,再加埋明太子醬同有餐肉同蛋,口感真係好豐富好有層次🤩啲料超足夠,每一啖都係塞滿個口,份量都夠,未食晒一個我已經覺得好飽,平時我係食晒一碟碟頭飯㗎🤣🤣嗰份小食同飲品都留返返屋企食😅有好嘢梗係要同家人分享啦🥰即刻買多兩個餐,揀咗炸蝦天婦羅同日式炸雞,小食我哋全部都係食炸雞,真係全部都係雞🤣但可以試晒三種口味嘅醬,有明太子醬,蜜糖芥茉醬,同蛋黃醬….蛋黃醬就係一般沙律醬咁,明太子醬都唔錯,但最鍾意就係蜜糖芥茉醬,有蜜糖同芥末嘅香味,但又唔會好攻鼻,配得啱啱好👍🏻飲品就擇🐝🍯🍋蜂蜜檸檬,又係一飲落口真係眼都大晒,好驚喜😍酸酸甜甜好醒神🤩係等仔女個餐嘅時候,老闆咁岩出嚟行過,傾咗兩句問我意見😅我覺得啲飯好好味,軟硬好適中👍🏻原來係用咗北海道同台灣嘅珍珠米煮成👍🏻講
日日經過,見到佢個招牌已經流晒口水🤤🤤🤤
尋日終於等到佢開張😍😍
梗係要即刻試吓新野幫襯下,睇吓係咩料😏原來係好有料呀🤩

有好嘢梗係要同家人分享啦🥰

係等仔女個餐嘅時候,老闆咁岩出嚟行過,傾咗兩句問我意見😅我覺得啲飯好好味,軟硬好適中👍🏻原來係用咗北海道同台灣嘅珍珠米煮成👍🏻講起又覺喎!冇全日本咪咁糯,又有少少彈牙,又唔會好似中國米淋啤啤
我同仔女三人一致認為好好味👍🏻👍🏻之後傾開計真係越諗就越抵😅阿女話平時食華x結嗰又細又貴又唔飽,仲要凍冰冰,真係淨係食飯團,呢度係食料多個食飯,其實比例醬汁都好適中,唔會食到滴晒汁好論盡!👍🏻
值得推薦,更值得一試再試
食咗亞仔嗰個天婦羅蝦都係好好味👍🏻

TakeAway
  • 明太子干貝酥,炸蝦天婦羅,日式炸雞
2021-07-14 59 views
好食👍🏻即叫即做, 攞起手仲係熱辣辣架, 炸蝦唔油膩, 仲好脆, 夾埋紫菜同飯一齊食, prefect match 👍🏻👍🏻❤️食完一個, 心思思會再想食架😍平時西式漢堡食得多, 原來用飯夾住又係另一番風味,食完一次, 肯定會再想試埋其他味❤️
食完一個, 心思思會再想食架😍
2021-07-14 60 views
🥱神早流流今朝放低左兩個仔過灣仔有啲野整,未食早餐嘅我咁岩見到間野岩岩試業中,心諗陣間回程一定要買個自己𡁻下眼花撩亂之下決定揀個同兩個仔一齊無得揀嘅味道(佢地怕辣,平時同佢地一齊只能揀佢地食到嘅味道🥲媽媽的命運)🤪登鄧!咖哩可樂餅😋!見到有咖哩以為辣,但食落原來都唔辣喎,係好香嘅日式咖哩薯餅🤤配合埋啲汁酸酸甜甜胃口大開🥰我仲貪心叫埋個蜂蜜芥末薯條,係我最愛嘅粗碌薯條😎下星期會帶佢地兩個過黎灣仔行下書展,到時要encore再過黎,到時就試下佢個松露炒菇嘅味,佢地兩個係菇控,實鍾意啫🥰

2021-07-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 咖哩可樂餅
  • 蜂蜜芥末薯條
2021-07-13 57 views
今晚叫咗炸蝦天婦羅握飯團+胚芽豆漿+蜂蜜芥茉薯條做外賣!每個握飯團只要加20蚊就杯飲品同小食,味道不錯!都算抵!起初以為唔夠飽⋯因為個飯望落去不太大⋯個飯團裏面有炸蝦+蛋+午餐肉+千島汁!塊午餐肉都幾野味,食落好香口!我買外賣返到屋企,握飯團裡件炸蝦都仲係好脆口點知食到一半都已經飽飽地🙈🙈杯胚芽豆漿真心好味,甜度適中!芥末薯條也好脆好好味!由於本人聞到d食物太香,忍唔住口,唔記得咗打卡先食🙈🙈
食到一半嘅炸蝦天婦羅握飯團
2021-07-13
TakeAway
$60 (Dinner)
食到一半嘅炸蝦天婦羅握飯團