2018-07-12 198 views
今日經過新都會廣場, lunch time試下呢間拉麵, 之前夜晚見過有好多人排隊入去食, 但openrice嘅😢都唔少, 驚會有少少伏~所以拖到今日諗唔到食咩先嚟試😆我叫左個鹽湯拉麵(人氣) + 玉子一送到埋嚟個湯頭都.....幾油下~諗住唔叫豬骨濃湯就係想清清地~望到都幾嚇親😵义燒得一塊但尚算幾厚, 麵質一般, 玉子合格但一定唔係蛋味濃郁那種~個湯唔係咁油嘅話其實都幾好飲, 我之後加左啲黑蒜醬 & 柚子胡椒~ 啲醬都幾好味, 可能我唔叫鹽湯拉麵, 叫其他口味嘅拉麵會令我對呢間拉麵店嘅印象會好一點😅總括而言加埋一要$75, 加多$10去第二啲拉麵店已經有好多唔錯嘅選擇P.S. 服務一般 😑可能剛開舖的關係😆

我叫左個鹽湯拉麵(人氣) + 玉子

P.S. 服務一般 😑可能剛開舖的關係😆
2018-06-25 231 views
早幾個星期同朋友試左呢間拉麵店,之前一直唔記得寫食評... 今日終於的起心肝寫番先!作為一個男子漢,梗係叫佢既 "俺流男盛拉麵" 試下啦! 份量唔小,有日式叉燒,流心蛋,同唐揚炸雞。其實即係一碗過橋拉麵套餐 , 湯底叫左熟成湯底,湯底呈奶白色,豬骨味非常香濃,唔會太油太膩,咸度亦適中,食哂d 麵之後飲埋個湯都唔會覺得太咸。小食方面叫左個期間限定既海鮮野菜餅 share 黎食,上菜時不太熱,應該係預先整定,味道不過不失

其實即係一碗過橋拉麵套餐

2018-06-05 392 views
這店舖在葵芳開業有一段時間,但每日午飯及晚飯時段都現人龍,今晚七時半左右到,只是排了10分鐘左右便有枱,枱與枱之間排放緊密,坐得不算舒服,食物質素不錯,湯底味道濃厚,麵質可自由選擇軟硬度,叉燒厚厚的一片,比其他日本拉麵的薄切叉燒來得更有口感,溫泉軟滑溏心,一口咬落蛋汁立即溢出,平均$80一碗,可算抵食。食完一碗麵已經非常飽,點了的海鮮野菜餅已吃不下想打包走,但店員表示因店家並不設有外賣,所以沒有提供外賣盒,膠袋或紙袋一律欠奉為免浪費唯有撐下去!
為免浪費唯有撐下去!
黑蒜熟成濃湯拉麵
海鮮野菜餅
提子梳才可
黑蒜熟成濃湯拉麵
2018-05-07 262 views
今日2點幾一個人去試試呢間平日排哂長龍嘅拉麵店,今日人流未算好爆所以唔洗等,由帶位到落單俾水送餐有位男職員都好好服務。點左個期間限定蛤蜊濃湯拉麵+叉燒,重有玉子大阪燒。先黎個玉子大阪燒,需說大阪燒,但其實只係溫泉蛋加大阪燒醬汁,個溫泉蛋入面熟左小小,不過咁嘅配搭都幾好食嘅;之後黎左塊叉燒,重諗住會拉麵同叉燒一齊黎添,個叉燒唔太肥,咬落有d鞋口,燒得唔夠,普通不過但要13蚊一塊;最後拉麵黎到,賣相唔錯,蛤蜊都幾多但偏細粒肉,湯味道幾好,濃而不過咸,拉麵普通,連加一,130元結帳。

2018-05-01 247 views
從雜誌見過,一直都好想試下。今日難得黎開葵芳,一於去試下柚子拉麵。穿梭係兩條扶守電梯之下,如果唔係雜誌介紹過,真係唔會無啦啦入黎試。我order左柚子拉麵,第一啖覺得清新同得意,但愈食愈咸。老公order左梅子紫蘇湯底,中意梅味嘅朋友可能會like,因為幾重梅味。價錢合理,不會差唔多價錢我會寧願食返一風堂。

我order左柚子拉麵,第一啖覺得清新同得意,但愈食愈咸。

價錢合理,不會差唔多價錢我會寧願食返一風堂。
2018-04-29 166 views
星期日無咩地方想去,隨便走走,見到排曬長龍、應該唔差,就同蝦子餅試下點左俺流熟成濃湯拉麵,俺流塩湯拉麵,柚子椰菜,俺流餃子拉面還可以,椰菜偏鹹,餃子味道正常食夠$200仲可以免費泊車3個鐘
點左俺流熟成濃湯拉麵,俺流塩湯拉麵,柚子椰菜,俺流餃子

拉面還可以,椰菜偏鹹,餃子味道正常
食夠$200仲可以免費泊車3個鐘
塩拉面,第一口食我以爲食緊雲吞面🤣後來原來有指示架,要調味,落左黑蒜醬油,就好食好多
濃湯拉面
2018-04-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
濃湯拉面
2018-04-28 111 views
返工返得耐,好多小店都試過, 所以今日決定嘗新, 去新都會食拉麵。等候時間不算太長,店員還細心地給我們餐牌讓我們選擇。而我所選的是紫蘇梅子拉麵和炸雞,拉麵送溫泉蛋一隻。可是,叉燒只有一塊,實在太少了。等我講返正題啦,拉麵以紫蘇為賣點,可能係我個人不太習慣紫蘇的味道啦 ,我認為這種味道太濃烈,不過整體上還可以。麵條可以自行選擇硬度很貼心,更可以自行選擇配料,我這次選了硬度正常出來的結果也不錯呢! 溫泉蛋煮得恰到好處,我很喜歡這隻蛋,鍾意食溫泉蛋的朋友一定不可以錯過!另外,我另叫炸雞,一碟有四舊。配料沙律醬很好吃。 總結,有機會我還想是其他拉麵呢!

等候時間不算太長,店員還細心地給我們餐牌讓我們選擇。

另外,我另叫炸雞,一碟有四舊。配料沙律醬很好吃。

總結,有機會我還想是其他拉麵呢!
紫蘇梅子拉麵
紫蘇梅子拉麵
2018-04-19 134 views
湯底無料到, 炸雞又淋又凍, 叉燒鞋口,成碗嘢都係垃圾,唔知以為自己去咗隔離葵涌廣場車仔麵。浪費了食材。 仲要唔係平。 以為喺新都會有啲水準。點解要寫夠八十字,兩個字講晒,垃圾。
點解要寫夠八十字,兩個字講晒,垃圾。
2018-04-13 139 views
經過總看到拉麵店外長長的隊伍,12時在新都會,又未到午飯繁忙時段,沒隊伍當然要吃!半自助點餐模式,食客圈好再交給店員。這裡只可選麵的硬度,湯的濃郁度及油膩度沒得選了。大概是保持湯底味道的一致感和層次感吧。下單後,5分鐘拉麵便到了,看到已覺得不會是濃味或很辣的味道,拉麵泛出一層層油,卻不是辣的油,是豬骨湯的油,不吃辣的人也可挑戰。麵條是幼麵,口感偏軟,即使點了硬麵也很快被湯底浸軟化了。有一塊叉燒,肥瘦適中,可選有蔥有荀作配料,玉子是另上的,麵來的時候,還以為漏單了,真是個大鄉里🙈🙈蛋的溏心狀態令人滿意。
經過總看到拉麵店外長長的隊伍,
12時在新都會,又未到午飯繁忙時段,
沒隊伍當然要吃!

半自助點餐模式,食客圈好再交給店員。
這裡只可選麵的硬度,
湯的濃郁度及油膩度沒得選了。
大概是保持湯底味道的一致感和層次感吧。
辛辣熟成濃湯拉麵+玉子

下單後,5分鐘拉麵便到了,
看到已覺得不會是濃味或很辣的味道,
拉麵泛出一層層油,
卻不是辣的油,是豬骨湯的油,
不吃辣的人也可挑戰。

麵條是幼麵,口感偏軟,
即使點了硬麵也很快被湯底浸軟化了。

有一塊叉燒,肥瘦適中,
可選有蔥有荀作配料,
玉子是另上的,
麵來的時候,還以為漏單了,
真是個大鄉里🙈🙈
蛋的溏心狀態令人滿意。
2018-04-11
Type of Meal
Lunch
辛辣熟成濃湯拉麵+玉子
2018-03-29 195 views
今晚去新都會廣場食飯,到到都大排長龍,見到呢間拉麵好似流轉得幾快,就去排下隊先。等左15分鐘到就入得。首先,睇下menu先啦。睇哂成本餐單,一於試下03人氣黑蒜油熟成拉麵餐廳仲有得選擇不同硬度的麵質。登登登登。主菜黎啦,飲一口湯底先,由於小妹鐘意重口味,非常喜歡呢個湯,非常濃郁,啖啖蒜味一流呀。而且仲有3款醬料比你添加,menu仲有教你咩拉麵配邊款最適合。自己就鐘意柚子胡椒,酸中帶胡椒味,幾特別不過塊叉燒口感略嫌硬身,而且只得一千零一舊。同場加映期間限定海鮮野菜餅。一口咬下幾脆身,而且有好多不同蔬菜,但太多我唔鐘意既紅羅白囉哈哈。不過總體都好食既,有蝦有章魚。總括,埋單加一百幾蚊,雖然無話超好食,但都算幾抵食既。
等左15分鐘到就入得。
首先,睇下menu先啦。

睇哂成本餐單,一於試下03人氣黑蒜油熟成拉麵

餐廳仲有得選擇不同硬度的麵質。

登登登登。主菜黎啦,飲一口湯底先,
由於小妹鐘意重口味,非常喜歡呢個湯,非常濃郁,啖啖蒜味
一流呀。
自己就鐘意柚子胡椒,酸中帶胡椒味,幾特別

不過塊叉燒口感略嫌硬身,而且只得一千零一舊。

哈哈。
不過總體都好食既,有蝦有章魚。

總括,埋單加一百幾蚊,雖然無話超好食,但都算幾抵食既。

2018-03-18 209 views
環境:👣👣👣食物:😋😋😋😋態度:😊😊😊性價比:👍👍👍環境方面,太過開放式,而且係電梯底,所以扣少少分食物方面,之前食芝士辛辣覺得太鹹,今次試期間限定既蛤蜊拉麵,豬骨濃湯湯底,蛤蜊好多,我食個碗無沙,我朋友話食到一兩粒有沙。整體ok。明太子芝士雞翼,拉芝黎,幾正,不過整體食落就好一般。態度方面,不過不失啦。比較少接觸,所以無太大意見整體而言,有下次既
環境:👣👣👣
食物:😋😋😋😋
態度:😊😊😊
性價比:👍👍👍

環境方面,太過開放式,而且係電梯底,所以扣少少分

明太子芝士雞翼,拉芝黎,幾正,不過整體食落就好一般。

態度方面,不過不失啦。比較少接觸,所以無太大意見

整體而言,有下次既

追加叉燒,玉子
蛤蜊湯拉麵
一碗既份量
明太子芝士餃子
蛤蜊湯拉麵
2018-03-15 346 views
平日夜晚行經呢間拉麵店見到都多人等緊就去試下 我地分別嗌左三個拉麵俺流男盛拉麵、辛辣熟成濃湯拉麵、俺流塩湯拉麵,另外再嗌左兩樣小食:明太子芝士燒餃子同日式胡麻雞肉沙律明太子芝士燒餃子好快就到、但好咸、餃子係軟身 我諗普通煎餃會好食d食完其他野食都陸續上沙律係芝麻醬 雞肉唔錯 但唔知點解食到最底 又係好咸拉麵方面首先食左俺流塩湯拉麵、因為係最淡個個,佢既湯係清清既雞湯、拉麵就正正常常不過不失之後就食辛辣熟成濃湯拉麵,佢只係有少少辣味,拉麵既硬度簡左適中,但食落係有少少腍,呢個麵都係好普通最後就食俺流男盛拉麵,有一粒糖心蛋、兩舊炸雞、兩塊肉。圖片明明係糖心蛋食個陣變左流心蛋可惜我唔食流心蛋炸雞一上個陣已經食左,但件雞已經腍左lu呢個拉麵煮到岩岩好、不過個湯愈食愈咸最後都係覺得俺流塩湯拉麵好食d 無咁咸但整體黎講都麻麻 應該唔會再食
食完其他野食都陸續上
沙律係芝麻醬 雞肉唔錯 但唔知點解食到最底 又係好咸
可惜我唔食流心蛋
炸雞一上個陣已經食左,但件雞已經腍左lu
呢個拉麵煮到岩岩好、不過個湯愈食愈咸
最後都係覺得俺流塩湯拉麵好食d 無咁咸
但整體黎講都麻麻 應該唔會再食
明太子芝士燒餃子
日式胡麻雞肉沙律
俺流塩湯拉麵
俺流塩湯拉麵
2018-03-11 169 views
今次跟朋友去葵芳~ 指定動作,行吓葵涌廣場同新都會廣場聽朋友講有間拉麵店,六點多就有好多人排隊,話想試吓~我自己都很喜歡食日本野,特別是拉麵,所以最後滿歡心去一試~朋友和我都一樣叫了"俺流男盛拉麵"一碗拉麵,齊晒所有野,即炸雞,叉燒,流心蛋~結果...希望越大,失望越大...湯雖然是熱的,但炸雞竟然是冷的雖然炸雞味道中規中矩,但是冷的,實在令人大叫失望湯底叫了辣的口味,辣度一般。不過,多喝幾口,之後都要去葵涌廣場買飲品解渴唯一比較好吃,就是那隻流心蛋~結帳每人$97.5 (連加一)一般拉麵價錢,但冷的炸雞實在令人感覺不好,只會吃一次。
今次跟朋友去葵芳~ 指定動作,行吓葵涌廣場同新都會廣場

朋友和我都一樣叫了"俺流男盛拉麵"
一碗拉麵,齊晒所有野,即炸雞,叉燒,流心蛋~

結果...希望越大,失望越大...

湯雖然是熱的,但炸雞竟然是冷的

雖然炸雞味道中規中矩,但是冷的,實在令人大叫失望

唯一比較好吃,就是那隻流心蛋~

結帳每人$97.5 (連加一)

一般拉麵價錢,但冷的炸雞實在令人感覺不好,只會吃一次。
2018-03-10
$97.5 (Dinner)
2018-03-07 145 views
在四周也是拉麵店的年代,要找一間唔中伏的拉麵店真係要小心,有好多大排長龍的拉麵店亦唔代表好食,今次去呢間全因平時一早售罄或大排長龍,啱啱今日竟然唔駛排隊,所以膽粗粗入去試下。一入去坐在扶手電梯側邊,感覺又點怪怪的,有點唔太衞生,拉麵有得揀硬度,選了辛辣鹽味湯,出奇地唔錯,真係兩種味也可以品嚐到,义燒也合格的,但得一片,男士可能要加底了
2018-03-07
$70 (Dinner)
2018-02-26 161 views
午膳同晚飯經過次次都排長龍。 今日一於早15分鐘落去排隊。 哈都要排15分鐘。 睇黎好受歡迎!排對時侍應已經比餐牌同點餐紙比我哋選擇,而且點餐紙上有加料或減料及選擇麵軟硬度。 最後選辛辣熟成濃湯拉麵,俺流男盛拉麵辣鹽湯同明太子芝士燒餃子再叫埋檸檬梳打。麵好好食。 餃子都ok..叉燒真係頂呱呱!要排隊都值得!下次一定再食!
2018-01-17
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)