近期土瓜灣最多人打卡同高質的CAFE個日已經早左30分鐘去到,都要排長龍等開門~CAPPUCINO 水準好好奶泡同EXPRESSO個底個好夾相當講求質素的CAFE真係好重要~ 同埋下次希望有時間再去呢度試下佢地既野食~
Cappucino

近期土瓜灣最多人打卡同高質的CAFE
個日已經早左30分鐘去到,都要排長龍等開門~

CAPPUCINO 水準好好
奶泡同EXPRESSO個底個好夾
相當講求質素的CAFE真係好重要~

同埋下次希望有時間再去呢度試下佢地既野食~
2022-01-06
$45 (Breakfast)
Cappucino
2022-02-06 112 views
今天來到土瓜灣美善同道開了不久的out of office,我和朋友到達時是3點,大約等了十分鐘才入座。店子是水泥工業風,配上紅磚牆和木製的桌椅,還有一些枱有豆袋椅,感覺十分休閒。店員為我們安排了紅磚牆下的細枱,那兒有一點小,但我和朋友不是點主食所以還是夠空間的。我點了americano,朋友點了latte。本來我們想試一下荷蘭鍋鬆餅,但由於今天是年初五,店裡只有新年限定的甜品,於是我們便點了年柚過年甜撻(柚子撻)。我的americano帶有一點提子/ 藍莓果香,亦十分平衡。甜撻沒有過甜蓋過咖啡的風味,令人驚喜的是雖然柚子撻已經雪硬,但吃下去時有柚子汁,不會太乾。我和朋友已預備好下次再來
我和朋友已預備好下次再來
2022-02-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2022-02-05 174 views
見呢間cafe新開,網上又有人推介,專登去試試,星期六lunchtime去,唔算等好耐,2點過後見到出面排長龍環境:工業風嘅裝潢幾啱打咭,成間cafe好有空間感,座位之間有一定間隔,大部分位置係side by side咁坐,感覺casual啲用茶几仔擺食物,如果坐沙發位同牆邊木櫈可能要彎腰食;但坐beanbag同吧枱就未必要,想食熱食嘅可以留意呢點,同店員request食物:美式薯絲配太陽蛋$75賣相好吸引,蛋係流心嘅,可以用嚟dip薯絲食,少失望係hashbrown散開一條條,炸得好香脆,可惜燶到有啲苦,bacon正常,份量少黑松露芝士菇菇bagel $65Bagel無坊間嗰啲咁韌,外脆內軟,表面嘅芝士烤到脆口,可惜香味主要靠中間少少truffle同蛋,剛嚟到仲暖嗰陣都算有少少香味,食第二啖時香味無咗餡料唔多好dry咖啡:Dirty $45啡好快immerse咗啲奶,啡嘅部分都幾苦,要大啖飲到底飲埋奶先中和到苦味Flat white $45就咁呷兩啖啲奶泡已經無咗,奶太多啡少,無咩啡味總結:打咭店;無限時呢點幾好

環境:

黑松露芝士菇菇bagel

咖啡:
Dirty $45

Flat white $45
就咁呷兩啖啲奶泡已經無咗,奶太多啡少,無咩啡味
Flat  white

總結:
打咭店;無限時呢點幾好
2022-01-15
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2022-02-03 109 views
行開土瓜灣經過美善同道,發現有一間新開嘅餐廳,新開冇幾耐就已經吸引咗好多人排隊,身為foodie嘅我就一於去試吓!😝叫咗一個煙三文魚牛油果多士,有一層厚厚嘅牛油果蓉,配埋檸檬汁,好開胃!伴碟嘅沙律也不錯👍🏻另外唔少得一杯提神咖啡,鮮奶咖啡正常發揮,不過唔係好熱,有進步空間。
伴碟嘅沙律也不錯👍🏻

$200 (Lunch)
自己好鍾意呢間Cafe嘅起名🤪我估好多返緊工嘅應該都見到有種莫名嘅開心🤭店舖logo設計都勁Q同配合🤣裝修走工業水泥風 某部份嘅座位係矮凳同矮梳化 感覺幾慵懶cozy🦦店員們亦都非常有禮貌同友善💕-🥑一口炸牛油果($65)好少見到呢個!!身為牛油果愛好者 第一時間都要試🥑外皮炸粉好薄 咬落微微酥脆 內裏牛油果一樣係好creamy😚旁邊粉橙色嘅係辣醬 點埋好惹味🌶一口size唔覺唔覺食咗勁多🤣但最後都難以避免覺得有點油膩 但整體都好值得試~🥞荷蘭鍋烤鬆餅($90)賣相好吸引🤪新鮮熱辣上枱 佢嘅口感偏薄 蛋香十足 我覺得與其話佢係pancake 我更加覺得似係一個甜品版嘅蛋餅🤣但個人始終鍾意傳統嗰隻厚身pancake 呢種嘅dutch pancake唔算好係我杯茶 但我覺得都係做得唔錯嘅~~而且甜度適中🥰-☕️Espresso Tonic ($50)☕️Hot Hojicha Latte ($45)佢哋嘅Espresso係自己倒的 espresso味道偏酸 我覺得同個tonic water唔算好夾 可能配甜小小嘅tonic會更加好 整體唔算好突出😗但個焙茶拿鐵就幾出色☕️茶味幾濃同突出 拉花好靚

🥑一口炸牛油果($65)

🥞荷蘭鍋烤鬆餅($90)

☕️Espresso Tonic ($50)

☕️Hot Hojicha Latte ($45)

佢哋嘅Espresso係自己倒的 espresso味道偏酸 我覺得同個tonic water唔算好夾 可能配甜小小嘅tonic會更加好 整體唔算好突出😗但個焙茶拿鐵就幾出色☕️茶味幾濃同突出 拉花好靚之餘質感好滑😌
  • 一口炸牛油果
2022-01-26 117 views
以手機系統的開關掣作標誌,土瓜灣的 Out of Office 就像是現實世界的一個開關掣,讓你在繁忙的都市生活中喘息下來。點了一客荷蘭鍋烤鬆餅 (小心鐵鍋燙手),邊緣焗得膨脹而香氣十足,中心像雞蛋布甸般香濃幼滑,不枉等待20分鐘。
荷蘭鍋烤鬆餅
荷蘭鍋烤鬆餅
2022-01-24 667 views
土瓜灣喺我心目中一直係其中一個咖啡沙漠之一,印象中從來未試過去呢區尋啡,得知有新店開咗,即刻過嚟試下! Out Of Office走型格工業風,黑灰style+紅磚/水泥牆,外牆係格仔落地玻璃,坐位方面有幾種,有梳化/bar枱高櫈/長櫈任君選擇😊✦ Toast With Avocado, Truffle & Egg沙律好大份好fresh炒蛋都好大份而且超級滑truffle好入味整體好唔錯😍✦ Truffle Cheese Bagel加左炒蛋 +$10本來以為係普通bagel加夾truffle+cheese點知原來係bagel裏面的餡!如果就咁一個bagel賣$65好似有d貴但係食落去真係好好食!第一次食呢種有餡既bagel🥯有少少煙韌味道又唔會好寡✦ Dirty暫時未有oat milk/skim milk引像中店員好似話配左oat milk會影響左espresso的fruity味漸層都好靚。唔錯的一杯 ✦ Orange Is The New Black🥃中文名叫女子監獄鮮橙+熱情果味的咖啡酸酸甜甜的好清爽味道好特別店員的服務態度都幾好,有介紹餐牌,有提點客人最佳的食用時間☺️☺️

沙律好大份好fresh
炒蛋都好大份而且超級滑
truffle好入味
整體好唔錯😍
✦ Truffle Cheese Bagel
加左炒蛋 +$10
本來以為係普通bagel加夾truffle+cheese
點知原來係bagel裏面的餡!
如果就咁一個bagel賣$65好似有d貴
但係食落去真係好好食!
第一次食呢種有餡既bagel🥯
有少少煙韌味道又唔會好寡
✦ Dirty
暫時未有oat milk/skim milk
漸層都好靚。唔錯的一杯

✦ Orange Is The New Black🥃
中文名叫女子監獄
鮮橙+熱情果味的咖啡
酸酸甜甜的好清爽
味道好特別

2022-01-24 110 views
最近見到好多promotion去宣傳這一間,係土瓜灣新開既工業風café,所以決定同友人一齊去試試佢。 先講間café既design,佢個工業風做得好好,我本人係幾鍾意,特別係café既outlook,已經係幾吸晴👍。 至於indoor比想像中大、有空間感,可能係佢用左開放式廚房design既緣故, 但實際seat既數量唔算多。 特別想提及,我及友人今次不幸地被編去坐cafe最差既位置,最盡頭既bar枱位。 這一個位置直心好差,因為個view係正正對住廚房洗碗位+垃圾筒,而家洗碗姐姐不停洗緊碗😖😖。我印象中好似第一次去餐廳/café時有咁差既體驗,完全無晒mood😥😓(但相信坐其他位置就無這個問題既)📍📍📍📍📍📍📍📍📍都係講返食物同Coffee先🤣🤣1. 海鹽焦糖開心果bagel ⭐️⭐️好神奇😨海鹽、焦糖、開心果、bagel係完全分開、獨立味道咁,令我聯想起好似’’攞你命3000’’😆😆無海鹽味、焦糖味太甜、開心果只係面層碎粒裝飾而不是混入bagel裡的開心果醬、bagel本身就ok既不過不失啦。2. Dirty ⭐️⭐️外觀上漸層做得唔理想🙈味道上奶過多,有點蓋過咖啡味,成件事感覺上就

(但相信坐其他位置就無這個問題既)
📍📍📍📍📍📍📍📍📍
都係講返食物同Coffee先🤣🤣
1. 海鹽焦糖開心果bagel ⭐️⭐️
海鹽焦糖開心果bagel

2. Dirty ⭐️⭐️
外觀上漸層做得唔理想🙈
味道上奶過多,有點蓋過咖啡味,成件事感覺上就變左咖啡味奶,有改善空間🤔
#戴頭盔先,我只係以用家主觀感受去comment,而不是專業評論👷🏻‍♂️🤣

🍽 環境 ⭐️⭐️⭐️
🤵🏻‍♀️ 服務 ⭐️⭐️⭐️
😋 味道 ⭐️⭐️
💵 CP值 ⭐️⭐️
🤓 Overall ⭐️⭐️
😇 回頭度 ⭐️⭐️
工業風Cafe外面望係幾Chill既,而且好近地鐵站,好方便,但咁啱坐左係Bar枱最入,就對住洗碗位同垃圾桶🥲完全無Feel🤦🏻‍♀️亦因為咁店員伸長手都送唔到餐過黎😮‍💨可能我坐另一邊個感覺又會唔同🤔另外要留意俾左錢先可以坐低,星期六日多人可能要係門口排隊,所以你最好拎定menu睇,如果唔係到你有位坐,都要你諗好俾好錢先坐得低。🔸𝑫𝒊𝒓𝒕𝒚 ☕️🔸𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 ☕️Dirty奶多得濟,啡味都唔夠出,你睇相就知唔合格🙈Dirty黎講,飲得咁多間。。真係最差既一杯。。🔸𝑺𝒆𝒂 𝑺𝒂𝒍𝒕 𝑪𝒂𝒓𝒂𝒎𝒆𝒍 𝑷𝒊𝒔𝒕𝒂𝒄𝒉𝒊𝒐 𝑩𝒂𝒈𝒆𝒍 🥯 Bagel口感Ok但海鹽焦糖冇海鹽味只有死甜焦糖味,開心果只有面頭幾粒開心果碎,如果bagel有開心果醬或者係開心果味會開心啲😂📍#OutofOffice (#土瓜灣美食)土瓜灣美善同里8號美怡大廈地下1-3號舖

🔸𝑫𝒊𝒓𝒕𝒚 ☕️

🔸𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 ☕️

📍#OutofOffice (#土瓜灣美食)
土瓜灣美善同里8號美怡大廈地下1-3號舖

先係被店名吸引,後再欣賞其水泥工業風嘅裝修佈置,假日難得𝘰𝘶𝘵 𝘰𝘧 𝘰𝘧𝘧𝘪𝘤𝘦,成功吸引左唔少人慕名而來☕️外表歐美風嘅裝潢,內裡充滿港式情懷,講嘅係店員親切仲識講下笑😳(好多新𝘤𝘢𝘧𝘦嘅店員都酷酷的🥲)每一個角落都有唔同佈置,今次坐窗邊嘅大豆袋,成個人好似瞓係度更加有種懶洋洋嘅感覺🥱《 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵 𝘸/ 𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰, 𝘛𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 & 𝘌𝘨𝘨 》 $80 4 / 5脆邊黑芝麻酸種包,鋪上滑溜牛油果蓉🥑 帶點酸酸的,初頭覺得有啲怪,後尾又幾開胃,無咁草青味🥑 蛋炒得好嫩滑👍🏻 係松露份量較少🤏 加埋沙律整體都好𝘳𝘦𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩𝘪𝘯𝘨😋《 𝘋𝘶𝘵𝘤𝘩 𝘗𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦 》 $90 4 / 5打卡𝘢𝘣𝘭𝘦✨要等大概20-25分鐘,賣相鬆軟漲卜卜,食落好濃蛋香🤤 中間索晒𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮同甜奶,盤邊就焦脆香口👍🏻 水果有香蕉、切粒士多啤梨同藍莓🫐 如果水果再多啲會無咁單調😋《 𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 》 $50 / 𝘊 4.5 / 5凍都咁濃茶味🍵熱嘅仲得了!未試過飲凍𝘩𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢咁香濃,冰溶左都無減濃度,又唔會好甜,好鍾意👍🏻《 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘢 》 $50 / 𝘏 3.5 / 5奶味

《 𝘋𝘶𝘵𝘤𝘩 𝘗𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦 》 $90 4 / 5

《 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘢 》 $50 / 𝘏 3.5 / 5
奶味偏重,搞到朱古力味冇定企😀
———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛💛
———————————————
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$135 (Lunch)
2022-01-16 200 views
我哋今日我叫左兩杯嘢飲,一杯hot mocha,一杯hot latte,味道可以,另外叫咗一個海鹽焦糖開心果bagel,味道特別,bagel比較淋,個人比較喜歡硬些,另外叫左一份我牛油果黑松露醬炒多士,味道亦唔錯,sourdough幾脆,我哋一早去所以唔駛排長龍
2022-01-14 195 views
Out of Office @ To Kwa Wan 土瓜灣📍Shop 1-3, G/F, Maisy Building, 8 Maidstone Lane, To Kwa Wan我發現屯馬線沿線都開左好多COFFEE SHOP今次黎到土瓜灣地鐵站一出,基本上五分鐘內就行到,極方便水泥工業風既裝修,簡簡單單但有型格閒日既中午都好多客,所以只係簡單食個TOAST其他食物下次黎到再試Avocado Egg Toast 牛油果醬黑松露蛋多士 $80Hot Latte $45Sony A7ii + Sony FE 40mm f2.5G

我發現屯馬線沿線都開左好多COFFEE SHOP
今次黎到土瓜灣

地鐵站一出,基本上
五分鐘內就行到,極方便
水泥工業風既裝修,簡簡單單但有型格
閒日既中午都好多客,所以只係簡單食個TOAST
其他食物下次黎到再試

Hot Latte $45

新開𝙲𝚊𝚏𝚎 位於土瓜灣內街,平日相對較少車來往進出,較寧靜。 座位方面,室內有設到豆袋 和 沙發位置,給人非常之放鬆的感覺,坐着一天非常𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕,是一家令人放鬆的𝚌𝚊𝚏𝚎。 室外方面為寵物友善部份,大家可以帶毛孩一起去放鬆一下 。牛油果黑松露醬炒蛋多士 $𝟾𝟶 多士用到酸種麵包,外脆肉煙韌,配炒蛋牛油果醬,不用怕放久了而軟爛。 蛋方面 蛋味很濃,很軟滑,牛油果醬用到新鮮牛油果,當中更有牛油果肉去增加口感,黑松露味也很濃郁,整體配合起,非常正! 旁邊的沙拉份量也是非常之十足,新鮮,酸酸美味的醬很開胃。 這家新開𝚌𝚊𝚏𝚎服務態度超級一流,令我很有驚喜,貼心的安排每一項,超級有禮貌,店家更會在客人下單時詢問客人名字,上菜時會先稱呼你後上菜,親切感十足。 暫時去了這麼多間𝙲𝚊𝚏𝚎,這家的親切度我排第一位🥰 希望店家一定要好好保持這個人化服務。 同時,𝚌𝚊𝚏𝚎 的食物及咖啡都很不錯,有心思,環境也很令人放鬆,讚! •海鹽焦糖咖啡 $𝟻𝟶 咖啡超級好味!!! 入口會是微微的咸味和焦糖味,絕不過甜,慢慢會有偏𝚗𝚞𝚝𝚝𝚢的咖啡味,𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎來說 啡味非常夠,因為有海鹽,更帶出咖啡味

室外方面為寵物友善部份,大家可以帶毛孩一起去放鬆一下 。

牛油果黑松露醬炒蛋多士 $𝟾𝟶

旁邊的沙拉份量也是非常之十足,新鮮,酸酸美味的醬很開胃。

暫時去了這麼多間𝙲𝚊𝚏𝚎,這家的親切度我排第一位🥰
希望店家一定要好好保持這個人化服務。

•海鹽焦糖咖啡 $𝟻𝟶
咖啡超級好味!!!
入口會是微微的咸味和焦糖味,絕不過甜,慢慢會有偏𝚗𝚞𝚝𝚝𝚢的咖啡味,𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎來說 啡味非常夠,因為有海鹽,更帶出咖啡味。

很不錯,推介!
土瓜灣又有新咖啡店進駐大家在Out of office coffee可以好好享受逃離辦公室的moment!ooo coffee的設計走美式工業風是在最近云云新店中非常有新鮮感的一間晴天時有大量陽光灑入 感覺溫暖舒適餐點上的選擇非常多從輕食/正餐/到甜品 甚至是意想不到的 都可以在menu上找到外表像布甸的 竟然是炸雪糕!驚喜&創意十足還是第一次在cafe嘗到炸雪糕呢~Shakshuka也是必點的 調味跟麵包質感都恰到好處 推薦
土瓜灣又有新咖啡店進駐
大家在Out of office coffee
可以好好享受逃離辦公室的moment!

ooo coffee的設計走美式工業風
是在最近云云新店中
非常有新鮮感的一間
晴天時有大量陽光灑入
感覺溫暖舒適

餐點上的選擇非常多
從輕食/正餐/到甜品
甚至是意想不到的 都可以在menu上找到
外表像布甸的 竟然是炸雪糕!
驚喜&創意十足
還是第一次在cafe嘗到炸雪糕呢~

Shakshuka也是必點的
調味跟麵包質感都恰到好處 推薦