2008-03-20 9 views
以前曾經試過一次,覺得outback既牛扒味道一般,因為我其實唔係太鍾意charcoal grill,好似燶燶地既味,有d怪雞!今次食既係佢地個豬肋骨,味道有點中式乳豬feel,幾特別,肉質比較嫩滑,同一般既燒豬脾等西式豬扒有點分野,因為嗰d會好鞋口,呢碟pork ribs唔會!個醬汁做得唔錯,一個餐已經夠我飽好耐,得閒嚟食次次都應該好滿足!

2008-02-25 43 views
與愛人一向喜愛到outback吃飯,但因價錢不便宜,所以也不能經常到來。幸好農曆新年,得到$88不限最低消費的優惠卷,又可以與愛人到來品嚐~~~星期六的下午,決定到黃埔花園這間分店吃午餐~~一坐下便有侍應問我們需不需要先叫點飲品,我跟他說先給我清水,侍應很快手,不但送上兩杯清水,還送上兩個暖暖的黑糖麵包。之後,我們才點選我們的午餐,我選了三文魚$88,愛人就選了特選西冷牛扒$108。~~~~很快就送來兩杯暖暖的芝士忌廉湯~~隔了不久就送上主菜,估不到午餐主菜分量也不少~~還連同飯及薯皮一同奉上,另外還給我們一少碗的凱撒沙律~~最後還有飲品一杯奉上~~~因有優惠卷$88~~最後結賬$127~~這樣的價錢吃這樣的午餐,確實相當值得~~~

2008-02-22 34 views
元宵節來到這裡食飯.... )我地叫左炸磨菇, 雞槌拼豬肋骨, 西冷牛扒加ice tea~餐前麵包照舊的好好味~~ 扒餐0既忌廉洋蔥湯好濃好香~第一次試炸磨菇...雖然係炸..但食落又唔覺特別油..食左好多好多都唔漏!雞槌要左小辣..好好味呀~ 肋骨就ok0拉..最失望係個西冷牛扒... 聽個waiter講叫五成熟都仲係"un".. 不過伴菜0既薯條同雞味飯就當然好好味~~用了張$88coupon.. 抵左0的~不過呢到d service唔係好得...雖然佢地好有禮貌..但係叫左幾次refill都係應左我地之後就冇影.... 終於有第三個waiter肯即刻幫我地refill... 賣單都叫左兩三次先收到張單.....不過今晚很開心..)
元宵節來到這裡食飯....
餐前麵包照舊的好好味~~ 扒餐0既忌廉洋蔥湯好濃好香~
雞槌要左小辣..好好味呀~ 肋骨就ok0拉..

用了張$88coupon.. 抵左0的~

不過今晚很開心..
2008-02-15 6 views
情人節打自與女友食飯慶祝,係openrice 睇到e 間outback 評價不俗,因此一試,諗住同女友浪慢下。今次係我第一次光臨outback,但係對佢地印象極差,原因如下﹕1. 之前己經打電話book 左9:30pm,我們當天亦準時到達,一入到去,見到入面企滿晒人,好迫,原朲個個都係book 左位,但係又未入得住,d人就谷晒係門口,迫到連行都行唔到,在場的人都表現得有點不滿。最後我和女友等了25分鐘先有位坐。真係唔明白點解book 左位都仲要等咁耐。2.入到去,見到原來佢加左好多枱 (注﹕仲要係大排檔接枱,係上面舖左白枱布),令到成個場都好迫。帶位員帶我地去坐,我一見到張枱真係眼凸,張枱真係好細、縮埋左係牆邊,仲要同旁邊其他人客的貼到實,真係坐得好唔舒服。3. 坐左一陣飲過湯之後,見到旁邊有卡位吉左,於是問服務生可唔可以轉枱。佢話那張枱己經比人客book 左,唔轉得﹗聽到佢咁講我真係好嬲,於是同佢講﹕我明明都係book左枱,點解我要先等25分鐘,然後仲要坐e 張咁迫的後加枱﹖﹗究竟我之前book 枱您有無幫我留枱架。佢之後死死地氣幫我轉去第張大小小的枱(不過都唔係卡位)。其實我真係好

其實我真係好唔明白,點解book 左位佢地都可以安排得咁差。

4. 佢地成個場加枱加到滿晒、真係完全無晒氣氛,好似大排檔咁,原本打算同女友二人浪慢下,而家真係無晒mood。講真,如果有男的追緊女仔,帶個女仔去e 度食,佢一定死硬,一定無行。

5. 其實佢地根本無能力去支持到咁多張枱,原全overload 晒,d 待應忙到不停,做到燥晒,根本沒有入任何服務可言,想搵個人倒杯水都有困難。我仲聽到有個女待應講﹕真係做到好想講粗口﹗
其實我都好想講﹕我今日去你間餐廳食,我都好想講粗口﹗

p.s. 其實佢地食物質素係ok 好的,只可惜服務及安排實在太差了。

2008-02-11 3 views
同女朋友第一次去晚餐, 今日例湯係牛肉湯好好味, 未飲過咁香ge牛肉洋葱湯我地點的菜如下︰$178 一個紐約牛扒餐, 配甜炒飯同薯仔, 送例湯$26 加多一個湯$56 炸磨菇送餐包平均$143 一位個配菜炒飯同紐約牛扒好夾, 薯仔唔夾, 不過個薯仔好香, 牛扒12安士, 食完已經一半飽例湯同薯仔係必食之選, 其它不過不失
同女朋友第一次去晚餐,
今日例湯係牛肉湯
好好味, 未飲過咁香ge牛肉洋葱湯
我地點的菜如下︰
$178 一個紐約牛扒餐, 配甜炒飯同薯仔, 送例湯
$26 加多一個湯
$56 炸磨菇
送餐包

平均$143 一位

例湯同薯仔係必食之選, 其它不過不失
2008-02-03 13 views
妹妹今年的生日剛巧在星期六, 節目當然要豐富一點, 所以選擇黃埔, 睇完戲(長江七號), 逛完吉之島便四處找地方食飯, 由於過了晚飯時間, 很多食店的顧客都不太多, 可以慢慢選!終於決定去OUTBACK, 店內顧客不多, 我們一行三人被安排到卡位, 很闊落, 買了很多東西也放得下, 女侍應Mickie (我問她名字再估計這串法) 充滿笑容招呼我們, 知道我們仍在商量, 先細心地送上餐飽及暖水!我們order了:1. 香脆薯條混芝士- $562. 14安士重量級肉眼扒餐(配飯及焗甜番薯, 另附送公司沙律) - $1683. 雲呢拿雪糕朱古力軟餅- 免費(因妹妹生日)其間, MICKIE亦過來跟我們交談, 例如: 食品是否滿意, 又主動拿濕紙巾給我們, 很週到!當我們食至差不多八八九九, 侍應MICKIE送來點上臘燭的甜品作為生日蛋糕, 還跟一位男同事(忘記了問他的名字)一起唱生日歌, 而且還送了一個汽球給妹妹呢!我覺得這分店的店員的服務態度較銅鑼灣的好很多, 很主動, 很健談, 有禮, 有笑容, 氣氛很好!食物的質素及味道亦很好, 可惜選擇不夠多(例如: 意粉類有四款, 但其中三款有海鮮

我們order了:
1. 香脆薯條混芝士- $56
3. 雲呢拿雪糕朱古力軟餅- 免費(因妹妹生日)

食物的質素及味道亦很好, 可惜選擇不夠多(例如: 意粉類有四款, 但其中三款有海鮮配料, 如對海鮮有皮膚敏感便沒有選擇了, 希望這方面在日後可作出改善!
香脆薯條混芝士
14安士重量級肉眼扒
雲呢拿雪糕朱古力軟餅
2007-12-30 13 views
平安夜係呢到食野~5個人食左個牛扒併豬肋骨~~豬肋骨好\"淋\"好好味一個意粉~~麻麻地~~仲有羊扒~~我唔食羊既~試左都覺得好好芝士薯條~好味!炸蘑菇~都根ok一人叫左一杯野飲我個杯...唔記得咩名~都係聖誕節出既野飲好似...咳藥水味..不過佢\地送錯左一個牛扒併蟹腳點知話送比我地食wow~~好抵呀服務好好添呀d哥哥仔都幾答到我地問題同埋好好服務態度今餐\一人二百左右雖然佢\話聖誕有最低消費其實我地都未夠不過都無要我地再叫多d野食會再黎食~~
平安夜係呢到食野~5個人
食左個牛扒併豬肋骨~~豬肋骨好\"淋\"好好味
一個意粉~~麻麻地~~
仲有羊扒~~我唔食羊既~試左都覺得好好
芝士薯條~好味!
炸蘑菇~都根ok
一人叫左一杯野飲
我個杯...唔記得咩名~都係聖誕節出既野飲
好似...咳藥水味..
不過佢\地送錯左一個牛扒併蟹腳

其實我地都未夠
不過都無要我地再叫多d野食

會再黎食~~
2007-12-26 9 views
五個人去食大餐是日MIN CHARGE 係$200/HEAD 都OK 啦五個人叫左五樣野包包送O既又因為佢黎錯左一個DISH 送多一個dishservice 真係好好waiter 超nice 包包送O既d牛油好好味喎都幾好味waiter 問仲要唔要但我地一口拒絕左太飽喇羊扒配甜薯要七成羊係老左少少但都幾好味甜薯d fds 超鐘意個人覺得怪怪的肉眼扒配crab leg (送o既事關黎錯左) 都係七成好老唔太好食crab 就幾甜suprise肉眼扒配ribs 呢塊肉眼又好似好味d 無咁老ribs 咸左少少芝士煙肉薯條無想像中咁好食都係m 記好味d炸mushroom 幾好味喎雞肉鮮蝦意粉麻麻地每人仲叫左一杯聖誕野飲好難飲個santa claus 藥水味joy to the world 好怪反而christmas tree 同個唔知咩就ok d一向都唔太like 美式餐廳呢間算係唔錯個人黎講覺得好過肥仔安祖魯可惜今次無叫salad 同dessert值得一去的~~~~~~ service 真係無得頂問d 無聊野都好細心咁答真係要推一推係聽電話o個個無咁好埋單每人二百
五個人去食大餐

每人仲叫左一杯聖誕野飲

一向都唔太like 美式餐廳
呢間算係唔錯個人黎講覺得好過肥仔安祖魯

可惜今次無叫salad 同dessert

值得一去的~~~~~~
service 真係無得頂
問d 無聊野都好細心咁答真係要推一推
係聽電話o個個無咁好

埋單每人二百都唔使抵

2007-11-06 4 views
男朋友上次帶我去食..一入到去黑黑暗暗好浪漫咁樣,haha!d waiter 服務態度又好..我地叫左一個牛扒配蕃薯,燒雞扒配薯條,一個凍蝦個湯同個麵包都好好飲好好食..麵包好新鮮軟熟!牛扒d肉好嫩滑,order既時候佢會問你要幾成熟..到黎左既時候,佢會問你個熟度o岩唔o岩食..呢d就真係一分錢一分貨既服務態度囉! =]個蕃薯真係好好味,好甜..出面冇乜地方會食到!到Li家都仲記得果種味道。薯條更加唔駛講,又係好好食..佢有個芝士汁配搭完全唔同哂,特別好味道!牛扒同雞扒都有個特別既汁比你點..極之夾架d味!凍蝦有d胡椒粒,蝦身爽滑,食過番尋味啦總之就。未去過既你,一生人總要豪一次。哈哈
d waiter 服務態度又好..

我地叫左一個牛扒配蕃薯,燒雞扒配薯條,一個凍蝦

個湯同個麵包都好好飲好好食..麵包好新鮮軟熟!

牛扒同雞扒都有個特別既汁比你點..極之夾架d味!

凍蝦有d胡椒粒,蝦身爽滑,食過番尋味啦總之就。

未去過既你,一生人總要豪一次。哈哈

2007-10-26 3 views
醬汁太咸,意粉配料太濃,味道一般,
醬汁太咸,意粉配料太濃,味道一般,
2007-10-18 3 views
媽媽還以為今晚我會skip dinner,點會!?縱然真的不太餓,或者說很飽,我還是沒有出息的走進了Outback Steakhouse,它以steak為主打,不過我對其appetizer和dessert的興趣卻更大些(在Friday’s都是!),亦怕食不下太多,於是只點了昆士蘭沙律、炸蘑菇、時日餐湯、cranberry martinis, 仲有一份chocolate thunder(怎麼能少了甜品!),黑糖麵包是贈的,不過你要認為免費的就唔好食可就大錯特錯了,熱烘烘、甜甜的、勁好食!而對於昆士蘭沙律(我們揀的是蜜汁芥末醬,我的最愛!),我和媽媽意見不一,我認為它勝過Friday’s,因為沙律醬更香醇,好似蜜汁味重些。而媽媽不以為然,因為她太喜歡Friday’s沙律中配的炸雞,不過總之是各有千秋啦~炸蘑菇也著實為我帶來了不小的驚喜,相當juicy! 又也不算太油膩,值得再試。餐湯是薯仔湯,我沒有嘗,看起來比較普通。不過我的cranberry martinis,就真是好好飲,本來是想繼續strawberry的風格,但這次的新嘗試實在是很成功,沒有一點點失望!酸甜的紅莓配上淡淡的酒味,yummy!
至於chocolate thunder,客觀的講,都幾美味,不過或許是我實在太愛Friday’s的desserts尤其是mocha chocolate pie~(前面的食評都有寫過,看相片更好啦),便覺得一般般。不過Outback的甜品確實比Friday’s要平,分量差不多(或許更大件?)卻只要$50,下次要再試其他。
總的來講,Outback值得再試!我短期之內一定會再去,那時候就要食扒了。
2007-10-11 16 views
女朋友生日那天需要上課,所以也就順道選一間近她的餐廳,於是便選一選這間美國連鎖餐廳,貪它口啤不俗。由於一早訂了位的關係,時間一到便可以入座,坐卡位!先是四處看一看周遭環境,發覺氣氛不俗,也發現一樣有趣事:侍應經過身邊的時候,總會翻起一陣風...真是個個都健步如飛了。選了芝士薯條、煎牛柳和燒雞拼豬脾骨。芝士薯條真係整得幾好食,不過真係名副其實的Junk Food...但顧不了這麼多,我倆也不停的把薯條往口內送去,邊吃邊等其他Dishes。煎牛柳,貪佢一啖一口,方便快捷!而且其實都唔係好鞋,還有一點點的牛肉味,加上食落都仲幾Juicy,下次來真係要點下扒餐啦!燒雞拼豬脾骨的份量不少,起碼我和女朋友要打包一部份走啦!燒雞都還可以,但和大部分美國餐廳一樣,雞肉不是很滑的那一種。豬脾骨就好好吃,火喉剛好,最喜歡那些肥美的部份!最後來個甜品,稍嫌甜了一點點!(是生日會送的那個Cake)服務員很好,很健談,但就是忙了一點!

選了芝士薯條、煎牛柳和燒雞拼豬脾骨。

最後來個甜品,稍嫌甜了一點點!(是生日會送的那個Cake)

服務員很好,很健談,但就是忙了一點!
2007-09-17 6 views
14/9我、阿May同Nikko幫阿Ling補祝Birthday,講番句"Happy Birthday"先,所以夜晚去咗"Outback"食dinner!!我o地當晚order咗:半生熟吞拿魚-賣相與Menu不符,不如味道都ok既,最正係d醬汁!!燒雞凱撒沙律-蔬菜同麵包好新鮮,雞肉嫩滑!!燒肉醬味豬肋骨及雞胸拼盤-豬肋骨韌咗d,不過雞胸就夠惹味!!鮮蝦蘑菇寬條麵-略嫌d蝦細隻咗d,同埋個汁漏咗d!!另外order咗4杯凍檸茶,一個價錢就可以不斷refill,個waitress斟完又斟,你仲想點???其實想嗌埋dessert,不過大家話一唻飽,二唻d甜品唔吸引,所以冇嗌到!!埋單o個陣,之前因為上過佢地網站,免費申請咗張VIP-9折咭,免收service charge之餘,仲可以慳番$60幾蚊添!!!

我o地當晚order咗:
燒雞凱撒沙律-蔬菜同麵包好新鮮,雞肉嫩滑!!
鮮蝦蘑菇寬條麵-略嫌d蝦細隻咗d,同埋個汁漏咗d!!

2007-08-27 6 views
昨晚因要到紅館睇現唱會所以未有19:00已到達黃埔,要了凍蝦頭盤和一客14安士肉眼扒(要五成熟)同太太分享!先到凍蝦唔錯雖然不是新鮮貨但有蝦味彈牙, 跟住上肉眼比較熟了一些但不覺鞋肉汁豐富整體有一定水準,順帶一提負責落單個位姐姐應該一讚因為非常細心有耐心解釋問題!
2007-08-20 19 views
aussie cheese fries: 6/10a bit disappointed, just satisfactory. i wanted more cheese and bacon.rib eye steak (big steak set): 5/10onion soup: where's the soup? i forgot the soup too. 2 marks were deducted.baked potato: satisfactory, kinda like delifrance, but i anticipated morerib eye steak with black pepper sauce: felt content with it. it reached the standard of a steakhouse.Cocktails: 6/10the wallaby darned: i loved the fruity taste, but my friend thought it's ultra-fruity. he anticipated the
aussie cheese fries: 6/10

Cocktails: 6/10

the wallaby darned: i loved the fruity taste, but my friend thought it's ultra-fruity. he anticipated the more alcoholic aroma.
the gold coast rita: less fruity, with salted rim, fresh! but i liked the 'wallaby' more somehow.