2017-07-25 184 views
元朗好多火鍋店,呢間算係最乾淨同環境好既一間兩個大人帶住bb其實比較難打邊爐,所以搵到呢間都喜出望外。食物方面:因為太夜,手切牛無哂。點左個美國安格斯牛,二百幾一大碟。呢個好食,無雪味,咬落肉汁好香口,唔點醬已經夠好味湯底揀左胡椒蘿蔔牛腩,$128 好似貴但其實好抵,因為全部料都食得,啲牛腩仲好好味,唔會老身咬唔開,又唔會細到變肉丁唔捨得俾你食桶蠔就一般喇$149 得4隻貴左啲,無咩鮮味另外仲點左墨魚滑同百福豆腐其實點多左,因為煲底加牛肉已經好飽下,點左個粉都食唔落另外提一提服務好好,唔會趕客唯一係價錢貴,人多食就抵啲
元朗好多火鍋店,呢間算係最乾淨同環境好既一間
兩個大人帶住bb其實比較難打邊爐,所以搵到呢間都喜出望外。

桶蠔就一般喇$149 得4隻貴左啲,無咩鮮味

另外仲點左墨魚滑同百福豆腐
其實點多左,因為煲底加牛肉已經好飽下,點左個粉都食唔落

另外提一提服務好好,唔會趕客

唯一係價錢貴,人多食就抵啲
2017-07-24 124 views
今日放工相約朋友一齊去元朗食下飯~ 睇下食評原來有間叫太和殿食中菜都幾多好評,於是就去試下啦😎😎😎佢個名雖然叫火鍋店,但係一樣有惹味既中菜食😍😍😍門口有好多餐廳既特價優惠,裝修都好grand咁,已經比到我第一下信的-呢間太和殿應該幾好食既~仲有個3層既魚缸,入面養左好多海鮮~ 龍蝦、鮑魚、星斑....全部新鮮游水👍🏻👍🏻👍🏻到入到餐廳,坐座都好闊落~ 坐得舒服,雖然都有人打邊爐,但抽氣通風做得應該幾好~一點味都有,完全唔驚打完邊爐成身微味😛😛😛 幾好幾好👏🏻👏🏻👏🏻個點小菜既菜單都有好多選擇😆😆😆我同朋友最後點左2個送:欖菜肉碎蒸茄子🍆另外一個就係梅羔醬燒骨🍖首先上左呢味茄子先😙😙😙欖菜同肉碎既味入晒茄子肉入面~ 應該仲放左少少豆豉醬 令茄子的鮮甜味更突出 仲有蔥香味😋😋😋 成碟既擺碟都好靚 好像開花咁散開~ 茄子我最中意食煮到軟身又入味既口感,呢味菜完全中晒!用大火蒸,令肉既鮮味.欖菜既獨特鹹味.豆豉既香氣.蔥的提鮮... 一一都配合得很和諧很合味😻😻😻👍🏻送飯真係一流呀!我仲加佢既汁,簡直係精華所在😽😽😽 撈飯真係一流🤤🤤🤤 真係一碗飯係唔夠咖😝😝😝連飯都一粒不留咁掃清光🤗🤗🤗我同

佢個名雖然叫火鍋店,但係一樣有惹味既中菜食😍😍😍

個點小菜既菜單都有好多選擇😆😆😆

首先上左呢味茄子先😙😙😙

連飯都一粒不留咁掃清光🤗🤗🤗

我同朋友叫左第2個菜,酸酸甜甜咁,好似咕嚕肉既味道😍😍😍 佢係類似金沙骨既排骨,但用咕嚕肉既味道去烹調😊😊😊
成個燒骨應該係先去用調味料醃一下 再用粉去走油 所以先會做到外脆內軟既口感😁😁

而且可以肯定餐廳一定係用新鮮排骨~ 因為以食貨經驗,新鮮既排骨肉同骨會好難分開;但雪藏排骨一下子就會木輕鬆咁將骨肉分離~😌😌😌
另一個值得讚既地方就係全部送都係熱啦啦咁上~~~~ 比客人感覺到所以菜餚都係即叫即製!😎😎😎

2個人食左2個送2碗飯 都係每一百多點🤣🤣真係好正!色香味俱全而且又唔貴去邊度搵呢😚😚😚😚
2017-07-24
2017-07-20 114 views
同朋友去元朗太和殿試吓一間小菜火鍋店,入到去餐廳環境好舒服,空間都算大,門面裝修幾靚。入到去店員安排我哋坐四人枱,見到好多小菜選擇,不過大多數人就打邊爐多,我哋就一人揀咗一個小菜諗住試吓。我就揀咗「咕嚕脆肉」,賣相好吸引,而且五顏六色,醬汁亦都好香,咬落去外面啲皮脆,入面啲肉熱辣辣同埋軟林林,而且有菠蘿味道,好正宗嘅咕嚕肉。我朋友就叫咗「石鍋海鮮彩虹滑豆腐」,賣相都幾吸引,有點像蟹粉豆腐嘅感覺,當然唔少得叫兩碗白飯一齊食啦,啲豆腐好似百福豆腐咁滑,一個鍋可以送幾碗白飯,好快我哋就食晒了。清清淡淡食咗兩個小菜,都係$300之內埋單,而且有茶飲,不過由於唔夠食,食唔飽,之後我哋就去試其他元朗道地小食!

2017-07-20 131 views
今次山長水遠走到入元朗食,同個朋友試吓佢啲小菜,一人叫咗一個小菜加一個白飯,諗住食唔飽都試吓啲小菜手勢!入到餐廳裝修、環境、擺設都算幾華麗,而且入面座位空間闊落,兩個人坐一張四人枱,坐低左店員俾咗一壺茶我哋飲,我哋就點左兩個小菜分別係「咕嚕脆肉」同埋「石鍋海鮮彩虹滑豆腐」。個「咕嚕肉」賣相幾吸引,而且見到咕嚕肉上面有好多醬汁,當然唔少得菠蘿粒,食落去咕嚕肉外脆內院,肉質都算鮮嫩。至於「石鍋海鮮彩虹滑豆腐」,熱辣辣上枱,見到入面都有好多材料,有青椒、紅椒、豆腐、蝦等等,豆腐鍋啲醬汁好似蟹粉汁咁,加埋白飯一齊食,送飯一流之選。一人叫咗一個小菜,當然都唔會太貴啦,$300之內埋單,但係當然唔夠飽,所以走咗去第度食其他野。如果計啲食物質素,其實都算好食嘅。

2017-07-19 6011 views
上次去萬芳吃晚餐時經過這間中菜館, 主打是打邊爐卻有小菜供應, 小菜更加是由擁有超過 20 年經驗的潮菜廚師主理, 餐牌上有介紹過他是善於炮製多款手工菜及 Fusion 菜式。就是這個小菜餐牌,看看菜式名字又真是頗有特色,當中點了兩款小菜後便被侍應生勸停,因為他解釋說:他們的小菜份量大,喔 ... 明白!咖喱牛腩煲 ( 跟炸響鈴卷 ) $ 108 石鍋是熱騰騰的送上來,裏面的咖喱汁在沸騰著,飄出椰醬的香氣;咖喱汁配搭洋蔥、薯仔、青紅椒、牛筋、牛腩,牛腩軟腍,咖喱味道是比想像中的甜,辣味慢慢滲出來。跟上的炸響鈴卷,用它們來蘸咖喱汁吃,或是把響鈴卷完全的浸在咖喱汁裏吸嗦,又是別有一番的風味 ~潮式芋頭烙 $ 102 蠔烙、九肚魚烙 ... 這些潮州烙會吃得多,反而芋頭烙是第一次接觸,它有酥脆而味道及質感似 ⟨ 四洲脆脆蝦餅 ⟩ 的烙餅皮,面上鋪滿粒粒大顆的粉芋頭,吊起味道的 蝦皮及菜脯粒,吃來不油膩也很惹味。茶錢是每位 $ 12,另設加一服務費。味道 3.5環境 3服務 4衛生 4抵食 3.5
上次去萬芳吃晚餐時經過這間中菜館,
主打是打邊爐卻有小菜供應,
小菜更加是由擁有超過 20 年經驗的潮菜廚師主理,
咖喱牛腩煲 ( 跟炸響鈴卷 ) $ 108
潮式芋頭烙 $ 102
茶錢是每位 $ 12,另設加一服務費。
味道 3.5
環境 3
服務 4
衛生 4
抵食 3.5
2017-07-11 147 views
放低部車去整!順身食埋飯先啊!就去左車房隔離食飯啦!冷氣開放夠哂正啊!裝飾都幾豪華!又夠多位!見到有好多野食!但又好想食d有汁又炸既野食!所以就叫左個梅羔醬燒骨!好正啊喂!豬肉炸到香香脆脆!又舊舊燒骨都擦滿左醬!食落去就食到好好脆既口感!炸到每一個位都係香脆嫁!跟住仲有勁香濃既醬!好似咕嚕肉咁!不過係中間又有陣微微地既梅味!好食啊!一碟仲要勁多舊!送飯一流啦!仲有豬肉唔會老!實實地但又好爽口!好好食!

放低部車去整!順身食埋飯先啊!
就去左車房隔離食飯啦!

冷氣開放夠哂正啊!
裝飾都幾豪華!
又夠多位!

見到有好多野食!
但又好想食d有汁又炸既野食!
所以就叫左個梅羔醬燒骨!
好正啊喂!
豬肉炸到香香脆脆!
又舊舊燒骨都擦滿左醬!
食落去就食到好好脆既口感!
炸到每一個位都係香脆嫁!
跟住仲有勁香濃既醬!
好似咕嚕肉咁!
不過係中間又有陣微微地既梅味!
好食啊!
一碟仲要勁多舊!
送飯一流啦!
仲有豬肉唔會老!
實實地但又好爽口!
好好食!
2017-07-11 152 views
素聞元朗有好多唔錯的食肆, 無論日本餐, 西餐, 燒烤或中餐, 今日元朗一餐飯, 真的見識到這地方真的是卧虎藏龍, 中菜好食到不得了. 元朗太和殿, 這間打邊爐及中菜的餐廳座落在元朗建德街, 若不是朋友介紹前來一試, 真的不為意在這稍為偏僻的地方有間非常不錯的中菜食肆. 入到裡面, 大多數食客都是在打邊爐, 眼見到打邊爐的食材都是非常新鮮, 由於我們來到是準備食中菜的, 我們也沒有意向想食打邊爐, 於是拿起Menu叫了幾個都幾特別的菜式, 睇下係唔係真是朋友所講有咁好食. 首先上來的是”沙嗲安格斯牛肉炒河”, 睇Menu時, 都已覺我呢味餸幾特別, 沙嗲與炒河的配搭未食過, 見到上來的一碟餸, 最面頭是鋪了一層濃郁的沙嗲醬, 裡面有些牛肉片, 有些青菜, 底下是炒底的河粉, 我們用筷子撈均, 一邊撈一邊聞到好香的沙嗲味, 無幾耐, 一碟色, 香, 味俱全的沙嗲炒河已在我們面前, 我們個個都急不可待想食, 一食落口, 哇, 河粉有咬口, 不會太林, 牛肉食到齒頰留香, 加上香濃的沙嗲味, 正! 好好食, 淨係呢一味, 我已知道朋友絕對沒有介紹錯, 真的好味道! 之後跟住上了欖菜肉碎蒸茄

之後跟住上了欖菜肉碎蒸茄子, 一條條去了皮的茄子, 蒸熟了上枱都是白色的, 唔會好似燜茄子咁燜到黑烏烏, 白色一條條的茄子面頭鋪了肉碎子欖菜, 夾住一齊食, 茄子軟淋淋, 肉碎香口, 欖菜又惹味, 味道非常夾, 送飯一流, 呢味都不錯!

再來的是紫菜魚蛋肉碎湯, 一個大大的湯碗裝住滿滿的一碗湯, 湯面飄浮黑色的紫菜, 白色大大粒的潮州魚蛋, 還有些蔥花在湯面, 見到這味, 頓時勾起我兒時的回憶, 細細個時, 亞媽就是這樣成日整紫菜魚蛋湯我們飲, 又送得飯又好飲, 好有懷舊feel, 紫菜咸咸哋, 湯特別鮮味, 很明顯是紫菜帶出的鮮味, 很濃的紫菜鮮味, 魚蛋好彈牙, 肉碎在湯底, 連埋蔥花一齊吃, 好好味!

最後上了一道梅羔醬燒骨, 炸好了的一字排上面淋了D醬, 可能就是菜名所寫的梅羔醬, 排骨大大件, 醃得好入味, 加上淋在面頭的醬, 講唔出的好食, 這醬可能是他們秘制醬料, 非常好味道, 排骨又多肉又香口, 鐘意食肉的朋友一定要試這道菜.

由於我們今次來食晚飯的人數不多, 所以只叫了四道菜, 估唔到四樣嘢都咁好味, 下次我會約朋友來這裡聚腳, 可以食他們其他的菜式.

2017-07-06 136 views
入到元朗,當然要試吓佢哋呢度特有嘅一啲小店啦。呢間叫做太和殿海鮮火鍋,但係原來係有小菜供應架啱晒大人細路。職員耐心推介左呢度嘅小菜俾我哋食,其中叫咗一碟松子海王炒蛋白。海王係指新鮮蝦,蛋白炒到剛剛熟,又白又滑。蛋白表面係主角,其實我覺得松子先至係,松子數量不多,恰到好處,好香口。松子加上蟹子粒洒在蛋白上,白雪中帶點紅,賣相好吸引!另外仲叫咗一個雜菌鮮竹煮勝瓜,好清甜,啱晒怕熱氣嘅朋友。裏面有唔同嘅蔬菜,包括勝瓜、木耳、鮮竹同冬菇,材料非常豐富。用上湯炮製就可以代替肥膩嘅汁,清清地送個白飯都不錯。結帳每人約$100,價格不過不失。

結帳每人約$100,價格不過不失。
雖然這間舖叫「火鍋」,但其實佢仲有中式小菜架!有潮州菜、廣東粵菜,而且菜式選擇有好多,我同朋友叫咗幾款試試。第一道菜係欖菜肉碎蒸茄子,鹹鹹嘅欖肉蒸出來嘅汁,滲入茄子,黑蚊蚊嘅欖肉加上蔥花鋪在茄子上,熱辣辣香噴噴,睇見都流口水,同白飯一齊食,好好味!另一個餸係雜菌鮮竹煮勝瓜,勝瓜好翠綠,好嫰、好甜,雜菌有仙菇、鮑魚菇、蘑菇,腐皮唔硬又唔油,好軟又有咬感,加上一些紅蘿蔔絲,綠中帶點紅,好吸引,所有材料炮製一起,湯汁好鮮甜!最後飲多幾杯茶就走啦,茶葉幾香,難得!

最後飲多幾杯茶就走啦,茶葉幾香,難得!
2K
2017-07-04 64 views
匆匆一生 , 究竟是為了些什麼 ? 人生自古誰無死 , 倒不如放膽一些 , 試多一點新事物 ~當天 , 我和太座就到了位於元朗的 " 太和殿海鮮火鍋 " 嚐到了新口味 ....Menu ~潮式芋頭烙 $ 102 : 我喜歡吃潮州菜 , 但就對潮式食物沒太多的認識 , 這道菜還是頭一次吃到 , 這個 潮式芋頭烙 外觀像 pizza , 餡料有 芋頭、蝦皮、菜莆 , 味道鹹鹹的頗香口 , 亦不算油膩 ~咖喱牛腩煲 ( 跟即炸響鈴卷 ) $ 108 : 生活上只要加些少心思就有新創意 , 響鈴卷配咖喱牛腩就是夠特別 , 其咖喱是以中式的煮法烹調 , 牛腩入味有咬口感 , 用即炸的響鈴沾上咖喱來吃 , 別有一番風味 ~ 本篇完 ~
Menu ~

本篇完 ~
Type of Meal
Dinner
2017-07-03 49 views
是日入咗元朗交收 元朗對我嚟講有啲遠,難得一場嚟到,就梗係要順便諗下去邊度行街呀、食咩野好 最近食多左西餐,就想食番中國小炒 太和殿雖然名有海鮮火鍋,但原來有小炒同埋可以飲茶梅膏醬燒骨 呢樣係同朋友人嘅愛好難得呢度見到,就一定要畀佢點 梅膏醬酸酸甜甜,岩哂夏天食,味道好突出同開胃 而且排骨一D雪藏味都冇,抵讚 雖然係排骨但都好有肉地 石鍋海鮮彩虹滑豆腐 呢個菜式就係我點既,因為突然想食豆腐平時有豆腐既菜式都會比較濃味,呢一款都係偏甜酸,味道都好岩夏天由於係石鍋上,所以長期都可以保持溫暖海鮮亦比我想像中多款式、多量,有魷魚、大蝦等,仲有三色椒 大蝦身型真係幾大,而且彈牙 三色椒就保持爽脆,豆腐滑而不散 因為兩個小菜份量好大,我哋只係另外加多咗一碗白飯,就已經食到飽曬兩個人黎講都幾抵食
是日入咗元朗交收

最近食多左西餐,就想食番中國小炒

太和殿雖然名有海鮮火鍋,但原來有小炒同埋可以飲茶
梅膏醬燒骨
呢樣係同朋友人嘅愛好
難得呢度見到,就一定要畀佢點
梅膏醬酸酸甜甜,岩哂夏天食,味道好突出同開胃
而且排骨一D雪藏味都冇,抵讚
雖然係排骨但都好有肉地
 石鍋海鮮彩虹滑豆腐
呢個菜式就係我點既,因為突然想食豆腐
由於係石鍋上,所以長期都可以保持溫暖
海鮮亦比我想像中多款式、多量,有魷魚、大蝦等,仲有三色椒
大蝦身型真係幾大,而且彈牙
三色椒就保持爽脆,豆腐滑而不散

兩個人黎講都幾抵食
Type of Meal
Dinner
2017-07-03 42 views
貓貓今日食左好好味既晚餐。話說貓貓好耐冇食過中菜,今日好想食飯。貓貓自己一個,好勇咁點左個石鍋魚香茄子,自己享受貓貓既浪漫。石鍋真係堅正,魚香汁沸騰既聲同香味飄出黎,好懷念魚香茄子呢個味道。成個茄子煲好熱。送飯食一流,貓貓再次濕左個嘴。茄子煲仲有野菌係入邊。口感好彈牙。側邊啲茄子被石鍋既熱力整到質感硬身,口感更加好。貓貓鍾意食到每個茄子都有淡淡既魚香味,而且每次食都係咁熱,慢慢食都仍然可以做到趁熱食既效果。惹味既茄子煲,貓貓慢慢食,慢慢享受,食完貓貓既胃已經飽飽。巧開心唷。
貓貓今日食左好好味既晚餐。
話說貓貓好耐冇食過中菜,今日好想食飯。
貓貓自己一個,好勇咁點左個石鍋魚香茄子,
自己享受貓貓既浪漫。
好。
效果。
惹味既茄子煲,貓貓慢慢食,慢慢享受,
食完貓貓既胃已經飽飽。巧開心唷。
2017-06-30 34 views
今日同男朋友食飯,佢訂左枱喺元朗食中菜,一早放工就揸車入黎接我。欖菜肉碎蒸茄子。欖菜咸香加上肉碎味道濃郁,茄子本來味道比較淡口都嫩得香濃,男朋友叫左碗白飯呀我突然想飲湯,男朋友就叫左個紫菜魚蛋肉碎湯,入口清清甜甜的,魚蛋爽口彈牙,配上紫菜味道變得咸香不再單調。另外叫左工個沙爹安格斯牛肉炒河,沙爹醬汁味道濃郁香口,河粉掛汁力極高,牛肉爽嫩完全唔會鞋口,好鐘意炒河濕潤唔會太油,沙爹入口好滋味咸香豐富。

2017-06-30 33 views
今日同媽媽入元朗探朋友,夜晚就食埋飯先番屋企,見到有間火鍋中菜店,我地就入去食個小菜。欖菜肉碎蒸茄子。茄子味道清清,加上咸香欖菜非常合適,肉碎咸咸的份量都有好多,送白飯非常配合。梅糕醬排骨。梅糕醬酸酸甜甜,排骨先炸後炒,肉質爽嫩爽口,入口不太乾身肉汁豐富。媽媽好鐘意酸酸甜甜的菜,熱天食比較開胃。最後叫左一個沙爹醬安格斯牛肉炒河。河粉乾身掛上滿滿醬汁,沙爹汁味濃咸香,牛肉爽嫩唔會乾身,牛肉和沙爹味道好配合。
梅糕醬排骨。
2017-06-30 44 views
今晚同男朋友入左元朗食飯,去左間中菜館,原本想打邊爐但喺男朋友有啲喉嚨發炎,好彩都有小菜食呀。菜式選擇有好多,叫左幾款試一試。紫菜魚蛋肉碎湯。清清的湯汁,滿滿清甜味道,紫菜和魚蛋是最佳配搭。魚蛋爽彈,魚味鮮鮮,微微肉碎粒入口咸香滋味。欖菜肉碎蒸茄子。茄子吸哂醬汁,欖菜帶點咸香,入口好惹味。男朋友話要叫白飯。我就叫左個沙爹安格斯牛肉炒河。沙爹味濃咸香,炒河乾身掛汁力極高,牛肉嫩滑入口沒有筋有點咬口。
菜式選擇有好多,叫左幾款試一試。
紫菜魚蛋肉碎湯。
欖菜肉碎蒸茄子。
茄子吸哂醬汁,欖菜帶點咸香,入口好惹味。
男朋友話要叫白飯。
我就叫左個沙爹安格斯牛肉炒河。