2024-10-23 726 views
📢 **啟德大型新商場Airside 4樓 - 樂天皇朝薈萃** 📢🌟 上海菜,又稱滬菜,源自中國江南地區,結合了江浙滬等地的烹調技藝。上海菜以其鮮美、 濃鬱、講求食材原味而著稱。烹調方法多樣,包括煮、蒸、煎、炒、燉等,注重食材新鮮、口感細膩。傳統上海菜多以 肉類 、海鮮和新鮮蔬菜為主,加入些少甜味和豐富的調味料,令菜餚味道獨特。🍜 **多口味8色小籠包**:呢款8色小籠包真係驚為天人!每一個都係手工製作,分別有八種不同口味,每一啖都係不同嘅驚喜。皮薄餡多,咬開即見湯汁四溢,絕對一試難忘。🥟 全手工製作豚肉鮮蝦餃子手拉麵:手拉麵係一大亮點,麵條煙韌彈牙,湯底濃郁,配料豐富,令你每一口都充滿驚喜,豚肉同鮮蝦嘅完美結合,皮薄餡多,味道鮮美,口感彈牙。每一口都係極致享受,絕對值得一試!🍜 🥟 蟹粉鮮肉鍋貼:呢個鍋貼外皮香脆,內裏鮮嫩多汁,蟹粉同豬肉嘅完美結合,味道鮮美,每一啖都係享受。🦐 龍井蝦仁餃子:龍井蝦仁餃子非常特別,蝦仁鮮美,龍井茶香氣撲鼻,餃子皮薄而不破,味道獨特,好有層次感。🏢 餐廳環境與服務,樂天皇朝薈萃嘅裝修氣派,適合宴會同聚餐。落地大玻璃窗可以飽覽九龍嘅全景,食飯嘅同時仲可

🍜

🏢 餐廳環境與服務,樂天皇朝薈萃嘅裝修氣派,適合宴會同聚餐。落地大玻璃窗可以飽覽九龍嘅全景,食飯嘅同時仲可以享受靚景,真係視覺同味覺嘅雙重享受。侍應服務態度非常好,令你感受到賓至如歸嘅感覺。

📍 **店舖地址**:啟德大型新商場Airside 4樓
🚇 **交通指引**:地鐵啟德站

記得去試下呢啲美味嘅上海美點,絕對唔會令你失望!#樂天皇朝薈萃 #上海美點 #Airside美食 #多口味小籠包 #手工餃子 #手拉麵 #蟹粉鍋貼 #龍井蝦仁 #九龍全景 #高質服務

希望你地鍾意呢篇介紹!🍜🥟😊
2024-08-21 2591 views
之前食過airside既樂天皇朝薈萃覺得個體驗好好, 今日又再黎encore喇~~晚上6點入座已經有唔少人喇, 都幾旺場呢道環境好大, 座位好闊落, 坐得好舒服呢~~菜式非常豐富, 每次都有選擇困難丫多款新推出既手打香水檸檬茶~~前菜小食: 栗子花生 $15炆得好好呀~~栗子同花生都炆得好淋, 口感軟糯, 甜鹹適中生煎牛肉餅 $48牛肉餅熱辣辣~~餅身金黃酥脆, 牛肉餡料嫩滑多汁上海風味醬鴨 $78鴨肉經過醬汁浸泡, 肉質鮮嫩, 味道甘甜帶有微鹹, 醬香濃郁, 口感豐富瑤柱芙蓉賽螃蟹 $98蛋白炒得好香喔~ 撈埋蛋黃同醋一齊食鮮味十足, 口感細膩滑嫩木樨肉炒拉麵 $93麵條彈牙滑順, 木樨肉香氣撲鼻, 搭配炒香既菜蔬, 整體味道鮮美濃郁而不油膩, 層次感豐富
晚上6點入座已經有唔少人喇, 都幾旺場

呢道環境好大, 座位好闊落, 坐得好舒服呢~~

菜式非常豐富, 每次都有選擇困難丫

多款新推出既手打香水檸檬茶~~

前菜小食: 栗子花生 $15
炆得好好呀~~
栗子同花生都炆得好淋, 口感軟糯, 甜鹹適中

生煎牛肉餅 $48
牛肉餅熱辣辣~~
餅身金黃酥脆, 牛肉餡料嫩滑多汁

上海風味醬鴨 $78

瑤柱芙蓉賽螃蟹 $98

木樨肉炒拉麵 $93
Type of Meal
Dinner
  • 上海風味醬鴨
  • 瑤柱芙蓉賽螃蟹
2024-07-10 3299 views
「樂天皇朝薈萃」位於啟德airside,是我假日和家人聚會的地點。樂天皇朝薈萃提供高品質的中式點心餐點,以創新、新穎的菜式聞名。讓我來詳細描述一下這裡的特色菜品口感: 皇朝八色小籠包:這款小籠包外皮薄而有嚼勁,內餡豐富多樣,每一口都能品嚐到不同的風味,絕對是味蕾的享受。原味小籠包:經典的原味小籠包,湯汁鮮美,肉香十足,每一口都讓人回味無窮。糟溜絲瓜:絲瓜爽脆可口,搭配糟溜醬汁,酸甜適中,清爽開胃。鵝肝:鵝肝口感濃郁滑嫩,入口即化,散發出濃郁的香氣,絕對是我們全家的最愛。黑松露、芝士、蟹粉、蒜香和川味:黑松露香氣、芝士濃郁、蟹粉鮮甜、蒜香香氣和川味麻辣,在口中品味到不同風味。宮廷驢打滾:口感軟糯,外皮軟糯有嚼勁,內餡香甜可口,讓人想要一口接一口。京醬肉絲薄餅皮:京醬肉絲醬汁濃郁,搭配薄餅皮的脆香,口感絕佳,讓人回味無窮。在如此美味的菜品和舒適的環境下,「樂天皇朝薈萃」絕對是享受美食、放鬆心情的最佳聚會地點。

糟溜絲瓜:絲瓜爽脆可口,搭配糟溜醬汁,酸甜適中,清爽開胃。

黑松露、芝士、蟹粉、蒜香和川味:

2024-05-29 3724 views
屋企人話未行過AIRSIDE想嚟逛下,行到下午茶時間大家都肚餓就提議食tea歇下腳。望到呢間下午茶有半價小籠包幾抵喎,食上海嘢兼順道預祝父親節okay呀Signature Original Xiao Long Bao (Kurobuta Pork)招牌原味小籠包(黑豚肉) 6粒-> 其實8色和原味小籠包我哋都食過,個人口味還是偏向原汁原味的。下午茶做半價$40有6粒抵好多,皮唔算厚肉汁多餡料份量ok舐舐脷Fried Rice with Yellow Eel in Shanghai Style黃鱔炒飯-> 成個砂煲上,一打開蓋冒曬煙啲飯熱到滋滋作響老實講係幾香幾吸引。份量唔少就算3個人每人都分到一大碗有餘、黃鱔都算足料魚肉有口感、醬油味道唔錯,大家都收貨Pan-fried Beef Pastry 生煎牛肉餅-> 就咁睇佢外觀唔覺有乜特別,以前喺九龍城清真館都有食過。點知一咬啲汁秒標出嚟,真係好多汁大家食呢個要小心燙咀同埋汁液會濺落身上!言歸正傳,個皮煎到少少酥鬆,牛肉餡汁多肉味都幾濃又香,意料之外嘅好味Double-boiled Bird's Nest with

招牌原味小籠包(黑豚肉) 6粒

Pan-fried Beef Pastry
生煎牛肉餅

Double-boiled Bird's Nest with Coconut Milk (warm)
椰汁燕窩

-> 食食埋埋啲香口嘢咪點個糖水滋潤下。50幾蚊唔會強求超級質素,個椰汁食落唔人工味甜味適中、亦食到燕窩條,係個窩心舒服嘅甜品

Handmade Lemon Citron Tea with Passion Fruit Juice
手打百香果香水檸檬茶

-> 呢個係我點嘅因為家人不好冷飲,自己亦未飲過近排hit爆嘅手打檸檬茶所以好奇試一試。原本想點紅石榴職員話未有貨,咪叫百香果味,叫得香水檸檬佢真係有股香水味道。口味嘅嘢見人見智,或者自己都係飲慣港式檸檬茶有澀味道,呢種手打檸茶當特色茶飲咁都不妨一試,加埋百香果汁和果籽係個清新特別嘅配搭

順帶一提呢度有收茶位和小食錢,小食嘅炆栗子粉甜,每次嚟我都清曬啲栗子
。當日嘅職員都幾客氣友善

Celebration
Father's Day
4 day(s) ago 0 views
上星期我哋終於去左食想食七彩顏色嘅小籠包好耐啦~哩度環境寬敞 坐得好舒服🥟特式皇朝小籠包8色小籠包分別係8款口味建議由啖味食到濃味每隻都皮薄多汁 手工好細緻招牌小籠包果然名不虛傳👍🏻小朋友食到停唔到口❤️🥬芝麻醬油麥菜油麥菜配芝麻醬 估唔到又幾夾菜好爽脆 感覺好fresh🍚鮮飽炒飯成個炒鍋上枱 打開個蓋已聞到好香飯炒得粒粒分明 加左蛋一齊炒 好味😋🥩生煎牛肉餅 (3件)外層煎得酥脆 入需既牛肉鮮嫩多汁每咬一啖都感受到肉汁既鮮甜🤤🥖切小饅頭 (炸) (3件)炸饅頭外層金黃酥脆 內裡鬆軟蘸上煉奶好香甜💕好適合做餐後小甜品哩度既點心同主食都唔錯環境都好適合家庭聚餐下次約埋屋企人再黎食其他菜式😊@paradisegrouphk📍 樂天皇朝薈萃(AIRSIDE)啟德AIRSIDE 4樓L418號鋪#樂天皇朝 #八色小籠包
上星期我哋終於去左食
想食七彩顏色嘅小籠包好耐啦~
哩度環境寬敞 坐得好舒服

菜好爽脆 感覺好fresh

🍚鮮飽炒飯
成個炒鍋上枱 打開個蓋已聞到好香
飯炒得粒粒分明 加左蛋一齊炒 好味😋

🥩生煎牛肉餅 (3件)
外層煎得酥脆 入需既牛肉鮮嫩多汁
每咬一啖都感受到肉汁既鮮甜🤤

🥖切小饅頭 (炸) (3件)
炸饅頭外層金黃酥脆 內裡鬆軟
蘸上煉奶好香甜💕好適合做餐後小甜品

哩度既點心同主食都唔錯
環境都好適合家庭聚餐
下次約埋屋企人再黎食其他菜式😊

@paradisegrouphk

📍 樂天皇朝薈萃(AIRSIDE)
啟德AIRSIDE 4樓L418號鋪

#樂天皇朝 #八色小籠包
啟德Airside 都有樂天皇朝嘅分店裝潢舒適好寬敞仲有落地玻璃.景觀開揚先來一壺明火靚茶配上暖笠笠嘅 花生栗子作餐前小食✨招牌原味小籠包必點巧手18摺嘅小籠包即叫即蒸熱辣辣裡面湯汁好鮮甜.外皮好薄✨蟹粉鍋貼鍋貼煎得香脆包著充滿蟹粉嘅肉汁.好Juicy✨白菜黑豚肉雲吞豬骨湯拉麵拉麵麵質可選擇軟硬度配上大大隻黑豚肉雲吞.饀料飽滿湯底好清甜唔油膩✨上海黑豚肉生煎包生煎包底部煎得香脆裡面依然保留豐富肉汁✨桃膠紅棗桂圓湯最後加上滋潤糖水真材真料.亦唔會太甜秋冬養生之選2:30pm後下午茶時段仲有半價優惠.超划算
啟德Airside 都有樂天皇朝嘅分店

秋冬養生之選

2:30pm後下午茶時段仲有半價優惠.超划算
2024-11-07
2024-10-31 0 views
放假同阿女留港消費,去咗啟德AIRSIDE行街食飯,今晚預咗食上海菜,所以去咗商場嘅樂天皇朝薈萃,餐廳裝潢高雅,地方寬躺,招呼週到,提供精緻創新的南北點心、拉麵、小籠包及經典中國八大菜系佳餚,深受食客喜愛。開放式廚房見到廚師製作包點。食物新鮮現做極受歡迎。入座後即送上香茶和小食,茶壼更用小火熱住,保持溫度,小食係炆花生和栗子,食落非常入味又夠林。雲吞雞非常足料,用上自製的雲吞及鮮雞湯,湯底加左金華火腿熬製,味道特別鮮甜,自家製的雲吞餡料新鮮,正宗皮薄餡鮮,半隻雞份量十足,雞肉亦好鮮嫩,小棠菜脆綠,沾滿湯汁非常鮮甜。蟹粉鍋貼:生煎後外皮軟糯卻又帶有煎香的酥脆口感,肉餡配上黃金蟹粉更顯餡香湯鮮。上海炒飯:炒飯粒粒分明又夠鑊氣,上枱已經聞到香噴噴,食落啖啖都有醬油香味,配料有新鮮爽口嘅蝦仁、 肉粒、菜粒等,味道同口感都一流。

開放式廚房見到廚師製作包點。食物新鮮現做極受歡迎。

2024-10-30 170 views
樂天皇朝薈萃一向食物有水準。今日去咗食lunch 🥟🫖 首先招牌原味小籠包(6粒),個人覺得呢個係必點菜式。小籠包皮薄餡靚,好味道。生煎牛肉餅(3個):份量都唔少。煎得幾香,牛肉餡又幾多汁。李白醉雞,我哋轉咗雞脾🍗醉雞用雞脾肉質更嫩滑。醉雞醃得入味,有酒香但又唔會太濃。揚州炒飯:經典上海菜,炒飯粒粒分明,夠鑊氣又油潤。而且餡料多。有蝦、蛋、菜等等。呢度價錢唔貴,食物新鮮熱辣辣,環境服務都唔錯👍🏻

樂天皇朝薈萃一向食物有水準。今日去咗食lunch 🥟🫖

生煎牛肉餅(3個):份量都唔少。煎得幾香,牛肉餡又幾多汁。

呢度價錢唔貴,食物新鮮熱辣辣,環境服務都唔錯👍🏻

2024-10-23 203 views
樂天皇朝薈萃 秋天出咗秋意蟹逅菜式以金黃色蟹粉入饌喔🦀.應下節我都點左蟹粉小籠包同蟹粉豆腐。蟹粉小籠包橙色外皮很有秋天氣息,皮薄透出肉餡嘅輪廓,咬開爆汁juicy 鮮香。蟹粉豆腐男女老幼都食得,綿軟易咬,加入蟹粉更添鮮味。.另外仲食咗蘿蔔絲酥餅同埋上海炒飯,蘿蔔絲酥餅入口酥脆,咬到中間有絲絲清甜蘿蔔絲。上海炒飯粒粒分明,帶微微鹹香.九龍城|樂天皇朝薈萃 地址:九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 4樓L418號舖
樂天皇朝薈萃 秋天出咗秋意蟹逅菜式
以金黃色蟹粉入饌喔🦀
九龍城|樂天皇朝薈萃
地址:九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 4樓L418號舖
2024-10-22 268 views
走進位於啟德AIRSIDE的樂天皇朝,濃郁的中華美食香氣撲鼻而來,瞬間令人流連忘返。小籠包特別值得推薦,薄薄的皮內包裹著豐富的湯汁,每一口都是爆汁,展現了師傅精湛的手藝。鮮蝦豚肉拉麵則是另一道不容錯過的佳餚,湯頭濃郁,麵條Q彈,鮮蝦和豚肉的搭配更是相得益彰,滋味層次分明,令人一試成主顧。蟹粉餃子也同樣令人驚艷,皮薄餡足,蟹粉的鮮美與豬肉的香嫩完美融合,回味無窮。龍井蝦仁蒸餃則將龍井茶的清香與蝦仁的鮮甜完美結合,每一口都充滿了舌尖上的驚喜。每道菜品均保持了一貫的高水準,口感出眾。樂天皇朝憑藉其獨特的美食風味和精緻的用餐環境,無疑是美食愛好者的天堂。記得來這裡,一飽口福!

2024-10-21 204 views
招牌原味小籠包外皮真係好薄,輕輕咬一啖,就有大量熱辣辣又濃郁嘅湯汁湧出,湯汁好充足!肉餡好新鮮,軟嫩又鮮香,真係皮薄多汁,好好味蟹粉鍋貼外皮煎香酥脆,唔會過火喉!咬入口即刻爆汁,仲有大量甘香四溢嘅蟹粉,蟹味真係好濃郁又鮮甜紅油鮮蝦黑豚肉抄手表皮薄透,醬汁好香口,酸酸辣辣有麻香味,好惹味唔會太辣!而且餡料足夠又鮮嫩木樨肉炒拉麵夠哂鑊氣,拉麵麵條比較幼身,炒拉麵材料都好豐富,有肉絲、椰菜、雲耳等等,好新鮮爽口!口感好豐富!完全吸收哂醬汁嘅味道,鹹鹹香香,好惹味!餐廳舒適寬敞,整體食物質素都高!上菜速度快,餐廳店員服務態度好友善,抵讚

2024-10-20 177 views
輕輕鬆鬆食一餐嘅選擇之一. 未夠18:00,未有人排隊,即刻有位唔使等. 知客帶我嘅坐低,放低餐牌畀個qr code我哋自己落單. 小食係一碟栗子花生,都幾好味☺️點咗一下原味嘅小籠包,一下砂鍋雲吞雞,清炒豆苗,一個白飯.等咗唔係好耐啲餸都上枱喇. 小籠包都算多湯汁喺入面一咬爆啲汁出嚟😚 佢哋無薑絲嘅,只有醋🤔雲吞雞,買得都幾平,唔使200蚊,有好多粒雲吞仲有半隻雞,上枱嘅時候滾熱辣,半邊雞都煮得幾嫩滑嘅,小棠菜都煮到好腍. 清炒豆苗,豆苗就有啲老啦始終唔係豆胚,但係少鹽少油都炒得幾好嘅. 再點咗一個甜品酒釀芋圓, 呢個我鍾意👍仲以為冇人幫襯七點全部full曬😅
點咗一下原味嘅小籠包,一下砂鍋雲吞雞,清炒豆苗,一個白飯.
仲以為冇人幫襯七點全部full曬😅
小籠包
酒釀芋圓
清炒豆苗
2024-10-18
$250 (Dinner)
小籠包
酒釀芋圓
2024-10-12 321 views
再次來到啟德Airside, 人流比之前多好多,可能係因為長週末,多咗人外出用餐,我哋就去咗樂天皇朝薈萃,特別期待品嚐他們的招牌原味小籠包。😋❤️招牌原味小籠包 (黑豚肉)這道小籠包的皮薄而韌,輕輕一咬便能感受到內餡的鮮美湯汁。黑豚肉的肉質嫩滑,帶有自然的甜味,搭配一點醋,讓整體口感更加立體。每一口都是滿滿的幸福感。🧡上海黑豚肉生煎包生煎包的外皮金黃酥脆,底部煎得恰到好處,香氣四溢。內餡同樣使用黑豚肉,肉汁豐富,令人食指大動。與小籠包相比,生煎包的口感更具嚼勁。💛瑤柱芙蓉賽螃蟹這道菜的呈現十分精緻,瑤柱的鮮味與蛋白的柔滑完美結合,讓人忍不住一口接一口。賽螃蟹的口感豐富,吃起來既有海鮮的鮮美,又帶有蛋的香氣,令人驚喜。💚揚州炒飯作為一道經典的中式炒飯,揚州炒飯的米粒粒粒分明,不油膩,搭配的配料新鮮多樣。蝦仁、叉燒、雞蛋、菜料等的搭配,不僅色彩繽紛,更讓整體口感更加豐富,十分適合配合其他菜品享用。

❤️招牌原味小籠包 (黑豚肉)

🧡上海黑豚肉生煎包

💛瑤柱芙蓉賽螃蟹

💚揚州炒飯
2024-10-09 281 views
♡♡♡📍 樂天皇朝薈萃 (九龍城)九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 4樓L418號舖覺得樂天皇朝都真係幾好🤣🤣,因為價錢唔貴坐得又舒服🥰,環境地點都唔錯,作為一個小聚既地方都係一個好既地方😚😚。🍽️招牌原味小籠包(6粒)黎到呢度無理由唔食返個小籠包既😎😎,因為上次黎果陣已經試下特色既小籠包所以今次就試下原味小籠包。味道真係唔錯,果然小籠包係呢間餐廳既招牌菜,皮薄多汁真係好吸引😘😘,令人一試上癮😆😆!🍽️黑松露雞肉帶子燒賣呢款既燒賣真係第一次試,覺得幾特別🤣🤣! 帶子面頭有黑松露令外觀上更為吸引。入口既時候黑松露既香氣濃郁🤩🤩,令到成個黑松露雞肉帶子燒賣更加好味😝😝!🍽️上海風味醬鴨上既速度勁之快,醬鴨好入味😎,而且骨肉同在都幾唔錯😚😚,覺得作為前菜都幾好,份量又OK,所以都唔錯既~🍽️蟹粉炒飯真係次次黎都要叫呢個飯😂😂😂,真心覺得好好食🤣🤣,首先個飯就已經炒得好香,其次就係係埋蟹粉真係好正😚😚,覺得呢個蟹粉炒飯係必叫既!蟹粉同炒飯真係絕配😋🤪!!
♡♡♡
📍 樂天皇朝薈萃 (九龍城)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 4樓L418號舖

🍽️招牌原味小籠包(6粒)

🍽️黑松露雞肉帶子燒賣

🍽️上海風味醬鴨

🍽️蟹粉炒飯
2024-10-01 435 views
上海特色醬鴨🧡食落有煙熏味嘅特色醬鴨每一舊鴨肉都非常之入味而且鴨皮非常之薄,帶有油脂嘅味道🥰上海小籠包小籠包真係做得非常非常出色😛入面嘅湯汁爆滿小籠包嘅包皮非常之薄🐽一咬落去就爆汁而且肉餡豐富加少少醋,簡直係完美嘅配搭🤭一個人都想食晒一籠🥰🥰上海炒飯上海炒飯非常有鑊氣而且炒得粒粒分明 好乾身🫶🏻有少少蔥粒,蝦仁同埋雞蛋絲口水雞口水雞非常之嫩滑而且亦唔會過辣😘不過比起醬鴨就反而淡少少鍾意食啖啖肉嘅話都可以加錢轉做雞髀❣️而家銅鑼灣有新開張優惠推廣🎉推出咗猫山王榴槤小籠包 (8月21日至9月13日)特價$48/6粒(原價$98/6粒) 全線分店供應有興趣嘅就可以試吓啦💛樂天皇朝薈萃(AIRSIDE)@paradisegrouphk;

上海特色醬鴨🧡
食落有煙熏味嘅特色醬鴨
每一舊鴨肉都非常之入味
而且鴨皮非常之薄,帶有油脂嘅味道🥰

上海小籠包
小籠包真係做得非常非常出色😛
入面嘅湯汁爆滿
小籠包嘅包皮非常之薄🐽

一咬落去就爆汁
而且肉餡豐富
加少少醋,簡直係完美嘅配搭🤭
一個人都想食晒一籠🥰🥰

上海炒飯
上海炒飯非常有鑊氣
而且炒得粒粒分明 好乾身🫶🏻
有少少蔥粒,蝦仁同埋雞蛋絲

口水雞
口水雞非常之嫩滑
而且亦唔會過辣😘
不過比起醬鴨就反而淡少少
鍾意食啖啖肉嘅話都可以加錢轉做雞髀

❣️而家銅鑼灣有新開張優惠推廣🎉
推出咗猫山王榴槤小籠包 (8月21日至9月13日)
特價$48/6粒(原價$98/6粒) 全線分店供應
有興趣嘅就可以試吓啦💛

樂天皇朝薈萃(AIRSIDE)
@paradisegrouphk;
2024-09-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)