2012-12-24
今日一早走左出銅鑼灣飲茶,因想去時代廣場睇Lego城! 男朋友話去試下百樂門,因我都好耐無去過食,所以決定左衣間!我地去到1:30......仲有30分鐘就下午茶,接待個小姐問我地等唔等,由於我地好肚餓,無等就決定入左去. 入去的時候,見到有人點左個點心拼盤好吸引,於是我地都點左一個,加一碗雞粥暖一暖個身先,兩個人夠食喇我覺得! 點心拼盤一黎到,我有點驚喜,因為比起我係其他茶樓食嘅拼盤還要大,不錯呢! 這個拼盤中間放的係我久違左我馬拉糕,旁邊有3種餃類,一個叉燒飽,仲有一定唔少得嘅蝦餃,燒賣啦! 燒賣 - 好大粒,面頭有原蝦一隻,而燒賣肉決汁都好鮮味!蝦餃 - 蝦餃皮唔太厚,裹面大概都有3粒蝦肉,都幾爽口的!餃類 - 無咩特別叉燒飽- 裹面的醬汁都好香,不錯馬拉糕- 這個糕好特別,會放係拼盤裹,食落口時嗅到微微的馬拉香,它口感幾鬆軟,不Lim口. 雞粥- 粥的稀杰度剛剛好,有香甜的雞粥味,加粒粒的蔥花,不錯!
蝦餃 - 蝦餃皮唔太厚,裹面大概都有3粒蝦肉,都幾爽口的!
餃類 - 無咩特別
叉燒飽- 裹面的醬汁都好香,不錯