2009-06-21 11 views
點解去的原因係門口的派傳單及我女兒覺得好囉上到餐廳真覺得唔掂勒冇人招待入坐坐下要找人才可以有菜單睇呀上菜及味道普通餐湯紅的比較濃但比較辣一份係肉醬意粉,普通冇乜特別一份茄蛋牛飯,茄汁不太自然的味道,也非常普通蛋是絲絲一份黑椒鷄扒 帶子意粉,得過 咸字一點鷄味都冇汽水及凍檸茶等左成十分鐘才到呀咖啡還要再問多次才送到添些伙記像全新咁,些女生景穿著短褲些衣著有如大排擋呀像一間剛開的 餐廳冇乜可取呀係午餐後會好靜傾訴心事好呀
點解去的原因係門口的派傳單及我女兒覺得好囉

上到餐廳真覺得唔掂勒

冇人招待入坐

坐下要找人才可以有菜單睇呀

上菜及味道普通

餐湯紅的比較濃
但比較辣

一份係肉醬意粉,普通冇乜特別

一份茄蛋牛飯,茄汁不太自然的味道,也非常普通蛋是絲絲

一份黑椒鷄扒 帶子意粉,得過 咸字
一點鷄味都冇

汽水及凍檸茶等左成十分鐘才到呀

咖啡還要再問多次才送到添

些伙記像全新咁,些女生景穿著短褲
些衣著有如大排擋呀

像一間剛開的 餐廳
冇乜可取呀
係午餐後會好靜
傾訴心事好呀
2009-06-20
$35 (Lunch)
2009-06-15 24 views
有時食野前,真係要上黎「開飯」睇一睇先!平時放工成日都見呢間餐廳的大頭公仔宣傳,今日終於「有幸」光顧,真係一試便知瀨野!其實一間食肆的人客數量,或多或少都反映到其質素,這間大巴黎,初時仲以為係同小巴黎一對係食越南野的。八時左右的黃時間,只得大約一半的滿座,我當時都心知不妙,只係真的估唔到咁不堪而已。待應係唔會帶你去邊張枱的,我同女友便好似去快餐店咁求其搵張枱吧,反正都大把吉枱,但坐左好耐都未有清水俾你。都算了,於是點餐點了一客鵝肝HAM的凱撒沙律和一客焗吞拿魚鮑片意粉。餐湯點了一紅一白,但跟湯的麵包卻欠奉,只得兩碗湯俾我地,就連湯碗下的碟都冇,見到枱面上的兩碗「孤單的湯」我同女友都真係打左個突!都算了,只要湯好飲就得,白湯過得去,紅湯女友喝了兩啖便唔飲了,事後佢話好似溝左水咁淡而無味。都算了,可能主菜好味呢!先來個凱撒沙律,頂!如果唔係我記得叫咩,仲以為佢黎的是前菜,隻碟細不特止,蔬菜份量自然少得可憐,所謂的鵝肝就大家去食LUNCH BUFFET的果D下價肝鵝HAM,得三片之餘,舊鵝肝仲要有點苦苦地咁。都算了,跟住好快便黎埋我的焗意粉,但一拮落去,便發現好明顯係焗得唔夠耐,D意粉好似放
有時食野前,真係要上黎「開飯」睇一睇先!

都算了,跟住好快便黎埋我的焗意粉,但一拮落去,便發現好明顯係焗得唔夠耐,D意粉好似放入碟度求其「叮」幾分鐘便上枱咁,叫會意粉可能會更貼切!面頭的芝士都來得孤寒過人,真係俾得果少少,講真茶餐廳焗飯都比佢「重料」好多!吞拿魚預左佢係罐頭,但都應該整得碎點先至舖上D意粉上面吧!至於那些鮑片。。。都係算罷啦!

食物方面真係感覺唔到有誠意,服務方面都不惶多讓,一如其他食評,侍應好似「遊魂」咁,心不在焉,送來的食物名稱都是叫錯的,檸水叫左檸茶,咖啡又叫左可樂。成間舖的人客不算多,其實都可以提供一個較靜的環境俾人傾下計,但係這裡的幾個侍應偏偏又起喜歡高談闊論,圍埋一堆晌度玩同談笑,變左全餐廳最嘈、最騷擾的反而係佢地了。

如果呢間餐廳的負責人見到呢篇文,請留意下貴店的食物同員工質素,否則,你個大頭公仔派幾多傳單都係冇用的!
2009-06-15
$70 (Dinner)
2009-06-09 12 views
今天來openrice搵野食,見到"大巴黎餐廳"平均分也不到2分,而且全部都是喊的樣子,所以我也來撐撐場評評分.記得我來"大巴黎餐廳"也是一個月多的事.記得這一晚下著毛毛雨,我和朋友們也想吃西餐,在旺型彌敦道行人路中,看見有一個大巴黎人公仔在街上行黎行去,看見他太得意了,而且他們又大力邀請我們試試,所以也不坊一試吧!今晚,我和三個朋友也選擇"$78的超級什扒"餐.這一個餐有餐湯及奉送$23飲品一杯,所謂$23的飲品都是咖啡或茶,其餘的特飲也需要加錢.這一個超級什扒,不過不失啦. 普通茶餐廳也可以食到. 其實起初我也沒有考慮寫這一篇食評,但看到有很多負面的評價,而我真的不是覺得那麼差,所以想來撐場和大家分享一下.其實,你問我下一次會否再光臨.我真的未必會,但不是說食物不好吃.而是我喜歡周圍去食.記得今日我身邊兩位朋友也說,其實旺角有很多地方都是食西餐,如美而廉,宜豐餐廳等等,價錢也比這一間平,而且食物的質數也是不錯.今晚,我們除了吃了超級什扒餐外,還order了new york cheese cake & blueberry chesse cake,每一件也是28元. 跟餐也沒有平一點,

今晚,我們除了吃了超級什扒餐外,還order了new york cheese cake & blueberry chesse cake,每一件也是28元. 跟餐也沒有平一點,而且也不是想像中那麼好食.如果不是想坐耐少少和朋友傾下計,我真的不會order chesse cake.

今晚,我們在這餐廳差不多坐了三個小時. 是因為坐得太舒服了. 在這三小時,我們能親眼看到人流量少到人流很旺,再人流量稀疏. 在這三小時,他們也沒有催我們走. 其實都尚算ok la.
什菜湯
超級什扒
Blueburry cheese cake & New York cheese cake
$100 (Dinner)
2009-05-19 7 views
今日又同六尺去睇戲x men 呀 !事關我想飲羅宋湯 所以就簡食西餐喇見到呢間野好似幾平又成日有個公仔企係門口咁咪試下lor 我要左個e 餐咩白汁龍利柳加鵝肝醬配薯菜佢就要左個b餐 葡汁雞配反問佢有冇得簡餐湯啦 原來冇架wor 好啦 ..等到佢個餐湯黎oh...點解中湯黎ge 食西餐配中湯真係好奇怪lor 都算喇等到個main dish 黎原來佢地d 薯菜係配炸薯條然後菜得個少少....講番個魚柳同d汁丫..咩鵝肝醬撈到一pat野咁好嘔心...似d嘔吐物多d lor難食......叫餐飲..個d 熱檸茶有陣怪味.......ps 個度d waitress 好頹呀..好似游魂咁好唔掂總結黎講 :差差差 冇下次
今日又同六尺去睇戲
x men 呀 !
事關我想飲羅宋湯 所以就簡食西餐喇

食西餐配中湯真係好奇怪lor

都算喇
等到個main dish 黎
原來佢地d 薯菜係配炸薯條
然後菜得個少少....

講番個魚柳同d汁丫..
咩鵝肝醬撈到一pat野咁
好嘔心...
似d嘔吐物多d lor
難食......
叫餐飲..個d 熱檸茶有陣怪味.......

ps 個度d waitress 好頹呀..好似游魂咁好唔掂
總結黎講 :差差差
冇下次

2009-05-10 5 views
冇睇過食評之下一個人上0左呢間樓上舖食晚餐啦. 只係本住平平地一試無妨0既心態去. 點知就咁出事0勒! 叫0左個雜菌西芹斑塊飯啦, 個餐跟埋湯同野飲. 個湯味就 okay, 不過粟米粒都唔多, 好似冇落野煲咁. D 斑塊炸得都幾香0既, 不過個汁好咸呀! 簡直令人覺得難食! 個餐飲冇乜選擇, 叫做試0下個提子梳打特飲, 叫做整個餐最平常0既野0勒.價錢係幾平0既, 晚餐做午市價錢. 不過咁0既味道都係食樓下 D 粉麵好食 D 0勒 .樓上 Cafe 始終都係安份守已, 做返個俾人坐得耐傾0下計0既地方比較舒適. 莫講話飲, 食0既野呢度兼顧唔到.

提子梳打特飲 + 冇料湯
$38 晚餐算係份量足
咸到爆0既雜菌西芹炸斑塊
2009-05-07
$38 (Dinner)
  • 冇!
嗰晚八點幾,原本諗住同細妹食意粉屋,但係要等位,於是試下3樓呢間新餐廳。入到去的第一個感覺係好混亂,企响門口無人招呼你,要等一陣先有位坐,揮手叫侍應落單,但佢地好似睇你唔到咁,落單時,個侍應完全冇用紙筆記低,我心諗:你係咪咁好記性呀?我點左個鮮蝦帶子茄汁意粉同鐵板牛柳餐,餐湯無得揀,只有紅湯。兩樣野加埋大概$160左右啦。咁個侍應聽完我落單就轉身走,我即刻叫住佢: 你都未問我個鐵板牛柳要幾成熟。我要七成呀。佢先記得問我。唉,見個侍應咁樣我就暗感不妙。紅湯首先上,講真,飲兩啖就唔想飲。跟住到鮮蝦帶子茄汁意粉,但茄汁變左白汁、帶子變左青口,竟然可以錯成咁?!算啦,費時叫佢換,決定照食,嘩......青口D沙多到即刻吐番出來,蝦好唔新鮮,意粉係無味的。成碟野我食左一啖就食唔落。鐵板牛柳呢個時候到,係燶的,絕對無可能係七成熟,我頂唔順啦,叫侍應換過個鐵板牛柳,佢好麻木,好似呢D情况發生過好多次咁,點知佢換完俾我嗰份都係燶的!激氣,實在忍無可忍啦,咁差勁的服務+食物質素都有嘅?!結果我同個侍應講:你地同我落單落到錯哂,個意粉難食到入唔到口,個牛柳黎左兩次都係燶嘅,依家我全部野都唔要啦,你同我取消

入到去的第一個感覺係好混亂,
企响門口無人招呼你,要等一陣先有位坐,
揮手叫侍應落單,但佢地好似睇你唔到咁,
落單時,個侍應完全冇用紙筆記低,
我心諗:你係咪咁好記性呀?
我點左個鮮蝦帶子茄汁意粉同鐵板牛柳餐,
餐湯無得揀,只有紅湯。
兩樣野加埋大概$160左右啦。
咁個侍應聽完我落單就轉身走,
我即刻叫住佢: 你都未問我個鐵板牛柳要幾成熟。我要七成呀。
佢先記得問我。
唉,見個侍應咁樣我就暗感不妙。
紅湯首先上,
講真,飲兩啖就唔想飲。
跟住到鮮蝦帶子茄汁意粉,
但茄汁變左白汁、帶子變左青口,
竟然可以錯成咁?!
算啦,費時叫佢換,決定照食,
成碟野我食左一啖就食唔落。
鐵板牛柳呢個時候到,
係燶的,絕對無可能係七成熟,
我頂唔順啦,叫侍應換過個鐵板牛柳,
佢好麻木,好似呢D情况發生過好多次咁,
點知佢換完俾我嗰份都係燶的!
激氣,
實在忍無可忍啦,
咁差勁的服務+食物質素都有嘅?!
結果我同個侍應講:
你地同我落單落到錯哂,
個意粉難食到入唔到口,
個牛柳黎左兩次都係燶嘅,
依家我全部野都唔要啦,
你同我取消晒D order啦。
我真係好火,態度好堅決,
結果有個疑似老闆的男人走來同我講唔好意思,話唔計我錢。
咁我同細妹就走左啦。

2009-04-30
Type of Meal
Dinner
(Non-member)
超級後悔無睇過呢間餐廳的食評,一心想試新野,點知 'LAI' 晒野,想扮晒有格調,奈何高不成低不就,環境坐得不舒服不在話下,員工D態度、外形及制服像茶餐廳,食物非常一般,燒骨salad跟了一片 ’脆’ 煙肉(炸到乾),燒骨又乾又少,午餐要加一服務費,但飲咖啡及奶茶分別要加$3蚊及2蚊,搞笑…食左成$4x 蚊一餐,不過都食唔飽,要買燒賣才能填胞肚呢,陰公…唔會有下次呢
2009-04-02
2009-03-29 3 views
要帶兩個o靚仔食飯,見門口有人落力sell,求其食左就算。一入店,黑沉沉,癡立立咁。但餐都要$32-$65。唔肚餓,點左個素食:蒜蓉鮮菌天使麵。食一啖,唔對路!搵唔到菇,都算喇,但芝士味咁羶既!?羶得不尋常之下,要求換過另一樣。店員木口木瞼,不過都睇得出,佢有意思換俾我。黑椒牛扒飯$68,唔知咩咩豬扒扁意粉。前者韌;後者無黎味道,餐湯唔熱、奶茶又唔好飲,唔掂!真係俾樓下派的傳單賣相「欺騙」了,而且價錢唔算平,蝕!我地坐的area有人勁吸煙,o拿o拿聲走,跟住聽到有waiter同店長講,o個邊有人吸煙喎,店長仲教佢點應付,點同個客講。o係旺角樓上鋪,有禁煙心既服務,真是稀奇。
要帶兩個o靚仔食飯
,見門口有人落力sell,求其食左就算。
一入店,黑沉沉,癡立立咁。但餐都要$32-$65。
!真係俾樓下派的傳單賣相「欺騙」了,而且價錢唔算平,蝕!
。o係旺角樓上鋪,有禁煙心既服務,真是稀奇。
紅餐湯
無菌的 蒜蓉鮮菌天使麵
黑椒牛扒飯
豬扒扁意粉
茶還茶 奶還奶 的奶茶
2009-01-21
$68 (Dinner)
(Non-member)
話說上幾個星期有日同朋友仔行行下唔知去邊度食野好, 路過信和隔離果個商場, 下面有人派傳單有新餐廳開張, 咁我地就去試下.首先上到去門口冇人理我地, 我地有3個人, 等左幾分鐘終於有人理我地啦, 帶左我地去門口u字形果個位. 但佢臨走前講左句, 如果一陣有人就要轉位, 咁我地其實都冇咩所謂, 但係佢講果時d語氣實在好有問題.之後我地點野食, 叫左1個牛柳, 1個意粉, 1個雞趴. 飲湯果時又冇問要咩湯, 結果原來因為佢地只係得紅湯. 但係d湯完全係唔熱的...諗住都算數啦, 之後上主菜啦, 我係食牛柳, 一件細細件好似好cutie咁... 食入口仲要又係唔熱... 點解可以唔熱... 唔通係整定? 但係成$6x都應該唔會係整定掛... 我2個朋友食完都覺得d野唔多惦.最後講埋單果時, 由於佢地食物同服務都只係一般, 所以我地冇打算比tips. 收銀姐姐埋黎找完錢之後見我地唔比tips, 講左句 "你唔拎埋張單?" 超級o咀... 服務態度真係差到冇人有. 以後一定唔會再去.

2009-03-06
$80 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
  • 完全不值得推介
2009-03-19
本身係果附近番工, 成日經過都見有幾個人好落力咁promote, 咁今日講個frd講野, 就打算去試下啦, 結果真係失望到爆!!平心而論, 環境係幾好的, 但係由食物到侍應態度, 都差得無話可說. 首先, 落單果陣, 個Waiter, 已經好似審犯咁問我地要乜, 跟乜, 飲乜, 但係我地坐左陣, 我發覺我地受到的待遇算好, 旁邊有一台客, 問扒餐有無得跟飯, waiter好兇咁, 講左一個字 "無", 再另有一台客, 中年女士, 佢問個waiter 48加一即是幾多錢, waiter答 "唔識", 即刻就行開左.. 我聽到, 啞晒!!好, 落完單, 等野食來之前, 佢就埋黎放餐具啦, 餐具唔太乾淨都算啦, 隻叉直頭有食物殘渣囉, 我叫個waiter換, 本身佢肯換, 我都無乜野, 之後佢俾番我的方法真係o咀, 佢企係我左後面, 將支叉由我的臉外10cm, 遞俾我, 我真係想知, 佢有無學過應該點樣將餐具俾客人到講食物, 首先, 75蚊一餐, 真係唔平, 個湯細碗之餘, 仲要無得選, 人人都係紅湯, 大佬呀, 你知唔知有人唔飲紅湯架! 我叫左個豬手食, 佢隻豬手應該好新鮮斬落黎, 勁多手

到講食物, 首先, 75蚊一餐, 真係唔平, 個湯細碗之餘, 仲要無得選, 人人都係紅湯, 大佬呀, 你知唔知有人唔飲紅湯架! 我叫左個豬手食, 佢隻豬手應該好新鮮斬落黎, 勁多手囉
, 最後到杯檸水, 我好彩今晚無叫小甜, 佢果杯比起我平時叫小飲, 更加淡.

我對呢間餐廳的結論係, 唔好行入去, 去過好多地方食野, 通常都總有d可取之處, 我敢講, 呢間, 一樣都無!!!!
2009-03-19
$75 (Dinner)
2009-03-11
話說個日同男友兩個人係旺角行街~之後有個男人走埋黎話開左間新餐廳~講到好好咁~咁我地兩個就走左上去試下啦~上到去~侍應招呼左我地去入面坐~放低餐牌之後~就再冇理過我地喇~因為我地坐左係入面~而佢地又唔行過黎ge關係~我地舉手佢地又見唔到~叫''唔該''佢地又聽唔到...都唔知想點...好辛苦之後終於落左order喇~一份T骨扒~一份雞扒~T骨扒好''林''~不過冇咩牛味~雞扒好咸~都係得個咸...羅宋湯係酸左dd~唔係都幾好味ge~最後本來都覺得ok ge~但係後尾佢有一枱8人客~咁就坐左係我地隔離~6人枱~其實如果同我地講~我地唔mind轉枱~不過個侍應係好大聲咁同人講~佢地走架喇!!嘩....小姐...你在趕客嗎?
話說個日同男友兩個人係旺角行街~
之後有個男人走埋黎話開左間新餐廳~講到好好咁~
咁我地兩個就走左上去試下啦~
上到去~侍應招呼左我地去入面坐~
放低餐牌之後~就再冇理過我地喇~
因為我地坐左係入面~而佢地又唔行過黎ge關係~
好辛苦之後終於落左order喇~
一份T骨扒~
一份雞扒~
T骨扒好''林''~不過冇咩牛味~
雞扒好咸~都係得個咸...
羅宋湯係酸左dd~唔係都幾好味ge~
最後本來都覺得ok ge~
但係後尾佢有一枱8人客~
咁就坐左係我地隔離~6人枱~
其實如果同我地講~我地唔mind轉枱~
不過個侍應係好大聲咁同人講~佢地走架喇!!
嘩....小姐...你在趕客嗎?
$70 (Dinner)