2021-01-08 618 views
每一枱,如果點三樣食物,會給三個提示器。最後成間舖頭響過不停,背景音樂也太大聲,環境不太好。The food-taking device was way too many, why a same table give 3 devices to the customer? It is making so much noise at the end.

2021-01-08
$140 (Lunch)
2021-01-01 698 views
係利東街想搵個地方坐下飲野食個cake於是去左Passion by Gerard Dubois叫左2件cake同飲品Vanilla & Lemon個賣相好精緻, 擺碟好令雲呢嗱同檸檬味幾平均, 香得黎甜甜地Pear Danish個外形已經夠討好我幾中意佢既味道, 清清甜甜咁一讚佢啲梨係厚實既, 唔係淋晒既質感, 有咬口Cafe Mocha都幾大杯, 好飲既, 仲有片朱古力送Single Espresso同樣都有片朱古力送, 呢個位幾細心真係見天氣凍凍地, 所以我地選擇左係店出面長檯坐睇住利東街既感覺幾舒服偷閒一下好地方~
係利東街想搵個地方坐下飲野食個cake
於是去左Passion by Gerard Dubois
叫左2件cake同飲品
Vanilla & Lemon
Vanilla & Lemon
個賣相好精緻, 擺碟好令
雲呢嗱同檸檬味幾平均, 香得黎甜甜地
Pear Danish
Pear Danish
個外形已經夠討好
我幾中意佢既味道, 清清甜甜咁
一讚佢啲梨係厚實既, 唔係淋晒既質感, 有咬口
Cafe Mocha
Cafe Mocha
都幾大杯, 好飲既, 仲有片朱古力送
Single Espresso
Single Espresso
同樣都有片朱古力送, 呢個位幾細心真係

見天氣凍凍地, 所以我地選擇左係店出面長檯坐
睇住利東街既感覺幾舒服
偷閒一下好地方~
2021-01-01
$65 (Tea)
2020-12-30 1586 views
聖誕假當然要約朋友出嚟聚會,聚會嘅地點最好可以坐低食下野,又可以睇埋燈飾,所以我哋今次就揀咗去灣仔嘅利東街,利東街裏面有好多唔同嘅Cafe,今次我哋揀咗正正係中間位嘅Passion by Gerard Dubois☕️因為地下個層嘅人流都比較多,所以我哋選擇咗上第二層,上到去之後發現我地呢個決定非常正確✅因為上面啱啱可以望到出面嘅蝴蝶燈飾,我哋啱啱抵達嘅時候仲未天黑,不過好在冬天太陽比較早落山,臨走前都望到個靚景🎄講返我哋上到去食咗啲咩啦!咁啱佢而家做緊甜品下午茶,$70可以揀一件法式糕點或陶瓷甜品,再配一杯熱咖啡或茶,算係非常划算!🎈熱情果栗子撻外面係一層軟滑既栗子蓉,裏面有層係cream cheese,有層係熱情果蓉,兩隻味Max埋都幾夾,最底層有餅底,作為下午茶,食落岩岩好🎈朱古力開心果餅外面嗰層係好幼滑嘅朱古力,中間個層係cream cheese,最裏面係開心果蓉,開心果嘅味道淡啲,咁啱可以中和外面嗰層朱古力嘅甜,所以食落唔會話好濟,我最鍾意佢嗰層餅底,好脆同埋個朱古力味好濃另外有一位朋友叫咗個鹹點,pizza既味道同出面舖頭食嘅差唔多,芝士同埋火腿分量都好足,好香香草味,都唔錯

🎈熱情果栗子撻

🎈朱古力開心果餅

最後送多張靚景🥰🎄🎄🎄
$70 (Tea)
2020-12-08 759 views
我叫咗份沙律再額外加三文魚咁我自選三個 小米,紅菜頭同田園蔬果三文魚份量比我想像中多😱😱😍😍所以成個lunch box好抵食不過我叫咗杯iced Americano 就想像中貴嘅 4十幾蚊但好細杯但為咗lunch box 會再食哈哈 不過飲嘢就未必
我叫咗份沙律再額外加三文魚

咁我自選三個 小米,紅菜頭同田園蔬果
三文魚份量比我想像中多😱😱😍😍
所以成個lunch box好抵食

但為咗lunch box 會再食哈哈
不過飲嘢就未必
Type of Meal
Lunch
2020-12-06 585 views
疫情期間少左出街食飯,好姐妹話要去灣仔買嘢順便快閃lunch , 我地就去利東街揾下食!今次揀左有得坐outdoor嘅 Passion by Gerard Dubois , 原因就係坐outdoor 感覺冇室內咁驚~同埋可以坐耐小小傾下計。不過原來條街都真係好多人行黎行去下,條路又唔係太濶,好似身邊總係有人經過咁,未計等位同D姐姐放假就坐喺路邊。下次都係坐返入餐廳。 煙三文魚配 「40隻蛋黃」意大利幼麵   $98大大塊煙三文魚好惹味!當然食唔出40隻蛋黃,幼麵麵質適中偏乾身,一個人食份量啱啱好。 牛肝菌意大利飯 $94 意大利飯牛肝菌汁香夠濃,意大利飯偏硬份量比三文魚意粉感覺少D!所以跟餐加埋薯蓉就啱啱好仲有D飽!焗薯蓉好香牛油味,好滑,食完好重罪惡感!

煙三文魚配 「40隻蛋黃」意大利幼麵   $98

牛肝菌意大利飯 $94

煙三文魚配 「40隻蛋黃」意大利幼麵
牛肝菌意大利飯
煙三文魚配 「40隻蛋黃」意大利幼麵
週日同老公在灣仔閒逛,看看傢俬之類,想搵間咖啡店坐下,但係四處的咖啡店都滿座,唯獨是這家很多空位,故此入內坐下。咖啡店有兩層,一開始坐喺下層,嘈到爆炸💥💥,好多賓妹喺出面叫,如果想坐得耐絕對唔好坐下層。雙層唔錯,不過對着戶外的位置都會有少許嘈,如果要坐得耐就唔係咁好🤮🤮🤮📍一人買咗支有氣檸檬汁($29),質素OK啦,都係平時超市飲到嗰種,冇嘢挑剔🤣📍叫咗個開心果Gelato($41)哇,難食到抽筋,就係因為呢個雪糕太難食,我一定要寫呢篇野話俾大家知!完全冇開心果味,一大浸雪櫃未,估計擺咗喺雪櫃超過三個月都冇人買過!$41真係好平,不過好鬼死難食!難食到抽筋!雖然係好平,不過要我比完$41仲要食呢啲會增肥嘅食物,咁就唔好啦,食幾啖算數,唔好浪費我個胃!係我呢20幾年食過最難食嘅垃圾之一!(純屬我個人意見)PS圖後面見到係完全冇人執枱的,建議客人自己執返,否則下一位客人好難使用

📍叫咗個開心果Gelato($41)

係我呢20幾年食過最難食嘅垃圾之一!(純屬我個人意見)

2020-11-08 935 views
Passion by Gerard Dubois位於利東街超有feel的兩層法國餐廳,於香港已經有數間分店,第一次來感覺良好,推介 Pear Soda juice —是喝過最好飲的果汁!食物點了摩洛哥雜菜慢煮雞肉配法包薯蓉套餐,雞肉非常嫩口,浸泡在雜菜煲中味道很濃郁,另外點了蕃茄牛肉醬扁意粉,味道很不錯,算是cp值很高的一間餐廳,值得一試。
Passion by Gerard Dubois
位於利東街超有feel的兩層法國餐廳,

2020-11-07 788 views
对Passion 的质量很有信心,有时路过他们的分店也禁不住吃个轻盈茶点。利东街分店对着湾仔地铁站,店外有用餐区,不少人喜欢坐在户外吃东西。店内的东西排列得很整齐,熟食、面包、三文治等等都分类展示在不同的地方,客人很容易找到需要的东西。早上只有一个收银职员,排队轮候花了一点点时间。喜欢吃他他的 sour dough, 叫服务员切了一片,加了5元要了一份牛油。面包是纯天然麦制造,加上核桃粒,可以吃到面包的麦香味。见到不少人买 scone, 也试了一个。跟其他鬆饼一样,用刀叉切会很容易散,但牛油香味很重。去的时候刚好楼上开放,坐在近栏杆位置可以看到利东街,加上餐厅早上客人不多,整体环境十分舒适。

早上只有一个收银职员,排队轮候花了一点点时间。

2020-11-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$64 (Breakfast)
2020-10-07 1345 views
之前已經食過Passion嘅沙律🥗,覺得幾好食,今日晏晝原本想食天婦羅🍤,點知周圍都好多人,難得Passion outdoor area 有位就去幫襯佢啦!.📍Signature salad($55/small)沙律可以揀大細,細嘅可以自由揀3款沙律🥗揀咗紅菜頭沙律、咖喱雜菜同忌廉汁雞肉意粉紅菜頭加咗酸忌廉變成粉紅色💗唔單只顏色靚,味道仲酸酸地好清新😚冇咗平日食嘅草青味食食吓仲會發現原來入邊有提子乾🍇酸酸甜甜好好食😋呢款真係推介呀!咖喱雜菜唔辣,蔬菜煮到又手腍又甜晒🥦好啱草根食雞肉貝殼粉都好好味加上全部沙律都有好多醬,所以一啲都唔寡最鍾意佢可以自己揀鍾意食嘅口味而且顏色鮮艷,未食都已經好開心❤️不過細size真係唔夠食,下次要叫返大先夠飽呀😆!.
📍Signature salad($55/small)
沙律可以揀大細,細嘅可以自由揀3款沙律🥗
揀咗紅菜頭沙律、咖喱雜菜同忌廉汁雞肉意粉
紅菜頭加咗酸忌廉變成粉紅色💗
唔單只顏色靚,味道仲酸酸地好清新😚
冇咗平日食嘅草青味
食食吓仲會發現原來入邊有提子乾🍇
酸酸甜甜好好食😋呢款真係推介呀!
咖喱雜菜唔辣,蔬菜煮到又手腍又甜晒🥦好啱草根食
雞肉貝殼粉都好好味
加上全部沙律都有好多醬,所以一啲都唔寡
最鍾意佢可以自己揀鍾意食嘅口味
而且顏色鮮艷,未食都已經好開心❤️
不過細size真係唔夠食,下次要叫返大先夠飽呀😆!
其實就一直都好想試呢間,但成日好忙沒有機會去😋今次終於有機會啦~今次買左三款包:1. 香草番茄包 ($25)2. Brie and turkey sandwich ($59)3. Beef Pastrami on Rye B($57)整體而言,三款都好好味。香草蕃茄包非常軟熟,香草味很濃。Brie and turkey sandwich 同埋Beef Pastrami on Rye B係sourdough做包。最好叫員工將sandwich整熱,等入面嘅芝士溶溶地,外面個sourdough 脆口係最完美😍😍😋😋個Sourdough皮好脆,入面包好煙韌,加上sandwich嘅餡料份量啱啱好,汁唔會太多漏出黎。胃口細嘅朋友(好似我咁)可能食大半個依家飽曬😆 💁🏻‍♀️男仔就一個啱啱夠飽🤔😆💁🏻‍♂️所以整體黎講,都係好抵食,好好味😋😋會再返黎食😆😆📍地址:灣仔利東街200號舖

今次買左三款包:
1. 香草番茄包 ($25)

整體而言,三款都好好味。
香草蕃茄包非常軟熟,香草味很濃。

胃口細嘅朋友(好似我咁)可能食大半個依家飽曬😆 💁🏻‍♀️
男仔就一個啱啱夠飽🤔😆💁🏻‍♂️
所以整體黎講,都係好抵食,好好味😋😋
會再返黎食😆😆

📍地址:灣仔利東街200號舖
2020-08-30
TakeAway
2020-08-09 1347 views
利東街的PGD環境舒服,價錢適中,以沙律麵包為主餐,跟街頭的LPQ相若。這裡價錢較為相宜之餘,味道也好,室外座位未必比LPQ雅致,但室內環境舒雅,叫人不捨得離開。一碟四款的沙律,有蕃茄雜菜薏米蜆殻粉,再點了一客燒牛肉三文治,兩個菜式夠二人份量吃,沙律每款很吸引,酸甜清爽,刺激味蕾,令胃門大開,呷著少不了的咖啡,坐在安逸寧靜的環境,望向街外的藍澄,是疫症下的悠然。走到樓下,望見色彩繽紛的甜品蛋糕,點綴了星期六放下工作的日子。

2020-08-08
$100 (Breakfast)
2020-08-03 1051 views
搬咗嚟灣仔啱啱好大約半個月,好多事情都仲未習慣,仍然有好多物資需要添置,希望可以趁呢個暑假盡快適應今日就係利東街搵咗呢一間餐廳同老婆食飯,原本以為舖頭好細間,主要係做外賣,點知入到去先發現原來有兩層,所以就決定喺裏面食埋先走首先要左個大沙律,有四款唔同嘅食物,估唔到份量都幾多,有咖喱雜菜、地中海炒小米、蕃茄蜆殼粉等等,當中最欣賞係地中海炒小米,因為炒得幾香,而且味道啱啱好,仲食到提子乾嘅甜味另外仲要咗個手撕豬肉焗粟米薄餅,咬落去真係同普通嘅薄餅好唔同,比較腍同有咬口,而且冇咁飽肚,食幾塊都唔覺得膩。至於豬肉調味都唔錯雖然只係叫咗兩個食物,不過都已經好飽,周圍嘅環境仲好似身處外國咁,能夠脫離現實既繁忙

2020-07-28
$80 (Lunch)
2020-07-08 1084 views
本身想食bakehxxxx 既scone但太遲去到,所以又賣哂唯有過黎passion 睇下有無scone 食見到有,諗住落單,店員即刻問樓外食定樓上食我先醒起樓上有得落單~~今次有提醒就好好多我就上去先落order依度scone 要成$21, 但size 係大份dd但面頭有層好脆既野超級甜!!甜到我要切開個面先食但口感係外脆內軟,入面反而甜度ok..係出面塊皮太甜累事今次快手食完scone 就走人~~睇黎依間都係食沙律好啦
本身想食bakehxxxx 既scone

但太遲去到,所以又賣哂

唯有過黎passion 睇下有無scone 食

見到有,諗住落單,店員即刻問樓外食定樓上食

我先醒起樓上有得落單~~今次有提醒就好好多

我就上去先落order

依度scone 要成$21, 但size 係大份dd

scone

但面頭有層好脆既野超級甜!!甜到我要切開個面先食

但口感係外脆內軟,入面反而甜度ok..
係出面塊皮太甜累事

今次快手食完scone 就走人~~睇黎依間都係食沙律好啦
2020-07-02
$21 (Tea)
2020-05-19 1338 views
做完野,撞正落大雨,決定入黎食個tea 等雨細d 再行依排行緊低醣,見到佢有gluten free 既甜品,就試下店員好主動問我有咩想order, 仲推介我70$ tea set 包埋野飲一個撻$47, 加多$23 有杯咖啡,都ok~估唔到店面細細原來有樓上座位,但要行兩層樓梯,條樓梯仲好窄。。。當日落雨,我拎左個盤仲要顧埋我把遮同袋,實在有d 狼狽,如果服務好d, 當時好多空閒店員應該主動幫客人拎上樓如果唔係室內位無位,同出面落大雨,我應該見到條樓梯就放棄上去上到去,以為上面風景開揚d, 但原來因為建築問題,所以下半窗都擋住哂,得番上半窗但都係望番利東街d 屋頂only但原來上面都有沙律bar 點菜架!!所以行完上黎先買就唔駛甘狼狽啦終於講到食物, 擺盤係好靚,好有間店既signature, 上面係吉士,中間有層藍莓醬,撻底係用d nuts 同莓乾? 壓成既撻底,較硬身,所以用膠刀係好難切開外圍就有朱古力撻邊,幾脆口,算多層次,只係吉士面個層比較甜,藍莓醬味好出,整體都幾夾,只係好易撻底分離同甜左dcappccino 之前已經試過,水準keep 到,咖啡夠香濃,配合埋鮮奶真係一流好過
做完野,撞正落大雨,決定入黎食個tea 等雨細d 再行

一個撻$47, 加多$23 有杯咖啡,都ok~

藍莓吉士撻

但原來上面都有沙律bar 點菜架!!

所以行完上黎先買就唔駛甘狼狽啦

終於講到食物, 擺盤係好靚

,整體都幾夾,只係好易撻底分離同甜左d

cappuccino

好過好多名牌過江龍咖啡店
2020-05-18
$70 (Tea)
cappuccino
2020-05-18 1305 views
Miss miss the Croissants 🥐 🥐🥐周日約了友人到灣仔吃brunch,路經利東街的 Passion ,入去望一望,口水直流,忍唔住叫咗個🥐及🥧。Double Almond Croissant 雙重杏仁AOP牛油牛角酥 實到太鬆脆太好味了,面層的杏仁片焗得剛剛好,香脆,牛角包充滿牛油香味,如果能配上一杯咖啡就更美妙。Tart aux Abricots 黃梅果酥 又美麗又美味,面層的黃梅焗到有少少焦,甜甜微 酸,酥皮當然是脆卜卜,質感非常好,午餐前的小食好滿足。

Miss miss the Croissants 🥐 🥐🥐