2018-09-11 100 views
呢間餐廳新開個陣,我一直將佢收藏,係專食意粉既餐廳😍我好鍾意食意粉架~餐廳面積好大,留意到佢啲燈係用啤酒樽砌成,都幾特別🍺-見到隔離枱叫左呢個南瓜湯,我又忍唔住叫返碗🎃係幾好飲,不過要成$28一碗🤔-🔹海蝦牛油果羅勒忌廉意粉($98)應該係佢地既招牌,羅勒汁好濃,都幾好食,不過食耐左會覺得有啲膩😝而且真係有好多一粒粒牛油果係入而🥑海蝦都好大隻,但肉質唔夠爽口🦐-🔹鮭魚菠菜忌廉意粉($78)我覺得呢個好食好多👍🏻忌廉汁唔會太過濃膩,食落比較舒服,意粉如果硬啲會好啲🍝重點!重點係三文魚係半熟架😍食落好嫩滑,完全唔會鞋,好正🤤-🔺另外Coffee Caramel Frozen好飲啊!

🔹海蝦牛油果羅勒忌廉意粉($98)

🔹鮭魚菠菜忌廉意粉($78)
重點!重點係三文魚係半熟架😍食落好嫩滑,完全唔會鞋,好正🤤

🔺另外Coffee Caramel Frozen好飲啊!
Type of Meal
Dinner
2018-09-10 89 views
今日係銅鑼灣唔知食乜好,見到呢間餐廳係附近,個名都幾吸引,就黎試一試。午餐包埋主食,餐湯同飲品,個人覺得係銅鑼灣黎講都算幾抵。南瓜忌廉湯,好Creamy,香甜可口。法式芝士洋蔥湯,中間有個浸到好淋既包,得少量湯水,個人覺得唔太合我口味。蒜香白酒汁海硯意粉,個人覺得蒜香可以再濃啲,意粉偏淡,不過食落唔會膩,值得一讚。啲蒜粒集中曬係海硯上,意粉淡,硯就好咸😣有少許失色,不過整體都算好食既!10分有6.5分,冇乜特別驚喜既地方,但值得一試既!蘋果汁🍹酸酸甜甜,好解渴。
南瓜忌廉湯,好Creamy,香甜可口。

蘋果汁🍹酸酸甜甜,好解渴。
2018-09-09 66 views
係皇室堡見到間餐廳叫意粉狂熱比佢裝修吸引,開放式廚房,可以見到廚師精心炮製食物,餐廳內用不同的玻璃樽做燈好特別,而且好靚,木製嘅設計今人舒服,所以就揀呢到食晚餐。香烤香草羊架羊架放係洋蔥上面,咁就可以避免羊架直接係鐵板上容易過熟,好細心。羊架煮得啱啱好,肉夠腍又唔so帕爾馬火腿三色沙律披蕯薄餅,火腿內有生菜,簡單配搭得黎又幾好食煙肉雜菇番茄忌廉意粉,通常蕃茄意粉只食到蕃茄味,呢個意粉汁食到有蕃茄味,仲帶有香濃忌廉味,好有層次芝心帕爾馬火腿薯茸球薯茸球上面放有三種唔同既裝飾,有魚子醬、蟹子和唔知咩香草😂食落外皮超脆,內面薯茸又香又軟,真係名副其實既㚈脆內軟香草烤雞凱撒沙律沙律菜新鮮爽囗,大大粒麵包糠好脆,餐前食就最啱。
芝心帕爾馬火腿薯茸球
香草烤雞凱撒沙律
沙律菜新鮮爽囗,大大粒麵包糠好脆,餐前食就最啱。
今日放工約左老表去左呢間係皇室堡既意大利餐廳,嘩,駛唔駛咁多人呢...,不過我總覺得好野先多人排~ 哈哈~,咁等左半個鐘左右,終於都有得入去啦~ 快快快,餓鬼死~ 兩個麻甩佬都係食下野傾下計,最緊要係飲下酒者,所以最後叫左脆炸有皮薯角、秘製炸雞、蕃茄芝士海鮮焗飯、脆皮腸肉醬大啡菇Pizza同兩杯Fresh Mango Mojito、Fresh Kiwi Mojito。環境方面,可能當日客人比較多,而且又係中央冷氣,溫度就暖左少少,而環境方面都算唔錯,地方開揚,座位都好舒適,同三五知己或者一家人食飯都係個好去處。上枱啦~上枱啦~ 首先呢份秘製炸雞大大粒,即叫即炸,外皮好香脆,肉汁多且夠嫩,加幾滴檸檬汁,勁開胃,即做既始終有分別!!!到另一小食脆炸有皮薯角,條條都夠大,又有薯味,都係個句啦,即炸係最好食~到主菜啦,蕃茄芝士海鮮焗飯,淨係睇個份量都好夠食,隻大蝦爽口彈牙加埋青口、蜆同魷魚,配埋個蕃茄芝士汁既飯,既開胃又入味,Yummy~而脆皮腸肉醬大啡菇Pizza,薄批加上茄醬已經好香口,仲要燒香既大啡菇同脆皮腸,香到隔離枱都要偷望下~~ 味道係正既~最後兩杯飲品,賣相就非常之吸引,兩杯時令

秘製炸雞
脆炸有皮薯角
蕃茄芝士海鮮焗飯
脆皮腸肉醬大啡菇Pizza
最後兩杯飲品,賣相就非常之吸引,兩杯時令開胃雞尾酒,好適合夏天既環境!!!
食完成餐,要用兩個字形容,就係開胃、好味、飽肚!!! 最緊要係老表好滿意~
2018-07-27
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
秘製炸雞
脆炸有皮薯角
蕃茄芝士海鮮焗飯
  • 秘製炸雞、
  • Fresh Mango Mojito
  • Fresh Kiwi Mojito
2018-09-01 85 views
放工同同事搵食.. 經過皇室堡入去揾下食乜好!同事提議呢一間 pastaholic 🍝... 佢話食過抵食夾大件!就即管入嚟試一試!淨係意粉都有超過20種揀,果然係意粉狂熱!先黎個Cesar salad! 大大份!3 個男人都好夠食!Parma ham pizza 🍕 的Parma ham 質素幾好!青醬大蝦意粉,用料足、醬汁香濃,幾好幾好 👍🏻牛扒附有一舊熱石,俾你自行將牛扒加熱到所需嘅生熟程度,幾特別!👌🏻芝士龍利柳又係大大份,我哋一行三大男人都食到捧著個肚走😂
放工同同事搵食.. 經過皇室堡入去揾下食乜好!
同事提議呢一間 pastaholic 🍝...
佢話食過抵食夾大件!就即管入嚟試一試!
淨係意粉都有超過20種揀,果然係意粉狂熱!
青醬大蝦意粉,用料足、醬汁香濃,幾好幾好 👍🏻

芝士龍利柳又係大大份,我哋一行三大男人都食到捧著個肚走😂
2018-09-01 86 views
同朋友約咗去維園打波,打完就諗住近近地食個飯,入咗皇室堡涼冷氣,行行吓就見到呢間意粉狂熱。空間寛敞,而且見人地吃緊的唔錯,晚餐決定就呢度。芝士番茄焗龍利柳條魚超級滑,而且熱辣辣,份量好多,不過食海鮮從來都唔會食肥人,所以我哋都啖啖肉食咗好多。肉質嫩滑,而且10分新鮮。安格斯一口牛柳中間一塊鐵板滋滋聲,四五成熟嘅牛柳粒在冒煙,肉質嫩滑,完全啱晒我呢啲牛魔王。海鮮蒜香番茄意粉好多海鮮,藍青口好新鮮,蝦肉地十足,意粉惹味。朋友叫咗一杯水果茶,佢話味道都唔錯,沒有太甜,雖然茶底比較淡味,但感覺比較健康及天然。總括,龍利柳下次一定會再encore,牛肉粒亦非常之好味,而且侍應服務態度很好,地方又唔會侷促,喺銅鑼灣嘅小綠洲。

芝士番茄焗原條龍利樓

芝士番茄焗龍利柳

肉質嫩滑,而且10分新鮮。

海鮮蒜香番茄意粉
好多海鮮,藍青口好新鮮,蝦肉地十足,意粉惹味。

• 香烤黑安格斯一口牛柳
  • 芝士番茄原條龍利柳
2018-08-30 56 views
同小姐約左朋友gathering 小姐話要食意粉🍝pizza🍕.. 喺銅鑼灣 揀左呢間 🍝pastaholic ! Menu 選擇非常多!花多眼亂!👀👀 我地叫樣樣都叫啲... 平均每人百幾,低食! 👏🏻好解渴的冰凍水果茶!甘熱的天氣啱曬!燒雞 Cesar salad 足料大大份!好低食!牛油果大蝦意粉,醬汁香濃,小姐大❤️Parma ham pizza 非常好味!一定要試!芝士番茄龍利柳,非常滋味小姐最happy! 呢柸雪糕sundae 一個回合就清左!,
喺銅鑼灣 揀左呢間 🍝pastaholic !
Menu 選擇非常多!花多眼亂!👀👀
我地叫樣樣都叫啲...
平均每人百幾,低食! 👏🏻
好解渴的冰凍水果茶!甘熱的天氣啱曬!
燒雞 Cesar salad 足料大大份!好低食!

牛油果大蝦意粉,醬汁香濃,小姐大❤️

Parma ham pizza 非常好味!一定要試!

芝士番茄龍利柳,非常滋味
2018-08-30 63 views
皇室堡地下成日有好多可愛大型擺設, 加上好多幼兒商品, 行完街後又煩惱食麥好。 皇室堡既餐廳都分散係每層, 如果集中係月一層會方便d,都容易做比較。呢間餐廳係轉角位, 平時見唔到。 今次就發掘到喇。二大一細, 我地叫左豪華三色拼盤($108)大啡菇: 我地係菇既愛好者。 麥都岩。 呢個一定岩。魷魚圈: 雖然拼盤內有三款小食。 但呢個熱辣辣, 新鮮炸出好正。 仲有4塊咁多tim海蝦牛油果多士: 多士脆, 牛油果軟身, 一齊食好正。 食落有d莎莎, 辣辣地。溫泉蛋菇意大利粉: 蛋夠生, 好正。 意粉好味。朱古力香蕉薄餅: 方形既。 香蕉加上肉桂粉。 好正。 朱古力蛋糕好凍。 可以停留係薄餅上一陣。小朋友至愛mango yault: 又大杯 唔會好甜焦糖布甸: size好大。 入面唔好好甜。 好重牛奶味。 好正。 小朋友至愛。大家都好滿意呢餐。

呢間餐廳係轉角位, 平時見唔到。 今次就發掘到喇。

二大一細, 我地叫左豪華三色拼盤($108)
大啡菇: 我地係菇既愛好者。 麥都岩。 呢個一定岩。

溫泉蛋菇意大利粉: 蛋夠生, 好正。 意粉好味。

mango yault: 又大杯 唔會好甜

大家都好滿意呢餐。

• 意式炸魷魚圈配他他汁
  • 溫泉蛋蒜香蘑菇鮮製意粉
2018-08-29 473 views
去到銅鑼灣,就在皇室堡門外看到有「人肉展板」,於是按圖索驥,上去看看。餐廳在商場內,設計以開放式沒有牆與外面分隔,門口闊落,座位亦算多。由於我們七時許已經到達,所以仍有很多位置,不過陸續客人漸多,所以始終是「早起的鳥兒有蟲吃」。餐廳的裝飾簡單而別緻,用酒瓶做燈飾效果也不錯。餐廳以意大利粉及薄餅為主打,餐牌選擇亦頗多,今晚我們就點了經典三式拼盤($98)、香烤香草羊架($128)、海蝦牛油果羅勒忌廉意粉($98)、Fresh Fruit Tea($38)及Japanese Sakura Green Tea($38)。經典三式拼盤有三文魚蟹籽卷、炸雞件及薯角三款。三文魚雖然不是高檔刺身級,但以這價錢來說也算不錯。反而炸雞件就有些驚喜,外脆內軟,雞肉不太乾也不嚡口,頗有水準。薯角也不錯,新鮮炸出來還熱騰騰,少少脆,味道也不錯。飲品方面,Fresh Fruit Tea 內有蘋果、橙及士多啤梨等鮮果加入茶內,但沒有果汁味,味道較為淡。Japanese Sakura Green Tea的茶具頗有特色,但內裡就只是一個綠茶茶包,亦是較為清淡。海蝦牛油果羅勒忌廉意粉有兩隻煎香了的海蝦,忌廉醬則加有切碎

經典三式拼盤

Fresh Fruit Tea

Japanese Sakura Green Tea

海蝦牛油果羅勒忌廉意粉有兩隻煎香了的海蝦,忌廉醬則加有切碎了的羅勒葉及牛油果粒,味道還算不錯,只是醬汁及油稍微多了些。
海蝦牛油果羅勒忌廉意粉

香烤香草羊架煎得不錯,外面微焦而內裡六成熟,配有燒汁及炸薯角,如果配備薄荷醬及芥末牆效果會更好。
香烤香草羊架

整體來說,在這區及這個價錢是可以接受,平均每人消費$200。
經典三式拼盤
海蝦牛油果羅勒忌廉意粉
2018-08-27 60 views
做完產檢就去皇室堡搵表姐買BB床,喺同一層行咗個圈發覺有間食西餐都幾多人食,而且價錢唔貴,一於就入去試吓。服務生好少,但係佢哋嘅反應都好快!有求必應亦都好快帶咗我哋坐低。嗌左個「廚師沙律🥗」細size 開下胃先 $ 43份量都幾足,兩個人食完全無問題。有雞肉、煙三文魚,蛋等等...全部都好岩我口味!我地都好想食小食,所以嗌左兩款。有皮薯角$38,好香口,唔會好油!嗌完先醒左自己唔食得,結果益哂老公獨食薄切三文魚忌廉芝士卷$48老公話如果用煙三文魚應該會仲正。溫泉蛋芝士卡邦尼意粉$88意粉質地好好,我地都好鐘意,個汁就好正常😄明太子海鮮pizza (2人前)$98好好味!餅底厚薄岩岩好,見到廚師👩‍🍳即製👍🏻再食埋個朱古力芭菲$48 做總結又正又平既一餐 我諗我地好快會再黎

嗌左個「廚師沙律🥗」細size 開下胃先 $ 43

我地都好想食小食,所以嗌左兩款。
有皮薯角$38,好香口,唔會好油!

嗌完先醒左自己唔食得,結果益哂老公獨食
薄切三文魚忌廉芝士卷$48
老公話如果用煙三文魚應該會仲正。

溫泉蛋芝士卡邦尼意粉$88
意粉質地好好,我地都好鐘意,個汁就好正常😄

明太子海鮮pizza (2人前)$98
好好味!餅底厚薄岩岩好,見到廚師👩‍🍳即製👍🏻

再食埋個朱古力芭菲$48 做總結

又正又平既一餐 我諗我地好快會再黎
2018-08-15
2018-08-21 58 views
放工同佢黎到銅鑼灣行街食飯凱薩沙律嗌左小份嘅,不過一啲都唔會話係太細,啲沙律菜夠新鮮,而且芝士同沙律醬落嘅份量夠晒多,好味哩啲嘅pizza可以俾人嗌1人份量,咁樣就可以試多幾樣啦就算一人前嘅都有4塊,牛油果同三文魚夠晒新鮮,味道亦夠濃食西餐當然要食意粉,哩度嘅Carbonara 意粉好煙韌,加埋份量夠嘅煙肉同溫泉蛋,good ah! 不過個汁就稍為稀身啲。2個人食,份量夠晒一黎到就係鐵板燒得好香!但啲肉又唔會overcook,剛剛好咖!而且啲薯條都係烘過,好脆,又好香,加埋佢嘅燒汁,正Caramel沙冰唔太甜,arm晒食完嘢嘅時候飲2個人都係$200位,有咁多樣餸,抵呀!
放工同佢黎到銅鑼灣行街食飯

Ceaser  Salad  with  Chicken

哩啲嘅pizza可以俾人嗌1人份量,咁樣就可以試多幾樣啦

三文魚牛油果pizza

就算一人前嘅都有4塊,牛油果同三文魚夠晒新鮮,味道亦夠濃

卡邦拿意粉

不過個汁就稍為稀身啲。
卡邦拿意粉

2個人食,份量夠晒

安格斯一口牛柳

一黎到就係鐵板燒得好香!
但啲肉又唔會overcook,剛剛好咖!
安格斯一口牛柳

而且啲薯條都係烘過,好脆,又好香,加埋佢嘅燒汁,正

Caramel  沙冰
Caramel沙冰唔太甜,arm晒食完嘢嘅時候飲

2個人都係$200位,有咁多樣餸,抵呀!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Ceaser  Salad  with  Chicken
三文魚牛油果pizza
  • 一口牛柳粒
2018-08-17 52 views
今日終於約埋啲朋友一齊坐底食餐飯啦,我地8點半嚟到,唔洗等位,服務都幾好,朋友同埋個囡出嚟,有bb櫈同兒童餐具供應👍👍食物賣相都好靚,小朋友食得好開心😄最後仲有甜品,個芒果cheese cake 直得一試😋下次可以再去☺️
食物賣相都好靚,小朋友食得好開心😄
最後仲有甜品,個芒果cheese cake 直得一試😋
下次可以再去☺️
2018-08-16
2018-08-13 82 views
今天和朋友約在銅鑼灣逛街,逛完已經八點多,就跑上來皇室堡找吃的。溫泉蛋蒜香蘑菇鮮製意粉 ($68)意粉是扁意粉,彈牙,不會太軟糊,好吃。一上桌就有很香的菇味,是香的菇味,不是草青味喔。入口有蒜辣,不會乾,很好。戳開溫泉蛋的瞬間很療癒啊~脆炸原條白身魚配有皮薯角 ($98)炸魚柳的外皮很酥,冷了也還是很脆,而且很香。擠上檸檬汁可以去膩,我前半條是吃原味的,後半條就擠檸檬汁,剛好。魚柳的皮不會很厚,魚肉不老,滑。薯角也很酥脆,但是這個薯仔比較小,要開綿密的口感不明顯。香烤安格斯西冷牛排( $228)牛排份量很足,比我手掌大多了。配菜有很多薯角,這個薯仔大很多,所以咬下去很綿密。切開的牛排不會煎得過老,大概五分熟,想吃熟一點的可以在碰邊的熱石上煎一煎,挺貼心的。

溫泉蛋蒜香蘑菇鮮製意粉 ($68)

戳開溫泉蛋的瞬間很療癒啊~

脆炸原條白身魚配有皮薯角 ($98)

魚柳的皮不會很厚,魚肉不老,滑。

薯角也很酥脆,但是這個薯仔比較小,要開綿密的口感不明顯。

香烤安格斯西冷牛排( $228)

2018-08-13
  • 溫泉蛋蒜香蘑菇鮮製意粉
  • 脆炸原條白身魚配有皮薯角
突然間肚餓添。又係上OpenRice度望下先。見到呢間食意粉嘅地方,先醒起好似幾個月之前曾經受過傳單。不過之後冇再件事所以冇黎到。好啦見佢價錢唔貴 就過嚟試吓啦。原本已經諗住食意大利粉。以為佢餐牌嘅選擇會有好多。原來都只係有七款。而且份嘅類型比較少。唔俾轉。想食penne 喎。好啦都試下啦套餐可以跟湯或沙律。選擇了沙律。意粉揀咗鮭魚菠菜忌廉意粉。有少少驚喜。一放低,賣相都真係幾靚。仲要係熱辣辣出緊煙嗰隻。我個人都著重食物温度。熱嘅嘢食會另外再加分。好好食。普通菜式但味道都可以有好大分別。佢嗰粉質地好味。al dente!個汁嗰稠道岩岩好。菜個量都合理。魚有微煎過。所以幾香。又完全唔腥。下次有朋友想食意粉,又想食平少少。呢度is a good option.其實呢個鋪位前身係西餐廳。生意真係麻麻,冇咩人食。感覺佢冇咩裝修過。只係改左做意粉。人多左好多。Tips:皇室堡下面有人派宣傳單張。有飲品優惠。可以留意
突然間肚餓添。
又係上OpenRice度望下先。

好啦見佢價錢唔貴 就過嚟試吓啦。
想食penne 喎

好啦都試下啦
套餐可以跟湯或沙律。選擇了沙律。

意粉揀咗鮭魚菠菜忌廉意粉。
有少少驚喜。
好好食。普通菜式但味道都可以有好大分別。
佢嗰粉質地好味。al dente!
個汁嗰稠道岩岩好。
菜個量都合理。
魚有微煎過。所以幾香。又完全唔腥。

Tips:
皇室堡下面有人派宣傳單張。有飲品優惠。可以留意
午餐包嘅沙律
鮭魚菠菜忌廉意粉
鮭魚菠菜忌廉意粉
喺銅鑼灣返工,每天返工同放工都是很匆忙,明天放假可以不用趕,跟同事一起逛街同食飯,經過皇室堡見到「意粉狂熱亅門前裝修十分搶眼,好有型格餐牌上的食物五花八門,就被吸引咗入去,傾吓計食吓意粉。餐廳用了開放式廚房,可以看見廚師用心製作,色香味的食物。日本魷魚雜菌明太子忌廉意粉$98醬汁很濃郁,配上煙韌兼彈牙的意粉,真的狂熱了 照燒雞蛋黃醬pizza$78, 熱辣辣的pizza外脆內軟,仲食到拉絲芝士,口感更加好味。蕃茄芝士海鮮焗飯$88日本牛乳布甸,牛乳好香濃同軟滑。看餐牌上的食物和飲品已經夠吸引,價錢又不是太貴,有咁多好嘢食,值得推介給朋友。

餐廳用了開放式廚房,可以看見廚師用心製作,色香味的食物。

日本魷魚雜菌明太子忌廉意粉$98
醬汁很濃郁,配上煙韌兼彈牙的意粉,真的狂熱了

蕃茄芝士海鮮焗飯$88

日本牛乳布甸,牛乳好香濃同軟滑。

2018-08-06