2021-11-23 224 views
👅打卡必去藍白cafe👅最低消費$35😎🐻‍❄️人氣蜂蜜窩夫 $45 (7/10)最鍾意蜂蜜嘅我一睇menu就揀咗佢😛窩夫外脆內軟,趁熱食一流🤤,蜂蜜味都算突出。稍嫌佢配料唔夠多,如果加埋清淡口味嘅雪糕就應該非常好!味道正常,但溫書/打卡cafe嚟講呢個窩夫性價比算高,所以有7分👍🏻🐻‍❄️芝士蘑菇黑松露薄餅 $108 (8/10) 👍🏻👍🏻👍🏻呢個pizza就有驚喜了,$100到切到8件,幾抵食😛pizza底雖然係現成,但都焗得好脆,上面配料有誠意,好味之餘仲多到每一啖都有!👍🏻蘑菇用洋蔥同黑松露炒過,所以有少少甜味幾特別,每件pizza上面再有一羹仔黑松露,一上枱就好香🤤中間啲沙律菜甜甜地同個pizza有啲唔夾,建議大家分開食😂🐻‍❄️莓玫花園 $45 (7/10)士多啤梨🍓+玫瑰🌹+洛神花🌸+梳打水,杯嘢飲不過不失,但勝在唔算太甜又大杯,飲晒成杯都得🤤(呢句comment有啲廢😂但成日都好驚去Cafe嗌嘢飲杯野甜到飲幾啖就齋坐)🐻‍❄️青檸空間 $45 (5.5/10)青檸🍋+蝶豆花+梳打水。呢杯超級酸,好似生食青檸咁😵我本身鍾意飲熱檸水走甜+瘋狂篤檸檬嘅都覺得飲唔到😂但都係勝在夠大杯,
👅打卡必去藍白cafe
👅最低消費$35😎

🐻‍❄️人氣蜂蜜窩夫 $45 (7/10)

🐻‍❄️莓玫花園 $45 (7/10)

🐻‍❄️青檸空間 $45 (5.5/10)
青檸🍋+蝶豆花+梳打水。呢杯超級酸,好似生食青檸咁😵我本身鍾意飲熱檸水走甜+瘋狂篤檸檬嘅都覺得飲唔到😂但都係勝在夠大杯,想挑戰可以試試🤓

總括嚟講呢間餐廳值得再去,環境舒服裝修藍白色好似去咗旅行咁,好靚!🤤但可能間cafe同地鐵站有段距離,我去個日係星期六下晝,peak hour都唔會話多人到要等位,7點嘅時候已經得返我地一枱,傾計溫書打卡都得👍🏻

我唔係成日去佐敦, 唔係好熟, 今次朋友帶我去呢間餐廳, 佢地SEND啲相俾我嘅晒時候, 我已經好期待, 事源我係好鐘意去歐洲旅行, 見到啲相已經有去左歐洲希臘旅行嘅感覺, 我地四個人, 先叫左個pizza,個餅底整得好脆, 喺一個咁陽光普照嘅中午,, 增添左一份度假嘅感覺食完歐洲版Pizza, 之後再叫多左件日文版嘅芥末口味三文魚pizza ( 餐廳寫menu嗰個注意, 你寫錯字, 你寫左芥未), 其實我係對喺PIZZA上加生果就一般, 不過呢個還可以接受. 呢個nachos 反而有啲驚喜, 因為平時啲醬都係啲shasa咁, 但係呢間係用左焗過嘅芝士, 唔錯唔錯, 我自己就叫左個午餐餐牌先有嘅明太子醬卡邦尼意粉, 味道OK, 啲汁剛剛好, 如果啲意粉al dente啲會好啲, 不過有時啲餐廳係要為左適應香港人口味, 都會整得淋啲, 最後就有甜品, 呢個窩夫, 一人一件, 剛剛好, 啲皮都幾脆, 可能因為喺佐敦嘅關係, 定價都無咁高, 我地無叫野飲, 每人百頭就搞掂, 都幾抵食店內加藝術品一件, 增加歐洲風

西班牙火腿辣肉腸薄塊

店內加藝術品一件, 增加歐洲風
$116 (Lunch)
西班牙火腿辣肉腸薄塊
  • 明太子醬卡邦尼意粉
2021-11-13 276 views
店鋪位置離地鐵🚇站也要十分鐘腳程,店內座位十個也不夠,及有迫陝,放上抗疫板更顯細小的檯,裝潢精緻🥳🎊💃🏻餐牌上的名稱也很獨特,上檯也很別緻,但味道…….咖啡☕️較清淡,不似在飲咖啡,沖繩黑糖略淡,但也品嚐出糖的甜美😋😋並不是黑糖味😫😫意粉🍝味道沒特別,沒有味道,屬清淡型,意粉🍝上的小菜不新鮮,餡餅的伴菜,似沒有洗及擺放多天,完全唔新鮮,連吃也不想吃🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
2021-10-16 315 views
生日下午茶☕️攝時間Hea 吓影吓相,三點鐘到人唔多,任意取景影相,服務員態度和藹親切。黑糖薑拿鐵ok👌🏻,三個女仔分享綠茶疏乎厘剛剛好(忘記影相😅)佐敦清新餐廳咖啡店👍🏻
2021-09-26 391 views
.《PASTIME CAFE》而家香港開咗越來越多新派嘅coffee shop,但好多都主要拎嚟俾人打卡,味道非常之一般,而最近喺佐敦開咗一間全新嘅coffee shop,裝修主要行藍色同白色嘅設計風格,感覺似希臘🇬🇷風新cafe☕️入邊只有四至五張枱,不過當日下晝五至六點嘅時候都唔算太Full,只有三枱客客-士多啤梨🍓窩夫🧇好脆同埋好重麵粉嘅甜味🤩🤩,加埋旁邊嘅cream仲有士多啤梨果醬一齊食係好正,令到入口比較滑身唔會太乾…-Flat White好香🌟濃香苦澀味比較少,酸味比較輕微,初初飲咖啡嘅朋友可以試吓,係一個唔錯嘅選擇,上面仲有好靚嘅心型拉花…整體感覺除咗裝修靚之外都唔算係一間淨係For打卡嘅餐廳,至少甜品我覺得係OK嘅,主食可能有機會再嘗試…Chill佢兩個鐘🌕
《PASTIME CAFE》

Chill佢兩個鐘🌕
2021-09-23 300 views
⿻⿻ 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘪𝘮𝘦𓏲𓏱𓏭𓏭今次介紹嘅cafe叫pastime 藍白色嘅搭配嘅裝修幾有地中海小屋嘅感覺 特別係白色為主嘅門面好搶眼 門口仲有個幾靚嘅小窗口 好啱打卡(๑˃͈꒵˂͈๑)而家啲cafe嘅定價越嚟越進取 呢到甜品嘅價錢意外地實惠 45蚊嘅窩夫size都唔細 幾抵食 熱辣辣嘅窩夫外脆內軟 士多啤梨有少少酸不過配埋朱古力醬同糖粉平衡返~見佢地主食選擇好多 除咗cafe常見嘅all day breakfast同toast 連照燒肥牛ciabetta、炸雞同滷水豬耳豬腸都有 下次有機會再試下𓏲𓏱𓏭𓏭士多啤梨窩夫 $45Americano $35
⿻⿻
𝘗𝘢𝘴𝘵𝘪𝘮𝘦
𓏲𓏱𓏭𓏭

𓏲𓏱𓏭𓏭
士多啤梨窩夫 $45
Americano $35
2021-09-23 205 views
Newly open cafe nearby, wanna try last week but the queue was too long. Went there last sat afternoon and surprisingly no waiting time was needed. Very crispy waffle, freshly made with honey and slides fruit, very good combination. Flat white was smooth and nice too. Recommended

Recommended
蜂蜜窩夫
蜂蜜窩夫
2021-09-19 221 views
-🦄PASTIME CAFE @pastimecafehk-露筍椰菜花炒飯 Hkd78Rating🌕🌕🌗🌑🌑鮮果沙律 Hkd68Rating🌕🌕🌗🌑🌑-今日繼續都係椰菜花炒飯記 嚟到 @pastimecafehkCafe偏向自助模式 環境算寧靜 都幾cozy幾chill~-好開心呢度有我好鍾意食嘅椰菜花飯 即刻落單試試椰菜花炒飯用迷你煎Pan上 賣相夠哂打卡able不過個份量真係比較細 作為一個輕食就剛剛好味道方面 食到佢無太多多餘嘅調味 調味較簡單不過就落得太多鹽 偏鹹 有少少蓋過咗蔬菜嘅味道同埋整體感覺都係偏油 食到底會見到滿滿嘅油光椰菜花建議可以再切細粒啲 接近飯粒嘅形象會較好而家呢個都係比較大粒 單純係切細咗啲椰菜花🥺不過店家就加入咗好多唔同嘅蔬菜一齊炒 豐富配搭有露荀 苜蓿芽 甘荀🥕味道配搭上都幾夾 唔錯然後 因為份量太少 所以我另外叫多咗碟沙律🥗本身諗住佢單純係水果 點知真係水果加沙律菜沙律菜新鮮爽脆 水果方面包括蜜瓜粒同埋藍莓🫐另外都有蜜柑同車厘茄 不過蜜柑應該係罐頭嘅?再配搭埋個醬汁 酸酸甜甜小清新咁都幾開胃不過呢個沙律嘅價錢同椰菜花炒飯嘅差唔多 差10蚊感覺上沙律就真
🦄PASTIME CAFE @pastimecafehk

然後 因為份量太少 所以我另外叫多咗碟沙律🥗
本身諗住佢單純係水果 點知真係水果加沙律菜
鮮果沙律

沙律菜新鮮爽脆 水果方面包括蜜瓜粒同埋藍莓🫐
另外都有蜜柑同車厘茄 不過蜜柑應該係罐頭嘅?
再配搭埋個醬汁 酸酸甜甜小清新咁都幾開胃
鮮果沙律

不過呢個沙律嘅價錢同椰菜花炒飯嘅差唔多 差10蚊
感覺上沙律就真係唔太抵食 始終份量都係偏少呢…
2021-09-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$146 (Dinner)
難得清閑的中午,因想享用一個美名午餐慕名而來,點了一客芥茉籽燒汁牛柳炒意粉,薑汁疏乎厘及一個抹茶紅豆奶配雪糕,這兒沒有套餐,所以散叫,合共$241,午餐來説算是中上價格。先説食物味道,意粉炒得剛好,牛柳軟身無渣,但汁醬偏鹹,整體味道一般,跟好味差一段距離。薑汁疏乎厘點讚,甜品夠鬆軟,吃入口有濃而不辣的薑汁,中間夾雜少許薑粒,甜度適中,有蛋香。抹茶紅豆奶配雪糕,最後談一下環境及衛生,坐位算是寬躺,枱與枱之間有合適距離,表面看起來整潔,餐具及水是自助形式,唯沒有要求客人配戴口罩及潔手取餐具及倒水。期間兩名職員拉低口罩一直邊談天邊預備食物,即使拉回口罩,口罩位置也長期低於鼻下。最後,服務態度上中規中矩,唯職員會在食客進食期間用掃帚掃地,這在禮物上及衛生上不太合適。是日是頗失望的一個午餐,這價錢可以更好,期望此店改善改善。
抹茶紅豆奶配雪糕,

是日是頗失望的一個午餐,這價錢可以更好,期望此店改善改善。
2021-09-16
Type of Meal
Lunch
2021-09-14 207 views
🥨-Pastime Cafe-位於廟街附近嘅新開cafe 好似唔係見好多人介紹👻想講cafe出面真係幾靚 有啲去咗外國咁嘅feel😻啲staff都幾friendly 食物就比較正常味道🤪同其他fancy啲嘅cafe有啲唔同 呢到嘅食物款式同味道比較平民同大路🤓🧀墨西哥肉醬粟米片 $78 (7/10)基本上就係doritos加溶咗嘅芝士加肉醬🤣鍾意食doritos嘅一定會鍾意🥰 一定要趁熱食melted cheese加肉醬都唔會唔夾 都係想像到嘅味道😋分量都夠2個人食 個肉醬嘅調味都啱啱好🤩其實佢有其他主食 不過唔係好啱我地 有包 飛碟果啲🥪🧇鮮果雪糕窩夫 $55 (7/10)講真個性價比係幾高 平時都要賣~$100不過比我影相影耐咗 食個陣唔脆🥲 同埋啲窩夫有啲屋企哥感覺🏠 唔係平時厚身個隻 口感差啲啲🥸不過加埋朱古力雪糕🍨 同啲雜果一齊都唔會唔好味 都幾飽肚🤰🍰芝麻卷蛋 $35 (7.5/10)我地其實唔係芝麻嘅fans🤪 所以唔知算唔算好食👾一致認為個海綿蛋糕幾濕潤同軟熟 芝麻味都幾香😚個cream都唔會太漏 鍾意芝麻嘅可以一試🙈☕️Hot Mocha $40 (8/10)個人幾鍾意
🥨
-Pastime Cafe-
位於廟街附近嘅新開cafe 好似唔係見好多人介紹👻
想講cafe出面真係幾靚 有啲去咗外國咁嘅feel😻
啲staff都幾friendly 食物就比較正常味道🤪

🧀墨西哥肉醬粟米片 $78 (7/10)
基本上就係doritos加溶咗嘅芝士加肉醬🤣
鍾意食doritos嘅一定會鍾意🥰 一定要趁熱食
分量都夠2個人食 個肉醬嘅調味都啱啱好🤩
其實佢有其他主食 不過唔係好啱我地 有包 飛碟果啲🥪

🧇鮮果雪糕窩夫 $55 (7/10)
講真個性價比係幾高 平時都要賣~$100
不過比我影相影耐咗 食個陣唔脆🥲
同埋啲窩夫有啲屋企哥感覺🏠 唔係平時厚身個隻 口感差啲啲🥸
不過加埋朱古力雪糕🍨 同啲雜果一齊都唔會唔好味 都幾飽肚🤰

🍰芝麻卷蛋 $35 (7.5/10)
我地其實唔係芝麻嘅fans🤪 所以唔知算唔算好食👾
一致認為個海綿蛋糕幾濕潤同軟熟 芝麻味都幾香😚
個cream都唔會太漏 鍾意芝麻嘅可以一試🙈

☕️Hot Mocha $40 (8/10)
個人幾鍾意個mocha 因為咖啡味唔係咁重👻
朱古力味都幾出 又唔會太甜😻

🍮Pastime小雲朵奶凍 $25 (3/10)
食咗一啖之後 超級後悔自己貪玩嗌咗🥶

☕️整體環境 8/10
☕️服務質素 8/10
☕️再訪興趣 6.5/10
2021-09-06 151 views
✨黑松露雜菌多士 $40多士表面烘得幾香脆, 入面係拉絲芝士🥰好邪惡~同埋都有黑松露香, 但略嫌配料唔夠足! -✨鮮果雪糕窩夫 $55窩夫唔夠香脆🤭啲水果可能用糖漿浸太耐 太甜🥲但份量幾足 價錢好抵食~-✨芝麻卷蛋 $35最鍾意呢個😍芝麻cream味道香濃~ 蛋糕都夠軟綿濕潤 完全係岩岩好😆👍🏻👍🏻-✨Latte $40✨Dirty $40兩杯都幾失望🥲都係唔夠濃, 尤其dirty加左冰後好淡好淡... 飲到最後先有返味
✨黑松露雜菌多士 $40
✨鮮果雪糕窩夫 $55
✨芝麻卷蛋 $35
✨Latte $40
✨Dirty $40
2021-09-04 268 views
原本因為有好多廣告 同KOL介紹想去試下 去到出面真係幾好睇 但入到去冇staff理啦自己問先知要上樓睇下有冇位 佢又冇講樓梯要出去出面先有個門入去 冇service可言之後叫左3個食 2杯野飲重要係叫完野食等左好耐先有啦 都唔緊要之後staff上黎 要問我地落左咩 放左一樣野食之後拎住我地第二個野食逐個逐個問邊個叫既 甘我就話應該係我哋架喎 佢就好似責怪我地甘 話分開左落喎 但我地係一張單甘落既 下左一聲 佢就話甘我唔知喎 我都下呀 嚴重問號❓身為staff點可以甘覆客架之後過多陣佢又上黎話我哋又叫多左個餐咩 我地話冇 佢先話黎錯左 甘黎錯左唔通係我哋錯咩 係佢哋staff自己搞錯喎 但係黑口黑面咁 拎起錯嗰個餐係到唔知等咩 原來係要等我哋人手推開比位佢放野食 全程O左嘴 隔離枱既客人都呆咗仲要全程等咗咁耐 嘢食係勁難食 普通多士同窩夫竟然係硬同凍架 好似好唔新鮮甘 等甘耐以為係新整先會甘 上到黎好失望未食過一間cafe係甘 唔怪之得甘少人食 可能只岩係門唔打卡
原本因為有好多廣告 同KOL介紹想去試下
去到出面真係幾好睇 但入到去冇staff理啦

之後叫左3個食 2杯野飲
重要係叫完野食等左好耐先有啦 都唔緊要

2021-08-17 275 views
因為位置並不是𝙲𝚊𝚏𝚎 集中地,又是剛開業不久,平日人流不多,環境舒適,可靜靜的享受咖啡。食物種類也是非常多元,有提供 輕食 主食 甜品,適合不同時間的你,飲品方面 也不只咖啡,更有特調茶類。價錢也很合理。•蜂蜜焦糖多士 $𝟹𝟶多士烤得脆脆的,配上蜜糖,基本上是沒得輸,很幸福的感覺。而配上一片片的蘋果,軟冧得來,又保持到爽脆感,令多士增加口感 和 多一份清新。製作很簡單 但 感到幸福。 .食物飲品性價比不錯的𝙲𝚊𝚏𝚎已經買少見少,這家不是離地價。渡假風裝潢。𝙲𝚊𝚙𝚙𝚞𝚌𝚌𝚒𝚗𝚘 $𝟺𝟶很不錯,吃完甜甜的多士,呷上一口,咖啡的苦中和了口中的甜,隨即口內取代的是 咖啡留下的堅果味。

價錢也很合理。

•蜂蜜焦糖多士 $𝟹𝟶
製作很簡單 但 感到幸福。

渡假風裝潢。

𝙲𝚊𝚙𝚙𝚞𝚌𝚌𝚒𝚗𝚘 $𝟺𝟶

在這一條街有多間茶記同火鍋店,係其中一街角有這一間最近新開的藍白色主調café。外表看似有2層,但我六月底去嘅時候,只開放地下的半層地方。任揀座位之後,店員會俾個QR code我掃,可以在網頁看餐牌同時點餐,好方便。ℓαттє (нк$40).選用本地咖啡烘培ZUCO Coffee Roasters 的ZOOM Espresso Blend咖啡豆沖的.入口感覺有些少朱古力果仁味道的咖啡.回味有些花果微酸味道.覺得與牛奶特別夾原條炸魚薯條 (HK$118).估不到條炸魚咁大條,比我隻手更大隻呀🙀.炸得外脆,不太油膩,𥚃面魚肉鮮嫩多汁.波浪薯條好經典喎,炸得脆口乾身,有薯肉感下次回訪,要預留多一些時間來食疏乎厘先😄

ℓαттє (нк$40)
.入口感覺有些少朱古力果仁味道的咖啡
.回味有些花果微酸味道
.覺得與牛奶特別夾

Latte

原條炸魚薯條 (HK$118)
.估不到條炸魚咁大條,比我隻手更大隻呀🙀
.炸得外脆,不太油膩,𥚃面魚肉鮮嫩多汁
.波浪薯條好經典喎,炸得脆口乾身,有薯肉感

Fish  &  Chips  and  Latte

Fish  &  Chips

下次回訪,要預留多一些時間來食疏乎厘先😄
2021-06-27
$158 (Dinner)
Fish  &  Chips  and  Latte
2021-08-07 285 views
🐾 Pastime 🐾Fish 🐟 & Chips 🍟 ✔️Fresh fruit 🍎 and ice cream 🍨 waffle 🧇 ✔️-Fish 🐟 & Chips 🍟:一黎到個薯條都feel到好熱😂應該係即炸嘅,做到岀面脆但入面軟棉棉嘅口感🥰炸魚外層都炸得好脆🥰魚柳入面冇雪味👍🏻-Fresh fruit and ice cream waffle 🧇 :窩夫好脆,但脆得黎又唔會硬👍🏻生果都新鮮同甜🥰雪糕係雲尼拿味雪糕🤤同熱熱地嘅窩夫食啱啱好🥰—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:7/10服務:8/10人均消費:$100———————————————▪店舖名稱: Pastime (佐敦)▪店舖地址:🔸 佐敦炮台街29-31號地舖-----------------------
🐾 Pastime 🐾
Fish 🐟 & Chips 🍟 ✔️
Fish 🐟 & Chips 🍟:
窩夫好脆,但脆得黎又唔會硬👍🏻
生果都新鮮同甜🥰
雪糕係雲尼拿味雪糕🤤同熱熱地嘅窩夫食啱啱好🥰

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:7/10
服務:8/10
人均消費:$100
———————————————
▪店舖名稱: Pastime (佐敦)
▪店舖地址:
🔸 佐敦炮台街29-31號地舖