最近好多朋友生日,講到蛋糕,就一定要揀Tony Wong嘅蛋糕,因為佢嘅質素好高!雖然就貴少少,但係性價比高所以貴少少都值得已經幫襯左好多次!因為佢唔單止個樣係睇得,相機要影成百幾張相先夠喉,仲係好好味~ 之前訂左蛋糕俾朋友,佢最出名嘅係玫瑰花蛋糕,我覺得整得超級靚!仲可以自己揀鍾意嘅顏色~我就揀咗粉紅色同埋金色,本來想揀藍色,因為朋友鍾意,但係藍色有啲核突 我記得入邊係一層層海棉蛋糕,再有朱古力,花瓣就係朱古力!仲有好好味嘅脆脆餅乾餅底,好好味!不過相對來講,其他細件嘅蛋糕更加好味~

2018-06-19 1895 views
又是時候與男朋友到處覓食。我們在九龍城邊走邊食,第一站來到Tony Wong吃蛋糕!其實數晚前才試了他們的 * Pistachios and Strawberry Mousse Cake * 那晚晚餐非常豐富,蛋糕一出,心想可能濟銷。說時遲那時快,竟然有人要添!全因這蛋糕入口輕盈,不過甜,味道清新。反而可以為晚餐消一消濟。今次我們試的有 :* Sea Salt Chocolate Concord * 這個賣相好像用log wood砌成,其實是一條條脆脆,雖然吃起來有點論盡,不過口感不錯。味道不算甜。* Peach Delight * 這個很清新美味,上面的白桃啫喱配起來挺特別。蛋糕設計較其他突出。
pistachios and strawberry mousse cake

今次我們試的有 :
sea salt chocolate concord

peach delight

* Peach Delight *

peach delight
2018-06-17 1210 views
以前好鍾意食tony wong出品嘅西餅,但係今年少咗去買,今日經過見到有伯爵茶味嘅蛋糕,心思思就買咗件。伯爵茶嘅茶味都幾香,出面係earl grey tea mousse, 入面係蛋香味濃嘅sponge cake, 食落都幾夾,而且唔會太甜,我幾鍾意㗎。
2018-06-07 1120 views
又到一年一度既女朋友生日大日子喇, 今年想食d 有新意d 既生日蛋糕, 唔想再一係食芒果一係食黑森林或者cheesecake 喇😭Patisserie Tony Wong 呢個玫瑰花花蛋糕就正合我心意, 女仔收到一定好開心, up 上網呃like 一流😂😂

2018-04-18 2054 views
不嬲我都認為買散水餅係一門高深學問,又想夠得體但又唔會太傷荷包。相處咗個幾月既上司調職,last day佢買咗Tonywong mini rose cake做散水餅。呢個mini rose cake即時得到整個部門女同事一致好評,個個都拎起手機幫個蛋糕影相,影完又影,又走去其他同事位置影唔同顏色既玫瑰。有紅色、啡色、綠色、紫色、橙色等,連最後大合照都係拎住呢個蛋糕影相。因為件蛋糕太大件,我拎咗返屋企同屋企人分甘同味。屋企人既反應都係一樣,爭相影相相機食先。不過佢個花瓣真係好甜好甜,個個食咗一塊就叫救命。佢蛋糕入面就正常既甜度,大家都飛開啲花瓣黎食。呢個蛋糕既重點其實蛋糕本身係好靚,不過味道上真係唔啱我,如果你好食得甜嘢既,可以去試一吓😆

2018-04-12
2018-03-02 1761 views
今日係我同老公拍拖既12週年亦係我地一個損友既生日, 所以老公就買左個我鐘意既蛋糕送俾損友. 其實都真係唔知咩玩法既自己個老公在拍拖記念日送自己鐘意既蛋糕俾令一個女人, 哈哈... 呢個係人人都識, 都總會食過既Tong Wong signature pink rose. 面係一層層好靚既粉紅朱古力包住中間的Raspberry Mousse Sponge Cake. Cake的味道唔會好甜, 仲有D酸酸地既Raspberry味, 同面既朱古力夾埋中和番一齊食係好完美既組合呀! 成件事好開心Sweet Sweet 地又唔會太Sweet!! Perfect呀~
2017-08-12
$900 (Dinner)
2018-02-15 1595 views
成日經過見到Tony Wong既花花蛋糕覺得好靚,估唔到今年情人節老公訂左一個比我,好surprise,仲要送埋小手袋襯埋色,抵錫吖香檳金既大玫瑰蛋糕,真係開心過收一束束既花。一塊塊既花瓣由白朱古力造成,又唔會好甜喎,奶味都幾重。一口氣食左幾片,見到'花蕊'係cream cake黎,有幾層,最上層係粉紅色cream,跟住有白色cream、海棉蛋糕、加左士多啤梨既cream仲有d果肉,最低層係脆餅,幾有層次吖。

香檳金既大玫瑰蛋糕,真係開心過收一束束既花。

Valentine's Day
2018-01-30 1393 views
前排生日,男朋友特登黎買左一個好靚既朱古力玫瑰花蛋糕俾我。賣相真係十分吸引,食落超級濃郁既朱古力味,不過小小個已經夠2人份量,價錢都十分合理,會再繼續幫襯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2018-01-24
2017-12-12 2032 views
生日主角欽點Tony wong既朱古力蛋糕,我點可以怠慢,但原來朱古力蛋糕都有好多選擇,選擇困難症發作,好彩店員主動協助,gold medal有層次,chocolate truffle cake朱古力味濃。chocolate truffle cake都可以揀3/4磅($260)或者1磅($350),價錢差得唔遠就梗係揀個大滿足俾主角 吹完蠟燭,主角拎起個朱古力波一咬,脆到食薯片咁既聲,朱古力波散開,真係脆到嚇親朱古力我唔係好在行,入口就係覺得好純好滑,裡面加咗好脆既朱古力薄碎層加層次,最後連個生日牌都清晒

2017-10-22 2376 views
之前聽人講呢間D蛋糕好食 為食 嘅我又試吓啦 訂左個芒果拿破崙 $400 真係唔貴拎嘅時候講明5個鐘內要食我隔左大約三個鐘就食切嘅時侯已經覺得仲脆入口真係好脆喎👍仲要唔係好甜😉比我想像中好食
之前聽人講呢間D蛋糕好食
入口真係好脆喎👍
仲要唔係好甜😉
比我想像中好食
2017-10-11 1635 views
好友們知道筆者喜愛Tony wong的出品, 買來chocolate truffle cake. 筆者在此謝過, 很久沒有吃這個chocolate dome了! 這個鏡面蛋糕, 論外形, 真的無得輪. 要做到這個效果, 真的很考功夫呢! 試一口, 朱古力味非常香濃, 沒有過甜, 每一口也很rich很creamy. 蛋糕內也很有層次, 又有mousse又有脆片增加口感, 即使不是朱古力迷也會愛上. Happy birthday!

Happy birthday!
2017-08-06
2017-09-09 1959 views
友人生日訂了蛋糕到觀塘的工作室慶祝一下,但有點擔心紅桑子會酸,所以訂多兩款小餅以防萬一,幸好紅桑子蛋糕沒令人失望 這次來個驚喜,只需加$150 便可送到府上(觀塘區),送貨時段分下午1點至3點或3點至6點 (送貨員十分有禮貌)。大家看蛋糕送到也驚喜又高興******************************Raspberry Crumble Cheese Cake (8/10)夏末初秋是紅桑子收成季節,而且其營養價值高,糖分低並且纖維豐富,所以特意訂一隻來送給友人。優質紅桑子是大大粒並厚肉有口感,顏色愈紅代表愈新鮮 (如是深紅或啡色即不新鮮), 看相中的紅桑子這樣鮮色便知道其莓味濃郁酸甜新鮮!加上莓粉的金寶脆脆和濃濃的芝士蛋糕,十分新穎的蛋糕口感。******************************Mango Tart (7/10)賣相別緻已經不在話下雖然現在並不算是芒果當造的季節,但芒果還是十分清甜鮮味。可惜餅底不夠鬆脆有點失分。******************************Hazelnut Chocolate Crunchy Cake (8/10)榛子朱

Raspberry Crumble Cheese Cake

Mango Tart (7/10)
賣相別緻已經不在話下
Mango  Tart

榛子朱古力真係無得輸,有很多果仁很有咬口味道亦不算太甜膩。

蛋糕送來時內裡的保溫冰包沒有溶掉的現象,證明沿途送來時是被保溫得很不錯了。
若果事務煩忙沒辦法抽空去拿蛋糕,實在可以考慮這外送服務。因為其實這送蛋糕費用相比其他的同類餅店算便宜的了--- 例如Tony Wong 出身的帝苑餅店要$300 起的送貨費,名媛餅店Ms'B 送貨到九龍要$320 (不過港島就$220)

2017-08-26 1623 views
2017年8月25日晚上,我家人生日,到了TONY WONG即場購買了一個蛋糕。由於需要影相的關係,遂要求一名短髮店員可否在蛋糕上寫上名字,豈料那店員態度極度惡劣地說 :"整餅師傅走左喇!!!!"此時有另一位顧客內進,那店員突然大聲地和一名疑似整餅師傅的人說:"D人係咁架啦,成日係臨收工先黎!!"我們不知道此店的營業時間,只知道它跟平常一樣開店,才會走進去購買蛋糕。如果真的阻礙你放工時間,你大可以跟我說你們已經打烊了,我不會勉強,但你既然決定要招呼我們,你就不應該用如此惡劣的態度,令顧客處於如斯尷尬的局面。如果我之後還會到TONY WONG消費的話,我會好好記住你們的營業時間的了。

I LOVE GREEN TEA
Other Info. : 店員態度極度惡劣
2017-08-25
2017-08-26 1147 views
明明落單要12:00 拎蛋糕!去到12:20 告訴我未整好!之後我要12:30 才可以拎蛋糕走!拎到去塲地個蛋糕溶!切落去個蛋糕直頭唔知點形容⋯⋯ 水流流!還説什麼什麼出名玫瑰蛋糕!真係好失望!當我拎蛋糕時服務員沒有向我交代清楚個蛋糕會這樣!真心唔會再去這裡訂蛋糕兼且我班朋友都說現在出了名的餅店就已經沒有水準⋯⋯用了過千蚊訂過蛋糕!只係想一班生日朋友開心!點知搞到大家失望⋯⋯兼且浪費了心思!$用了最後因為一個噤既蛋糕令大家有一個噤唔開心既經歷!再唔會有信心再買此店蛋糕!希望店鋪師傅真心用心整蛋糕吧!
2017-08-22
2017-08-07 1136 views
在手機看見照片才發現一直無寫食評。是日老婆body check,整整18個鐘無食野,於是在醫院附近買咗午餐,再加Tony Wong蛋糕氹佢開心。今次去到發現最愛的Green Tea Opera已經榮休。而綠茶味的蛋糕只有I love green tea :不太心甘情願之下,也選了I love Green Tea。為什麼不喜歡呢?本人每天寫字讀字改字,I love green tea這個名無意境,太flat,求其,無heart。收$47一件蛋糕,要你改個名有啲心思唔過分吖。然後,個mousse嗰隻綠色太鮮艷,我食過見過不少綠茶甜品,真正用抹茶造的不會是這種食用顏料色調。再者綠茶配蜜餞黑豆是經典配搭,但加柚子mousse卻有點太大膽,綠茶味道其實好細膩,所以加朱古力薄脆底都可能太overpowering。不過原來只是我多疑,其實I love green tea的味道層次分明,綠茶味濃,再食到柚子的清香,綿密軟稔的黑豆加添不同口感,朱古力薄脆再豐富食味,不論口感食味,都算是高級班的成功示範。而Devil Coffee則屬Tony Wong 2012年自立門戶,首開灣仔店時的出品,現在的賣相更

今次去到發現最愛的Green Tea Opera已經榮休
I love green tea (前)Devil Coffee(後)

而Devil Coffee則屬Tony Wong 2012年自立門戶,首開灣仔店時的出品,現在的賣相更高級,與時並進。至今仍屹立不倒也有原因,咖啡蛋糕有咖啡味是最低要求,以咖啡mousse、橙味buttercream、朱古力sponge及杏仁 joconde營造豐富口感,而橙味cut through咖啡和朱古力nutty味道之餘,又安分守己,沒有搶走主角風頭,balance得很好。
2017-05-20
TakeAway
$47 (Tea)
  • I love green tea
  • devil coffee