2018-06-22 26 views
今日又和媽媽撐枱腳。在旺角求其入了一間餐廳。所有主食包餐湯,蒜蓉包和普通飲品。百多元來說,很抵,而且份量很大,女仔未必食得曬。紫薯湯,幾特別迎合而家市場需求。蒜蓉包很脆,很香口。叫了一個小食,蟹肉炸薯餅。即叫即炸,熱拿拿炸粉很薄,很脆,個醬有d辣辣地,食到勁開胃!我要左一個鐵板牛柳!omg! 勁大份。。有三大件!最後我都食五哂。牛柳叫了七成熟,肉質淋,五會乾,保留了肉汁。至於配菜竟然有茄子!i love it! 媽媽叫了三文魚大虾。我沒有食,媽媽說不錯,抵食。最後甘係叫食埋個甜品,見到menus話有日本原隻生果雪芭!當然要一試。叫左半個芒果同蕃薯幾特別wo,職員會用火槍燒一燒佢,令佢溶d個人認為蕃薯好味d食完好滿足。
紫薯湯,幾特別
迎合而家市場需求。

蒜蓉包很脆,很香口。

叫了一個小食,蟹肉炸薯餅。即叫即炸,熱拿拿
炸粉很薄,很脆,個醬有d辣辣地,食到勁開胃!

i love it!

媽媽叫了三文魚大虾。我沒有食,媽媽說不錯,抵食。

叫左半個芒果同蕃薯
幾特別wo,職員會用火槍燒一燒佢,令佢溶d
個人認為蕃薯好味d
食完好滿足。

2018-06-19
$150 (Dinner)
2018-06-21 48 views
今日同朋友相約係一間冰室食飯,間冰室行港式西餐風,舖入面好黑。我地四個女仔就嗌左三個餐同兩個小食一齊share。- 蒜香雞中翼 跟餐 +$18👍🏻呢個係全晚最好食嘅野,泥到就好香蒜味,食落都好入味,唔錯👍🏻- 芝士焗田螺 跟餐 +$18👎🏻田螺薯蓉都冇咩味,又唔香又唔滑,食完都唔知食緊咩👎🏻- 忌廉湯加酥皮 跟餐 $12- 羅宋湯加酥皮 跟餐 $12佢個個係紅菜頭忌廉湯,所以出泥有啲帶粉紅色,但食落飲唔出有咩紅菜頭味,就普通忌廉湯囉。羅宋湯呀酥皮呀都正正常常,冇話特別好食。- 香煎虎蝦蟹肉南瓜意大利飯 $98👎🏻我想講佢個個係蟹籽囉唔係咩蟹肉,不過冇同佢嘈,唉,算數。蝦得兩隻,好姑寒,飯呢就見到有南瓜色嘅,但就食唔到南瓜味囉。重點係,個飯好漏好漏,好彩係同朋友share,食左兩啖就已經漏到唔想再食👎🏻- 低溫牛柳意式煎飯 $98 低溫牛柳做得好唔錯👍🏻切出泥會見到中間仲有粉紅色,牛肉好林,又有牛肉味。但所謂嘅煎有見到佢煎過,因為見到啲飯有燶燶地,但食落就完全唔覺,完全就係頭先個南瓜飯個base,但冇左啲南瓜式,一樣咁漏。- 鐵板燒西冷羊扒 $118 👎🏻最後呢個就最差!佢一泥呢就玩啲g

我地四個女仔就嗌左三個餐同兩個小食一齊share。

- 蒜香雞中翼 跟餐 +$18👍🏻

- 芝士焗田螺 跟餐 +$18👎🏻
田螺薯蓉都冇咩味,又唔香又唔滑,食完都唔知食緊咩👎🏻

- 忌廉湯加酥皮 跟餐 $12
- 羅宋湯加酥皮 跟餐 $12

- 香煎虎蝦蟹肉南瓜意大利飯 $98👎🏻

- 低溫牛柳意式煎飯 $98

- 鐵板燒西冷羊扒 $118 👎🏻
最後呢個就最差!
佢一泥呢就玩啲gimmick,淋啲酒係上面,成個鐵板著哂火咁。賣相呢就唔錯喇,但食落啲羊扒完全唔合格!肥膏好多!仲要好多筋!完全食唔到!重點係個味都唔好食👎🏻

重點!全晚重點!

係我地食到中途,菜就未泥齊,我地見到有隻好大隻曱甴係我朋友頭上塊牆到爬!我地四個硬係尖叫就跑開啦,好快就有個侍應走過泥嘗試打死隻曱甴。但隻曱甴爬到好高,個侍應根本就打唔到,跟住隻曱甴就跌左落泥,跌左係張櫈到,最後個侍應係係張櫈到打死隻曱甴!

我想講,如果我地遲發現隻曱甴多30秒,隻曱甴係會正正跌落我朋友個頭到!
真係嬲到爆炸其實

最後間餐廳可能見內疚,打左個9折比我地。
講真,搞左一輪我同我啲朋友就冇哂胃口,比個9折比我都冇用。

21/6/2018 20:00
2018-06-20 39 views
女人街內餐廳競爭激烈,有泰式、中菜、小店、日式等等,眼花撩亂,心大心細,每次經過都花了不少時間去搵食,這次比站在店門小二的誠意打動了,就來到水蜜桃冰室。不同於過往冰室傳統格調,牆身及檯面貼有花磚,配搭淡黃色微暗燈光,坐在深啡色梳化,餐廳具懷舊特色,又帶點活力,頓時覺得自己去了左一間cafe!意外地餐廳人流不多,座位也不太擠逼,也好,至少我可以慢慢坐,與對面的慢慢聊。餐牌大約分為鐵板、焗飯、小食、意粉、雪葩等,是港式西餐廳所提供的類型。第一次過來食,我比較喜歡點叫有「讚」的logo,起碼不會中伏。蒜香雞中翼(跟餐+$18)蒜與雞翼的好夾,外皮甜甜脆脆,好香口。芝士焗西蘭花(跟餐+$18)啖啖芝士,夠香軟,有不足之處是西蘭花有點硬,碗底有點水。紫薯忌廉湯(轉酥皮+$12)及蒜蓉包香脆的蒜蓉包確是水準之內,但令我最驚喜是紫薯忌廉湯!!!第1,堅係香氣逼人,聞一下已經令我地食指大動!第2,我地都係第1次飲紫色的餐湯,非常有新鮮感!第3,以為湯加入紫薯會變得「鞋」口,誰知意外地順滑!第4,味道帶有少少甜,卻感覺不到忌廉味及之前其他網主講有偏咸~~冰室雜錦鐵板燒$125侍應上鐵板的方法有點特別,將

蒜香雞中翼(跟餐+$18)
蒜與雞翼的好夾,外皮甜甜脆脆,好香口。

芝士焗西蘭花(跟餐+$18)
啖啖芝士,夠香軟,有不足之處是西蘭花有點硬,碗底有點水。
紫薯忌廉湯(轉酥皮+$12)及蒜蓉包

冰室雜錦鐵板燒$125
侍應上鐵板的方法有點特別,將酒淋上鐵板上後點火(火燒肉扒場面好鬼壯觀),令肉質添了焦香的味道,後再添上燒汁,味道很香濃。呢份鐵板燒份量好大好大好大,有蕃茄仔、腸仔、羊扒、牛扒、雞扒、翠肉瓜及薯角,有菜有肉頗不錯,甚至覺得比其他鐵板類食物更抵食。

卡邦尼雞柳溫泉蛋墨汁麵$88
大家可以放心,它沒有想像中肥膩,嘴巴也不會變到烏卒卒,味道帶有少許淡淡忌廉,比較清淡。

雪糕紅豆冰(跟餐+$11)及雪糕咖啡特飲(跟餐+$11)
飲品選擇有黑牛、黃牛等等傳統冰室提供的飲品,所以我地都叫左雪糕紅豆冰及雪糕咖啡特飲,合格!不過...食到呢度,我地已經好飽好飽!

必點甜品:椰子雪葩(跟餐+$28)及柚子雪葩(跟餐+$32)
椰子雪葩:比較CREME,椰子味淡淡的,比雪糕的口感更好
柚子雪葩:帶有柚子果皮製成的雪葩味道非常突出破格,好好好清新,非常適合夏天食架!
有一點值得要提是侍應會用火槍將雪葩表面再燒一燒,溶雪後雪葩更軟綿綿,其實我好想試水密桃及菠蘿款,可惜冇貨,突然諗到呢黎度未必一定食正餐,有時,如果睇完戲想食甜品,他們自家制的雪葩也是不錯的選擇!

服務態度好,老闆又喜歡跟客人吹水,價錢約是$150-200,個人認為是正常晚餐價格,卻令人飽到頂住個胃回家,值得推介!
2018-06-19
$200 (Dinner)
  • 柚子雪葩
  • 冰室雜錦鐵板燒
2018-06-19 177 views
心癮起想食鮮果雪葩,我會來女人街的水蜜桃。皆因佢有多款日本雪葩選擇,跟餐只係加三十幾蚊,真心抵食。平時去舖仔買,價錢好似真係差不多。今天落雨濕濕唔多人,有卡位坐,正喎!一排冇來,見到有新野石板燒牛套餐,同朋友二話不說一人叫一個先。我哋叫咗美國黑毛牛肩胛 $188 同埋熊本一口牛$168。 每個餐都會配兩隻日本廣島蠔,呢個配搭好似唔錯。石燒套餐仲有餐湯同埋餐包,忌廉湯同羅宋湯都在水準之上,如果可以再熱D就好啦,蒜蓉包滿滿牛油蒜蓉,有誠意。 轉眼石燒就已經上枱,熱辣辣石鍋上已有什菇同蔬菜,滋滋作響。店員哥哥會細心地教我地點燒最靚,點食最正,服務滿分。首先燒牛要用中間位,因為火力夠晒集中,好快就熟有得食。一口牛好有牛味又夠淋,配特製醬油或者點鹽食都得,好有口感。其他餐廳試過一口牛,韌到不得了。叫完之後都有少少怕,但係食咗一粒便知道擔心是多餘的。而黑毛牛肩胛係片片的,因為鍋夠熱,要注意好快熟的。燒的時候掛住傾計有一兩片 overcook, 失手了,唉呀 ~跟餐有小食,係邪惡的咸蛋魚皮.....店員哥哥話可以就咁當小食,或者用牛肉來捲住食都得,兩種食法都要試試呀!而燒蠔呢最好就係用鍋邊位,兩邊輕

今天落雨濕濕唔多人,有卡位坐,正喎!

跟餐有小食,係邪惡的咸蛋魚皮.....

而燒蠔呢最好就係用鍋邊位,兩邊輕輕燒一燒,鎖住水分以免流走,然後再加熟蒜同埋醬油上去慢慢燒,好鮮味。

呢期 promote 緊德國啤,叫左支 Tap 5 同朋友分享,味道幾特別,有濃厚的果味同就花香味,夠凍配燒肉真係一流。飲飲吓發現有啲料到,原來酒精有成8% ,啤酒來講算高,唔太飲得的朋友請注意,可以選其他低D度數的。

跟餐仲有白飯,個餐望落唔算多,但食食吓真係好飽。不過甜品永遠有另外一個胃,雪葩是必須的。

今次我地揀左水蜜桃味同蕃薯味。食之前要先用火槍暖吓佢,去梗D雪味,咁果香同果甜先會出架。

終於食得啦!水蜜桃好清甜,完全係將D果肉濃縮响雪葩入面。而蕃薯就夠曬香濃,出奇好味,蕃薯迷必試!

埋單每人都係二百幾,好抵食,推介!
2018-06-17 155 views
今日同男朋友出旺角行街,突然間落好大雨,所以都係搵間餐廳坐低食飯喇。一入門口,侍應哥哥好好人,幫我地收起滴水既遮。今晚鋪頭唔算多人,應該係因為太大雨無乜人出街食飯。上網見其他人都話要等位,今日好好彩2個人可以獨佔卡位。酥皮紫薯忌廉湯 配 蒜蓉包紫薯湯好好飲,唔會太濃搶曬味道,加上我最愛既酥皮。西班牙榖飼黑毛豬鐵板燒套餐仲包埋2隻日本廣島燒蠔,侍應姐姐叫我地唔洗連殼燒但男朋友聽唔到,成隻連殻放左上去,搞到侍應哥哥話佢同事無同我地講點燒😂鹹蛋黃炸魚皮 跟餐有將燒好既黑毛豬,加上勁香既炒蒜蓉同醬汁 包住塊魚皮,幾新奇。我地仲跟餐加左份芝士焗田螺田螺好食,仲配埋薯蓉添。食到哩度都已經好飽喇,但我地一開始仲叫左個冰室雜錦鐵板燒入面有,羊架,牛柳,雞扒,德國腸,仲識著火嫁。配野菌汁薯菜,有我最中意食既翠玉瓜 仲有大薯角,蕃茄仔,味椒同茄子,都幾健康。但扒既份量實在太多,建議可以share。最後我就叫左個蜜桃雪葩,男朋友就要左椰子雪葩。日本空運黎既雪葩 凍到要用火槍溶雪先食得,真係好有桃味呀!好好食!必食!最後老闆話青蘋果🍏味最好食,可惜斷左貨未翻貨。下次一定要再黎試埋個青蘋果🍏口味先得!

酥皮紫薯忌廉湯 配 蒜蓉包
紫薯湯好好飲,唔會太濃搶曬味道,加上我最愛既酥皮。

西班牙榖飼黑毛豬鐵板燒

鹹蛋黃炸魚皮 跟餐有

我地仲跟餐加左份芝士焗田螺
田螺好食,仲配埋薯蓉添。

食到哩度都已經好飽喇,但我地一開始仲叫左個冰室雜錦鐵板燒

Type of Meal
Dinner
2018-06-13 146 views
旺角有間聽個名以為食甜品的餐廳,叫「水蜜桃冰室」。水蜜桃名字感覺跳皮,冰室又像是懷舊的名詞,兩者究竟如何合而為一呢。抱住呢個探究的心理衝入去試下先。餐廳裝潢非一般冰室,牆上富有特色的瓷磚,色彩繽紛而有活力,果真非一般冰室。小女先點個美國特級Prime極黑牛小排,跟個羅宋湯。羅未湯酸甜度合適,挺開胃。芝士焗田螺(套餐+18)薯蓉好棉,田螺比較細粒,不過味道不錯。只加少少錢有如此質我素已經好滿意。美國特級Prime極黑牛小排餐。裡面包埋日本廣島蠔2隻,大量的牛小扒同鹹蛋黃金炸魚皮。食的時候可以自己打肉放在鐵板上燒,蠔不用燒太耐。牛扒燒一會加上鹽巴,鮮味足,也得配飯。有趣的是,燒好的牛小扒卷上黃金炸魚皮食分外有趣。牛肉添上鹹香,惹味十足。黑松茸忌廉三文魚意大利飯$96黑松茸好香,三文魚的份量都好多,上面鋪滿魚籽,賣相不錯。飯粒煙韌。最後點了個甜品,菠蘿雪芭,原隻菠蘿起肉製成雪芭,好有誠意。酸酸甜甜加上豐富的菠蘿味,好開胃又醒神。原來自取外賣仲有九折。
黑松茸忌廉三文魚意大利飯$96

原來自取外賣仲有九折。
2018-06-03
$200 (Dinner)
2018-06-13 32 views
近年潮流返冰室,開到淋羅滿目,新派既懷舊既各式各樣既都有,但做得好先係重點。今日落大雨係旺角做完野已經成8.9點,諗住係女人街搵食,反正兩條內街都係食市,總有一間岩。誰不知俾我誤打誤撞搵食搵到間好野❤️ 原本係無留意到呢間餐廳既,但企門口有位服務員好好禮貌又態度好好作招徠,反正無主意,就決定試試先。入到去燈光微微昏暗,幾有情調,裝修亦明顯有花心思,餐桌,牆壁,擺設都很有格調。好快服務員就送上餐牌,我地一行二人各自點左冰室雜扒鐵板同菠菜茸帶子蟹肉天使麵。不得不說真係好平又正,可以跟餐加錢配小食,我地點左蒜香雞中亦(18$),又可以加錢轉酥皮湯(12$)同飲特色飲料 (9$),服務生仲好好問我地要不要點甜品,話幫我地留住先,因為多人嗌,我地就要左菠蘿同芒果雪芭!首先酥皮湯不太濃,淡淡菜味蕃茄味好好食,又不會太滯又暖胃,影響之後食主菜。蒜香雞亦真係10級好食,炸到脆卜卜,熱辣辣又醃得入味,一份有4隻,點左一份其他想再食唔夠喉!主菜雜扒鐵板真係好足份量,又牛,雞同羊架。大大件配上黑椒汁,不僅扒夠大,配菜亦好多,岩哂我對面果位大胃王😂肉質夠淋又入味,配上鐵板煎到岩岩好上枱!而我既菠菜茸帶子蟹肉天使

而我既菠菜茸帶子蟹肉天使麵同樣可口,份量同樣夠多,太子大大粒,煎得外金黃內軟,菠菜汁調味內有蟹肉十分適合。

最後甜品,雪芭服務員又係勁貼心,幫我地燒軟少少,等我地筆泥食無咁硬之餘佢話咁樣可以令香味散發出來,的確真係勁香😌😌啖啖菠蘿肉雪芭軟棉棉,另外芒果雪芭芒果味勁香,超香濃!兩種都好鐘意!

最後想講呢間真的很不錯,整體都令我感到滿意,服務態度良好,食物質素滿意,價錢適中!好盡興既一餐!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻必定再泥,下次試下午餐先。

2018-06-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2018-06-13 31 views
上次食完水蜜桃冰室之後,佢已經入咗我嘅encore list,經濟實惠,選擇又多,所以又帶朋友嚟食。今日係平日,唔會好似假日咁迫喺門口等位,一入嚟就有位喇。兩個人被安排坐卡位,good!黑牛同雪葩都係我嘅鐵膽選擇,哈,鍾意就係鍾意,無解!餐湯係紅湯白湯任揀,南瓜忌廉湯加蒜蓉包。飲品加錢轉左黑牛(+$9)同雪糕咖啡特飲($11),朋友話雪糕咖啡特飲正,飲得出係即磨咖啡,加左雪糕都唔會太甜。原來加錢連啤酒都可以叫喎:鐵板燒三文魚拼虎蝦 $118兩隻虎蝦算大隻,開邊,蝦肉夠彈牙。三文魚柳亦唔錯,下面墊左啲洋蔥更香口,魚皮都煎到脆皮。唯一係個醬汁有啲似豉油汁,冇乜特別。美國特級Prime極黑牛小排180g$238用石板燒熱,下面再加小火加熱保溫。牛肉一放上去就「咋咋聲」,牛油香味咇晒出嚟,油脂好豐富,又冇根冇渣,好掂。望落雖然唔大份,但實際係有幾層,份量都好足夠。仲有兩隻生蠔,就咁攞啲蠔肉去燒就得喇,唔駛連殼。最特色係有個咸蛋黃炸魚皮,店員推介係捲埋啲牛肉食,但我覺得齋食仲好食喎!日本雪葩當然要食,出面食係貴好多架!太搶手,今日得返四款口味,最後揀左芒果雪葩(+$32),都幾有新鮮芒果嘅香甜味

餐湯係紅湯白湯任揀,南瓜忌廉湯加蒜蓉包。

原來加錢連啤酒都可以叫喎:

鐵板燒三文魚拼虎蝦 $118

美國特級Prime極黑牛小排180g$238

日本雪葩當然要食,出面食係貴好多架!太搶手,今日得返四款口味,最後揀左芒果雪葩(+$32),都幾有新鮮芒果嘅香甜味,yummy。

蕃薯雪葩(+$36)第一次試,估唔到連蕃薯都做到原個上,細細個幾cute。相對生果雪葩得個果皮,蕃薯入面仲有兩三成蕃薯肉可以食,好粉又唔太甜,而個雪葩味道又好食,值得一試。
2018-06-12 22 views
行行下旺角想搵野食,走入女人街都有唔少選擇,今次誤打誤撞入左呢間水蜜桃,絕對係驚喜無限。一入到去迎接我地既係一個燈光昏黃而舒適既環境,坐進卡座,熱情既店員為我地介紹餐牌入面既唔同食物,花多眼亂,真係要慢慢揀。佢好多主菜都可以跟餐既,先黎呢個酥皮紫薯湯同餐包。紫薯湯有好濃郁既紫薯味,口感creamy,襯埋個酥皮熱辣辣飲就岩岩好,仲要加酥皮只係$12,不妨一試。之後叫左個雞翼做小食,一食發現係久違既味道,係美極呀,襯埋雞翼同脆蒜好岩,而且外表好脆,入面亦唔太乾,好味。之後原來仲送個鹹蛋魚皮,不過呢個就普通左少少,魚皮雖脆但鹹蛋味唔夠。之後就到主菜啦,就係石鍋燒,大量牛肉片配埋兩個size唔細既廣島蠔,其實份量好豐富。牛肉既味好香濃,未算好有肥美既油香,但質素絕對係中上,不過再切薄片一點口感該會更好。而蠔並唔係生食架,用佢哋特製既醬油同埋蔥蒜加埋係石板上燒,係咪望落都正,真係想再enocre。黎到呢度,已經好飽了,仲有個risotto。呢個飯都好大份好足料,而且忌廉味都濃,飯亦煮得岩岩好,唔軟亦唔硬。最後因為店員推介,試左呢個雪葩。店員先用火槍燒一燒,將水果嘅香氣帶出嚟,雪葩有少少溶,口感好

鹹蛋炸魚皮

美國黑毛牛肩胛配廣島蠔

石鍋燒

黑松茸忌廉三文魚意大利飯

最後因為店員推介,試左呢個雪葩。店員先用火槍燒一燒,將水果嘅香氣帶出嚟,雪葩有少少溶,口感好軟滑,有好濃郁嘅水蜜桃味,而且個水蜜桃仲要食得㗎,呢個真係冇介紹錯。

水蜜桃雪葩
美國黑毛牛肩胛配廣島蠔
黑松茸忌廉三文魚意大利飯
水蜜桃雪葩
2018-06-10 18 views
經朋友介紹,話lee度嘅水蜜桃雪芭必試,不過黎到之後,老闆話已經賣哂原本以為佢只有水果雪芭,估唔到佢嘅食物質素比我想像中好太多我地叫左佢嘅穌皮湯,穌皮好鬆軟,加埋佢嘅白湯,絕配2款小食,芝士波、薯餅都好好味。好奇佢個煎飯係咩味,原來佢好似risotto咁,但就用煎嘅方式去煮,可惜份量太大,我地最後食唔到最後當然要試佢個雪芭,蘋果雪芭味道都係一流蘋果味好香,雪芭又好適合夏天食下次一定要返黎再試一下佢個水蜜桃雪芭
原本以為佢只有水果雪芭,估唔到佢嘅食物質素比我想像中好太多
我地叫左佢嘅穌皮湯,穌皮好鬆軟,加埋佢嘅白湯,絕配
最後當然要試佢個雪芭,蘋果雪芭味道都係一流
蘋果味好香,雪芭又好適合夏天食
下次一定要返黎再試一下佢個水蜜桃雪芭
2018-06-08 14 views
旺角通菜街多餐廳是常識來的, 所以不知食什麼時, 看看兩旁的巷子, 會有很多新發現。今次發現水蜜桃冰室, 有點興趣, 安全點上網看看食評, 應不會太伏, 決定一試!雖然名字令人感覺是一般的茶餐廳, 但入到去發現原來裝潢都幾別緻, 環境不錯, 只是有點擠迫。西蘭花忌廉湯 & 蒜蓉包 (跟餐)西蘭花忌廉湯雖然稀了點, 但味道不錯, 不會只飲到麵粉味!另外, 亦十分欣賞他們的蒜蓉包, 因為入口是微熱+脆卜卜的, 肯定不是預先做好~冰室雜錦鐵板燒 ($125)原本只打算試試他們的羊扒, 但發現加不過$10就可以試牛扒, 決定點雜扒!除了牛扒. 羊扒跟雞扒, 更有一條德國腸!而牛扒跟羊扒都有一定厚度, 點了7成熟, 熟度剛好, 不會太生又不會韌熊本一口牛石板燒 ($168)我點了鐵板, 男友就點了石板! 除了一口牛外, 更有蔬菜跟兩隻生蠔~~一口牛的份量以想不到地多, 而生蠔煎後亦不會變蠔鼓另外更送了一客自家製黃金炸魚皮, 本用作配一口牛一起食的, 但我覺得有點怪..所以就當作小食, 咸蛋真的很香很濃, 但魚皮有濕氣, 所以不夠脆!Benediktiner (跟餐+$32) & Scheidie

西蘭花忌廉湯 & 蒜蓉包 (跟餐)
西蘭花忌廉湯雖然稀了點, 但味道不錯, 不會只飲到麵粉味!

冰室雜錦鐵板燒 ($125)
除了牛扒. 羊扒跟雞扒, 更有一條德國腸!

熊本一口牛石板燒 ($168)
一口牛的份量以想不到地多, 而生蠔煎後亦不會變蠔鼓

Benediktiner (跟餐+$32) & Scheidier weisse (跟餐+$48)
點了兩支啤酒試試!
Benediktiner味道就飲一般啤酒, 夠清但沒特別!
Scheidier weisse第一口充滿果香, 我頗喜歡, 但慢慢覺得有點濁, 感覺麻麻

蜜桃雪葩 (跟餐+$35) & 菠蘿雪葩 (跟餐+$42)
真的是原個生果, 超吸引! 食之前會用火槍燒燒, 令雪葩更軟綿~
每一口真的像食生果, 超好味

而我較愛菠蘿雪葩的酸酸甜甜, 蜜桃雪葩因為太高質, 對我來說太甜了~

2018-06-08 132 views
有朋友之前在面書分享過照片,覺得食物賣相不錯,剛巧又在女人街精品店買東西,順理成章與朋友一起食晚飯!晚餐選擇雖則不算多,不過每款挺吸引,所以都花了一段時間才決定得到。蒜蓉包 - 脆而不硬,咬落嗦嗦聲,口感不錯!蘸了湯軟稔稔別有一番風味!酥皮湯 - 酥皮薄而香脆,再撈勻湯一起食味道惹味!蒜香雞翼 - 雞翼炸得香脆,肉質滑溜肥美,蒜味挺濃郁!低溫牛柳意式煎飯 - 牛柳有三塊,肉質細嫩不難切,富有肉香。飯粒入口軟綿,配上牛柳撈上醬汁更見味美!雜錦鐵板燒 - 有牛柳、羊扒、雞扒及德國腸。羊扒入口不羶,肉質挺軟滑。雞扒煎得金香,肉質厚實,鎖上肉汁,挺滋味!德國腸脆卜卜配上薯角,蘋果雪葩 - 外型已經漂亮!味道也不錯!雪葩入口很綿滑,蘋果香很重,質感亦帶點冰冷。菠蘿雪葩 - 外型同樣精緻漂亮!菠蘿雪葩入口帶點結實,富有果香。

酥皮湯 - 酥皮薄而香脆,再撈勻湯一起食味道惹味!

蒜香雞翼 - 雞翼炸得香脆,肉質滑溜肥美,蒜味挺濃郁!

德國腸脆卜卜配上薯角,

蘋果雪葩 - 外型已經漂亮!
味道也不錯!雪葩入口很綿滑,蘋果香很重,質感亦帶點冰冷。

菠蘿雪葩 - 外型同樣精緻漂亮!
菠蘿雪葩入口帶點結實,富有果香。

$180 (Dinner)
2018-06-08 14 views
很久去MK行街,朋友介紹女人街有間幾特別嘅冰室,迷book位試下,真係有驚喜,最喜歡嘅就係服務態度好好,值得一讚首先嚟咗碟煎日式餃子煎到個底金黃金,仲有少少脆口感覺第二度係鰻魚蛋包飯,鰻魚算是大條,蛋唔會太老,幾好食第三度係西冷羊扒,肉質感重,有羊鮮味又唔會過熟第四度係卡邦尼鷄柳溫泉蛋墨汁麵,因為本身喜歡食卡邦尼同埋溫泉蛋所以會幾喜歡這度菜最後叫咗嘅係柚子雪芭同埋椰子雪芭,好清新同好正呀😋😋

首先嚟咗碟煎日式餃子煎到個底金黃金,仲有少少脆口感覺

第二度係鰻魚蛋包飯,鰻魚算是大條,蛋唔會太老,幾好食

第三度係西冷羊扒,肉質感重,有羊鮮味又唔會過熟

最後叫咗嘅係柚子雪芭同埋椰子雪芭,好清新同好正呀😋😋
2018-06-03
  • 日本Lisse蜜桃雪葩
  • 蒜蓉包
  • 鐵板燒紐西蘭羊扒
2018-06-08 138 views
旺角是我和朋友聚腳既好地方,位置太便利又是一個中間點。食肆多就確是多...尤其是女人街...但不是每間價錢、食物質素成正比...更有時又不想選擇連鎖店最後我提議一間冰室...因為已經食過一次真的很不錯的!那逛著逛著晚飯時間到了就撞了進去。在門外等了大概十分鐘,長形的舖位...座位在兩旁依舊是暗黃色的格調...形造一個有西式餐廳氣氛的格調打破冰室傳統感!可以說是工業風Style順帶一提啲櫈軟淋淋坐得幾舒服...牆身同枱面都鋪上花花階磚又多番一份冰室感呢...玩味十足睇下Menu…有唔同既套餐..同正常既沙律、小食、焗飯、意粉、肉類、甜品等等,最特別既喺有一系列好工既雪葩...諗左陣...因為想叫D上次無食過既野食...店員見我地苦惱中就推介我哋一款「期間限定」嘅套餐,就喺韓式石板燒-美國特級Prime極黑牛小排$238(1-2人份量)餐前麵包就係蒜蓉牛油味既...真心好少食到焗得香既餐前包呢...夠暖笠笠!正!而餐前湯就係有忌廉湯同羅宋湯,我地揀左羅宋湯...味道十分濃旭雖然沒有太大驚超但是一碗西餐廳既標準「紅湯」喔...如果唔岩飲可以考慮加12蚊轉酥皮湯套餐包左白飯、肉、廣島蠔,正呀!
最後我提議一間冰室...因為已經食過一次真的很不錯的!
那逛著逛著晚飯時間到了就撞了進去。

在門外等了大概十分鐘,長形的舖位...座位在兩旁
可以說是工業風Style順帶一提啲櫈軟淋淋坐得幾舒服...
牆身同枱面都鋪上花花階磚又多番一份冰室感呢...玩味十足

睇下Menu…

諗左陣...因為想叫D上次無食過既野食...

餐前麵包&羅宋湯

套餐包左白飯、肉、廣島蠔,正呀!
仲附送埋鹹蛋黃炸魚皮啊...好耶!魚皮卜卜脆...有誠意的
鹹蛋黃炸魚皮

店員同事送上豉油,蔥花同埋蒜蓉用黎點牛小排既
小爐上放了熱熱的鐵板,店員會慢慢講解煮法...套餐嘅牛小排有好多塊,牛肉花紋美美的, 燒過後牛味出眾肉汁多多連埋豉油,蔥花同埋蒜蓉一齊食真係好好食!油香十足!推介呀!
而日本廣島燒蠔味道比較清新了...食得出好新鮮...因為有淡淡的海水味
韓式石板燒-美國特級Prime極黑牛小排

有D小食跟餐有優惠所以再追加Lo
👉🏻芝士焗田螺加$18
有四隻田螺每隻都沾上好多芝士算好抵食又好食...薯泥仲好香甜添
芝士焗田螺

仲有追加左👉🏻蒜香雞中翼$18,雞翼都好脆卜卜食得出唔會太多炸粉,大大隻好多雞肉...

👉🏻鐵板燒紐西蘭羊扒 $118
呢個朋友推介既我覺得都還可以啦
上枱個陣吱吱響聲店員隨即在我面前淋上酒...讓熊熊列火升起...視覺享受完就再加上燒汁...
香氣及可觀性1流!

三大件羊扒其實望到都飽...幸好他是男生...可以做食物墳化爐...
羊扒大件又厚身...肉質唔算好軟腍但口感係有既...仲有點點羶味...我鍾意啊!
配菜仲有西蘭花、車喱茄同好多薯條啊!配菜都幾足料架
鐵板燒紐西蘭羊扒

👉🏻汁燒鰻魚蛋包飯 $85
我地叫多個飯既時候店員嚇親了...因為兩個人點解可以吃那麼多呢?
我也不明白...
看相片已經見到鰻魚十分大塊...算得上厚切配上滑滑的蛋...不過不失...味道是日式咖哩汁...佢呢種咖哩汁不是日本甜甜的而是有點印度那重...香口濃味咖喱!
成個飯好大碟...真係好大碟...一個女生應該食唔晒吧
汁燒鰻魚蛋包飯

最後甜品是主角吧

上次已經食過蜜桃雪葩...一試難忘!

今次再嗌...因為🍑「水蜜桃」才是招牌食品吧另外叫埋蘋果味
👉🏻日本Lisse蘋果雪葩 $32...好香濃既蘋果味,感覺好似食緊蘋果一樣...啲雪葩釀晒入蘋果裡面!
食到果肉...味道也不差不是太濃味
日本Lisse蘋果雪葩

反而都是👉🏻日本Lisse蜜桃雪葩 $35有驚喜...味道清爽又清新...又可以連皮食..不過我都係食左小小姐...蜜味真的比蘋果味出喔!
推介推介!
日本Lisse蜜桃雪葩

飲品就叫了3杯...飲到肚脹脹
👉🏻青檸奇異果酒
店員推介之一...是新翻的喔...但明顯地偏酸...幸好配上一些食物可以中和番...好好飲又醒胃
青檸奇異果酒

👉🏻小麥手工啤
入口香醇及入喉回甘,喝後齒頰還留有很香的小麥味。這支令我改變對啤酒印象的手工啤
小麥手工啤

👉🏻雜莓果酒
麥味不會太濃郁,甜度較高帶點莓香味!算是杯新鮮又富個性的酒精飲品
雜莓果酒

第二次來吃沒有失望...只有值得...
女人街也有好的餐廳...我相信只要你願意試...驚喜隨時出現喔!
2018-06-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
小麥手工啤
雜莓果酒
  • 美國特級Prime極黑牛小排
2018-06-07 31 views
早幾日朋友係instagram有post過佢地既🍑sorbet見到覺得好吸引,所以就預約同男友黎試~佢係女人街啲露天舖頭隔離,個位有啲偏僻;一入到真係好有冰室feel,坐低會有80年代既感覺我地嗌jor個低溫牛柳煎飯同鰻魚蛋包飯;主要係因為煎飯聽落幾得意,而蛋包飯張相好吸引😂我地跟餐嗌埋一口芝士同蟹肉薯餅~餐湯係忌廉湯同羅宋湯,仲額外加酥皮🤩佢個酥皮湯好香!而且味道好正蒜蓉包蘸埋湯都好好味~😚主食就好大份:煎飯有好多芝士同菇類,好脆同好味;而蛋包飯個飯唔係齋白飯,有咖哩汁底,加分☺️鰻魚就無得輸真係好好味,覺得朋友無介紹錯去到甜品已經好飽,但係甜品係重頭戲😂因為無曬水蜜桃sorbet,所以嗌jor柚子同蘋果柚子!🤯大推!🤯鍾意酸酸甜甜既人一定唔會失望!蘋果就好香,但我都係鍾情柚子!而且甜品係sorbet,無雪糕咁heavy我一定會再黎試水蜜桃sorbet😌
見到覺得好吸引,所以就預約同男友黎試~
佢係女人街啲露天舖頭隔離,個位有啲偏僻;
一入到真係好有冰室feel,坐低會有80年代既感覺

我地嗌jor個低溫牛柳煎飯同鰻魚蛋包飯;
主要係因為煎飯聽落幾得意,而蛋包飯張相好吸引😂
我地跟餐嗌埋一口芝士同蟹肉薯餅~
餐湯係忌廉湯同羅宋湯,仲額外加酥皮🤩

佢個酥皮湯好香!而且味道好正
蒜蓉包蘸埋湯都好好味~😚

真係好好味,覺得朋友無介紹錯

去到甜品已經好飽,但係甜品係重頭戲😂
因為無曬水蜜桃sorbet,所以嗌jor柚子同蘋果
柚子!🤯大推!🤯鍾意酸酸甜甜既人一定唔會失望!
蘋果就好香,但我都係鍾情柚子!
而且甜品係sorbet,無雪糕咁heavy
我一定會再黎試水蜜桃sorbet😌
酥皮羅宋湯
蒜蓉包
蟹肉薯餅
鰻魚蛋包飯
低溫牛柳煎飯
柚子雪芭
2018-06-07
$175 (Dinner)
酥皮羅宋湯
蒜蓉包