2023-04-05 173 views
假日menu同平日唔同假日要六十蚊一個飯,四十幾蚊一個公仔麵,仲貴過中環灣仔啲茶記😒最過份十蚊一隻雞中翼,完全係呃錢肉又俾得少得幾粒,又冇調味,鹽都唔落同一個價錢食啲打卡餐廳仲好比較好係服務態度,都算有禮貌,環境整潔味道:1/5價錢:0/5服務:3/5環境:3/5
假日menu同平日唔同
最過份十蚊一隻雞中翼,完全係呃錢
肉又俾得少得幾粒,又冇調味,鹽都唔落
同一個價錢食啲打卡餐廳仲好

比較好係服務態度,都算有禮貌,環境整潔

味道:1/5
價錢:0/5
服務:3/5
環境:3/5
2023-04-05
$60 (Lunch)
2021-10-05 474 views
假日無常餐食sosad 叫左個雞扒麵雖然望落頹頹地 但個雞扒有驚喜個皮炸得幾香脆 雞肉都醃得幾入味飲埋杯熱檸茶就食完個quick lunch好彩天氣熱唔係太有胃口 如果唔係未必飽
假日無常餐食sosad 叫左個雞扒麵
雖然望落頹頹地 但個雞扒有驚喜
個皮炸得幾香脆 雞肉都醃得幾入味
飲埋杯熱檸茶就食完個quick lunch
好彩天氣熱唔係太有胃口 如果唔係未必飽
2021-05-16 433 views
平日帶🐶入坪州行下,由碼頭開始就揾下有咩餐廳係有outdoor位,其實都唔少既,不過有dd野唔係好啱食,於是行完最多餐廳嗰條街之後就決定食呢間,茶記伏極有限。大部分都係餐肉/蛋/腸仔再加麵/通粉/米粉呢d最basic既茶記野,有d有包+奄列咁,另外仲有燴意粉同飯嗰d。質素正正常常,但老公試完個麵驚為天人,佢話係久違左既味道,係以前搭船入離島,船上面食既麵既味道,勁懷念。最後埋單時佢膽粗粗問阿姐係咩麵同咩湯粉,阿姐居然答佢。😆服務:阿姐堅好人,而且就算坐出面,佢都會唔會唔理我地。

服務:阿姐堅好人,而且就算坐出面,佢都會唔會唔理我地。

2021-04-20
Type of Meal
Lunch
2020-10-03 504 views
節假日坪洲都有好多遊客,午餐時間很多出名的餐廳就要排隊啦,所以拐入這家小店,也算有驚喜的叉燒麵就正常水準啦,味道有D淡雙拼蛋牛治好食!但忘記告訴店家我們要烘下底有點可惜我是港式奶茶的腦殘fans只要看到黑白淡奶就两眼放光🤩,這家的奶茶也很不錯啊👍🏻茶味同奶味都濃郁不甜🤤有點可惜的是招牌的流心奶黃西多士沒有流心,只得奶黃味道,但都好食的😋!下次都希望能食到流心的感覺有得影靓片啦🙆🏻‍♀️

叉燒麵就正常水準啦,味道有D淡
雙拼蛋牛治

雙拼蛋牛治好食!但忘記告訴店家我們要烘下底有點可惜

流心奶黃西多士

雙拼蛋牛治
流心奶黃西多士
2020-06-05 379 views
呢間冰室好乾淨,而且坐得非常舒服,服務態度非常好,但最緊要係食物非常高質。第一次食呢間冰室,叫咗個港式早餐,有牛油方包、炒蛋、一碗粉同一杯野飲。水吧高質。凍咖啡走甜,味道啱啱好。牛油方包唔會乾,雖然炒蛋唔係入口即溶,但入口都幾滑,炒蛋既油分啱啱好,唔會好膩。叫咗個雪菜肉絲米,味道啱啱好,唔會話太鹹,而且啲米粉幾高質。

水吧高質。凍咖啡走甜,味道啱啱好。

凍咖啡走甜
凍咖啡走甜
2020-01-15 302 views
隨意走入一間冰室, 叫左2碗面.....平時係市區,食個飯都係大魚大肉咁, 一開始見到呢2碗面真係覺得寡左D, 因為連葱花都無粒.朋友反而樂觀,話醫肚者, 而且呢度係離島,物質資源無咁豐富, 簡簡單單一餐,其實都幾好.叉燒米粉雞扒公仔面說不出的味道
叉燒米粉

雞扒公仔面

說不出的味道
2020-01-11
今天早上經過坪洲冰室,我被流心奶黃西多士海報吸引我食這個😈早餐🤪-HK$38流心奶黃西多士餐(包熱飲一杯)~ 上檯時老板娘叫我打斜🔪,一切奶黃慢慢流出來😍。不用再加配任何糖漿吃已經非常🤤。外脆內軟的麵包沾上奶黃絕不過甜☺️再配上香滑又帶上茶味濃的茶走,真係唔會太甜膩👍🏻。不過最好流心奶黃多少少就更加好。-其實坪洲除了🦐多士要試試外,我覺得坪洲冰室的流心奶黃西多士也不要錯過🤩-P.S 其實早餐時段未必🈶️🉐️食。多謝老板娘幫我問問美👩🏻‍🍳 ,我先🈶️得食 ,非常感謝🙏🏻

HK$38流心奶黃西多士餐(包熱飲一杯)
流心奶黃西多士餐
~ 上檯時老板娘叫我打斜🔪,一切奶黃慢慢流出來😍。
流心奶黃西多士餐
不過最好流心奶黃多少少就更加好。
2019-06-04
$38 (Breakfast)
  • 茶走
  • 流心奶黃西多士
2019-02-16 279 views
因為假期去了坪洲走走,之前未有去過這個小島。這裡不像長洲,沒太多遊客,環境清幽,可以見到鄰里間關係都大致不錯,感覺像回到20年前的香港。因為沒太多遊客的關係,所以大部分餐廳都是非常平民的茶餐廳/冰室,隨便走入一家都分別不大。見坪洲冰室食客不多,所以便試一試。店舖只有兩人,看得出是家庭式生意,賣的食物都是以簡單為主,即一般冰室可見的公仔麵常餐等。我點了腸蛋麵($32),男友點了咖哩牛腩飯($44),價錢尚算平民。腸蛋麵都有驚喜,想不到這個價錢有雙蛋,而且點餐時店主都有特地問到想要炒蛋定太陽蛋。另外知道廚師腸已絕跡,幸好腸仔依然是大家見慣見熟的雞肉腸(外形都有幾分相像),可惜味道比較咸,始終無法超越已上神枱的廚師腸。麵煮得有點淋,湯也沒甚麼特別。但以價論貨,已經算是不錯的。咖啡牛腩飯也不錯,牛腩份量十足,咖哩汁份量適中,也是個不錯的選擇!點餐附送熱飲,好抵呀!由於坪洲人不多餐廳選擇自然都不多,「食」並不是去坪洲玩的重點,反而去行行老街感受日常居民生活、去接觸下大自然才是此行的重點!
見坪洲冰室食客不多,所以便試一試。

E餐腸蛋麵

咖哩牛腩飯

點餐附送熱飲,好抵呀!

2019-02-12
$40 (Tea)
E餐腸蛋麵
咖哩牛腩飯
2016-10-07 538 views
坪洲是寧靜的,相比起南丫島、長洲,是一個寧靜得可以的地方。遊人不多,相對會在假日準備做遊客生意的店鋪也不多。在網上搜尋過,坪洲主要有食肆的在永安街和碼頭一帶。我們走到一家叫坪洲冰室的食肆,神奇地搜尋到他們的FB,卻找不到OR有記載。也無妨,就試試吧。價錢不貴,全部都是街坊價錢。點了一個沒餐飲的雞翼薯條。薯條是幼身超市買到的一類,鹽不多,剛炸起,算得上可口。雞翼也剛炸起,雞皮勁脆,咬下去雞油擠了出來,合格有餘。雞翼薯條HK$ 28點了一個滑蛋豬扒,這個碟頭飯是任拼的,剛炒起的滑蛋汁,配薄豬扒算是不錯。但飯就應該攤了一段很長的時間,這個較為失色。整體而言,這離島小店是不錯的。簡簡單單的。
坪洲是寧靜的,相比起南丫島、長洲,是一個寧靜得可以的地方。

遊人不多,相對會在假日準備做遊客生意的店鋪也不多。

也無妨,就試試吧。
價錢不貴,全部都是街坊價錢。

雞翼薯條HK$ 28

整體而言,這離島小店是不錯的。簡簡單單的。
2016-10-02
$40 (Lunch)