2018-02-26 243 views
認識pepper lunch喺多年前响日本東京,見好多人排隊,入去食完簡宜興奮! 都估唔到几年後就引入咗嚟香港。 起初都仲keep到嗰陣味道,同牛既質素,不過而家已經平民化咗,變咗香港嘅連銷店style, 餐廳水準只屬正路質素。雖然係咁,但亦都算是一個大家都喜歡去既嘅食店,較貼地而又有少少名氣。我通常都係繼續食佢嗰個牛肉飯,有時會叫漢堡扒牛,喜歡佢有個種鐵板味,牛肉燒得嚟都美味,又簡單、又快捷,絕對保持到佢方便快捷嘅nature! 而家每個月都會食一兩次,今次仲覺得元朗呢間個味道特別好,又好貼心咁畀個膠袋我裝電話,等我好好影相。大家記得用佢放係counter果支噴霧呀,可以防止件衫吸到一陣味!

2017-07-13 784 views
那天我一個人去食個快飯,來到Pepper Lunch,見門口好多人企晒係度等位,於是我就去取票啦。點知,帶位的小姐好好人,問我介唔介意搭枱,當然好啦!一個人食快飯有乜所謂!我第一次到這裡食飯,原來裏面寬敞,感覺良好。我之後點了一個黑椒牛肉飯(少飯)。飯到後,鐵板讓整個午餐有氣氛起來。我忽然醒起要快些拌一拌,否則會燶晒。黑椒味很香,飯好味,如果多些牛肉就好了。不過少飯都係比較多飯囉。

2017-07-08
$60 (Lunch)
2017-07-11 535 views
星期日想去去商場食晚飯,食厭左佢地嘅西餐,所以行左去Pepper Lunch 食鐵板餐。每人叫左一個飯,一個例牌嘅黑椒牛肉飯(另加雞蛋),另一個係咖哩漢堡扒奄列飯。晚飯時間又咁岩係星期日,舖頭外面好多人等緊位,好彩用商場apps拎定飛先,如果唔係真係有排等。咖哩同漢堡扒係分開上,俾你自己淋上飯面,塊板又夠熱,就好似食鐵板餐咁。至於例牌嘅黑椒牛肉飯,每次我都會加多隻雞蛋。襯隻蛋未熟晒嘅時候我會將佢同d 飯撈埋一齊,然後加多少少少黑椒。加左蛋個飯會濕d,唔會太乾!而佢嘅牛肉係薄片牛肉,襯佢未熟之前一定要撈下佢,唔係塊牛肉就咁放喺塊鐵板上面會好“un"嘅!撈埋之後個賣相雖然唔靚,但係味道真係唔錯㗎!

2017-07-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2017-05-04 567 views
朝早十一點幾喺形點,好多餐廳都未開門,見呢間pepper lunch難得開咗門就入去食個快lunch,入面一個客都未有,就咁望已經間餐廳未開門,事實上我都見到有其他人入黎問開咗門未,我諗要改善吓呢樣野,pepper lunch最出名就係黑椒牛肉飯,我當然嗌返個,自己喺cashier落咗單先,然後拎野飲埋位,等咗唔洗五分鐘就有飯食,黎到仲係炸炸聲,見到就好想食,好香黑椒味,份量啱啱好,牛肉黎到嘅時候仲係生生哋,但係搞兩搞就熟晒,肉質唔錯,唔會太肥,夾黑椒嘅香味都幾香口,不過黑椒味有啲太重,飯都好好食,粒粒分明,有粟米粒,口感幾豐富
季節湯
2017-05-02
$65 (Lunch)
季節湯
2017-04-12 506 views
對於連鎖快餐店的餐廳我很少光顧,因為我覺得它的餐單變化少,一成不變,不過pepper lunch偶爾光顧也可以接受,但元朗店卻不及旺角店般美味。吃飯前,我想來點健康的蔬菜開胃,故選了搖搖沙律,其沙律新鮮度一般,不過蠻爽脆。至於主菜我與男友均選了黑椒牛肉飯。我們略嫌黑椒味不夠重,甚至有少許淡,宜再多添更多的胡椒提味。另外的是飯粒過於濕潤,沒有鐵板那種炒得飯粒清爽的感覺,吃起來有點膩味。幸好牛肉的肉質蠻軟嫩,肥瘦均勻,也有微微的牛肉吃,還有它的吸引之處。男友的朱古力果仁雪糕朱古力醬頗濃郁,如果多些會更好,果仁口感香脆,為單調的雪糕倍添層次感。雪糕軟滑度一般,以套餐價錢來說可算接受的範圍。
搖搖沙律
朱古力果仁雪糕
2017-01-01 475 views
將送錯的食物來來回回給不同客戶!成十分鐘之久!之後又再送回比正確客人手上享用!😢😢😡😡!衛生問題真的令人失望!唔是應該更換新的嗎?希望下次放低食物需向客人講解清楚!
希望下次放低食物需向客人講解清楚!
2016-12-25 1626 views
又是AWANA活動前覓食時間。路過PEPPER LUNCH,見等候的人不多,決定試試看。雖然之前在新港大食代的PEPPER LUNCH EXPRESS有過不甚愉快的用餐經驗,但深信大不了只是再中伏一次而已。最後等了約十五分鐘便安排就座。店外有大型菜牌供客人參考之用。店面開揚舒適,抽氣算是完善。最少吃罷離開沒有一身油煙味,也有提供幼童座椅。這裡的點餐程序是,店員安排入座後,自行往櫃台點餐、付款(當然要記得報上你的桌號)及先行領取沙律飲品等,之後便有店員送上你的食物。價位在形點而言,算是便宜,菜式選擇也不少。我們點了一客芝士咖喱黑椒雞肉飯(珍寶版),另外點了飲品,埋單約九十多元。付錢拿著飲品回座不久,食物已迅雷不及掩耳的送到面前。很有效率,店員態度也十分友善,多番提醒寶貝小心鐵板熱度。所見即所得。在這裡用餐,要記得將飯及菜快速拌勻,不然吃起來就會覺得有點冰冷。其實這個飯如果食量不大,是可以二人共享的。不過前人有說珍寶板份量和普通板只是一樣,這個見仁見智吧。食物部份,算是惹味香口。我們點了一客雪糕新地,用餐完後,店員才會送上。和麥當當同類產品相比,奶味很香濃,朱古力漿和花生落的十分慷慨,賣相
又是AWANA活動前覓食時間。

路過PEPPER LUNCH,見等候的人不多,決定試試看。

最後等了約十五分鐘便安排就座。

店外有大型菜牌供客人參考之用。

價位在形點而言,算是便宜,菜式選擇也不少。

付錢拿著飲品回座不久,食物已迅雷不及掩耳的送到面前。

很有效率,店員態度也十分友善,多番提醒寶貝小心鐵板熱度。

所見即所得。

我們點了一客雪糕新地,用餐完後,店員才會送上。

和麥當當同類產品相比,奶味很香濃,朱古力漿和花生落的十分慷慨,賣相賞心悅目。
今次的體驗,某程度也改變了我之前對這裡的不良觀感。

有機會還是會再來的。
2016-12-17
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2016-12-08 399 views
今日放左工,入左元朗學結他,完結了到了這店醫肚,好想食牛肉,叫左個黑椒牛肉飯,見人食好香咁,係個餐,70皮有找,其實唔算抵食,自助比錢,但係有專人送到,服務都唔錯,環境唔錯又舒服,個餐有餐湯,忌廉湯OK,無話好水咁又好咸,好Creamy 。但飯我叫佢比少D黑椒,因為太多會搶晒牛味的,個飯好香,好好食,係粒粒分明,但係牛肉就少左D啦,不過唔老好有牛味,粟米夠晒多,但牛少呀!加埋個汁撈飯,唔真係唔錯,不過平D就最好。
2016-11-25
2016-11-02 441 views
有好多新意,胡椒廚房入面嘅飯都唔平。平日食牛肉飯都食到悶,三文魚飯嘅三文魚好彩唔係太鹹,用鐵板上食物夠晒熱,啲汁嘅配搭都唔錯,唔算特別好食但係合格。餐湯薯仔忌廉湯好得意,應該日日都唔同。飲起嚟真係有少少薯仔碎,好濃郁嘅薯仔香。
有好多新意,胡椒廚房入面嘅飯都唔平。
平日食牛肉飯都食到悶,三文魚飯嘅三文魚好彩唔係太鹹,
餐湯薯仔忌廉湯好得意,應該日日都唔同。
飲起嚟真係有少少薯仔碎,好濃郁嘅薯仔香。
食物完成係2回事...真心講難食...味淡...配料少...唔值得再去多次~旺角果間我食幾次都仲好好食...唔知點解係元朗就咁難食...係咪第2間野黎架😅😅😅
2016-07-28 661 views
今日友人約左出黎有野傾咁岩冇咩野特別想食就去左PEPPER LUNCH食去到多人都要拎籌大約等左20分鐘就入得我嗌左個珍寶黑椒牛肉飯聲稱係大份D但我個朋友係嗌左黑椒牛肉飯份量睇落去係一樣多左1舊掛我諗但係貴左成10蚊!!!!!!!!味道就一般般我認為有D過熟可能我食野比較慢太熟個D就似食緊香口膠咁雖然叫左珍寶 但係飯一樣咁少都係唔飽總結:食普通SIZE就得
今日友人約左出黎有野傾
聲稱係大份D
但我個朋友係嗌左黑椒牛肉飯
份量睇落去係一樣
多左1舊掛我諗
但係貴左成10蚊!!!!!!!!
味道就一般般
都係唔飽
總結:食普通SIZE就得
2016-06-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$54 (Dinner)
2016-06-15 643 views
下午想食個鐵板燒,但又覺得如果下午食鐵板會很貴,就想起了pepper lunch。燒紅了的鐵板上,親熱把生牛肉和飯混合,熱力也把芝士溶化了,整個組合無得輸。如果喜歡黑椒,還可以叫服務員加多一點,整個餐就像在高級餐廳裏吃的鐵板燒一樣。套餐跟一杯凍飲,我叫了凍檸茶,這樣就成了一個豐富的午餐。
珍寶黑椒牛肉蛋
套餐跟一杯凍飲,我叫了凍檸茶,這樣就成了一個豐富的午餐。
2016-06-12
$47 (Lunch)
  • 珍寶黑椒牛肉飯
2016-06-03 513 views
新元中大裝修後, 多咗好多食肆進駐, 雖然都係連鎖店, 不過都算係多咗啲選擇.  是晚嚟食個'午餐', 以前都係响FOODCOURTS食要自己捧餐, 呢度就落完order就有人送餐(要記得自己坐的枱號~)每次我都係食呢個, 因為夠隱陣~ 牛肉薄切, 方便嚟到炒熟, 最鍾意個汁(呢度每張枱都有支任落); 配餐的湯都唔差, 忌廉湯冇煮到一舊舊算係合格呢個老公點的, 實物同張相真係.....差太遠....不過老公話其實唔錯, 肉淋&煎得香口, 另外配的汁幾好味, 最奇係原來仲有個飯配埋, 實飽呢度座位都幾多, 但又唔覺迫喎, 好過响foodcourt食~
黑椒牛肉飯餐
極量肉眼牛扒餐

2016-05-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
黑椒牛肉飯餐
極量肉眼牛扒餐
2016-05-19 285 views
趕著食午餐,來到這店感覺用餐時間不太耐,故入去便在收銀櫃前選食物。但原來要先取位才落單。侍應為我準備了一張二人桌,感覺很寬敞。我點了一個午餐:黑椒雞肉飯+飲品。食物來到時發現係無汁既,但桌上有兩樽可加:蒜蓉汁和蜜糖汁。雞肉沒有什麼特別,其中第一口放入口是凍的,簡直失去意慾繼續食,但最終也有完成。蜜糖汁很好味,但飯撈在鐵板上就略油,故減肥的朋友要留意。
侍應為我準備了一張二人桌,感覺很寬敞。
我點了一個午餐:黑椒雞肉飯+飲品。
蜜糖汁很好味,但飯撈在鐵板上就略油,故減肥的朋友要留意。
2016-05-19
5 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
2016-05-18 1197 views
有多間分店, 吃鐵板燒的連鎖專門店 - Pepper Lunch, 新分店落戶於Yoho Mall商場, 亦是新界西北的第一間分店。商場內眾多走中高檔路線食肆中, 開了這些平價選擇, 食客猶如久旱逢甘露般, 加上食店選擇於一連三日長假期開幕, 更令排隊人龍絡繹不絕。裝潢簡單而明快, 座位亦排得鬆動,抽風系統做得不錯, 縱然大家都吃著鐵板燒, 也不感煙霧彌漫。玻璃屏風後看到廚房準備食物的情況, 很乾淨。先於門口取飛等位, 後於櫃檯落單付款, 再等店員送上食物。Pepper Lunch有多款鐵板系列選擇: 肉類除主打的牛肉外, 更有雞肉和海鮮。調味更有黑椒, 芝士和咖喱等提供。平日的午市套餐都只售$55, 是場內非常便宜的選擇。檯面備有調味醬汁, 以蜜糖醬汁最吸引, 亦設有自助角落: 醬料, 水和餐具可自行拿取。咖喱黑椒芝士牛肉飯餐 $74套餐有: 鮮橙汁, 搖搖沙律於廚房內預先燒熱了, 用紙條圍邊的鐵板燒到熱烘烘, 配料早已放於鐵板上, 要快手將牛肉和飯跟芝士混合弄熟。 咖喱汁早已跟白飯混和, 但味道不算太明顯, 黑椒的香濃味反而更突出。 芝士碎份量不夠多, 做不出拉絲。 牛肉是薄切,

玻璃屏風後看到廚房準備食物的情況, 很乾淨。
先於門口取飛等位, 後於櫃檯落單付款, 再等店員送上食物。

咖喱黑椒芝士牛肉飯餐 $74

套餐有: 鮮橙汁, 搖搖沙律
於廚房內預先燒熱了, 用紙條圍邊的鐵板燒到熱烘烘, 配料早已放於鐵板上, 要快手將牛肉和飯跟芝士混合弄熟。 咖喱汁早已跟白飯混和, 但味道不算太明顯, 黑椒的香濃味反而更突出。 芝士碎份量不夠多, 做不出拉絲。 牛肉是薄切, 選用了美國牛肉, 切得較細片, 牛味來得一般, 不過肥肉脂肪不是太多, 來得健康點, 這個價錢已是交足功課了!
Shake shake沙律
用上肥寶寶牌麻醬, 味道有保證。
咖喱黑椒芝士牛肉飯餐
麵包糠跟沙律分層, 雖然包裝不太環保, 但至少打開時麵包糠仍保持脆口。
咖喱黑椒芝士牛肉飯餐
杯型包裝, 將蔬菜跟醬汁混合後, 蓋上杯蓋搖呀搖, 這個動作可均勻地將兩者混合, 又乾淨又方便, 不錯!不過蔬菜可能是預先包裝放入雪櫃, 不算是太新鮮, 未至於好爽口, 味濃的醬汁為沙律菜添可口感。

鮮橙汁

加了水份和糖份的橙汁, 偏甜, 不太喝到鮮橙汁味道, 算叫做可以一解吃鐵板燒後的油膩。

日式燒烤汁牛肉拼漢堡扒 $84

套餐有: 熱綠茶, 日式焦糖雪糕
鐵板同樣燒到熱騰騰, 淋上另配的一碗燒汁, 炒的時候味道非常香濃, 極度引起食慾!
日式燒烤汁牛肉拼漢堡扒餐
牛肉有薄片細塊牛肉和已切好四塊厚身漢堡扒, 份量都好多, 雖然食落牛味都是一般, 不過肉質軟滑, 這個價錢可以食到兩款牛肉已非常不錯。 配菜有薯蓉, 粟米粒和青豆。 薯蓉用上開粉的那種, 薯味不重, 奶味偏多, 來得一般, 不過口感就很滑身。 另配有一碗白飯, 份量都頗多, 非常飽肚。

熱綠茶

綠茶是茶包類型, 茶味不太濃香, 來得一般, 不過總比喝汽水來得健康一點。

日式焦糖雪糕

麥記的焦糖雪糕銷聲匿跡後, 確是很掛念。 一見到餐牌上有焦糖雪糕供應, 二話不說即刻選擇。 吃完鐵板燒後店員才另外送上, 所以不怕擔心雪糕會溶掉呢。 焦糖醬不是加得很多, 不過味道不錯, 糖精當然希望焦糖份量可以再增加, 不過為脂肪著想, 這樣淺嚐也不錯了。 雪糕軟滑, 奶味頗濃, 加上焦糖醬更好味! 單點要$15一杯, 還是跟餐較為化算。
日式燒烤汁牛肉拼漢堡扒餐
最後要一讚是其中一個上年紀的店員, 手腳未必有年青的快手, 但以勤力來補拙, 而且面上常掛著微笑, 是現今很多服務員都忘記了的。

2016-05-02
5 Minutes (Dine In)
$79 (Lunch)