2016-06-05 191 views
男朋友特登book precent kitchen 食晚飯真係好特別因為依間唔止係餐廳 原來都可以做埋gym 不過做gym就唔岩我啦 食野最開心煙三文魚凱薩沙拉好好食爽脆既蔬菜加止微咸既芝士係一個完美既配捨 而且煙肉粒令成個沙拉增添左一份油香好好食煙三文魚既質素都不錯 都包粒唔會太硬 口感一流主菜 干邑煎大蝦帆立具大蝦真係好巨型好好食肉質結實 蝦咪配上蒜容干邑醬好正帆立貝又係大大粒好令人滿足最底係薯泥 味道濃郁 口感香滑甜品 係水果泡芙超好食有六種味道每一粒都充滿左唔同水果味既cream 有士多啤梨 紅莓 檸檬 等等 好食餐飲 四季滿園好香花味好好飲
男朋友特登book precent kitchen 食晚飯

有士多啤梨 紅莓 檸檬 等等 好食
餐飲 四季滿園
好香花味

好好飲
今日去咗觀塘食晚餐。原來觀塘真係有一間隱藏高質西餐廳架!今次真係超級大驚喜,你間餐廳真係好得意。你間餐廳係有個健身房,但側邊就係一個西餐廳。呢個concept幾新穎,之前聽過朋友講過,所以今日確定過黎試一試。dinner set好豐富!叫左個煙三文魚沙律。其實自己唔係好鍾意食沙律,因為自己係一個食肉獸。但係呢個沙律整得真係好特別,我未食歌咁香脆同仲好有水份嘅麵包,個口感好正!我諗只有新鮮材料先整到,煙三文魚同蔬菜再加埋麵包,仲有啲煙肉粒溝埋一齊食,好有層次感。之後黎左碗今日嘅是日餐湯,南瓜甘筍湯,成個feel好健康。湯好有蘿蔔味,鮮甜但唔膩,真係好想跟佢學煮野。主菜終於上菜。係本人最期待既鴨胸同鵝肝!呢個鴨胸同壽司既鴨胸爭超級遠。點解鴨胸可以煮到好似雞髀咁,水份仲保留係入邊。出邊脆入邊煎得岩岩好,呢個水準係中環高級餐廳既水準,觀塘居然有個咁高指數既餐廳。鵝肝超級肥厚,一咬落去,入口即溶。加埋藍莓醬,又甜又鹹,個味道夾得好完美!最後叫埋個桂圓紅棗茶。食完個餐,飲d熱野唔好比脂肪凝固係肚腩。食完晚餐再配個熱茶,好養生。加埋餐廳氣氛同音樂,成個人好放鬆。工廈入邊估唔到有一個可以好好放鬆既空間
今日去咗觀塘食晚餐。
原來觀塘真係有一間隱藏高質西餐廳架!
dinner set好豐富!
最後叫埋個桂圓紅棗茶。食完個餐,飲d熱野唔好比脂肪凝固係肚腩。食完晚餐再配個熱茶,好養生。加埋餐廳氣氛同音樂,成個人好放鬆。工廈入邊估唔到有一個可以好好放鬆既空間!下次放工可以再黎打卡啦!
最後,其實自己都食過好多間西餐廳,呢次真係想知間餐廳既廚師係邊個!
  • 煎鴨胸配鵝肝
  • 煙三文魚沙律
2016-06-02 250 views
這間餐廳是少有的誠意之作,食物、理念也是我很支持的!公司樓上新開左間餐廳,個名有fitness 唔知有乜關係。原來,有執牌教練駐場,可以參加小班健身。八卦完就食野 白酒帆立貝青瓜沙律沙律菜配黑醋,份量比其他餐廳多,味道及誠意也較好意大利雜菜湯十分新鮮,味道調較得很好,而且夠熱白酒焗三文魚柳慢煎三文魚非常好食,配菜亦做得好出色燒原隻德國豬手***十分推薦這個菜式!這是我食過做得最仔細的!烤焗時間掌握得非常好,由外層到內𥚃也做得好有層次,外皮酥脆,肉質好juicy,配合醬汁,非常出色!英式麵包布甸加上新鮮忌廉,好食!超級檸檬茶有一位員工非常友善,當我們叫凍檸茶的時候,他主動推薦為我們泡製他獨製的檸檬荼,我想,不論好不好喝,我也很欣賞他的嘗試!特別之處是,第一囗好像沒有放糖水,但5秒後,甜味會慢慢出現!我跟他說,咁特別就要改番個特別名了!註:適合喜歡慢食及靜靜享受食物的人

這間餐廳是少有的誠意之作,食物、理念也是我很支持的!
白酒帆立貝青瓜沙律
沙律菜配黑醋,份量比其他餐廳多,味道及誠意也較好
意大利雜菜湯
十分新鮮,味道調較得很好,而且夠熱
白酒焗三文魚柳
慢煎三文魚非常好食,配菜亦做得好出色
燒原隻德國豬手

英式麵包布甸
加上新鮮忌廉,好食!
超級檸檬茶

註:適合喜歡慢食及靜靜享受食物的人
2016-05-28 1060 views
女友jessica 常說我太瘦,雖然空姐女友長期keep fit, 身為她男友的我也不能常常打機,女友幫我在今晚找到一間Percent Kitchen and Fitness 去報名,好吧! 一於去看一看才决定!原來這間健身中心是很近我公司的,就在我公司樓下,地点也不錯,細看也有1半竟然是餐廳,真的太特別了,第一次看到一問fitness restaurant, 似乎感覺也不錯!女友說不如一邊吃飯,一邊討論健身的課程! 女友說剛下機己吃了東西,所以我們2人share 1 dinner我叫了一個晚餐,首先挑了一個白酒帆立貝青瓜沙律給女友,她說帆立貝很鮮而且青瓜沙律很爽口!南瓜湯也是女友的最愛,因為份量很大,我們分甘同味,南瓜很滑,加上忌廉,真的又香又甜!主菜我選了燒原隻豬手,內軟外脆,而且醃得很入味,加上厚切薯條,真的停不了口! 一個字"正"!最後我選了一個英式麵包布甸,加上two pots 花茶,真的很休閒舒服,女友也不忙催促我這個懶人快報名健身了,想想也是,三十多歲的我是時侯換换形象做個大隻仔了!

2016-05-26
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
2016-05-27 467 views
彬彬話我太肥了,日哦夜哦叫我去遊水和做運動!我不能被他看扁於是我在觀塘的percent kitchen and Fitness, 開了一個一對一的健身課程,進行地獄式的大挑戰!想不到Percent Kitchen & Fitness 有自己的新餐廳,今天晚上健身後决定慰勞自己吃一個西餐!今晚西餐是意大利雜菜湯,濃濃的蕃茄和雜菜真的很開胃, 而且也十分開胃,感覺身体也了很多維他命及正能量了!我叫了一個大蝦牛油果沙律,大蝦很爽口加上牛油果沙律,真的胃口大開!主菜要了一個黑醋紅酒鴨胸配鵝肝,鵝肝很厚,真的入口即溶,加上濃濃的紅酒和醃得入味的鴨胸,真的水準之作!Dessert is also very yummy and finally I choose a "sweet dreams", 很香的strawberries 清香!我要對彬彬說我每天也有做運動的,你不能看輕彩虹小姐呀!
我要對彬彬說我每天也有做運動的,你不能看輕彩虹小姐呀!
2016-05-23
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
上星期五放假和男朋友到觀塘行街,逛了一會覺得肚餓,又看到有間餐廳挺特別、idea挺吸引。餐廳是與Gym room連在一起的,而食物則是主打健康餐。於是便吸引了我們上去看看。一進門口Reception已經親切的招呼我們並帶我們入座而Reception後面就是gym room,門口轉個彎便是餐廳。我們點了兩個套餐,一個是甜椒牛柳配糙米飯,而男朋友正在修身,所以他點了雜菜雞胸配黑醋紅酒汁。等待途中也跟他們的老闆聊了一會,問到了他們為什麼會想出一個創新的想法,就是將餐廳與gym room放在一起?原因其實是很多香港人都不懂正確修身,不能只顧節食或只做運動而不控制飲食!兩方面也要平衡才能健康地瘦下去,但是外面很多健康餐都是非常難食和千篇一律的,所以他們就想香港人有個新的概念就是能夠將美味與健康餐併在一起!!這個想法很特別,也很佩服老闆能夠將他實現談了這麼久,食物終於來了。我試了一口牛柳 非常juicy 啖啖肉汁 黑醋紅酒汁很新奇 驚喜驚喜然後配上糙米飯又不失健康到了男朋友點的雞胸,平常自己在家烚的雞胸肉質通常也是非常"鞋"的,總之正在減肥的人常常就是吃到想死但這邊的不同。不知道大廚用了什麼方法,
然後配上糙米飯又不失健康
但這邊的不同。不知道大廚用了什麼方法,肉質不但不會不"鞋",還非常之"冧"!男朋友大讚勁好味
還有很高的蛋白質。男朋還說笑:若果配上運動的話應該會感到自己立馬瘦了十磅吧!哈哈!

總結,他的主菜看似很少,但因為套餐還包括是日沙律,我們去的時候還在做優惠~在他們的facebook page打卡和讚會送一碗是日餐湯(平常是+$10)所以我們最後還是吃得飽飽的
男朋友都說:這餐廳值得再來,服務讚,食物也讚
很適合正在修身的朋友去吃,一定會再來的!!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)