2016-11-20 628 views
環境不錯 食物基本可以 但服務其差 藍灣商場茶餐廳就只有這間 就是因為獨市生意 老板個態度奇差 夥記多數是家族人員 對客根本是黑口黑面唔想做果樣 唔係多想睬你 落單想清楚否則哈哈又食黑面 好像叫你最好咪去幫襯咁款
2016-03-30 1268 views
一家人第一次來這裡晚飯,之前經過幾次,發現此處的裝修不時更改,最近就比較型格時尚,似乎想跟一般茶餐廳劃清界線。我們一行4人,點了蒜蓉牛扒飯、炒雞扒公仔麵、乾炒牛肉意及排骨炒麵。3碟炒野確實非常有水準,炒得非常香口美味,夠爽身不會太過油膩,而且份量非常驚人,我們足足拿了兩個外賣盒帶走。蒜蓉牛扒飯的牛扒也夠淋和滑,不會死實實的,蒜蓉汁夠香濃,可以說是相當有水準的一頓晚餐。
2016-03-13
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
難得行遠啲離開工廠飯堂,食好啲,食西餐。$53,有餐湯有餐包有飲品,不過記得西湯要有餐包,餐包好軟熟,牛油好香。白湯好咸。焗肉醬意粉正常貨色,唔會太油,物有所值。
2016-03-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$53 (Lunch)
焗肉醬意粉
2012-11-15 647 views
今晚呀媽番工,冇人煮飯,出街食我經常嚟食飯,多數食西餐,今次試下中式小菜三仔爺,三個餸,不過我夜晚唔食飯,所以淨係嗌咗2set飯同湯好濃味,甚至去到重口味,但係酸嘅程度正合我意偏油膩幾滑,好香奶味,日日都會有唔同嘅材料,應該係自己煲,唔係罐頭湯上枱熱呼呼,香氣十足可惜欠缺魚香茄子的辣、酸同樣上枱熱辣辣,味道唔錯,魚比較厚粉,豆腐唔多入味外層不夠脆,椒鹽香氣欠奉,豬扒軟滑得唔太合理,鬆肉粉下太多吧2個煲仔菜好夠熱,其實唔錯湯味道也不過不失,屬水準之作豬扒令我好失望3個人 $190
今晚呀媽番工,冇人煮飯,出街食

我經常嚟食飯,多數食西餐,今次試下中式小菜

羅宋湯

好濃味,甚至去到重口味,但係酸嘅程度正合我意
偏油膩

忌廉湯

魚香茄子煲

上枱熱呼呼,香氣十足
可惜欠缺魚香茄子的辣、酸

豆腐斑腩煲

同樣上枱熱辣辣,味道唔錯,魚比較厚粉,豆腐唔多入味

椒鹽豬扒

2個煲仔菜好夠熱,其實唔錯
湯味道也不過不失,屬水準之作
豬扒令我好失望
3個人 $190
2012-11-15
$65 (Dinner)
2012-08-15 321 views
今天是難得的family day,一家人整整齊齊出街晚飯,各自點了喜愛的菜式再分享。體積細小的餐包以微溫送上,味道甜甜但不怎鬆軟,吃了兩口便足夠。餐湯方面,以中式的西洋菜湯佔優,味道濃郁之餘還有充足湯料,反而淡而無味的忌廉湯完全沒有還擊力,即使捨棄亦不可惜。咖喱牛腩煲熱力逼人,送來時還在滋滋作響。牛腩炆得腍軟無渣,被微辣帶甜的咖喱包圍,越吃越上癮!加上其他配菜,如洋蔥、薯仔、青椒等,吸盡醬汁的精華,即使要擺平一大碗白飯也非難事。至於豆腐班塊煲的質素亦不俗,特別喜歡墊底的蘑菇,味道香濃,只可惜班塊數量不多,一家人分享不太夠喉。兩個焗飯點了三款口味,包括咖喱牛舌、茄汁豬扒、白汁魚柳,當中以前者最為出眾,相信是惹味的醬料居功不少。茄汁豬扒飯亦討人歡心,最喜歡是那個炒底飯,帶著雞蛋的香味特別好吃。白汁魚柳則教我失望,因為白汁沒甚味道,魚柳亦很淡很淡,不是我杯茶。

$60 (Dinner)
2011-12-14 231 views
這是等了兩年的聚會,但基於種種限制,只能在小西灣碰頭。商場內的食肆可謂乏善足陳,理想店是環境較舒適的一間。假期午市時間人山人海,幸好我們能坐在較寬敞的梳化位,點了食物後自顧自的詳談,懶理四周嘈吵和忙碌的氣氛。羅宋湯和麵包先送上,前者味道過份濃稠,喝下時感到太鹹和微辣,刺激得令人嗆喉。麵包則是劣質之作,冰冷之餘亦硬得難咬,而且全無香味可言,感覺猶如啃石頭。主菜是鹹豬手意粉,份量足夠女孩子吃有餘。豬手已全部去骨,方便進食,抵讚!我略嫌豬皮太多,而且有一陣羶味,但質感頗有彈性,因此也吃了兩片。肉質方面帶輕輕的鹹香和黑椒味,十分纖瘦但又不會過韌,我全把它們幹掉。意粉則屬正常品質,但醬汁落得太過吝嗇,最後遺下大堆乾巴巴的粉條。另外還有餐飲,但沒甚麼特別,不值一提了。
這是等了兩年的聚會,但基於種種限制,只能在小西灣碰頭。
商場內的食肆可謂乏善足陳,理想店是環境較舒適的一間。

另外還有餐飲,但沒甚麼特別,不值一提了。
$39 (Lunch)
2010-08-22 215 views
七月上旬‧晴跑了一場,終於重拾一點點的速度感了。是日又有「美心危機」,還好使出「顧左右而言他」的技倆,成功的帶大家來這邊買午餐。這裡由樂軒台那邊開始,一直到現在,最出名就是「丁」,還要是炒丁。本來已經沒吃丁的了,但跑了一場滿意的,給自己破破例,就要了豬扒炒丁。果然不錯,炒丁份量很多,大大盒的,估計是用了兩個丁麵。炒得很乾身,丁麵不過腍,味調得好,不是什麼的秘方,只是用回原裝的湯粉,就好吃的了。豬扒反而一般,硬硬的,下次要「齋炒丁」好過,橫豎味道也是全靠味精而來的。跟餐有杯熱咖啡,即磨,幾香濃,不錯。埋46元,不便宜。但在這裡除了吃炒意粉,就以這味炒丁最好吃。
七月上旬‧晴

跟餐有杯熱咖啡,即磨,幾香濃,不錯。

好大盒的炒丁
硬硬的豬扒,不好吃
即磨咖啡,不錯
$46 (Lunch)
好大盒的炒丁
即磨咖啡,不錯
  • 炒丁
2010-07-31 207 views
今日放假,就行咗去"理想店"食個早餐...點知,又不自覺地叫了平時返工的早餐,就係火腿通粉 + 腸蛋 + 凍好立克...火腿通粉食落一般,因為通粉今次太淋了,D湯底就比較清;腸仔應該係水煮,所以啖味,不過OK既,因為比較健康...總括,食物都OK既,但既環境就幾好...
今日放假,就行咗去"理想店"食個早餐...

總括,食物都OK既,但既環境就幾好...

2010-07-31
$22 (Breakfast)
2010-03-24 184 views
以前都去過呢間野食飯都覺得麻麻地~不過今日我同母親大人見附近冇咩餐廳好選擇就打算俾多個機會佢~~點知.................................我地夾埋叫咗一個肉醬意粉同一個忌廉猪扒意粉...兩個都係set dinner先講餐湯.....個羅宋湯好似落咗幾匙辣椒油咁....辣到完全入唔到口...忌廉湯仲恐佈....唔知溝咗d咩奶係入面....騷到不得了.....肉醬意粉普普通通都算入到口.....但係個忌廉猪扒意粉就..... 簡直係災難!忌廉猪扒意粉既忌廉係用番忌廉湯既忌廉...又係一鼓騷味...猪扒好似未溶曬雪就攞去煎...有雪櫃味..於是呢鼓騷味配上有雪櫃味既猪扒....形成一種難以形容既噁心味道.......唔止食物差...餐茶都唔掂.....檸水好似落咗幾廿匙糖咁甜到冇人有......奶荼勁苦...........總括而言呢間餐廳食物質素極為低劣........唯一好處就係有幾部電視機解下悶....

以前都去過呢間野食飯都覺得麻麻地~
簡直係災難!
奶荼勁苦...........

2010-03-24
星期五冇出街食晚飯, 就响樓下食算啦.凍檸茶 - 有一牌冇幫襯, 唔記得落order凍檸茶時叫少甜, 我响其他地方飲凍檸茶從未試過叫少甜, 但呢度嗰d凍檸茶真係超甜到呢 嚟到飲咗一啖, 甜到嗆喉, 我狂督檸檬, 希望補夠到, 但唔掂, 仍然好似飲緊糖水咁, 無辦法之下叫佢換過杯. 換番嚟, 應該係佢倒咗原本半杯, 加番d茶, 但冇換番或加番d檸檬. 之前已經督到d檸檬爛哂, 得番d皮, 你都唔加番d檸檬比我, 咁即係叫我飲紅茶啫. 唯一好嘅係夠大杯, 不過咁難飲, 請我飲十杯都冇用. 鮑魚雞粒炒飯 - 鹹到呢, 好似食salt咁. 我唯有响d飯裡面揾出嗰幾粒迷你鮑魚粒同雞粒嚟食算罷啦, 因為真係放唔到入個口. 已經叫佢換咗凍檸茶, 如果叫佢換埋呢個, 有d唔好意思, 橫掂唔係太肚餓, 加上呢度嘅換嘢作風, 我佢會拎走半碟炒飯, 加番半碟白飯比我...星洲炒米 - 呢個唔係我叫嘅, 上碟時見到 '嘩, 咁令嘅d炒米' 我試咗一啖, 未試到鹹唔鹹就已經成口油. 另外, d炒飯麵餐係唔包湯嘅, 要就加$10, 勁唔抵.
星期五冇出街食晚飯, 就响樓下食算啦.
凍檸茶 -

鮑魚雞粒炒飯 -

星洲炒米 -

另外, d炒飯麵餐係唔包湯嘅, 要就加$10, 勁唔抵.
2009-09-25
$50 (Dinner)
1K
2009-04-06 145 views
2009年04月06日,08:15習慣晚睡早起的深圳人,06:45已爬起床,用了一小上網,翻閱了AM730的施老闆和倪尊者的專欄。肚皮在抗議,便到藍灣開餐。到了這食店,要了久違的湯意粉和腿治(這細兩種普通食物,我竟超過兩年未吃過)牛肉湯意:即食麵調味包湯底、意粉偏硬,但還算可以、牛肉夠牛羶味,竟未經化學處理腿治:鬆軟方飽,塗上了薄薄的人造牛油,再夾了片火腿,食味正常。齋啡:苦中帶甘,不能和即磨比較。環境本想是清靜,但我選擇靠近風閘,自作自受。笑臉是因為低食,還有那食味正常的牛肉和腿治。
2009年04月06日,08:15

齋啡:苦中帶甘,不能和即磨比較。
環境本想是清靜,但我選擇靠近風閘,自作自受。

笑臉是因為低食,還有那食味正常的牛肉和腿治。
早餐:牛意、腿治
2009-04-06
$17 (Breakfast)
早餐:牛意、腿治
2009-01-04 156 views
山長水遠黎到呢度,唔係相熟呢頭的地形,應唔會搵到呢度d食店,因為呢個商場d規劃有點奇怪,並不將所有的舖位歸納於一起。Anyway, 好彩唔係常黎呢!黎食個 heavy tea-set, 呢度只 offer 一些差炒飯 or 炒麵等,我們點了一個五香肉丁炒飯同星洲炒米 and 一杯檸檬茶同奶茶。個五香肉丁炒飯真係五香肉丁炒飯囉,淨係得幾粒五香肉丁同炒飯及少許荵花。又無乜味仲係唔熱的!!! 點合格呢!?星洲炒米反而Okay d, 都熱,同有d 料,都有d 星洲味道。呢度聲稱係咖啡店,但係茶實係茶記,不過水準都唔及一般的茶記。Too bad. 仲要收 $31 一 set, 可能係偏遠地點就要受呢d水準啦。

just okay
$31 (Tea)
2008-06-26 92 views
同媽咪, AUNTY黎食DINNR叫左一個扒, 一個星洲炒米同雞軟骨雞軟骨好香, 好香~ 味道就ok個牛扒... 唔. 雖然中間係紅食, 不過d肉好'鞋"星洲炒米 有色冇味一杯黑牛, 一杯ice mocha. 一杯什果冰黑牛chocolate icecream + coca cola, 好可惜, d 汽水冇汽ice mocha 唔好飲.. 什果冰好求其, 做水吧既aunty話. 我都未見過一杯什果冰咩料都冇~
同媽咪, AUNTY黎食DINNR

叫左一個扒, 一個星洲炒米同雞軟骨
雞軟骨好香, 好香~ 味道就ok
個牛扒... 唔. 雖然中間係紅食, 不過d肉好'鞋"
星洲炒米 有色冇味

一杯黑牛, 一杯ice mocha. 一杯什果冰
ice mocha 唔好飲..
$60 (Dinner)
2008-04-07 62 views
呢間理想旺旺,都令人幾可悲年幾兩年前,佢以一個高檔餐廳feel殺入藍灣,食物質素係唔錯既,雖然算貴,但都算可接受~後來有得睇波,D野食開似麻麻....兒家直頭係唔得~上個禮拜同朋友去食dinner,70幾80蚊個set din,個碗白湯....金寶的味精味,朋友的紅湯算可接受那個焗飯,好salty~食完真係好口乾!朋友既鴨胸天使麵...鴨胸差唔多全部都係脂肪,冇肉!食到好唔開心琴日再去旺旺食tea....兒家就只有佢個tea仍然算係食得落肚....隻熱狗好似係15蚊,有埋野飲,大大隻~食完係會飽~堅飽~但千祈唔好叫個D咩粟米片配炒蛋,會中招~又貴又唔好味~唉.....呢間野...變到真係冇人去....拍烏蠅
呢間理想旺旺,都令人幾可悲
後來有得睇波,D野食開似麻麻....
兒家直頭係唔得~
食到好唔開心

但千祈唔好叫個D咩粟米片配炒蛋,會中招~又貴又唔好味~
唉.....呢間野...變到真係冇人去....拍烏蠅
2008-01-12 76 views
有時就係懶行幾步,就吃了一餐不滿意的,是日就是這樣子,在這裡吃了一頓不滿意的早餐。要了火腿腸仔煎蛋,另一份是煙三文魚炒蛋併鮮果粟米片。火腿及腸仔也沒有煎過的,蛋也不是即煎的,二十蚊一份這樣的早餐,不是吧!煙三文魚炒蛋上檯時以為是人吃剩的﹝可看圖片﹞,真的是研究了一輪才開始吃。這個是即炒了,不過煙三文也帶腥味,在這裡吃煙三文,似乎也有點冒險。鮮果粟米片的生果粒也不新鮮,亦不甜,非常不濟。係得個環境好坐,一路吃一路睇Now新聞台。另外就係件多士最正常,也烘得熱熱的。埋單45蚊,如果這個商場能有一間似樣子一點的茶餐廳,包做生意做到停不下來。

要了火腿腸仔煎蛋,另一份是煙三文魚炒蛋併鮮果粟米片。