2015-08-10 568 views
4個人叫5樣我覺得2款可推介...其他3款真係麻麻地士多啤梨法式撈面(****no good)係班cake皮cut成1條條個樣好靚..但d皮布d硬.可能係個杯既問題啦..都撈吳到芒果火焰冰花(*****no good)真心覺得最難吃.個蛋白同d芒果冰都吳夾.成杯野真係奇怪味朱古力咖啡???(****no good)又係淡到無朋友~~真係飲罐裝好過..仲要$39蚊.布朗尼棉花堡個賣相好好...不過老老實實棉花糖都下面係分開食...??一定食曬d棉花糖先食到.不過d 布朗尼cake係吳錯既...配埋雪糕好夾!全晚最好食係呢個士多啤梨吐司好味過'''茶x'''多多聲d多士搽左honey..甜甜地..好好味...推介!!!不過樓上真係坐好多人..可能樓底矮'好鬼嘈...
4個人叫5樣
我覺得2款可推介...其他3款真係麻麻地
士多啤梨法式撈面(****no good)
係班cake皮cut成1條條
個樣好靚..但d皮布d硬.
可能係個杯既問題啦..都撈吳到
芒果火焰冰花(*****no good)
真心覺得最難吃.
個蛋白同d芒果冰都吳夾.
成杯野真係奇怪味
朱古力咖啡???(****no good)
又係淡到無朋友~~真係飲罐裝好過..仲要$39蚊.
布朗尼棉花堡
個賣相好好...不過老老實實棉花糖都下面係分開食...??
一定食曬d棉花糖先食到.
不過d 布朗尼cake係吳錯既...
配埋雪糕好夾!
全晚最好食係呢個士多啤梨吐司
好味過'''茶x'''多多聲
d多士搽左honey..甜甜地..好好味...推介!!!
不過樓上真係坐好多人..
可能樓底矮'
好鬼嘈...

2015-08-07 873 views
食完晚餐就出去搵甜品食,行過白布街,見到呢間Pheromone Dessert, 有棉花糖食,就上去試吓!叫咗個布朗尼棉花堡,同埋Pheronone精選-朱古心太軟+綠茶雪糕+窩夫再加埋焦糖香蕉!個布朗尼棉花堡嚟咗!!!真係<What the XXXX>沒有最浮誇只有更浮誇!!!嗰個棉花糖真係大過我個頭,完全掩蓋左下邊嘅曲奇雪糕同埋朱古力布朗尼磚粒仔。棉花糖入口即溶唔會黐牙,曲奇雪糕撈埋啲杏仁片同埋朱古力布朗尼磚粒仲有早餐嘅脆脆,一啖食落去有多重嘅好感,幾特別。Pheronone精選-朱古心太軟+綠茶雪糕+窩夫再加埋焦糖香蕉。朱古力心太軟有啲(鯨鯨地)綠茶雪糕一般,窩夫就幾香脆,條焦糖香蕉個面做咗一片厚厚既焦糖,外脆內軟,加埋香蕉既香味,成個配搭(加埋)還可以的。-----完-----
朱古力心太軟有啲(鯨鯨地)
-----完-----
Type of Meal
Dinner
2015-08-06 630 views
因為旁邊的he she eat 無開到,所以同朋友黎左呢度食,環境好好既,而且人不多,坐左上層,得我地兩個人,野食上得好慢,等左五個字,而且窩夫好似係失敗作甘,好粉,另外Oreo 麵d麵條無味,而且雪糕涷得濟,好冰,唯一抵讚係侍應服務好好!
好粉
2015-08-04 479 views
一開始見到里間甜品店係openrice有90個likes, 裝修吾錯,所以去try下!去到吾算多人,吾洗line up ! 點知惡夢便發生! 叫店員order,但佢地只掛住玩手機,員工態度極差,完全吾理會客人,最後叫左4次先過黎!! 一開始叫左Oreo 法式撈麵薄荷曲奇雪糕 , 意想不到的難食,cream同麵條,完全吾match,而且價錢好貴要$52 吾值!!!士多啤梨梳乎厘曲奇雪糕$49 - 賣相不錯,可惜味道十分難吃,太甜像糖漿,完全沒有梳乎厘的鬆軟感覺。失望!!甜品味道十分差..不會再去!最後為了不要浪費食物,難為與4位朋友吃了半份,最後放棄!最後買單$198 , 我和朋友夾了幾張$20,$50,$10 共$200 比錢, 怎知道店員竟然吾識數錢,數極都吾岩數,還說我們欠$20 , 我們說沒可能啊! 跟住店員再數, 也說我們欠$10 , 最後我身為客人,親自幫佢數錢,證明我們沒有欠錢! 可惜店員sorry也沒說聲!十分沒禮貌
去到吾算多人,吾洗line up ! 點知惡夢便發生!

Oreo 法式撈麵薄荷曲奇雪糕
吾值!!!
士多啤梨梳乎厘曲奇雪糕
失望!!

Other Info. : 另外, 在落完單之後有位店員說每人一定最小叫一款甜品, 如不跟從便不準離開+每位客人罰款$29 ! 店舖負責人/店員沒有在落單前向客人說明每人最小叫一款甜品(即以人頭落單收費), 店員聲稱門口有貼著提示,但根本沒人見到/ 完全不明顯, 我地見到格離桌子的客人也因感不滿而與店員理論。
2015-07-29
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$60 (Last Night Supper)
Celebration
Birthday
2015-07-31 750 views
很有美感早幾和朋友食飯後,他看見了這張相後強烈要求下再去Pheromone Dessert食布朗尼棉花堡星期五的晚上9點左右,門口已經有一條小小的人龍,幸好只是等了10分鐘就可以入座了原來Pheromone Dessert是有二層的,比起地下一層,座位更濶絡,但不知為何這裡的隔音很差,又或者旁邊都坐了些在高談濶論的客人,感到有點吵耳裝修都很女孩子棉花堡我之前已經食過,今次我點了芒果法式撈面,看起來有美感又大堆頭撈面就是pancake 切成的麵條!上面加上大量芒果和忌廉 ,入面加了一球芒果雪糕,那小小的蝴蝶酥很漂亮味道方面,那pancake 切成的麵條其實挺不錯,至於芒果份量也頗大方,可惜是芒果雪糕不美味,沒有芒果味的本港牌子,而那忌廉也不夠挺身,影響到整個甜品的味道不夠好,但那美麗的外觀又真的令人一見難忘的

很有美感
原來Pheromone Dessert是有二層的,
裝修都很女孩子

2015-07-30 760 views
8點幾黎到唔駛等位。之前成日食有棉花糖嘅甜品都有咖啡倒入去,呢個無即刻唔知從何入手。感覺食時係一樣一樣野食,棉花糖冇特別,入面嘅野都冇咩特別除左個brownies 特別唔好食,朱古力味唔夠濃。麵條係pancake皮,幾得意,不過oreo又係唔知點,好似分開黎食咁。呢個甜品最唔好嘅地方人係太多cream,自問我一向算係喜歡食cream嘅人今次食食下都完全唔想食。最後係綠茶紅豆三文治waffle, waffle夾住好多紅豆,waffle做到外脆內軟而且仲幾有綠茶味!呢個係我食過最好嘅waffle!
8點幾黎到唔駛等位。

2015-07-28
Type of Meal
Dinner
  • 窩夫
最近鍾意同姊妹同圍去食甜品,呢晚係旺角行完街,就黎左有甜品街稱的白布街發掘甜品,記得朋友介紹過一間佈置好靚,甜品又好食的精美小店---<Pheromone Dessert>黎到已經好多人排隊,冇得去樓下果層坐,因為下面果層佈置好靚家!我地見到menu禁多款精美的甜品,又開始有選擇困難症啦!!<布朗尼棉花堡配雪糕>HK$68雪糕有幾款味道選擇,不過最想食的牛奶味冇晒!等左10分鐘左右,遠處見到一杯超夢幻的大大棉花糖出現好靚啊!!! 不過大家要小心d,因為d棉花糖好快溶,會搞到周圍痴笠笠大家要影相就要快手!上層: 棉花糖,味道同平時果d差唔多中間: 自選味道嘅雪糕, 我choose左薄荷曲奇雪糕底層:有朱古力‎browni、杏仁片、美祿脆脆等一杯有齊唔多的口感!<芒果火焰冰花>HK$62上層: 厚厚的火焰雪山用火燒過的蛋白,好滑, 再配上芒果醬口感好清新下層: 用新鮮芒果製成的芒果冰沙冰冰涼涼, 好鮮甜,岩晒夏天食最後我地見到隔離台果個梳乎厘,又忍唔住點左一個一齊share食! <Baileys酒香梳乎厘伴朱古力雪>HK$52

最近鍾意同姊妹同圍去食甜品,

呢晚係旺角行完街,

就黎左有甜品街稱的白布街發掘甜品,

記得朋友介紹過一間佈置好靚,
甜品又好食的精美小店

---<Pheromone Dessert>

黎到已經好多人排隊,
冇得去樓下果層坐,

因為下面果層佈置好靚家!
我地見到menu禁多款精美的甜品,

又開始有選擇困難症啦!!
<布朗尼棉花堡配雪糕>

HK$68

雪糕有幾款味道選擇,
不過最想食的牛奶味冇晒!

等左10分鐘左右,

遠處見到一杯超夢幻的大大棉花糖出現

好靚啊!!! 不過大家要小心d,

因為d棉花糖好快溶,
會搞到周圍痴笠笠

大家要影相就要快手!

上層: 棉花糖,
味道同平時果d差唔多

中間: 自選味道嘅雪糕, 我choose左薄荷曲奇雪糕

底層:有朱古力‎browni、杏仁片、美祿脆脆等

一杯有齊唔多的口感!
<芒果火焰冰花>

HK$62

上層: 厚厚的火焰雪山

用火燒過的蛋白,
好滑, 再配上芒果醬口感好清新

下層: 用新鮮芒果製成的芒果冰沙

冰冰涼涼, 好鮮甜,
岩晒夏天食
最後我地見到隔離台果個梳乎厘,

又忍唔住點左一個一齊share食!
<Baileys
酒香梳乎厘伴朱古力雪>

HK$52

雪糕有幾款味道選擇,
我地choose左朱古力

本身係愛酒之人,
所以一聽到Baileys 梳乎厘即刻好興奮,

梳乎厘有濃濃的蛋香&
Baileys的酒香,

入囗即溶, 質感好幼滑!

下次會再同朋友黎
!
2015-07-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$85 (Last Night Supper)
  • 布朗尼棉花堡配雪糕
  • Baileys 酒香梳乎厘伴朱古力雪
2015-07-29 484 views
跟朋友去MK SHOPPING, 買夠之後好想食甜品, 於是來了Pheromone Dessert!先不要提其他, 睇杯水就知成間鋪有幾夢幻店子很有feel:朋友是為了這個布朗尼綿花堡而來, 好夢幻的外觀:我吃了一口綿花糖, 很甜, 而且我發現好似每一台都有叫這個….不過我還是喜歡我叫這個冰火焦糖燉蛋:賣相好似一棵聖誕樹:那個樹葉是蛋白, 外層燒過, 很香蛋味, 又夠晒滑, 而且因為蛋白密度低,一點都不漏, 可以一個食晒!(而且不介意再食多一個)再刮下去樹的主幹,首先feel到有點硬,用少少力就可破開, 這就是Rei最喜歡的蕉糖燉蛋!這個比起面頭那個蛋白味道比較濃, 質地cream 一點! 燒蕉了的糖加上燉蛋, 脆脆的加上creamy 的, 口感豐富.Rei提議一匙根又要有面頭白色的,又要有底下黃色的,兩個夾埋一起吃,面道會更加好!!!!那個雪糕本身可能已是清淡類,加上吃完蕉糖燉蛋, 變成有點淡, 所以下次Rei要先吃雪糕再吃聖誕樹(一般都是怕雪糕會溶先吃雪糕吧, 只是我真的很喜歡吃蕉糖燉蛋…..)p.s: 後來再去了一次偷了其他朋友的雪糕,似乎綠茶雪糕味道比較濃就沒有這個問題!就此,
先不要提其他, 睇杯水就知成間鋪有幾夢幻
店子很有feel:
朋友是為了這個布朗尼綿花堡而來, 好夢幻的外觀:
不過我還是喜歡我叫這個冰火焦糖燉蛋:
賣相好似一棵聖誕樹:
就此, 多謝收看(鞠躬)
2015-07-22
5 Minutes (Dine In)
小妹近日太忙啦!好多時都冇時間Enjoy Life, 但就算幾忙,小妹都會抽時間為生活帶一點甜登登登登...就係去食甜品啦!今次小妹就去左旺角PHEROMONE Dessert一試佢哋嘅甜品啦!餐牌面已經有好多林林總總甜品,小妹未食都已經流曬口水啦!小妹用朋友就分別點咗3個不同甜品Type,分別係梳乎厘、棉花堡同火焰雪山~Baileys酒香梳乎厘配雪糕,因為小妹朋友真係好鍾意飲酒!梳乎厘送上時真係好漲卜卜呀!梳乎厘入口濃濃酒香,一眾酒控應該會十分喜歡,梳乎厘鬆軟,入口即溶,只可惜小妹真係不太愛好酒,所以成個就由朋友完成!而朱古力雪糕,朱古力味濃郁,雪糕亦算滑!總括而言: 酒控不會失望,而雪糕亦能滿足口感!下一道就是布朗尼棉花堡配雪糕...WoW...好大個棉花糖呀!差不多大個小妹個頭呀!望到入面有布朗尼蛋糕、杏仁、朱古力波波&雪糕,今次仲係小妹最愛嘅薄荷雪糕~一口食曬所有最滿足到味覺享受...布朗尼蛋糕有少少咬口,而朱古力十足!薄荷雪糕比一般更濃薄荷,只可惜如果再有一點朱古力碎就更好!朱古力波波十分脆,而炒香嘅杏仁不單脆口,更加係香味十足~總括而言:一道就滿足要,軟、香、脆、滑...多

餐牌面已經有好多林林總總甜品,小妹未食都已經流曬口水啦!

梳乎厘送上時真係好漲卜卜呀!
而朱古力雪糕,朱古力味濃郁,雪糕亦算滑!

總括而言: 酒控不會失望,而雪糕亦能滿足口感!
下一道就是布朗尼棉花堡配雪糕...
WoW...好大個棉花糖呀!差不多大個小妹個頭呀!
薄荷雪糕比一般更濃薄荷,只可惜如果再有一點朱古力碎就更好!

朱古力波波十分脆,而炒香嘅杏仁不單脆口,更加係香味十足~

總括而言:一道就滿足要,軟、香、脆、滑...多個口感於一身,So nice!!

Last one就係芒果火焰雪山!
雖然上菜時無火焰,但小妹對佢嘅熱情都係無減退...
雪山頂有蝴蝶酥,再上芒果汁同朱古力,全部都係小妹最愛!
雪山入口溶化,再散出陣陣蛋白味,再配上芒果味沙冰底味清至濃~

2015-06-22
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$100 (Last Night Supper)
旺角的白布街, 已經成為了愛吃甜品及愛美女士的美食天堂了, 因為很多人氣及有質素的甜品店進駐了, 而且每間也是食物質素好, 環境也悠閒優美的, 所以真的很想多點去啊, 今晚就來這間吧!!!外觀看來很優雅, 而且有點歐陸的風格, 藍色的設計外觀配亮麗的招牌, 還有COLORFUL的小椅子給等位的客人, 裡面白色的牆及大大玻璃鏡, 舒服的梳化位, 其他椅子也是有點COLOR舒服的感覺, 再加上水晶燈, 美美的啊!!! 看看餐牌, 黑色為主, 然後放點多顏色的相片及白色文字, 絕對能襯托出食物的美感, 很多都很想吃啊!! (選擇困難症又來了~) 聽說這是由幾位年青的廚師主理, 用心去設計每款甜品, 也加入少少韓色, 就讓我們嚐嚐食物口味吧…….鮮雜果雪糕芭菲 ($48)~~~朋友吃的, 很多層次的一款, 表面有CREAM、杏仁片、蝴蝶酥、曲奇雪糕、生果、布朗尼及脆粒等, 一次過滿足多重願望~~芒果法式班戟配雪糕 ($49)~~~上枱感覺好似一條春卷啊, 都幾大條, 切開看幾多CREAM及芒果肉, 而表面更有花生的碎增加口感, 吃著芒果超甜又稔, 加上表面的碎及芒果醬, 好美味的一款, 再吃埋
鮮雜果雪糕芭菲
芒果法式班戟配雪糕
芒果法式班戟配雪糕 ($49)~~~上枱感覺好似一條春卷啊, 都幾大條, 切開看幾多CREAM及芒果肉, 而表面更有花生的碎增加口感, 吃著芒果超甜又稔, 加上表面的碎及芒果醬, 好美味的一款, 再吃埋個綠茶雪糕, 透心涼的感覺, 適合夏天的佳品…….
布朗尼棉花堡配雪糕
布朗尼棉花堡配雪糕 ($68)~~~好靚好漂亮啊~~最喜歡的粉紅色, 勁大個啊!!! 不過要小心, 因為天氣熱的關係都好快溶變返糖的, 所以要手快快去處理佢~~~(不過愛美的女士, 當然是相機食先, 所以由佢溶, 我結果將佢壓縮變成一支珍寶糖慢慢食, 哈哈~~~) 杯的中間是杏仁片、BROWNIE及脆粒, 同芭菲那個差不多, 不過表達形式不同, 但同樣好味!! 綠茶雪糕上還有朱古力粉, 很喜歡有綠茶味又有甘味, 個布朗尼都好多又FULL的質感, 實在得來唔硬, 還有果仁粒在裡面, 而個杏仁片好脆, 脆粒也是又脆又有朱古力味, 完全滿足綠茶及朱古力控的我, YEAH!!
**可選藍色的棉花糖, 價錢不同, 但會有蝴蝶點綴的…….
王桂香蕉窩夫配雪糕
王桂香蕉窩夫配雪糕 (原味窩夫) ($58)~~~最後這個登場, 一看傻了眼, 好大個又勁香, 滿滿的窩夫及香蕉佈滿了整隻碟呀!!! 王桂味及蛋香好濃的, 切開窩夫吃一口, 好鬆軟完全唔會覺得膩, 而且還有點吃雞蛋仔的感覺, 蛋香好出!! 而個香蕉又多又大又熟好甜, 再上玉桂粉又有另一種味道!! 個CREAM都好滑, 加上曲奇雪糕全部夾埋一齊吃, 完全是滿足口感又飽肚之作, 誰說甜品作不了正餐?? 真是太謬誤了, 食完超滿足超FULL的呢~~~
各方面也很好的甜品店, 下次來試其他款式, 又可以坐下傾下計, 看來我的減肥計劃又要擱置一下了, 因為實在太多美食的引誘了!!! (吃完又減, 減完又吃, 這就是女人~~~哈!)
Other Info. : 惠顧可加$19有件芝士蛋糕~~~而全部配雪糕的甜品也可以自選雪糕口味, 今晚就有四款可選擇!!!
2015-07-23
$112 (Dinner)
鮮雜果雪糕芭菲
芒果法式班戟配雪糕
布朗尼棉花堡配雪糕
王桂香蕉窩夫配雪糕
2015-07-26 398 views
甜品不單要美味,仲要夠靚!放上社交平台曬命兼呃like 今次終於有機會黎到全城熱哄既Phermone Dessert。它的著名甜品就是其中一個例子。位於白布街既它的,附近也有不少甜品店,但無疑它的門面裝潢是最吸晴的。內裡環境也很舒服休閒的感覺。燈飾就像公主的房間般,優雅簡單。地下已坐滿人客,職員安排上第二層。樓梯間也用甜品擺設裝飾一番,讓我不禁回頭望望,不過要小心別碰到在端甜品的職員哦~布朗尼棉花堡配雪糕是Phermone 既signature 甜品,第一次既潮聖,它無疑是我必點的甜品。雪糕cookies & cream 口味是從當日的選擇所點選。只需等10分鐘就端上桌上,也是相機先吃,拍下這個震撼時刻,相信棉花堡就像女孩子的心一樣,很易溶化,所以趕緊的自拍一番就開動食指了。不過棉花並沒有想像中溶得那麼快,也與其他食評不一樣,難度職員已把配方改良好?粉紅棉花,雖捨不得你,但我要在你最好狀態時吃下你啦。棉花糖放入口即溶,甜味適中,而且沒有黏牙情況出現,甜絲絲的,情侶仲可以你一啖我一啖添,所以唔需要咁甜既,哈哈!棉花堡底下有曲奇雪糕及杏仁片等晨早穀類早餐,混合一起進食更富有質感。脆身既穀類

甜品不單要美味,仲要夠靚!放上社交平台曬命兼呃like

布朗尼棉化堡

棉化堡

棉花堡底下有曲奇雪糕及杏仁片等晨早穀類早餐,混合一起進食更富有質感。脆身既穀類早餐和軟身雪糕又估唔到幾match 喎。而我最喜歡的就是布郎朱古力磚粒,濃郁香醇。

唯獨雪糕欠缺牛奶香味,而且曲奇味不太出色,希望店主會改善一下。
布朗尼棉化堡
棉化堡
2015-07-22 507 views
女仔聚會食完飯,當然就係食甜品!今之去左白布街嘅Pheromone Dessert!環境靚食物靚連餐具都好精緻<布朗尼棉花堡配雪糕>一坐低即刻點個超夢幻嘅棉花糖大家影相要快,最好仲要帶定濕紙巾..因為棉花糖都溶得幾快..會搞到張枱痴笠笠..會好容易唔小心就整左落件衫度不過...外表真係十分討好,味道亦唔差第一次去嘅都值得點黎試試棉花糖下面有‎Brownie,自選味道嘅雪糕,美祿脆脆,杏仁片‎這個Brownie口感比較紮實,但又不會太乾,咬落去嘅時候,覺得有點像紮實版的Meltykiss!,幾好食<綠茶紅豆窩夫三文治>朋友打開meun時,突然"食神"上身咁,神情堅定講左句"試佢地D窩夫就知佢地D野好唔好食!"當我一切落去,已經感覺到窩夫外皮有幾鬆脆,食落去就感受到窩夫外脆內軟,唔會係成件都又脆又乾,或者唔夠外皮脆中間又太濕朋友馬上流露非常得戚嘅眼神"SEE!"綠茶配紅豆係必勝嘅組合如果雪糕都有紅豆味選擇就更好喇!!<芒果法式班戟配雪糕>如果你想食班戟又怕太多cream嘅..可以試試這個!芒果同cream比例差不多是1:1 ....食落比平時
女仔聚會食完飯,當然就係食甜品!
今之去左白布街嘅Pheromone Dessert!
環境靚
食物靚
連餐具都好精緻
<布朗尼棉花堡配雪糕>
一坐低即刻點個超夢幻嘅棉花糖

大家影相要快,最好仲要帶定濕紙巾..
因為棉花糖都溶得幾快..會搞到張枱痴笠笠..
會好容易唔小心就整左落件衫度

不過...外表真係十分討好,味道亦唔差
第一次去嘅都值得點黎試試
‎這個Brownie口感比較紮實,但又不會太乾,
咬落去嘅時候,覺得有點像紮實版的Meltykiss!
,幾好食
<綠茶紅豆窩夫三文治>
朋友打開meun時,突然"食神"上身咁,
神情堅定講左句"試佢地D窩夫就知佢地D野好唔好食!"

當我一切落去,已經感覺到窩夫外皮有幾鬆脆,
食落去就感受到窩夫外脆內軟,

唔會係成件都又脆又乾,或者唔夠外皮脆中間又太濕
朋友馬上流露非常得戚嘅眼神"SEE
!"
綠茶配紅豆係必勝嘅組合

如果雪糕都有紅豆味選擇就更好喇!!
<芒果法式班戟配雪糕>
如果你想食班戟又怕太多cream嘅..可以試試這個!
芒果同cream比例差不多是1:1 ....
食落比平時嘅班戟無咁漏!
(但其實我係好鍾意勁多cream的忌廉控T^T)
<益力多沙冰>
不過不失..
食咁多甜野,好似飲杯酸酸地嘅會無咁漏嘛
相信大家現在都會常踏足白布街了吧!不知何時開始,那麼多甜品店進駐這裡。不正妹對上一次來是光顧辛安東元祖奶奶雞,都應該成年前的事情了!那時還未見有這間甜品店。還以為這裡地方細小到嚇人,原來還有樓上那層,行經這條長樓梯很令人開心愉快,像進入了繽紛的糖果世界!很多馬卡龍出現在我眼前呢!係咪好想食左佢!最喜愛看見這些Colourful的東西!立即開心哂!在角落頭位置還看見這個擺設Display!好豐富!好似開Party咁!好想快D食!但甜品需時,確實需要時間等待。等待期間發生小插曲!突然伸手不見五指!嚇死人呀!立即開個iphone芒先,應該是跳制吧!等了2-3分鐘左右就開返燈!可能唐樓關係電力都差啲?餐具都用上特別有趣的設計! 布朗尼綿花堡 (HK$68)看Menu時一眼愛上它!小妹確實喜愛浮誇的東西!韓國勁Hit食綿花糖,香港不少店子亦都先後搶閘熱潮呢!大家可能有個疑問,究竟是否好看但不好吃呢?我就來試試它吧!首先,雪糕可以選擇口味的,我點了曲奇味雪糕,他們會配搭士多啤梨味綿花糖。杯子裡面放滿杏片及可可脆,完全遮住左布朗尼呢!卷著綿花糖的是朱古力棒棒!首先從綿花糖開始,我痴線架!其實我想講真

相信大家現在都會常踏足白布街了吧!

不知何時開始,那麼多甜品店進駐這裡。

不正妹對上一次來是光顧辛安東元祖奶奶雞,

都應該成年前的事情了!那時還未見有這間甜品店。
還以為這裡地方細小到嚇人,原來還有樓上那層,

行經這條長樓梯很令人開心愉快,像進入了繽紛的糖果世界!

很多馬卡龍出現在我眼前呢!
係咪好想食左佢!最喜愛看見這些Colourful的東西!

立即開心哂!
在角落頭位置還看見這個擺設Display!

好豐富!好似開Party咁!好想快D食!

甜品需時,確實需要時間等待。
等待期間發生小插曲!突然伸手不見五指!

嚇死人呀!立即開個iphone芒先,應該是跳制吧!

等了2-3分鐘左右就開返燈!可能唐樓關係電力都差啲?

餐具都用上特別有趣的設計!
布朗尼綿花堡 (HK$68)

看Menu時一眼愛上它!小妹確實喜愛浮誇的東西!

韓國勁Hit食綿花糖,香港不少店子亦都先後搶閘熱潮呢!

大家可能有個疑問,究竟是否好看但不好吃呢?

我就來試試它吧!首先,雪糕可以選擇口味的,

我點了曲奇味雪糕,他們會配搭士多啤梨味綿花糖。
杯子裡面放滿杏片及可可脆,完全遮住左布朗尼呢!

卷著綿花糖的是朱古力棒棒!

首先從綿花糖開始,我痴線架!其實我想講真係幾甜同幾漏下!

但我食哂!已經飽甜到漏左一半啦!

布朗尼入面有我不喜愛的合桃!

但我好叻女!吞哂落肚呀!

整體來說,都算不錯!

綿花糖及雪糕有助把可可及布朗尼全軍覆沒。
綠茶雪糕+原味窩夫 (HK$88)

我們每去一間新甜品屋,一定試心太軟!

因為是心太軟Fans!而且是綠茶怪!

所以就點了這個啦!入面朱古力有少許流心啦!
但不算太多流質朱古力啦!味道一般!

雪糕幾好味!不是Die Head GreenTea啦!清淡的綠茶味。

反而幾欣賞他們的窩夫餅,外脆內綿!又唔會太咸~唔錯!
  • 原味窩夫
2015-07-21 672 views
食完個火鍋,想搵啲甜甜的滋潤下喉嚨,行下行下就被個門面吸引住!從窗外望入去好有雅緻溫暖嘅感覺!店員引領我和朋友上二樓坐,沿途的牆貼,掛畫,馬卡龍公主餅裝飾都充滿開心氣氛,好似每行一步都有新奇嘢睇,可以這小店花了不少心思。打開餐牌,主打有窩夫和門外有宣傳介紹的好靚好大個即造棉花糖堡慕絲。不過友人和我都太飽,又想試多幾樣甜品,唯有和窩夫無緣,叫了三樣其他甜品。先嚟一個綠茶慕絲。用木板上菜又幾得意,份量不太大,剛剛好一個人食。先嘗了囗雪糕,偏甜但幸好慕絲的茶味較濃質感輕身,中和了那甜膩,伴碟的蝴蝶餅也鬆化,不錯!另外點了個Baileys 酒香梳乎厘伴朱古力雪糕,雪糕口味可以轉換,有綠茶,曲奇等選擇。本身極愛酒味的我對這很有寄望,梳乎厘上桌時都有濃濃的蛋香飄來,但一放入囗,有少少怪苦味且過於濕潤,我較喜愛臨行時見到隔離檯的窩夫又大份個樣又好味,下次要預位再嚟!

名物-棉花糖堡

綠茶慕絲

另外點了個Baileys 酒香梳乎厘伴朱古力雪糕,雪糕口味可以轉換,有綠茶,曲奇等選擇。本身極愛酒味的我對這很有寄望,梳乎厘上桌時都有濃濃的蛋香飄來,但一放入囗,有少少怪苦味且過於濕潤,我較喜愛[一陣風]的感覺,這點就缺乏了,加分是杯中有玉米片,增加口感層次,可能下次點原味再試試!
Baileys 梳乎厘伴雪糕

臨行時見到隔離檯的窩夫又大份個樣又好味,下次要預位再嚟!

綠茶慕絲
2015-07-20 608 views
這星期的工作很busy, 每天拖著打仗後的疲乏回家多肚餓......今日一定要在回家前來個late tea time來慰勞吓自己, 甜品是最令人快樂的良藥.  知道屋企附近的白布街開了幾間西式甜品, 今天就點指兵兵一間同honey一齊來甜一甜先. 這間全店是玻璃窗, 見到店內有吊燈白牆裝飾好elegant, 加上特別的英文店名, 及擺於店前的靚靚相片menu, 好吸引, 一於揀這間.   這時是放工時間7點還未到飯後甜品時間, 所以很輕易便有位.  店內枱子不多, 大約7張, 於卡位旁有落地鏡增添空間感, 原來這裡還有樓上雅座.   這本menu做得很精美, 甜品款式好多, 而且每款都配雪糕, 只睇相片都令人垂涎三尺.   見到出名是火焰雪山及超大棉花糖, 以我孩童時的記憶, 超大棉花糖是食到溶都未食完, 而且得個甜字所以不大興趣, 所以就試有點技巧的火焰雪山.  另見到相片的waffle及厚多士配生菓雪糕好吸引, 但基於還要留肚回家晚餐, 又捨棄了.  第一次見Baileys梳乎厘, 正合我倆酒鬼心意.   店內吊燈配白牆裝飾好elegant落地鏡增添空間感精美餐牌, 攪到我款款都想

店內吊燈配白牆裝飾好elegant
落地鏡增添空間感
精美餐牌, 攪到我款款都想食
原來這店的名字的想透過甜品引發人既內在激素而達致一種愉快甜蜜感覺, 頗有意思.

連餐具都有心心, 真甜呵!!
火焰雪山配綠茶雪糕
火焰雪山配綠茶雪糕 ~ 嘩, 真的好大座, 真的實物如相片, 沒有相片只供參考
 蛋白不太甜, 像風一般飄進我口中, 但實在太大座, 我俩居然食唔晒......只因越食越覺甜, 雖然內有綠茶雪糕, 但可惜綠茶味不濃, 所以食到一半覺得不停在食蛋白有點膩, 食到底還有濕濕的水, 原來是冧酒, 雖然我倆是酒鬼, 但這時已真的很飽了.  火山上的朱古力醬居然沒有比山頂那條彎彎的朱古力裝飾來得濃朱古力味, 食得出這朱古力條裝飾真的是用朱古力造成, 不是低成本的假朱古力. 還好有裝飾的藍莓及士多啤梨平衡飽肚感.
Baileys梳乎厘配雪古力雪糕
Baileys梳乎厘配雪古力雪糕 ~ 熱辣辣出爐, 上枱時高度還可維持2分鐘
 蛋白質地比火焰雪山更輕盈, 但味道比火焰雪山略遜一籌, 皆因Baileys味不突出及朱古力雪糕沒有驚喜.
Other Info. : 這裡的甜品份量真的頗大, 而且款式多, 最好share食可以試多幾款. 好奇問問店員這裡的甜品大多都配雪糕, 是否這些雪糕有特別來頭, 因為我食估不到是那些品牌? 店員好有禮貌回應: "雪糕味道定期更換但都會維持有4款, 主要來自3間品牌" ......所以最後我都係唔知答案的 ^o^
2015-07-15
$52 (Tea)