2023-04-10
其實之前已經食過一次其他分店,嗰陣時第一印象係麻麻。咁啱行開太古城,就諗住下午茶時間搵間餐廳同朋友坐低飲下咖啡傾計,見依間鋪都幾多人排隊,就諗住嚟依度食,比多第二次機會佢。因為唔太肚餓,同朋友叫左碟意粉、pancake一齊食。覺得佢意粉啲款式睇落都好唔錯,不過朋友強力推薦辣番茄蟹肉扁意粉,就一於叫嚟試下,而甜品叫左經典英式伯爵茶梳乎厘,飲品方面仲叫左杯伯爵茶鮮奶咖啡。辣番茄蟹肉扁意粉($98)覺得擺盤睇落幾吸引,不過食落辣味都幾足,對於我依個平時唔太食得辣嘅人嚟講覺得幾辣。但成碟意粉係好食嘅,中意佢意粉嘅質地夠彈牙,而且佢係用扁意粉索哂番茄汁嘅味,少少微酸再加上辣,非常惹味。經典英式伯爵茶梳乎厘($158)pancake即叫即整,要預留啲時間叫。覺得佢嘅賣相望落唔錯,打卡一流。一共有3件梳乎厘,淋左啲伯爵茶醬。側邊有3粒黃豆粉蕨餅、2件瑪德蓮蛋糕、香草味雪糕同埋忌廉。如果一個人食嘅話分量真係幾多,同人一齊share食會比較好。不過坦白講覺得個蕨餅同細蛋糕就好麻麻,唔會令我有想食嘅衝動,反而個雪糕仲好食啲。因為之前食過其他分店嘅pancake,覺得唔係好得。初時以為可能係分店問題,但無諗
辣番茄蟹肉扁意粉($98)
經典英式伯爵茶梳乎厘($158)
不過坦白講覺得個蕨餅同細蛋糕就好麻麻,唔會令我有想食嘅衝動,反而個雪糕仲好食啲。因為之前食過其他分店嘅pancake,覺得唔係好得。初時以為可能係分店問題,但無諗過今次再食依然係有同樣感覺。佢嘅pancake外表睇落正正常常有返咁上下厚度,同平時外面食開嗰啲都無咩分別。食落雖然有蛋香,但裡面嘅texture就好淋,係入口即溶,但覺得有啲over左,自己唔係好食得慣依種口感,反而覺得會係蛋漿未煮熟嘅感覺。
至於杯伯爵茶鮮奶咖啡($42)都幾好飲,伯爵茶味道算係頗為突出。總括而言,覺得意粉同飲品都唔錯,但梳乎厘就麻麻,唔係好適合我。不過餐廳環境係ok,食物賣相都吸引,係幾啱同朋友聚餐打卡。