2024-12-13 130 views
今日同家姐喺尖沙咀食飯,又有啲想食甜品就揀咗呢間餐廳我哋叫咗個濃鮮龍蝦意大利飯,呢個好好味,而且有龍蝦肉,嗰個意大利飯同個龍蝦汁好夾,而且係味道啱啱好另外仲叫咗個漢堡扒全日早餐,入面咩都有啲,有漢堡扒、煙肉、蛋、牛油果,呢個好豐富,漢堡扒好濃郁好好味,另外仲有個包都好好食我哋就係為咗佢個疏乎厘而黎,叫咗經典英式伯爵茶梳乎厘,好鬆軟好好味,加埋啲cream食好正,下次再食埋佢其他味另外仲叫咗杯焦糖脆脆咖啡同埋抹茶鮮奶,都好好味
今日同家姐喺尖沙咀食飯,又有啲想食甜品就揀咗呢間餐廳

另外仲叫咗杯焦糖脆脆咖啡同埋抹茶鮮奶,都好好味
2024-12-13 149 views
2024年11月30日 星期六呢排周圍都開始掛滿聖誕燈飾,所以就同BB成日出街影相,等佢感受一下聖誕氣氛,呢日影完相之後竟然喺尖沙咀見到呢一間新開張冇耐嘅餐廳,網上面見到其他分店評價都唔錯,之前仲有做卡通人物主題既食物添,一直都想搵機會去試下,見當時冇乜人排隊,入面仲有一兩張枱可以入座,所以就決定入去試試見到餐牌都有好多款式可以選擇,而我哋入座嘅時間啱啱好做緊晚餐,仲有晚市套餐可以揀添,雖然已經冇咗卡通人物主題既食物,但見到餐牌嘅食物圖片仍然好吸引,特別係餐廳嘅主打疏乎厘,於是我哋就點左一個all day breakfast,一份意粉同一份疏乎厘share三個人食,店員都話應該好足夠等咗大約15分鐘,all day breakfast就首先送上,有好多配料,放滿晒成個碟,當中有煙三文魚、牛油果、漢堡扒同太陽蛋等等,味道煮得啱啱好,唔會太過鹹,漢堡扒啱啱好熟透,完全唔覺得韌,牛油果就好新鮮,同加滿蜜糖既多士一齊食,味道更加夾呢個係酥炸軟殼蟹意粉,放咗成隻軟殼蟹喺上面,size都幾大,咬落去香脆,充滿蟹肉同蟹香,意粉就煮得啱啱好,有咬口之餘又掛汁,會啖仲食到蟹肉添!!飲品方面,老婆要咗熱嘅
2024年11月30日 星期六

飲品方面,老婆要咗熱嘅抹茶鮮奶,一嚟到已經充滿抹茶嘅香味,鮮奶係順滑嘅,同抹茶幾配合,飲品上面嘅拉花完全睇得到咖啡師嘅功力,拉得好靚

我呢個係人見人愛花茶,其實係玫瑰花茶,冇諗過會成壺咁上,味道幾清新,飲完可以解去食物嘅油膩感,飲完可以再叫店員添加熱水,兩個人share飲都好足夠

最後有期待已久嘅疏乎厘,呢個疏乎厘上面有藍莓醬同希臘乳酪,仲附有一球雲呢拿雪糕,疏乎厘質感好輕盈,食完都唔覺得有罪惡感,配上藍莓醬一齊食酸酸甜甜,食完更加開胃,希臘乳酪同疏乎厘都好夾,口感好豐富,我哋極速已經食完清碟

埋單五百幾蚊,食到勁飽,期待下次嘗試唔同口味嘅疏乎厘!!
2024-11-30
$180 (Dinner)
一直聽過唔少人話依間pancake必食,見到尖東新開既分店唔洗排隊可以直入,臨近聖誕仲好有氣氛🎄同朋友食飯好唔錯🥂phi漢堡扒全日早餐漢堡扒又厚又juicy, texture好有彈性口感好好,加埋個肉醬更好味😍另外佢個Toast超好味!!甜甜勁鬆脆。酥炸軟殻蟹意粉軟殼蟹脆卜卜,意粉蕃茄味天然,酸酸甜甜有茄蓉,好味。經典英式伯爵茶梳乎厘Oh my god唔怪得咁多人讚,真係好好味😍pancake厚厚又fluffy, 好神奇擺耐左都唔會榻,蛋香超濃口感綿密,再加埋唔過甜既earl grey醬,令人食唔停口🤤另外佢d野飲都好靚又好飲,天然蜂巢棒棒咖啡mix埋左有d似Dirty, 口感又厚又滑我中意,仲有蜂蜜慢飯溶落去,越飲越好飲🤩人見人愛花茶好大壺滿滿既玫瑰而且唔止一種玫瑰花係入面,好清香,配pancake都一流🙂‍↕️整體very good😍店員都好有禮👍🏻

phi漢堡扒全日早餐

酥炸軟殻蟹意粉
軟殼蟹脆卜卜,意粉蕃茄味天然,酸酸甜甜有茄蓉,好味。

經典英式伯爵茶梳乎厘

人見人愛花茶

整體very good😍店員都好有禮👍🏻
2024-12-10 163 views
去尖沙咀睇燈飾✨發現原來尖沙咀中心 開咗間PHI Coffee & Pancake 可以邊睇燈飾邊食飯好chill 喔.🌟經典英式伯爵茶梳乎厘梳乎厘蛋味香濃,入口鬆軟Q彈,入口散發微微回甘嘅伯爵茶香.🦞濃鮮龍蝦意大利飯有好多龍蝦肉喔,啖啖鮮味,意大利飯煮成奶油般濃郁,香濃口感煙靭.漢堡扒全日早餐好豐富喔! 有漢堡扒,太陽蛋,三文魚,酥脆的麵包,每一口都是滿滿的幸福感!.🍵抹茶鮮奶微甘回香抹茶同香甜鮮奶好夾,入口順滑.🍋陽剛香水檸檬茶陽剛茶香濃郁,加上清新檸檬,酸甜交融,好解渴
去尖沙咀睇燈飾✨
可以邊睇燈飾邊食飯
好chill 喔
🌟經典英式伯爵茶梳乎厘
梳乎厘蛋味香濃,入口鬆軟Q彈,入口散發微微回甘嘅伯爵茶香
🦞濃鮮龍蝦意大利飯
漢堡扒全日早餐
🍵抹茶鮮奶
微甘回香抹茶同香甜鮮奶好夾,入口順滑
🍋陽剛香水檸檬茶
陽剛茶香濃郁,加上清新檸檬,酸甜交融,好解渴
2024-12-06 252 views
今日同大家去到尖沙咀東部,海旁附近嘅餐廳,環境一流,加埋依家入冬嘅季節,感覺良好,大家唔好錯過啦😍=====================Food list📌😋辣蕃茄蟹肉扁意粉:呢個意粉好出色,蟹肉鮮甜,加埋新鮮蕃茄,帶出晒成個意粉嘅味道❗️😋經典英式伯爵茶梳乎厘:呢個甜品簡直係招牌菜,色香味俱全,打卡絕對絕對一流😘😋全日漢堡扒brunch全日早餐:超級豐富,煙肉香脆,加埋漢堡扒薯餅,煙三文魚,絕對可以供兩個人分享⭐️😋飄浮士多啤梨梳打:呢杯梳打賣相好精緻,味道清甜,賣相好靚,打卡一流🙃
=====================
Food list📌

2024-12-06 215 views
📍 PHI Coffee & Pancake (尖沙咀)@phi.coffee.pancake聖誕節食聖誕大餐💃望住有聖誕節氣氛嘅街道邊打卡邊食飯🤲🏻仲可以望住啲男朋友幫女朋友打卡嘅姿勢真享受😎✨漢堡扒全日早餐漢堡肉很Juicy.口感軟腍,帶有很香濃的牛肉味🐮本身以為只係焗豆,原來係炆牛腩,充滿香濃牛味咬落去好柔軟,肥瘦均勻帶點小脂肪!半熟荷包蛋煎到燶邊,係我最愛😍吐司麵包先係精華,邊脆內軟,仲可以自己倒蜜糖🍯自行調教甜味🤭全日都有早晨早餐食,整體嚟講都好豐富🩷✨酥炸軟殼蟹意粉原隻炸軟殼蟹,脆卜卜,好鮮美,仲有蟹膏添🦀意粉每一條都掛上蕃茄牛肉汁,口感層次好豐富🩷✨ 藍莓希臘乳酪梳乎厘(配有雪糕)梳乎厘如絲絨般極輕盈,蛋味香濃,富濃郁既藍莓果醬,仲有新鮮藍莓🫐享受雙重藍莓的滿足感,旁邊的雲呢拿雪糕帶點甜,很喜歡💕✨抹茶鮮奶(熱)睇落漸層既抹茶鮮奶🥛奶味突岀,同時又唔會蓋過左抹茶嘅香醇🍵✨飄浮士多啤梨梳打清甜爽口的氣泡梳打,混合了甜中帶酸的士多啤梨,飲落口,帶來陣陣清涼,還有漸層的效果,齊來迎接士多啤梨盛開季節。

📍 PHI Coffee & Pancake (尖沙咀)
@phi.coffee.pancake

聖誕節食聖誕大餐💃
望住有聖誕節氣氛嘅街道
邊打卡邊食飯🤲🏻
仲可以望住啲男朋友幫女朋友打卡嘅姿勢
真享受😎

✨漢堡扒全日早餐
漢堡肉很Juicy.口感軟腍,帶有很香濃的牛肉味🐮
半熟荷包蛋煎到燶邊,係我最愛😍
全日都有早晨早餐食,整體嚟講都好豐富🩷

✨酥炸軟殼蟹意粉
原隻炸軟殼蟹,脆卜卜,好鮮美,仲有蟹膏添🦀
意粉每一條都掛上蕃茄牛肉汁,口感層次好豐富🩷

✨ 藍莓希臘乳酪梳乎厘(配有雪糕)

✨抹茶鮮奶(熱)
睇落漸層既抹茶鮮奶🥛
奶味突岀,同時又唔會蓋過左抹茶嘅香醇🍵

✨飄浮士多啤梨梳打
齊來迎接士多啤梨盛開季節。

Phi coffee 尖沙咀新分店 , 環境舒適寬敞,透過大窗戶能夠享受自然光, 餐廳內的佈置, 用上綠色盆栽增添了生氣,讓人感到舒適放鬆。漢堡扒全日早餐 $132漢堡扒相當豐富, 漢堡扒外酥內嫩,肉汁鮮美,搭配香脆的煙肉和煎蛋,還有鮮味柔嫩的三文魚 , 味道豐富,讓人一口接一口想品嚐。濃鮮龍蝦意大利飯 $165米飯粒粒分明,吸收了海鮮的鮮味, 每口米飯滿滿濃郁龍蝦汁, 鮮味十足, 口感順滑 , 伴隨爽彈的龍蝦肉,令人陶醉。蜜瓜在初夏升溫時 $142Souffle pancakes 充滿空氣感 , 如雲朵般輕盈蓬鬆,搭配清甜的蜜瓜肉, 充滿夏日清新氣色。蜜瓜沙冰在降溫時 $68蜜瓜 smoothie 清爽可口,果香四溢,令人神清氣爽。人見人愛花茶 $52花茶香氣撲鼻,茶湯清透,帶淡淡的花香,口感柔和。

漢堡扒全日早餐 $132

濃鮮龍蝦意大利飯 $165

蜜瓜在初夏升溫時 $142

蜜瓜沙冰在降溫時 $68
蜜瓜 smoothie 清爽可口,果香四溢,令人神清氣爽。

人見人愛花茶 $52
花茶香氣撲鼻,茶湯清透,帶淡淡的花香,口感柔和。
公司樓下新開既PHI,lunch time 經過仲送左杯熱朱古力😍放工再去食晚餐! 🍴漢堡扒全日早餐9款配搭,漢堡扒有驚喜! 漢堡扒鮮嫩juicy,內裡則是豐富的肉汁。帶有濃厚肉味,口感層次分明。煙肉香香脆脆、煎太陽蛋、半切牛油果🥑、醋香沙律菜、炒蘑菇、煙三文魚、車厘茄、仲有慢煮牛舌,toast放上楓糖醬食,大大碟豐富飽肚! 🍝蕃茄蓉軟殼蟹意粉意粉配濃厚手打茄蓉牛肉醬,麵條掛汁沾滿蕃茄肉碎,軟殼蟹炸得挺身,鬆脆香口🍓Strawberry Floating Soda士多啤梨Syrup特調梳打,紅粉菲菲,酸酸甜甜果香,杯內輕浮著兩粒士多啤梨果乾,好girly 勁討好!🥤MY FIRST SUMMER MELON SMOOTHIES粉綠色夏日系蜜瓜沙冰,冰沙有著鮮蜜瓜味,幾片角切蜜瓜肉掛杯,口感清新順喉。🥞My FIRST SUMMER MELON SOUFFLE黎呢度一定要留肚食Souffle ,menu有多種口味配搭,點份同樣係蜜瓜既Souffle,Souffle蛋味香濃厚身,texture軟滑有空氣感!Topping有蜜瓜醬、蜜瓜忌廉,伴碟有清甜蜜瓜肉、蜜瓜波波、蜜瓜味啫喱,so sw

🍴漢堡扒全日早餐
9款配搭,漢堡扒有驚喜!

🍝蕃茄蓉軟殼蟹意粉

🍓Strawberry Floating Soda

黎呢度一定要留肚食Souffle ,
menu有多種口味配搭,
點份同樣係蜜瓜既Souffle,
Souffle蛋味香濃厚身,texture軟滑有空氣感!

Topping有蜜瓜醬、蜜瓜忌廉,伴碟有清甜蜜瓜肉、蜜瓜波波、蜜瓜味啫喱,so sweet !
2024-11-29 263 views
新開張,環境簡潔明淨,有植物點綴,清新感令人舒暢!👉🏻人見人愛花茶 $52芳香又帶有色彩,多種混合,香氣層次豐富,花茶色澤透亮,入口溫順,可以加熱水再沖!👉🏻抹茶鮮奶 $46拉花靚,淡淡抹茶,絲滑口感,奶味濃,溫暖感滿滿!👉🏻濃鮮龍蝦意大利飯 $165啖啖龍蝦肉,肉質鮮嫩多汁,意大利飯好creamy又入味!👉🏻煙三文魚蟹肉熱香餅 $105熱香餅柔軟,配有煙三文魚、蟹肉同牛油果,仲有沙律伴碟,有鮮香味又有清爽感!👉🏻經典英式伯爵茶梳乎厘 $158必食梳乎厘,質地輕盈細滑,空氣感十足!伯爵茶醬清香細膩綿密,仲有厚厚嘅cream同雪糕!
新開張,環境簡潔明淨,有植物點綴,清新感令人舒暢!

👉🏻人見人愛花茶 $52

👉🏻抹茶鮮奶 $46
拉花靚,淡淡抹茶,絲滑口感,奶味濃,溫暖感滿滿!

👉🏻濃鮮龍蝦意大利飯 $165
啖啖龍蝦肉,肉質鮮嫩多汁,意大利飯好creamy又入味!

👉🏻煙三文魚蟹肉熱香餅 $105

👉🏻經典英式伯爵茶梳乎厘 $158