Restaurant: PHO Locomotive
Terms & Details:
A kind-of-newly opened Vietnamese restaurant with high CP value😋The place was super spacious and comfortable, with an outdoor seating option to enjoy your meal with your furbaby🐱🐶Here’s what I got🥢🐓Vietnamese Style Chicken Rice ($78)🐖Vermicelli Salad with Vietnamese Style Pork Chop ($58)🥘Saigon Coconut Curry with Beef Brisket & Rice ($68)Revisit: if you live in TKO, why not?

Here’s what I got🥢
Vietnamese Style Chicken Rice

$80 (Dinner)
Vietnamese Style Chicken Rice
2024-02-20 144 views
平時除咗食越式牛肉船面之外,原來越式嘅烹調方式都幾好味。今次就同朋友兩個人一齊叫咗兩個晚市套餐,套餐會包嘢飲,凍飲要加$3。我哋揀咗越南式煎牛柳同埋炸魚柳,出到嚟份量唔係好大,但整體食物幾好味,有薯角同節瓜做配菜,牛肉幾juicy, 魚身外脆內滑而且冇骨。但食完就唔算好飽,可能最近大食左🤣 嘢飲方面可以嗌特飲或者普通飲品,特飲要額外加錢,熱飲免費。環境好安慰,而且好乾淨,呢個新商場可以帶寵物入餐廳,而且裝修都幾靚

2024-02-18
$130 (Dinner)
2024-02-08 142 views
在將軍澳南海旁散步完,逛一逛商場海天晉匯。發現一家越南菜,被它綠色的裝潢吸引!💚🤎💚🤎店裡裝潢新簇,喜歡卡位,可以傾吓偈,也有室外位置。食物也有驚喜!今次試吓Weekend 午市套餐!蕃加大蝦湯檬湯底鮮甜,蝦似小龍蝦參咁大而且鮮味 (5/5)😋😋火車頭也一如預期有水準(5/5)😋😋蒜蓉鷄香脆炸得乾身(5/5)😋😋越南滴滴咖啡濃度剛好(5/5)☕️☕️上菜快、伴碟精緻,後生仔服務態度良好👍🏻👍🏻👍🏻

今次試吓Weekend 午市套餐!

火車頭也一如預期有水準(5/5)😋😋
蒜蓉鷄香脆炸得乾身(5/5)😋😋
越南滴滴咖啡濃度剛好(5/5)☕️☕️

上菜快、伴碟精緻,後生仔服務態度良好👍🏻👍🏻👍🏻

2024-02-04 96 views
團年飯日子啲酒樓都要加價所以同屋企人嚟咗呢間食我哋五個大人一個小朋友叫咗一個四人餐同一個單人晚市套餐四人餐有3 樣野:一個大蝦蕃茄湯檬粉。湯底有蝦嘅鮮味,相信有加蝦膏落去煮。入面有四隻大頭蝦。一個小食拼盤,正常味道。同一個法式烤雞, 烤雞鮮嫩多汁,幾唔錯四人餐仲有個甜品,係一個炸波波,入面有榴槤餡,好正晚市套餐我哋叫咗個牛柳。牛柳好腍,適合老人家食,但係牛味唔夠。總括嚟講,呢間餐廳食物質素唔錯,價錢唔貴,值得推薦。
團年飯日子啲酒樓都要加價
所以同屋企人嚟咗呢間食
我哋五個大人一個小朋友
叫咗一個四人餐同一個單人晚市套餐

四人餐有3 樣野:

一個小食拼盤,正常味道。

同一個法式烤雞, 烤雞鮮嫩多汁,幾唔錯

四人餐仲有個甜品,係一個炸波波,入面有榴槤餡,好正

總括嚟講,呢間餐廳食物質素唔錯,價錢唔貴,值得推薦。
2024-02-01 86 views
行完將軍澳超市,經過「越式PHO車頭」就好想食越式菜,見到新開環境又舒適,所以二話不說就入座坐低😌。價錢親民,環境裝修亦都比以往越南餐廳有所不同😳,以綠啡為主,仲有個bar位,感覺有啲似cafe + bar嘅混合版~1️⃣ 越式豬扒湯粉(河粉)$88追加小食- 西貢魚餅(兩件)$20一上枱就已經聞到好香嘅豬扒,配搭河粉(可選粉絲、米線、河粉),再追加香口魚餅🤤,好好食😋。2️⃣ 香茅雞翼撈檬(三隻)$68份量足夠,雞翼有3隻,煎得好香脆,肉質好嫩,撈檬湯汁味道適中👍🏻。3️⃣ 雞、牛串燒(各二串)共四串 $55叫咗set串燒,雞肉同牛肉肉質鮮嫩,牛肉仲用咗靚牛,咬落嫩滑。4️⃣ 香水檸檬鴨屎香烏龍茶 $36 越南滴漏咖啡(熱)$42有呢排最hit嘅「鴨屎香」,梗係嗌返杯嚟試下,唔甜又清爽😆👍🏻。其實鍾意飲咖啡嘅我未試過「越南滴漏咖啡」🫣,因為驚唔岩飲,但今次見個賣相唔錯咁,所以膽粗粗叫咗一杯嚟試下🫡,唔錯喎,咖啡味好香濃,少少一杯已經好足夠我嘅咖啡癮😍。

1️⃣ 越式豬扒湯粉(河粉)$88

越南滴漏咖啡(熱)$42

香水檸檬鴨屎香烏龍茶
越南滴漏咖啡
2024-01-27
$150 (Dinner)
越式豬扒湯粉
追加小食- 西貢魚餅
香茅雞翼撈檬
雞、牛串燒(各二串)共四串
越南滴漏咖啡
2024-02-01 85 views
最近行去海天晉嗰邊,發現開咗好多新嘅餐廳,又有一間專係賣韓國野食嘅超級市場,真係唔同咗好多,所以今次喺海旁散完步之後,就同女朋友去咗海天晉商場裏面試吓呢間新嘅越南餐廳,首先我哋去到嘅時間,好彩唔算太多人,唔使點樣等位,如果遇到繁忙時間嘅話用餐嘅時間就係90分鐘,由於未係有太多食客嘅關係,所以我哋就坐咗喺卡位嗰度,店舖呢就係用QR code落單,非常方便,而手上菜嘅速度都非常之快.我哋兩個呢就叫咗越式豬扒湯粉,如果加$20呢仲可以試埋佢哋西貢魚餅,佢哋嘅豬扒湯粉,豬扒係同湯分開㗎,咁樣就可以避免豬扒浸得太過腍,同埋亦都叫咗香茅雞翼撈檬,另外我哋呢都試咗佢哋嘅串燒,串燒非常之惹味,不過一定要趁熱食😂,而飲品我女朋友就叫咗越南滴漏咖啡,而我自己呢就選擇咗香水檸檬鴨屎香檸檬茶,非常香甜可口,好開胃.最值得一提嘅就係舖頭呢,如果帶寵物去用餐,使用戶外嘅位置,店家仲會送一杯啤酒,不過我自己就冇寵物😂,所以我都會同啲朋友講,如果佢哋帶寵物嘅話,舖頭都好歡迎佢哋😂

2024-01-27
$160 (Dinner)
  • 越式豬扒湯粉
2024-01-31 71 views
係將軍澳一個比較偏僻嘅商場,原來入邊都幾多嘢食㗎,今次嚟到呢間越南餐廳。見到環境唔錯,仲有明亮乾淨。今次就喺度食緊晚餐啦。晚市時間唔算好多人,可以慢慢嘆。叫咗越南牛肉法包生牛肉湯河軟殼蟹沙律仲有個大頭蝦番茄濃湯我最鍾意就係牛肉法包,佢裏面配咗酸菜,牛肉超級香口好味。生牛肉湯河上枱嘅時候,牛肉半生熟,再用熱湯將佢浸熟,所以唔會好韌。軟殼蟹沙律都幾好食,食得出軟殼蟹係即刻新鮮炸。如果有機會會再嚟,因為佢餐牌裏面都仲有好多選擇
見到環境唔錯,仲有明亮乾淨。
今次就喺度食緊晚餐啦。

晚市時間唔算好多人,可以慢慢嘆。
叫咗
越南牛肉法包
生牛肉湯河
軟殼蟹沙律
仲有個大頭蝦番茄濃湯
我最鍾意就係牛肉法包,佢裏面配咗酸菜,牛肉超級香口好味。
軟殼蟹沙律都幾好食,食得出軟殼蟹係即刻新鮮炸。
如果有機會會再嚟,因為佢餐牌裏面都仲有好多選擇
2023-11-14
Delivery
$250 (Dinner)
2024-01-25 64 views
呢間餐廳環境好寬敞,梳化位超級闊落坐得好舒服,星期六日都有晚市套餐,嗌主食可以加配特色飲品,超多選擇,最後叫咗個燒春雞配黑松露醬試試佢。😆燒春雞個皮整得好香脆😍點埋黑松露醬食好惹味,個醬簡直係精粹🤣肉質都唔差,伴碟有脆薯塊,點茄汁好好味☺️旁邊仲有烤翠肉瓜解膩!呢個價錢算公道☺️加$26有杯牛油果沙冰🥑牛油果沙冰超級大杯,多到滿瀉呀!味道好fresh好清新,牛油果控表示非常滿足好飽肚🫶🏻

旁邊仲有烤翠肉瓜解膩!呢個價錢算公道☺️
2024-01-17 110 views
平日來坐低食lunch, 待應完全扮忙當睇唔到,要求啲drink冇來,但都冇人理,只見男待應周圍行但, 但冇理顧客要求。俾錢又話要等,叫極都唔理,重話自己好忙,但實情係附近冇特別嘢做,只係週圍行。牛肉湯河完全係味精,大頭蝦套餐係冇味,唔新鮮,食物質素唔合㭘,以後唔會再幫襯。男負責待應完全態度極度惡劣,叫極唔啋你,等俾錢又話等,但係其他顧客係度食緊嘢,唔知忙乜,佢冇特別嘢做,只係唔想做,完全中㑀受罪,冇服務,千祈唔好再去幫襯,一次已經太多。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2024-01-17 69 views
假日都鍾意去將軍澳南行下,呢日散完步去食晚飯,發現海天晉滙新開咗間越南菜餐廳!牛油雞翼雞翼外層炸得幾乾身,一啲都唔油膩,口感好酥脆!肉質鮮嫩,不過牛油香味再重啲就好🤣招牌火車頭湯底幾清甜,有陣陣牛肉香氣🥰將九層塔、辣椒、青檸汁加落去,更將成碗粉麵味道昇華,帶出鮮味~檬粉爽口彈牙、配料中嘅牛腩同牛肉麵好出色👍🏻🍵鴨屎香烏龍茶清新嘅鴨屎香味,帶淡淡幽香,飲落去感覺幾舒服,茶底濃厚,呢個配搭唔錯~小食主食飲品全部都好味,整體不錯!

牛油雞翼

招牌火車頭

🍵鴨屎香烏龍茶

小食主食飲品全部都好味,整體不錯!
2024-01-15 41 views
我屋企附近好多商場都好welcome小動物食完晚飯期間總會見到好多奴才都會帶著主人去樓下商場散步所以基本上都有好多動物友善餐廳好受大家歡迎而我就食開呢間泰越菜好好食Especially個火車頭 大大碗好足料呀春捲撈檬春捲的外皮炸得酥脆金黃裡面包裹著豐富的蔬菜和肉類好香脆呀撈檬的加入埋魚露汁 配上生菜絲 蘿蔔絲等等健康又開胃招牌火車頭份量係超足料有牛丸, 牛腩, 牛筋, 牛柏葉, 蘿蔔等等湯頭鮮甜, 好重牛味會suggest你先飲一啖熱湯感受原始既味道接下來可以再加青檸, 辣椒, 金不換等等營造出豐富的口味牛油雞翼雞翼經過脆炸外皮酥脆 內部肉質鮮嫩而牛油的加入令雞翼更加美味而且加埋秘密既香料&配方使雞翼的味道超豐富令人想食再食沙嗲牛肉串燒牛肉經過醃製後放在烤架上烤製使其外表呈現出金黃色和微微焦糖的外皮牛肉的質地好有肉味 口感豐富而沙嗲醬增添了一抹微辣和香料的風味越式PHO車頭將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G05號舖
我屋企附近好多商場都好welcome小動物

撈檬的加入埋魚露汁 配上生菜絲 蘿蔔絲等等
健康又開胃

招牌火車頭

份量係超足料
有牛丸, 牛腩, 牛筋, 牛柏葉, 蘿蔔等等
湯頭鮮甜, 好重牛味
會suggest你先飲一啖熱湯
感受原始既味道
接下來可以再加青檸, 辣椒, 金不換等等
營造出豐富的口味

而沙嗲醬增添了一抹微辣和香料的風味

越式PHO車頭
將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G05號舖
2024-01-10 51 views
跟老友去了將軍澳食晚餐,在海天晉滙地下這間#越式PHO車頭,食下越南菜,天氣凍凍地,食碗牛肉河係,飲番啖熱湯暖吓身就最正啊。我哋都點了招牌火車頭湯粉,材料非常豐富,有爽彈牛丸同牛柏葉,牛肉片同牛坑腩都淋身。湯頭牛骨味都重,加入青檸汁,味道會更清新一點,河粉份量多,蘿蔔都清甜,整碗味道亦不錯👍。小食點了脆炸雞翼,有滿滿的香茅味,香脆可口的不會炸得太乾身。地道蒸粉卷,放在面有片厚身扎肉,口感彈牙,配合醬汁酸酸甜甜,味道一流!跟餐飲品加$12要了青檸檬梳打,另老友加了$30要了1664啤酒嘆下。

2024-01-09 103 views
沒想到在海天晉滙有這間環境不錯而價錢又親民的越南餐廳,吃碗粉麵平均只需$58-68,而且坐得很舒服,就算不點飲品,也有水供應點了香茅雞翼湯粉 ($68),很快就上菜了,一上來被份量嚇到了,碗超級大,檬粉量也很多,配了洋蔥和芽菜,至於香茅雞翼煎得脆脆的很惹味,雞翼的Size算大,裡面肉很多,桌上有寫建議吃法(加青檸汁&辣椒),這樣配著吃很令人開胃這裡雖然裝修看起來很高級,但食物又不算太貴,性價比超級高!

這裡雖然裝修看起來很高級,但食物又不算太貴,性價比超級高!

Type of Meal
Dinner
Weekend喜歡去將軍澳南近海邊散步除了有比較有名的MONTEREY Place以外 (裡面有Donki)旁邊的海天晉滙直接用寵物做主打平時商場舉辦不少寵物相關的活動之餘裡面也有很多寵物友善的餐廳之前已經試了同一商場的好幾間餐廳這次來試試這間越南餐廳這裡整體裝潢很Modern搭配木系傢俱和籐吊燈等等  令人感覺很舒服也很適合打卡座位大部分都設有梳化位置而且有戶外用餐區域 當晚還看到有人帶狗隻用餐呢🔹️ 西貢大頭蝦膏蕃茄湯鍋 $158這個湯鍋的份量很多  足夠兩個人分享裡面有不少大頭蝦蝦頭、新鮮蕃茄、肉碎、豆卜等等因為是由大頭蝦熬成的  湯底很鮮有濃郁的蝦味用上新鮮蕃茄  味道天然附上很可愛的四格檬粉 方便加到湯裡面湯實在很好喝  直到最後我們都在不停地喝這個湯😍🔹️ 西貢魚餅 (4件) $58魚餅煎得很香脆裡面的魚肉充滿魚味  很彈牙🤗配上特製醬汁很開胃而且還有伴碟的青瓜和紅蘿蔔絲 很貼心
Weekend喜歡去將軍澳南近海邊散步

座位大部分都設有梳化位置
而且有戶外用餐區域 當晚還看到有人帶狗隻用餐呢

🔹️ 西貢大頭蝦膏蕃茄湯鍋 $158

這個湯鍋的份量很多  足夠兩個人分享
裡面有不少大頭蝦蝦頭、新鮮蕃茄、肉碎、豆卜等等
因為是由大頭蝦熬成的

而且還有伴碟的青瓜和紅蘿蔔絲 很貼心
Type of Meal
Dinner
2024-01-07 22 views
老友抽空來搵我晚餐,我知佢喜歡越南料理,於是去了在海天晉滙的#越式PHO車頭,食越南菜囉。我哋都點了晚餐,包主食、小食跟飲品,大家要了主食的招牌火車頭湯粉,第一時間飲了清澈的湯底,好香濃的牛味,暖呼呼的不錯啊。半生熟的牛肉,肉質鮮嫩,牛坑腩都煮到入晒味又夠淋,牛丸爽彈,牛柏葉夠爽口,蘿蔔亦很清甜。另加入青檸汁以及辣椒粒,味道會更惹味,河粉滑身好吃。小食分別點了脆炸雞翼同地道蒸粉卷,炸雞翼香脆可口,地道蒸粉卷加了點酸酸的魚露,好清爽。跟餐飲品加了$30要了1664啤酒🍻,老友則加$12配了青檸檬梳打,大杯又清爽。

另加入青檸汁以及辣椒粒,味道會更惹味,河粉滑身好吃。

加了點酸酸的魚露,好清爽。