2020-10-19 226 views
同朋友咁啱去開荔枝角去咗一間越式茶餐廳,見到價錢都幾抵食,就叫左兩份下午茶餐。我哋叫咗一份越式牛肉河粉配春卷, 同埋一份豬扒撈檬🤤嚟到嘅牛肉河粉賣相唔係特別吸引。試一試佢嘅湯底,雖然唔算特別濃郁,不過都有好香嘅牛肉味。春卷反而有驚喜,鬆脆得來入面嘅餡亦都好足料👍🏿👍🏿豬扒撈檬相比之下比較靚仔,豬扒好入味,其他配料都做得好有心機,連埋檬粉一齊食,總括黎講都對得住呢個價錢!餐廳環境比較狹窄,另外衛生亦都唔係做得特別好。想來試嘅朋友仔可能就要包容下啦🙊

我哋叫咗一份越式牛肉河粉配春卷, 同埋一份豬扒撈檬🤤

2020-10-06
仲記得以前呢度啲牛肉湯粉非常美味,於是今日再嚟幫襯,點知發現今時今日除了個牛肉湯河之外,其他食品變得十分麻麻地😔😔今日叫咗個生牛肉湯河、豬肉片撈蒙、三拼飯(雞翼、雞扒、豬頸肉)小食配左兩份炸春卷及粉卷再加珍多冰、可樂、鹹檸七盛為$232生牛肉湯河個湯底都仲keep到,不過唔明白點解啲生牛肉要攬埋一舊咁樣出,即刻令到成件事情減分🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️今日叫嘅食物大部份都是炸物,包括其他肉類及春卷。我成日都話如果炸嘢都可以出問題,咁問題就非常大了。春卷唔夠脆,雞扒乾爭爭😔😔蒸份卷完全錯晒,直情係個味道都出事😢😢
😔😔
小食配左兩份炸春卷及粉卷
再加珍多冰、可樂、鹹檸七盛為$232
春卷唔夠脆,雞扒乾爭爭😔😔
蒸份卷完全錯晒,直情係個味道都出事😢😢
生牛肉湯河
三拼飯
2020-10-04
Lunch
2020-10-03 159 views
這家餐廳其他區都有,品質也可以的,唯獨荔枝角億利公業地下這間服務態度好差,入座冇人安排,上枱食客的枱唔執唔收,你坐低咗就逼你搬枱同人share, 如果咁注重生意就唔會唔安排座位。
  • 不值推介
2020-09-27 148 views
講到明唔想搭枱可以繼續等,係都要迫人搭枱。等都唔可以,不停冷言冷語,究竟發生咩事呢?忟忟地直頭唔食,雖然而家疫情好似緩和左咁,但係做生意都唔係咁樣迫人搭枱嗎?有冇搞錯
講到明唔想搭枱可以繼續等,係都要迫人搭枱。
等都唔可以,不停冷言冷語,究竟發生咩事呢?
忟忟地直頭唔食,雖然而家疫情好似緩和左咁,
但係做生意都唔係咁樣迫人搭枱嗎?有冇搞錯
2020-07-08 649 views
下午同同事去咗荔枝角食越南河粉-越南河粉專門店,這裏是同區少有的越南菜館,下午人龍很長,而且必須等齊人才可入座。今日我點左例牌生牛肉湯河,湯底依然出色有牛骨熬出的甜味,湯頭顏色透徹,味道清淡但滲出濃郁牛味道,加上清甜的洋蔥,非常好味,絕對不是味精嘅味道,吃完下午不會口渴。味道正宗有越南風味,加上配菜-九層塔、青檸檬,辣椒及芽菜更添香味,可惜沒有鵝蒂香葉,唔係就100分。其他同事點了熟牛肉湯河配水晶香茅豬扒米紙卷,味道都不錯。普通生牛肉湯河套餐加熱飲都係$53經濟實惠,水準甚高,值得推介,加$6仲可以餐飲轉特飲。此店剛剛翻新完成,有新裝修,但解決不了空調的問題,就坐門口位置通常比較熱,但坐在後面位置,冷氣又非常冷,好難令人適應。
其他同事點了熟牛肉湯河配水晶香茅豬扒米紙卷,味道都不錯。
2020-07-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
話說戲院終於解封返,放假一於同男朋友一齊去D2睇返場戲!呢頭嘅餐廳其實好多都試過,咁啱呢間仲未試,而見呢日咁熱☀️心思思想食碗酸酸地嘅撈檬開吓胃口☺️所以就入咗去食啦!環境其實都唔錯,安排咗我哋兩個人坐卡位,冷氣夠凍🌬都幾舒服!未到下午茶時間,冇乜特別優惠生牛河🐂湯頭冇乜特別,唔覺好鮮甜🤷🏻‍♀️而且牛肉份量超少,男朋友食晒成碗都覺得唔夠飽雞扒撈檬🐔稍為比生牛河好少少,雞肉份量正常!叫做不過不失啦!整體嚟講稱唔上好食,所以試過就算啦!
話說戲院終於解封返,放假一於同男朋友一齊去D2睇返場戲!
未到下午茶時間,冇乜特別優惠
生牛河🐂

雞扒撈檬🐔
稍為比生牛河好少少,雞肉份量正常!叫做不過不失啦!

整體嚟講稱唔上好食,所以試過就算啦!
2020-05-07 391 views
疫情未過,間鋪都未滿,就急不及待迫人搭枱。為賺錢完全唔考慮衞生。之前幾枱冇人就任人坐,我哋唔想就幾個侍應過嚟兇我哋,態度勁差。我都明你想做多d生意,但都唔係咁既態度
2020-05-03 335 views
原來係D2 Place 附近有一間咁嘅越南餐廳,午飯時間都要排隊!餐牌上面有套餐可以選擇,不過我哋兩個女仔都係簡單叫個主食加飲品就夠飽了🌙魚露雞翼湯河 $55湯河嘅湯底甜甜,又幾特別,而且份量都唔算少。雞翼上枱嘅時候都幾香,所以整體都唔錯🌙魚靈雞翼撈檬 $55其實朋友專程過嚟食撈公仔麵,點知餐廳姐姐落錯咗order... 不過朋友都好鍾意食呢個雞翼有薏米水揀嘅餐廳都唔少,所以呢個價錢來講都算抵,不過可能快餐嘅緣故,餐具似乎洗得唔太乾淨,希望可以注意下

🌙魚露雞翼湯河 $55

🌙魚靈雞翼撈檬 $55

2020-04-24 268 views
I never have high standards about food but do have certain expectations for something standard or common. As long as not worst than my expectations, I don’t usually will make any comment. My husband and I came to this restaurant for a causal dinner. We ordered different beefs noodle soup. When I first taste the soup, oh yike, I never have such salty plus super strong favour in Vietnamese noodle soup, never ever have such bad noodle soup. We all know there isn’t much thing in pho soup and what di
We all know there isn’t much thing in pho soup and what distinguishes tasty beef pho is the soup. The soup base here is really disappointing. Really bad. You can get better pho soup in the instant noodle pack in supermarket than in this restaurant.
Highly not recommended!! I will rate it 1 out of 5. Thanks
2020-04-01 340 views
做完野去附近食飯,正好下午茶時段諗住食平少少,點知貴過正價午飯。記得晚市去過Pho Thai 都唔錯,下午茶時段都去試下,費事日日茶記。入面環境其實唔錯,附有少量卡位。下午茶餐menu 有飯有麵餐,無撈檬。我叫左個魚露雞扒飯加熱檸茶。飯夠滿,雞扒算惹味,不過得4舊仔,食到一半,我直頭要鼓油撈飯先食到7成。飲埋杯檸檬茶,仲係唔飽... 唉... 算,叫多個小食啦,我叫多左個米卷。食物ok, 份量少到癲,要貨就價都要食得飽人掛,如肉少加多1舊,再加少少菜仔,例如芽菜咁樣,比較有良心吧。唔知係咪真係又貴左租,又市道唔好,不過.... 唉,我真係唔識講。我寧願去食個米線比較滿足。順帶一提,而家隔位坐,唔知點解我真係搵張下午茶餐牌睇咁難?唔係個個位都放一張,人手又慳返餸又慳,想點???
入面環境其實唔錯,附有少量卡位。

下午茶餐menu 有飯有麵餐,無撈檬。

我叫左個魚露雞扒飯加熱檸茶。
下午茶餐

2020-01-24 417 views
附近好多間食粉麵既都冇開,諗住搵吓有冇越南粉可以食,搵到呢間心諗應該唔會唔好食既,雖然差評好似好多,但係都想試吓,一試真係不得了,叫左個香茅豬扒撈檬,啲豬扒幼到豬絲咁,調味又太咸。同行姐姐叫左個香茅雞翼湯河,啲雞翼浸曬落湯入面,第一次見到呢種做法!通常炸好既雞翼同湯河應該要分開放,野飲方面,凍檸蜜冇檸檬味得糖水味🙂服務態度差差差差差,我地食完坐係度傾計,拎左錢出黎都係有權坐耐少少,服務員當時見我地拎左錢出黎,就叫左新黎既客人坐我地個位,我想講我袋都未拎就好似想趕我地走咁!唔好食又服務差,呢間野真係中曬伏!

唔好食又服務差,呢間野真係中曬伏!
香茅豬扒撈檬
  • 不推介
完全係港式茶餐廳。價錢同食物質素完全不成正比。態度惡劣。蒸魚豉油味嘅雞翼飯。雪梨湯味嘅香茅豬扒河粉 ,完全冇任何香料喺香港完全冇食過咁嘅質素嘅越式餐廳。。。。。。
完全係港式茶餐廳。
價錢同食物質素完全不成正比。
態度惡劣。
蒸魚豉油味嘅雞翼飯。
雪梨湯味嘅香茅豬扒河粉 ,完全冇任何香料
喺香港完全冇食過咁嘅質素嘅越式餐廳。
。。。。。

2019-10-25 297 views
三個人,三份套餐,每個套餐都各有特色,但共通点就是非常抵食,而味道也不錯。招牌套餐 A - 香矛豬扒飯配凍龍眼冰,炸得非常好味的香矛豬肉,上面有蔥油,很冶味,而龍眼冰也很清甜。人氣小食套餐 C - 魚露雞扒飯加炸春卷配熱咸金柑,雞扒炸得不太乾,內裡仍很軟,很好吃。而春卷有部份炸得比較燶,但味道不錯。咸金柑酸酸甜甜,也很可口。特色套餐 D - 牛坑腩河配熱檸檬酸梅,牛坑腩比較硬,但湯底味道很好,另外檸檬酸梅好好飲,咸咸酸酸,喉嚨不適最適合。

2019-10-19
Dinner
一行入鋪頭已經感到侍應態度完全不友善,語氣猶如命令一樣。晚上7:40落單,嗌咗越式咖啡同埋火車頭金邊粉,越式凍咖啡十分難飲,落單後大約5分鐘侍應同我講冇金邊粉,OK咁我同佢講轉河粉。直到8:00食物仍然未到,但期間一直有比我更加遲嚟嘅顧客已經食緊,成間鋪頭四個侍應入邊長期有三個圍住水吧唔知做乜,於是我催一催單,侍應阿姐同我有幾次眼神接觸都扮睇唔到,我完全被無視,而且唔催都唔同我講冇河粉要轉檬粉,個阿姐埋到嚟仲要以極差態度同我講”咁你仲要唔要吖?”。三催四請碗粉終於嚟到,只有一種感覺,就係未食過咁唔好食嘅越南粉。P.S. 一直好懶唔會打食評,但今次中咗大伏真係忍唔住
P.S. 一直好懶唔會打食評,但今次中咗大伏真係忍唔住
2019-10-02
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Dinner
2019-09-13 202 views
2019年9月6日(星期五)差唔多夜晚九點幾,簡簡單單速食就揀咗套餐(檬粉+飲品)。雞絲湯檬配凍檸檬酸梅($52)湯檬賣相好寡、平平OK,好難有好感。但係加上青檸紅椒粒,即刻截然不同,色香味一齊返晒嚟!檬粉幼滑湯清又甜👍雞絲唔油膩,覺得幾好味杯檸梅飮落仲幾清新添🍧不過唔知係咪趕收工,樓面阿姐招呼麻麻地收銀櫃檯職員就好有禮貌,對比鮮明!晚餐只係需要50幾蚊包理飲品,其實都十分抵食!👌不過始終係得自己一個人食,匆匆忙忙食完就打道回府!
2019年9月6日(星期五)

差唔多夜晚九點幾,簡簡單單速食就揀咗套餐(檬粉+飲品)。

雞絲湯檬配凍檸檬酸梅($52)

湯檬賣相好寡、平平OK,好難有好感。
杯檸梅飮落仲幾清新添🍧

不過唔知係咪趕收工,樓面阿姐招呼麻麻地
收銀櫃檯職員就好有禮貌,對比鮮明!