Pica pica係位置上環高質西班牙菜🇪🇸,相信鐘意食西班牙菜嘅朋友仔都試過😋Tapas前菜嗌咗Wagyu steak tartare,牛肉新鮮,調味帶酸味,好開胃,搭配埋麵包片恰到好處,脆麵包片加埋牛肉他他好夾,食落令人滿足,單食牛肉唔配麵包食感覺會較遜色,不過大家要小心唔好掂到碟邊嘅鹽🤣另外Octopus Galician style on potato ”al caliu“,章魚有嚼勁但又唔會老,煮得啱啱好,一啖章魚腿,再加埋有橄欖油香嘅薯仔,整體出色好味😋Suckling pig又係好出色,皮脆肉嫩,配埋甜甜地嘅番薯蓉,食落唔會覺得好油膩,不過份量比較細Pica pica paella好香口,配料有蝦,蜆及雞肉,飯吸收左濃郁海鮮味,飯粒唔會太過夾生,鍾意食海鮮飯嘅不可錯過🥘Cheesecake同平時巴斯克芝士蛋糕少少唔同,佢表層被燒得溫熱,蛋糕口感相對平時較流質,芝士味超濃郁,入口即溶,外面加埋餅乾碎及配上酸酸甜甜嘅紅莓雪葩,令到你唔會覺得好滯,同時冷熱相融,非常驚艷,作為一餐飯嘅ending 大推薦!🥰總結餐廳環境好似小酒館,氣氛輕鬆,適合慶祝生日,dating 或者一大班

總結餐廳環境好似小酒館,氣氛輕鬆,適合慶祝生日,dating 或者一大班朋友食都啱,個人覺得想食西班牙菜一定要試下,cp值都不錯🤩

2024-08-12 3823 views
位於上環嘅西班牙餐廳位於西港城對面 位置相當方便<Oyster Daniel Sorlut N3 with cherry gazpacho >好新鮮同飽滿 上面係冷湯碎 酸酸地好襯隻蠔<Octopus garlician styleon potato>八爪魚非常軟熟 薯仔都整得好香口 可惜八抓魚咸左小小< Cherry tomat salad, avocado, tuna belly>新鮮大粒嘅蕃茄仔 第一個唔錯幾開胃菜<Padron pepper>好傳統西班牙嘅Tapas 炸左嘅椒 咸咸地<Waygu beef steak tartare on charred bone marrow>連埋個bone marrow 一齊食creamy同香滑整體黎講食物我都好滿意Sangria對我地黎講比較似果汁不得不說佢樓底好高
位於上環嘅西班牙餐廳

連埋個bone marrow 一齊食creamy同香滑

整體黎講食物我都好滿意
Sangria對我地黎講比較似果汁
不得不說佢樓底好高
呢間餐廳經常爆滿,生日飯同朋友終於預訂咗,相比起其他同類型菜呢度價錢相對ok~位置方便,上環站附近,提前預定蛋糕,仲會有即影即有連同生日卡俾你留念,幾有心思〰️🔸Ajillo Prawns🦐 <$172>(★ ★ ★ ★ ★)蝦份量都夠3、4個人share,隻隻都彈牙,睇落去多油食落又唔會好膩,可能個蒜香同橄欖油好香,麵包點油食好開胃!推介~👍🏻-🔸Octopus Galician style on potato “al caliu”🐙 <$138>(★ ★ ★ ★ ☆)八爪魚面層煎到金黃色,鮮嫩多汁、帶有煙燻過嘅味,口感唔算好彈牙果種,但個人喜歡較嫩易咬口啲,整體香料味好濃郁,底下嘅薯仔蓉夾住食吸滿咗橄欖油香,推介!-🔸Padrón pepper slightly seasoned🫑 <$56>(★ ★ ★ ☆ ☆)迷你青椒,正常發揮但佢外層烤得不錯~-🔸Ibérico ham croquette🥔 <$18/pc>(★ ★ ★ ☆ ☆)咬開係芝士加埋薯仔蓉,炸粉算薄、餡料滿,有啲火腿粒混埋一齊偏咸但幾Creamy-🔸S

〰️

🔸Ajillo Prawns🦐 <$172>
(★ ★ ★ ★ ★)

(★ ★ ★ ★ ☆)

(★ ★ ★ ☆ ☆)
迷你青椒,正常發揮但佢外層烤得不錯~

(★ ★ ★ ☆ ☆)
🔸Squid croquette with "All-i-oli"🥔 <$18/pc>
(★ ★ ★ ☆ ☆)
覺得比Ham好食,口感差唔多但呢個有墨魚香味

🔸Basque burnt cheesecake, red berries sorbet🍰 <$78>
(★ ★ ★ ★ ★)
個人必點嘅巴斯克蛋糕!cheese cake係暖的,流心做得唔錯,芝士味濃,有啲甜但夾埋紅莓味雪葩一齊食又中和到~推介👍🏻!

🔸Beef Tenderloin skewer cooked medium rare with grain mustard mayo🍢 <$98>
(★ ★ ★ ☆ ☆)
外層烤得有啲焦脆,香料調味過嘅牛肉串有微微燒烤味、有肉汁,肉質嫩滑,配埋mustard mayo味道ok

🔸Smoked salmon bikini, black truffle pâté, sour cream <$90>
(★ ★ ★ ☆ ☆)
芝士x黑松露x煙三文魚三文治,三文治嚟講唔錯,喜歡薄薄又脆嘅麵包,咬落去有拉絲芝士、煙三文魚配合黑松露好咸香濃郁

🔸"Torrija" Spanish french toast, coffee gelatine, chocolate ice cream <$78>
(★ ★ ★ ☆ ☆)
西班牙法式吐司,外面微脆,入口似燉蛋質感,配埋朱古力雪糕、咖啡凍、餅碎,有冷有暖口感豐富

〰️

Celebration
Birthday
  • Ajillo Prawns🦐
  • Ajillo Prawns🦐 <$172>
  • Octopus Galician style on potato “al caliu”🐙 <$138>
  • Basque burnt cheesecake
2024-07-06 4417 views
成日路經但係都未試過,今日同事話入去試吓!我哋嗌咗個二人餐,雖然份量唔算多,但係對於女仔嚟講係夠。個三文治不錯不錯,啲芝士一啖都唔可以剩低!另外嗰個有蝦嗰 (個唔記得嘅乜嘢名)非常非常好食,當然唔少得甜品啦。唯一係個飯鹹咗少少,成個體驗好開心,因為其實有人生日,啲職員仲一齊講生日快樂,成件事好開心😁
2024-07-01 4663 views
超級好食 超級高質 正宗西班牙野 超級喜歡佢得既tapas✌🏼(西班牙小菜)已經有無數朋友推結果 果然無錯 Spanish Cod Croquettes🫔薯蓉打得好滑 裡面仲有魷魚粒 好爽口Octopus Galician style on potato “al call”🐙 ($138) 八爪魚、薯仔、薯蓉好重牛油味🩷🧈八爪魚好爽口👍🏻 夠薄 上面蔥粒幼細 Way steak tartare on charred bone marrow ($175) 和牛油脂乾非常豐富😍 好重牛味 骨髓好似jelly咁🪼好香牛既有香味 有少少醋、橄欖油、Dijon粒子Fideua from Gandia with cuttlefish & All-i-oli ($88 small) 炒麵底 有少少似港式個種炒麵條 但係佢會碎少少 超級重蝦味🦐 有少少番茄醬味🍅 同埋麵頭有層沙拉醬 中間食到蝦粒 Pica Pica paella surf & turf ($120 small) 飯好有咬口 唔會太淋好似risotto咁🍚 我幾鍾意 超級重蝦味 同埋我覺得落左少少蟹膏🦀 面頭海鮮有蜆肉、雞肉同埋蝦 唯
超級好食 超級高質 正宗西班牙野
超級喜歡佢得既tapas✌🏼(西班牙小菜)
已經有無數朋友推結果 果然無錯

Spanish Cod Croquettes🫔
薯蓉打得好滑 裡面仲有魷魚粒 好爽口

八爪魚、薯仔、薯蓉好重牛油味🩷🧈
八爪魚好爽口👍🏻 夠薄 上面蔥粒幼細

和牛油脂乾非常豐富😍 好重牛味 骨髓好似jelly咁🪼
好香牛既有香味 有少少醋、橄欖油、Dijon粒子

同埋麵頭有層沙拉醬 中間食到蝦粒

飯好有咬口 唔會太淋好似risotto咁🍚 我幾鍾意
超級重蝦味 同埋我覺得落左少少蟹膏🦀 面頭海鮮有蜆肉、雞肉同埋蝦 唯獨美中不足係蝦唔係好新鮮 有少少太淋

📍Pica Pica
  • Wagyu steak tartare on charred bone marrow
2024-06-26 4895 views
想食依間野好諗記得大概5年前佢個紅蝦hotdog 喺咁洗我IG 板但一直覺得咁多小碟tapas 一定好貴,拖到依家先黎食以為只係black sheep 味嘅打卡餐廳但食物比想像中好有個八瓜魚薯仔,好好食!八爪魚一啲都唔un, 個mash 都好好味,唔會overseason 可以encore 其實食物價錢比想像中affordable, 係個紅蝦hotdog 特別貴。佢會advice 你將個紅蝦蝦頭嘅汁 squeeze 晒上個hotdog 度,但真係幾messy,不過佢地都好貼心咁比埋濕紙巾你,應該預咗會有mess。味道黎講…. 可以唔叫 唔難食嘅,但個包同蝦肉嘅ratio 差得比較多,成口包,唔係好食到其他野嘅味。佢整薄啲個包會好食好多。不過第一次黎食嘅話係要叫嘅,打下卡,同埋人地同你講起依間餐廳,你都可以話有試過依個首本名菜🤣其他食物就冇咩記憶點。但個cheesecake 好好好好食!佢畫龍點精嘅係佢個配埋嘅berry sorbet ,解膩又好食,好過喺出面買生日蛋糕啦!依度服務都好好,幫你影相之餘仲會曬張Polaroid 比你,真係very perfect for birthday
想食依間野好諗
記得大概5年前佢個紅蝦hotdog 喺咁洗我IG 板
但一直覺得咁多小碟tapas 一定好貴,拖到依家先黎食

以為只係black sheep 味嘅打卡餐廳
但食物比想像中好
有個八瓜魚薯仔,好好食!
可以encore

依度服務都好好,幫你影相之餘仲會曬張Polaroid 比你,真係very perfect for birthday lunch/ dinner

• Basque Burnt Cheesecake
  • red berries sorbet
2024-06-20 4261 views
推薦度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️其實已經Encore咗次🙈西班牙菜係香港唔算非常盛行,但其實都幾岩香港人口味,值得推下。特別係呢間。✨食過幾乎每款菜都精彩😍。Pica-Pica係西班牙一種飲食文化,一啲俾你同親友聚會時開心食嘅飯前開胃小食,大家會圍住張枱傾下計,然後就不斷食住啲Pica-pica。唔同嘅家庭可能都有唔同嘅Pica-pica餐單。相信餐廳主打亦都樣,希望做到親朋好友聚會嘅氛圍。所以,佢唔怕你嘈,唔駛你優雅,你同朋友可以係度開心講開心食。非常適合聚會。餐廳內部用紅磚🧱,環境有少少異國格調,🥚裝蛋個籃好得意。啲蛋係真係響你面前煮唔係裝飾😂。餐廳內有聚會合適嘅座位,亦有開放式廚房🍳嘅單邊位。如果兩個人嚟,建議坐係廚房旁,👨‍🍳望住廚師製作嚟進餐更有風味🫶🏻~🍳Slow cooked egg, chorizo, potato foam | $85其實就係西班牙蛋餅。材料非常簡單,🥚蛋同🥔薯仔蓉,再放啲西班牙香腸片係面。唔需要好多調味已經好好食,蛋同薯仔其實係絕配。微燶嘅蛋帶出蛋香,因為有薯仔所以內部唔會煮到熟蛋咁實,好味😍。🥘Pica Pica Pealla Surf & Turf |$188用
推薦度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

其實已經Encore咗次🙈

用埋舖名嚟做菜名,呢個海陸雙拼Pealla應該係招牌?正宗西班牙米,焗完上枱都完全唔黏👍,唔似用其他米煮嘅Pella太冧。仲粒粒米都炒到醬,粒粒分明。亦保留西班牙鐵鍋飯特色——🍳大鐵鍋兼薄舖飯🍚,令米可以均勻受熱🔥。味道偏濃,口味淡嘅人可能會覺得佢有啲咸。但我就覺得岩岩好😂叫得Surf & Turf材料就緊係冇腳同有腳都有。除咗海鮮仲有雞肉,生蜆入焗爐,出嚟唔怕乾身,蝦肉同雞肉亦彈牙新鮮,唔錯。
Pica Pica Pealla Surf & Turf

🧀Basque burnt cheesecake, red berries sorbet
食得西班牙菜,就唔少得巴斯克芝士蛋糕🍰埋尾。據聞就係嚟自西班牙北方Basque嘅芝士蛋糕,同出面普遍做法好似唔太多樣🤔。望上去冇咁似甜品,面亦冇咁燶,反而有啲蛋餅感覺。可能因為用大火爐整?
一啖食落好有驚喜✨,冇Cheesecake嘅厚實感,但有濃厚芝士味🧀,近中心位置軟心但又未去到流心狀態,夠滑,中和返焗得比較實嘅外圍部分口感,味道唔怕漏亦好易入口。建議中意食芝士蛋糕嘅朋友務必試一次。

提一提,侍應雖然只識英文,🫶🏻但好願意溝通同推薦菜式,態度好又有禮貌。仲俾到你一種旅行感添~下次再Encore先再推~

2024-05-04
$200 (Dinner)
Pica Pica Pealla Surf & Turf
  • Basque burnt cheesecake
  • redberries sorbet
2024-06-12 12377 views
Bookmark左佢好耐終於搵到機會試😆係一間環境同氣氛都好好嘅西班牙餐廳🍴晚市見好多外國人喺度飲酒聚餐,好chill😌而且呢度好好啱慶祝生日或者週年紀念🥰因為態度熱情又親切嘅侍應會為你準備有一系列嘅surprise😙🍅Tomato bread with Arbequina extra virgin olive oil ($30)雖然望落係好普通嘅蕃茄包🍅但就切切實實體現咩叫做”less is more”🫢新鮮蕃茄加入欖欖油,加少少鹽胡椒調味就已經好好味😋🥓Iberico ham croquette ($18)🦑Squid croquette with “All-i-oil” ($18)好鍾意食tapas🥰細細份又唔太貴,禁就可以試更加多款😝兩款croquette都做到皮薄又脆,包裹軟滑綿密嘅忌廉薯蓉🤤各自包含唔同餡料,有口感又有獨特風味,真係好難只揀一款😖要食哂兩個🤣🤣🤣🐙Octopus Galician style on potato “al caliu” ($138)八爪魚比想像中多,仲要都幾大粒😆鮮甜嫩滑有彈性👍🏻薯蓉超有驚喜🤩綿密薯蓉中有薯粒口感,最正係食到有煙燻嘅香氣🤤🥩W

Iberico ham croquette, Squid croquette with “All-i-oil”

🥓Iberico ham croquette ($18)

🥩Wagyu steak tartare on charred bone marrow ($175)
今晚最大份嘅一道菜🤣牛肉他他放喺牛骨髓上好打卡😍令我哋意想不到嘅係他他除咗咸香,仲帶啲酸,中和咗牛骨髓嘅油膩😝留返牛骨髓嘅油香伴隨牛肉他他夾脆餅食,好開胃😋😋

Black paella rice

🎱Black paella rice ($120/smaller $198/bigger)
侍應好有心🥰會問清楚洗唔洗影相之後先幫你將忌廉同墨汁飯撈匀😆靠住鐵盤嘅餘溫,飯有微微嘅焦脆😋忌廉配墨汁飯,加埋墨魚同豬腩肉,味道同口感都好豐富😙

🍰Basque Burnt Cheesecake, red berries sorbet ($78)
因為訂枱時有講明係週年紀念💕所以佢哋好主動為我哋甜品寫字😁仲有即影即有同製作心意卡😍如果生日就會唱埋生日歌🤣蛋糕質地幾特別,半液體狀,有啲似流心芝士撻🧀芝士味濃得黎又唔會膩👍🏻
Black paella rice
  • Iberico ham croquette
  • Squid croquette with “All-i-oil”
  • Basque Burnt Cheesecake
  • red berries sorbet
2024-06-06 3109 views
他家的分量不太多,不过确实好吃octopus Galician style 🦑第一口就被惊艳到了,弹牙紧实的鱿鱼混合上土豆泥,软嫩咸香之中还带着橄榄油的香气,🥔味道和口感都被中和的恰到好处,吃完立马又加了一盘海鲜饭 盘子看着很大,但其实分量不多。🥘外面一圈被烤出了锅巴,混合上奶酱让米饭和海鲜充分的融合,越嚼越香cheesecake 是现烤的,吃起来还是温热流心的口感,香醇浓厚的口感化在了心尖。但又稍微有点甜,配上了旁边的树莓冰淇淋,正好解腻🍓‼️如果想要做table的话,最好提前定位,不然只能坐在板前了哟
他家的分量不太多,不过确实好吃
西班牙嘅菜式好多都好好食~呢日預約咗位於上環,非常有名嘅pica pica~環境舒適非常好~兩個人叫咗四道菜~其中一定係red prawn hot dog~咪睇佢細細件,紅蝦味香濃,將蝦頭裏面嘅蝦膏擠上去熱狗上面,滋味度加百倍,好食到難以想像,冇言詞可以形容得到~ 所以red prawn hot dog絕對係去 pica pica必定必定必定要食嘅一道菜!墨魚汁利比亞黑毛豬燒腩paella係另一度推介嘅菜式~開始可以先打卡,然後侍應就將墨魚汁飯同忌廉撈勻,令香味倍增😋超級好食墨魚薯餅都唔簡單~薯底香煎,搭上軟腍嘅大墨魚鬚件,味道非常有層次~Croquette都非常出色,做到外層薄脆,薯餡忌廉軟滑到不得了~而且仲要分兩款口味~一款係忌廉煙肉,另一款係海鮮~ 哇~超正!!
西班牙嘅菜式好多都好好食~

兩個人叫咗四道菜~

其中一定係red prawn hot dog~咪睇佢細細

2024-04-18
$250 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • Red  prawn  hotdog
Pica Pica係一間西班牙餐廳🇪🇸試過分別係lunch同dinner去食,氣氛都好好、好chill,weekend lunch 好多外國人喺度飲酒🍸夜晚就好啱慶祝生日🎂因為有一系列嘅生日surprise😂😂▸ 🌟🦐Red Prawn Hotdog ($160@)一開頭喺menu搵左好耐都搵唔到,問咗侍應先知原來係hidden menu🫣雖然熱狗份量比想像中迷你🤏🏻但係食落有驚喜🤤麵包有烘過,鬆軟又有牛油香🧈主角大蝦鮮甜爽口🧡店員教我哋將蝦頭嘅膏唧落去一齊食,食落更加香濃滿足🥰▸🥠Croquettes- Ham/ squid ($18@)西班牙可樂餅一啖一粒,外脆內軟滑,兩款都帶啲鹹香都唔錯😙▸🌟🐙Octopus Galician Style on Potato al caliu ($138)八爪魚食落好香熱燻味😋有啲咬口但同時都好軟腍,配搭埋底下嘅薯蓉同橄欖油,好快就俾我哋清晒碟🥹▸🐽Deboned Suckling Pig, Sweet Potato Puree ($175)乳豬就唔係幾推介,外皮薄而又香脆,但係肉質比軟腍同冇咩味,蕃薯蓉都唔算好夾😶‍🌫️▸🐮Braised Bee

▸ 🌟🦐Red Prawn Hotdog ($160@)

西班牙可樂餅一啖一粒,外脆內軟滑,兩款都帶啲鹹香都唔錯😙

▸🐮Braised Beef Cheek with Potato Puree ($168)
呢個炆牛面肉就幾唔錯,軟腍得黎愈食愈重牛味😛

▸🌟🥘Pica Pica Paella Surf & Turf ($108 small/$188 large)
招牌🇪🇸海鮮飯係差唔多每枱必叫嘅,個飯索哂啲海鮮汁好惹味,飯粒粒粒分明又有啲焦香,配料好豐富,有蝦、八爪魚、蜆、豬肉同雞肉🤤

呢間係我喺香港最鐘意嘅西班牙餐廳,推介大家試吓~🧡

📍Pica Pica
上環德輔道中317-321號啟德商業大廈地下G-H號舖
🍽️ 8.5/10
#janfoodiary_上環
#janfoodiary_西班牙菜
#janfoodiary_encore #janfoodiary_celebration
  • Red  prawn  hotdog
  • Pica Pica paella surf & turf
2024-04-10 3583 views
新鮮感十足嘅menu。之前已經試過,通常本人好少會回頭再食同一間餐廳,但係因為啲菜式係香港其他餐廳都唔常見,一次食都食唔晒入邊嘅菜式。今次又再去試吓。牛骨髓:酸酸甜甜嘅牛肉Tartar,放係牛骨上,配以一小碟脆片。坦白講,真正肥美嘅「牛骨髓」嘅份量極少(甚至唔係好食得出嚟),所以碟嘢相對嚟講都唔油膩。主要都係以生肉Tartar為主,酸酸甜甜,味道尚可。我自己就覺得唔夠油香,但怕肥嘅朋友就唔使驚食呢碟嘢。西班牙蛋奄列:攪勻的蛋液混合在一點薯蓉裏,上面配上一啲辣肉腸。蛋係濕濕唔實嘅感覺。味道尚可。炒麵:俾你影完相後,侍應會幫你將忌廉同小蕃茄攪拌。呢碟炒麵嘅亮眼點係麵條口感:如果呢個汁配喺意粉,可能就冇咩特別,但係因為配起硬硬脆脆嘅麵上面,口感新奇,新鮮感十足,好味!西班牙乳豬:份量有啲少。皮脆肉嫩,味道唔錯。價錢唔平,以佢唔算驚為天人嘅味道,性價比較低。整體嚟講,係會再回頭嘅餐廳。比好高分嘅原因係個餐牌具新鮮感,啲菜式即使係其他西班牙餐廳都好少見,會想再返嚟試吓其他菜式。而且菜式味道整體都唔錯,會帶給味蕾新鮮感。環境:★★★☆☆ 食物: ★★★★☆ 新鮮感: ★★★★★值得試指數: ★★★

環境:★★★☆☆

食物: ★★★★☆

新鮮感: ★★★★★

值得試指數: ★★★★★
Tartare  Marrow
Lazy  Omelette
Suckling  Pig
Fideua  Sm
Fideua  Sm
  • Fideua
2024-02-26 3627 views
經開上環工作朋友就推介呢間西班牙餐廳食晏全日都係serve A la carte menu而平日Lunch 1pm都full只可以坐bar counter ~兩個人叫左四個款式(偏細碟)Octopus potato最好味,八爪魚好林配顆粒感薯蓉一路見到佢地準備左好多碟for晚市備用招牌菜pica pica飯夠入味,見枱枱都叫㗎!所以等得耐少少。飯同雞件都唔會太乾,仲有啲蜆同蝦。另外叫左甜品Cheesecake with sorbet芝士味濃可以試下午餐人均消費約$300

經開上環工作
朋友就推介呢間西班牙餐廳食晏
全日都係serve A la carte menu
而平日Lunch 1pm都full
只可以坐bar counter ~

兩個人叫左四個款式(偏細碟)
Octopus potato最好味,八爪魚好林配顆粒感薯蓉
一路見到佢地準備左好多碟for晚市備用

午餐人均消費約$300

$300 (Lunch)
2024-02-16 3439 views
如果說給來香港旅遊的朋友只能推薦推薦一家餐廳,那一定是Pica pica強烈推薦!超級贊!無論去多少次都吃不膩菜品、餐廳地理位置、上菜速度、性價比指數很高值得注意的是最好提前訂位!因為他們家太火爆我們上次去walk-in,沒有位置只能坐吧台TAPAS:1.    鵝肝   推薦指數:五星 (百吃不膩!!)2.    扇貝   推薦指數:四星3.    Octopus   推薦指數:五星4.    牛骨髓   推薦指數:五星4.    燉牛肉   推薦指數:四星5.    烤牛肉   推薦指數:四星6.    海鮮飯他們家有好幾種,根據個人喜歡點啦!非常適合週五晚上和三五好友一起聚餐,朋友多可以嘗試的TAPAS也越多!肚子飽飽 心情好人均:300-400(含服務費)菜系:西班牙菜地址:上環德輔道中317-321號啟德商業大廈地下G-H號舖
如果說給來香港旅遊的朋友

只能推薦推薦一家餐廳,那一定是Pica pica
強烈推薦!超級贊!無論去多少次都吃不膩
菜品、餐廳地理位置、上菜速度、性價比指數很高

值得注意的是最好提前訂位!因為他們家太火爆

我們上次去walk-in,沒有位置只能坐吧台

TAPAS:

1.    鵝肝   推薦指數:五星 (百吃不膩!!)

2.    扇貝   推薦指數:四星

3.    Octopus   推薦指數:五星

4.    牛骨髓   推薦指數:五星
4.    燉牛肉   推薦指數:四星
5.    烤牛肉   推薦指數:四星

6.    海鮮飯他們家有好幾種,根據個人喜歡點啦!

肚子飽飽 心情好

人均:300-400(含服務費)

菜系:西班牙菜

燉牛肉
烤牛肉
海鮮飯
2024-02-04 4047 views
位於上環西港城對面的出色西班牙料理餐廳!餐廳採取了開放式廚房,可以欣賞廚師炮製每一道料理,店內用餐空間大氣氛好,就如置身於歐洲的酒館裏,適合一群朋友聚會聊天的好地點!A nice Spanish tapas spot for a friend group gathering in Sheung wan! The restaurant has an open kitchen, where you can watch the chefs preparing each dish. The dining space in the restaurant is large and has a good atmosphere, just like being in a European pub. -🔘 Wagyu Steak Tartare on Charred Bone Marrow | hkd$175每台必點的和牛他他牛骨髓!牛肉他他放至被燒過的牛骨髓上,牛肉他他調味酸甜適中,與骨髓裏的牛油完美融合,配上薄脆麵包片,除了賣相吸引外,味道口感也十分不錯!🔘 Pica Pica Paella Sur

🔘 Pica Pica Paella Surf & Turf | hkd$188
Pica招牌西班牙海鮮燴飯,每個燴飯都是點餐後即場製作,材料有蝦、沙白蜆、和雞肉粒,海鮮飯裏的海鮮味濃郁,飯粒軟硬和乾濕程度亦適中~

🔘 Basque Burnt Cheesecake with Red Berries Sorbet | hkd$78
有別於一般的巴斯克芝士蛋糕,表層被燒得溫熱,芝士味濃郁,蛋糕軟綿綿入口即溶,外殼是香脆的餅乾碎,配上酸甜的紅莓雪葩,冷熱相融,非常驚艷,大推薦!
🍽️ 食物 | Food: 4.5/5
🌅 環境 | Environment: 4.5/5
💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5
💰 價錢 | Price: 4/5
📝 總結 | CP Value: 4.2/5
A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.
Pica Pica Paella Surf & Turf

Pica Pica Paella Surf & Turf