Pici最出名就係佢嘅手工意粉,同埋一啲意大利小食,午餐包括頭盤意粉和甜品,先係百幾蚊,環境只有外國餐廳感覺,坐得多會太迫,而且味道也非常不錯,想食個好啲嘅午餐,嚟呢度都算係穩陣嘅選擇😁😁/每次都會想食吞拿魚醬小牛肉,除咗就咁食小牛肉之外,碟上一定會剩低一此吞拿魚醬,用嚟點餐包食都非常夾😚/話明最出名手工意粉,意粉當然唔少得啦,每次都一定會叫松露細麵,一上枱,就被松露嘅香氣吸引住,面頭有新鮮刨出來的松露,吸睛之餘,亦為意粉添加更多的風味😍😍😍

一間回頭率極高嘅意大利餐廳,主打手工意粉💛bookmark左好耐 今日終於有時間試下😍 平日既lunch time已經人頭湧湧 入座率頗高! 可見呢間餐廳應該有質素的!😋 一坐低侍應會送上一份餐前麵包(用紙袋裝) 配上黑醋橄欖油點嚟食, 前菜揀咗吞拿魚牛油果他他 ,份量超足夠!賣相吸睛😍 吞拿魚肉質唔會霉 好新鮮!加埋牛油果配撘出色 味道清新又開胃👍另外係 param ham係十八個月既火腿 唔會過鹹好有水準😋主菜黑松露意粉🤩 上枱已經勁吸引 因為係一片片黑松露鋪喺面而且都唔少🤤 意粉係蛋製嘅手工意粉 雖然簡簡單單嘅配料但係 味道突出! 口感亦特別好好味🤭🤭慢煮牛面頰肉醬闊條麵🔥 慢煮七小時嘅牛面頰肉 食落真係好鬆軟! 而且配埋闊條麵味道一流!一試難忘💕 闊條麵口感似蒟蒻麵煙韌爽口, 真係好出色🔥🔥 套餐包甜品叫 左店內有名既提拉米蘇 濃郁嘅咖啡香味唔會太甜而且口感好滑又唔會太甜👍👍總括嚟講套餐真係完全值回票價!!因為質素高,環境舒服! 回頭率極高💕💕💕
加埋牛油果配撘出色 味道清新又開胃👍
另外係 param ham
係十八個月既火腿 唔會過鹹好有水準😋
唔會太甜而且口感好滑又唔會太甜👍👍
2022-07-29 165 views
嚟到呢到 當然係要食佢哋嘅超人氣高質手工意粉🍝肉醬千層麵真係好推介✨手工千層麵好彈牙煙銀 每一層中間都夾住厚厚嘅番茄肉醬🍅🐷再加埋面層焗到金黃香脆嘅鹹香芝士 冇得輸🧀
2022-07-24 6355 views
One of the best meals in 2022❤️快閃沙田,發現新城市有bookmark已久嘅Pici!Lunch set 有唔同嘅價位。點咗3 coarse 嘅Set B,豐富啲,同埋有更多意粉選擇。前菜點左秘製肉丸。朋友笑言話睇下同IKEA肉丸有咩分別。肉丸用咗牛肉同豬肉,口感綿,包含肉汁。調味方面有蕃茄醬同埋巴馬臣芝士,味道偏酸。輪到主打手工意粉,我選擇咗胡椒芝士豬面頰煙肉扁麵 Fettuccine alla Gricia。話係食過最好食嘅意粉之一絕無虛言,甚至比J牌更好。扁麵每一條都沾滿左醬汁,極之creamy,同埋有濃郁芝士味。雖然用咗好多芝士,可能因為有胡椒、煙肉等微微微辛、焦香、鹹香,整體味道唔會太膩。麵質當然做得好好,軟硬度適中。甜品見到Tiramisui 已經心心眼。忌廉較有厚度,而忌廉同手指餅比例亦剛剛好,好鐘意呢個texture。酒味同咖啡味恰到好處。缺點係太好味,一羹一羮好快食匙。明明用pasta已經令我會再encore,偏偏連甜品都咁驚艷,絕對榮登我2022年最喜愛餐廳之一。

快閃沙田,發現新城市有bookmark已久嘅Pici!

秘製肉丸
胡椒芝士豬臉頰煙肉扁麵

Tiramisui

$190 (Lunch)
秘製肉丸
胡椒芝士豬臉頰煙肉扁麵
Tiramisui
  • Tiramisu
  • 胡椒芝士豬面頰煙肉扁麵
2022-07-15 318 views
SET FOR 1 🫶🏻-黑醋欖欖油餐包-凱撒沙律-松露細扁麵-無酒精飲品即使一人嚟食但餐廳都提供5-6片包建議唔好一次食太多 因為之後既食物會食唔落😂沙律份量十足 蔬菜新鮮 但注意呢個沙律無煙肉 適合素食朋友松露細扁麵 香氣撲鼻 分量亦十足第一次試新鮮松露片 口感特別同松露醬各有特色細扁麵口感彈牙 唔會太淋很好吃前菜小食同主菜分量都好多一個人食未必食得完建議搵埋朋友一齊分享如果自己一個食就可以先嘗一兩片麵包其他麵包留待最後再食
SET FOR 1 🫶🏻

如果自己一個食就可以先嘗一兩片麵包
其他麵包留待最後再食
2022-06-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$230 (Dinner)
  • 松露細扁麵
2022-07-07 392 views
*呢一站沙田*😍Zuppa Di Mare 海鮮辣蕃茄燴湯(9/10)*海鮮份量及款式都超多*重蕃茄味,湯非常濃郁,飲落只有微微辣味*可以配上無限供應嘅麵包食用,麵包浸落燴湯,又脆口又掛汁😍Pappardelle Beef Cheek 慢煮牛面頰寬帶麵(9/10)*好濃味好好食*慢煮牛面頰肉肉質嫩滑,好入味*寬帶麵彈牙有口感,非常掛汁😋Fresh Made Pasta of The Day是日新鮮製作意粉(7.5/10)*麵質比較特別,係粗嘅意粉,口感偏硬,口感似明顯地食緊一條條麵粉嘅感覺*好多不同款式的海鮮,醬汁也會加入蝦粒煮,食落口感豐富😋Chitarra Prawn 大蝦海鮮濃汁黑幼麵(8.5/10)*餡料非常豐富,以墨魚汁、魷魚、蝦及蕃茄醬汁配上海鮮濃湯及辣椒,食落酸甜合一,又唔會好辣*墨汁一早已溶入意粉裡,所以食落只有墨汁香味,而唔會食到成口黑哂*虎蝦好大隻,肉質唔霉爛,少少彈牙*意粉係屬於幼身款式,口感唔算彈牙,但煮得夠乾身,食落有一條條嘅口感😋Ravioli Octopus 燉煮八爪魚醬意式雲吞(8/10)*餡料係芝士加菠菜,芝士味重,菠菜太碎,食落無咩感覺*食完都唔太清
*呢一站沙田*
😍Zuppa Di Mare 海鮮辣蕃茄燴湯(9/10)
*海鮮份量及款式都超多
*重蕃茄味,湯非常濃郁,飲落只有微微辣味
*可以配上無限供應嘅麵包食用,麵包浸落燴湯,又脆口又掛汁
*好濃味好好食
*慢煮牛面頰肉肉質嫩滑,好入味
*寬帶麵彈牙有口感,非常掛汁
*好多不同款式的海鮮,醬汁也會加入蝦粒煮,食落口感豐富
*虎蝦好大隻,肉質唔霉爛,少少彈牙
*餡料係芝士加菠菜,芝士味重,菠菜太碎,食落無咩感覺
*食完都唔太清楚咩係八爪魚醬,因為醬汁都似係用蕃茄醬做底
😋Calamari Fritti 香脆炸魷魚(8.5/10)
*炸漿唔會太厚,炸得香口
*魷魚又彈牙,又容易咬開
😋Parma harm, Salami, Taleggio, Parmesan 廚師精選冷切盤(8/10)
*份量算多,有好多款式
*巴馬火腿肉質柔軟,味道細緻,有鹹香味
*有2款芝士,味道濃郁,單食有少少膩,配火腿食非常夾
*Salami質感過硬,味道太淡
😋Burrata Cheese 布袋芝士(7.5/10)
*芝士味道唔太濃郁
*火箭菜可以減輕芝士漏嘅口感
😋Tiramisu 提拉米蘇(7/10)
*軟芝士層口感幼滑,入口味道濃郁
*咖啡味唔夠重,有啲淡,中間手指餅位置好似無味咁
😋Panna Cotta 意式紅莓醬奶凍(7.5/10)
*奶凍硬度適中,口感滑又有少少彈性
*覆盆子果醬有酸味,配上奶凍一齊食,會有清新及酸甜味口感
*但奶凍奶味唔夠重,會被果醬搶晒味道

呢間手工意粉店嘅意粉固然出色,佢嘅Tiramisu更加係必試之選手工意粉能夠做到Al dente嘅口感,甜品Tiramisu更加係一試難忘呢間餐廳冇得book位,所以想試嘅話記住Walk in預好時間攞位啦

2022-06-27 278 views
餐前有免費法棍麵包 稍微有點硬 可以沾橄欖油和醋汁 第一次嘗試這樣的吃法很新鮮主食是牛肉寛意面 同平時食嘅意粉好唔同 比較油膩 很快就飽了甜品 Tiramisu提拉米蘇的味道很地道 份量也挺足的 口感香滑綿密
餐前有免費法棍麵包 稍微有點硬 可以沾
橄欖油和醋汁 第一次嘗試這樣的吃法很新鮮

甜品 Tiramisu
提拉米蘇的味道很地道 份量也挺足的 口感香滑綿密
2022-06-27 373 views
去睇戲買飛經過見到呢間裝修環境不錯既餐廳,主打手工意粉,價錢又唔算貴,即卜錘晚餐就係佢啦廚房係開放式,見到廚師亦煮每碟意粉。叫左個2人套餐,有前菜、意粉兩個、飲品,再追加左甜品食完餐前包(用紙袋裝🤔配橄欖油加黑醋)就到呢款前菜牛油果吞拿魚他他,魚生新鮮,加上少少酸辣洋蔥醬汁混合配搭得宜,開胃清新松露意粉,鋪滿松露既賣相吸引,醬汁用左松露油,意粉好有蛋香味、口感有彈性好食三文魚意粉,白汁底,呢款用上較粗size意粉,粉質一樣好食,但三文魚量較少、醬汁味道亦唔算突出甜品選擇有兩款,揀咗Tiramisu,大大一杯,稍酒香味未夠因為生日,walk-in 都可以做到慶祝要求,好有心思有數位員工唱生日歌又幫忙影即影即有,會有合理收費,但又送上gift現金卷$100(一個月內用),絕對值得二人套餐價錢$400多,內容選擇多(部分款式再加錢)餐飲方面揀咗紅酒,再order竟然係免費續杯
廚房係開放式,見到廚師亦煮每碟意粉。
叫左個2人套餐,有前菜、意粉兩個、飲品,再追加左甜品

松露意粉

是日意粉(三文魚意粉)

二人套餐價錢$400多,內容選擇多(部分款式再加錢)
餐飲方面揀咗紅酒,再order竟然係免費續杯

2022-06-21
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
松露意粉
是日意粉(三文魚意粉)
  • Truffle Tagliolini
下午2:30左右喺門口等咗15分鐘(都幾多人)恍似係新開嘅睇門面真係幾舒服😌入到去原來好大同埋原來好多人(當日係平日)😅可能派咗消費券掛😜入到去佢就俾咗二人枱OK嘅不過近路邊坐得舒服~我哋大家都係叫咗午餐A$98+10%及 B$138一嚟就俾個沙律同埋餐包仲有醋(沙律都係好新鮮同埋份量好充裕)餐包好細心用個紙袋載着每人兩件🥖我就叫咗蕃茄芝士意粉(素)🍝朋友就叫咗三文魚芝士闊條麵🍝朋友就有個甜品OK喎!(佢話幾好食)服務都幾好好細心~環境真係唔錯好舒服!值得約朋友吹水食下野!其實吧枱都唔錯㗎如果一個人😙價錢合理❤️加油💪🏻一定在支持❤️
下午2:30左右
喺門口等咗15分鐘(都幾多人)
恍似係新開嘅
我哋大家都係叫咗午餐A$98+10%及 B$138
餐包好細心用個紙袋載着每人兩件🥖
我就叫咗蕃茄芝士意粉(素)🍝
朋友就叫咗三文魚芝士闊條麵🍝
朋友就有個甜品OK喎!(佢話幾好食)
服務都幾好好細心~
環境真係唔錯好舒服!
值得約朋友吹水食下野!
其實吧枱都唔錯㗎如果一個人😙
價錢合理❤️
加油💪🏻一定在支持❤️

2022-06-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$108 (Lunch)
2022-06-22 209 views
依家餐廳有好多唔同分店由於我覺得好好食所以食過差唔多3,4間唔同分店每間分店既前菜都有啲唔同唔知關唔關分店事定係本身Menu會轉我地每次去都係下午茶set係最抵食而且質素很高首先佢個小餐包已經很不錯沙田依間既前菜我簡左Parma ham同生牛肉真係新鮮又超好味,尤其個生牛肉片百幾蚊一個set但食物好高質主菜我必叫既黑松露手工意粉每次食我都只會叫依個佢個手工麵真係好彈牙口感好正而且重有滿滿貨真價實既黑松露片(有啲分店用白松露)唔係出面普通既黑松露醬感覺高級好多又好食而男友每次會試其他主菜佢都話好食但我唔識欣賞因為我比較挑食最後連甜品都冇得輸我唔食果jam所以冇特別中意食另一個但Tiramisu真係超好食好濃一啲都唔水 完全冇偷工減料既感覺係我係食過既餐廳入面最好食既Tiramisu如上面所說我食過唔同分店可能都有會微細差別但整體感覺都很好~
依家餐廳有好多唔同分店
由於我覺得好好食所以食過差唔多3,4間唔同分店
每間分店既前菜都有啲唔同
唔知關唔關分店事定係本身Menu會轉
我地每次去都係下午茶set係最抵食
而且質素很高

首先佢個小餐包已經很不錯

沙田依間既前菜我簡左Parma ham同生牛肉
真係新鮮又超好味,尤其個生牛肉片
百幾蚊一個set但食物好高質

主菜我必叫既黑松露手工意粉
每次食我都只會叫依個
佢個手工麵真係好彈牙口感好正
而且重有滿滿貨真價實既黑松露片(有啲分店用白松露)
唔係出面普通既黑松露醬

好濃一啲都唔水 完全冇偷工減料既感覺
係我係食過既餐廳入面最好食既Tiramisu

如上面所說我食過唔同分店
可能都有會微細差別
但整體感覺都很好~
2021-03-17
Type of Meal
Tea
.我終於去左PICI初嘗人氣手工意粉🍝我冇search邊款最好食,真係隨心揀,加上我個日要食齋,見lunch menu有素意粉又唔貴就pick one out of two。今次帶左屋企人一齊去試添。我地坐底後,女店員好快就過黎問我地要唔要bottle water,又比左袋小法包我地,我先醒起係喎食西餐通常前菜都比麵包你🤣我自己麻麻地法包,我覺得啲包好硬🤣不過我地都食哂,唔好浪費食物嘛。我地都叫lunch set,下次有機會再黎先散叫😄Lunch Set (A) ($98)🔸意大利雜菜湯(素)呢個湯我覺得幾好飲,佢係將所有菜攪勻去煮,有薯仔、青豆、蘿蔔、椰菜花、羅勒菜,好香好濃好足料。🔸手卷螺旋意粉(素)第一次食呢款意粉,好有嚼口,螺旋粉比較厚實。個汁係巴馬臣芝士+忌廉,好杰身,愈食愈膩,食到一半唔想再食落去,太多芝士食到有點苦。意粉既配菜係菠菜、合桃,好多合桃,好健康呀!Lunch Set (B) ($138)🔸意大利雜菜湯(素)🔸煙三文魚忌廉汁扁麵(車厘茄、蒔蘿、蒜頭,辣椒)我本身以為係半生熟煙三文魚,原來全部已熟😆屋企人叫左呢款試,手工意粉係唔同機打,係有嚼口啲,唔厚身唔硬,係幾
我終於去左PICI初嘗人氣手工意粉🍝

法包

Lunch Set (A) ($98)
🔸意大利雜菜湯(素)
意大利雜菜湯

🔸手卷螺旋意粉(素)
手卷螺旋意粉
手卷螺旋意粉

Lunch Set (B) ($138)
🔸意大利雜菜湯(素)

🔸煙三文魚忌廉汁扁麵
(車厘茄、蒔蘿、蒜頭,辣椒)
我本身以為係半生熟煙三文魚,原來全部已熟😆屋企人叫左呢款試,手工意粉係唔同機打,係有嚼口啲,唔厚身唔硬,係幾好食。忌廉汁都比較杰身,好彩唔算好多,唔會食到好膩。

🔸意式奶凍配紅莓醬
好食!好香奶味,好滑,配埋紅莓醬甜甜地,會不停想再食🫢
意式奶凍配紅莓醬

我地都叫左熱無糖紅茶,都有少少茶香。
無糖紅茶

沙田分店都幾大咁,我幾中意佢呢種既裝修風格,好似去左外國西餐廳咁🤣另外啲店員都好有禮貌,外國人有禮貌啲?佢地都會主動收碟,又知你有甜品,會主動問你上唔上甜品。另外有樣野我幾impressed係佢上湯、主菜既時間都係岩岩好,唔駛等好耐,又唔會一次過黎晒所有食物,時間較得剛好😆

味道 ★ ★ ★ ☆ ☆
環境 ★ ★ ★ ★ ☆
服務 ★ ★ ★ ★ ☆
性價比★ ★ ★ ☆ ☆

$120 (Lunch)
意大利雜菜湯
意式奶凍配紅莓醬
2022.6.13 Mon Lunch😋呢餐lunch,由前菜,主菜,甜品,都好好味,真係好難得,性價比算ok。🥰有我非常鍾意芝士波波,好新鮮,好creamy,好香芝士味,係香港食到呢個質素,真係好難得,超滿足💗💗💗肉丸大粒,肉醬汁都好正。🤩主菜係手制意粉,食得出係手工制,彈牙啲,有口感啲。🦐要讚大蝦墨汁意粉,嘩!難得意粉上嘅大蝦係咁香蝦味,又彈牙又大隻,🈵️💯真係100分。意粉蕃茄汁帶微辣,好味😍甜品: tiramisu 好香咖啡味,cream又滑又香,加上少少酒味濕潤蛋糕,食多多都唔膩,又係非常高分,令人難以忘懷!
2022.6.13 Mon Lunch

2022-06-13
$190 (Lunch)
  • Tiramisu
  • 提拉米蘇
  • 布袋芝士
2022-06-12 205 views
一直好鍾意食pici既手工意粉,前排終於有機會再食😍🧡Lasagna Classica 經典千層麵 $130千層麵唔知係咪即叫即焗,等左一段時間,但送到上黎既時候真係好熱,新鮮出爐,個面d芝士仲要係脆既~呢個texture我就真係無係其他地方食到過,雖然好重芝士味,但都食到千層麵既蛋味,幾好食,係有少少油但overall好食既!🧡Pappardelle Beef Cheek 慢煮牛面頰寬帶麵 $140呢個仲好食!炒起即上熱辣辣,面頭放左d芝士碎,一路食一路融,merge左落碟意粉到,勁好食!牛面肉調味得好好食,又煮得好腍,like!!!😍😍😍一坐底店員會比包餐包,就算無叫前菜都有d野食下,口感煙韌,配埋醋同橄欖油都好開胃,連我平時唔鍾意食包都覺得呢個幾好食。Overall黎講所有野都好好食,只係意粉份量有d少,但連埋個包都夠飽既🫠味道:9/10 性價比:6.5/10📍Pici各區都有,當日去既係沙田店➡️沙田沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖📌人均消費: below $150-$250#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #手工意粉#意粉 #
一直好鍾意食pici既手工意粉,前排終於有機會再食😍

🧡Lasagna Classica 經典千層麵 $130

味道:9/10
性價比:6.5/10

📍Pici
各區都有,當日去既係沙田店➡️
沙田沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖

📌人均消費: below $150-$250

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #手工意粉#意粉 #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodblog #pici #handmadepasta #pasta
Pici是一間意大利餐廳,出名手工制意粉。但不可以book位,想食的朋友可能要預時間等位了。吞拿魚牛油果他他吞拿魚和牛油果原來味道好夾,加埋紅洋蔥絲及檸檬酸味醬汁,清新開胃,好啱夏天食。亦都充滿營養。黑松露細扁面(鮮刨黑松露,白松露醬,紅蔥頭)- 屬於素食類別嘅意粉。係Pici的經典名菜。黑松露份量好多,因為係新鮮炮製,所以味道好香濃。手工制意粉,偏向硬身,煙韌彈牙,好有口感。Tiramisu提拉米蘇咖啡味、酒味及忌廉味俱備。可可粉亦撒得很大方,口感幼滑細膩有質感。好出色!
Pici是一間意大利餐廳,出名手工制意粉。
但不可以book位,想食的朋友可能要預時間等位了。

Tiramisu提拉米蘇