2023-05-15 79 views
就黎夏天,都係時候又keep下fit,如果想食得飽肚同健康啲,呢間食店係不二之選。泰式青檸大蝦、沙律、黃薑椰菜花+半糙米飯泰式青檸大蝦是我最喜歡的菜之一,大蝦很新鮮,肉質鮮甜彈牙,再加上青檸的酸味和辣椒的微辣,味道非常開胃。仲有好多沙律菜同配料,個底加埋黃黃薑椰菜花及糙米飯,真係非常美味。慢煮加多利雞、西班牙蒜油八爪魚、沙律、黃薑椰菜花+半糙米飯加多利雞非常嫩滑,經過慢火烹調,肉質鮮美,加上特製的醬汁,味道更加濃郁。八爪魚搭配蒜油和香料,口感鮮美。男朋友都話份量不少,價格也非常實惠,絶對係追求健康飲食者的好選擇。

泰式青檸大蝦、沙律、黃薑椰菜花+半糙米飯

慢煮加多利雞、西班牙蒜油八爪魚、沙律、黃薑椰菜花+半糙米飯

2023-05-13
2023-04-29 176 views
📸 PickaBowl為食妹中意食魚生就大家都知夏威夷魚生飯亦係我中意食既野之一💖今次同男朋友行行吓街見到原來荃新天地開咗Pickabowl未試過呢間又點可以錯過Pickabowl係以自助式搵完位之後再去櫃枱落單櫃枱旁有擺滿配料既玻璃櫃 一於睇啱先揀啦兩款Menu可以睇 一邊係DIY自選組合一邊係預設好 唔怕選擇困難🤣叫咗兩碗都係自選組合🫶🏻✅Combo 1 $119🔸經典三文魚+薑汁松板豬🔸泡菜組合(泡菜|青瓜|蒟蒻|韓式辣醬)🔸黃薑椰菜花+糙米飯+ 升級Meal it套餐(溫泉蛋|鰹魚昆布湯|甜品)👉🏻松板豬🐷好有驚喜口質唔鞋 反而好嫩滑多汁三文魚既油香配以泡菜既酸辣 恰到好處🫶🏻第一次試黃薑椰菜花 本身都怕個味會怪怪地 點知又幾好食 似食緊印度菜咁✅Combo 2 $115🔸西班牙蒜油熟蝦+蒜辣八爪魚🐙🔸蛋黃組合(菠蘿|青瓜|蟹籽|蛋黃醬)🔸沾烏冬+ 升級Meal it套餐(溫泉蛋|鰹魚昆布湯|甜品)蒜辣八爪魚夠鮮夠彈牙 但就真係較為辣架蒜蓉x橄欖油香味十足 再配上爽口熟蝦 perfect!沾烏冬既份量較飯類少啲 但女仔都絕對夠架🍹冷泡茶茉莉花茶 $18用長方膠樽入好 飲唔曬可以
📸 PickaBowl

一邊係預設好 唔怕選擇困難🤣
叫咗兩碗都係自選組合🫶🏻

✅Combo 1 $119
🔸經典三文魚+薑汁松板豬
🔸泡菜組合(泡菜|青瓜|蒟蒻|韓式辣醬)
🔸黃薑椰菜花+糙米飯
第一次試黃薑椰菜花 本身都怕個味會怪怪地
點知又幾好食 似食緊印度菜咁

✅Combo 2 $115
🔸西班牙蒜油熟蝦+蒜辣八爪魚🐙
🔸蛋黃組合(菠蘿|青瓜|蟹籽|蛋黃醬)
🔸沾烏冬
+ 升級Meal it套餐(溫泉蛋|鰹魚昆布湯|甜品
蒜辣八爪魚夠鮮夠彈牙 但就真係較為辣架
蒜蓉x橄欖油香味十足 再配上爽口熟蝦 perfect!
沾烏冬既份量較飯類少啲 但女仔都絕對夠架

#wwh食勻荃灣
#wwh必食之選
#pokebowl #夏威夷魚生飯
2023-04-09
$120 (Dinner)
  • 黃薑椰菜花
  • 薑汁松板豬
依家開多咗好多Poke店,之前都食過唔少,本身都鍾意食魚生,再加醬咁食真係好爽。選擇上比起其他店唔算完全個人化揀晒啲嘢,好似今次都揀得好掙扎,想要和風配菜又唔想食豆,勉強叫咗蛋黃配菜,但其實唔太鍾意菠蘿。🫠💡 經典吞拿魚+辣味三文魚+蛋黃配菜+沾烏冬 (自選) $86吞拿魚同三文魚都算冇咩雪藏味,但都稱唔上好鮮甜,辣味三文魚調味好強烈,是拉差辣椒醬好似太出了,一食就搶晒味。蛋黃配菜有菠蘿👺,成件事好酸好酸,其他味都好唔夾。酸之外又有甜又有辣,隻味好奔放,仲影響埋個烏冬,每一啖都覺得酸同奇怪,味道唔算好和諧。我仲諗緊係咪我唔好彩,自選揀得唔太夾,聽到其他同事都麻麻地。不過後來睇返間店有唔少分店,朋友之前都提過喺D2 Place 堂食都覺得麻麻。希望幫到大家避雷🫥

2023-02-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2023-04-25 98 views
終於終於終於食到夏威夷蓋飯啦。今次嚟咗呢間位於荃灣嘅分店,叫咗個DIY自選bowl $90Protein揀兩款,揀咗經典三文魚(+$4),仲有經典吞拿魚。配菜就揀咗山藥配菜,係由山藥、毛豆、秋葵配芥末醬。Base就揀咗黃薑椰菜花+半糙米飯,另外再加$12配咗半個牛油果。整個飯嘅size好足份量,男士吃都夠飽。經典三文魚和吞拿魚沾滿醬油,所以夠晒濕潤,但略嫌蓋過一點點魚味。個base總體嚟講口感好好,半糙米飯易入口,黃薑椰菜花就有點辣。我叫diy自選可加配三文魚山藥湯,有點胡椒香 有三文魚肉碎和山藥粒,味道不錯。又健康又滿足的一餐!

我叫diy自選可加配三文魚山藥湯,有點胡椒香
有三文魚肉碎和山藥粒,味道不錯。

又健康又滿足的一餐!
近年香港開了不少主打poke bowl的食店,但窩夫一直沒有試過。窩夫日前將吃poke bowl的第一次奉獻給荃灣的Pickabowl。Poke bowl的選擇比預期多。看看食材再決定吧。經典三文魚和經典吞拿魚應該是最受歡迎的。七彩繽紛的配菜和蔬果相當吸引。窩夫決定來一個DIY自選($90),再加配一杯冷壓果汁(單點價$42/優惠價$36),豐富又健康。近鏡看看窩夫的DIY自選poke bowl。DIY自選的第一步是選兩份蛋白質,窩夫選了經典三文魚和西班牙蒜油八爪魚。由於挪威三文魚價格大幅上漲,三文魚要收臨時附加費4元。三文魚新鮮肥美,自家製醬油味道不錯。西班牙蒜油八爪魚充滿蒜香,彈牙且一點也不韌。第二步要配菜六選一,窩夫對其中三款都有興趣,分別是和風配菜、彩虹配菜和蛋黃配菜,最終選了蛋黃配菜。蛋黃醬的份量剛剛好,青瓜爽脆,菠蘿香甜,加上蟹籽,口感豐富。第三步窩夫選了黃薑椰菜花做底,令個人化的poke bowl更低卡。要吃澱粉質的話可選白飯、糙米飯或沾烏冬。窩夫的冷壓果汁是Red Dragon,顏色超美,材料有蘋果、紅提子、藍莓、紫椰菜和火龍果,好味有益。

Poke bowl的選擇比預期多。

看看食材再決定吧。

經典三文魚和經典吞拿魚應該是最受歡迎的。

七彩繽紛的配菜和蔬果相當吸引。

DIY自選及冷壓果汁

DIY自選

近鏡看看窩夫的DIY自選poke bowl。

經典三文魚及西班牙蒜油八爪魚

蛋黃配菜

黃薑椰菜花

Red Dragon

2023-04-15
$130 (Dinner)
DIY自選及冷壓果汁
DIY自選
經典三文魚及西班牙蒜油八爪魚
蛋黃配菜
黃薑椰菜花
Red Dragon
2023-04-16 91 views
荃灣美食多籮籮,但係呢個主打Pokebowl 嘅餐廳係我心目中top 3,會食完下星期又想食。佢都係我食過咁多間poke bowl 當中最多選擇,CP最高嘅一間。Set 好嘅款式有14款,都可能自由配搭,我覺得最特別係呢間配菜都有6款揀,base 可選白飯、糙米飯、黃薑椰菜花,沙律同烏冬,仲可以mix, 組合過過款😋每一碗都大大碗,材料毫不吝嗇,夠晒飽肚又健康。經典吞拿魚+泰式青檸熟蝦+蛋黃配菜+牛油果+黃薑椰菜花飯+半糙米飯吞拿魚拌有Wasabi同紫菜醬油,幾好味,蝦都幾爽口,泰式汁開胃。蛋黃配菜即係菠蘿、青瓜、蟹子、蛋黃醬,配埋一齊好好味。經典三文魚+煙燻辣油吞拿魚+紅菜頭配菜+沙律三文魚都幾新鮮,發揮正常,吞拿魚辣油非常惹味,有驚喜。紅菜頭配菜有甜黃椒、紅腰豆、羽衣甘藍、毛豆、黑醋,材料非常之豐富,味道清新。
每一碗都大大碗,材料毫不吝嗇,夠晒飽肚又健康。
經典吞拿魚+泰式熟蝦

經典三文魚+煙燻辣油吞拿魚+紅菜頭配菜+沙律
2023-03-16
Type of Meal
Dinner
經典吞拿魚+泰式熟蝦
出ward之後真係忙咗好多,好多時返到屋企好攰懶得煮,貪方便都會想出去食,但係又會驚肥,尤其是係新界區冇咩健康嘅餐廳🥹 不過呢一間就係主打食健康嘅夏威夷蓋飯,啱晒減緊肥嘅我🤰🏻自己就要咗一份Tapa Garlic Mix ($89)有蒜片油三文魚同熟蝦,彩虹配菜,包括蕃茄、青瓜、甜椒同埋自家製醬油,啲配料都好新鮮,同埋顏色好豐富,望到心情都靚啲☺️ 三文魚同埋蝦加咗蒜片油之後更加香,自己再額外加泡菜($8)同蟹籽($8),令成個蓋飯更加豐富🤪除咗預設組合,呢度仲可以自己DIY ($90),朋友就揀咗經典吞拿魚、慢煮雞胸配紅菜頭配菜,有紅菜頭、甜黃椒、羽衣甘藍、紅腰豆、毛豆配果醋,份量整體來講都幾慷慨,而且樣樣配料都好健康,但係因為加咗果醋,所以食落去唔會好寡,加埋溫泉蛋($7)落去撈飯就啱晒🥰同朋友都揀咗黃薑椰菜花底,呢個係佢哋嘅特色,食落去真係好似飯咁樣嘅口感🤣啱晒做緊低醣飲食嘅朋友👌🏻 除咗黃薑椰菜花,佢哋仲有其他可以揀,例如係糙米飯、沙律菜、白飯同埋烏冬😛除咗蓋飯,佢哋仲有啲自家製冷壓果汁,朋友嗌嘅Super food (+$36)就係用咗紅菜頭、羽衣甘藍、蘋果、檸檬同藍莓打成,飲

除咗蓋飯,佢哋仲有啲自家製冷壓果汁,朋友嗌嘅Super food (+$36)就係用咗紅菜頭、羽衣甘藍、蘋果、檸檬同藍莓打成,飲落去好清新,而且因為蘋果甜甜地,所以飲落去都幾正🥳

總括嚟講,呢間作為荃灣健康人士飯堂真係冇得輸🫡 無論係減肥嘅女士定係想增肌嘅男士都會搵到自己想食嘅poke bowl🤤
爸爸返工成日多肉小菜,呢日放假,我哋特登帶埋佢一齊去食呢一個超級健康嘅pickabowl!Pickabowl係間主打款式係Hawaii🌴嘅poke bowl嘅餐廳,poke bowl就係一餐有三層嘅飯盒,第一層放魚肉🐟,第二層放菜🥬,第三層就係飯🍚,好方便食,又好飽肚㗎!我食咗三款poke bowl,第一款係親子poke,第一層係慢煮雞胸🐔配淡味醬油,好滑好鮮嫩,第二層係🌈彩虹配菜,好色彩繽紛,第三層就係白飯同糙米飯,飽肚又健康💪🏻!兒童餐仲會送豆腐布甸🍮第二款係經典雙併,第一層有三文魚🍣同吞拿魚,新鮮好滑,第二層係🎌和風配菜,好清新好開胃,第三層係沙律,好豐富嘅纖維素🥦!最後一款係Victoria Secret,係經典吞拿魚🐟,第一層係吞拿魚,好鮮,第二層係🥕紅菜頭配菜,好sweet,第三層係黃薑椰菜花,好開胃又健康!

2023-04-05 105 views
🥗Pickabowl🥗隨着年齡增長,食嘢除咗味道,亦開始關注營養和健康💪🏻我又鍾意食魚生🍣低卡低脂的Poke Bowl就係一個唔錯嘅選擇👍🏻.Pickabowl點餐有好多選擇,鍾意DIY嘅可以自己搭配,懶人如我亦可以選擇現成嘅配搭😎.🍣Giant’s Bowl $114極力推介‼️呢款嘅餸最豐富,有辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式熟蝦,仲包埋半隻牛油果🥑唔洗另外追加😍🌶️Spicy Couple $89健康食物一樣可以係辣嘅,實在太好喇😂煙燻油辣味雙拼吞拿魚+三文魚,仲有泡菜做配菜,惹味到不得了,健康都唔洗口淡淡👍🏻.份量好大,即使我揀沙律菜底都夠飽😂 而我老公食黃薑椰菜花+糙米飯,飽到捧住個肚🙊豐富蛋白質+蔬菜+低碳,水減肥/注重健康啱哂😆.🍹Red Dragon $36蘋果+提子+藍莓+紫椰菜+火龍果冷壓果汁,甜得來好健康,飲哂都冇罪惡感😎.
🥗Pickabowl🥗

隨着年齡增長,食嘢除咗味道,亦開始關注營養和健康💪🏻

🍣Giant’s Bowl $114

🌶️Spicy Couple $89
健康食物一樣可以係辣嘅,實在太好喇😂

豐富蛋白質+蔬菜+低碳,水減肥/注重健康啱哂😆

🍹Red Dragon $36

2023-04-03
Type of Meal
Dinner
2023-04-02 56 views
健身/減肥人士恩物,對比起市面上大部份嘅營養健康餐,Pickabowl價錢合理,最緊要就係賣相吸引😍啱晒鍾意打卡嘅朋友仔,今次試咗DIY(加州三文魚+彩虹配菜+白飯),味道好而且仲好足料🤩
2023-03-20 175 views
Hawaiian poke近排真係好興,皆因健康又好味😋*Classic Couple $93*呢碗既主角係三文魚加吞拿魚,入邊有南瓜、菠蘿🍍、蕃茄仔、四季豆、炸豆腐等等,而base我揀左黃薑椰菜花加半糙米飯🍚,都幾推介叫呢個base,低脂得黎又有飽肚感🙌🏻*Giants’ bowl $118*一上碟果時超級Surprised,因為牛油果🥑有成半個咁多,唔係切粒粒,係真係半個原個咁上🤣。如果你有選擇困難症,呢個bowl就岩曬你了,因為除左三文魚、吞拿魚,仲有熟蝦,全部有齊曬大滿足😻+25蚊升級做套餐就有埋溫泉蛋、昆布湯同埋甜品,不過咁岩餐廳賣曬甜品,就俾我地轉野飲。
Hawaiian poke近排真係好興,皆因健康又好味😋

*Classic Couple $93*

*Giants’ bowl $118*

2023-03-19 117 views
之前成日見到都好想試,今次朋友咁啱揀咗呢一間,就一於去試吓。佢係自助形式,出去買完先俾錢,再出去拎。 佢可以自由組合,揀你自己鍾意嘅嘢食同埋配料。啲嘢食好新鮮,又有一餐嘅營養,下次會試其他配料。我今次揀咗吞拿魚,同埋松阪豬,再配紅菜頭烏冬。本身仲驚成個都係好凍,但佢啲豬同埋烏冬都係暖嘅,適合嗰啲想食魚生,但係又唔想成餐都咁凍嘅人。試咗朋友一隻蝦,都好好食,不過紅彩頭就略硬。嗰度人流唔算多,希望多啲人認識佢。
嗰度人流唔算多,希望多啲人認識佢。
2023-03-17
$100 (Dinner)
  • 薑汁松板豬
2023-03-18 96 views
☘️食沙律已經唔係生食條菜咁try咁辛苦😵‍💫係可以好好食㗎 呢間夏威夷沙律完全扭轉左以往食沙律淡而無味嘅思想係會令你食上癮嘅😍 揀咗一款DIY 吞拿魚同埋三文魚🐠加咗蛋黃醬配埋沙律食起上嚟清新又好食🌿😍份量一啲都唔少 唔好以為食沙律係會食唔飽 一樣可以飽之餘又健康😆如果懶啲或者有選擇困難症 不妨可以揀一啲預設左嘅組合 例如夏威夷四重奏 配料分別有辣味三文魚 經典吞寧魚 泰式酸辣大蝦🦐牛油果🥑單睇材料已經知夠晒豐富 揀咗椰菜花底 飽得來對身體完全冇負擔 又好食有冇罪惡感 就算唔係要修身嘅朋友 呢間都值得一試😍
就算唔係要修身嘅朋友 呢間都值得一試😍
⊶加州三文魚+經典吞拿魚+紅菜頭配菜+椰菜花糙米飯$90👍🏻👍🏻 個人唔係太喜歡食沙律,但有一次同朋友行過見到呢間可以自由配搭,而且有刺身就想試一試,點知令我愛上。加州三文魚(蛋黃醬)同吞拿魚嘅份量都算多,而且味道都幾出,食落都會新鮮,配菜材料都10分足夠,而且新鮮,分別有紅菜頭、羽衣甘藍、紅腰豆、甜黃椒和毛豆。最後最底層會有椰菜花和糙米飯,本身都驚唔夠飽,可能有飯墊底嘅關係,所以都可以,如果嘅朋友仔想淨係食沙律都有得揀。呢啲新式沙律比較容易令人接受,而且味道亦都好吸引,但價錢相對就會貴啲。⬧︎⧫︎ Pickabowl ⧫︎⬧︎荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G06號舖味道🌕🌕🌕🌕🌕環境🌕🌕🌕🌕🌑服務🌕🌕🌕🌕🌑
⊶加州三文魚+經典吞拿魚+紅菜頭配菜+椰菜花糙米飯$90

⬧︎⧫︎ Pickabowl ⧫︎⬧︎
荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G06號舖

味道🌕🌕🌕🌕🌕
環境🌕🌕🌕🌕🌑
服務🌕🌕🌕🌕🌑
2023-03-10 115 views
放工想快d返屋企陪下個仔,行過見到呢一間主打健康的食店, 驟眼看似簡單的一碗,實質份量十足,都想食下健康野。就叫左個外賣同屋企人分享。👉夏威夷四重奏四款主材料,辣味三文魚油脂充足,經典吞拿魚調味出色,十分滋味。泰式酸辣大蝦肉,質爽口味道酸爽;牛油果🥑成熟濃郁;彩虹配菜有蕃茄,有菠蘿,有蔬菜,有中華沙律等,再加上黃薑椰菜花配糙米飯,顏色配搭鮮豔又有營養🥰。🌟 和風薑汁松阪豬 和風薑汁松板豬真係超級豐富,材料份量好多,我都食唔哂,有烤南瓜,玉子燒,炸豆腐,四季豆,毛豆,松板豬煎過,外層香脆,肉質嫩滑。喜歡清新健康的朋友要試下,又可以DIY自己個bowl, 有興趣可以自己mix &match一下個餐☺️推介📍 Pickabowl (荃新天地) (荃灣)荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G06號舖

👉夏威夷四重奏

🌟 和風薑汁松阪豬

📍 Pickabowl (荃新天地) (荃灣)
荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G06號舖