2017-02-19 342 views
🤔究竟pizza同sweet potato我會揀邊樣呢🤔🤔其實我本身💗好仲意食pizza嫁🤗🙂😏但我覺得pie and tart既pizza pie d🧀芝士唔夠😳😳🧀🧀同埋洋蔥太多 🙇🙇😝如果少d就好la不過食2件都幾飽嫁👍紫薯撻撻皮夠薄👍👍👍👍d餡並冇熟d唔熟d😏好均勻食個時仲熱辣辣😶😶😶咁樣先係最好味d紫薯味唔濟🤗好香😗 d流心好滑🤓😏完全係我推薦既食品內食個時用個匙羹😂連撻皮同流心餡一齊食😋真係咩苦惱都冇曬😎好幸福😋( ̄∇ ̄)
🤔究竟pizza同sweet potato我會揀邊樣呢🤔🤔
食個時仲熱辣辣😶😶😶咁樣先係最好味
d紫薯味唔濟🤗好香😗 d流心好滑🤓
😏完全係我推薦既食品內
食個時用個匙羹😂連撻皮同流心餡一齊食😋
真係咩苦惱都冇曬😎好幸福😋( ̄∇ ̄)
2017-02-19 201 views
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇以前食pie and tart就愛芝士鮮奶撻🧀但自從佢出左🙇🙇流心紫薯撻($12)😍😳之後就愛上左佢既味道la😋😝撻皮夠薄👍👍👍👍d餡並冇熟d唔熟d😏好均勻食個時仲熱辣辣😶😶😶咁樣先係最好味d紫薯味唔濟🤗好香😗 d流心好滑🤓😏完全係我推薦既食品內食個時用個匙羹😂連撻皮同流心餡一齊食😋真係咩苦惱都冇曬😎好幸福😋( ̄∇ ̄)
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
食個時仲熱辣辣😶😶😶咁樣先係最好味
d紫薯味唔濟🤗好香😗 d流心好滑🤓
😏完全係我推薦既食品內
食個時用個匙羹😂連撻皮同流心餡一齊食😋
真係咩苦惱都冇曬😎好幸福😋( ̄∇ ̄)
2016-11-14 438 views
這天約了朋友看電影,除了爆谷,我一般都會多帶一些小食進場。只有爆谷是滿足不了我的,這次就左手拿爆谷,右手拿紫薯tart大滿足!買完流心紫薯tart,我馬上就不小心整袋跌在地上了還好只是把tart面跌到裂開,還能好好品嚐。大概一個小時後我才吃,理所當然已經不流心了,但紫薯味還是很充足。我好幾次被面頭的紫薯粉弄得一直想咳,表面的粉要是能減少一點會更好。裡面即使不流心卻依然很滑,而且甜度適中。吃完了竟然更開胃了,下次會再買,趁熱吃嚐嚐流心的滋味
大滿足!
買完流心紫薯tart,我馬上就不小心整袋跌在地上了
還好只是把tart面跌到裂開,還能好好品嚐。
2016-10-18 439 views
I live HK milk and egg tarts. This place had some seriously tasty milk tarts and cheese tarts. Flaky crust. Good size. Yes, I'm going back there today!
  • 鮮奶撻
2016-09-17 705 views
原本打算放開寫,但既然評分都一致,故還是合併一起寫吧!某兩天的下午又回到OFFICE工作,又來到喜歡的pie and tart買一個什麼tart來吃! 之前也是吃原味鮮奶撻,想吃一吃其他味的,故一次買芝士味,一次買朱古力味的鮮奶撻,而這兩種味道都是我所愛的!第一次吃的是芝士鮮奶撻。所謂的芝士撻,並不是真的有芝士餡,只是面層多一層芝士粉而已,拿去焗後,好像會讓芝士味龍罩着。但其實,多了一層芝士粉,既吃不出芝士應有的鹹香,亦使本身的鮮奶餡失去了本身香滑的味道。另一次吃的朱古力鮮奶撻亦出現同一情況。拿回office時已發覺餡料溢出,有點失望。原以為朱古力色的外表,朱古力味會頗為濃郁,但事與願違,既沒有朱古力的香,亦沒有朱古力的味道,兩個撻唯一保留可吃的只有其較為鬆脆的撻皮,加上不是碰上新鮮出爐的時間,已放置了一段時間,溫度稍涼,使整體更為失色!下次再吃,保險一點,還是選擇原味鮮奶撻吧...
原本打算放開寫,但既然評分都一致,故還是合併一起寫吧!

芝士鮮奶撻
朱古力鮮奶撻

下次再吃,保險一點,還是選擇原味鮮奶撻吧...
2016-09-04 424 views
上網見到好多人講pie and tart嘅流心紫薯撻。蕃薯控嘅我。。。今日去開tst,就特登去買個試試先。一去到剛剛出爐!紫色好吸引啊!因為係流心。比完錢,店員提醒要小心啲拎。掛住食。忘記影流心相。。。真係好流心。紫薯味都幾夠。不太甜。牛油撻皮幾香。總結值得一食wo
上網見到好多人講pie and tart嘅流心紫薯撻。
蕃薯控嘅我。。。
今日去開tst,就特登去買個試試先。
一去到剛剛出爐!
紫色好吸引啊!
因為係流心。比完錢,店員提醒要小心啲拎。
掛住食。忘記影流心相。。。
真係好流心。紫薯味都幾夠。
不太甜。牛油撻皮幾香。
總結值得一食wo
2016-09-03
$12 (Tea)
  • 日式流心紫薯撻
2016-07-23 456 views
雞批.好耐冇食過哩間野既餅 批都係第一次食呢 因為我每次只會食芝士鮮奶撻😂.拎上手油淋淋 皮係脆 咬落幾有層次感 同埋都幾大個❗️咬到咁上下個餡就出現 白汁磨菇雞肉既物體... 其實覺得有小小奇怪 個皮熱辣辣反而個餡只係暖🙈.有小小甜甜地 同個批唔太夾 可能配咖哩會好食d 不過都係個人口味問題啦
雞批

TakeAway
$20 (Tea)
2016-07-20 699 views
因沒多久前已寫了一篇同一食物的食評,本不想再多寫一次,想拍一張照片記錄自己吃過什麼便算; 豈料吃了一口後,還是有想再食多一篇的衝動,因這簡單的味道,真的很!好!吃!這次買的Timing很對,剛好是新鮮出爐,故捧上手時仍是熱的,打開紙袋已香氣撲鼻,轉瞬間已被我吃了一口!像極一個餓瘋了的小朋友。熱騰騰的鮮奶餡十分幼滑,滑得像瀑布般傾瀉而出,是真。流心。細膩甜蜜的味道,令我回心微笑。再加上鬆脆的餅皮,充滿牛油香的滋味,集合又軟又脆的豐富口感,令我大為滿足,回味無窮!價錢便宜卻如此滿足的享受,快樂。由小事開始。

鮮奶撻
價錢便宜卻如此滿足的享受,快樂。由小事開始。
2016-06-17 522 views
由早上八時多吃了一個麵包後,便一直開會做事,到快要三點才能回公司,又是能獨自吃東西時間,這次選了一間很久沒吃過的批&撻,記得很多年前在家樓下開了一間,當時還是中學生,沒有一探究竟知道有什麼好東西吃,到結業不久品嚐一次過後才知道這店的出品確是不錯,但想吃的時候已不能隨時吃到。今天又突然想吃它家的撻,眾多選擇中還是選了最樸實的鮮奶撻。一把紙袋打開,已香氣撲鼻,餓得很快便吃一口,才想起要拍照,還是不要緊,吃了一口後,更可見鮮奶漿很豐富,現在很流行的流心效果,它也做得到。鮮奶餡十分細滑香甜,味道剛好,餅皮亦鬆化可口,十分滿足!吃了一個後,很想再吃多一個,可惜,無能為力.... 簡簡單單一個鮮奶撻,只售$7.5,相比起高檔的芝士撻,我寧願在這間買多幾個撻了。
2016-06-15 255 views
係尖沙咀經過見到 Pie & tart, 我就掛住久圍了既叉燒酥,又見新出嘅齋鮑魚酥~於是忍不住口,就買了每款兩個。$17就有4個,價錢都算可以啦!叉燒酥味道鬆化,裡面充滿叉燒同醬汁,潔潔濃濃!很野美齋鮑魚酥~味道充滿菇菌味!味道淡淡的!d 皮都鬆化可口!
$17就有4個,價錢都算可以啦!
叉燒酥味道鬆化,裡面充滿叉燒同醬汁,潔潔濃濃!很野美
齋鮑魚酥~味道充滿菇菌味!味道淡淡的!d 皮都鬆化可口
2016-04-27 387 views
自從中學開始又肚餓又趕時間的時候就一定會去pie & tart醫肚它的分店地點方便就腳,尤其是尖沙咀的這一間,更加可以算是多年來屹立不倒,是高租金下的奇蹟經典雞皮紙袋已經成為它的標記小妹十之有九都會吃招牌鮮奶撻唯今天忙到早餐和午餐都變成了一餐下午茶,所以轉投了份量較大的老朋友懷抱[粟米批]Peachy.foodie rating: ✮✮☆☆☆(2/5)外貌都幾靚仔,點知一叉落去-是硬的-就知道出事了上面的一整層都是風乾了的薯不太差的是它只是外乾內軟裡面的粟米、煙肉和薯蓉都還是又滑又林不過混合當中的沙律醬就偏酸
經典雞皮紙袋已經成為它的標記

小妹十之有九都會吃招牌鮮奶撻
粟米批
粟米批
[粟米批]
外貌都幾靚仔,點知一叉落去-是硬的-就知道出事了
上面的一整層都是風乾了的薯

不太差的是它只是外乾內軟
裡面的粟米、煙肉和薯蓉都還是又滑又林
不過混合當中的沙律醬就偏酸
2016-04-27
TakeAway
$15 (Tea)
2014-12-24 493 views
從前中學在九龍灣學界比賽後經過德福到九龍灣地鐵站,都有間Pie & Tart散發著蛋撻香迎接我和朋友們到現在,我都甚少到九龍灣,但幸好!尖沙咀有所以當每次放工放早覺得餓,都是到Pie & Tart買一件芝士鮮奶蛋撻<芝士!我都有一段時間沒有買...剛好放假跟妹在尖沙咀,所以都決定買~~價錢調整了,芝士鮮奶蛋撻都已經$8,從前不論買1個,或4個..都是必定以紙袋Packing, 但現在買了2個都只用膠袋還有是微暖???而且有芝士香味跟奶香味都很微弱...從事是甜甜的帶鹹<因為芝士鹹但現在感覺芝士少了很多,但我都是第1次竟然食到1小粒芝士粒??焗的時間應該不夠吧??芝士粒都未熔化..幸好鮮奶仍然滑,蛋撻酥皮仍然脆希望下次會更好

到現在,我都甚少到九龍灣,但幸好!尖沙咀有

價錢調整了,芝士鮮奶蛋撻都已經$8,

還有是微暖???
而且有芝士香味跟奶香味都很微弱...
從事是甜甜的帶鹹<因為芝士鹹
焗的時間應該不夠吧??芝士粒都未熔化..
幸好鮮奶仍然滑,蛋撻酥皮仍然脆
希望下次會更好
2014-12-23
2014-09-14 640 views
若然午餐不是太飽,每次經過我都會買pie & tart下午茶吃,原因是此店很真材實料,當大型連鎖店的空氣麵包也賣十多元,吃這個批一樣價錢,款式多味道好,餅底和饀料均份量足,用心做,爲什麼不多多支持。它所有款式也很吸引,我會不斷試,把全部試哂。丹麥海鮮批,酥皮面層及邊位十分鬆化,中間有點軟棉,但也吃到酥皮那千層口感。裡面是白汁加火腿磨菇什海鮮粒等,味道十分好,份量大得像是吃了一個主菜。香蔥雞角,餅底口感較脆和結實,饀料是白汁配雞肉粒,這個可以拿在手吃,很方便。

$13 (Tea)
2014-07-03 283 views
我希望只係別產品既問題....買嘅時候, 記得之前係用美觀紙袋Packing, 但宜家只用膠袋奉上...都係講返食物吧啦!!~呢個檸檬提子卷, 欠缺檸檬味..成個卷好厚實, 似食緊麵團卷咁食啖都未見有提子, 要食到一圈就見有成排提子,成件事即刻變得好奇怪...雞批, 食落入面有太多水份, 定唔知"到汗水", 味道同以前大有分野...
我希望只係別產品既問題....
檸檬提子卷
都係講返食物吧啦!!~

呢個檸檬提子卷, 欠缺檸檬味..
成個卷好厚實, 似食緊麵團卷咁

食啖都未見有提子, 要食到一圈就見有成排提子,
成件事即刻變得好奇怪...
檸檬提子卷
雞批

Other Info. : 佢係以批、撻成家, 佢幾年前嘅出品, 我有食過... 未去間舖,已經聞到批嘅香味, 係可以充當美味正餐 ! 但宜家, 質素真係大不如前喇。
2014-06-26
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
2014-04-23 565 views
一到就是超多人在排隊,不過還好是外帶,所以一下子就排到了左邊是鮮奶蛋塔、右上是藍莓派、右下是朱古力蛋塔這間的蛋塔其實比較偏向美式一點點的感覺,所以比較像派這樣的感覺鮮奶塔雖然看起來乾乾的,但是吃起來卻有濕潤的感覺,一點都不乾喔!這個吃起來則是綿綿的感覺,餅皮是偏向紮實的那一種,但是吃起來不會偏硬,而是蠻軟的不過我最愛的是它的朱古力蛋塔,甜度沒有鮮奶塔的甜,吃起來跟鮮奶塔卻是完全不一樣的感覺,
一到就是超多人在排隊,不過還好是外帶,所以一下子就排到了
左邊是鮮奶蛋塔、右上是藍莓派、右下是朱古力蛋塔
朱古力蛋塔
鮮奶塔

2014-04-20
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$27 (Other)
朱古力蛋塔
鮮奶塔