2014-09-11 907 views
今日DAYOFF 就自己買左個雞批同奶油蛋撻番屋企做早餐, 有意想不到驚喜。本身對呢間PIE & TART 冇乜認識, 係見經過聞到幾香就買左黎食奶油蛋撻好香, 曲奇皮薄身而咬落去粉狀鬆軟,入面既餡香濃蛋同奶油味, 甜而不膩, 不錯!雞批十分好味, 出面酥皮香脆充滿油香, 另外入面既材料豐富, 有雞肉, 魷魚, 蟹柳, 仲有類似酥皮湯既湯汁係入面(小心熱), 好似改良西式雞批甘, 真係好正, 大家可以一試
2014-05-13
TakeAway
$25 (Breakfast)
2014-08-06 778 views
翻看手機相片時看到曾在這間買過的蛋糕,雖然已隔了很久,但也要寫出來,因這蛋糕真是想不到的好吃。聖誕節過後,和家人外出食晚餐,心想不如買個蛋糕一起食,感覺氣氛會更好。看了很多間的蛋糕,發現Pie & Tart Specialists 居然有蛋糕賣,店員說是聖誕限定的。外貌看了已很吸引,很可愛,又大個,應超過一磅。這個蛋糕是楊枝甘露蛋糕來的。外面黃色那一層是楊枝甘露製成的o者喱軟糖圍著,中間是海棉蛋糕 + cream + 芒果上面有些馬卡龍,還有聖誕老人的硬糖裝飾。楊枝甘露o者喱煙un,味道香濃,不會太甜。海棉蛋糕層鬆軟,配上cream + 芒果,很好味,甜味適中。馬卡龍也鬆化,很甜,聖誕老人硬糖真是非常硬,咬不動!整體來說,這個蛋糕真是很好味,意想不到賣Pie & Tart的店舖的蛋糕有此水準。

外貌看了已很吸引,很可愛,又大個,應超過一磅。
這個蛋糕是楊枝甘露蛋糕來的。
上面有些馬卡龍,還有聖誕老人的硬糖裝飾。

楊枝甘露o者喱煙un,味道香濃,不會太甜。
馬卡龍也鬆化,很甜,聖誕老人硬糖真是非常硬,咬不動!

2013-12-31
2 Minutes (TakeAway)
$25 (Last Night Supper)
Celebration
Christmas
2014-07-13 583 views
原本屋企附近都有pie & part,後尾執咗就好少食lu ~行經荃灣鐵路站就買咗兩個返屋企~不過無買一排又貴咗,同初初比好似唔驚唔覺就加咗幾蚊鮮奶撻仍然keep到水準~鮮奶入口即溶~有香濃鮮奶味雞批賣相吸引~大大個喜歡佢個皮多過入面既餡,個皮好香同帶有少少脆~但入面比較濕,醬料呈糕狀. . .不過用料算多~不過佢地既其他pie我就覺得麻麻地了~甜品亦一般~唔會再買~

行經荃灣鐵路站就買咗兩個返屋企~

不過無買一排又貴咗,同初初比好似唔驚唔覺就加咗幾蚊
鮮奶撻仍然keep到水準~
鮮奶入口即溶~有香濃鮮奶味
雞批賣相吸引~大大個
喜歡佢個皮多過入面既餡,
個皮好香同帶有少少脆~
但入面比較濕,醬料呈糕狀. . .
不過用料算多~

不過佢地既其他pie我就覺得麻麻地了~
甜品亦一般~唔會再買~
2014-07-12
TakeAway
$15 (Tea)
2014-04-28 895 views
前晚(26-4-2014 Sat)男友o係深水埗整完o野過返o黎,就o係o度買朱古力撻同栗子撻各兩個話做尋日(27-4-2014 Sun)朝o既早餐.最後,尋日朝都係自己煮拉麵食,食完後,男友就食栗子撻,面上o既栗子蓉帶啲酸,唔知係咪因為我冇放入雪櫃,不過唔似壞o左o既酸,食到下面,原來佢有忌廉同蛋糕,忌廉同蛋糕幾厚身,而塗o左一層朱古力o既脆皮仍然好脆.栗子撻我o地就只食一個先,到晏晝3:15pm至食另一個,原本諗住冇乜分別,但原來唔係,分別唔係o係味道,而係份量,忌廉同蛋糕同今朝o既冇咁多,明顯薄身,乜呢啲唔係standard o既咩?味道: 4.5分而朱古力撻呢,呢個又冇乜問題喎,朱古力味唔太濃又唔太甜,不過呢隻撻皮就唔脆.味道:2 .8分
話做尋日(27-4-2014 Sun)朝o既早餐.

而塗o左一層朱古力o既脆皮仍然好脆.

味道: 4.5分

味道:2 .8分
2014-04-27
Type of Meal
Other
2013-09-23 484 views
大前晚(20-9-2013 Fri)追月夜同男友食完晚飯返屋企,到荃灣地鐵,男友醒起要買前日(21-9-2013 Sat)o既早餐,成9:45pm啦,麵包舖都閂晒,唔怕,呢間未閂.佢話買南瓜批,我o地o黎到,我睇其他o野,呢o度在多款曲奇,亦見到有$12.00o既提子條.我建議佢買.然後聽見佢佢話冇南瓜批.亞姐問佢想要咩o野?佢問有冇南瓜批?亞姐答有,問佢要幾多?男友答要兩件.之後我提議買提子條,佢就買埋,呢o度o岩o岩好$30.00.買完後,佢至發覺買多o左,話唔使買提子條喎,算啦,留畀我食. 返到屋企打開晒影相先,Pie & Tart畀o左兩支膠叉,而提子條係一包有5條.到(21-9-2013 Sat)朝早,男友食o左各一件,留低其他畀我.我就先食南瓜批,南瓜批唔大個,亦未散或出現龜裂,影好相又食得.酥皮仍鬆脆,內裡o既南瓜蓉都幾多,清清地唔太甜,都唔太差o既,唔怪得男友愛上佢,如果有焗爐焗翻熱會好好食.味道: 4分到晏晝唔想食飯,就食一條提子條啦,拎上手影,手感咁特別o既?外面軟身但feel佢中間比較實;影完相又食.牛油味有,亦比較油,而成個味道都甜甜地,有啲似食甜包,口感就略

酥皮仍鬆脆,內裡o既南瓜蓉都幾多,
味道: 4分

到晏晝唔想食飯,就食一條提子條啦,拎上手影,
牛油味有,亦比較油,而成個味道都甜甜地,有啲似食甜包,口感就略為遜色,唔係好鬆軟,呢個似乎一般.而食完成條,竟然冇我唔鍾意食o既提子乾.
味道: 3分
2013-09-21
2 Minutes (TakeAway)
$15.00 (Other)
2012-06-24 349 views
大前日(21-6-2012 Thur),家人返o黎做節食晚飯,我放工返到屋企,全部女成員已返齊,枱上放滿好多’美食’,有二嫂買o黎o既奇華蛋卷同o係呢o度買o既雞批同藍莓批.我就未食過後者,所以切開一半o黎食,睇吓,藍莓醬唔係好多,批底厚.食落,藍莓醬味道較得幾好,唔太甜又唔酸,而批底係鬆散o個隻,芝士味淡淡,亦恰到好處.不過如果藍莓醬多啲就perfect.最後家人食剩一件雞批,我就o係第二日帶返公司叮熱o黎食,不過我叮得太熱,裡面o既餡都變成一pat pat,為公平起見,呢個食評只就藍莓批評分.而我o係23日路過時,都見到藍莓批賣$10.00一個.

藍莓批

最後家人食剩一件雞批,
雞批

而我o係23日路過時,都見到藍莓批賣$10.00一個.
2012-06-21
TakeAway
$5.00 (Other)
藍莓批
2011-11-17 280 views
螺絲粉肉汁批:賣相是有點差,但味道不錯,外面是薯蓉,內裡是有茄汁的螺絲粉,可惜不夠熱 份量不足以令我這大胃王吃飽,隨後我要到別處吃了兩球雪糕鮮奶撻:這個是朋友的,以撻來說,這個的撻皮做得很圓很平滑,她說味道不錯,而且比普通用蛋黃做的蛋撻較健康。 不過撻中間為甚麼會有些紅紅的顏色呢?有樣東西我一值感奇怪,有時我會買Pie & Tart 的$5四片揶香紫米方包(真便宜),而揶香紫米方包的確有揶香,還挺好吃,但其成份並沒有寫任何有關"揶"的原料,真是百思不得其解Pie & Tart 是趕時間的好選擇,尤其是早餐,份量剛剛好
份量不足以令我這大胃王吃飽,隨後我要到別處吃了兩球雪糕

不過撻中間為甚麼會有些紅紅的顏色呢?

2011-05-23 289 views
由細到大都好鐘意黎Pie & Tart食鮮奶撻但未試過食其他野( 驚唔好食.. )係一次好肚餓又要等人既時候我企係Pie & Tart出面唸左好耐叫唔叫其他野試下好0.0..最後 我見到D海鮮批大大件又唔係好貴咁就買左件試-)第一啖真係比到驚喜我~夠熱,, 好足料,, 又香,,個皮係我最鐘意既地方.夠鬆脆個一刻我真係好感動,,( 可能係因為太肚餓所以先會咁.." )好彩我買個時鮮奶撻剛剛出爐~我慢慢食完個海鮮批個鮮奶撻都仲係暖的,,鮮奶撻個種好香既鮮奶味始終如一,,難怪我全家都咁鐘意食,,唔好意思"由於太耐冇食所以唔太記得個價錢.."我寫大約數吧-)第一次寫食評 有任何不足之處 敬請見諒
由細到大都好鐘意黎Pie & Tart食鮮奶撻
但未試過食其他野( 驚唔好食.. )
係一次好肚餓又要等人既時候
我企係Pie & Tart出面唸左好耐
叫唔叫其他野試下好0.0..

最後 我見到D海鮮批大大件又唔係好貴咁就買左件試-)
Pie & Tart 盒面
海鮮批 + 鮮奶撻
第一啖真係比到驚喜我~
夠熱,, 好足料,, 又香,,
個皮係我最鐘意既地方.
夠鬆脆

個一刻我真係好感動,,
( 可能係因為太肚餓所以先會咁.." )
足料海鮮批~
好彩我買個時鮮奶撻剛剛出爐~
我慢慢食完個海鮮批個鮮奶撻都仲係暖的,,
鮮奶撻個種好香既鮮奶味始終如一,,
難怪我全家都咁鐘意食,,
鮮奶撻,,
唔好意思"
由於太耐冇食所以唔太記得個價錢.."
我寫大約數吧-)

第一次寫食評 有任何不足之處 敬請見諒
2011-05-25
2 Minutes (TakeAway)
$19 (Lunch)
Pie & Tart 盒面
海鮮批 + 鮮奶撻
足料海鮮批~
鮮奶撻,,
  • 海鮮批
  • 鮮奶撻
上次食左個咁好味既螺絲粉批...今次見佢新鮮出爐咖喱牛肉批@VVVV@忍吾住要買黎食下了><咖喱牛肉批 : 首先要講賣相真系好得XDDD 花邊整得好令XD食落仲好脆好有牛油香味>VVVVVVV<一流!XDDD吉開中間,,,,,,極濃咖喱味遍佈整個房間了=VV=連媽在隔壁房都聞到=VVVVV=哈~食落又真系辣辣地的....有咖喱味><..........真材實料...牛肉都幾多下XDDDDD好贊~今次系新鮮出爐.........熱騰騰食..........所以毫無疑問=V=100分是應得有餘了=VVVVV=哈哈XDDDDDD
上次食左個咁好味既螺絲粉批...
今次見佢新鮮出爐咖喱牛肉批@VVVV@
忍吾住要買黎食下了><

食落仲好脆好有牛油香味>VVVVVVV<一流!XDDD
吉開中間,,,,,,極濃咖喱味遍佈整個房間了=VV=
連媽在隔壁房都聞到=VVVVV=哈~
牛肉都幾多下XDDDDD好贊~

100分是應得有餘了=VVVVV=哈哈XDDDDDD

咖喱牛肉批
外貌我會比100分-V-哈~
好多咖喱牛肉^V^正!!!XD
2010-08-23
咖喱牛肉批
外貌我會比100分-V-哈~
好多咖喱牛肉^V^正!!!XD
2010-08-13 145 views
雞批外表十分吸引, 金黃色, 介了十字紋, 而且牛油香噴噴, 熱騰騰, 咬落好香脆, 好好味, 而內裡有雞肉, 火腿, 洋蔥和磨菇, 材料豐富, 加上d白汁, 夠滑少少稠身, 好味道.這裡的雞批賣$9.5, 比對面美心西餅貴一點, 但勝在夠新鮮, 熱騰騰, 推介.

2 Minutes (TakeAway)
$9.5 (Tea)
2010-07-12 139 views
朋友買o左好多o野俾媽咪,仲要親力親為做埋速遞添!記得佢鍾意食酥皮麵包,一直都想買個pie & tart俾佢試試,就今日啦~~記得朋友講過甜同鹹俾佢揀,佢比較鍾意鹹o既餡,Well~肉鬆酥~非你莫屬喇!我一眼睇中最近櫥窗o個個,因為外型最靚,最飽滿!摸上手熱辣辣,感覺好新鮮!雖然朋友話自己好飽,但頂唔住我再三威逼,最後都肯趁暖食o左!酥皮微暖酥軟,肉鬆份量適中,整體味道唔錯!雖然俾我整扁o左少少,但都總算一番心意o丫!
朋友買o左好多o野俾媽咪,
仲要親力親為做埋速遞添!
記得佢鍾意食酥皮麵包,
一直都想買個pie & tart俾佢試試,
就今日啦~~

記得朋友講過甜同鹹俾佢揀,
佢比較鍾意鹹o既餡,
Well~
肉鬆酥~非你莫屬喇!

我一眼睇中最近櫥窗o個個,
因為外型最靚,
最飽滿!
摸上手熱辣辣,
感覺好新鮮!

雖然朋友話自己好飽,
但頂唔住我再三威逼,
最後都肯趁暖食o左!

酥皮微暖酥軟,
肉鬆份量適中,
整體味道唔錯!
雖然俾我整扁o左少少,
但都總算一番心意o丫!
仲熱辣辣!
外型唔錯!
值得一試!
2010-06-20
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$6.5 (Lunch)
仲熱辣辣!
外型唔錯!
值得一試!
  • 肉鬆酥
完成完頻密的交易過程後,,,,]自自然然要回家作充足休息呢>/////////<有上環坐地鐵回荃灣,,,途中也累得差d爬在車廂地板睡了呵呵TVVVVVVT回到荃灣MTR,,,正在想找點食物醫肚,,,,不久就聞到一陣超香既牛油味....焗TART既味道...不用問了,,,一聞就知一定是這店傳出來的>//////////<真系香到隻腳都吾受控制...行去看看陳列在店中的PIE & TART ^_^由中4開始都在成年冇食過了-333-...超少在地鐵站出沒...出沒也是很趕時間那種...行到真系花多眼亂,,,吾知算邊款好><以前總是食它的雞批>///<正!!!不過想試試新野...很多人也說鮮奶撻好味但我又驚佢太"流"...又吾想選太耐阻著人做野TVT....結果算了那個"美式螺絲粉PIE"-美式螺絲粉PIE($10) : 貌相真系好掂><...好似高級餐廳既出品>3<上面D著蓉冷了很多-口-...呀!!!應該等佢岩岩出爐果D會正好多好多TVT..不過都好好食><....好香薯仔味&
完成完頻密的交易過程後,,,,]
自自然然要回家作充足休息呢>/////////<
有上環坐地鐵回荃灣,,,
途中也累得差d爬在車廂地板睡了呵呵TVVVVVVT

回到荃灣MTR,,,
正在想找點食物醫肚,,,,
不久就聞到一陣超香既牛油味....焗TART既味道...

行到真系花多眼亂,,,吾知算邊款好><
以前總是食它的雞批>///<正!!!

-美式螺絲粉PIE($10)
: 貌相真系好掂><...好似高級餐廳既出品>3<
不過都好好食><....好香薯仔味>V<
食裡面D螺絲粉同菇仲暖暖地的....出奇地入味@@...好好食呀><
雖然$10對我黎講系貴左少少,,,但系食到呢種味道我又覺得幾值呀^_^''

同埋PIE & TART 起響地鐵站真系最佳位置呵-3-...
雖然去地鐵站的人多數是趕車上班或去別的地方玩,,,
但它傳出的香味真的不怕沒有人幫襯哈XD

不過真系要剛出爐才買最好TVT...冷的始終有D缺憾...TVT..
如果再有機會我會試下其他的哈XDD
批個樣><好令
味道真系吾差,,,不過冷了TAT
裡面好入味既螺絲粉
2010-07-08
批個樣><好令
裡面好入味既螺絲粉
  • 雞批
  • 螺絲粉批
  • 咖哩牛肉批
2010-07-06 105 views
The chicken pie filling is nice and creamy, but the crust is a little too sweet for my taste. It needs a little more savoury touch.The chocolate milk tart? OMG! The best I've ever had! Satiny smooth, creamy, sweet and chocolatey filling on a flaky, crumbly tart base. Perfect!http://mochachocolatarita.blogspot.com

cute paper bag
Chicken Pie
Super yummy chocolate milk tart
2010-07-03
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$16 (Last Night Supper)
cute paper bag
  • chocolate milk tart
2010-06-14 95 views
趁係地鐵加價前夕,搭地鐵去荃灣兜返轉!一去到綠楊坊出口,曲奇味、puff 味、tart 味爭先恐後搶住攻入我個鼻!始終,我對 Pie & Tart 嘅鮮奶撻情有獨鍾!由$4 幫襯到而家$6。就算第時加價到 $10會照幫襯!事關甜品屋食燉奶都超過$10!呢度有埋Tart 食,真係抵!!!鮮奶撻 面頭有塊膜,一拮穿,係香甜嘅鮮奶!有點凝固,好似燉奶,Tart 很鬆化,有牛油香味;口感一流!我通常先用匙羹,食哂中間嘅鮮奶!之後,慢慢刮個Tart邊嚟食!YUMMY!!!
趁係地鐵加價前夕,搭地鐵去荃灣兜返轉!

始終,我對 Pie & Tart 嘅鮮奶撻情有獨鍾!

鮮奶撻
面頭有塊膜,一拮穿,係香甜嘅鮮奶!
YUMMY!!!

鮮奶撻 $6個
2010-06-12
$6 (Tea)
鮮奶撻 $6個
2010-05-04 156 views
不論早晚每逢路經綠楊坊出口, 總有陣誘人牛油香散播著, 總搞不清楚究竟是來自菲斯太太的曲奇餅?bread papa的cream puff??還是這裡的鮮奶撻???總之就是香氣襲人啦。某天在荃灣工作完後又被那陣香氣吸引了, 今次肯定是來自這裡, 皆因阿姨說裡面正在焗鮮奶撻! 不過早餐還不要那麼甜牙齒了,從幾款早餐三明治中選了沒醬汁的蕃茄蛋三文治算了。白麵包柔軟雪白,沒丁點吹乾痕跡,絕對可以收貨! 一整隻切片白烚蛋相當新鮮, 吃來有蛋香只可惜不是溏心蛋黃而已; 除了蕃茄片還有西生菜,兩者皆清新爽口,也沒有平時吃煎蛋三文治的膩滯,而且真的丁點醬汁也沒有, 非常健康的配搭! 只因沒有醬汁滋潤,所以三文治其實吃來也很乾, 不配飲品來乾啃是很有難度。第二次改選有醬汁的粟米碎蛋三文治,粟米鮮茄生菜,又是另一款清新的配搭,索索有聲的非常清脆。雞蛋切得碎碎混合蛋黃醬還是沙律醬後,微甜味道頗為對味,蛋鮮味也能感受得到,幾款蔬菜新鮮有汁,蕃茄汁更為有點膩口的碎蛋添了微酸感覺,好味道!阿姨提醒加配凍奶茶成為套餐($16)比較化算,港式奶茶茶香還重,非單一紅茶的單調味道,花奶下得較多,要是少甜少奶應更好飲。這間

阿姨提醒加配凍奶茶成為套餐($16)比較化算,港式奶茶茶香還重,非單一紅茶的單調味道,花奶下得較多,要是少甜少奶應更好飲。這間店舖收工後應有以百潔布清洗茶煲,因奶茶內發現綠色百潔布纖維嘛。

終於難抵鮮奶撻的誘惑,買了一個當下午茶。鮮奶撻好比以牛油曲奇皮盛載的燉鮮奶,中間鮮奶部份極滑溜,面層因時間關係變得乾了,反而又有另一種煙韌風味,半凝固的鮮奶很重奶香,甜度不會高得膩喉,可算美味! 牛油皮不太厚,真的很重牛油香,也搶去一點鮮奶香味,分開來吃更能吃出其特有香氣,兩者同吃時味道就變得糾纏不清,難怪會附上小茶匙供吃鮮奶了!

姨姨親切有禮, 笑容滿臉的為客人提供早餐,這個早上變得真美好,謝謝姨姨!!
蕃茄蛋三文治
粟米碎蛋三文治
凍奶茶
鮮奶撻
$10 (Breakfast)
蕃茄蛋三文治
粟米碎蛋三文治