2022-10-04 41 views
去左顯徑做完運動,唔想返去熱辣辣咁煮野食,所以即使上網睇下附近有咩外賣店,見到有間位於雲疊花園嘅日式餐廳有便當外賣,賣相又不錯,今晚晚餐就靠晒佢。朝日便當咖哩飯裡面有味付螺肉、菠蘿、蒜香牛油三文魚和北海道帆立貝,入口蒜香味都幾濃,三文魚肉質嫰滑,菠蘿香甜多汁。名古屋便當咖哩飯,兩款都揀左咖哩汁,多汁真係無得輸,依款有味付螺肉、蒲燒鰻魚、日式炸嫰雞、日式蔥魚餅,份量都幾多,鰻魚好味、日式蔥魚餅幾有驚喜。

2022-10-03 48 views
住隆亨邨嘅朋友帶我到呢間豬屋食晚餐。小店位於田心村內,吾算好近大圍站,勝在田心村比較寧靜,感覺人都無咁緊張。店內擺放著吾同形態嘅豬豬,好可愛!細細嘅店舖都有幾多嘢揀喎。而且凡惠顧飯類/麵類都可以跟餐價加購指定飲品及甜品!☕加$12嗌咗杯熱柑桔蜜,另外加$18嗌咗樽不二家白桃汁!🍱宮崎便當和風燒汁飯,好似珍珠飯,粒粒分明又鬆軟。照燒雞扒,大大塊零肥脂。七味燒豬頸肉,燒到焦香,肉質爽。再加照燒茄子同味付螺肉,都幾豐富。🍝雜錦海鮮拉麵拉麵煙韌,吸收奶白嘅豬骨湯底。仲有糖心蛋、粟米粒同昆布,增加口感。海鮮方面有燒得香口嘅帶子、卜卜脆嘅多春魚同蟹柳。食完咁豐富嘅便當同拉麵已經好飽,見到隔離食緊甜品。我哋又嗌咗件日本直送士多啤梨千層蛋糕。軟軟哋加少少凍,吾太甜,幾口味!

店內擺放著吾同形態嘅豬豬,好可愛!

細細嘅店舖都有幾多嘢揀喎。
而且凡惠顧飯類/麵類都可以跟餐價加購指定飲品及甜品
☕加$12嗌咗杯熱柑桔蜜,另外加$18嗌咗樽不二家白桃汁!

🍱宮崎便當
和風燒汁飯,好似珍珠飯,粒粒分明又鬆軟。
照燒雞扒,大大塊零肥脂。
七味燒豬頸肉,燒到焦香,肉質爽。
再加照燒茄子同味付螺肉,都幾豐富。

🍝雜錦海鮮拉麵
拉麵煙韌,吸收奶白嘅豬骨湯底。
仲有糖心蛋、粟米粒同昆布,增加口感。

海鮮方面有燒得香口嘅帶子、卜卜脆嘅多春魚同蟹柳。

2022-10-02 41 views
由裝修,餐桌距離,四眼哥哥服務,到食物質素同隔離茶餐廳一樣水平。茶餐廳阿姐至少唔會長期黑面,而且會幫你落單比水你。呢間所謂餐廳就咁比個 code你自己掃,冇服務就唔好收加一。
茶餐廳阿姐至少唔會長期黑面,而且會幫你落單比水你。
呢間所謂餐廳就咁比個 code你自己掃,
冇服務就唔好收加一。
2022-09-29 42 views
餐廳位於大圍站,C出口行大約7-8分鐘就到,今次同朋友一齊去到大圍食Dinner,平日夜晚8點到餐廳,係門口已經見到全場滿座🤩🤩,好彩等左四張枱就可以入啦👍👍餐廳裝修以日式為主,牆上重貼左好多日本站名,真係會令人好想快d可以去日本旅行😍😍✈️餐廳係用QR code比客人落單,今次同朋友order左兩個便當🍽,便當可以自己選擇要燒汁定係咖喱汁,汁亦可以選擇另上沖繩便當($96)有吉列千層芝心豬扒+汁燒金菇牛肉+味付螺肉+三種刺身(三文魚2件、帶子2件、甜蝦1隻)芝心豬扒好鬆脆,有香濃芝士味,牛肉入面包左好多金菇,咖喱甜甜地,有好多紅蘿蔔🥕同薯仔粒🥔刺身亦都好新鮮👍高質🥰朝日便當($95)有蒜香牛油燒三文魚扒+蒜香牛油北海道帆立貝+烤鮮菠蘿+味付螺肉呢款便當主要以海鮮為主,三文魚扒煎得好脆口,啖啖肉,帆立貝好香🤩好味,配上烤菠蘿好甜又多汁🍍好開胃👍整體黎講,每個便當都份量十足,望落去夠曬豐富,有前菜、小食、主菜,好抵食🤩🤩
沖繩便當($96)
朝日便當($95)
2022-09-27
Type of Meal
Dinner
  • 朝日便當
  • 沖繩便當
2022-09-28 16 views
晚餐叫了豬屋外賣,佢有好多款便當揀,叫左沖繩便當,入面有芝士夾心豬扒,皮香脆,咬入去係仲係熱熱地軟霖霖既芝士,超級好食,依個餐仲有三文魚麵豉湯同刺身配搭。刺身新鮮,唔會細件。成個餐好食飽肚
Delivery
2022-09-27 31 views
今天來大圍雲疊花園探望一個朋友 ,朋友話呢度有間食日本菜嘅餐廳,她說水準不錯,於是就跟他一起去品嚐。這間餐廳叫做[豬屋日本料理],嘩!唔通淨係食豬嘅,真係幾有趣喎! 哦!原來唔係,佢一間有許多日本美食嘅餐廳,唔係淨係食豬嘅,哈!哈!哈 !我哋點咗個[名古屋便當], 佢有蒲燒鰻魚, 鰻魚好大塊,無骨好好食。日式炸嫩雞, 炸雞有兩件, 好嫩,好juice, 味道不錯。日式圓蔥魚餅一件,魚餅好有魚味,好彈牙,好有口感。 味付螺肉味道不錯,加埋咖哩飯一起吃,真是一個絕配。 天婦羅大蝦,有四件大蝦,蝦非常 脆口,佢嘅漿粉不太厚,食起嚟恰到好處。 櫻花蝦日式炒雜菜,櫻花蝦很鮮味,跟雜菜一起炒,把菜的甜味帶了出來,非常清新,有營養。在日本餐廳,一定要食壽司,我推介大家食醬燒三文魚壽司,佢啲壽司飯很好吃,新鮮嘅三文魚,加上燒汁,把三文魚的香味燒出,令到壽司嘅味道恰到好處 ,幾ok呀!這間豬屋日本料理真係不錯,下次一定會再來。

我哋點咗個[名古屋便當],

佢有蒲燒鰻魚, 鰻魚好大塊,無骨好好食。
日式圓蔥魚餅一件,魚餅好有魚味,好彈牙,好有口感。
味付螺肉味道不錯,加埋咖哩飯一起吃,真是一個絕配。

這間豬屋日本料理真係不錯,下次一定會再來。

2022-09-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2022-09-24 46 views
放假去咗大圍雲疊花園探表姐,之後去附近嘅豬屋日本料理食飯,餐廳係高質日式小店,裝潢設計像日本的居酒屋,主打便當、刺身飯、壽司,串燒、拉麵等。福岡便當,有和風燒汁飯+吉列豬扒1件+汁煮豬軟骨2件+日式圓蔥魚餅1件+味付螺肉。食材配搭得宜又豐富,吉列豬扒切成適中大小,肉質軟嫩鬆化。汁煮豬軟骨軟稔入味。日式圓蔥魚餅,洋蔥粒結合魚餅,啖啖清爽滋味。特選時令丼(三文魚,油甘魚,紋甲魷魚,甜蝦,芥辣八爪魚),刺身新鮮厚切又大件,三文魚和油甘魚色澤光鮮,紋理分明,油脂甘香,入口鮮甜。紋甲魷魚爽口彈牙,鮮味十足。甜蝦鮮甜。濃郁的芥末和鮮味八爪魚鮮味獨特,爽口彈牙!附送三文魚味噌湯,足料兼鮮味十足!咸檸七味道甜中帶咸,冰涼解喝。

附送三文魚味噌湯,足料兼鮮味十足!

咸檸七味道甜中帶咸,冰涼解喝。
2022-09-14 785 views
Happy Friday晚上,兩口子去到大圍的豬屋吃飯。餐廳在雲疊花園,不算好近鐵路站,但還是全場滿座。幸好稍等一會兒,已可入座。餐廳提供QR code讓客人自助點餐。這晚共點了兩客便當:秋田便當包括和風燒汁飯、脆香吉列雞扒、汁煮豬軟骨、味付螺肉、三文魚刺身、帶子刺身及有頭甜蝦刺身。和風燒汁飯方面,我選了汁另上,以避免攝取過多鈉;也選了少飯,因不想攝取太多碳水化合物。脆香吉列雞扒外脆內軟,口感一流。汁煮豬軟骨很稔,非常軟身,也很入味。味付螺肉是調配得恰到好處的惹味。三文魚刺身細滑鮮甜。帶子刺身有夠嫩滑。有頭甜蝦刺身鮮香十足。沖繩便當包括吉列千層芝心豬扒、汁燒金菇牛肉卷、味付螺肉、三文魚刺身、帶子刺身及有頭甜蝦刺身。因為他想食拉麵,於是加錢把飯改為黑蒜油豬骨湯拉麵。黑蒜油味道濃郁,很適合好此道者;麵質帶點煙韌,符合個人口味。吉列千層芝心豬扒以吉列外層包裹著香濃芝士,以及軟嫩的豬扒,層次分明。汁燒金菇牛肉卷牛肉煎得香脆,但肉質仍能保持水準,不會太乾;配合爽口金菇,可謂最佳配搭。味付螺肉及三款刺身同樣屬水準之作。

餐廳提供QR code讓客人自助點餐。

這晚共點了兩客便當:

秋田便當

沖繩便當

$100 (Dinner)
2022-09-07 90 views
呢間小店係住大圍嘅朋友多次推薦,今晚約咗佢食飯,自然首選呢間👍🏻店內裝飾充滿日本情懷,而且將時令新鮮食品上晒黑板,方便客人挑選🥰下單方式為QR CODE自助下單,完全冇壓迫感,非常方便,發送前隨時改都得🤣三文魚壽司~天然嘅油光非常吸引,而且紋理均勻。山型松葉蟹膏蟹棒軍艦~蟹膏份量都幾多而且鮮味湧現,配上蟹棒絲,有雙重口感👍🏻滋味雞翼套餐~作為雞翼控既我,對呢個餐係零反抗,既有香軟嫩滑嘅蜜糖烤雞翼再加上香脆可口嘅名古屋炸雞翼,配上齒頰留香嘅糖心蛋同非常彈牙嘅拉麵😍由於紫心香芋丸味道帶甜,餡料軟糯,我當咗佢係甜品😝福岡便當~便當有多款菜式,而且肉類漸大比數,係男士嘅首選,當中炸豬扒嘅長度連本身嘅位置都唔夠放,證明非常大件😂重點係炸皮非常薄,豬扒亦非常入味,豬軟骨亦都不容低估,可以做到入口即化😋😋

三文魚壽司~天然嘅油光非常吸引,而且紋理均勻。

由於紫心香芋丸味道帶甜,餡料軟糯,我當咗佢係甜品😝

2022-09-05 91 views
豬屋日本料理 (大圍)過左黎大圍,買外賣返屋企食🥰🥰至尊惹味套餐$108蟹籽粟米沙律、三文魚味噌湯、刺身、流心芝士漢堡扒、鹽燒鯖魚、黑椒照燒雞件、燒汁飯😋😋好多野食❤️❤️沙律好fresh🥗🥗刺身有2款,三文魚同北寄貝,好新鮮鮮甜🍣🍣,流心芝士漢堡扒,好正⭐️⭐️,口感一流😍鹽燒鯖魚鮮味十足,大大份👍👍 黑椒照燒雞件配埋燒汁飯好味😙😙加埋三文魚味噌湯,好滿足☺️☺️沖繩便當🍱$96轉芝士烏冬+$12吉列千層芝心豬扒、汁燒金菇牛肉卷、刺身、咖喱芝士烏冬、螺肉吉列千層芝心豬扒好香脆,配埋沙律醬食好正、汁燒金菇牛肉卷好惹味🥰🥰刺身仲有3款,三文魚、帶子、甜蝦,必食😙咖喱芝士烏冬有濃濃嘅咖喱味,推介😋仲有螺肉都好都幾清甜美味✨✨整體評分:4/5味道:4/5抵食:4/5地址:大圍田心街10-18號雲疊花園地下4號舖
豬屋日本料理 (大圍)

過左黎大圍,買外賣返屋企食🥰🥰

至尊惹味套餐$108

沖繩便當🍱$96
轉芝士烏冬+$12

吉列千層芝心豬扒、汁燒金菇牛肉卷、刺身、咖喱芝士烏冬、螺肉

整體評分:4/5
味道:4/5
抵食:4/5

地址:
大圍田心街10-18號雲疊花園地下4號舖
TakeAway
2022-09-03 86 views
今日係大圍附近做完野諗住搵間餐廳食完lunch 先,途經「豬屋」見都有唔少選擇而且價錢相當貼地親民,點知咁啱lunch hour 已經坐滿學生同附近街坊,趕時間下唯有外賣番去先食啦Menu 有相當多選擇,魚生飯、丼飯、便當🍱、壽司🍣小食炸物應有盡有。福岡便當🍱 $78一個便當有齊吉列豬扒、汁煮豬軟骨同日式圓蔥魚餅同前菜小食味螺,主食可以揀咖哩飯或者燒汁飯,日式咖哩甜甜地唔辣就啱哂口味👍🏻貼地街坊小食份量好足,手掌✋size 嘅吉列豬扒切成6件,炸粉唔算厚而豬扒都算鬆軟,汁煮豬軟骨有驚喜超級軟稔入哂味名古屋便當🍱 $92名古屋便當配菜就係蒲燒鰻魚、日式炸嫩雞、日式圓蔥魚餅,鰻魚差唔多有半條而且無骨👍🏻炸雞有2大件唔會柴仲juicy 嫩滑,堂食嘅話熱辣辣應該仲好食😋紫心香芋丸 $28一客有4粒,香芋丸拎到番公司雖然已經唔脆,但軟糯嘅外皮好似炸湯圓包住滿滿香芋蓉嘅內餡,唔算過甜喎👍🏻

福岡便當🍱 $78

名古屋便當🍱 $92

紫心香芋丸 $28

TakeAway
2022-08-30 68 views
壽司飯望樣就覺得好靚,但一食落真係好失望,啲壽司飯一啲都唔夠醋味,可能係叫雜綿飯既關係,唔知係咪頭頭尾尾啲魚生唔係好新鮮,連三文魚都有筋,職員態度差!完全好似唔憂做咁,唔會再幫襯
2022-08-28 57 views
秋田便當🍱便當好豐富有好多樣嘢食,有前菜,冷盤同主食。前菜方面係味付螺肉。微辣,好香口。 冷盤嘅三文魚刺身🍣切得比較厚身食落好有咬口。刺身蝦亦都好creamy。主菜方面,雞炸得好香脆🍗,黎到嘅時候熱辣辣,外脆内軟,好重胡椒味。亦都唔會炸到好乾好硬唔會刮口。和風醬油飯個汁甜甜地幾開胃,飯粒粒分明。豬軟骨就有咬口。日式蜜糖烤雞翼拉麵🍜雞翼外表係紅紅地色但係唔好以為佢係辣嘅,食落食到蜜糖味,甜甜地,可以同拉麵嘅咸中和下,轉下口味。清爽西柚梳打🥤有西柚果肉,加埋凍嘅梳打,喺呢個咁熱嘅天氣之下真係好爽,好解渴。好好飲!最咪嗌左個日本直送嘅蛋捲,而味道係隨機嘅。蛋捲係一口嘅size,食落有濃郁既香蕉精油味。
秋田便當🍱

便當好豐富有好多樣嘢食,有前菜,冷盤同主食。

前菜方面係味付螺肉。微辣,好香口。
冷盤嘅三文魚刺身🍣切得比較厚身食落好有咬口。
刺身蝦亦都好creamy。

日式蜜糖烤雞翼拉麵🍜

清爽西柚梳打🥤

秋田便當
日式蜜糖烤雞翼拉麵
2022-08-26 52 views
出開大圍附近做野,就係發掘下大圍美食嘅機會!搵到間算喺大圍港鐵站附近嘅日式餐廳。豬屋日本料理,田心村入口附近,都幾易搵,餐廳8點左右晚市都枱枱有客,感覺都幾有人氣。坐低店員就遞上一杯茶同一個QRcode用黎落單。鋪唔算大,但門口見到menu好多選擇,仲有好多唔同款式嘅便當,啱哂我呢d一支公搵食,用日本地方名命名,充滿日本味。因為好肚餓,今次就叫多d野食下!沖繩便當--吉列千層芝心豬扒;汁燒金菇牛肉卷;刺身,三文魚,帶子,甜蝦;味付螺肉配咖哩飯,咖哩汁可以揀另上真係不得不讚。芝心豬扒外脆之餘炸粉同豬扒係痴埋,唔會食落散開,芝心份量都啱啱好,唔會太膩。豬扒肉質軟嫰,食落juicy,口感豐富。汁燒金菇牛肉卷用料唔錯,牛肉唔韌之餘有牛肉香,食落冇羶味。金菇同牛肉熟度一致,紮實!有驚喜!三款刺身新鮮清甜。味付螺肉味道正常,咖哩汁完全係日式咖哩味,甜甜地帶微微辣,非常好送飯~另外叫左個三色花之戀,分別係海膽,蟹籽,三文魚籽。三文魚籽口感最特別,三文魚籽喺口腔爆出黎嘅甜鹹味同醬好夾,特別嘅組合。花之戀足料大件,十分推薦。加配飲品同甜品有優惠就叫左杯咸檸七同日本直送!!士多啤梨味千層蛋糕。千層蛋糕唔會
出開大圍附近做野,就係發掘下大圍美食嘅機會!
因為好肚餓,今次就叫多d野食下!

三款刺身新鮮清甜。
味付螺肉味道正常,

咖哩汁完全係日式咖哩味,甜甜地帶微微辣,非常好送飯~

另外叫左個三色花之戀,分別係海膽,蟹籽,三文魚籽。

花之戀足料大件,十分推薦。

加配飲品同甜品有優惠就叫左杯咸檸七

同日本直送!!士多啤梨味千層蛋糕。

千層蛋糕唔會死甜,而且雪嘅溫度保持得好好,皮唔會淋左或者出水,+$24我覺得都幾高性價比,可以一試!

今次豬屋日本料理用餐非常滿意,職員有善,企理乾淨,食物多選擇又好味。
2022-08-26
今次黎到大圍嘅豬屋🐷 其實餐廳嘅裝潢唔係特別亮麗甚至睇得出有啲歷史🫢 成個感覺只係一間普通嘅街坊餐廳 但係正正因為呢個特質 加上餐廳貼左好多日式海報 先造就到一種日式小店嘅感覺☺️ 野食方面都係偏向平民路線😜 以大件夾抵食為主👍🏻 再配上一份情懷☺️ 以街坊食店黎講都算唔錯😋👉🏻 佐賀便當🍱💰HKD8️⃣8️⃣餐廳提供唔同嘅便當😝 但係貪心嘅我緊係想一次食晒唔同餸菜😙 呢個便當有齊鯛魚腩🐟雞肉串🐤咖哩同三文魚壽司🍣 一次滿足晒幾個願望👉🏻 赤身三色丼🍣💰HKD1️⃣1️⃣8️⃣呢個丼有赤身 三文魚 同帶子 而且赤身仲係3️⃣大片厚切👍🏻 加一服務費❌

今次黎到大圍嘅豬屋🐷
其實餐廳嘅裝潢唔係特別亮麗