2011-11-09 12769 views
元朗老友來電,謂:「今晚請你食九大簋!」我話:「講真?」友:「你咁大個人,食過九大簋未?這個不是傳聞,今晚請你試真正傳統九大簋。」以前圍村聚會喜慶,普通人家就食盆菜,叫「食盆」;有錢人家則食九大簋。因總共九道菜。菜名都取好意頭,如風調雨順、家肥屋潤 雙鳳朝陽、海龍吐珠、如意順心、子孫滿堂、事事就手、豐衣足食等。『九大簋』是廣東的中國傳統盛宴。「簋」,讀作「鬼」,古代祭祀時盛載黍稷的器皿。九者,長長久久之意,其後變成節日慶典的宴會。九大簋共九道菜,每道菜都選用極佳材料,以作農民豐收盛宴的一餐。現在找這個食法頗不易,沒人做,有的也不正宗。難得老友是當地人,也是識途老馬,知道這店歷史悠久,元朗屏山本地人主持,故仍然保留隱世原味。這店地僻,正在元朗屏山坑尾村車站,來的都是熟客,或是看到食評,專程來嚐。菜要兩日前預計,壁上貼滿名人來食,有周潤發、鄧達智等。我們十一個人,十男一女,叫了個大盆。店少,客滿,很熱鬧,有過年之感。『九大簋』共九砵,計有小盆菜燉陳皮鴨湯 或椰子雞湯神仙雞 或黃酒雞南乳雞 或梅子鴨炸生蠔 或炸鮮門蟮魚雞汁燴花菇新鮮菠蘿紫薑魚肉丸 或煎魚片了酸豬手 或了酸腩肉雞鴨飯1.第一道
元朗老友來電,謂:「今晚請你食九大簋!」
我話:「講真?」
九大簋圖

『九大簋』共九砵,計有
燉陳皮鴨湯 或椰子雞湯
神仙雞 或黃酒雞
南乳雞 或梅子鴨
炸生蠔 或炸鮮門蟮魚
新鮮菠蘿紫薑
魚肉丸 或煎魚片
了酸豬手 或了酸腩肉
雞鴨飯

1.第一道菜先上,是燉陳皮鴨湯,入口奇香,一個難以形容的果皮香味,加上老鴨原味,果然不同,第一道已一百分。飲湯我最怕味精,這湯香味濃,今次一點味精的感覺都沒有,正!
燉陳皮鴨湯
2.魚肉丸
起膠彈牙,剁入馬碲,不是機造,正式手打魚蛋,不忍得,再多吃幾粒。
魚肉丸
3.炸鮮門蟮
外皮炸得非常香脆,內裡鱔肉嫩滑香熱而燙口。
炸鮮門蟮
4.雞汁燴花菇
花菇飽浸雞汁,又軟腍又鮮甜,又大又香。花菇香味很獨特,真是百嚐不厭。
5.黃酒雞
用盆上,黃薑蒜頭放面,蠻好看,肉滑厚入味。可能不是城市雞吧。
黃酒雞
6.梅子鴨
鄉村梅菜夾鴨肉,是農家菜特色。
梅子鴨
7.新鮮菠蘿紫薑
菠蘿薑也是一道菜,正奇怪,原來也有來頭,是「子孫滿堂」之意。具開胃袪寒,補脾暖胃,增加食慾。
菠蘿紫薑
8.了酸豬手
豬手扣腍,好入味,食了也不覺肥,是「事事就手」之意。
了酸豬手
9.小盆菜
最後上一個小盆菜,說小卻有大盆的氣勢。裡面餡料很多,堆滿一盆。新鮮蝦、豬皮、蘿蔔、魚蛋、腐竹、燒肉、冬菇、鮫魚球、土魷都滲飽了南乳汁,味道十足。堆得小山一樣,看樣子可能等一下要打包了。
10.雞鴨飯
不食飯好像永遠不飽,飯來了一大筒 ,飯中有菜,很特色,莫非是「菜飯」,再吃下去,竟然有雞肉,奇而問之,卻原來是這店獨有的「雞鴨飯」。飯有蔥、蝦米、雞肉、鴨肉,很香口。是「豐衣足食」之意。、
雞鴨飯
全晚以燉陳皮鴨湯最正,吃厭了城市的大魚大肉,回來懷舊,品嚐一下傳統風味,真是與別不同。
2011-11-06
$150 (Dinner)
九大簋圖
梅子鴨
菠蘿紫薑
了酸豬手
2011-08-22 6750 views
因為慶祝生日...咁岩又有雜誌介紹...所以就星期日中午黎左lee 度食啦!!之前都冇留意個菜單...原來有咁多野食..所以大家都食得好開心呀!!1. 雞鴨飯: 超好味~不過因為已經太飽..食唔落~~2. 水鴨湯: lee 個又係好正呀!! 又熱又香3. 酥炸門鱔: 好多骨..4. 雞汁燴冬菇: 好入味..正爆!!5. 紫薑菠蘿: 薑同菠蘿都好味6. 鮮味豬肉: 好入味..7. 神仙雞: 我自己覺得油膩左少少8. 鮫魚丸: 好味! 不過有d 野沾下會好d~川流不息的人流..好多人呀!!證明真係好好味!!我地係中午12點去到...我諗食到2點幾啦!!十幾人叫左個中size 都唔係好食得晒..但出出入入有少少麻煩囉!! 少少遠~~
因為慶祝生日...
咁岩又有雜誌介紹...
所以就星期日中午黎左lee 度食啦!!

之前都冇留意個菜單...
原來有咁多野食..
所以大家都食得好開心呀!!

1. 雞鴨飯: 超好味~不過因為已經太飽..食唔落~~
2. 水鴨湯: lee 個又係好正呀!! 又熱又香
3. 酥炸門鱔: 好多骨..
4. 雞汁燴冬菇: 好入味..正爆!!
5. 紫薑菠蘿: 薑同菠蘿都好味
6. 鮮味豬肉: 好入味..
7. 神仙雞: 我自己覺得油膩左少少
8. 鮫魚丸: 好味! 不過有d 野沾下會好d~

川流不息的人流..好多人呀!!
證明真係好好味!!
我地係中午12點去到...我諗食到2點幾啦!!
十幾人叫左個中size 都唔係好食得晒..
但出出入入有少少麻煩囉!! 少少遠~~
2011-03-13
$100 (Lunch)
Celebration
Birthday
2011-02-23 5444 views
要食最傳統嘅盆菜,如果你唔係有新界圍村嘅親戚朋友,其實平時都幾難可以食得到。而在元朗屏山塘坊村,就有鄧氏宗族後人主理嘅傳統盆菜,賣相縱使唔及連鎖食肆及高級酒家嘅盆菜咁豪華,但食落就令人感覺好有風味!盆菜除有花菇,豬肉枝竹外,更有例牌三寶嘅豬皮蘿蔔魚蛋,屏山神仙雞,炸門鱔等,用料相當豐富。炸門鱔係坊間較少見嘅配料,外皮炸得非常香脆,入面嘅鱔肉亦鮮嫩滑溜,不過魚骨頗多,食果陣真係要格外小心。而神仙雞雞味十足,肉身夠滑夠入味,雞皮油脂唔多,怕肥嘅朋友亦不妨可以連皮食!呢份盆菜其實有不少地方要改善,豬皮過腍無咬口,蘿蔔夠淋但唔入味,的確係有點失敗。但其實呢度個醬汁非常香濃,花菇枝竹尤其索味,用黎送飯就最好不過。然而呢度提供嘅並唔係普通白飯,而係屏山獨有嘅「雞鴨飯」...屏山獨有雞鴨飯賣相尤如炒飯再加入燒味檔嘅下欄料,賣相完全無特別,但食落卻又被精彩嘅香味吸引,飯粒混入疑似榨菜及蝦米一齊炒,再加上雞肉鴨肉而成,口感一絕!呢度嘅地點雖然較偏僻,但要追尋傳統味道,就必需要不怕艱辛,就算車程漫長亦在所不計,所以呢盆係值得的!

2010-12-20 4205 views
食材依舊新鮮,味道good good good, 有新鮮蝦, 有鷄,厚肉東菇, 豬腩肉, 豬皮, 蘿白, 鮫魚球, 尤魚, 脆炸門鱔......一盤6人也吃不完。味道帶有濃厚的蠔油味。但訂購時要有耐性, 電話很難打得通, 要預兩天前訂。 地點較難尋, 宜先查地圖。

味道帶有濃厚的蠔油味。

但訂購時要有耐性, 電話很難打得通, 要預兩天前訂。

地點較難尋, 宜先查地圖。
2010-12-18
TakeAway
  • 炸門鱔
2009-12-30 3018 views
水鴨湯:滿分,非常香既陳皮味,最後俾我地飲到一滴都無得剩酥炸門鱔:脆漿唔厚身,夠晒香口,咬落啖啖肉,非常好味自家製魚片:夠彈牙而且好鮮味盤菜 - 豬肉炆得夠腍,五香豬皮、土魷及蘿蔔入晒味,真係好好味!!紫薑菠蘿:食完咁肥膩既食品之後當然要食番D自家醃製既紫薑菠蘿啦,好好味。住家式經營,唔好期望有d咩service,連飲品都係自己去雪櫃拎的缺點係位置較為偏僻,而且無任何門牌和指示牌,揸車入黎都覺得有D難搵!
水鴨湯:滿分,非常香既陳皮味,最後俾我地飲到一滴都無得剩

酥炸門鱔:脆漿唔厚身,夠晒香口,咬落啖啖肉,非常好味

自家製魚片:夠彈牙而且好鮮味

水鴨湯
神仙鴨
自家製魚片
黃酒煮雞
豬手
主角 - 盤菜
好多相喎.....
Celebration
Christmas
水鴨湯
神仙鴨
自家製魚片
黃酒煮雞
豬手
主角 - 盤菜
好多相喎.....
  • 水鴨湯 酥炸門鱔
2009-05-31 2200 views
以下這篇是我因工作關係,我為社區中心刊物撰寫的食評~同大家分享一下啦!!----------------從小到大,家中作客時,準備的餸菜都比平時多。而一般家庭主婦對於宴客的份量都未能好好掌握,所以對宴客都敬而遠之。記得一次家中宴客,看見滿桌佳饌,食指大動,回味之際急急將親身體驗寫到周記,題目就是《我愛九大鬼》。中文科老師用紅筆狠狠地圈著「鬼」字,從旁寫了一個「簋」字。自幼懶惰的我並沒有理會這個中文字,直至今次到元朗一遊,屏山傳統盆菜的鄧先生介紹了他們的招牌菜,我與「簋」字又重逢了。翻查資料,簋的廣州音為。喩極豐盛的菜肴,隆重的筵席。「簋」字屬偏僻字,一般情況下很少用到,但古時對它就有詳細的解說。總的來講,「簋」是古代盛食物的器皿,形狀不一,一般為圓腹,濶口,或有兩耳、四耳。過去人們擺筵席一般以九個簋盛九種菜肴為最隆重,故名為「九大簋」。說屏山是鄧氏的天下都不為過份,這天拜訪屏山傳統盆菜的主廚兼東主鄧聯興先生。一日吃便從廚房端出九盆美味的「圍頭菜」,咀裡的美味引發腦海中久違的味覺觸動,聯哥一邊細說「九大簋」的做法,我的思想卻跟味蕾跑到細時家中的盛宴去了。今天試食的「九大簋」包括:神仙鴨:

----------------

翻查資料,簋的廣州音為[gwai2]。喩極豐盛的菜肴,隆重的筵席。「簋」字屬偏僻字,一般情況下很少用到,但古時對它就有詳細的解說。總的來講,「簋」是古代盛食物的器皿,形狀不一,一般為圓腹,濶口,或有兩耳、四耳。過去人們擺筵席一般以九個簋盛九種菜肴為最隆重,故名為「九大簋」。

今天試食的「九大簋」包括:

神仙鴨:原隻鴨塗上玫瑰露、糖等醃料再蒸,非常嫩滑。
雞汁燴冬菇:軟腍鮮甜。
鮫魚片:鮫魚肉打至起膠,彈牙有鮮魚味。
酥炸門鱔:大門鱔原條炸香斬件,脆漿不厚身。
南乳鮮雞:南乳醃過的嫩雞,沾醬後再炸,野味!
紫薑菠蘿:自家醃製,風味一流,跟其他香口美食成為絶配。
鮮味豬肉:新鮮的五花腩燜上個多小時,肉質較嫩唔黐牙
雞汁飯:雞,蝦肉及榨菜煮飯,鮮甜軟綿。

中間的大「簋」原來內有乾坤:
土魷:用南乳汁煮成,香韌無比。
蘿蔔:夠腍、甜、無渣,吸盡豬肉汁精華。
豬皮:沙爆豬皮夠五香,南乳味很香濃。

還有支竹,豬腳等等
雞汁燴冬菇
南乳鮮雞
大「簋」
雞汁飯
$80 (Dinner)
神仙鴨~~~~
紫薑菠蘿
南乳鮮雞
大「簋」
雞汁飯
  • 神仙鴨
2009-02-24 1617 views
08年年三十晚懶煮, 所以我訂了個細盆$450盆內有雞 - 有小小雞味蝦 - 一般冬菇 - 都幾厚身瑤柱 - 幾大粒, 有口感妏豬肉 - 夠淋, 夠肥, 幾入味, 正蘿蔔 - 索了啲汁, 正豬皮 - 冇特別土魷 - OK 整體比較濃味, 可能用爐與住啦, 但盆底有竹塊, 所以冇痴底. 由於取的地方較傳统, 你看門口啲公雞碗就知, 都幾有過節Feel.總結: 份量足, 夠入味, 比連所店的較有Feel.
08年年三十晚懶煮, 所以我訂了個細盆$450

盆內有
雞 - 有小小雞味
蝦 - 一般
冬菇 - 都幾厚身

瑤柱 - 幾大粒, 有口感
妏豬肉 - 夠淋, 夠肥, 幾入味, 正

蘿蔔 - 索了啲汁, 正

豬皮 - 冇特別
土魷 - OK

總結: 份量足, 夠入味, 比連所店的較有Feel.
份量十足, 看一看前面果嗰豬肉的膏, 正!
份量十足, 看一看前面果嗰豬肉的膏, 正!
  • 蘿蔔
  • 豬肉
2009-02-11 677 views
09-02-07中盆(7-10)人雞、炸門鱔、油泡海蝦花鮫魚丸、南乳炆腩肉枝竹、冬菇、土魷、豬皮、蘿蔔雞鴨飯合共$750.00據稱係鄧氏宗族後人主理,飲食男女寫到佢係用心同真材實料湊夠八人就訂中盆,嘩!好大盆呀炸門鱔係新鮮貨,脆漿唔厚,裏面仲有水份,有鮮味蝦食得出唔係雪藏,好香口,都几大隻魚丸調味略嫌淡,但自己手打嘅,夠彈牙,有馬碲喺入面,食到‘爽爽’聲舊腩肉炆得入味,因為夠肥,啲肉質仲好滑,唔係炆到柴皮,南乳有少少咸土魷好香好鮮,好有咬口,唔係雜貨鋪啲普通貨色冬菇、枝竹、豬皮同蘿蔔,吸收晒啲精華,不過太多嘞,食唔晒呀碗雞鴨飯,有蔥、蝦米、雞肉…撈埋,好惹味開胃始終佢好家庭式,服務爭梗啲,個場啲聲好散,好難講到嘢
09-02-07

中盆(7-10)人
雞、炸門鱔、油泡海蝦
花鮫魚丸、南乳炆腩肉
枝竹、冬菇、土魷、豬皮、蘿蔔
合共$750.00

據稱係鄧氏宗族後人主理,飲食男女寫到佢係用心同真材實料
湊夠八人就訂中盆,嘩!好大盆呀
炸門鱔係新鮮貨,脆漿唔厚,裏面仲有水份,有鮮味

蝦食得出唔係雪藏,好香口,都几大隻
土魷好香好鮮,好有咬口,唔係雜貨鋪啲普通貨色
冬菇、枝竹、豬皮同蘿蔔,吸收晒啲精華,不過太多嘞,食唔晒呀
碗雞鴨飯,有蔥、蝦米、雞肉…撈埋,好惹味開胃

始終佢好家庭式,服務爭梗啲,個場啲聲好散,好難講到嘢
中盆(7-10)人
炸門鱔
南乳炆腩肉
2009-01-27 644 views
由於飲食男女用了數頁紙寫了,又說只是限量供應,吸引了我訂了一個大盤($850)。 味道不是想像中甘好。 冇手打綾魚肉,門鱔,(有相為證)味道不好,蠔豉一舊冇味,一舊好似拿了些鹽落口。雖然職員非常有禮,但相信都不會有下次!
Type of Meal
Dinner
2008-12-29 268 views
鮮有出沒在元朗的我們,今天專程到來,目的就是為了在「源產地」品嚐圍村傳統盆菜的風味。猶記得上一次吃盆菜已經是在數年前,當時在朋友粉嶺村屋家中,村中有一喜慶事,在燒過炮杖及醒獅助慶後,便在朋友家中天台大快朵頤。今次雖然沒有炮杖醒獅,但一行十二人浩浩蕩蕩,仍然熱鬧非常。七時前已到達,我們是首批客人,上到二樓找個角落位置坐下來,不用五分鐘,有如山般高的「盆菜」便送到。除了盆菜外,還有一籃「生菜」、「炸鮮門鱔」及「屏山獨有雞鴨飯」。盆菜份量分為大($850.00)、中($750.00)及小($450.00),我們點的是「中」份量,而所有份量的食物種類也是一樣,內容如下︰- 屏山神仙雞- 手打梅花鮫魚丸- 炸鮮門鱔- 雞汁燴花菇- 油泡海蝦- 炆本地鮮豬肉- 自發土魷- 五香豬皮- 南乳支竹- 蘿蔔- 屏山獨有雞鴨飯先吃的當然是放在「山頂」的食物,例如「油泡海蝦」、「手打梅花鮫魚丸」、「屏山神仙雞」及「雞汁燴花菇」,而在下層的食物,例如「炆本地鮮豬肉」、「自發土魷」、「五香豬皮」、「南乳支竹」及「蘿蔔」,則可以在慢慢加熱後,令其更加入味,當中以「五香豬皮」及「蘿蔔」最為入味。雖然盆內的食物並不是

- 屏山神仙雞
- 五香豬皮
- 南乳支竹
- 蘿蔔
- 屏山獨有雞鴨飯

雖然盆內的食物並不是甚麼名貴菜色,但質素已合格有餘。反而盆外的「炸鮮門鱔」令人喜出望外,外皮香脆,鱔肉嫩滑。但另外一款盆外食品「屏山獨有雞鴨飯」則沒甚特別,原本以為是帶有雞鴨味的「有味飯」,但吃下感覺像是加入醬汁的白飯。

六男六女經過兩小時的圍攻後,仍然對這座「盆菜山」久攻不下,不過老闆娘說我們已經很利害,埋單連飲品每位$80.00,十分化算。

雖然對數年前的那個盆菜已印象不深,但記憶中還是前者較有水準,用料也較上乘,例如會有蠔豉、髮菜及燒鴨等等。這裡的盆菜味道雖不算出色,但以份量、價錢及氣氛,已是值回票價。
盆菜的「北半球」及一籃「生菜」
盆菜的「南半球」及「炸鮮門鱔」
「屏山獨有雞鴨飯」,味道一般
雖有六男六女,但仍然「久攻不下」
$80 (Dinner)
  • 炸鮮門鱔、五香豬皮、蘿蔔
2008-02-10 148 views
逢年初二都會去婆婆度拜年,兼會食盆菜,今年都唔例外,不過就第一次試屏山盆菜。賣相還可以,面頭放了蝦、蠔豉、雞同好大隻嘅冬菇。蝦新鮮入味;冬菇大隻又厚肉。魷魚彈牙、爽、有嚼頭雞係超好食,新鮮雞,有雞味,又好嫩,即使係雞胸都唔覺鞋,正!魚旦反而有點失望,和以往食開嘅炸魚旦好唔同,佢用鯪魚肉加馬蹄,因用鯪魚肉,有少少骨在所難免;我都係鍾意以往d又大又彈牙嘅炸魚旦多d~蘿蔔沒有吸到好多好濃嘅醬汁,因此食到其清甜豬皮,太淋啦,無咬口,炸得未夠所以唔夠彈同爽仲有d炆到溶溶爛爛嘅豬肉、芋頭,唔太想食。好大盆,13個人食都仲有剩!

賣相還可以,面頭放了蝦、蠔豉、雞同好大隻嘅冬菇。
蝦新鮮入味;冬菇大隻又厚肉。
魷魚彈牙、爽、有嚼頭
蘿蔔沒有吸到好多好濃嘅醬汁,因此食到其清甜
豬皮,太淋啦,無咬口,炸得未夠所以唔夠彈同爽
仲有d炆到溶溶爛爛嘅豬肉、芋頭,唔太想食。

好大盆,13個人食都仲有剩!
2008-02-03 131 views
今年團年由我貿負責叫屏山盤菜,同往年的比較之下,好彩都唔差,八個人食都食唔哂,佢仲有盒六人炒飯送呢!媽咪話魚蛋用咗啲馬蹄整,啲冬菇好大隻好厚身,豬皮好大塊好入味,豬肉好腍好入味,哥哥話用南乳炆,蘿蔔都好甜,其他的蝦,雞,五花腩等等我冇食,因為我食咗碗炒飯及其他野.好彩我地早訂,未加價兼可送貨,總括嚟講都唔差.
好彩我地早訂,未加價兼可送貨,總括嚟講都唔差.
2007-01-14 142 views
朋友們年前試過,一致讚好,遇上生日飯局,於是決定encore. 可能天氣未冷,惠顧當日閣樓只有我們一檯十多人,無形中包了場。菜是朋友事前訂好的,我以為只有盤菜,原來先來鴨湯,味道甜得自然,若有師傅的話也不會多。湯內有原隻鴨,鴨肉已很腍,一挾便可撕開。再來還有一碗炸蠔拼炸鱔球,大大件,不過炸粉太厚。主角盤菜出場,材料都是例牌的雞、蝦、燒鴨、腩肉、魚丸、冬菇、蘿蔔、魷魚、豬皮等等,各種材料都處理得很好,應腍的腍,應爽的爽,難得的是味道很調和,不會令人覺得是隨意把不同食材放入煲內加汁再煮便算。自己吃盤菜的經驗並不豐富,但這裡做的,算是目前我吃過最好味的了。除此之外,還有雞飯和雞粥,兩者都不俗,尤其是前者,十足以前家裡做的風味。基本上這裡的食物,無論味道及賣相都很有住家風味,不要有錯誤期望。埋單每人約七十多元,吃不完要打包,抵食。

埋單每人約七十多元,吃不完要打包,抵食。
2006-06-18 106 views
好好味的盆茶!十幾人食都剩下少少,我覺得炸魚最好味,熱辣辣,魚肉好滑兼有魚味,不是一般的雪魚。 南乳豬肉好香口,雖然有肥肉但不太油,好味。還有切雞,雞的肉味夠,味道像鹽焗雞,肉質不太滑但好好味。 還有好多材料:蝦、鯪魚球、魷魚、豬皮、豆腐、蘿白、冬菇,各有不同的味道,但味道很配合,而且越煮越入味,正! 不可不提的是雞油薑蔥飯,好正!飯裡還有蝦米,絕不是行貨,是用心機弄的。
所有盆菜係由呢度既廚房提供,最出名既屏山雞飯果然名不虛傳,好香雞味之餘,d 飯亦好軟熟,可惜偏油左少少。而整個盤菜可以話係我食過既最好味,手打既魚丸好鬼彈牙,扣肉亦炆得入味,豬皮同魷魚索左d汁之後好香,隻豉油雞好嫩好滑同一般出面既唔同,不過d蘿蔔就唔夠甜,要扣分。