2021-10-18 385 views
這間位於圓方頂層平台的西餐廳,主打海鮮包及西餐,可以同朋友一起慢食飲茶杯談心。凍肉芝士拼盤有四款不同的凍肉,包括巴馬火腿、莎樂美腸等等,風干的咸香味,肉味濃香,車打芝士配多士超正。海鮮袋揀了三款海鮮,包括超多肉的皇帝蟹腳、鮮甜味十足的北海道帶子及大隻又鮮嫩的鑽石蜆,加上白酒忌廉汁,帶點微辣香,十分惹味,裏面還有些粟米、薯仔及辣肉腸,份量十足。美國肉眼牛扒牛扒要了七成熟,兩面煎至焦香,加上香草牛油,令牛肉焦香更突出,肉味濃郁且肉汁豐富。配菜有大大份的炸粗薯及羽衣甘藍沙律,平上下油膩感。蟹肉烏魚子手捲意粉意粉略嫌軟身,不夠彈牙,不過蟹肉鮮味滲入意粉內,整體較清新。Pivo’s Sour酒味較濃,味道亦不會太甜。Odette’ Desire味道清新,有些花香的青瓜的清爽。

凍肉芝士拼盤

海鮮袋

美國肉眼牛扒

配菜有大大份的炸粗薯及羽衣甘藍沙律,平上下油膩感。

蟹肉烏魚子手捲意粉

Pivo’s Sour
酒味較濃,味道亦不會太甜。

Odette’ Desire
味道清新,有些花香的青瓜的清爽。
我聽到有捷克餐廳,就不能抗拒,是因為奇斯洛夫斯基嘅關係嗎?可能係啦,細個到而家對於捷克有說不盡嘅情意結。 可能會令我諗起嘅係《兩生花》嘅女主角,還是因為幾年前去旅行喺布拉格老城廣場嘅美好回憶,我不知道,只知道朋友說有間捷克餐廳,呢度有個好出名嘅海鮮鍋好值得試,二話不說,來了,兩生花的她有吃海鮮嗎?我忘記了,只知道回憶中呢個地方很美。 六個人食飯最好,叫多點試多點。 先點了Pinot Rhapsody,Pinot noir的狂想曲,聽個名都知道靚,飲落去味道都不錯。 朋友早到,原來在下午3時至7時期間惠顧任何一款飲品即可以$188享用6隻生蠔,好彩佢哋早到,有幸食到。 鮮無花果羊奶芝士煙燻火腿多士,除了多士係太硬,其他都不錯,無花果的清爽和羊奶芝士原來咁得意咁夾,以後喺屋企招待人都可以買啲無花果。 今晚為左即煮海鮮鍋而來,海鮮鍋配上唔同嘅配料如粟米、薯仔及西班牙辣肉腸等等,可以揀嘅海鮮包括:翡翠螺、鮮鮑魚、北海道帶子、皇帝蟹腳、海蝦、青口、八爪魚仔、鑽石蜆等等。 可以搭配嘅醬汁都有好多種,檸檬牛油汁、白酒忌廉汁、龍蝦汁、青咖喱汁等等,員工會幫你搖

六個人食飯最好,叫多點試多點。

可以搭配嘅醬汁都有好多種,檸檬牛油汁、白酒忌廉汁、龍蝦汁、青咖喱汁等等,員工會幫你搖晃,將海鮮汁均勻分佈在每一樣的海鮮及配料之間,務求成個袋入面嘅食物味道都均勻。

當然要選蟹腳,鮑魚和帶子,最出奇嘅係西班牙辣肉腸好好食。

北海道帶子雜錦燴飯都幾出色,加上了亞洲少見嘅調味粉,感覺更突出。

成日以為德國才有豬手食,捷克特色烤豬手都不錯,相對平時,呢度嘅豬手冇咁油膩,烤得溫柔一點。

美國肉眼牛扒,水準正常,如果同豬手對比,我覺得豬手味道吸引得多。

甜品相對來講最出色,Mascarpone 用上軟芝士、士多啤梨和蜂巢糖脆為主角,相對少見嘅組合,幾有驚喜。

豆腐清酒雪糕加上黑糖,係我當晚最喜歡嘅甜品

椰子雪花加上白朱古力脆都幾特別,相對前面嘅主菜同前菜,甜品更加令我想起捷克嘅回憶,想起幾年前在捷克嘅老城廣場晚上,看着大笨鐘,沒有見到《兩生花》嘅Veronica,腦中卻懷念同嚮起十誡的配樂。

2021-09-23
2021-10-11 319 views
 對捷克的認識不多,所知的大概都是在英超打滾的球員,至於食物,更是少接觸。當晚找來位於圓方的PIVO。是日整天在下雨,但無損大家的心情,有時候,食飯都要搵啱飯腳嘛!由於晚上要睇波,所以要暫別酒精類飲品,跟友人各自選了Yuzu Express 及 Pivo's Punch。Yuzu Express 味道清新芳香,正好消消暑氣。Truffle Fries($88)開餐前先來一份黑松露薯條,熱辣辣又香脆,本身已經好吸引,更何況可以蘸點蒜泥蛋黃醬或番茄醬,味道更豐富。由於每天三點至七點是餐廳的「蠔·時光」$188/半打,只要點上任何一杯飲品就可以享用優惠啊!是晚提供即開  Coffin Bay,邊位爽,而且蠔味重,難怪一直受香港人歡迎,喪食半打都毫無難度。辣蟹肉番茄牛油果沙律($138)賣相平實,但味道豐富,蟹肉甜美中帶少許辛勁,加入牛油果令口感更添滑溜,放上大量芫荽,對於愛好者自然加分。鮮無花果羊奶芝士煙燻火腿多士($108)新鮮無花果的天然香甜,絕對是無得輸,配搭羊奶芝士及煙燻火腿,在濃郁的味道中仍有清甜的感覺。Seafood Bake「海鮮鍋」是店方名物,本身已經有粟米、薯仔及西班牙辣肉

當晚找來位於圓方的PIVO。
Yuzu Express 味道清新芳香,正好消消暑氣。
Truffle Fries($88)

辣蟹肉番茄牛油果沙律($138)

鮮無花果羊奶芝士煙燻火腿多士($108)

Seafood Bake

「海鮮鍋」是店方名物,本身已經有粟米、薯仔及西班牙辣肉腸,而客人可按喜好,加入鮑魚、鑽石蜆、青口、海蝦、北海道帶子、皇帝蟹腳、八爪魚及翡翠螺,當中價錢各有不同,而今次就選了鮑魚、北海道帶子及皇帝蟹腳,醬汁亦有檸檬牛油汁、白酒忌廉汁、龍蝦汁或青咖哩汁可供選擇。

上檯前會用大食物袋包好,大力shake完後,讓檸檬牛油汁汁完全滲入海鮮內,一打開膠袋,海鮮香氣四溢,海鮮不單熱辣辣,還保留了原汁原味。
Roasted Pork Knuckle ($268)

咸豬手

好大隻,想切開可以交由侍應代勞,醃得好入味,用來送啤酒是絕配,豬皮位尤其豐腴,充滿了膠質,怕油膩大可蘸點一下芥末,超正。
Hokkaido Scallops Jambalaya ($218)

北海道帶子什錦燴飯

帶子稍微煎香兩邊,飯粒不單有嚼口,加入紅黃椒絲令口感豐富,辣肉腸令飯粒帶油香同辣辣地幾惹味。
USDA Ribeye Steak (350g/$358)

肉味濃郁,表面烤得微焦,但個人喜歡更生一點。

甜品

Marscapone($58)

賣相看似簡單,但軟芝士質感滑溜香濃,拌和蜂巢糖脆,層次分明,不錯。

Tofu Sake Gelato ($58)

以豆腐清酒製成 Gelato,帶和風的氛圍,但清酒味似乎過於澎湃了。
Cocount Sorbet ($58)

甜品中比較喜歡椰子雪葩,陣陣椰子馥郁香氣,入口甜美。
餐後出來,已是雨後,也許大家都在期待天晴的日子。
2021-10-08 254 views
Elements Metal Zone上面嘅 rooftop 有好幾間酒吧同餐廳可能因為環境開揚加上對住噴水池啦氣氛截然不同,好 chill 😎Pivo Czech Bar有吧枱同埋 dining areaCocktails同食物都有水準~服務仲好細心,喺適當時侯上菜換碟【Pivo Charcuterie Platter】呢個 Charcuterie Board整得好靚而且豐富 🎨有兩款芝士、四款 Ham、Pickles、Toast同新鮮水果鍾意 Cheddar Cheese同 Blue Cheese 呢啲濃味嘅芝士提子同 Dried Fig 就好清甜【Queen’s Librarian Cure】賣相有種 tropical 風情 🍹帶有菠蘿同提子嘅酸酸甜甜意外地係用咗 Sake又幾特別喎【Regretless Elixir】呢杯望落好 elegant個 base 係 Rum 酒飲落甜過第一杯少少 😚更加易入口同 refreshing 【Seafood Bake】總共有八款海鮮選擇價錢同份量都列好哂唔怕點得太多會浪費,非常貼心我揀咗海蝦、Baby Octopus同北海道帶子配白酒忌廉汁
可能因為環境開揚加上對住噴水池啦
氣氛截然不同,好 chill 😎
Cocktails同食物都有水準~
服務仲好細心,喺適當時侯上菜換碟

【Pivo Charcuterie Platter】

更加易入口同 refreshing

【Seafood Bake】
總共有八款海鮮選擇
價錢同份量都列好哂
唔怕點得太多會浪費,非常貼心
三樣都好新鮮彈牙,尤其是帶子!
鮮甜到不得了
除咗海鮮仲有栗米、薯仔同Chorizo
侍應會等我哋相機食晒先 shake 🤣

個汁微酸好開胃
手捲意粉有咬口又掛汁
越食越好味
2021-10-06 1137 views
今晚收工同媽咪去咗九龍站圓方「Pivo Czech Bar」呢間酒吧餐廳品嚐西式晚餐🍴店內環境裝修簡潔,座位寬敞舒適,令人感覺悠閑放鬆辣蟹肉蕃茄牛油果沙律最頂層係鮮蟹肉,中間係蕃茄粒,底層則係牛油果🥑蟹肉微微辣,蕃茄粒好新鮮,牛油果夠晒軟滑,配上酸酸甜甜的秘製醬汁及美國芫荽,好清新開胃即煮海鮮鍋配粟米、薯仔及西班牙辣肉腸🇪🇸餐廳其中一個主打係即煮海鮮鍋,可以從芸芸海鮮及醬汁中選擇自己喜歡的~我就揀咗:鑽石蜆、北海道帶子及鮮鮑魚 配 白酒忌廉汁。北海道帶子好鮮嫩甜美;鑽石蜆每粒都脹卜卜,幾新鮮且鮮甜!鮑魚口感彈牙,配上好creamy嘅白酒忌廉汁,帶少少蒜香,更加滋味美國肉眼牛扒(350g)肉眼牛扒厚薄適中,request左七成熟,熟度啱啱好。 牛扒肉質軟嫩,肉味濃郁,好新鮮!旁邊仲有烤焗蒜粒🧄,充滿蒜香,搭配牛扒就最好不過炸薯條及雜菜沙律🥗粗薯條炸得香脆唔油膩,啖啖薯肉香,邪惡又美味!雜菜沙律都好新鮮爽脆,夠哂健康紅酒燴牛肉扁意粉扁意粉滿有嚼勁及麵粉香,掛滿酸甜蕃茄肉醬,好開胃又滋味!當中嘅紅酒燴牛肉粒,嫩滑又彈牙,滿有牛肉香,好好食哦熱美式咖啡及凍檸茶咖啡味道濃厚醇香,頗高質!凍檸茶酸

辣蟹肉蕃茄牛油果沙律

即煮海鮮鍋配粟米、薯仔及西班牙辣肉腸🇪🇸

美國肉眼牛扒(350g)

炸薯條及雜菜沙律🥗

紅酒燴牛肉扁意粉

熱美式咖啡及凍檸茶

咖啡味道濃厚醇香,頗高質!凍檸茶酸甜解膩
$600 (Dinner)
用美食來環遊世界?今次遠一點,來到蜜月旅行的歐洲,不過歐洲太大了,當年只遊走了法國、瑞士、荷蘭、英國等幾個熱門國家,卻沒有踏足中歐地帶,而今次品嚐的美食,就是來自中歐的捷克。不少朋友也愛在工餘時間到訪位於 Elements 頂層的 Pivo Czech Bar,因為這裡的酒吧供應著一系列特色美酒,是他們 Happy Hour 的勝地!不過,今次 BeautySearch 到訪卻是為了從未品嚐的捷克菜。Yuzu Express VS Pivo's Punch,兩款不同風格的 Mocktails,一款清新;一款甜美,在炎炎夏日的悶熱季節,BeautySearch 較愛清新氣息,Yuzu Express 帶微酸,富有柚子的清新風味,還有粒粒荔枝果肉,相當滋味。先來一碟 Truffle Fries,香口薯條,散上黑松露及芝士粉,十分誘人!蘸上蒜泥蛋黃醬或蕃茄醬,又是另一番滋味! 3pm - 7pm 是餐廳的「蠔 ‧ 時光」,半打新鮮生蠔只需 $188,進餐前,就先來一打新鮮生蠔嘆嘆!澳洲生蠔 Coffin Bay 海水味濃、味道鮮甜、肉質 Creamy,透出淡淡清新氣息。牛油果、蕃茄、蟹肉..

牛油果、蕃茄、蟹肉...... 餡料層層而上,辣蟹肉蕃茄牛油果沙律餡料鮮味分明,可逐層品嚐,又可拌勻進食,同樣滋味。最上層更舖滿了網絡熱話的新鮮芫荽,平常 BeautySearch 總覺芫荽的氣味較强烈,如此搭配,感覺相當清新味美。
最近秋意漸涼,正值食用無花果的最佳季節,這道鮮無花果羊奶芝士煙燻火腿多士,在焦脆的 Sourdough多士上舖滿清甜的無花果,搭配濃香的羊奶芝士及煙燻火腿,既清新又有鹹香滋味,十分惹味。
單是『蠔嘆』,又怎能滿足我們這班「海鮮迷」,當然要試試餐廳的即煮海鮮鍋。即煮海鮮鍋搭配粟米、薯仔及西班牙辣肉腸,而海鮮主菜可由食客自選,有八爪魚仔、翡翠螺、鮮鮑魚、鑽石蜆、青口、海蝦、北海道帶子、皇帝蟹腳等選擇。而我們揀選了鮮鮑魚、北海道帶子、皇帝蟹腳,再搭配龍蝦汁,更添鮮味。

上桌時,即煮海鮮鍋是以袋裝奉到我們面前,進食前,店員還會替大家Shake Shake,搖勻後,令醬汁更均勻沾上,吃時更味美。
德國咸豬手吃得多,原來捷克特色烤豬手也別有風味,雖然沒有香脆的外皮,換來的是軟糯、彈牙的口感,滿滿的豬皮膠質更為明顯,肉質更嫩滑味美。作為女士,無疑更喜歡這種直接吸收骨膠原的快感,實在令人難以抗拒!
對於單調的白飯,BeautySearch 更愛豐富的雜錦飯,這道北海道帶子雜錦燴飯,表面舖滿粒粒圓潤肉厚的帶子,賣相十分吸引,食落鮮甜彈牙,唯添加了惹味的微辣,因而只能淺嚐。
話說我近來又說要減肥,今次主要是戒甜,因此 BeautySearch已有一段時間沒吃最愛的甜品......

但朋友點算了這款 Marscapone,即時令我按捺不住,因為軟芝士及士多啤梨都是我的最愛,再搭配鹽膚木果粉和蜂巢糖脆,組合出這款奶香濃郁,口感柔滑的 Marscapone,實在太誘人!
豆腐感覺輕盈,同時令罪惡感大減,Tofu Sake Gelato 以豆腐清酒製成的雪糕,清酒味相當突出,蓋過了豆腐的獨有氣息,帶來濃濃醉意!而我較喜愛那滑溜口感,搭配黑糖蜜及黃豆粉,感覺充滿日本風味。
2021.09.23 😊【舊地重遊‧味美不變】食在尖沙咀數數手指 疫情至今已差不多2年時間😟還記得疫前曾與友人同遊此地晚膳想不到舊地重遊 裝潢設計大致沒大改動餐牌卻改變了 惟味美不變🔸Happy Hour Oysters入座後 店員徐即就向我們推介「蠔 時光」原來在下午3時至7時期間惠顧任何一款飲品即可以$188享用6隻生蠔🦪眼見尚有數分鐘優惠時段就過去事不易遲 我們都立馬選擇了心水mocktail🍹友人選擇的Yuzu Express 味道帶有柚子、蘋果、荔枝芳香;小妹則挑選帶有菠蘿、橙、檸檬汁 較夏日少女色彩的Pivo's Punch而今次挑選的是澳洲蠔 Coffin Bay鮮嫩多汁 海水味及金屬味較重 質感爽脆Starters🔸黑松露芝士薯條 $88尚未人齊前 先來點下酒小菜 邊聊邊等吧邪惡之選首位少不了黑松露芝士薯條濃烈的「漏gas味」 加上磨碎的Parmesan Cheese 沾上蛋黃醬一不小心就吃下一口又一口🔸鮮無花果羊奶芝士煙燻火腿多士 $108🔸辣蟹肉蕃茄牛油果沙津 $138雖然在座的都是吃貨 當晚的話題卻是離不開減肥及健康血糖哈哈 從來都無特別在意的我也有點兒壓力前者無
2021.09.23 😊

餐牌卻改變了 惟味美不變

🔸Happy Hour Oysters
Happy Hour Oysters

Coffin Bay

入座後 店員徐即就向我們推介「蠔 時光」
原來在下午3時至7時期間惠顧任何一款飲品

🔸辣蟹肉蕃茄牛油果沙津 $138
雖然在座的都是吃貨 當晚的話題卻是離不開減肥及健康血糖
哈哈 從來都無特別在意的我也有點兒壓力
前者無花果清甜 惟多士較韌
後者的蟹肉、蕃茄、牛油果層層叠交 色彩繽紛🌈
兩道前菜都看似較健康 減少點罪惡感

🔸Seafood Bake

Seafood Bake

吃過生蠔後意猶未盡 不仿來 「SHAKE 一 SHAKE」
客人可以從各式海鮮中挑選3款或以上即煮

(海蝦、青口、八爪魚仔、鑽石蜆、翡翠螺、鮮鮑魚、北海道帶子、皇帝蟹腳)🐙🐚
再可以依據喜好從檸檬牛油汁、白酒忌廉汁、龍蝦汁、青咖哩汁挑選其中一種汁醬SHAKE
當然相機食先吧
鮮鮑魚$138/3件、北海道帶子$168/5件、皇帝蟹腳$428/300g
加上配菜粟米、薯仔及西班牙辣肉腸
跟檸檬牛油汁非常配合
小妹就最愛肉質鮮甜飽滿的皇帝蟹腳 被檸檬牛油汁包裹著 夏日又開胃

Mains
🔸Hokkaido Scallops Jambalaya $218

Hokkaido Scallops Jambalaya

燴飯中加入北海道帶子 爽甜彈牙
而辣肉腸令菜式更惹味 惹火
就似地中海渡假風

🔸USDA Ribeye Steak 350g $358

雖然在座的話題離不開修身
但正所謂「唔食邊有力減肥呢」

肉眼扒份量十足 媲美成塊臉大🐄

• CoffinBay
  • Pivo'sPunch
  • HappyHourOysters
  • USDARibeyeSteak350g
至Chill 的Pivo Czech Bar 辛苦左幾個月今晚諗住同老公食餐好嘅終於收樓順便好好慶祝一番我哋揀咗圓方上面一間餐廳餐廳分開兩部份,有一部份係酒吧,另一邊可以坐低慢慢嘆睇餐牌樣樣都好吸引叫咗兩個頭盤「辣蟹肉蕃茄牛油果沙律」 $138牛油果痴嘅我梗係會叫呢個沙律初初仲擔心佢會好辣,點知一啲辣味都冇仲好清新好好味😋食完好開胃「鮮無花果羊奶芝士煙燻火腿多士」 $108呢個一樣係一道令人開胃嘅前菜甜甜地嘅無花果夾着羊奶芝士,加埋焗到好脆口嘅多士一齊食,就好似食緊開胃小食一樣,記得要趁熱食「即煮海鮮鍋」 龍蝦汁鮮鮑魚 x 3 $138北海道帶子 x 5 $168皇帝蟹腳 300g $428話明慶祝梗係食好啲,叫咗個即煮海鮮鍋,自選三款海鮮,我哋揀咗配龍蝦汁🦞海鮮袋即場有職員幫你搖勻佢本身入邊嘅汁已經好好味😋而且幾鍾意佢唔係真係太多汁試過去另一間食,因為太多汁,每一次拎嘢食嘅時候都彈到成身都係呢間餐廳嘅汁就啱啱好鮑魚同帶子都好新鮮,鮮味無窮。皇帝蟹腳反而麻麻地,唔算太入味「捷克特色烤豬手」 $268豬手絕對係必點菜式,估唔到咁大份,豬手焗到皮脆肉嫩,相當香口帶鹹香嘅豬手配酒一流因為太大
至Chill 的Pivo Czech Bar

辛苦左幾個月今晚諗住同老公食餐好嘅
終於收樓順便好好慶祝一番

我哋揀咗圓方上面一間餐廳
餐廳分開兩部份,有一部份係酒吧,
另一邊可以坐低慢慢嘆

睇餐牌樣樣都好吸引
叫咗兩個頭盤

「辣蟹肉蕃茄牛油果沙律」 $138
牛油果痴嘅我梗係會叫呢個沙律
初初仲擔心佢會好辣,點知一啲辣味都冇
仲好清新好好味😋食完好開胃

「鮮無花果羊奶芝士煙燻火腿多士」 $108
呢個一樣係一道令人開胃嘅前菜
甜甜地嘅無花果夾着羊奶芝士,
加埋焗到好脆口嘅多士一齊食,
就好似食緊開胃小食一樣,記得要趁熱食

「即煮海鮮鍋」 龍蝦汁
鮮鮑魚 x 3 $138
北海道帶子 x 5 $168
皇帝蟹腳 300g $428

話明慶祝梗係食好啲,叫咗個即煮海鮮鍋,
自選三款海鮮,我哋揀咗配龍蝦汁🦞

海鮮袋即場有職員幫你搖勻
佢本身入邊嘅汁已經好好味😋
而且幾鍾意佢唔係真係太多汁
試過去另一間食,因為太多汁,
每一次拎嘢食嘅時候都彈到成身都係
呢間餐廳嘅汁就啱啱好

鮑魚同帶子都好新鮮,鮮味無窮。
皇帝蟹腳反而麻麻地,唔算太入味

「捷克特色烤豬手」 $268
豬手絕對係必點菜式,估唔到咁大份,
豬手焗到皮脆肉嫩,相當香口
帶鹹香嘅豬手配酒一流
因為太大份最後我哋食唔晒
拎左返屋企第二日再焗返嚟食一樣咁好味😋

即開生蠔 $48-$68 隻
試咗兩隻都好新鮮,好肥美鮮甜

豆腐清酒雪糕、黑糖蜜、黃豆粉 $58
呢份甜品好有驚喜,估唔到酒味都幾濃
但係又越食越停唔到口
味道好夾會食上癮😂

你間餐廳真係坐得好舒服😌
下次帶埋父母嚟試下先🥰

Pivo Czech Bar (尖沙咀)
  • 豬手
2021-09-26 223 views
圓方給人的第一印象係戲院、名店及高級店舖,但其實頂層平台位置,設有多間酒吧及食肆,予人另一番境象,猶如一個小型蘭桂坊。初嚐捷克菜,感覺和德國菜類近,可能因彼此相隣,飲食習慣也大同小異吧?牆上的捷克文,簡單介紹了店子所提供的傳統捷克啤酒和菜式。大熱天時,就先來杯捷克生啤(Pilsner Urquell)解解渴吧;色澤金黃,泡沫豐富,清淡平滑易入口,帶微甜,一口已呷掉了大半杯,爽!友人們就各自點了紅白酒及Cocktall,難得相聚,當然要碰杯慶祝一番!每日下午3時至7時係Happy Hour,只要惠顧任何一款飲品;即可以優惠價$188享用6隻新鮮生蠔(今晚係法國的Fine de Claire),趁還來得及,當然不會錯過。濃濃的海水鮮味,餘韻悠長;肉質爽脆柔滑,值得細意品嚐。Pivo凍肉芝士拼盤內有Parma Ham、Salami、Chorizo Salami、Beef Bresaola、Blue Cheese、Cheddar Cheese、乾果、提子及香脆法包,邊飲邊吃,滋味更好。新鮮炸起的薯條香脆可口,加上香濃惹味的Parmesan Cheese和黑松露醬就更吸引,另隨附茄汁及蛋黃醬,這

牆上的捷克文,簡單介紹了店子所提供的傳統捷克啤酒和菜式。

捷克生啤

新鮮生蠔

Pivo凍肉芝士拼盤

新鮮炸起的薯條香脆可口,加上香濃惹味的Parmesan Cheese和黑松露醬就更吸引,另隨附茄汁及蛋黃醬,這東西不掂猶自可;吃了第一口,便忍不住一條接看一條的吃,實行不把它吃過清光便不罷休。
黑松露薯條

shake shake薯條就吃得多,原來海鮮也可以shake shake,揀選喜歡的海鮮及醬汁後,廚師才即時烹調;保證肉質鮮嫩不過熟,食用前將整袋海鮮即時搖勻,讓醬汁平均黏附於食物之上便可。

這次我們的選擇是鮮鮑魚、鑽石蜆、北海道帶子及皇帝蟹腳,配檸檬牛油汁;全都鮮嫩肥美,清新的醬汁更是將味道進一步提升。以為只這四款海鮮必可輕鬆應對?原來袋內另有乾坤,還包含薯仔、粟米及西班牙辣肉腸,不可小窺呀。
shake shake海鮮

這個賣相什有動感的西班牙烤八爪魚,活像蜥蝪攀爬在薯仔之上,其肉質軟淋卻不失彈性,烘焗過的薯仔焦香粉軟;整體跟烤紅椒堅果醬非常匹配,惹味得很。
西班牙烤八爪魚

這道Fresh Figs, Goat Cheese,多士烘得香脆,清新香甜的無花果配綿密的羊奶芝士;鹹甜交錯,挺滋味!
Fresh Figs, Goat Cheese

捷克特式烤豬手外皮煙韌軟糯,和平常吃開酥脆的口感完全不同,膠質原豐富,肉嫩汁豐,送酒一流。
捷克特式烤豬手

北海道帶子雜錦燴飯,主角鮮甜碩大,鋪滿飯面,配微辣的醬汁,味道有層次,飯粒軟淋入味,喜「食軟飯」的人士不要錯過啦。
北海道帶子雜錦燴飯

黑蒜羊肚菌忌廉汁扁意粉的含「菌」量非常多,香濃惹味,扁意粉煙韌有咬口,很讚。
黑蒜羊肚菌忌廉汁扁意粉

甜品有三款選擇,包括Coconunt Sorbet、Tofu Sake Gelato及Marscapone。
Coconunt Sorbet
Marscapone

最喜歡當中的Tofu Sake Gelato,可能加了清酒的原故,更合我意吧?配上香滑的豆腐、甜甜的黑糖蜜及黃豆粉,簡直係完美的組合。

這裡非常適合大夥來聚餐,而且就位在地鐵站上蓋,交通便利,值得推介。

Pivo Czech Bar
地址: 尖沙咀柯士甸道西1號圓方(Elements)頂層R004號舖
電話: 21968733
黑蒜羊肚菌忌廉汁扁意粉
Coconunt Sorbet
Marscapone
2021-09-25 168 views
呢幾個月,實在是超級勞累,晚上好想約朋友出來大吃大喝,放縱一下自己。圓方頂層的酒吧餐廳,一向是讓人放鬆心情的好地方,今次就在頂層的幾個選擇之中,挑來了Pivo。說是以捷克菜為主打,但其實餐廳亦有多國的生蠔及美食等,很多元化。各人選好心水酒水,有Cocktail亦有紅酒啤酒,而我見餐廳有唔少海鮮供應,就要了杯白酒。一開始,先來打法國生蠔Fine de Claire,即叫即開,新鮮爽口的出品,咸中滲出甜味,與我手中的白酒,合拍非常。配酒的,還有香脆熱辣,邪惡十足的黑松露薯條,以及各式風乾火腿,莎樂美腸和芝士等。這些東西,真的很能令人暫時忘憂。火腿不止是拼盤,還有一款是配以濃郁的羊奶芝士及無花果的多士,鬆脆而又咸香惹味,再有無花果作中和,合心。極為粗身的八爪魚,做到口感軟腍,醮上莎莎醬,味道更上層樓。墊底的薯仔片經烤過,粉嫩而保持焦香,並不是路人甲。可以Shake Shake既,又豈止是麥當當薯條? 海鮮也可以搖晃的。喜歡吃什麼海鮮,全部放入袋內,再加入自選汁醬搖勻,更加吸引。大家是晚的選擇:鮑魚、北海道帶子、蟹腳、鑽石蜆等,各式海鮮均新鮮,配以本身已有供應的粟米,來個清爽的檸檬牛油汁來個大

可以Shake Shake既,又豈止是麥當當薯條? 海鮮也可以搖晃的。喜歡吃什麼海鮮,全部放入袋內,再加入自選汁醬搖勻,更加吸引。大家是晚的選擇:鮑魚、北海道帶子、蟹腳、鑽石蜆等,各式海鮮均新鮮,配以本身已有供應的粟米,來個清爽的檸檬牛油汁來個大兜亂,要暫時放下儀態,用手拿起大啖咬。
除左海鮮,當地名菜,自然還有巨型的豬手。柔韌的豬皮,嫩滑的肉質,相比起脆皮豬手,又有著另一份的親和力。沾上芥末,即使已很飽的筆者,亦連吞下好幾件才收手。
仲有一系列既甜品,我哋真係好痴線。平實的,有清酒豆腐雪糕,以及椰子雪葩伴朱古力脆脆。兩者之中,後者的清香和層次較討我歡心。
Mascarpone芝士的柔軟,與士多啤梨之清甜,及蜂糖脆脆的甜美,帶出不同層次,是我最愛的甜品,要多吃幾口。

感謝大家陪我渡過愉快既晚上~
2021-09-24 150 views
今晚見返啲好耐冇見嘅朋友,佢哋提議食得特別啲,結果嚟咗Elements食捷克菜。人生第一次食捷克菜,感覺原來同西班牙菜都好類似。唔知正宗嘅捷克菜係咪都係食類似嘅餸菜呢?頭盤首先嚟個好特別嘅海鮮包,要預先搖晃,將海鮮汁均勻分佈在每一件海鮮及配菜上。內容包括:阿拉斯加蟹腳、鮑魚、帶子、粟米、薯仔,非常豐富。然後叫咗個捷克特色烤豬手,本身好鍾意食豬手嘅我,當然唔會放過試吓啦!隻豬手好腍,好入味,特別鍾意喺底下嘅紅菜頭,甜甜酸酸,中和返豬手嘅油膩感。不過佢個豬手皮就唔夠趣,可能我都係比較鍾意食德國豬手嘅做法多啲。特別欣賞個海鮮炒飯,有辣肉腸、帶子、紅椒同黃椒,整個炒飯是非常的惹味。甜品方面,有一個叫Mascarpone,係軟芝士、士多啤梨、鹽膚木果粉、蜂巢糖脆,配搭非常特別,食落比想像中輕盈,軟芝士嘅味道唔會好羶,配合新鮮生果,竟然有一種清新嘅感覺,充滿驚喜。總體來講,呢個晚餐好有特色,喺第二度食唔到。

總體來講,呢個晚餐好有特色,喺第二度食唔到。
一直喜歡波希米亞風格的我原來未曾品嚐過捷克菜,久沒見面的Y小姐相約到坊間少有的捷克餐廳Pivo Czech Bar 相聚,我當然二話不說地應約啦。Pivo Czech Bar提供中歐傳統和波希米亞古典風味美食,酒吧更供應著一系列特色美酒,讓客人享受到獨一無二的捷克體驗。甫踏進酒吧即看見放有滿滿新鮮生蠔的吧位,再看看旁邊的水牌發現每日下午3時至7時惠顧任何一款飲品,即可以優惠價$188享用6隻法國Fine de Claire生蠔,看看手機6:45pm要極速Order飲品先得。這天有幸碰到型仔酒吧經理Arnold先被他前臂的精緻紋身吸引著,然後將喜歡的口味交給他為我炮製一杯特別的Cocktail。 這杯花團錦簇的Cocktail就是Arnold為我炮製的成品,紫紅色調中充斥芳香果味配上我喜歡的伏特加絕對是我杯酒啊!好友則嘆上這杯Kozel Lager實行啤啤佢來迎接美好的一夜!與此同時我們的法國Fine de Claire生蠔亦鮮氣送到,以$188半打這價位這質量絕對冇投訴的餘地。充滿光澤的生蠔以叉輕撫群邊看到蠕動證明是新鮮貨,只須加點檸檬汁便已成為了人間美食!吃過生蠔後我們點的前菜和海鮮

吃過生蠔後我們點的前菜和海鮮鍋也陸續上檯了!放到一檯美食超級豐富認真吸引即時肚餓了。

先吃這個熱騰騰炸起的黑松露芝士薯條$88,滿滿的Parmesan和黑松露醬環抱著香口的炸薯條,伴隨茄汁和蛋黃醬共嚐既邪惡又好味。

緊接著品嚐Pivo凍肉芝士拼盤$148,內裏有Parma Ham、Salami、Chorizo Salami、Beef Bresaola、Blue Cheese、Cheddar Cheese,還有乾果、提子及脆法包伴吃絕對是美酒的好拍擋。

一片火腿加芝士再呷一口美酒,感覺就是人生如此多Fun啊!

接下來我們還點了這個西班牙風味烤八爪魚$138,焦香軟淋八爪魚配上惹味的烤紅椒堅果醬吃味道非常吸引。

最後還有無花果羊奶芝士煙燻火腿多士$108,脆卜卜的Sourdough烘得夠香脆,配合時令清甜無花果加幽香的羊奶芝士,吃下鹹甜交錯味道跟質感也非常舒服。

餐廳有即煮海鮮鍋供應我這個海鮮狂迷當然要點來品嚐啦!餐牌內有八爪魚仔、翡翠螺、鮮鮑魚、鑽石蜆、青口、海蝦、北海道帶子、皇帝蟹腳等選擇,就像吃車仔麵點餸般將喜愛的海鮮種類點上,然後選擇自己心水的醬料包括有檸檬牛油汁、白酒忌廉汁、龍蝦汁及青咖喱汁可選,隨後服務員便會用上海鮮袋送到大家面前。

我們選了鑽石蜆$138/300g ,鮮鮑魚$138/3隻、北海道帶子$168/5隻及皇帝蟹腳$428/300g,另選了配搭檸檬牛油汁將它們搖勻便可享用。

海鮮鍋內除了自選的海鮮外其實還有不少薯仔、粟米和香腸在內,令海鮮鍋看和吃下也更加豐盛吸引。

多款海產也非常新鮮甜美,當中最喜歡必數是肉厚飽滿的皇帝蟹腳,混上那酸香惹味的檸檬牛油汁吃真的非常匹配及和味。

然後我們更品嚐了捷克特色烤豬手$268,自從沒有了德國啤酒節後真的很久沒吃有風味的烤豬手了!

這個烤豬手的質感並非我們吃開脆皮的那一種,而是燒得香口還帶點軟糯的口感,坦白講我喜歡這個豬皮質地,而且豬手肉質仍然保持到嫩滑多汁真的很吸引我!

大食的我們還點了兩客主食來分享,率先上檯的是北海道帶子雜錦燴飯$218,帶子鮮甜質感彈牙配上惹味微辣的Chorizio香氣撲鼻味道挺迷人,燴飯吃下較為軟身愛吃這口感的朋友相信會十分喜歡它。

另一客黑蒜羊肚菌忌廉汁扁意粉$148,材料非常豐足有黑蒜加濃郁的羊肚菌令意粉味道非常香濃,素得來完全不會令人在枯燥的感覺很讚耶。

這麼高興的晚上當然要有美味的甜品作完美結局,點上三款精彩的甜品來開心Share,當中包括有Coconunt Sorbet、Tofu Sake Gelato及Marscapone。

Coconunt Sorbet$58香滑不膩的椰子雪葩,配上甜美可人的白朱古力和朱古力脆脆,口感豐富味道合拍吃得很舒心。

Tofu Sake Gelato$58以豆腐清酒製成的雪糕口感滑溜,吃下先品嚐到豆香再幽幽散發出清酒味,配襯黑糖蜜及黃豆粉同吃極富日式風味。

最後還是我最Like的Marscapone$58,以軟芝士、士多啤梨、鹽膚木果粉和蜂巢糖脆組合而成,Marscapone質感柔滑芝味十足,配酸香的士多啤梨和蜂巢糖脆一起享用超級誘人喔。

大家一起說說笑笑過了一個豐盛的晚上,下次又再吃什麼特色菜好呢!!
Dinner
大家好一段時間沒聚了,趁這一晚 Happy Hour 來個放縱! 老實講,用放肆來形容較為妥貼,嘩哈哈! 一般酒吧的 Happy Hour,指定動作必然是喝酒和佐酒小食 (一把年紀已夠邪惡),誰知其後還有海鮮、豬手和甜品等,令大家渡過了狂飲狂食、痛快放肆的一晚!全賴幕後黑手安排位於九龍站圓方頂層的「Pivo Czech」,他不止是酒吧、還是一家提供中歐菜式的餐廳!對未到訪過中歐國家的我,餐廳用色和設計比較特別,未知是否屬中歐的味道?中歐出產不少的啤酒、Vodkas 和其他釀製的酒品,我們有的叫啤酒、有的叫餐酒,有的如我叫雞尾酒,各式其色!我這杯名叫 Pivo's Sour HK$98,由 Whiskey Sour 加入 Amaretto,柚子、蘋果和香茅等演變而成,賣相 Fancy,味道清新輕酸,挺不錯呀!選酒的同時,幾位蠔友馬上乘勢追擊 「蠔 時光」— 半打法國生蠔只需 HK$188,放肆在熱身中!其他國家出產的生蠔,每隻由 HK$48 至 HK$68,即叫即開,全日供應!甫開始,便一打 Fine De Claire!Fine De Claire 雖然不算肥大,但非常新鮮!光是生蠔佐

甫開始,便一打 Fine De Claire!
Fine De Claire 雖然不算肥大,但非常新鮮!
光是生蠔佐酒有點單調,不久 Pivo Charcuterie Platter HK$148 便來了,一系列歐洲的豬牛風乾火腿、風乾腸、芝士、葡萄、乾果、醃菜同麵包等,佐酒必備!
與此同時,香口的 Truffle Fries HK$88 也逃不了!黑松露芝士薯條伴有蒜泥蛋黃醬、Parmesan Cheese 和蕃茄醬等,總之就是放肆!
是酒精令胃口大開,還是我們實在太高興,不久再添上 Fresh Figs, Goat Cheese HK$108!焦脆的多士盛上新鮮無花果、羊奶芝士和煙燻火腿,既清新、香脆又有鹹香與惹味,好吃極了!
早前看 Australia Master Chef 參賽者烹調八爪魚,口水幾乎流滿洗手盆,幸好這回可以止癮了!  口感軟彈的 Grilled Octopus HK$138 蘸上莎莎醬,美味得很,加上焦香粉軟的薯塊,真的大滿足了!
Shake Shake,原來不單薯條要 Shake,「Pivo Czech」的海鮮也可享 Shake 的樂趣,選擇自己 Shake,或交由專業的侍應哥哥代勞!

Shake 之前先挑選至少三款以下的海鮮,然後再選擇檸檬牛油汁、白酒忌廉汁、龍蝦汁或青咖喱汁烹調即煮海鮮鍋

海蝦 .......... 300g HK$148
青口.......... 300gHK$138
八爪魚仔 .......... 300g HK$98
鑽石蜆 .......... 300g HK$138
翡翠螺 ........... 300g HK$98
鮮鮑魚 ........... 3 pcs HK$138
北海道帶子.......... 5pcs HK$168
皇帝蟹腳 .......... 300g HK$428
Shake 完之後,第一時間打開包包!嘩,除了我們選定的鑽石蜆、鮑魚、北海道帶子和皇帝蟹腳外,即煮海鮮鍋本身已配備粟米、薯仔和西班牙辣肉腸,份量相當豐富!

所選的四款海鮮均是鮮美可口,特別配上檬檸牛油汁後,將鮮味進一步提升,令我愈吃愈開胃,尤其啖啖肉兼水嫩鮮甜的皇帝蟹腳是我的大愛啊!
沒有放肆、只有更放肆!大大隻的 Roasted Pork Knuckle HK$268 是 「Pivo Czech」的必吃,所以便 ...... 吃罷!

捷克特色烤豬手伴有酸紫椰菜、炸薯角和芥末醬,與德國鹹豬手有著共通點,不過吃過方明白捷克特色烤豬手的吸引之處!
油亮的豬手皮沒有預期的焦脆感,但換來是柔韌、彈牙,充滿膠質的厚厚豬皮,相比烤得又乾又硬的豬手皮,作為女士無疑更喜歡抓緊捕充骨膠原的好時機!至於豬手肉,完全沒有柴柴的粗糙感,肉質竟意外地來得嫩滑可口。調味亦不鹹,以自然且溫純味道示人,將豬手肉沾上芥茉品嚐,一流也!我懷疑當年捷克人是否參考了上海的元蹄製法,哈哈哈 (喝多了)!
嚐過豬手,我們還得來一米飯、一意大利麵兩個主食,放肆得有點兒過份吧!

先來的 Hokkaido Scallops Jambalaya HK$218。首先 Jambalaya 帶著歡樂的音節,然而食味跟 Jambalaya 的發音亦有近似的感覺!入口軟腍腍的飯粒吸收了滿滿的醬汁後,每一口也釋出酸、鹹、辣、香、甜等多種味元,引出莫明的可愛層次感,令晚餐不吃澱粉的我也忍不住多吃了!而北海道帶子跟即煮海鮮鍋的一樣美味,如果您喜歡吃軟腍腍、入味的燴飯,Jambalaya 是不能錯過的選擇!
另一道主食 Linguine, Mushroom HK$148,味道相對平淡,焦點僅落於選用健康素食材的黑蒜和羊肚菌身上!
以在座的甜魔來說,甜品有如白開水般是飯餐的必須品,唯一感到安慰的是我們終於接近放肆的尾聲了!可是如沒經歷甜品環節的話,就不知道 「Pivo Czech」有那麼特別和抵吃的甜品

本以為 Tofu Sake Gelato HK$58 會成為我的焦點,可惜豆腐及清酒的味道未算突出,且甜度亦超過我的小甜標準 (平日飲品走甜),反而來得清新的 Coconut Sorbet HK$58 ,令我有著如沐春虱之感!椰子雪葩清爽微甜,配上同時少甜的白朱古力和朱古力脆脆,口感和味道也符合我的喜好!
Mascarpone HK$58 也是討人之作!香軟的士多啤梨跟如奶油順滑的 Mascarpone 軟芝士,本身已很讚,再加以鹽膚木果粉提香,繼而一咬蜂巢糖脆,這道甜品恰到好處,層次分明,真的很捧啊!

放肆暫告一段落,回家加強帶氧運動及肌肉訓練,明白道人生就是上演著放肆的 N次輪迴, 「Pivo Czech」下次再會 !
2021-09-13
$700 (Dinner)
  • Roasted Pork Knuckle
  • Grilled Octopus
  • Fresh Figs Goat Cheese
  • Hokkaido Scallops Jambalaya
  • Mascarpone
2021-08-08 1068 views
上網睇見有豬手+捷克甜品!當然想入去試下!點知一入到去,原來佢話無捷克菜供應仲要得返啲好大路嘅西式菜burger, 意粉, 燴飯, 沙律🥗個啲個侍應話要有返捷克菜要8月尾嗌左個凱撒沙律🥗,啲生菜都幾fresh幾新鮮,啲芝士粉煙肉粒都好足夠嘅質素都keep到~再叫左個虎蝦蕃茄意粉🍝4隻大蝦🍤!都幾新鮮~啲畀醬汁都幾好食,意粉份量岩岩好~另外,再叫多個小食拼盤~有魷魚,雞柳,西班牙香腸,雞翼,薯條,墨西哥餡餅🥙~呢個食到好飽呀真係!而且都幾好味So far, 雖然無捷克菜有少少失望但啲西式菜都整得幾好食嘅希望8月尾打後再黎真係冇得食返啲豬手+捷克甜品啦

仲要得返啲好大路嘅西式菜
burger, 意粉, 燴飯, 沙律🥗個啲
侍應話要有返捷克菜要8月尾

嗌左個凱撒沙律🥗,啲生菜都幾fresh幾新鮮
,啲芝士粉煙肉粒都好足夠嘅
質素都keep到~
再叫左個虎蝦蕃茄意粉🍝4隻大蝦🍤!
都幾新鮮~啲畀醬汁都幾好食,意粉份量岩岩好~

So far, 雖然無捷克菜有少少失望
但啲西式菜都整得幾好食嘅
希望8月尾打後再黎真係冇得食返啲豬手+捷克甜品
2021-08-07
$240 (Dinner)
2021-07-20 882 views
一直有去開,一菲律賓籍女侍應態度囂張一直以來都是很差,現在來了新人事,招呼更不敢想像。一直以來有位叫Vincent的年青人非常好,但已走了。管理每況越下!啤酒只有三款,其中兩款,苦到想毆出來。食物不過不失,但新人事新作風的服務態度好差,8:30已最後落單,搭正九點,已經開了大光燈。侍應趕着收工,從未如此見過一間這樣差的酒吧,這樣的服務,真的影響整個九龍站的客戶,三個月前是很好的,諗起啤一啤一定會到此地,但現在諗起都怕,一定不會再幫襯。
2021-07-20
$700 (Dinner)