2022-07-11 230 views
這天我和朋友入住了位於旺角東站上蓋的酒店,內裏的食物對言不太合口味,但很好的是現在的外賣平台十分方便,這天我選擇了於食物熊貓中選取外賣自取,餐廳方面,我挑選的但是出名西餐的連鎖店。食物方面,前菜最喜愛當然就是蘋果雞肉沙律,爽甜的蘋果,配搭新鮮美味的沙律菜,更可選擇配搭醬汁與否,這天十分健康的我們,沒有加入任何醬汁,加入黑醋,更有另一番味道。小食選擇了焗麵包球,小小的麵包球,一口就可以吃下一個,十分爽快的感覺,配上醬汁,又有另一番口味。而主食方面,pizza羽衣甘藍松露pizza,就是superfood的表現。
TakeAway
I ordered pizza takeaway at Pizza express which locate in Shop 182, Level 1, MOKO, 193 Prince Edward Road West, Mong Kok(旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場L1層182號舖) via delievery app!It just takes a few tounches of the phone and the pizza will delivery to your doorstep via using delievery app!How convenient it is!!La Reine (10")皇后薄饼 (10")HKD$138Mortadella, mushroom, olive, mozzarella & tomato sauce on top of the traditional Neapolitan 10” pizza base.Loveeeeeeee this pizza with oozing runny cheese!"Peking Duck"

La Reine (10")
皇后薄饼 (10")
HKD$138

"Peking Duck"
北京烤鴨薄餅
HKD$168

Spiced duck, hoisin sauce, chilli, spring onions, cucumber on traditional Neapolitan 10” pizza base.

Sweet with a bit tangyness of the hoisin sauce with spring onion bring the freshness to the pizza!

Chicken Caesar (Small)
雞肉蘋果沙律(N) (小)
HKD$68

Chicken, pancetta, parmesan, romaine lettuce, croutons, Caesar dressing Large salad is served with two baked dough sticks

The apple addes a bit of chrunchness and refreshness to the salad!

Meatballs & Bolognese
"意式焗肉丸"
HKD$76

Pork meatballs baked in a spiced tomato Bolognese & béchamel sauce, finished with parsley, served with rosemary flatbread

The meatballs have bites!

The flatbread dip into the tomatoe sauce and soaked up the sauce!!!yummmmmmmm!
Delivery
Lunch
2022-07-03 257 views
心思思想食pizza知道呢間薄餅店好出名但又未試過特登嚟買外賣番屋企食下🥰😍.💎$168 10”北京烤鴨薄餅呢個Pizza真係10分推介上面有好多塊烤鴨同埋烤鴨醬薄餅食落去感覺就好似真係食緊片皮鴨咁樣😍好特別😎.💎$138 10”皇后薄餅見到呢個薄餅名覺得好特別上面有茄醬蘑菇火腿橄欖等等好足料🤣連埋個鬆軟個餅底一齊食好正.💎$52 烤麵包球上網見到好多人都推介呢個就一於試一試先😍麵包球熱辣辣咁樣食完全係外脆內軟🤩外賣中另有一盒牛油同埋一盒少少酸酸辣辣嘅醬😋超夾🤩.💎$68 雞肉蘋果沙律呢個沙律真心好食😎😍雞肉配埋青蘋果仲有幾款唔同嘅蔬菜成個配搭好match酸酸甜甜咁樣好開胃外賣仲會配一個用膠盒仔裝嘅沙律醬鍾意落幾多都得🤩
心思思想食pizza

成個配搭好match
酸酸甜甜咁樣好開胃
外賣仲會配一個用膠盒仔裝嘅沙律醬
鍾意落幾多都得🤩
Moko商場鄰近旺角東地鐵站旁放工後,立即找家人去食pizza express店舖好大,不用等位已可進去了環境很舒坦,很有空間感望望餐牌,點了一個四人套餐份量好多,好足夠我們4人餐,盛為$549頭盤:蒜蓉包這類的蒜蓉不我第一次吃是圓圓的,不是長條內裏有很重的蒜蓉味,皮薄,十分脆口而且上碟時很熱,遠處已嗅到很香味道好撲鼻頭盤:青菜沙律🥗沙律很健康,沙律菜很爽口,外觀也很精緻而菜也很新鮮,爽彈鮮美主菜:北京烤鴨薄餅此菜式絕對值得一讚,西式同中式很fusion味道10分有趣,薄餅餅底是金黃色,脆口薄批鴨肉稔香軟彈,肉質柔滑的配合片皮鴨醬汁及青瓜,味道有所提升,昇華十倍主菜:卡邦尼忌康意粉此為經典的羅馬意粉食譜,配以由雞蛋及意大利煙肉煮成的香讓忌廉汁,味道嫩滑醬汁糊狀,咬意粉時芝士味道湧出意粉的外觀也很別樹一格,材料豐富另外,牛油果番茄沾醬也是一讚牛油果醬富有牛油果、番茄、紅洋葱、檸檬汁、蛋蓝醬、蕃茜、橄標油和開心果麵包很脆口,配合鮮味的新鮮牛油果醬牛油果醬是糊狀,十分廷身味道清新淡雅絕對貨真價實
Moko商場鄰近旺角東地鐵站旁

放工後,立即找家人去食pizza express
店舖好大,不用等位已可進去了
環境很舒坦,很有空間感

望望餐牌,點了一個四人套餐
份量好多,好足夠我們

4人餐,盛為$549
頭盤:蒜蓉包

這類的蒜蓉不我第一次吃

是圓圓的,不是長條
內裏有很重的蒜蓉味,皮薄,十分脆口
而且上碟時很熱,遠處已嗅到很香

味道好撲鼻
頭盤:青菜沙律🥗

沙律很健康,沙律菜很爽口,外觀也很精緻
而菜也很新鮮,爽彈鮮美
主菜:北京烤鴨薄餅

此菜式絕對值得一讚,西式同中式很fusion
味道10分有趣,薄餅餅底是金黃色,脆口薄批
鴨肉稔香軟彈,肉質柔滑的
配合片皮鴨醬汁及青瓜,味道有所提升,昇華十倍

主菜:卡邦尼忌康意粉

醬汁糊狀,咬意粉時芝士味道湧出
意粉的外觀也很別樹一格,材料豐富

另外,牛油果番茄沾醬也是一讚

麵包很脆口,配合鮮味的新鮮牛油果醬
牛油果醬是糊狀,十分廷身
味道清新淡雅
絕對貨真價實
2022-06-25 156 views
Pizza express 出左新早餐menu有驚喜。希望佢哋繼續keep it up, 出啲新產品啦。講返早餐,有個keto friendly low carbs 既選項,有三文魚同蛋仲有好味既mushroom,我不是keto所以加左包(好食佢個house bread)

2022-06-24 142 views
就好似食outback要食佢哋個黑糖包咁 嚟PizzaExpress最鍾意就係食佢哋個烤麵包球🤩一份有六粒 烤到外脆內鬆軟 再加埋中間濃嘅蒜蓉牛油醬 食落真係超級正🥳
2022-06-22 158 views
2022.05.07 breakfast 呢一日放假嚟MOKO呢個場睇戲,突然發現呢間有早餐,決定一試😁 同女友係門口望下餐牌先,都要睇吓係咪有嘢啱食嘅⋯⋯😅😅 好彩都有。 入到去,都幾好,餐廳夠大,所以都坐得好舒服,又近窗,有日光,好似去咗旅行咁,有啲係酒店食早餐feel😌女友揀咗雞肉牛油果三文治,我就想食有湯嘅-番茄肉丸蝴蝶粉。 個三文治賣相都唔錯,但個醬就凁咗啲,同埋牛油果少咗啲,但整體味道都ok,只係$48呢個set,已好抵😁我個肉丸粉,賣相都唔錯,味道都唔錯,番茄味再濃啲就更好🤪餐飲女友要熱咖啡,我要cappuccino,但兩杯都係一般,特別係每杯有一塊肉桂味嘅小cookie,同咖啡好夾😌
2022.05.07 breakfast

雞肉牛油果三文治

我個肉丸粉,賣相都唔錯,味道都唔錯,番茄味再濃啲就更好🤪
番茄肉丸蝴蝶粉

熱咖啡  +  cappuccino
2022-05-07
$55.9 (Breakfast)
2022-06-18 171 views
跟朋友相約放工後一起晚飯談天,友人提議食PizzaExpress因為環境坐得舒服同埋食物質素唔錯,我們選擇了旺角分店因為交通比較方便,在中間位為方便大家回家。一入到餐廳,已感受到環境很大很舒適,店員的服務態度很好,還安排我們二人坐在一張大枱。一坐低就看見枱上有好靚既特飲餐牌,我們行到有啲口渴,所以就選了各自選了一杯特飲, 另外order左湯、沙律同埋pizza。首先來兩杯特飲,我order嘅特飲係鮮果檸檬特飲,這杯賣相很美,打卡一流,而且唔太甜酸酸地好正,友人order嘅蜜桃冰茶佢話味道都唔錯,之後番茄湯就到,很濃番茄味味道不錯,配湯的麵包也很鬆軟,之後來健康輕盈沙律,這個沙律很啱我同友人胃口,有很多配料例如有牛油果、南瓜、松子仁、芝士,沙律汁唔會太酸甜甜地好醒胃,而且夠大碟,啱晒我同朋友,因為我哋都喜歡食沙律。之後香烤雞肉薄餅就到因為只得兩人而且我們不是太肚餓所以選了一個10吋嘅Pizza,Pizza味道很好,餡料有肉汁批邊很鬆軟不會太乾。朋友果然冇介紹錯,最後要讚一讚這裏的員工,服務態度很好,不停為我們加水,而且會問我們食物質素如何,令我感受到員工嘅熱誠,之後有機會都會再來這間餐廳試一下其他食物。
2022-06-15 144 views
叫左個lunch,黎到啲份量好似俾細路仔食咁。你咁細份應該講清楚,同埋亦都唔好食。唔怪得間野咁少人,唔係無原因既。真係唔會再有下一次既垃圾。真係唔會再有下一次既垃圾

2022-06-04 160 views
打算去花墟買些鮮花來粉飾家居,行動前想食個休閑早餐,但又唔想食茶記,我便提議去食 All day Breakfast 啦!在商場行逛發現「Pizza Express」原來不只食Pizza 架,早上還有多款特色早餐選擇。我們看過餐牌,都各有喜好,點了兩客早餐。意式早餐碟上放滿了各種食材,有番茄、蘑菇、火腿、煎蛋、意式肉丸和牛角包,份量十足,營養豐富,令整天註滿能量。番茄牛頰肉焗蛋等了十五分鐘,香噴噴熱烘烘的焗蛋送到。焗蛋內有嫩滑的牛頰肉和車厘茄,牛脂香和鮮甜多汁的車厘番混在焗蛋內,與碟旁的麵包一起食, 絕配!泡沫咖啡奶泡豐盈,咖啡濃郁,再配上杯旁香脆的 Lotus 餅乾,真是妙不可言。美式咖啡杯面上鋪滿一層咖啡油,濃度適中,飲完馬上精神奕奕。今日的休閒早餐令我整天都充滿能量和愉快心情,朋友都有同膥,日後應該會是常客啦!

我們看過餐牌,都各有喜好,點了兩客早餐。

美式咖啡
杯面上鋪滿一層咖啡油,濃度適中,飲完馬上精神奕奕。

Breakfast
2022-05-28 1044 views
頗喜歡 PizzaExpress的早餐,比一般的港式或西式早餐來得特別,而且款式也多。不過自己較常光顧的 PizzaExpress奥海城分店只在星期六、日或公眾假期才有早餐吃,所以在這個難得平日放假的日子,我就來到 PizzaExpress這間平日都有早餐吃的新世紀廣場分店,與太太享受一個輕鬆寫意的早餐。也許因為是平日吧,而且特別的意式早餐始終也比一般的港式或西式早餐來得貴一點,所以偌大的餐廳裡客人不多,不過這也好,在開揚廣闊的環境下,坐得更加舒服,吃得也更開心。餐廳原來新近推出了數款新的早餐,我倆正好點來一新一舊的早餐,大快朵頤。我點的「生酮低碳早餐」($98)是新推出的,賣相漂亮,材料豐富,煙三文魚、牛油果、烤南瓜、雜錦蘑菇、焗車厘茄、羽衣甘藍、巴馬臣芝士炒蛋,絕大部分都是富有營養的健康食物,而且菜多肉少,既配合現今追求健康的潮流,又好味道。另一半點的「PizzaExpress意式早餐」($118)並非最新推出,但材料同樣豐富,包括意式焗肉丸、摩特黛拉火腿、蛋、烤番茄、雜錦蘑菇、火箭菜和牛角包,菜肉比例均衡,吃上一個,飽足半天。飲品我就點了熱的「泡沫咖啡」(早餐跟餐價 $18)。這
飲品我就點了熱的「泡沫咖啡」(早餐跟餐價 $18)。這咖啡雖然沒有拉花,味道可還不錯,呷口咖啡,吃件隨咖啡奉上的甜餅乾,感覺挺好。另一半喝的,則是「伯爵紅茶」(早餐跟餐價 $18)。
吃得茶餐廳和快餐店的早餐多了,偶然奢侈一下,在舒適的環境下享受一份特別的早餐,確實甚佳。
Breakfast
  • 生酮低碳早餐
  • PizzaExpress意式早餐
2022-05-23 176 views
星期一大清早起身出門返工,因為幸尼陪我去旺角食早餐,所以決定有要求找間講究餐廳,好好食個早餐。MOKO 一樓 PizzaExpress 完全符合我要求,樓高座位寬敞,服務態度有禮,我同上次一樣找了個窗口位置,可以望著窗口景色,再細嚐一杯咖啡。🤣☕️美式咖啡醒腦醒神嘅黑咖啡,溫度剛好,香、醇味回甘帶微木香不錯。🍴意式早餐意大利餐廳食意式早餐幸尼話這才對,嘩😍好豐富好似酒店早餐咁,流心太陽蛋軟滑充滿蛋香,意式香草肉丸酸酸甜甜好惹味,仲有香酥牛包添。🍴生酮低碳早餐好有神秘感我決定試一試,好少餐廳有生酮低碳早餐提供,又幾正喎⋯⋯🤣炒蛋好香蛋味,仲有煙三文魚食落知佢有啲質素,因為一啲都唔腥仲有煙燻味添👍,牛油果🥑剛熟透特別軟滑,南瓜軟腍甜美可口,是日早餐都太幸福了吧!🥰地方好大

☕️美式咖啡
醒腦醒神嘅黑咖啡,溫度剛好,香、醇味回甘帶微木香不錯。

🍴意式早餐

🍴生酮低碳早餐

地方好大
2022-05-23
$120 (Breakfast)
2022-05-23 237 views
今日喺旺角東行街行到有攰又餓,阿女話想食pizza,於是即刻諗起PizzaExpress就喺一樓,可能已經係2:30嘅關係所以比較少人,唔使排隊就可以直接入去。服務員介紹是日Pizza係北京烤鴨,於是乎兩個人都唔使諗其他口味,一齊嗌左北京烤鴨pizza再加$38加大先來個鎮店蒜蓉牛油麵包球。麵包球外脆內軟,搽上少許蒜蓉牛油味道一絕😋是日例湯係南瓜忌廉湯,香甜細滑,配麵包一流到主角出場,北京烤鴨,除咗有烤鴨之外仲有青瓜香蔥,最重要係餅底上面搽上香辣醬,焗得薄脆香口,超級滋味😋兩個母女兩個Pizza當然係食唔晒啦,因為實在太大啦,剩返嗰啲唯有打包走!
是日例湯係南瓜忌廉湯,香甜細滑,配麵包一流
2022-05-23
$100 (Lunch)
2022-05-20 164 views
焗麵包球太好味,每次來必吃麵包焗得很鬆軟,加上順滑的牛油而且共有6個,份量足夠與朋友分享三文魚只有2片而且太薄,有香橙伴碟焗蘑菇有少少燶但不會影響味道火箭菜帶點苦澀幸好欖汁的味道足以蓋過羅勒蕃茄薄餅薄批就是pizza express的特色餡料豐富,芝士與蕃茄醬互相襯托被牛肝菌蝴蝶粉的香氣吸引,忌廉汁creamy濃郁肉醬闊條麵比較普通,闊條麵完全沾不上肉醬,感覺乾身而且很快變硬環境闊落開揚,適合與朋友歡聚暢談
焗麵包球太好味,每次來必吃
麵包焗得很鬆軟,加上順滑的牛油
而且共有6個,份量足夠與朋友分享

三文魚只有2片而且太薄,有香橙伴碟
焗蘑菇有少少燶但不會影響味道
火箭菜帶點苦澀幸好欖汁的味道足以蓋過

羅勒蕃茄薄餅
薄批就是pizza express的特色
餡料豐富,芝士與蕃茄醬互相襯托

被牛肝菌蝴蝶粉的香氣吸引,
忌廉汁creamy濃郁

環境闊落開揚,適合與朋友歡聚暢談
  • 焗麵包球
2022-05-03 164 views
是日發現會員積分就快到期,加上有會員生日甜品就決定到好耐冇去的pizzaexpress 晚餐~~~在店門口見到有2人餐,不用煩惱的我就點咗,頭盤係蕃茄醬肉丸,食落軟熟,不過我食的時候就明顯感受到胡椒果種「辣」,食食吓打了噴嚏(* ̄︶ ̄)煙肉卡邦尼食落感覺適中,唔會油膩,又唔算濃味在餐牌上$158的羽衣甘藍香菇薄餅一上枱就被香氣吸引住,雖然係素薄餅,但菇的口感食落好似食肉咁,薄餅本身熱上,所以味道好食。最後上的會員生日甜品雖然跟會員網站見到的有點不同,由朱古力變咗椰絲蛋糕,不過食落唔太甜又軟熟,讓另一半懷念食椰撻的感覺。以前會員甜品有很酸的球,依家就有美味的雪糕球,還有美味的意大利咖啡蛋糕杯,令整個晚餐感覺好完滿。pizzaexpress 算是不錯的店,但在新界的分店近期發現少咗去開的荃灣和YOHO分店,感覺有點可惜。

煙肉卡邦尼食落感覺適中,唔會油膩,又唔算濃味

2022-05-02
Dinner