2014-05-19 4313 views
身邊有不少朋友覺得薄餅是不太健康的食物,通常都是一班朋友聚會才會吃,但其實薄餅也可以是健康的食物,而且手掌般大小的薄餅,不就是很適合作為簡單的一餐嗎?是日來到太古廣場地庫的超市內的薄餅店,看著一塊塊鋪滿toppings的薄餅,看起來挺吸引。可能有朋友疑惑為何薄餅不是圓形,因為這是羅馬薄餅,在羅馬當地賣的正宗薄餅都是方型的。用來做薄餅的每個麵糰都是選用來自意大利的麵粉,經過三天時間發酵,麵糰含水量達百分之八十,比一般的薄餅麵糰為多,因此焗出來的薄餅餅底有很多氣孔,口感 有彈性比較light。我是第一次吃到這種質感的薄餅,有點像focaccia的質感,老闆解釋說其實羅馬薄餅也可以說是focaccia的變奏版,就是 上面添加了不同toppings的focaccia。這次剛好遇上兩位意大利靚仔老闆在店內,可以吃到他們親手做的即烤薄餅,實在很幸運。Mushroom & Truffle。黑松露的香味剛剛好,不會太濃太搶,加上多汁的蘑菇片,鬆弛最喜歡這口味,也是其中一款最受歡迎的口味。Buffalo and Rocket。是口味比較清新的pizzza,雖則如此但蔬果很新鮮,而簡單的配料令芝士味和發酵
Buffalo and Rocket。是口味比較清新的pizzza,雖則如此但蔬果很新鮮,而簡單的配料令芝士味和發酵三日的麵粉香更突出更可口。
Signature。有風乾火腿,火箭菜和小蕃茄,自己喜歡吃火腿,所以欣賞它的風乾火腿,口感柔軟之餘又充滿鹹香。
Margarita。最簡單但卻是最能吃到薄餅是否好吃,所以是其中一款最愛的薄餅。蕃茄醬base用上意大利的原粒小蕃茄加少許鹽和胡椒調製,味道濃郁,再加上優質的Mozzarella Cheese,簡單美味。
餘下還有六七款口味,也不時推出新口味,就像為復活節推出的All Day Breakfast口味,不單有創意且賣相也吸引。

不要以為吃好吃的薄餅一定要到薄餅店,只要是用心的做,在food court裡都可以吃到出色的薄餅呢。
Type of Meal
Lunch
2014-05-07 973 views
身邊有不少朋友覺得薄餅是不太健康的食物,通常都是一班朋友聚會才會吃,但其實薄餅也可以是健康的食物,而且手掌般大小的薄餅,不就是很適合作為簡單的一餐嗎?是日來到太古廣場地庫的超市內的薄餅店,看著一塊塊鋪滿toppings的薄餅,看起來挺吸引。可能有朋友疑惑為何薄餅不是圓形,因為這是羅馬薄餅,在羅馬當地賣的正宗薄餅都是方型的。用來做薄餅 的每個麵糰都是選用來自意大利的麵粉,經過三天時間發酵,麵糰含水量達百分之八十,比一般的薄餅麵糰為多,因此焗出來的薄餅餅底有很多氣孔,口感有彈性比 較light。我是第一次吃到這種質感的薄餅,有點像focaccia的質感,老闆解釋說其實羅馬薄餅也可以說是focaccia的變奏版,就是上面添加 了不同toppings的focaccia。這次剛好遇上兩位意大利靚仔老闆在店內,可以吃到他們親手做的即烤薄餅,實在很幸運。Mushroom & Truffle。黑松露的香味剛剛好,不會太濃太搶,加上多汁的蘑菇片,鬆弛最喜歡這口味,也是其中一款最受歡迎的口味。Buffalo and Rocket。是口味比較清新的pizzza,雖則如此但蔬果很新鮮,而簡單的配料令芝士味和發
Type of Meal
Tea
Dining Offer
Tasting Event
  • Mushroom & Truffle
  • Buffalo and Rocket
  • Signature
  • Margarita
有太古廣場GREAT裡,總是有很香的PIZZA味傳出來,就是PIZZAPALA根據店鋪的簡介,就其餅底係用意大利入口既麵粉加上OLIVE OIL做造成,好似好霸氣今次買左2 SLICES MARGHERITA回家食MARGHERITA既材料就只係蕃茄醬和MOZZARELLA,有時間簡單就是美蕃茄醬味道天然濃郁,亦夠咸酸,配合MOZZARELLA的CREAMY和少少咸味餅底鬆化帶點煙韌,麵粉味強,令人食到不停口價錢無記錯就係65蚊邊個話超市一定難食

MARGHERITA
今次買左2 SLICES MARGHERITA回家食

餅底鬆化帶點煙韌,麵粉味強,令人食到不停口

價錢無記錯就係65蚊

邊個話超市一定難食

2013-12-18
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$65 (Tea)
2013-12-09 801 views
之前pp入面既great進行左大返新,除左cut細左漢堡包堂食位之外,就係加左d新既take away選擇,之前見同事A買左呢d4方既pizza黎食得津津有味﹐於是就自己都買黎試左,味道比某HUT PIZZA好,但太太太太太太"油"囉,唔同"冰凍"既汽水一齊都好難食得落…
之前pp入面既great進行左大返新,
除左cut細左漢堡包堂食位之外,
就係加左d新既take away選擇,
之前見同事A買左呢d4方既pizza黎食得津津有味﹐
於是就自己都買黎試左,味道比某HUT PIZZA好,
TRUFFLE
朋友屋企晚餐...但大家都太懶唔想煮,就去左Great food hall搵啖食, 裝修之後靚左,d野食都好似好食左!Pizza Pala 係兩個意大利男生主理的....經過好幾次都見佢地O係度整PIZZA, 今次終於有機會試!!我企左COUNTER前面一陣, 因為每款PIZZA都好似好好食....但我同朋友二人只可以CHOOSE 4款....所以即時選擇困難....其中一位PIZZA PALA的意大利男生就給了我每款試味一下....仲慢慢介紹TIM!!最後選了以下四款:1.芝士薯仔 - 店主話係佢的最愛, 起初有少少懷疑, 因為未試過PIZZA只係得薯仔同CHEESE, 但因為店主強烈推介, 就試下啦! 原來真係好味wor! 開頭以為薯仔加cheese會太heavy...但係食落反而係清清地....感覺非常清新! 值得一試!2. 有一款係有PARMA HAM的, 呢個無論幾時都係我至愛....有PARMA HAM的PIZZA ....點襯都好食 3. MAGARITA, 口味非常正中, 同之前去ITALY食O既係同一味道!!4. 最後一款係有TRUFFLE的...忘記了名...但呢個

最後選了以下四款:

4. 最後一款係有TRUFFLE的...忘記了名...但呢個係四款之中本人至愛!! 由試吃到回家整件吃....只要一拎起就聞到陣陣TRUFFLE味, 入口更不得了!!

以兩個女仔黎講, 一人兩件O岩O岩好! 最值得加分位係....本身order左就諗住拎走....點知店主問我有無7-8分鐘, 因為新一批pizza就出爐...新鮮出爐會好食好多! 但係因為當日朋友太肚餓...我地就話唔使...咁店主就offer我地幫我地焗返熱先pack....熱食真係正好多!!

以後又多一個外賣熱點!!
2013-07-04
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$65 (Dinner)