2024-11-27 236 views
好耐都帶媽咪食好西,今次同佢去西環食PIZZERIA ITALIA😜。呢度以木系為主調,配上黃色吊燈、紅白格仔枱布,望住電車🚇一架架在路面穿梭,加上員工🤵🏼🤵🏼‍♂️幾nice ,食物質素唔錯,媽咪表示滿意🙌🏻😂🝮Snacks platters鍾意咩都試下,呢個拼盤就啱我心意,送下啤酒一流🍻.🝮Spaghetti w/ homemade psto sauce 意式炒蜆意粉🍝上桌時熱辣辣,蜆肉鮮甜,意粉軟硬度適中個汁係靈魂,令成件事變得圓滿🫶🏻.🝮Capricciosa 白菌|火腿|香腸|朝鮮薊菜|雞蛋🍕薄批配脆邊,比較特別嘅係中間有隻半熟雞蛋🥚味道比較淡雅一種,媽咪覺得唔錯,但追求濃味嘅,就可能適合揀其他款式🙌🏻😂.🝮Tiramisu “ pick m up” to share 士多啤梨🍓 切成花形,放喺Tiramisu表面,賣相靚靚各樣食材處理得宜,先是咖啡味☕️再有淡雅酒味後勁🍾主體嫩滑而甜到剛好,喜歡呢種恰到好處😋

🝮Snacks platters

鍾意咩都試下,呢個拼盤就啱我心意,送下啤酒一流🍻

意式炒蜆意粉🍝上桌時熱辣辣,蜆肉鮮甜,意粉軟硬度適中

個汁係靈魂,令成件事變得圓滿🫶🏻
🝮Capricciosa
白菌|火腿|香腸|朝鮮薊菜|雞蛋

🍕薄批配脆邊,比較特別嘅係中間有隻半熟雞蛋🥚

士多啤梨🍓 切成花形,放喺Tiramisu表面,賣相靚靚
各樣食材處理得宜,先是咖啡味☕️再有淡雅酒味後勁🍾
主體嫩滑而甜到剛好,喜歡呢種恰到好處😋
2024-11-21
Type of Meal
Dinner
11/11帶男朋友去ktown食dinner慶祝好耐冇食正宗意大利餐廳🇮🇹呢間自稱全港排名12,有三間分店足足40款pizza款式,仲有多款小食同pasta$468/ dinner set,包小食拼盤、兩個主食 (pizza或pasta)、甜品、兩杯飲品▶️ Mix Antipasti 小食拼盤- Salmon affumicato 煙三文魚: 有三文魚油香,配襯甜甜地嘅橄欖同紫洋蔥🧅- Croquette di Pollo 香炸雞肉餅: 好似日式可樂餅,外皮超級香脆!入面係免治雞肉🐔幾特別- Calamari fritti 新鮮炸魷魚: 炸粉好薄,大大個魷魚圈🦑可以點黑松露他他醬食- Bruschetta pomodoro 蕃茄多士: 下面係蒜蓉包,有牛油香好惹味😍陪襯鮮甜蕃茄- Gamberoni piccante con aglio 香辣蒜蓉炒鮮蝦: 上枱超香蒜頭味🧄鮮蝦爽口,完全唔辣,不過比較油膩成個拼盤組合充滿意大利風味😋味道配搭豐富,鹹甜兼具,大多惹味香口最好係每樣一件,一次過試晒五樣嘢▶️ Pizza capricciosa 11”呢款Pizza餡料豐富: 白菌、火腿、香腸、
11/11帶男朋友去ktown食dinner慶祝
好耐冇食正宗意大利餐廳🇮🇹
呢間自稱全港排名12,有三間分店
足足40款pizza款式,仲有多款小食同pasta

▶️ Mix Antipasti 小食拼盤

Gamberoni piccante con aglio

最好係每樣一件,一次過試晒五樣嘢
Mix Antipasti

▶️ Pizza capricciosa 11”
呢款Pizza餡料豐富: 白菌、火腿、香腸、朝鮮薊菜、雞蛋
Pizza底薄身🍕邊位微燶,唔會太澱粉,咬落卜卜脆香口
簡單用蕃茄醬做base,灑上適量芝士🧀整體唔鹹或heavy
餡料好足,火腿蓋過成個Pizza
Pizza capricciosa

中間加咗雞蛋效果好正😍
蛋黃半熟流心,流落pizza,食落濕潤冇咁乾
香腸有啲似臘腸,火腿帶鹹香
因而成個pizza口感、層次、味道都好夾
飽都忍唔住KO晒佢😋

▶️ Spaghetti al frutti di mare
Spaghetti with mixed seafood in white wine
可以揀白酒汁或蕃茄汁,揀咗前者
賣相好吸引🤩勁多海鮮
有三文魚粒、鮮蝦、魷魚圈、八爪魚🐙底部六隻蜆肉
全部食落都好新鮮👍🏻尤其蜆肉

白酒汁比預期淡酒味,加上我落得多檸檬汁,食落偏酸,不過味道唔錯
意粉al dente🍝好咬口又唔會好乾或油
Spaghetti al frutti di mare

▶️ Tiramisu 提拉米蘇
上面粒士多啤梨雕花咁😂睇得出誠意
面頭鋪滿朱古力粉
海綿蛋糕吸滿咖啡同bailey酒☕️味道偏向甜但個人覺得啱啱好
不過呢款cream就唔係太啱我,似港式傳統白忌廉,唔夠幼滑蓬鬆
然而食埋成個蛋糕真係超飽超滿足😌

▶️ Iced latte
▶️ Camomile tea
味道相當正宗🇮🇹
平日我都唔太好pizza,但係鍾意佢呢個唔係淨係靠芝士調味,反而欣賞到每個配料為pizza帶出嚟嘅味道👅
食咗幾塊都唔會太快滯
小食意粉都非常有心思,調味講究
氣氛環境💯用上紅白格仔枱布,昏暗嘅燈光,感覺置身意大利

餐廳位於一樓,今次坐窗邊,可以同時欣賞堅尼地城街景
服務超級Nice,侍應好好服務又面帶笑容❤️加分!

性價比高,成個set 加埋一大概$520🤰🏻🫃🏻食到超級飽,真心抵食👍🏻
雖然係Weekday dinner,但係好多枱食客,唔講以為friday happy hour🤣
$250 (Dinner)
Mix Antipasti
Pizza capricciosa
Spaghetti al frutti di mare
  • Bruschetta pomodoro
今晚有D特別既安排,約咗朋友一齊去Pizzeria Italia食晚餐,因為想搵個吾錯既地方輕鬆食餐意大利菜。呢間餐廳係堅尼地城樓上鋪,環境真係幾chill,燈光吾會太刺眼,氣氛就算吾係完全燈火通明,都覺得好有質感。如果可以揀位,坐係窗邊仲可以望到堅尼地城既街景,邊食邊睇夜景,真係幾舒服。.Pizza 2人Set $468今次我同朋友選咗「Pizza 2人Set」,$468包晒一個小食拼盤、兩款Pizza或者意大利粉、甜品同飲品,算係好抵食啦。呢個套餐最吸引係樣樣兼具,食既過程吾會悶,仲可以有吾同既味覺體驗.小食拼盤呢個小食拼盤真係要大讚👍 首先煙三文魚質地好嫩,帶有D淡淡既油香,配咗甜甜既橄欖同紫洋蔥,味道平衡得好好。仲有香炸雞肉餅,外皮咬落超香脆,內裏係免治雞肉,口感超級嫩滑,好似日式可樂餅咁。新鮮炸魷魚個圈咁大,炸粉好薄,最緊要係魷魚新鮮,吾會過韌,配埋黑松露他他醬食,真係好開心。番茄吐係蒜蓉包鋪滿左新鮮聖女茄,咬落係陣陣牛油香,好合口味。朝鮮薊同橄欖都係拼盤一部分,鹹甜兼具,整個拼盤真係好有意大利風味。.Pizza ItaliaPizza Italia係我地套餐既其中一款Piz

Pizza 2人Set $468

小食拼盤

Pizza Italia

Pizza Italia係我地套餐既其中一款Pizza,薄批底做得好香脆,上面鋪咗白菌、香腸、意大利辣腸同埋意大利青椒,味道超豐富。白菌香氣濃郁,香腸同辣腸既鹹香mb包埋D白菌,食落去味道十足。薄脆既底再加上大量既用料,每一口都係好滿足

SPAGHETTI AI FRUTTI DI MARE 雑錦海鮮意粉

我選左「雑錦海鮮意粉」,配上茄汁,海鮮都好新鮮,入面有大大隻海蝦同鮮魷,好鮮甜。茄汁吾會過酸,仲有少少甜味,襯托住海鮮既鮮味,味道好平衡。意粉煮得岩岩好,咁過硬亦吾過軟,每一條都吸晒茄汁同海鮮味,好好食。

Lemonade, Ice Chocolate

飲品方面,我試咗Lemonade同Ice Chocolate。Lemonade酸酸甜甜,好解渴,吾會太過澀,係晚餐中間好提神。而Ice Chocolate就係我最鍾意既甜品類飲品,朱古力味濃厚,啱哂同pizza搭

Tiramisu

Tiramisu就係餐後甜品,真係好驚喜。吾似一般套餐既甜品係迷你size。呢到一份已足夠2人share~。底層既海綿蛋糕蘸晒咖啡粉,同上面既士多啤梨雕花搭得幾有心思,味道又吾會太甜,正!Tiramisu真係做得好,食哂都吾覺得有膩感,食完好滿足。

5 day(s) ago 0 views
Pizzeria都响堅尼地城都已經一段時間,趁聖誕節又唔帶👦🏻旅行,就梗係要食聖誕大餐啦Mix antipasti platter有充滿香草口味既煙三文魚、酸酸嘅橄欖,仲有香脆嘅芝士,又有炸雞肉餅同炸魷魚,點sour cream 一流Godfather pizza餅底薄脆,配上濃郁嘅番茄醬,仲有香噴噴嘅芝士。又有辣肉腸材料、豬肉,真係多材料到滿瀉Spaghetti Carbonaracreamy cheese濃郁,搭配煙肉碎,味道好滑,👦🏻必食同必點Ortonese Chardonnay清新爽口,有淡淡嘅水果香味,飲落去唔會太重,反而有一種輕盈嘅感覺。非常適合配海鮮或者輕食。Tiramisu層層分明,咖啡味同奶味好融合,口感滑溜,完美既聖誕節大餐❤️

Mix antipasti platter

Godfather pizza

Spaghetti Carbonara

Ortonese Chardonnay

Tiramisu
薄餅手工製作 裝修走英倫風格好多聖誕裝飾食材由意大利進口 但價錢屬於同區嘅中等😳套餐性價比較高 兩個人食飽到一個點🤣.🔗🎄二人套餐 ($468)|小食拼盤·炸新鮮魷魚·自製雞肉炸丸子·烤麵包配自製番茄莎莎醬·煙三文魚配酸豆、檸檬和特級橄欖油·朝鮮薊、橄欖和意大利咸魚配多士最推介咸魚配多士以及炸新鮮魷魚🦑!!多士賣相一般 但番茄加牛油咸魚配搭好出色魷魚炸至外皮香脆 粉漿好薄身(/ω\)煙三文魚呈花瓣外型 設計好貼心😋|巴馬臣火腿、哥根蘇拿芝士、洋葱薄餅餅皮口感好薄身 食得多都唔會太膩😬芝士香氣十足 可惜有點蓋過巴馬臣火腿味道|肉醬千層麵千層麵層次均匀 麵皮軟嫩適中易入口🙌🏻配搭大量肉醬番茄 材料豐富😼|Milkshake 朱古力同雲呢拿都係大眾喜歡口味~單和牛奶結合 攪拌至滑身 味道單調尚可接受
薄餅手工製作 裝修走英倫風格好多聖誕裝飾
食材由意大利進口 但價錢屬於同區嘅中等😳
套餐性價比較高 兩個人食飽到一個點🤣

🔗🎄二人套餐 ($468)
|小食拼盤
·炸新鮮魷魚
·自製雞肉炸丸子
·烤麵包配自製番茄莎莎醬
·煙三文魚配酸豆、檸檬和特級橄欖油
·朝鮮薊、橄欖和意大利咸魚配多士

最推介咸魚配多士以及炸新鮮魷魚🦑!!
多士賣相一般 但番茄加牛油咸魚配搭好出色
魷魚炸至外皮香脆 粉漿好薄身(/ω\)
煙三文魚呈花瓣外型 設計好貼心😋

|巴馬臣火腿、哥根蘇拿芝士、洋葱
薄餅餅皮口感好薄身 食得多都唔會太膩😬
芝士香氣十足 可惜有點蓋過巴馬臣火腿味道

|肉醬千層麵
千層麵層次均匀 麵皮軟嫩適中易入口🙌🏻
配搭大量肉醬番茄 材料豐富😼

|Milkshake
朱古力同雲呢拿都係大眾喜歡口味~
單和牛奶結合 攪拌至滑身 味道單調尚可接受
2024-12-09
$300 (Dinner)
2024-12-11 0 views
聖誕節將近,來到堅尼地城這間人氣意大利餐廳用餐,餐廳氣氛很有節日感。店內的聖誕裝飾隨處可見,餐桌間距亦適當,讓人感覺舒適自在。 小食拼盤:我們選擇了二人套餐,第一道是小食拼盤,包含五款不同的小食,款式豐富且分量適中,作為前菜非常合適。 - 煙三文魚:煙燻味適中,魚肉鮮嫩,配上一點檸檬汁,味道清爽,開胃效果不錯。 - 香炸雞肉餅:外層炸得酥脆,內裡雞肉質地細膩,調味帶有淡淡的香料味,整體不錯。 - 炸魷魚:外皮酥香,魷魚的口感彈牙,搭配自家製的黑松露醬增添了層次。 - 番茄吐司:吐司烤得恰到好處,番茄丁的酸甜和橄欖油的香氣結合,味道簡單但不失質感,幾清新。 - 朝鮮薊、橄欖:朝鮮薊帶些微酸,橄欖的鹹香濃重,適合搭配酒飲,但對不習慣這類風味的人來說可能第一口先試一點點,不要太大口。 搭配這道拼盤,我點了一杯 **Rose**,大舊則選了 **House Wine**。Rose 的果香清新,適合搭配煙三文魚和番茄吐司這類輕盈的食物,而紅酒則更襯香炸雞肉餅和炸魷魚圈的濃郁口味。 主菜:主菜部分我們選擇了Pizza Gabinos和海鮮意粉。 - **Pizza Gabinos**

小食拼盤:

主菜:
主菜部分我們選擇了Pizza Gabinos和海鮮意粉。

- **Pizza Gabinos**
這款薄餅的餅底是典型的意大利風格,薄而有嚼勁,邊緣烤得略帶焦香。配料搭配得很豐富,巴馬臣火腿的鹹香突出,西班牙香腸的微辣與煙燻味提升了整體層次,青椒和洋蔥帶來些微甜味平衡重口味。額外加的牛油果則為薄餅增添了滑順的口感,是一個不錯的點綴。整體來說味道偏重,適合喜歡濃郁口感的人。

- **海鮮意粉**
這道海鮮意粉是使用番茄醬汁為基底,酸甜適中,與海鮮的鮮味結合得不錯。大蝦肉質彈牙,魷魚圈和蜆的鮮味突出,三文魚則增加了口感的豐富性。意粉的熟度控制得很好,帶有微微的嚼勁,醬汁吸附得也很均勻。

**甜品:Tiramisu**
整體表現不俗,咖啡酒香濃郁但不搶味,奶油層細膩輕盈,手指餅軟硬適中,甜度控制得剛剛好,不會過於膩口。

2024-12-04 157 views
未到聖誕,餐廳已經佈置得好有聖誕氣氛紅磚牆 酒吧枱掛滿吊飾的聖誕樹大大棵繡球花有如到了異國小鎮午餐時段,有lunch setSmoked salmon bruschetta 煙三文魚脆多士Insalata di rucola e Parmigiano 火箭菜沙律火箭菜好新鮮加上意大利黑醋十分開胃Grilled US Angus Sirloin Steak 特色牛扒沙律菜減輕油膩感脆卜卜熱辣辣薯條100分Fish of the Day 當日鮮魚三文魚連皮煎得香噴噴油份豐滿擠上檸檬汁,酸酸甜甜伴著煎香的蘆筍,筍尖部分更是煎得香脆,口感十足Dessert of the Day朱古力心太軟 呢度嘅chocolate lava同出面嘅不一樣薄薄的一個朱古力蛋糕放喺小鐵盤上烤到成塊軟身曲奇餅似的香噴噴 入面朱古力蛋糕軟綿綿+流心朱古力 再加上大大球雲呢拿雪糕+ 綻放的士多啤梨花兒
未到聖誕,餐廳已經佈置得好有聖誕氣氛
紅磚牆 酒吧枱
掛滿吊飾的聖誕樹
大大棵繡球花
有如到了異國小鎮

午餐時段,有lunch set

Smoked salmon bruschetta

沙律菜減輕油膩感
脆卜卜熱辣辣薯條100分

Fish of the Day 當日鮮魚
三文魚連皮煎得香噴噴油份豐滿
擠上檸檬汁,酸酸甜甜
伴著煎香的蘆筍,筍尖部分更是煎得香脆,口感十足

Dessert of the Day
朱古力心太軟
呢度嘅chocolate lava同出面嘅不一樣
入面朱古力蛋糕軟綿綿+流心朱古力
再加上大大球雲呢拿雪糕+ 綻放的士多啤梨花兒

2024-12-02
$150 (Lunch)
2024-11-28 131 views
呢間餐廳服務好好,員工有禮貌又細心,食物質素唔錯,性價比幾高!午市套餐好抵食,我哋叫咗個蝦濃湯同田園菲達芝士沙律做頭盤。蝦濃湯蝦味濃郁,湯底creamy,好足料!田園菲達芝士沙律就清新開胃,芝士鹹香,蔬菜爽脆。主菜我哋叫咗煙三文魚pizza $108同雜錦海鮮意粉配白酒汁 $128。個pizza餅底薄脆,煙三文魚份量十足,味道鹹香,芝士拉絲,口感豐富!海鮮意粉嘅海鮮好新鮮,份量都好多,白酒汁嘅味道唔會太濃,啱啱好。最後叫咗個tiramisu做甜品,咖啡味濃郁,口感鬆軟,甜度適中,係一個完美嘅ending!最後餐飲叫咗杯咖啡☕️

2024-11-28 107 views
如果說堅尼地城很多餐廳相信沒有人會反對如果你係堅城居民 就會發現無論在海邊還是樹牆 還是厚和街 餐廳不停轉手 每路過一次 都好像有一點不同今次提及等餐廳已經開業很耐一直沒有轉手 可能係因為食物有自己的堅持 也有自己的特色定位實在很值得去食有傳統意大利餐嘅特色定位 不只是為打卡而設也許是一直屹立不倒的原因老實說 餐廳比海邊價錢便宜而且座位舒適 窗邊仲可以欣賞堅尼地城一帶嘅環境例如係電車 屹立半世紀的舊樓而餐廳亦沒有用餐時間限制可能比起刻意打卡,更來得寫意你可以欣賞景致,可以繼續慢慢欣賞食物仲堅持用緊枱布嘅餐廳真係少之又少 而且帶用闊落環境適逢聖誕 佈置天加漂亮最近有了一款二人餐$468 如選擇困難的人就剛好小食拼盆煙三文魚香炸雞肉餅新鮮炸魷魚番茄吐朝鮮薊、橄欖及意大利咸魚配多士*PizzaPizza Italia白菌,香腸,意大利辣腸,意大利青椒 傳統意大利薄餅 剛做好 就是傳統口味risotto就是傳統意大利飯 做到飯粒粒分明 不是用所謂的調味粉開出來 而是忌廉包住每個飯粒。甜品tiramisu 最後兩杯Iced ChocolateVanilla Milkshake餐廳有不少外國人
如果說堅尼地城很多餐廳

而且座位舒適
窗邊仲可以欣賞堅尼地城一帶嘅環境
例如係電車 屹立半世紀的舊樓
而餐廳亦沒有用餐時間限制
可能比起刻意打卡,更來得寫意
你可以欣賞景致,可以繼續慢慢欣賞食物

仲堅持用緊枱布嘅餐廳真係少之又少 而且帶用闊落環境
適逢聖誕 佈置天加漂亮

最近有了一款二人餐
$468 如選擇困難的人就剛好

煙三文魚
炸雞肉餅
新鮮炸魷魚
番茄吐
朝鮮薊、橄欖及意大利咸魚配多士

*Pizza

risotto

就是傳統意大利飯 做到飯粒粒分明
不是用所謂的調味粉開出來 而是忌廉包住每個飯粒。

甜品tiramisu

最後兩杯
Iced Chocolate

Vanilla Milkshake

餐廳有不少外國人 也有原少人一個人放工來吃 可能就是被店的氣氛吸引
2024-11-23 111 views
Pizzeria Italia位於堅尼地城,店內裝潢充滿意大利風情,絕對是溫馨而舒適的用餐環境。而且餐廳幾乎爆滿,外國人也很多🇮🇹「Mix antipasti platter」 🍽️ 這個拼盤包含各種意大利小食,像是煙三文魚、蕃茄多士、雞肉碎薯餅、魷魚圈和橄欖,每種食材的味道都很鮮明,十分開胃。「Seafood white wine Spaghetti」 🍝 意粉煮得恰到好處,搭配新鮮的海鮮,白酒的味道濃郁,海鮮的鮮味也很好地融合在一起。「Salmone Pizza」 🐟 第一次試Pizza上面有煙燻三文魚,好特別,pizza屬於薄批,所以邊邊亦都有香脆的口感「choco Milk Shakes」 🍫 巧克力奶昔香甜,口感滑順。「Fresh Lemonade」 🍋 清新的檸檬水酸甜適中,用新鮮檸檬整,非常推薦。「Tiramisu」 🍰咖啡的香氣與奶油的滑順相得益彰,為整餐畫上完美的句號。

新鮮檸檬整,非常推薦。

2024-11-22 102 views
這間位於西環的【Pizzeria Italia】,主打手工意大利薄餅,食材由意大利進口,及自家發酵,所以十足傳統意大利風味。餐廳除了單點外,還有二人餐,四百多元包小食、主食、甜品及飲品,十分抵食。小食拼盤有煙三文魚、香炸雞肉餅、炸魷魚、番茄吐司等,雞肉餅炸至金黃香脆,中間有些薯蓉;魷魚新鮮彈牙;加了橄欖油的多士,有番茄酸甜味。巴馬火腿薄餅薄餅烤至帶焦脆,餅底香脆有烤焗味道,表面舖上咸香味十足的巴馬火腿及芝士。意大利傳統千層牛肉闊意粉闊麵焗至軟身,吸收了茄醬及牛肉肉汁,餡料豐富,而且又有很多芝士,十分飽肚。Tiramisu蛋糕底濕潤,吸收了酒香,咖啡酒味突出,而且不會太甜。最後飲返杯酒配搭更添風味。

小食拼盤

巴馬火腿薄餅

意大利傳統千層牛肉闊意粉

Tiramisu
蛋糕底濕潤,吸收了酒香,咖啡酒味突出,而且不會太甜。

最後飲返杯酒配搭更添風味。
2024-11-19 198 views
平時朋友問👦🏻👧🏻有咩餐廳推介就多,今次調返轉由👦🏻👧🏻問朋友有咩好推介,佢就介紹咗有3間分店既Pizzeria Italia,今次就叫咗個2人套餐,非常抵食,絕對值得Encore!🌟Mix Antipasti Platter小食拼盤5款小食,包括:煙三文魚、香炸雞肉餅、炸魷魚、番茄吐司、欖欖雅枝竹。➡️煙三文魚夠曬肥美,配上紫洋蔥🧅同醬料,唔會太膩。➡️炸雞肉餅用上免治雞肉,質感較為鬆散,係比較少見既食物!➡️炸魷魚圈炸漿夠曬薄同輕盈,點埋黑松露他他醬就唔會覺得熱氣。➡️番茄吐司底層係蒜茸包,有齊牛油同香草味🌿,面層係浸過香草醬既番茄🍅。➡️拼盤中間仲有欖欖、雅枝竹、青瓜🥒、番茄仔。🌟GodfatherMain Dish自由度相當言,Set Menu內唔岩食仲可以喺A La Carte Menu揀!今次揀咗Godfather Pizza,有齊蘑菇、香腸、Salami、香辣牛肉、燈籠椒同洋蔥🧅。首先要讚佢地既薄餅底相當薄身又有嚼勁,餡料辣辣地又比較多肉,好惹味!🌟Beef Lasagna朋友超級推介呢到既千層麵,👦🏻👧🏻都一致認同相當高質素!寬條麵煮得剛好有咬口,配上香濃既牛肉醬、水牛芝士、菲達

🌟Mix Antipasti Platter
➡️煙三文魚夠曬肥美,配上紫洋蔥🧅同醬料,唔會太膩。
➡️炸雞肉餅用上免治雞肉,質感較為鬆散,係比較少見既食物!
➡️拼盤中間仲有欖欖、雅枝竹、青瓜🥒、番茄仔。

🌟Godfather

🌟Beef Lasagna
朋友超級推介呢到既千層麵,👦🏻👧🏻都一致認同相當高質素!寬條麵煮得剛好有咬口,配上香濃既牛肉醬、水牛芝士、菲達羊奶芝士,不論口感還是味道都相當豐富!

🌟Tiramisu
甜品係Tiramisu,大大件供二人Share,個人認為Mascarpone Cheese存在感較低,Cream既比例略為高咗少少。而手指餅輕輕浸上咖啡糖漿幾鬆軟。

🌟White House Wine
呢到既House Wine係Ortonese Chardonnay,幾full-bodied同平衡,配芝士係不錯選擇。

🌟Fresh Lemonade
Lemonade甜度不算高,清爽解膩!

2024-11-18 113 views
今次我去咗一間充滿歐陸風情的意大利餐廳Pizzaria Italia,入到去就感受到濃厚的意大利文化。餐廳裝飾得非常有格調,令人一見就覺得好有氣氛。首先試咗佢哋嘅特色拼盤,拼盤上有三文魚多士、蕃茄、青瓜、橄欖和芝士,仲有魷魚圈同炸雞肉卷,啱曬三心兩意咩都想試嘅人!之後我哋點咗個意大利粉,配上清香的橄欖油,味道一流,粉量都啱啱好。再試咗蘑菇雞肉Pizza,Pizza的厚度剛好,口感軟硬適中,味道亦非常合我口味。最後,甜品點咗士多啤梨Tiramisu完美地為呢餐晚飯畫上句號。整體嚟講,呢間餐廳的食品質素高,無論係拼盤、主菜定甜品連咖啡都十分香醇,絕對值得推薦!

Seriously the best Italian restaurant so hidden in KTown but shouldn’t be missed. There’s a weekday special for two at $468 which is a super deal for those looking for a weekday date😌 The deal comes with a starter platter, a pizza and a pasta, and a dessert to end with drinks (top up for alcoholic drinks).🥗𝐌𝐈𝐗 𝐀𝐍𝐓𝐈𝐏𝐀𝐒𝐓𝐈𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧𝐞 𝐀𝐟𝐟𝐮𝐦𝐢𝐜𝐚𝐭𝐨, 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞 𝐝𝐢 𝐏𝐨𝐥𝐥𝐨, 𝐂𝐚𝐥𝐚𝐦𝐚𝐫𝐢 𝐅𝐫𝐢𝐭𝐭𝐢, 𝐁𝐫𝐮𝐬𝐜𝐡𝐞𝐭𝐭𝐚 𝐏𝐨𝐦𝐨𝐝𝐨𝐫𝐨, 𝐎𝐥𝐢𝐯𝐞-𝐞-𝐂𝐚𝐫𝐜𝐢𝐨𝐟𝐢 𝐏𝐨𝐦𝐨𝐝𝐨𝐫𝐨This combines all the best starters in their menu, and you can try all the g

🥗𝐌𝐈𝐗 𝐀𝐍𝐓𝐈𝐏𝐀𝐒𝐓𝐈
This combines all the best starters in their menu, and you can try all the goodies they have to offer👍🏻 Love the olives and fresh salmons!

🍕𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 𝐆𝐨𝐝𝐟𝐚𝐭𝐡𝐞𝐫
There’s plenty of pizza options and went for the meaty version (the best!) for the meal. Comes with salami, spicy pork, pepper and onions. The crust is so crunchy and dough baked to perfection with lots of toppings. Simply the best pizza around!

🍝𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐚𝐥𝐥𝐞 𝐯𝐨𝐧𝐠𝐨𝐥𝐞 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞
Went for a more light hearted pasta with fresh clams and olive oil. The most classic pasta is always best!

🍰𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
Our tummies are so full but can still squeeze for a dessert. Tiramisu is the most Italian dessert and it’s made to perfection😛

🍷𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞 𝐰𝐡𝐢𝐭𝐞

Also the portion are so huge and everything is such a crowd pleaser🥳 will definitely come again. Highly recommended to all pizza and pasta lovers out there💕
2024-11-02 280 views
今次嚟到西環嘅 Pizzeria Italia ,佢哋將快推出二人餐,呢間餐廳以其優雅輕鬆嘅氛圍著稱,正如意大利人所言,生活中冇咩比熱騰騰嘅披薩更好。MIX ANTIPASTI 小食 🍽️開胃小食真係令人驚喜!每一樣都好有特色:- Salmone Affumicato:煙燻三文魚,味道鮮美,搭配少許檸檬汁,清新又開胃。- Croquette di Pollo:雞肉可樂餅外脆內嫩,口感一流,配上自家製醬汁,簡直係完美。- Calamari Fritti:炸魷魚圈,外脆內嫩,搭配檸檬和蒜蓉醬,味道一流。- Bruschetta Pomodoro:番茄多士,香脆嘅麵包上鋪滿新鮮番茄,味道清新,令人回味無窮。- Olive-e-Carciofi Pomodoro:朝鮮薊、橄欖及義大利鹹魚配多士,味道獨特,適合喜歡嘗試新口味嘅食客。Pizza Italia 🍕接住嚟就係主菜,Pizza Italia 嘅披薩真係唔可以錯過!我試咗佢哋嘅白菌、香腸、義大利辣腸同義大利青椒披薩,餅底薄脆,配料新鮮,特別係白菌嘅香氣,令人一試成主顧。每一口都充滿咗意大利風情,真係好味到唔想停口!SPAGHETTI AI

MIX ANTIPASTI 小食 🍽️

開胃小食真係令人驚喜!每一樣都好有特色:

Pizza Italia 🍕

SPAGHETTI AI FRUTTI DI MARE 🍝

然後就係海鮮意大利麵,雜錦海鮮配白酒汁,海鮮新鮮,白酒汁味道濃郁,意大利麵煮得剛好,口感滑順,真係一個完美嘅搭配。每一口都充滿海洋嘅味道,令人感受到意大利海岸嘅風情。

DOLCE 甜點 🍰

最後,當然要試下佢哋嘅甜點——提拉米蘇!呢個甜品,層次分明,咖啡味濃郁,口感綿密,絕對係完美嘅結尾。