2024-07-16
今日喺九龍公園附近練完水就搵食,結果就去試一下呢一間cafe,裝修佈局都睇得出係應該有一段歷史。入到去點咗兩個餐,分別係西班牙海鮮飯同埋意大利芝士雲吞。兩個餐都會附送一個甘筍湯,個湯係幾面滑幾好飲嘅。先上菜嘅係意大利芝士雲吞,因為食落去冇乜特別都冇唔記得影相,純粹同平時食嗰啲中式雲吞唔同囉,係包住芝士餡料,食落去覺得正正常常又唔係話特別好食,同埋啲雲吞絆住啲蕃茄醬酸酸甜甜,不過不失,正常發揮。所以之後對嗰個西班牙海鮮飯都冇乜期望,但食落呢點知係超出預期,同我之前喺西班牙食嘅係完全唔同,佢唔係嗰啲黃色飯,我覺得佢仲好食過西班牙當地🤣第一啖飯食落去覺得好香,應該係用咗啲蝦湯去會個飯,食到超重蝦味,濃濃嘅海鮮味。跟住海鮮部份,有墨魚青口蝦,其實同飯嘅味係完全唔同,啲海鮮就全部係有烤過,有胡椒同埋啲鹽佢調味,蝦啲肉質都爽甜,雖然調味唔同,但係唔會話同個飯有好大衝突,成件食物我就覺得係各自發揮。同埋可能同個意大利雲吞對比比較大,所以可能覺得仲特別好食。所以呢間餐廳我有機會會再幫襯試吓其他嘢