2018-02-03 676 views
食完Lunch行過荷李活道見到一間好特別既餅店,最初以為藝術館只參觀性質。入到去原來係有蛋糕賣~~不過只限外賣!沒有堂食。原來訂蛋糕要三日,正當我失望離開既時候!原來鋪頭有現貨提供不過就極少量,我買左個SHAN SHUI返去食,實物比模型靚好多好多!鐵觀音,白朱古力Mousse,比想像中無咁甜,茶味好重~~味道同賣相都唔錯!!由於我住得遠既關系又好怕個mousse cake會溶,所以店員都安排左保溫袋比我非常體貼!如果再有機會我都會再次幫襯=]
Shan Shui蛋糕
小甜點1Set八粒
2018-01-31
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Celebration
Birthday
Shan Shui蛋糕
小甜點1Set八粒
  • SHAN SHUI
2018-01-31 628 views
在姐姐的生日時,選擇買了個叫Urban Bee Farm 的蛋糕幫佢慶祝。佢不太喜歡複雜,所以這個蛋糕最好不過了。看上去又大體又似一舊舊雲咁,好可愛。蛋糕的成份主要係honey 同雪菊造成。甜而不膩,散發著幽香的雪菊味道,中間有少少檸檬蛋糕,好喜歡這個口感。另外,我還在舖頭買了一枝咖啡,Cold Brew Coffee,雪凍即飲,方便又特別。除左咖啡,還有Cold Brew Tea 同 Pink Guava Mocktail,下次可以再試試。

Celebration
Birthday
  • Urban  Bee  Farm
前幾日是朋友的生日,朋友話見到最近有一個蛋糕好靚,是山水畫的樣子,好吸引。於是我就上網訂了這個叫Shan Shui的蛋糕,份量足夠6-10人。當天去pick up 蛋糕,地點不難找,西營盤A1出口左轉直行,5分鐘左右見到荷李活道,行上斜路就會見到Poem。如果想delivery 都可以,額外加$200 送貨。舖頭入面裝飾精緻,播著輕快的音樂,還有個點心櫃,上面放著林林總總的蛋糕,真是好美。朋友真是沒介紹錯,除了貌相好看之外,味道上都相當突出。Shan shui:外面是一層白朱古力glaze同mousse,之後入面有一層清香的鐵觀音mousse 夾雜住柑橘味的軟糖,為了加強口感,還加上了少少檸檬蛋糕,層次鮮明。每一口都能品嚐到所有味道,值得俾一個讚。

朋友真是沒介紹錯,除了貌相好看之外,味道上都相當突出。

Shan shui:
  • Shan  Shui
2018-01-25 463 views
昨日工作後經過這間cake shop,給門口的display 吸引了入去看看。環境感覺很舒服,看得出花了不少心思。蛋糕方面,有3款size:Bite Size Canapes,Petit Gateau,Celebration Cake.最後我買了一set 8 Piece Set Canapes.8款齊哂,方便我這些有選擇困難症的人😂。味道上非常特別,有2粒不得不提,就是milk chocolate red date 同yangzhi nectar.紅棗同朱古力的味道好夾,加上上面的cherry mousse 酸酸地,味道好有層次。仿造了我們平日吃的楊枝甘露糖水,上面的mango mousse 綿綿的,配上西米,口感很好😋。下次我一定會再來這間cake shop,試試他們的生日蛋糕.👍🏻👍🏻

蛋糕方面,有3款size:

2017-07-18 4448 views
為慶祝暑假嘅來臨,今日帶兩位朋友仔四圍食。話說之前喺TATE Dining Room & Bar已經見識過女大廚Vicky Lau啲作品有幾咁美輪美奐,佢近排開咗間主打法式蛋糕嘅餅店,每6個月就會換吓環境及蛋糕嘅主題,啱嘅,女人最鍾意有驚喜㗎嘛。食完正餐當然要食下午茶,於是揀咗呢間新開嘅蛋糕店同佢哋試吓去到嗰度,原來就係TATE嘅樓下,開門入去,原來得幾張矮凳及一張好細好細嘅檯仔,主要做外賣。其實樓上咁多座位,應該開埋俾客人食吖,而家咁樣多啲人已經無得坐了,難度真係要企喺度食嗎?喺收銀處旁邊有好多細細件嘅蛋糕放咗喺仿點心籠入面,仲有幾款大大個嘅蛋糕,好似山水畫咁靚。想落單的話,旁邊有幾張類似點心紙嘅order form,打開筆蓋,竟然係一支毛筆!一件蛋糕$35,任揀8款$250,唔洗覺得叫8件會食唔晒,因為當你睇過佢嘅size之後,就一定食得晒!另外仲有可供4-6人share嘅蛋糕,每個$450、供6-10人share嘅蛋糕每個$750。除咗甜點之外,呢度仲有支裝水、cold brew茶及咖啡,及Pink guava mocktail我哋揀咗以下嘅蛋糕,而老實講,亦都好難每款形容...

我哋揀咗以下嘅蛋糕,而老實講,亦都好難每款形容...
Honey:菊花mousse堆砌成好似金字塔咁,唔算甜,不過菊花味唔濃,餅底好脆好味
Green tea Kumquat:呢個好特別,一邊係綠茶cream,另一邊係柑桔mousse,上層係朱古力片,徘徊在似酸又甜之間
Miso Yuzu:呢個係柚子撻,入面係麵豉custard,加上柚子cream,柚子味偏重
Milk Chocolate Red Date:老實說呢個我只係食到朱古力味
Dragon well & Longyan:眼淚形嘅朱古力外殼,入面係龍眼朱古力醬,老實說又係得朱古力味
Iron Buddha Tea:鐵觀音及白朱古力mousse,茶味唔係特別香濃,又係朱古力味重
Iron Buddha Tea
Green tea kumquat
Milk chocolate red date
Miso yuzu
Honey
Dragon well & Long yan

店員拎埋嚟嘅時候,係叫我哋用手食,所以旁邊有預備紙巾。但我哋3個人share,佢哋餅店呢度又冇刀,要上返上面餐廳攞先有,感覺上唔係太貼心,但幸好服務一流及非常有禮貌,加返啲分啦。

整體嚟講,每種都唔算好甜,而且配搭好新穎,理論上應該係非常好味。但可能太細件,如果幾個人share,切到手指甲咁細粒,都唔知自己食咗啲乜。感覺上好似樣樣都係朱古力味最勁,勁到after taste只有朱古力味。試過一次就ok,$35一件實在太細了,一啖食晒完全唔夠喉,應該唔會再嚟食了。奉勸想試嘅朋友,一人一件會好啲,share嚟食真係會唔知自己食咗啲乜㗎
2017-07-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
Green tea kumquat
  • Green tea Kumquat