其實愈簡單既嘢食,要整得好食就愈難雞翼燜得很軟,很入味。醬汁有一股甜甜的味道,配上強烈的香料味,十分醒胃,讓人欲罷不能 ,吃完還想再吃。即使價錢偏貴,仍然是值得的。再加上餐廳舒適悠閑的氛圍,是一個讓人消磨時間的好地方。不過都真係想問下老板點可以煮到咁正另外再講一講E間RESTAURANT其實以POSTING為提材,確實有種悠閑寫意既感覺,個人一向對有THEME既餐廳別具好感,信,郵,不失為一個好提材,既貼近生活,又別帶一股文學氣。大家不妨去感受一下
港式可樂雞翼
其實愈簡單既嘢食,要整得好食就愈難

另外再講一講
2015-05-02
$40 (Lunch)
港式可樂雞翼
上星期日小妹去完銅鑼灣sailormoon展後,我和朋友到一間在hkplayndine instagram上看到的「香港郵意」café 這裡的特色是任何人都可以上來寫寫postcard這裡有一些免費的postcard和郵票供應!還有各種顏色的墨水筆和印仔地點還算是容易找喔,但營業時間是「訓醒就開」,而且一般都在兩點後,請各位留意!裝修和佈置都十分特別,以木和磚頭為主的設計,感覺很清新和舒服外面的座位都不錯,而且較裡面靜由於小妹都不想透露玩命咖啡的成員的什麼只能說下面這杯是玩命咖啡的其中一員吧味道十分十分特別,咖啡的味道很濃郁可知這裡用的咖啡豆是很有水準的!!!!朋友點的百利甜酒朱古力我們還點了一份小吃 – 蜜糖小甘薯味道恰到好處,不會太甜!推介!要注意的是星期日兩時多繁忙時間,全店滿座都只有1至2位店員當值等候的時間都會較長,請各位見諒但小妹覺得:咖啡是一種享受,如果閣下是趕時間的話,請移玉步到其他大型連鎖咖啡店順帶一提,這裡播放的歌曲是充滿80後90後回憶的情歌 / 勵志歌什至兒歌!有什麼歌曲!? 留待閣下去好好欣賞了!

這裡的特色是任何人都可以上來寫寫postcard
外面的座位都不錯,而且較裡面靜
玩命咖啡
由於小妹都不想透露玩命咖啡的成員的什麼
只能說下面這杯是玩命咖啡的其中一員吧
味道十分十分特別,咖啡的味道很濃郁
可知這裡用的咖啡豆是很有水準的!!!!
百利甜酒朱古力
朋友點的百利甜酒朱古力
蜜糖小甘薯
我們還點了一份小吃 – 蜜糖小甘薯
味道恰到好處,不會太甜!推介!

等候的時間都會較長,請各位見諒
有什麼歌曲!? 留待閣下去好好欣賞了!
2015-04-26
$90 (Tea)
玩命咖啡
蜜糖小甘薯
  • 小甘薯
香港既租金已經係世界知名,有特色既小店生存空間愈來愈小。但銅鑼灣區居然仲可以一間咁有特色既樓上咖啡店,作為香港人,應該去支持下。今次就介紹間樓上特色 cafe : 香港郵意明信片主題咖啡廳佢既位置係駱克道 503號 , 近港鐵 C 出口 , 大家可以係地下見到佢地既宣傳牌 , 但佢地店舖位於唐樓3樓 , 行上去真係會氣喘既。呢度好多有關寄信既野 , 有postcard , 明信片 , 郵筒都有兩個 , 呢度仲會代客人寄信 , 大家可以一邊飲野 , 一邊坐 , 然後買張明信片 , 慢慢咁寫 , 之後寄比 d 好朋友 , 真係一條龍服務。地方雖然細細 , 但坐得真好 free , 仲有露台可以坐 , , 我相信老闆係年輕人黎 , 因為個營業時間話 : 訓醒就開 ; bar 枱又係有好多得意既文字 , 好有創意。野食既價錢都正常 , All Day Breakfast 都有2款選舉 , 我叫左呢份係平既 , 78蚊 , 我好欣賞個麥包 , 好好食。而叫多一個螺絲粉都係 68蚊 , 但粉既份量都好足 , 味道都唔錯。仲叫左一壺薰衣草既花茶 , 大大壺 , 2個人飲都夠晒。btw , 呢度仲有好
香港既租金已經係世界知名,有特色既小店生存空間愈來愈小。

仲叫左一壺薰衣草既花茶 , 大大壺 , 2個人飲都夠晒。

btw , 呢度仲有好多佔銅時既圖片 , 我相信店主既立場都幾明顯。仲有呢度食飽飽 , 就自己收拾下餐具喇 , 店主都有寫 : 有錢唔係大晒。
CAFE 內的佈置
有露台位
開放式的廚房
這裡只有一人當值,食物要耐心的等待呢 !
花茶
All Day Breakfast
焗蕃茄煙肉螺絲粉
有BROAD GAME提供給客人玩樂。

亦設有一些POSTCARD給客人購買 , 購買完可以在店內買郵票再投入郵箱,

他們有代寄服務呢!
免費POSTCARD提供給客人。

2015-04-24 1513 views
等男朋友放工去興祝週年紀念!♬ 好期待呢有幾個鐘空檔時間就用"sugar" 一個搜索身處附近地方餐飲優惠嘅電話軟件, 免費下載, 可以試吓!帶住部電腦, 要搵間cafe坐下有wifi嘅, 見餐廳有優惠焦糖咖啡, 就上嚟坐吓2:15嚟到,餐廳仲未開門, 原來門口掛了餐廳宗旨"訓醒先開門", 係樓梯等咗一陣店員就返到, 即刻入去休息吓先 餐廳以postcard為主題, 因為店長嘅興趣係收集各地特色明信片, 除咗賣, 食客寫完仲會幫大家寄出, 亦有店長嘅珍藏品, 最有心係會同插畫家及藝術家合作推出具有香港特色嘅postcard比客人選購!!焦糖牛奶咖啡 $44 (3.5/5)咖啡係泡沫上面灑上一層白糖後用火槍燒成, 因為好抗拒加咗糖水嘅咖啡, 一知道餐廳用呢個方法, 就會試吓, 熱熱嘅咖啡衝破焦糖面, 落到口時甜味唔做作, 用匙羹(不)起焦糖好似食緊 creme brulee咁, 都唔錯借來影相嘅全日早餐, 巧遇飲食男女記者及攝影師, 鐘意佢嘅攝影風格, 可以睇住攝影師影相, 學下打燈技巧 All day breakfast, 睇落都幾豐富!香港郵意明信片主題咖啡廳星期一至日14:00-
等男朋友放工去興祝週年紀念!♬ 好期待呢
焦糖牛奶咖啡 $44 (3.5/5)

All day breakfast, 睇落都幾豐富!
香港郵意明信片主題咖啡廳
星期一至日14:00-00:00
(安全起見14:30後先上去
餐廳宗旨訓醒先開門)
#銅鑼灣 駱克道501-503號3樓
Tek : 2252 7211
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$44 (Tea)
2015-04-01 1485 views
間cafe design 好正,雖然size 唔係太大,但我覺得已經好夠,木桌椅加木書架,再放上放遊書同各式各樣既明信片,成個decorations 夠unity and unique ,lighting 加郵筒令cafe 有一種温暖既人情味,野食大份夾扺食,花茶好正份量多之仲有得添飲,店主好熱情會推介招牌菜同postcard ,又會同我地傾計。postcard 好靚好特別,來到點都唔會唔買唔寫番幾張俾朋友。得閒一定再幫襯xd芝士焗薯好好味,原個焗薯配上芝士,簡直係perfect match。可樂雞翼夠入味,係size 較細隻。黑松露帶子意粉portion 夠大,taste good。兩雒花茶味偏淡,但對於唔中意太濃味既人就岩岩好。Bk 兩點有special request 果兩個女仔其中之一xd 希望店主仲記得我地啦xdThx for your special service

希望店主仲記得我地啦xd
Thx for your special service
2015-03-13
$150 (Tea)
  • 芝士煙肉焗薯
  • 可樂雞翼
  • 黑松露帶子意粉
  • 雪中清花茶
  • 蘋果玫瑰花茶
  • 荔枝特飲
2015-03-27 1499 views
以postcrossing為概念,相當有趣,環境也頗舒適,還可選擇坐露台(不過只有2枱)。以為只sell gimmick,誰知食物竟意料之外的好吃。帶子意粉的帶子僅熟而鮮味(有蝦但我沒吃),黑松露醬味道剛好,意粉軟硬適中。all day breakfast是誠意之作,兩款不同的腸仔,香脆薯餅,頗滑的炒蛋,茄汁黃豆,好味煙肉,果醬面包,還有煙三文魚。可惜因為人手有限,上菜頗慢,大家唯有體諒下小店。
all day breakfast
$150 (Dinner)
all day breakfast
2015-03-21 1302 views
在Tablemap隨意找到的Cafe主題有意思 裝潢很舒適漂亮飲料好喝 是波希米亞和俄羅斯特調牛肉漢堡和薯條也好吃薯條弄到好吃不容易(我個人偏好幼的)芝士雙花煮的不夠久 有點硬而且只得表面有芝士我們以為會浸在一整盆軟綿綿的芝士吃到中途 店員放下一碟麥樂雞叫我們幫忙吃在麥當勞以外都沒吃過好吃的這是第一次!熱騰騰的超好吃對了店裡還有免費明信片索取也有供購買的 可以代為寄出
在Tablemap隨意找到的Cafe
主題有意思 裝潢很舒適漂亮

飲料好喝 是波希米亞和俄羅斯特調
波希米亞和俄羅斯特調

牛肉漢堡和薯條也好吃
薯條弄到好吃不容易
(我個人偏好幼的)
芝士雙花煮的不夠久 有點硬

麥樂雞?!

對了店裡還有免費明信片索取
也有供購買的 可以代為寄出

2015-03-19
$116 (Dinner)
波希米亞和俄羅斯特調
麥樂雞?!
  • 牛肉漢堡
  • 麥樂雞
  • 俄羅斯特調
2015-03-09 1813 views
近幾年好少踏足Cafe,因為只要一日有魚子醬同行,都享受不少cafe的慢慢節拍;這天例外的被一家咖啡室吸引過去,還好現在魚子醬懂自已找Board Game,真正自已吃喝玩樂,那媽媽就可以點咖啡喝了啊~~在銅鑼灣心臟地帶的唐三樓,有一家郵意與悠意都十足的小 Cafe,人很多,好彩把握到人客剛離開的一刻,Cozy啊~~有不少人專程來買明信片,而且即刻寫即刻寄,呢度有代寄服務,只要放入收集箱就可以了~~~而且水筆、印章等等都可任用。對於postcard愛好者,是個很好的交流地方,還有寄賣的部份呢~係全部售賣的明信片當中,最愛就是不同國家的系列,好喜歡這類真實相片postcard,真正「瞬間看地球」魚子醬跟媽媽來的時候,只有一位哥哥在,大小事務都一人獨擔,幸好咖啡室的節奏慢慢的;所以櫃台前都有「叮叮」有事就call哥哥出來 朋友喝的雪中情花茶 [$58] 賣相很優雅,還為我們送上一小碟星星餅乾,魚子醬一來到就有可吃之物,已經開心不已有d野你同我,唔洗講得白,大家都明就可以了,這裡是個可以深思的地方;若然你有朋友是「藍色的」那請你別約他來,免得有誤會;魚子醬年紀小小都有問起咩黎架?做咩呀? 簡
有d野你同我,唔洗講得白,大家都明就可以了,這裡是個可以深思的地方;若然你有朋友是「藍色的」那請你別約他來,免得有誤會;魚子醬年紀小小都有問起咩黎架?做咩呀? [因為有Minions垃圾桶~~~] 簡單的解釋給他,希後大個仔後會自已找答案
整間店舖的儲物空間都由紅酒箱改造而成的,一直都好喜歡這種循環再用的配搭,只是家裡空間不容許。有不同地方的旅遊書可以隨意看看,以台灣韓國比較多,正好適合下月的親子旅行 ^o^ 另外每格都放有不同的postcard,最底就是不同的桌上遊戲,一應俱全
Where's Wally Postcard Book~!!! 兩本都好有特色啊~粉絲不能錯過~yeah
要「呼吸」的朋友可以選擇室外的位置,充足的日光,有不少植物陪著大家
我們選擇了近咖啡吧的位置,天助我也之下,無意中發現身旁有usb電插,再發現有條lightning線係度fing fing下 XD 最貼心係這個紅酒箱特意插上多塊層板,救星到~~! 除了戶外桌椅,這裡都有幾張大大腳凳,連三個幾月的細佬仔都訓得好舒服 ^_^
眼見Menu 一款甜品蛋糕都沒有,有些少失落,但一個賣相引人垂涎的All Day Breakfast已挽回印象分,雖然都是雪藏食材,但一個男生可以在十分鐘做出一份吸引的早餐出來,已經值得一讚 =P 薯餅熱脆、炒蛋滑溜帶蛋汁、煙肉香腸微微燒香,加上茄汁豆,排得精緻,唯一被嫌棄的是雪過的麵包解凍後質感實而無彈性
原想點Green Tea Latte跟魚子醬分享,但賣光了,就轉為朱古力跟 Latte,朱古力的賣相還不錯,味道香濃而不漏,魚子醬飲下飲下,成杯飲晒 @@! 而媽媽的Latte.....er...看到這樣子,應該都不用我多說了吧? 且別期待有甚麼拉花,連奶泡也變成沖涼bubble~喔噢..
到明信片櫃走走看,一系列宮崎駿卡通的明信片最為吸睛,隨手拿起幾款都是大家的童年回憶
除了國家與卡通主題,也有不少寫實相片的組合,街貓的寫照向來很有吸引力,通過不同的拍攝角度與色調,任誰也會愛上牠們
這些壓紋鋼印,「香港郵意」壓在紙卡上都好靚啊~!
寫完的明信片,可以放進桌上的郵箱內,店員會每日清空代寄,由售賣明信片到水筆印章供應齊全,還有代寄服務,邊吃邊喝邊寫Postcard,悠閒的親子時光就這樣過了一個下午,好期待收到自已的明信片 ^o^
$120 (Tea)