2016-07-30 619 views
每年都會嚟屯門幾次,每次自己嚟都總會食呢間!雖然附近都有D大間米線,不過呢間小家作業,總覺得要支持!招牌米缐。$36,凍飲加$5。其實一般般,冇話好低,餸每樣一粒,看似唔多,食完又飽喎,湯底酸辣,有酸菜,夏天食正好開胃!小食。手撕雞。16蚊。唔貴,不過唔好食。雪味好重!不過奇怪佢又唔'鞋'喎!有D矛盾總括,一個小家庭開嘅一間小店,值得支持!因為其實你去其他地方食,質數都差唔多!

2016-07-30
$40 (Lunch)
2016-04-29 419 views
嗌左個三餸(牛丸+雲吞+牛栢葉)米線加杯凍檸茶。米線:明顯煮到過龍米線已經淋曬。牛丸:兩粒,算過得去。雲吞:兩塊,皮好厚。牛栢葉:有兩條(可能三條)唔認真睇以為無俾。湯底:可能叫左小辣關係,味道淡淡的。凍檸茶:啲茶爭啲,可以入口。對比上一次食水準差左啲,希望下次再食會有改進。
嗌左個三餸(牛丸+雲吞+牛栢葉)米線加杯凍檸茶。
米線:明顯煮到過龍米線已經淋曬。
牛丸:兩粒,算過得去。
雲吞:兩塊,皮好厚。
牛栢葉:有兩條(可能三條)唔認真睇以為無俾。
湯底:可能叫左小辣關係,味道淡淡的。
凍檸茶:啲茶爭啲,可以入口。
對比上一次食水準差左啲,希望下次再食會有改進。
2016-04-29
2016-02-18 419 views
一向都特別鍾意食麻辣米線,有次去左屯門搵食,見到個名係食米線,加上見都幾多人食,所以都諗唔會係伏,即管一試,點知一食便愛上。揀左雞翼麻辣米線(小辣)~一黎到已經嗅到好勁既麻辣味,見到碗野咁紅都嚇左嚇...食落真係又麻又辣,食左幾啖之後個咀就開始紅同麻痺!!米線都ok,口感都幾好,唔硬唔淋,但個麵底就少左d,好快就食完,大食既一定要加底。一路食真係一路流鼻水!!但又停唔到口  至於2隻煎雞翼就細隻、有d燶、都幾多油但整體係唔錯幾好食!野飲加$2,成個餐唔過$30~覺得係抵食同好食既!!
雞翼麻辣小窩米線(連凍飲)
2016-01-11
雞翼麻辣小窩米線(連凍飲)
2015-01-25 408 views
本來就諗住食隔離間日本野,但突然想食d濕口野,所以就入左呢間小窩米線。感覺樓面好似有d人手不足,我地坐低左,嗌人先有人執走上一手既野好! 咁我就試一試佢既扭扭薯粉3個配料($35): 雲吞、墨魚丸同豬扒(+$4)。扭扭薯粉: 好得意,好似食緊d jelly。2粒雲吞: OK la,不過d肉好少。2粒墨魚丸: 正常墨魚丸lo, haha。豬扒(圖為三分一份量): 以為會分開上,點知浸左係d湯到,好失望。男友私人醒既肥牛,好大片好厚,但完全係一片用滾水碌熟既肥牛(大家可以唔洗嗌, haha)酸辣湯底: 嗌左唔辣,都幾酸酸地,但I like it XD自制甜酸菜: 真係酸酸甜甜,好得意,又幾好食wo~~野飲嗌左特飲檸蜜(呢個餐特飲+$5),好似係落左菜蜜既野,同埋太甜,所以係咁拮d檸檬中和一下d甜。

扭扭薯粉: 好得意,好似食緊d jelly。

2粒雲吞: OK la,不過d肉好少。
2粒墨魚丸: 正常墨魚丸lo, haha。
自制甜酸菜: 真係酸酸甜甜,好得意,又幾好食wo~~

野飲嗌左特飲檸蜜(呢個餐特飲+$5),
2015-01-25
$45 (Lunch)
今天長周,我在正午12時下班後,便到香港屯門新墟德政圍,和前一個星期六一樣,我都是長周,選的午餐地點也一樣,只是這次我選擇了去隔壁的另一間食店─「小窩米線」,品嚐出名的「酸辣粉+飲品套餐」。這個地方我食店,都是我和弟弟最愛,又是我們家附近,好方便,又可以品嚐到美味食物。今天我點了的午餐─「酸辣粉+飲品套餐」,包括:(粉麵我選擇:扭紋薯粉,配料我選擇:3個配料─炸蝦卷、豬紅、辣炸醬,湯底我選擇:少辣的酸辣湯底,飲品我選擇:熱檸檬茶)。既然價錢都是差不多,當然選最多又最讓自己飽肚的,價錢合理,不會太昂貴。這就是我今天的午餐,內裡還有很多我最愛的酸菜、花生,麵和配料的份量,也比我想像中多,花生很香脆可口,酸菜讓我吃後很開胃,不會有太膩的感覺。至於配料方面:豬紅不會太小,很新鮮。炸蝦卷也不錯,很香脆可口。辣炸醬不會太辣,剛剛好,再配上我選擇的酸辣湯底,真的很好吃。整體來說,今天我的午餐真的很美味。

至於配料方面:豬紅不會太小,很新鮮。
炸蝦卷也不錯,很香脆可口。
整體來說,今天我的午餐真的很美味。
酸辣粉+飲品套餐
Other Info. : 唯一美中不足的,只是店鋪通道太狹窄,店員不停把吃完的碗碟左上右落,讓我不能夠安靜地品嚐,感覺被打擾了。
2015-01-17
$35 (Lunch)
  • 酸辣粉+飲品套餐
2015-01-17 258 views
今日(17-1-2015 Sat)等男友放工後入屯門睇譚詠麟珍藏展覽,由於我o地都唔係好餓,於是決定入到屯門至食晏,誤打誤撞之下,搭到屯打西鐵總站落廾,行去商場次際,問男友去唔去新墟食,唔入商埸食?佢答好.於帶佢入新墟搵.坦白講,縱使我細細個開始,都有入o黎新墟,但近年因有V City o既出現,新墟老舖都唔知重有幾多間?行到呢o度睇,間間都都多人,幸好呢間重有室內座位,唔使o係出面捱凍食.我o地坐低後,男友揀o左$25.00o既無湯熱拌薯粉(小辣)加炸雞扒,我要$25.00o既雲吞薯粉茶餐,加$2.00要凍奶茶.order完後睇睇張單,有一項係$25.00+$9.00,$9.00係咩o黎?啊,係男友o既炸雞扒.好快,我o既凍奶茶到o黎,飲吓先,奶味多過茶味,有少少失望.然後我o既雲吞薯粉到o黎,透明薯粉唔係好多,雲吞有四粒,薯粉係一粒粒凸起,夾起似珍珠鏈,有趣;湯o既顏色好淺,味道應該唔濃;而雲吞係扁雲吞,餡料唔多,炸蒜只有一茶匙,應該起唔到咩作用.好,起動喇,珍珠鏈薯粉好彈牙又滑,好討好.雲吞.就略為遜色,饀料已經唔多,韭菜就更加少,可以話係食唔到韭菜味.而湯底,雖然係淡色,但味道

好快,我o既凍奶茶到o黎,
凍奶茶
飲吓先,奶味多過茶味,有少少失望.

然後我o既雲吞薯粉到o黎,
雲吞薯粉
珍珠鏈薯粉

好,起動喇,珍珠鏈薯粉好彈牙又滑,好討好
.雲吞.就略為遜色,饀料已經唔多,韭菜就更加少,可以話係食唔到韭菜味.而湯底,雖然係淡色,但味道越飲越好,而且都好熱.

而男友o既炸雞扒無湯熱拌薯粉呢?
炸雞扒無湯熱拌薯粉
拌料多到呢,我試吓佢o既珍珠鏈薯粉,小小酸辣o岩我,青瓜唔辣但清甜,花生脆口,肉碎正常冇問題.而炸雞扒一樣都冇乜問題,肉質唔會好乾身.

之後我o地加個小食,唯一唔辣o既只有$20.00o既秘製豬頸肉,就叫呢個啦.

等o左都幾耐吓佢至o黎到,
秘製豬頸肉
我唔客氣喇.食落好熱,有啲香口,原來佢o地炸返佢,而見到有卥水汁,呢個係幾入味,但口感係腍,有啲不爽.

味道係 3.1分, 抵食係2.57分

服務:
去到時o岩o岩要等位,不過有一對顧客埋單走人,咁我o地就坐o個張枱,亞姐見要執o野,就提議我o地住另一邊.

之後有3個拖喼o既大陸遊客o黎,亞姐執好另一張枱俾佢o地,但佢o地遲遲都唔坐埋去,原來話地下污糟.亞姐就掃好地俾佢o地.我心諗,大陸食店地下比香港o既更污糟啦.

好好,我order雲吞薯粉時,甩寫住係茶餐,而距離茶餐時間尚遠,就先問問有冇?老闆答有,而且話雲吞係韭菜豬肉,問我有冇問題.唔錯.

亞姓同老闆都有禮貌.
2015-01-17
$40.50 (Lunch)
珍珠鏈薯粉
炸雞扒無湯熱拌薯粉
  • 薯粉
2014-06-05 330 views
上星期忙得連電話, Message都不願意接, 偏偏一日近數百個訊息。這下子的忙碌過後, 一鼓作氣的態度放鬆了, 病就來了。還好不容易的想放緩一下, 但就咳得要死, 不得不去排排街症, 抽個血。看過了醫生, 想到澳門工作前吃些東西才上路, 走到了新墟蕩一下。看到了這家小窩米線, 打算入內吃個湯粉當午餐。誰知原來只十一時多, 餐廳還沒有午餐供應。思前想後, 點了個怕是不飽肚的早餐頂頂當。早餐是一個叫作"大碗麵餐", 任選一款餸料加個麵底, 索價HK$22, 如雙併要加HK$3。在自己沒為意的情況下要了個五香肉丁加雪菜鮑片公仔麵。餐廳還標明: "如餐飲點凍齋啡需加HK$3", 所以整整HK$28!! 凍齋啡上桌, 熱透的我一1喝心叫不妙, 皆因自己蠢而沒有吩咐走甜!! 結果啡中的少少苦香味都被糖水蓋得一乾二淨, 加上冰塊的稀釋, 沒有了原始的味道。兩餸麵結果上桌, 真的是"大碗麵", 因為那個碗真的很大!! 可是麵連餸都只是在其的三份之一左右, 心中想著給"搵笨"了! 可是吃下也不算太少, 可能是我根本不夠肚餓, 又或者病到沒有了胃口的樣子。另外, 與店員點菜時已跟他們交帶過要加上他們的秘
兩餸麵結果上桌, 真的是"大碗麵", 因為那個碗真的很大!! 可是麵連餸都只是在其的三份之一左右, 心中想著給"搵笨"了! 可是吃下也不算太少, 可能是我根本不夠肚餓, 又或者病到沒有了胃口的樣子。另外, 與店員點菜時已跟他們交帶過要加上他們的秘製辣油, 可是看湯身顏色, 只有一點點紅油是來自五香肉丁的。心中暗罵之際, 但喝上一口湯, 卻有感受到濃厚的胡椒味。那究竟所吃到的那些胡椒是不是餐廳所講的"秘製辣油"呢? 至今仍是一個"謎"!! 可是我見那個胡椒湯底得體而平衡, 那我就沒有再細心求証了!

然而整個麵的質素說不上是很好的, 公仔麵麵身不會有太多花巧, 只是因沒有過冷河, 麵身一塊塊。雖有彈性而有點黏口。然而鮑片肉卻是很不錯, 肉片有彈性, 咬口不俗, 味道雖有點人工化, 但是也算可以。反而五香肉丁卻不夠惹味, 而且肉丁質感較嚡, 感覺差了一點。
當麵吃至中段, 突然"泵"的一聲, 一碟煎雙蛋方包落在我面前。不知就的正在檢查餐牌, 看是否大碗麵餐也有煎蛋方包。但見由麵吃至中段到吃畢整個麵, 再到收了我的麵碗, 店員看到我的煎蛋方包也都沒有表示問題。所以便以為是自己多心, 大方的去吃吧!! 但吃到一半, 我後面枱的食客卻在追問他們的餐是否已上完, 於是餐廳才發覺那份煎蛋方包在我的手中。

當他們告訴我時, 臉上真是有點尷尬, 不是有意沾了別人便宜, 但已吃到一半, 想回也回不了! 那只有繼續再吃下去, 一切當沒事發生吧! 老實說, 這個的煎蛋方包也可算是不錯吧! 可是因整體的水平真的不算突出, 所以只可說上一個"OK"吧! 無論如合, 也謝謝餐廳大方的煎蛋方包, 令這餐真的飽起來了!!
2014-06-04
$28 (Breakfast)