2024-07-29 456 views
first tea jelly-based bubble tea shop in Hong Kong @pot.ionhouse 🧋featuring ingredients sourced directly from Taiwan 🌿 enjoy fragrant tea drinks in a boozy ambiance 🍵 don’t miss their signature jelly enhancing flavour and texture ☁️ from peach infused back tea jelly, Jasmine green tea jelly, soybean milk jelly, apricot kernel jelly, and more 💫 introduces icy refreshing fruit smoothies this summer 🧊香港首間果凍主題茶飲店 @pot.ionhouse 🧋由港台灣師傅研發 材料由台灣直送 🌿 放鬆氛圍中享受多款 甘香清新 芬芳茶飲 🍵 別錯過他們的果凍 增添口感 ☁️ 特色口味 包括 桃花紅茶凍 茉

香港首間果凍主題茶飲店 @pot.ionhouse 🧋由港台灣師傅研發 材料由台灣直送 🌿 放鬆氛圍中享受多款 甘香清新 芬芳茶飲 🍵 別錯過他們的果凍 增添口感 ☁️ 特色口味 包括 桃花紅茶凍 茉莉綠茶凍 豆漿凍 杏仁凍 等 💫 今個夏天還推出了療癒水果冰沙系列 果香清爽 🧊

🥭 楊枝甘露椰奶冰沙 HKD$45
mango pomelo coconut milk smoothie
限定冰沙系列 固定半甜 甜度適中
芒果椰奶 酸甜不膩 粒粒碎冰 冰涼清爽

🍑 乾白桃香綠+桃花紅茶凍 HKD$33 + $5
dried peach magnolia green tea + peach infused black tea jelly
自然桃香 茶濃甘香 清新優雅 白桃乾果
配上 桃花紅茶凍 真材實料 口感豐富

📍 @basehallhk 中環康樂廣場1號怡和大廈LG樓LG7號舖 (BaseHall) (various locations) 🇭🇰
2024-08-02 364 views
夏天熱辣辣,除左食雪糕消暑,最啱就係買杯手搖架啦,唔知各位朋友仔中唔中意係杯野飲入面加配料呢?👧🏻就好中意啦,特別係果凍個啲滑捋捋質地既,今次要介紹一間出面好少見用果凍做主題既茶飲店,啲果凍有好多種,有啲仲係好罕見既:黑芝麻凍、豆漿凍同杏仁凍今次👧🏻就試左熟成紅茶豆漿凍,熟成紅茶味道香純、甘香,豆漿凍豆味濃郁,兩樣一齊飲都好夾😋另外👦🏻就叫左個楊枝甘露椰奶沙冰,唔好諗住沙冰底就會比較淡唔夠味,呢杯楊枝甘露椰奶沙冰好真材實料,一杯有齊晒香甜既芒果、微酸既西柚再加上香滑既椰奶🤤聽店員講手搖啲材料係由台灣直接送黎香港架,難怪咁好飲啦😚評分:8 / 10

聽店員講手搖啲材料係由台灣直接送黎香港架,難怪咁好飲啦😚

評分:8 / 10
2024-07-26
Dinner
  • 楊枝甘露椰奶沙冰
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ▎早排喺怡和大廈「 BASEHALL 」食飯 搵餐廳嘅時候 發現 LG 轉角原來都未行過入邊除咗餐廳外 仲有一間新新地嘅茶飲店大熱天時行到濕晒 又未夠鐘食飯 就試吓佢睇餐牌介紹 原來「 壺 」由港台灣師傅研發價錢進取 主打以果凍 材料是由台灣直送到港 怕熱嘅我 叫咗「 限定冰沙系列 」楊枝甘露椰奶芒果同椰奶組合最夾 點都好飲 夏天飲 透心涼🧊朋友就叫咗比較特別嘅 台灣 「 金萱 」茶樹茶品 上網睇返「 金萱 」茶樹茶區 分布喺南投及阿里山又以阿里山的品質最為出色 由於茶湯風味清爽甘甜常被誤會為綠茶 細細品嚐 可發現有獨特牛奶糖香氣甚至伴隨淡淡花香 配上 荔枝乾 蜂蜜 茉莉花綠茶凍 ✨入口清新 金萱茶底甘香 茉莉花香滿滿 茶凍清爽Q彈 💯🜸 ▸  楊枝甘露椰奶沙冰 (C) ┅ HKD 45▸  荔枝乾蜂蜜金宣 (C) ┅ HKD 38    另 // 茉莉花綠茶凍 ┅ HKD+5 𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·𓌈˒˒   壺 • ᴘᴏᴛɪᴏɴ ʜᴏᴜꜱᴇ    𓂃𖠚∗ᤲ𑀇 ❀❜ 中環
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇

🜸
▸  楊枝甘露椰奶沙冰 (C) ┅ HKD 45
▸  荔枝乾蜂蜜金宣 (C) ┅ HKD 38
    另 // 茉莉花綠茶凍 ┅ HKD+5

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

❜ 中環康樂廣場1號怡和大廈LG樓LG7號舖
Shop LG7, LG/F, Jardine House, 1 Connaught Place, Central
— @pot.ionhouse @basehallhk

‎‎܀
‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
2024-07-27
$45 (Tea)
  • 楊枝甘露椰奶沙冰 (C)
  • 荔枝乾蜂蜜金宣 (C)
1K
𐂂在怡和大廈地庫,除了酒吧和食肆,還有間以果凍作主題的茶飲店,挺有新意。⸜♡⸝ 以酒吧風格為裝潢,拱形吧枱,牆身有大大個招牌,加上圓形石頭燈點綴,新潮又有設計感,好似在酒吧飲茶🤣。。゚・𖥸──────-ˋˏ 𝓜𝓮𝓷𝓾 ˎˊ-──────𖥸 。゚・✎ ̼楊枝甘露椰奶沙冰 HKD45悶熱的天氣來一杯冰涼沙冰🍧,入口除了有粒粒碎冰,還有粒粒果肉,味道如喝楊枝甘露,芒果味重、夠甜,還有清香的椰奶,好舒爽呀(๑˃́ꇴ˂̀๑)✎ ̼金萱茶杏仁凍 HKD32台灣的名茶,材料也由台灣直送,茶湯呈淡黃綠色,入口有股香氣,味道跟平常的綠茶和烏龍茶有點分別,再配搭滑溜溜的杏仁凍,好解渴!

𐂂在怡和大廈地庫,除了酒吧和食肆,
還有間以果凍作主題的茶飲店,挺有新意。

⸜♡⸝ 以酒吧風格為裝潢,
拱形吧枱,

牆身有大大個招牌,加上圓形石頭燈點綴,
新潮又有設計感,好似在酒吧飲茶🤣。

✎ ̼楊枝甘露椰奶沙冰 HKD45
悶熱的天氣來一杯冰涼沙冰🍧,
入口除了有粒粒碎冰,還有粒粒果肉,
味道如喝楊枝甘露,芒果味重、夠甜,
還有清香的椰奶,好舒爽呀(๑˃́ꇴ˂̀๑)

✎ ̼金萱茶杏仁凍 HKD32
台灣的名茶,材料也由台灣直送,
茶湯呈淡黃綠色,入口有股香氣,
味道跟平常的綠茶和烏龍茶有點分別,
再配搭滑溜溜的杏仁凍,好解渴!

2024-07-26
5 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
夏日凍飲係商家必爭之地最近我又發現⼀間新飲品店<壺>標榜健康茶飲由在港台人研發全部用上新鮮台灣直送材料口味更適合香港人仲係坊間少有果凍主題台飲店添~夏日熱辣辣沙冰真係解暑之選我揀左木瓜牛奶沙冰入面真係真材實料😍由冰木瓜肉同鮮牛奶打成沙冰食得出果肉👍金萱茶豆漿凍買俾男朋友就揀杯清清地嘅我試飲過金萱茶清甜淡雅豆漿凍好特別有少少似豆腐花咁滑嫩但又比豆腐花質素實淨少少多啲口感飲品整體味道唔錯選擇足夠價錢唔貴好適合放工後買杯chill⼀下
夏日凍飲係商家必爭之地
最近我又發現⼀間新飲品店
<壺>
標榜健康茶飲
由在港台人研發
全部用上新鮮台灣直送材料
口味更適合香港人
仲係坊間少有果凍主題台飲店添~

夏日熱辣辣

好適合放工後買杯chill⼀下

2024-07-19
Tea
2024-07-25 289 views
Lunch time和同事幾個人走去幫襯這家店,因為大家都話未試過。好彩等的人唔係好多,我哋落單冇幾耐就可以拎到!我點了珍珠奶茶,大大一杯,珍珠份量都幾多,但係味道真係唔得!一啲茶味都冇,我點正常糖,但係一啲甜度都冇🤨🤨🤨🤨如果係黑糖珍珠,都仲可以接受搽底無糖,但係呢杯應該唔係黑糖珍珠奶茶,點可以一啲糖都冇?何況我冇要求冇糖!問埋其他幾個同事點的茶飲,個個都話唔好飲,茶冇茶味,稀如水!個個都話冇下次!我都10分贊同!價錢仲要唔平,點解會可以咁樣?🥴🥴🥴🥴大家都覺得中伏了!!

2024-07-25
Tea
2024-07-17 280 views
🥳放假又周圍行下街😛天氣咁熱😅又想飲杯凍野呀😍🍹楊枝甘露椰奶冰沙:味道超濃郁呀👅椰漿滑順細緻嘅特色✅配埋芒果冰沙💯入口仲有多順滑嘅口感❤️令楊枝甘露風味更加特出呢🥳佢哋招牌珍珠奶茶都係用真材實料做架😋下次再試吓先❤️🥃綠葡萄乾金萱:呢個杯綠綠葡萄乾金萱果茶口味好清新✅茶底甘香😍產品係由在港台灣師傅研發架👍材料仲係由台灣直送添💯我地揀咗半冰半糖💯我就覺得唔錯👍仲地仲係全港首間用果凍做主題嘅茶飲店😍佢哋嘅茉莉綠茶凍坊間真好少有😋正呀喂🥳
🥳放假又周圍行下街😛天氣咁熱😅又想飲杯凍野呀😍

TakeAway
最近發現康樂廣場LG層開了個food court,野食、茶飲、甜品應有盡有~❣️其中一間茶飲店店面好特別,原來係用果凍做主題茶飲店,的確少見❣️所有材料都係由台灣直送(包括招牌珍珠奶茶)🔸金萱茶杏仁凍$32r- 真係好罕有地係杯內有一整舊杏仁凍,茶香味清新,滑身濃香杏仁凍口感好好,又唔會太甜呢到好多款飲品都係幾有新意飲品配搭,早d去仲可以飲到麻糬飲品~經過一定要再去飲!(邊掃foodcourt邊飲正)

❣️所有材料都係由台灣直送(包括招牌珍珠奶茶)

🔸金萱茶杏仁凍$32
r

2024-06-11 241 views
本身係尖沙咀行街都會黎重慶大廈買呢間茶飲店-壺今日見到中環店都開左~好近我番工呀!!可以得閒落呢黎買個"afternoon tea"因為本身唔係特別愛珍珠既我...(可以珍珠感覺上肥D?!)見到呢間主打係jelly toppins 我好高興jelly感覺上唔太肥囉~ 但又會有咬口唔會剩係飲茶太dry而我見佢地既jelly都有好多唔同type/ 唔同味由港台師傅研發,材料都係台灣直送 正呀壺 乾白桃香綠第一次食桃花紅茶凍 有淡淡桃味好有茶香👍🏻 仲有原片桃乾 好fresh叫左少甜既我 真係唔太甜。淡淡白桃味 好香好香茶凍都好有咬口 十分推介呀🥳壺珍珠奶茶味道茶同奶都好balance除左茶味好濃之外 奶味都好夠口感又滑又match 珍珠都好Q彈既下次一定要試埋佢豆腐凍呀!壺中環康樂廣場1號怡和大廈LG樓LG7號舖
本身係尖沙咀行街都會黎重慶大廈買呢間茶飲店-壺
今日見到中環店都開左~
好近我番工呀!!
可以得閒落呢黎買個"afternoon tea"

因為本身唔係特別愛珍珠既我...
(可以珍珠感覺上肥D?!)
見到呢間主打係jelly toppins 我好高興
jelly感覺上唔太肥囉~ 但又會有咬口
唔會剩係飲茶太dry

而我見佢地既jelly都有好多唔同type/ 唔同味
由港台師傅研發,材料都係台灣直送 正呀

壺 乾白桃香綠

第一次食桃花紅茶凍 有淡淡桃味
好有茶香👍🏻 仲有原片桃乾 好fresh
叫左少甜既我 真係唔太甜。淡淡白桃味 好香好香
茶凍都好有咬口 十分推介呀🥳

壺珍珠奶茶

味道茶同奶都好balance
除左茶味好濃之外 奶味都好夠
口感又滑又match 珍珠都好Q彈既

下次一定要試埋佢豆腐凍呀!

中環康樂廣場1號怡和大廈LG樓LG7號舖
2024-06-06 221 views
呢間台式飲品店喺中環開左唔係好好耐,已經幫襯咗好幾次😋😋❣️紅茶豆漿凍 豆漿凍(個人覺得似豆花)同紅茶一齊好特別有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻❣️黑糖珍珠鮮奶奶味都好重,個人認為珍珠都好食煙韌👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻總括嚟講都推介中環返工嘅大家去試吓😋😋😋😋
呢間台式飲品店喺中環開左唔係好好耐,已經幫襯咗好幾次😋😋

❣️紅茶豆漿凍

❣️黑糖珍珠鮮奶
奶味都好重,個人認為珍珠都好食煙韌👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

總括嚟講都推介中環返工嘅大家去試吓😋😋😋😋
2024-06-06
2024-06-05 222 views
中環新店,偶爾一到,試試茶飲。門面幾靚,仲有得堂飲,不過位置唔算多,5個位左右。▪︎drink list▪︎▪︎drink list▪︎▪︎乾白桃香綠▪︎$33朋友點左呢個,乾白桃綠茶,個底有片果乾,茶底清幽不錯。▪︎玉蘭香綠芝芝奶蓋▪︎$44 +$5茉莉綠茶凍我點左玉蘭香綠芝芝奶蓋,玉蘭綠茶茶底清,微回甘,奶蓋芝士味幾出,加左茉莉綠茶茶凍,茶凍幾大舊,食落有茉莉綠茶味幾特別,質地好似啫哩咁,坊間都好少有呢種茶凍。48蚊都唔算平,不過茶既果凍真係幾特別。不過飲管用紙,飲飲下唔係太吸到啲啫喱🫠▪︎drink list▪︎壺仲有分店係尖沙咀,如果經過可一試😎

中環新店,偶爾一到,試試茶飲。

門面幾靚,仲有得堂飲,
不過位置唔算多,5個位左右。

▪︎乾白桃香綠▪︎$33

朋友點左呢個,乾白桃綠茶,個底有片果乾,茶底清幽不錯。

▪︎玉蘭香綠芝芝奶蓋▪︎$44 +$5茉莉綠茶凍

48蚊都唔算平,不過茶既果凍真係幾特別。

不過飲管用紙,飲飲下唔係太吸到啲啫喱🫠

▪︎drink list▪︎

壺仲有分店係尖沙咀,如果經過可一試😎
2024-05-14
$40 (Tea)
2024-06-05 190 views
壺 Potion House地址:中環: 中環康樂廣場1號怡和大廈LG樓LG7號舖 (BaseHall)好難得發現到呢間全港首間以果凍作主題的茶飲店,今日捉埋朋友過黎陪我飲😁😁睇啲資料知道產品由在港台灣師傅研發,而且全部材料由台灣直送!超地道!黑芝麻凍撞奶 超足料!每一啖都飲到黑芝麻凍!飲落滑溜順口,甜中帶香。芝麻味好出!二者拼埋一齊好夾👍好飲壺桃花紅茶凍奶茶香濃醇厚,回味悠長。茶底的溫潤細滑,配上桃花香的幽雅芬芳,與奶茶的濃郁融合,味道好夾,好飲!!
壺 Potion House

黑芝麻凍撞奶

壺桃花紅茶凍奶茶
2024-06-04 147 views
每次去中環食嘢都會諗起呢度,而家仲要裝修得愈來愈靚、坐得舒服,最重要係多咗唔少選擇,認真心心眼😍呢個暗藏響中環商廈嘅美食廣場位於怡和大廈地下,收工時段真係超級熱鬧,有唔少卧虎藏龍嘅餐廳,有米芝蓮小店、人氣珍姐扒房等,最新進駐仲有新潮茶飲店🧋揀咗鐵觀音拿鐵,茶底好香,飲起上嚟非常順滑,唔會有愈飲愈渴嘅感覺 😃 揀埋另一款主打果茶系列 — 乾白桃香綠茶,相對比較清爽開胃,桃香綠茶底加桃花紅茶凍,唔會太甜,配嘢食一流 👍🏻同店員傾計先知原來店內飲品係專程搵台灣師傅研發,而所有材料都係台灣直送。最特別嘅係,見到佢哋最新出左 Cocktail Mix & Match,成件事好型格,真心第一次見,有機會一定要坐低試吓🤣

2024-05-28
5 Minutes (Dine In)
$40 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 鐵觀音拿鐵
  • 乾白桃香綠配桃花紅茶凍
Lunch中環途經見到一堆花牌八卦一望,原來新開左一間茶飲店,裝修亦很有高級感,而且茶飲店還有座位坐👍🏻見到茶飲店標榜所有材料都來自台灣直送,壺招牌珍珠奶茶🧋更加真材實料✔️其中以果凍做主題,多款口味,坊間比較少見就叫咗壺桃花紅茶凍奶茶,入面已經桃花紅茶凍jelly ☺️奶茶🧋淡淡花香味,雖然固定甜度,但比平時奶茶更加清香微微甜,入口順滑😋啱曬中環班OL飲啫喱茶味顯著,而且比較嚼口,動L,爽彈口感~眼見啫喱數量也不少🤩整杯size都頗大杯,cp值在中環也可以~
Lunch中環途經見到一堆花牌

其中以果凍做主題,多款口味,坊間比較少見
就叫咗壺桃花紅茶凍奶茶,入面已經桃花紅茶凍jelly ☺️

啫喱茶味顯著,而且比較嚼口,動L,爽彈口感~
眼見啫喱數量也不少🤩

整杯size都頗大杯,cp值在中環也可以~
TakeAway
2024-05-30 142 views
壺⚗️@pot.ionhouse細個大家嘅阿媽有冇講過唔好飲咁多珍珠奶茶,原因係咁樣等於食緊膠😂 偶爾飲杯珍奶的確好幸福,但都好肥🤡嚟到地下一層嘅Base Hall,呢度絕對係臥虎藏龍🐅 搵左呢間門外擺晒花牌💐 新開主打手工制果凍嘅茶飲店,由台灣師傅研發,材料都係台灣直送🇹🇼拉絲麻糬抹茶拿鐵🍵鍾意有麻糬內餡嘅甜品,飲品就少見!☁️有煙韌嘅口感,比較軟糯柔滑,用飲管都好易吸到嚟食,唔怕吸到牙骹都軟😂 成杯飲完都好飽肚🤰🏻鐵觀音芝芝奶蓋 配杏仁凍☕️cream cheese 奶蓋帶少少鹹,鐵觀音茶底香🧀 芝芝系列可以追加配料,除左真材實料嘅珍珠同芋圓,仲有少見嘅果凍🪼 有茶凍、杏仁凍同豆漿凍都吸引🤩 口感滑嫩,杏仁味超濃😋呢到飲品同果凍都想飲得健康啲替代品👀 嚟買嘢飲仲送同本地知名歌手孖生細佬相遇嘅機會👯‍♂️
壺⚗️
@pot.ionhouse

拉絲麻糬抹茶拿鐵🍵

拉絲麻糬抹茶拿鐵

鐵觀音芝芝奶蓋 配杏仁凍☕️

鐵觀音芝芝奶蓋 配杏仁凍

$49 (Tea)
拉絲麻糬抹茶拿鐵