2019-02-26 83 views
平常在附近食午飯已經過此蝦麵店,但從來末嘗試過。今天因為想吃湯麵便想起此間!門面不大亦不太起眼,要不是之前經過可能會錯失這入口。剛到午餐時間店鋪𥚃已有很多人,有一點擠迫,所以我決定外賣。門口有2部自助落單機 ,一部是可以提供八達通或信用卡支付,另一部則只接受現金。十分方便。湯底分為3大類-辣蝦,咖哩及豬骨雞湯!值得一讚的是他們會很貼心的把外賣的麵和湯分開🍜 墨魚丸魚片咖哩喇沙摻摻麵喇沙的份量挺大及豐富,有5舊豆卜,4片厚切魚片及3粒墨魚丸。麵方面,我選擇了摻摻,是傳統喇沙麵底分別有油麵和米粉,一次過能品嚐兩款不同的麵質!湯底亦不錯,充滿咖哩香味,以及椰汁,非常開胃。如果椰汁味重多少許會更佳!但我仍然喝了不少湯,喝多了亦不覺得特別口渴。墨魚丸及魚片亦十分爽口彈牙😉下次我會嘗試另一招牌-辣蝦麵

湯底分為3大類-辣蝦,咖哩及豬骨雞湯!

值得一讚的是他們會很貼心的把外賣的麵和湯分開

🍜 墨魚丸魚片咖哩喇沙摻摻麵

墨魚丸及魚片亦十分爽口彈牙😉

下次我會嘗試另一招牌-辣蝦麵
2019-02-26
TakeAway
$62 (Lunch)
2019-02-25 58 views
自從轉了工作,返工變成觀塘,都經常去港島覓食。今日約了男友去鰂魚涌~因為男友轉了附近工作,揀了食馬來菜。男友lunch前食過哩間「蝦麵店」覺得唔錯所以帶我拍拖黎食。估唔到咁偏遠都有好多客人,睇黎應該真係唔錯~我揀jor「辣味蝦湯底」既海鮮麵;而男友就揀jor「咖哩辣沙湯底」既海鮮麵。因為我唔鍾意食青口,所以我特別要求轉魚片,服務員都好客氣幫我轉~而且份量仲唔少添!我既辣味蝦湯底好正!唔辣,但係有種獨特既香味,加上我係檬粉,所以吸曬湯底精華,好好味!男友個個就好似咖哩麵咁,因為配了掺掺,所以有檬粉同米粉,兩種粉吸jor湯汁,變得比較「結」,鍾意食濃味既就好推薦啦最後我地KO到清曬底,食飽飽散步去北角。哩間麵店好有手工既味道,雖然未去過馬來西亞/新加坡,但總覺得佢既味道很正宗哈哈(有點班門弄斧添)
自從轉了工作,返工變成觀塘,都經常去港島覓食。
今日約了男友去鰂魚涌~因為男友轉了附近工作,揀了食馬來菜。

估唔到咁偏遠都有好多客人,睇黎應該真係唔錯~

• 辣味蝦湯底海鮮麵
2019-02-21 56 views
係太古坊返工附近都一定有d必食嘅小店,哩間就係其中一間啦!雖然鋪面好細,有時lunch hour就會買返office pantry食。主打有兩款湯底,一個係2條辣椒嘅辣蝦湯底,一個係1條辣椒嘅咖哩喇沙湯底。我個人鍾意咖哩喇沙多d,因為有椰奶,口感會更加豐富。今次叫左墨魚丸魚片摻摻,即係蛋麵同米粉兩溝。雖然賣相唔好,但係味道一流!湯底濃郁唔在講,唔會好重味精,所以唔怕連湯食。墨魚丸帶有蒜蓉味,亦有墨魚粒,墨魚丸同魚片各四粒/片,份量好足夠。得意在餐廳落單形式好電子化,但係都仲有店員教你落單,好熱情返工口淡淡就會揀佢!
返工口淡淡就會揀佢!
墨魚丸魚片摻摻
2019-02-20
$62 (Lunch)
墨魚丸魚片摻摻
2019-01-01 76 views
晚上無意間經過, 聞到門外傳來一陣陣蝦味, 於是入內試試, 店舖小小可坐的坐位不多, 點了一客招牌蝦麵, 望著師傅整麵很殷勤。一大碗麵配著紅通通的蝦湯, 未食已聞到很重的蝦味, 麵質爽口剛好, 蝦湯鮮濃, 想不到味道很好, 希望小店繼續努力營運下去。
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 蝦麵
2018-12-15 100 views
食過好多次 但次次 一係掛住食 一係張相影得唔靚雖然今次都唔靚 但我忍唔住喇 有好野點可以唔推薦俾大家🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹唔好以為只係一間小小既麵店 食物質素唔錯之餘 人地仲有2間分店落單已經係自動化喇 仲手寫咩 用tablet揀野食payment仲有cash or credit card鋪頭雖小但乾乾淨淨企門口個個侍應姐姐每次去都笑容滿面 真係好開心見到佢=)返工做野咁辛苦 食個lunch都想食得開姐教我如何可以不愛它🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹蝦肉魷魚翼麵(咖哩喇沙湯底)💰:$72-蝦肉做得好係必須的lol 話曬叫蝦麵店蝦肉疑似用上赤米 肉質結實同分量都多魷魚翼細細塊又夠爽不過我最喜都係個湯底 喇沙味濃又掛麵一啖麵撈埋湯 真係好滋味不得不提個麵叫摻摻﹐姐係米粉加油麵Interesting….無乜特別 不過姐鍾意食
食過好多次 但次次 一係掛住食 一係張相影得唔靚
雖然今次都唔靚 但我忍唔住喇 有好野點可以唔推薦俾大家
唔好以為只係一間小小既麵店
食物質素唔錯之餘 人地仲有2間分店
鋪頭雖小但乾乾淨淨
企門口個個侍應姐姐每次去都笑容滿面 真係好開心見到佢=)
返工做野咁辛苦 食個lunch都想食得開姐

不得不提個麵叫摻摻﹐姐係米粉加油麵
Interesting….無乜特別 不過姐鍾意食
2018-12-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-10-27 81 views
有段時間無嚟「蝦麵店」今日唔知lunch食乜,見到好耐冇食蝦麵於是佢就成為我今日午餐。可能無幫襯一段時間,我今日我揀咗蝦肉肉片麵,辣味蝦湯底,湯底唔錯又鮮甜,又夠濃,話是話今日唔知係咪晏咗D,人流比以前少咗,不過都好起碼唔使等。
2018-10-22
$66 (Lunch)
阿太聽日出發去西班牙旅行,之後我哋要兩個禮拜後見喇👋🏻👋🏻 今日特登預留時間,同佢食個lunch撐吓枱腳😄 得我仲哋兩個,無首領喺度就無哂主意🤨 問阿太想食咩佢又答我無所謂... 咁唯有隨心而行啦!要我揀就一定會揀湯麵類,咁啱行過「蝦麵店」,正中小秘書 我嘅下懷🤩 麵店改善咗,人客再唔需要日曬雨淋企喺門口買飛,一個輪一個入去,買完飛就可以坐抵等食👍🏻 今日我揀咗 #小秘書例牌「蝦肉墨魚丸摻摻」而阿太就食得清啲,佢要咗個「冬菇雞肉米粉」。可能已經有一般時間無幫襯,我覺得個辣味蝦湯底好野味又有豐富嘅蝦味😋 食到我舔舔脷!反而阿太果個豬骨雞湯底就味精重咗啲,唯有飲多兩啖水囉😄

2018-10-26
$72 (Lunch)
正宗馬來西亞檳城蝦麵店@鰂魚涌My families and I went to a noodle restaurant called "Prawn Noodle Shop" (蝦麵店) located in Shop 5C, G/F, Dragon View House, 7-9 Hoi Kwong, Quarry Bay鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下5C號舖.There are photos which shown the old Penang, quite nostalgic and historic."Prawn with beef shank noodles"蝦肉牛𦟌麵 配辣味蝦湯底HKD$88With spicy prawn soup base(Hokkei Mee). The soup base has intense shrimp paste liked flavours with a hint of spicy kick.Big portion of beef shank which is tender but not too soft. Good...Recomm
正宗馬來西亞檳城蝦麵店@鰂魚涌
鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下5C號舖.
蝦肉牛𦟌麵 配辣味蝦湯底
HKD$88

Recommended!!!
"Seafood noodles with spicy curry Laksa (Curry Mee)"
海鮮麵配咖哩喇湯湯底
HKD$75

With prawn, squid wing, mussels, tofu fishcake and crabstick on top

The Laksa soup base is incredibly rich and deep in flavours.

It just likes having a party in your mouth!!!
蝦肉牛𦟌麵 配 豬骨雞湯底
HKD$82

If you looking for something light, the pork and chicken soup base is your choice.
"Daily vegetable"
是日油菜
HKD$18

"White coffee" (front)
白咖啡 (前)
HKD$15/20 (hot) 熱

Malaysian version coffee.

Taste is little bit different from the ordinary ones.

Milky and creamy.
"Calamansi juice"
青檸水
HKD$13/18 (hot) 熱

Tangy, zesty and sweet. Delectable!!

Highly recommended both which unusual in HK.
Type of Meal
Dinner
  • "Calamansi juice" 青檸水
  • "White coffee" 白咖啡
  • "Prawn with beef shank noodles" 蝦肉牛𦟌麵 配辣味蝦湯底
2018-10-09 1141 views
蝦麵店是一間我放在口袋以來很久的一間餐廳。 不過在灣仔實在有太多特別的選擇,於是一直也沒有機會吃蝦麵店,記得幾年前,呢度已經係雜誌所講嘅潮店。 直到有一天,在鰂魚涌工作的時候,發現原來蝦麵店在鰂魚涌竟然有分店,就在那個勁出名的迷湯附近不遠處。 完全不用思索直衝入去,因為本來想吃迷湯,被這麵店吸引了進去,那股香氣,在外面已經嗅到了。 本身很想吃福建蝦麵湯,可惜想吃叻沙的心癮實在太強,還是屈服,同迷湯比較下,也不錯。 先飲杯白咖啡,味香又濃,一股南洋風就隨隨送上。 點了咖哩叻沙海鮮麵,整個menu,最吸引係佢。 一上場,就發現叻沙大碗得很又豐富,有大蝦,魷魚翼,青口,魚腐,蟹柳等等。 我點的是摻摻,是油麵加上粉,傳統的叻沙都是吃這個麵底的。 先飲一口湯,咖喱味椰汁味辣味都有,非常誘人,夠熱夠辣,是基本吧。 勁多蟹柳,濃味的魚腐,爽口的大蝦,青口又大隻,此等都為這碗叻沙增添了不少色彩。 油菜和炸魚皮沒有理由不好,只不過麵太搶鏡,無能力把麵和炸魚皮全吃掉。 我後悔叫多了。 不過很喜歡油菜,那個通菜,一滴油也找不到,還有那些惹人注目的腐乳醬,美味到不行。 希望下次有機
蝦麵店是一間我放在口袋以來很久的一間餐廳。

先飲杯白咖啡,味香又濃,一股南洋風就隨隨送上。

點了咖哩叻沙海鮮麵,整個menu,最吸引係佢。

我點的是摻摻,是油麵加上粉,傳統的叻沙都是吃這個麵底的。

我後悔叫多了。

希望下次有機會可以吃到其他麵,聽說豬骨雞湯和蝦湯都是非常出色。

今日吃不到迷湯也不太差,至少我試到期待已久的蝦麵店,唔飲迷湯的下場,也不太差呢。

蝦麵店
鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下5C號舖
2018-09-26
2018-10-08 73 views
平時好鍾意食麵,如果想食濃郁嘅湯底,好多時都會去食拉麵。而拉麵多數都係以豬骨湯同雞湯做湯底,好少見到海鮮湯底,今日有機會食到蝦湯底,真係超級興奮呀。當日我哋揀咗辣蝦湯底同埋咖喱喇沙湯底。先講辣蝦湯底,起初冇揀到小辣,都有D擔心會太辣,我唔食得辣,都覺得唔係太辣。個重點係,個湯底真係勁!香!蝦!嘅!味!道!,每一啖湯都係有非常鮮甜嘅海鮮味道,簡直覺得自己置身於海洋之中。真係齋飲個湯都真係可以攞到一百分。至於佢嘅配料有蝦,肉骨同頗多嘅菜。佢嘅肉骨係用胡椒去煲淋,每一啖嘅肉都有好豐富嘅胡椒香味,而我本身亦都好鍾意食胡椒湯肉骨茶入面嘅肉骨,真係驚喜啊!不過失色之處,就係個肉骨既肉有少少鞋。至於咖喱喇沙湯面,亦都冇令到我哋失望,個湯底超濃咖喱味, 但係有保留左少少喇沙味嘅余韻,湯底確是真材實料!除此之外,我哋仲叫咗炸魚皮。好彩我哋叫咗炸魚皮,佢嘅炸魚皮炸得非常之薄脆,而且十分香口,亦都好新鮮。我自己好怕有時去茶餐廳食炸魚皮,有時會食到好厚嘅魚皮,亦都會有油抑味。所以大家嚟到呢一度,唔使擔心,可以放心叫佢嘅炸魚皮,真係好食!

鰂魚涌太古坊食肆林立,為爭取一衆寫字樓客的歡心,不同種類的食店都盡展所長,最近筆者就試了一間以蝦湯聞名的馬來西亞麵店,店內以灰色楓木配搭柔和燈光,加上牆上黑白的馬來西亞街景相畫,營造出馬拉懷舊純樸的地道風情。看看名字,原來是一間駐扎灣仔蘭杜街多年、以蝦麵聞名的小店分支,同樣以蝦湯主打,但跟主店的菜單多少有點出入,更加專注做蝦湯和叻沙。以檳城福建秘制配方煮製的海鮮蝦湯麵果然寧舍不同,湯頭鮮甜惹味,蝦香濃厚中帶點微辣,據說店主每天也用上大量鮮蝦熬湯,難怪可以做到這樣的惹味甘香,配上滿有馬拉味道的摻摻,油麵夾雜米粉的組合,Q彈爽口;當中的海鮮配料雖都是一些冷凍貨色(除了大蝦之外),但因著那濃郁蝦湯的關係,都紛紛提昇了鮮味層次,感覺就像在馬來西亞街頭所遇到的地道美味一般。墨丸魚片河配咖喱叻沙湯底,除了蝦湯之外,叻沙湯底也是這店的皇牌之一,是在灣仔老店經常沽清的一款湯底。一端上來已傳來淡淡的香料味,伴隨著椰汁清香,濃湯掛上河粉,入口香濃順滑,配上爽彈的墨丸和魚片,更添馬拉街頭風味。蝦肉肉骨麵配豬骨雞湯底,蝦仁爽口肉骨鬆軟,用料十足,配上清甜帶肉香的豬骨雞湯底,相對感覺較清淡健康,是鍾情於淡口味的

蝦肉肉骨麵配豬骨雞湯底

蝦肉肉骨麵配豬骨雞湯底,蝦仁爽口肉骨鬆軟,用料十足,配上清甜帶肉香的豬骨雞湯底,相對感覺較清淡健康,是鍾情於淡口味的人士之選。
炸魚皮

青檸梳打

這店秉承了灣仔老店的美味,真材實料,出品和環境氣氛地道特色,帶着濃厚的南亞風情,定價亦算合理,相信不難在競爭激烈的大環境下分得一杯羹,對於努力經營的小店,大家真的要支持支持一下。
2018-08-07
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$95 (Dinner)
炸魚皮
2018-09-25 642 views
在7月中的一個週末,跟住在港島區的好姊妹食好東西,由她帶路,走到鰂魚涌海光街,尋找這間 <蝦麵店>!由鰂魚涌地鐵站行過來距離不遠!小店門面不起眼! 全靠最強湯底與真材實料取勝!店內裝潢十分簡約,牆上貼上檳城舊相片,這是一間實而不華的小店!湯底分為三種選擇:辣蝦湯底、咖哩湯底、清雞湯底等!價錢:$52~$88 不等,用料十足,價錢合理!亦有下午茶餐,只限星期一至五 (2:45~5:45pm) 供應清雞湯底蝦肉肉骨麵 (摻摻) $72蝦肉是薄切,肉骨以胡椒調味,保持應有的肉質及鮮味,可能加入帶胡椒味的肉骨關係,整體有胡椒豬肚湯的味道!摻摻是兩種麵條,不同的麵質,可以一次過食出雙重口感呢!熱青檸水 $13未嚐已傳出陣陣檸檬芳香! 入口是濃郁青檸酸味,我們相信煲製過,令青檸味更突出! 亦有助解膩,兩者是不錯的配搭!
在7月中的一個週末,跟住在港島區的好姊妹食好東西,
由她帶路,走到鰂魚涌海光街,尋找這間 <蝦麵店>!
由鰂魚涌地鐵站行過來距離不遠!
小店門面不起眼!
 全靠最強湯底與真材實料取勝!

湯底分為三種選擇:辣蝦湯底、咖哩湯底、清雞湯底等!
價錢:$52~$88 不等,用料十足,價錢合理!

清雞湯底蝦肉肉骨麵 (摻摻) $72
摻摻是兩種麵條,不同的麵質,可以一次過食出雙重口感呢!

清雞湯底蝦肉肉骨麵 (摻摻)
熱青檸水 $13
未嚐已傳出陣陣檸檬芳香!
 入口是濃郁青檸酸味,我們相信煲製過,令青檸味更突出!
 亦有助解膩,兩者是不錯的配搭!

熱青檸水
2018-07-14
$85 (Lunch)
清雞湯底蝦肉肉骨麵 (摻摻)
熱青檸水
2018-09-23 558 views
鰂魚涌 除了多年前 因健身關係 每星期會到一到之外都有數年未再探訪 今次因為去太古 順道經過多年未訪的鰂魚涌 多年來不同小店繼續經營 當然仍有不少新血加入見到一間掛著馬來西亞風味既喇沙店 忽然味蕾跳動 很想一試!!難得不用回家吃飯 就看看賣的是哪門子喇沙!!東南亞各地都有喇沙 而且更加是大有不同例如 新加坡會偏重椰奶及甜味 ,印尼會有特別辣粉令色水及辣度提高,越南偏向用料雜雜帶出鮮味等等而馬拉的我真的要清水「浪」好口 試驗試驗店面不大 白磗後的一扇小門 藏著十餘坐位 暖暖燈光下 傳來陣陣喇沙香味菜單簡潔 不會有多餘加插令人眼花三種不同湯底 隨意選擇 今次要了咖哩喇沙湯底 蝦肉肉片麵蝦肉係店中主打 尤其因用上大量蝦頭蝦殻作湯底之用 所以對蝦都一定程度要求 蝦肉肉片麵 咖哩喇沙湯底 $66開邊蝦 份量頗多 食落夠爽夠彈 沾上喇沙湯食更美味豆卜同肉片都吸收左喇沙味道 入口爆汁充滿椰香麵用上福建麵 質感類近米粉 爽口又幼身 岩晒同喇沙一齊食 一束麵 沾滿喇沙 掛在麵身上 大啖入口 味道出聚炸魚皮都係愛物之一 加上喇沙湯浸泡 更加惹味好食 脆脆魚皮 $18自家鮮炸 油度無其他店咁高 反而更簿更鬆
鰂魚涌 除了多年前 因健身關係 每星期會到一到之外
都有數年未再探訪
今次因為去太古 順道經過多年未訪的鰂魚涌

多年來不同小店繼續經營 當然仍有不少新血加入

難得不用回家吃飯 就看看賣的是哪門子喇沙!!

東南亞各地都有喇沙 而且更加是大有不同

腐乳通菜 綠油油 頗嫩口 份量剛好
爽脆加上腐乳點綴 成個感覺都好東南亞

腐乳通菜 $18

大大碗 端上枱後 怕自己食唔晒
但因為越食越開胃 最後食完 飲湯 仲想食......
2018-09-20
$80 (Dinner)
2018-09-22 81 views
位於鰂魚涌嘅蝦麵店好近地鐵站,行三分左就到。小店環境都唔錯。蝦肉墨肉丸麵: 個麵叫左辣味蝦湯底,湯底都幾鮮味,蝦肉幾爽,但係墨魚丸就一般,同我哋平時打邊爐嘅差唔多。配料都幾多,蝦同墨魚丸嘅數量都非常夠食。蝦肉牛𦟌麵:至於呢個我哋就叫咗豬骨雞湯底,喱個湯底相對普通,但牛𦟌就好好食,好彈牙呀,而且數量都非常多。是日油菜:今日嘅油菜係通菜,佢嗰醬汁係腐乳,唔知係咪自家製嘅腐乳,個味同平時買嗰啲唔同,佢偏甜,都幾好味。份量都非常多,三個人食都足夠。人均消費大概$80左右。值得一提嘅係呢度嘅職員都非常好人,當日落大雨,店員見到咁大雨都叫我地留低等一等先走。

蝦肉墨肉丸麵:

蝦肉牛𦟌麵:

是日油菜:

2018-09-08
$80 (Lunch)
2018-09-20 102 views
最近多左黎鰂魚涌,發覺好多高質食店,每間都各有特色,係街口發現間未食過既蝦麵店,裝修簡單牆上掛滿舊檳城的照片,很懷舊的感覺,原來總店是在灣仔已聞名多年咖哩喇沙湯底海鮮麵$75;配料好豐富有大蝦、青口、魷魚、蟹柳、豆卜、腐角湯底用蝦頭、蝦殼和豬骨精煉而成,更配上多種香料及椰奶,令湯底又香又滑; 必叫之選🌟脆魚皮$18夠薄又夠脆非常香口,直接食或者放落湯浸2秒再食又是另一種風味健康之簡🌟腐乳通菜$18,大大碟,減肥OL可以去腐乳,但我就覺得佢地係完美配塔解渴之選🌟青檸梳打$17

咖哩喇沙湯底海鮮麵

必叫之選🌟脆魚皮$18