人慢慢長大,更深深了解活在當下的重要,珍惜身邊人,好好享受面前的美好。疲情後,跟這位Y朋友見面少了很多,難得有此機會聚一會,我專程約她去呢間餐廳。德國海鮮芝士農夫包,裏邊有大蝦、魷魚、青口、蜆肉,切開麵包,忌廉芝士緩緩流出,一口放入嘴裏,麵包外脆內軟,結合香濃的芝士汁,好好味。牛尾大通粉,牛尾炆得好軟腍入味,連一些筋位都不會太老,至於大通粉的口感煙毅、有嚼口,一口一條都幾正。在午餐時,非酒精飲品有半價,我點了不丹黑茶,據說黑茶對皮膚好,有助睡眠,最近睡眠品質一般,希望能帶點療效啦。

Type of Meal
Lunch
2020-11-19 394 views
平時都會到九龍城吃晚飯, 這裏有很多不同的餐廳, 昨晚即興到當下飲番杯酒,順便食埋晚飯才回家。 見到很多人都食豬手, 我都點返一個~德國炸豬手伴薯條$238、 然後再加意粉~ 香蒜蜆肉意粉$98, 飲品 ~Sangria $88/HH, $98/NH、 Sex on the Beach 88/HH, $98/NH。✨✨德國炸豬手伴薯條~ 豬手外脆內嫩, 好大隻兩個人都食唔曬, 配上薯條, 餸酒一流。香蒜蜆肉意粉~ 香蒜味道香濃, 整體都幾好味。Sex on the Beach~ 同平時飲的sex on the beach有點不同, 味道比較甜美。Sangria~ 靚靚的一杯Sangria, 酒精濃度不算太重, 味道清新。到九龍城除了吃泰菜之外, 真係有好多選擇, 間中約朋友到酒吧餐廳飲番杯傾下偈都幾relax。🍹🍸
德國炸豬手伴薯條$238、 香蒜蜆肉意粉$98、Sangria $88/HH, $98/NH、 Sex on the Beach 88/HH, $98/NH

德國炸豬手伴薯條

香蒜蜆肉意粉~ 香蒜味道香濃, 整體都幾好味。

香蒜蜆肉意粉

香蒜蜆肉意粉
  • SexontheBeach88/HH
  • $98/NH
  • $98/NH、SexontheBeach88/HH
  • 德國炸豬手伴薯條$238、香蒜蜆肉意粉$98、Sangria$88/HH
1K
2020-07-06 577 views
某天晚上路過九龍城行街,朋友話要帶我去一間比較特別既西餐廳食野,餐廳門面用燈光裝飾寫住餐廳個名,好易認,餐廳有分入面同出面客人可以自行選擇坐邊,我地揀左坐入面既位置,坐低無耐職員就俾左一大碗粟米片薯片俾我地邊食邊傾計,呢度既裝飾好工業風,而且音樂好好聽,眼見都幾多人飲酒傾計氣氛唔錯嫁,我地之後叫左一碟豬手配薯角,豬手勁大隻,個皮好香脆,啖啖肉配芥末醬食好夾,之後仲叫左碟卡邦尼意粉,一上台就聞到芝士粉陣味,芝士粉勁多,又係好大碟,好足料,用既肉係切條細細粒既五花腩肉而唔係煙肉。
2020-06-25 294 views
同事搬左去九龍城做野,依家好近我,是日夜晚係屋企出發;咁放工鬆一鬆當然去下酒吧,順便食埋晚飯,一人點左一樣再share食好耐冇食過德國豬手啦,呢個德國脆皮豬手見到份量都嚇親,放張圖上等大家感受下有幾大份,完全可以4-6人share都唔怕,我地兩個女仔唯有打包啦;不過豬手幾脆皮,個味好似乳豬,同德國食過既略有分別,如果配上獨有既酸菜解膩一定更正 黑松露意粉同樣多到嚇親,係一般西餐廳既3倍有多!!不過意粉松露味重而且濃,成碟比我地掃囇

2020-06-23
2020-06-24 220 views
💁🏻‍♀️ 當下 (九龍城) 🍴-另一九龍城好CHILL既黃店, 係一間感覺帶點文青味既BAR, 店中有書可借閱, 播住耳熟能詳既廣東歌, 野食亦大件夾抵食, 推介啊!!等野食既時候會有NUTS食, 份量都唔少, 食落係辣辣地既脆格玉米片, 下酒不錯~黑松露野菌意粉 ($128)份量比想像中多, 以系BAR既主菜來講, 非常少見, PASTA好夠TRUFFLE味, 個SAUCE亦好CREAMY, 意粉唔會太硬, 野菌亦夠足料, 2-3人SHARE來食都相當足夠~德國炸豬手伴薯條 ($238)超! 大! 兜! 性格比確係高, 如果驚切到手軟, 可以叫WAITER碎上~ 豬手炸到金黃色, 外皮好脆, 食落唔會太鹹, 加埋金黃薯角, 係非常邪惡既COMBINATION. 另外配有三款醬汁, 除左CLASSIC茄汁同MUSTARD, 仲有一隻帶有酒味既醬汁, 食落幾特別-📍 當下 (九龍城)#九龍城 打鼓嶺道44號C舖#小丸子搵食記 #小丸子九龍城-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #
💁🏻‍♀️ 當下 (九龍城) 🍴

黑松露野菌意粉 ($128)

德國炸豬手伴薯條 ($238)

📍 當下 (九龍城)
#九龍城 打鼓嶺道44號C舖
#小丸子搵食記
#小丸子九龍城
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #黃色經濟圈 #九龍城黃店
Kowloon City is famous for eating Thai food , however there are also a lot of choices for western food and bars. At Present this restaurant, the name is meaningful and the food inside is also special! The restaurant has a comfortable environment, nice seating, and will not disturb everyone when chatting. It is beautifully furnished, and there are Darts and TVs. Overall the atmosphere is very good!.九龍城出名吃泰國菜,酒吧西餐同樣選擇很多,今次Present當下,名字有意義,內裡食物也有特式!餐廳環境舒適,座位寛闊,聊天也不會打擾到大家,佈置精美,內裡還設有飛標座,電視,整體氣氛很不錯。.‣黑

‣黑松露薯條 Black Truffle Fries $68
份量驚人,想不到有這麼大,黑松露醬汁非常多,而且薯條下配上新解沙律菜,感覺不會太熱氣,美式粗薯條,每一口都充滿松露味道,非常適合一班朋友一起分享。
‣香草黃金燒春雞 Roasted Poussin With Herbs (製作需時約25分鐘)$168
來了香草黃金燒春雞想不到配有薯角,雞肉雖然烤過,但肉汁豐富,肉質嫩滑,慢慢切開看到煙,香味隨即飄出,用心製作雖然等了很久,但都是很值得的
‣香港人飲香港啤-獅子山下 Lion Rock Signature Pale Ale $78
啤酒選擇很多很多,Craft beer 各有特式,名字也很特別,「追求」「夢想」「十年」Ipa , Pilsner , Lager Ale 等等… 啤酒香滑,味道特別,爽口清啖
〒Present 當下
九龍城打鼓嶺道44號C舖
Opening Hour : 16:00 - 03:00 Mon - Sun
2020-06-12 209 views
行開九龍城,呢間特別嘅酒吧真係勁吸引!睇落去裝修已經好chill,趁禮拜五晚要同朋友放鬆吹水,所以就嚟飲杯酒食下飯先!木質嘅裝修好復古懷舊,勁舒服,聽住音樂個人即刻放鬆晒❤叫咗兩杯cocktail,一杯係present signature,一杯係strawberry yogurt.我覺得加咗bailey嘅signature真係勁好飲!就算平時少飲酒,入口順滑都接受到。yogurt嗰杯嘅strawberry味都好濃,淡淡果味。除咗飲品,呢度嘅野食都勁高質,叫咗卡邦尼意粉同烤雞。卡邦尼意粉好creamy,芝士味味道濃郁,落得好足料!烤雞好推薦,因為新鮮現焗,個皮脆到冇得頂!咬落卟卟聲,雞肉仲好juicy😍同朋友就咁吹咗成晚水,聽住音樂勁舒服勁開心,服務態度好好,仲好高質,有埋飛鏢玩添🎯誠意推薦!!(ps.調酒師好靚仔得閒可以留意下XD)
2020-04-09 401 views
九龍城有標掟又波睇既酒吧夜媽媽來到九龍城想同朋友傾下計飲下野食下野睇openrice推介來左當下第一眼畀佢既手工啤吸引左因為唔係間間酒吧都有手工啤!佢重要係好有gimmick既手工啤有獅子山下呀同其他香港人有共同回憶既名$5x 300ml 獅子山下手工啤除左貪得意想試下係order之前重問左店員佢話呢個係偏甜既啤酒,有少少似asahi 既果香味幾特別。$12X 鐵板牛呢個同我想像既有出入因為佢雖然係鐵板上係唔係jaja聲既鐵板係佢已經切好左既牛塊 同埋冇得揀幾多成熟不過都好熱辣辣同juicy岩晒有選擇困難症既大家大推介既係黑松露薯條勁多黑松露汁 chef勁大方同重手!淡淡都有黑松露味岩晒中意食黑松露既我~最後就係圈圈腸兩個人真係食唔晒架!因為勁大碟有少少辣味,同埋超級juicy每淡食都要小心d 因為會爆汁架!
九龍城有標掟又波睇既酒吧

夜媽媽來到九龍城
想同朋友傾下計飲下野食下野
睇openrice推介來左當下
第一眼畀佢既手工啤吸引左
因為唔係間間酒吧都有手工啤!
佢重要係好有gimmick既手工啤
有獅子山下呀同其他香港人有共同回憶既名

$5x 300ml 獅子山下手工啤
除左貪得意想試下
係order之前重問左店員
佢話呢個係偏甜既啤酒,有少少似asahi 既果香味
幾特別。

係佢已經切好左既牛塊 同埋冇得揀幾多成熟
不過都好熱辣辣同juicy
岩晒有選擇困難症既大家

大推介既係黑松露薯條
勁多黑松露汁 chef勁大方同重手!
淡淡都有黑松露味
岩晒中意食黑松露既我~

最後就係圈圈腸
兩個人真係食唔晒架!
因為勁大碟
有少少辣味,同埋超級juicy
每淡食都要小心d 因為會爆汁架!

2020-04-09 187 views
最近成日落九龍城搵野食~貪佢求其入一間食都唔會中伏~質素保證~今晚同男朋友來左食「當下」畀佢MENU既香港人獅子山下手工啤吸引左$5X 300ml 手工啤來講,呢個價錢都好fair對啤酒冇乜研究飲落係偏甜既啤油~order之前可以問下店員有咩推介架.佢地會話畀你地邊種偏甘/甜/苦. match番大家既口味 牛 $12x 雖然係鐵板上但唔係鐵板燒牛, 有少少out of expectation 不過都算好味~夠juicy同嫩口 黑松露薯條 $ 7x 勁勁勁勁多黑松露SOURCE!!!淡淡都係黑松露味正!推介  最後就係呢個腸~勁大份,兩個人一定食唔晒,重好多汁,淡淡都爆汁哈哈
最近成日落九龍城搵野食~
貪佢求其入一間食都唔會中伏~
質素保證~
今晚同男朋友來左食「當下」
畀佢MENU既香港人獅子山下手工啤吸引左
$5X 300ml
手工啤來講,呢個價錢都好fair
對啤酒冇乜研究
飲落係偏甜既啤油~
order之前可以問下店員有咩推介架.
佢地會話畀你地邊種偏甘/甜/苦. match番大家既口味

牛 $12x

雖然係鐵板上
不過都算好味~
夠juicy同嫩口

黑松露薯條 $ 7x
勁勁勁勁多黑松露SOURCE!!!
淡淡都係黑松露味
正!推介

最後就係呢個腸~
勁大份,兩個人一定食唔晒,
重好多汁,淡淡都爆汁哈哈
2020-03-12 236 views
九龍城除咗泰國菜,仲有無限可能,今日來到『珍惜現在,擁抱當下』的西式餐廳兼酒吧『Present』,事關今日同朋友傾偈時佢讚我EQ高,好符合『當下』的心情。紅磚墻,似足細時鄉下嗰間屋,够晒親切,而且白酒,紅酒,啤酒咩都有,適合喺度飲番杯,吹下水,够relex。我哋嗌咗啤酒,叫咗两個餐,一個係『Fish and chips』,另一個就係『法式芥末羊架』,喺正餐未到之時,有大大兜蝦條來到,係可以refill嗰隻,每個人頭計15蚊。『Fish and chips』,大大碟,有三舊魚,香脆表皮,魚肉滑嫩,薯條亦係好食。『法式芥末羊架』,的的式式兩件羊架,够juice,配法式芥末之餘,亦有檸檬片及沙律菜,食物配搭啱啱好。

2020-03-09 164 views
喺九龍城搵食期間,經過呢間《Present 當下》。發光嘅招牌加上中門大開,咁就吸引咗我哋入去🤪Bar & restaurant必備嘅係音樂。雖然呢晚無live band,但係餐廳播嘅音樂都好啱心水☺️除咗酒精類同其他飲品,佢哋仲有提供食物,例如小食、肉類、意粉,仲有串燒、生蠔、刺身等等,種類都幾多👍喺九龍城閒逛時想醫下肚或者chill下都不妨嚟飲吓嘢食下嘢,享受「當下」呀😌一坐低,店員就端上蝦條,送酒一流!Sangria ($88/HH; $98/NH)- Red wine, orange & pineapple juice, 7-up, orange, strawberry比起傳統嘅sangria,呢到加入橙汁、菠蘿汁,仲有7-up,都係幾特別嘅配搭。飲落紅酒味都算出🍷如果加返啲水果粒喺底,生果味就應該會更重同埋更加賞心悅目🥰另一杯想嗌Chocolate Factory (Chocolate, milk, cream, marshmallows),但佢哋竟然無晒棉花糖,咁唯有飲水算喇💧 另外都叫咗啲嘢食,分別係pork ribs同德國咸豬手。本身想嗌個意粉,可惜當晚冇意粉供應, 可惜

蝦條
一坐低,店員就端上蝦條,送酒一流!
Sangria
Sangria ($88/HH; $98/NH)
飲落紅酒味都算出🍷
如果加返啲水果粒喺底,生果味就應該會更重同埋更加賞心悅目🥰

另外都叫咗啲嘢食,分別係pork ribs同德國咸豬手。本身想嗌個意粉,可惜當晚冇意粉供應, 可惜可惜

健力士黑啤豬仔脾
BBQ sauce pork ribs ($148)
健力士黑啤豬仔脾
味道幾好,不過啲味得表層有,入面嘅肉就醃唔夠,冇乜味🤭
德國小豬手伴薯條
German pork knuckle with fries ($168)
好大舊!外皮焗得香脆👍
啲肉稍微有啲過鹹

Menu:
2019-04-14 1241 views
蜜桃小丸子又來到九龍城,見到有間酒吧好像頗特別,便去試試。飲品價錢正常,亦有食物供應。叫了杯cranberry juice同fruit squash,其實啲冰都幾多,仲要唔小心跌咗出來....味道就正常,沒有什麼特別。巴拿馬火腿薄餅:餅底是脆的那款,可是真的很乾身,很難嚥下口。Fish and Chips:很失望,因為只是魚手指,而不是真正的一條炸魚,感覺被欺騙了...薯條是厚身的,炸得還好,都算有薯味。整體來說,感覺不太好,食物質量麻麻。令人最不舒服是服務員態度很差,就算見到枱面被冰弄到濕了,只是黑臉完全沒有想幫忙抹一抹的意思,不會再光顧了。

2019-03-24 584 views
Are you freakin kidding me??I ordered a "Sizzling S'mores x cake" ($88 on their menu) on 網上外賣平台. I was super excited while waiting, and turns out their "cake" is a couple of roasted marshmallows and un-touched oreos. How is this a cake??? I AM SO ANGRY, WILL NOT ORDER AGAIN.有冇搞錯???喺delivero嗌左佢地既「脆焗棉花糖朱古力批」,餐牌上$88。等緊既時候超級期待,點知黎到,個“批”係幾粒棉花糖同埋3塊就咁擺落去既oreo曲奇。嬲!!!唔會再嗌,火都黎埋。
Are you freakin kidding me??

有冇搞錯???

唔會再嗌,火都黎埋。
脆焗棉花糖朱古力"批“
2019-03-24
Delivery
2019-03-17 536 views
三月慶生,約了閨蜜在當下,聊聊心事。這裡坐位寬闊,音樂寫意,裝飾藝術感重,又有飛標助慶,一邊聽音樂、一邊喝著Asahi ,酒不醉人人自醉。談天說地,盡訴心中的情緒,發洩一下也是與閏蜜才能盡興。有酒有餚是我們今晚最想要的。先來一客健力士黑啤豬仔脾,有4件豬仔脾,加上辣椒汁10分美味可口。伴碟的暑角香脆。🐥⭐⭐⭐野菌芝士千層麵,菇味十足,香香滑滑,精彩的千層麪。🐥⭐⭐⭐⭐⭐香烤德國肉腸拼盤,肉腸口感不錯,有脆皮,鮮香。配上炸洋蔥圈,沾點沙拉,阣不停口🐥⭐⭐⭐⭐一晚的時間很易過,舆閨蜜蜜盡興🐥⭐⭐⭐
三月慶生,約了閨蜜在當下,聊聊心事。

談天說地,盡訴心中的情緒,發洩一下也是與閏蜜才能盡興。

有酒有餚是我們今晚最想要的。

一晚的時間很易過,舆閨蜜蜜盡興🐥⭐⭐⭐
2019-01-11 774 views
誰說到九龍城一定是食泰菜? 今日朋友就帶我來到了九龍城區的一家工業風酒吧,喝個酒、聊聊天。孫悟空 $68餐廳裡很多本地手工啤,怕苦的我點了這個標示為4**甜度的孫悟空。味道算清新有果香,但是跟甜這個字是扯不上關係。我倒是欣賞它的蜜桃香味,然後帶少少回甘。爆谷 $15/person熱辣辣、充滿焦糖的爆谷全晚不斷refill。這個人頭費$15,我覺得非常物有所值。野菌芝士千層麵 $118芝士蒲滿整個碟子,咸香味十充。千層麵口感較軟身,肉醬充足。醬烤豬助骨件薯角 $168豬助骨切問後有接近十件,bbq醬酸酸甜甜好惹味。肉烤得夠腍身,容易甩骨。沙嗲串燒拼盤 $88有9串,當中包括豬、牛、雞肉各三串。沙嗲汁幾香口,肉一點都唔乾,食到肉汁。如果可以外層再焦香一點就好了。看到滿滿的酒排列整齊好療癒。
誰說到九龍城一定是食泰菜?

孫悟空 $68
味道算清新有果香,但是跟甜這個字是扯不上關係。
我倒是欣賞它的蜜桃香味,然後帶少少回甘。

爆谷 $15/person
熱辣辣、充滿焦糖的爆谷全晚不斷refill。
這個人頭費$15,我覺得非常物有所值。

野菌芝士千層麵 $118
芝士蒲滿整個碟子,咸香味十充。
千層麵口感較軟身,肉醬充足。

醬烤豬助骨件薯角 $168
豬助骨切問後有接近十件,bbq醬酸酸甜甜好惹味。
肉烤得夠腍身,容易甩骨。

沙嗲串燒拼盤 $88
有9串,當中包括豬、牛、雞肉各三串。
沙嗲汁幾香口,肉一點都唔乾,食到肉汁。
如果可以外層再焦香一點就好了。

看到滿滿的酒排列整齊好療癒。
2019-01-10
$250 (Dinner)