2022-09-20
今日入咗屯門返工,收工同同事搵啲嘢食下,同事帶咗我去置樂附近,一間主要食咖喱Pizza嘅餐廳,因為佢話呢度嘅咖喱又香味道又正,所以即刻去試吓。王子餐廳,餐廳主打去食pizza同咖喱,正宗尼泊爾人主廚,有豐富嘅經驗,可以食到正宗咖喱。餐廳地方雖然唔係好大但係裝修得好整潔,坐喺度望出外邊感覺都幾舒適。坐低廚師先送上蒜蓉多士,蒜蓉味道非常之香,加上熱辣辣特別香口。椰汁咖喱雞配原味烤餅,咖喱汁味道非常之香,食得出有好多香料,加上椰汁味嘅配搭,香辣得來又唔會太過龍,咖喱雞好入味,完全吸收晒啲咖喱嘅香味,每一啖都食到咖喱嘅香味,重點就係個烤餅,烤餅燒到啱啱好脆卜卜,配埋咖喱汁一齊食真係一個享受。奶油煙肉意粉份量都好多,而且賣相都好吸引,意粉上面鋪咗一層芝士粉,最啱就係我呢啲鍾意食芝士嘅人,加上煙肉嘅鹹香味,味道層次好豐富。意大利粉都煮到啱啱好,軟硬度適中,食落去有口感煙煙韌韌。估唔到奶油令到意大利粉更加香滑,味道更香濃。真係好鍾意食佢呢個意粉。食咖喱最緊要係點返杯啤酒,收工嘅時間食到咁好食嘅美食又可以將個人放鬆一下,真係好正。